Pohjois-Norjan parhaat kohteet – nämä maisemat pitää kokea kerran elämässä

Reine Lofootit
Reinen kalastajakylän ympäristö on Lofoottien kauneinta seutua. Lofootit, Norja. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Norja on unelmien matkakohde kaikille, jotka pitävät jylhistä maisemista ja villistä luonnosta. Lofooteilla odottavat terävien vuorten ympäröimät vuonot ja valassafarit, Finnmarkissa taas patikoidaan tuulen tuivertamilla tuntureilla ja kalastetaan kanjoneissa kohisevilla koskilla. Autoreissun Pohjois-Norjaan kruunaa pulahdus hyiseen Jäämereen.

Huiminta Pohjois-Norjassa on mittakaava: kun seisoo virveli kädessä Jäämeren rantakalliolla, edessä puoli kilometriä syvä vuono ja selän takana kilometrin korkuinen lumihuippuinen vuori, tuntee itsensä kovin pieneksi.

Varoituksen sana: kun vierailet Pohjois-Norjassa kerran, palaat sinne todennäköisesti uudestaan – kesä toisensa jälkeen!

Tämän oppaan on kirjoittanut valokuvaaja Ville Palonen, joka on vuosikausia viettänyt kesälomansa Pohjois-Norjassa autoillen, kalastaen ja patikoiden.

Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Tällä sivulla Pohjois-Norjaksi on niputettu pohjoiset Finnmarkin ja Tromssan läänit sekä eteläisempi Nordlandin lääni, jonka upeimmat kohteet ovat Oulun-Rovaniemen leveyspiireillä oleva Helgelandin rannikko ja napapiirin pohjoispuolella oleva Lofootit.

Parhaiten Pohjois-Norjaan tutustuu (vähintään) viikon mittaisella automatkalla. Kartasta katsottuna Pohjois-Norja ei näytä olevan kovin kaukana, mutta varsinkin Etelä-Suomesta lähtiessä matkaan pitää varata reilusti aikaa. Auton matkamittariin kertyy Helsingistä kokonaiset 1300 kilometriä, ennen kuin saavutaan Lofooteille tai Lyngen-vuonon rannalle – ja silloin varsinainen unelmareissu vasta alkaa!

Saltstraumeniin ja Helgelandiin ajetaan Pohjois-Ruotsin halki Torniosta. Matkaa on Helsingistä saman verran kuin Jäämerelle.

Alla esitellään Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet järjestyksessä etelästä pohjoiseen, eli Helgelandin rannikolta Varanginvuonolle.

Helgeland – upea autoilureitti Norjan rannikolla

norja helgeland rannikko
Helgelandskystenin maisemat ovat parhaimmillaan Aldran saaren tienoilla. Kuva: Ville Palonen

Helgelandiksi kutsutaan Nordlandin läänin sitä osaa, joka on Napapiirin eteläpuolella, osapuilleen Oulun ja Rovaniemen korkeudella. Helgelandin rannikolla mutkittelee maantie 17, jota pitkin kulkee Norjan kansallinen matkailureitti Helgelandskysten. Se alkaa etelästä Tosen-vuonon maisemista ja kulkee vuonojen rantoja pitkin yli 400 kilometrin matkan pohjoiseen Bodøn seudulle.

Helgelandin eteläpäässä suositeltava edullinen majapaikka on Tosbotn Camping & Cottages, jossa voi vuokrata veneen kalastusta varten todella edullisesti.

Helgelandskystenin ajaminen kestää vähintään kaksi päivää, sillä matkan varrella on kuusi lauttamatkaa. Niistä yhden aikana ylitetään Napapiiri. Toki matkailureitin ajamiseen kannattaa varata enemmän kuin kaksi päivää, varsinkin jos haluaa patikoida tuntureilla tai tutustua Helgelandin kauniiseen saaristoon.

Lue lisää: Helgeland – upea rannikkoreitti

Salten – autiorantoja ja maailman voimakkain vuorovesivirta

norja helgeland rannikko hiekkaranta
Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Salten, Helgelandin rannikon ja Lofoottien saariston välissä oleva rannikkokaistale, on yksi Norjan parhaista kohteista autoreissulle. Alueen vetonaula on upea luonto: Saltenista löytyy autioita hiekkarantoja, lumihuippuisia vuoria ja maailman voimakkain vuorovesivirta. Autiorannoilta löytyy erinomaisia telttailupaikkoja, ja Saltstraumenissa on yksi koko Norjan parhaista rantakalastuspaikoista.

Alueen suurin kaupunki on Bodø, jossa oman kokemuksen perusteella passeli yöpaikka on Scandic Bodø. Hotellin sängyt ovat pehmeitä ja buffet-aamiainen runsas. Saltstraumenin salmen äärellä erinomainen majapaikka on Saltstraumen Hotel. Budjettivaihtoehto on Camp Saltstraumen Elvegård -leirintäalueen vuokramökki.

Finnair lentää suoraan Bodøøn. Uusi reitti avattiin toukokuun 2023 lopussa.

Lue lisää: Bodø, Saltstraumen ja Saltenin autiorannat

Lofootit – Pohjois-Norjan kauneimmat maisemat

norja lofootit
Hamnøyan kalastajakylä Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Luoteis-Norjan rannikolla sijaitseva Lofoottien saariryhmä on ulkoilmaihmisen puuhamaa. Saariston vetonaula on suorastaan henkeäsalpaavat maisemat, joihin tutustuu parhaiten suuntaamalla jollekin lukemattomista vaelluspoluista. Suosituimpien huippujen päällä oleville näköalapaikoille kiipeää helposti parissa tunnissa.

Kulttuuria löytyy Kapakalamuseosta ja Viikinkimuseosta, mutta paljon ikimuistoisempaa on yöpyä perinteisessä kalastajan mökissä eli rørbuerissa. Niistä kehutuimpia ovat Å-Hamna Rorbuer, Å Rorbuer ja Reine Rorbuer.

Oma suosikkimajoitukseni Lofooteilla on Sundin pikkukylässä sijaitseva tilava ja hyvin varusteltu omakotitalo, jonka vuokraaminen maksaa noin 100 euroa.

Toinen suosikkini on Ballstadissa sijaitseva Sjøstrand Rorbuer. Paikassa voi majoittua perinteisissä rørbu-kalastajamökeissä, tai pihassa oman teltan tai asuntoauton kanssa. Suihku, pyykkikone ja grillikatos ovat myös telttailijoiden käytössä. Omistaja, ammattikalastaja Børje Iversen, järjestää kesäisin kalareissuja kahdesti päivässä.

Lofooteille pääsee mantereelta siltaa pitkin tai lautalla. Suosituinta aikaa vierailla Lofooteilla on kesä, mutta oman kokemuksen perusteella myös syyskuu on erinomainen ajankohta: maisema hehkuu ruskan väreissä, terävimmät vuorenhuiput saavat valkean kuorrutuksen ensimmäisten pakkasöiden jälkeen, ja pimenevissä illoissa on mahdollista nähdä revontulien tanssivan taivaalla. Turistejakin on syksyllä paljon vähemmän kuin kesällä.

Katso tarjoukset Lofoottien hotelleihin ja majataloihin tai lue perusteellinen Lofootit-matkaopas, jossa kerrotaan saariston nähtävyyksistä, aktiviteeteista, vaelluspoluista ja majapaikoista.

Vesterålen – valassafari Andenesissa

Kaskelotti sukeltaa. Andenes, Lofootit, Norja. Kuva: Ville Palonen

Lofoottien naapurisaariston, Vesterålenin, pohjoiskärjessä sijaitseva Andenes on Norjan parhaita paikkoja lähteä valassafarille. Avomerellä bongataan pyöriäisiä, miekkavalaita ja kaskelotteja.

Andenesin lähellä on kaksi Vesterålenin suosituinta päivävaellusreittiä, Røyken ja Måtinden. Muutaman kilometrin päässä odottaa huikean pitkä Bleikin hiekkaranta.

Kaupungin majapaikoista hinta-laatusuhteeltaan paras on Kristina Apartments.

Lue lisää: Valassafari Lofooteilla

Senja – vaihtoehto Lofooteille

Segla nähtynä Hestenin huipulta. Senja, Norja. Kuva: Ville Palonen

Lofoottien ja Tromssan välillä sijaitseva Senja, Norjan rannikon toiseksi suurin saari, on monta vuotta ollut nouseva matkakohde. Senjalle ovat suunnanneet sellaiset matkailijat, joiden mielestä Lofoottien saaristo on turistien pilaama.

Senjan vuoristoiset maisemat vetävät kauneudessaan vertoja niin Lofooteille kuin Lyngenin alppimaisille huipuillekin. Senja onkin erinomainen lomakohde sellaiselle matkailijalle, joka nauttii jyrkistä vaelluspoluista ja simppelistä ulkoilmaelämästä. Senjalle matkustetaan telttailemaan, kalastamaan ja vaeltamaan.

Senjaan pääsee mantereelta siltaa pitkin – tai lautalla Lofoottien tai Tromssan suunnista. Saaren parhaana pidetty majoitus on upella paikalla sijaitseva moderni Hamn i Senja, josta löytyy sekä hotellihuoneita että omalla keittiöllä varustettuja huoneistoja. Hotelli sopii erinomaisesti kalastus- ja patikointiretkien tukikohdaksi.

Senjan suosituimmille patikointipoluille – Seglalle ja Hestenille – suuntaavan kannattaa yöpyä tasokkaassa Segla Bed & Go -majatalossa tai erinomaisessa Mefjord Brygge-hotellissa, josta löytyy myös sauna.

Katso tarjoukset Senjan hotelleihin ja majataloihin.

Lue lisää: Senja – vaihtoehto Lofooteille

Tromssa – wau-arkkitehtuuria Pohjolan Pariisissa

norja tromssa kirjasto
Tromssan kirjasto. Kuva: RPBaiao / Shutterstock

Pohjolan Pariisi, Jäämeren portti – Tromssalla on monta osuvaa lempinimeä. 70 000 asukkaan Tromssa on pohjoismaiden suurin Napapiirin pohjoispuolella oleva kaupunki. Perinteisesti Tromssa on ollut kalastuksen ja merenkulun keskus, ja se on myös kokoonsa nähden ilahduttavan vilkas yliopistokaupunki.

Tromssan komein nähtävyys on Jäämerenkatedraali (viralliselta nimeltään Tromsdalenin kirkko). Hätkähdyttävän modernia rakennusta katsellessa ei uskoisi, että se on rakennettu jo vuonna 1965. Toinen näkemisen arvoinen rakennus on ehtaa wau-arkkitehtuuria edustava Tromssan kirjasto.

Ehdoton vierailukohde lapsille ja lapsenmielisille on Polaria, maailman pohjoisin akvaario. Akvaariossa esitellään Jäämeren eläimiä ja otuksia, ja hyljealtaan läpi kuljetaan läpinäkyvää vedenalaista tunnelia pitkin.

Tromssan paras hotellidiili on Comfort Hotel Xpress Tromso. Palvelut on karsittu minimiin, ja siksi hintakin on edullinen kaupungin muihin hotelleihin verrattuna. Hotellin aulassa on kauppa, josta saa ostaa pikkupurtavaa ja juomia.

Tasokkaampaa majoitusta noin sadalla eurolla löytyy tavallista Scandicia tyylikkäämmästä Scandic Ishavshotelista. Aivan kaupungin keskustassa on myös Clarion Collection Hotel Aurora, jonka katolla voi köllötellä poreammeessa.

Katso tarjoukset Tromssan hotelleihin ja majoitukseen.

Ihanien hiekkarantojen Sommarøy

Sommarøyn komein maisema avautuu läheiseltä Ørnfløya-kukkulalta. Kuva: Ville Palonen

Tromssan lääni on vuoristoista seutua, jonka vetonauloja ovat hengästyttävän upeat luontokohteet. Tromssan kaupungin suurehkot naapurisaaret Kvaløya ja Ringvassøya vetävät vertoja jopa Lofooteille!

Eräs alueen tunnetuimmista ja suosituimmista lomakohteista on hävyttömän romanttinen Sommarøy, jonka ympäristössä kauniita hiekkarantoja tuntuu olevan joka puolella, ja vuonojen vastarannalla kohoavat Kvaløyan ja Senjan terävät huiput. Kesällä aurinkokaan ei laske kokonaiseen 60 päivään.

Sommarøyssa on yksi suuri ja tasokas hotelli – Sommarøy Arctic Hotell – jonka palveluihin kuuluvat muun muassa sauna (avoin myös vieraille) ja ulkoporealtaat. Hotelli järjestää kalastusretkiä ja valassafareita.

Lue lisää: Tromssan saaret: Kvaløya, Ringvassøya ja Sommarøy

Lyngen – Pohjois-Norjan Alpit

Blåvatnet on Lyngenin huikein (ja suosituin) patikointikohde. Kävely parkkipaikalta järvelle kestää kaksi tuntia. Kuva: Ville Palonen

Lyngenin pitkulaista niemimaata hallitsee lähes kahden kilometrin korkeuteen kohoava vuoristo, Lyngenin Alpit. Kesäisin Lyngenissä vaelletaan, kalastetaan ja kiipeillään, talvisin lasketellaan.

Lyngen on varsinkin suomalaisten vapaalaskijoiden keskuudessa lähes legendaarisessa maineessa. Laskukausi alkaa jo marraskuussa, ja lunta riittää kesäkuuhun saakka. Mikä parasta: kunhan jaksaa kiivetä huipulle (Lyngenissä ei ole hiihtokeskuksia), saa tykittää koskematonta rinnettä pitkin Jäämeren rantaan saakka.

Kesäisin Lyngenin suosituin patikointikohde on huikaisevan kirkas – ja nimensä mukaan sininen – vuoristojärvi, Blåvatnet. Lyngenissä voi vierailla myös maailman pohjoisimmassa viskitislaamossa.

Lue lisää: Lyngen – Pohjois-Norjan Alpit

Lyngenissä erittäin kehuttu majapaikka on vapaalaskijoiden ja kiipeilijöiden suosima Magic Mountain Lodge. Edullisempi vaihtoehto Svensby Turcenter -leirintäalue, jossa on myös vuokramökkejä.

Katso tarjoukset Lyngenin hotelleihin ja majataloihin.

Gorsabrua – huimaava vesiputous

gorsabrua vesiputous
Gorsabrua on kävelysilta, jolta käsin voi ihailla Gorsan kanjoniin syöksyvää vesiputousta. Kuva: Ville Palonen

Lyngenvuonosta eroavan Kaivuonon (Kåfjorden) pohjukassa odottaa Pohjois-Euroopan syvin kanjoni Gorsa, jota pääsee ihailemaan huimaavan korkealta sillalta.

Birtavarren kylästä ajetaan noin 13 kilometrin matka kohti tunturiylänköä ja Suomen rajaa. Tie on lopussa mutkainen mutta muuten varsin hyväkuntoinen, sillä vuonna 2023 aiemmin hyvin kuoppainen maantie kunnostettiin Guolasjärvelle asti. Tämän vuoksi tienkäyttäjiä odottaa maksullinen pysäköintipaikka (myös Guolasjärvellä). Parkkimaksut hoidetaan kännykällä EasyPark-sovelluksen avulla.

Parkkipaikalta alkaa merkitty polku kohti Gorsabruaa eli Gorsan kanjonin yli rakennettua terässiltaa. Sillalle on matkaa hiukan alle kaksi kilometriä. Jos Gorsan kanjonissa haluaa kävellä pidemmän lenkin, auton voi jättää jo alemmalle parkkipaikalle ja patikoida Gorsabrualle Ankerlian historiallisten kaivosten kautta. Rengasreitille tulee matkaa 8-9 kilometriä.

Perillä näkymä on huikea: aivan sillan vieressä alas 150 metrin syvyiseen kapeaan kanjoniin syöksyy kohiseva vesiputous. Kanjonin pohjaa ei näy, sillä sen peittää vesimassojen nostama sumupilvi.

Gorsabrua on täysin turvallinen nähtävyys, kunhan pitää huolta pikkulapsista ja lemmikeistä. Aikuinen ihminen ei voi sillalta pudota, paitsi tarkoituksella: kesäaikaan sillalla järjestetään benji-hyppyjä!

Gorsan kanjonin lähellä, rannikolla Manndalenissa, varsinaista deluxe-majoitusta tarjoaa Manndalen Sjøbuer.

Vaellus Haltille Norjan puolelta

Kun jatkaa Gorsabruan ohi 15 kilometriä, tie päättyy Guolasjärven parkkipaikalle. Täältä alkaa vaellusreitti Haltille.

Suomen puolelta Kilpisjärveltä vaellus Haltille kestää noin viikon, mutta Norjan puolelta tunturin voi huiputtaa yhdessä päivässä. Reitti ei silti ole helppo, vaan päinvastoin varsin vaativa. Polku on merkitty joten kuten punaisilla merkeillä. Kivikkoinen ja jyrkkä rinne on paikoin suorastaan vaarallinen sateisella säällä.

Merkitty reitti vie Haltin korkeimmalle huipulle (Haltitoppen, 1361 metriä). Suomen korkein kohta (1324 metriä) sijaitsee Haltin rinteellä parin kilometrin päässä. Huippujen välillä ei ole merkittyä reittiä, joten kartta ja suunnistustaito ovat pakollisia varusteita. Mereltä nousevan sumun nielaistessa maisemat on eksymisen vaara aivan todellinen.

Vaelluksen pituus on noin 14 kilometriä ja aikaa kannattaa varata 6 tuntia. Hiekkatie Guolasjärvelle on yleensä lumen peitossa kesäkuun lopulle saakka.

Altajoki – Sautson kanjoni

Altan kanjoni
Sautson kanjoni on Altajoen kanjonin jylhintä seutua. Näköalalpaikalle on noin kuuden kilometrin kävelymatka. Kuva: Ville Palonen

Alattionjoki eli Altajoki (Altaelva) on Pohjois-Norjan suurista lohijoista kuuluisimpia. Joki saa alkunsa Suomen rajan läheltä Kautokeinon tunturialueelta. Kautokeino tunnetaan saamelaisen kulttuurin keskuksena, jossa sijaitsevat muun muassa Saamelainen korkeakoulu ja saamelaisten kansallisteatteri.

Alta-joen kanjoni on huikea luonnonihme. Se on Pohjois-Euroopan suurin kanjoni, johon pääsee tutustumaan kätevästi opastetulla jokiveneristeilyllä. Ne ovat melko hintavia, mutta onneksi Altan kanjoniin voi myös patikoida helposti. Siitä lisää alla.

Altan vanha postitie

Altan vanha postitie
Altan vanha postitie (Gargiaveien) kulkee Finnmarkin puuttomalla tunturiylängöllä. Kuva: Ville Palonen

Altajoen komeimpiin kanjonimaisemiin pääsee kätevästi noin 10 kilometriä Altan eteläpuolelta alkavaa pikkutietä pitkin. Tunturiylängölle nouseva Gargiaveien tunnetaan myös nimellä Altan Vanha Postitie. Tie kulkee valtatie E45:n ja Altajoen välissä asumattomissa ja suurimmalta osin puuttomissa maisemissa runsaat 40 kilometriä.

Matkan varrella on yksi majapaikka, Gargia Lodge. Majatalon eteläpuolelta alkaa kuuden kilometrin mittainen hyvin maastossa näkyvä polku Sautsoon, joka on Altajoen jylhin ja kanjonimaisin osa. Tämä on upea päivävaellus, jota ei kannata jättää väliin!

Googlen kartta ei helpolla löydä Altan vanhaa postitietä, joten alla tarkempia ohjeita.

Pohjoispätkä alkaa pohjoisessa noin 10 kilometriä Altasta, ja päättyy etelässä Suolovuopmi fjellstuen kohdalle. Tämän pohjoispätkän voi ajaa (varovasti) tavallisella henkilöautolla, vaikka suurin osa tiestä onkin kuoppaista soratietä. Googlen kuvausautokin on tuolle tielle uskaltautunut, toisin kuin Vanhan postitien eteläiselle puoliskolle. Tietojeni mukaan tien pahimmat kohdat tasoitellaan joka syksy.

E45-valtatien länsipuolella, Masin ja Kautokeinon välillä, kulkeva eteläinen pätkä puolestaan on varsin huonokuntoinen. Itse onnistuin ajamaan senkin pikkuruisella Toyota Yariksella, mutta kyllä jännitti! Yhdestä suomalaisesta Volvosta irtosi pakoputki kivikkoon. Suosittelen siis lämpimästi eteläpätkän ajamista nelivetomaasturilla – eikä ihan uudenkarhealla, sillä tienvarren pusikko raapii auton kyljet naarmuille. Pohjoispätkällä samaa ongelmaa ei ole.

Altan kivikautiset kalliopiirrokset

Altan kalliopiirrokset
Altan kalliopiirrokset ovat tuhansia vuosia vanhoja. Kuva-aiheina ovat peurojen metsästys, kalastus ja karhut. Alta Museum, Norja. Kuva: Ville Palonen

Altan nähtävyyksiä ovat futuristisen näköinen Revontulikirkko (Nordlyskatedral) ja Alta Museum, jossa kannattaa ehdottomasti poiketa, vaikka olisi vain läpikulkumatkalla. Museon erinomainen perusnäyttely esittelee pohjoisen historiaa, nykypäivää ja luontoa. Aiheita ovat muun muassa lohenkalastus, saamelaiskulttuuri, poronhoidon ja kaivosteollisuuden yhteensovittaminen, sekä tietysti revontulet – mutta paikan vetonaula löytyy ulkoa muutaman sadan metrin mittaisen kävelypolun varrelta.

Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvat Hjemmeluftin kalliopiirrokset ovat 2000-7000 vuotta vanhoja. Aikoinaan kalliopiirrokset kaiverrettiin merenrannan silokallioon, mutta vuosituhansien aikana maa on noussut niin, että nykyään rantaan on matkaa parisataa metriä.

Kuvia on satoja, ja niiden hallitseva aihe on peurojen metsästys. Hirviä ja karhujakin näkyy – eräskin karhu näyttää olevan tuomassa mittakaavaa kuvaan, jossa selvästi kalastetaan ruijanpallasta. Liekö taiteilija yritti kertoa kalavaletta, että saatiin saaliiksi ainakin karhun kokoinen pallas?

Suomalaisiin himmeisiin kalliomaalauksiin verrattuna Altan kalliopiirroksia on helppo katsella – koska 1970-luvulla raaputukset maalattiin punaisiksi! Silloin nimittäin luultiin, että kuvat olisivat olleet värjättyjä myös tuhansia vuosia sitten. Nykyään asian oikea laita tunnetaan, joten viime vuosikymmenten värityksiä siivotaan hitaasti pois.

Altasta löytyy tutun Scandic-ketjun hotelli. Aivan keskustassa on myös loistava Thon Hotel Alta.

Jos haluaa yöpyä edullisesti, löytyy muutaman kilometrin päästä Alta-joen rannalta Alta River Camping -leirintäalue, jonka huoneissa ja mökeissä on minikeittiö ja jääkaappi. Isompia yhteiskeittiöitä löytyy kaksin kappalein (moderni keittiö on päärakennuksen alakerrassa) ja kun loppusiivouskin kuuluu hintaan, on hinta-laatusuhde suorastaan erinomainen!

Katso tarjoukset Altan hotelleihin ja majataloihin.

Hammerfest – Norjan arktinen öljypääkaupunki

Valassaaren (norjaksi Kvaløya) länsirannalla sijaitseva Hammerfest on yksi maailman pohjoisimmista kaupungeista. Kalastusteollisuuden jouduttua vaikeuksiin 1990-luvun lopulla Hammerfestin tulevaisuus näytti synkältä – kunnes Barentsinmereltä löytynyt öljy ja kaasu tekivät kaupungista yhden Norjan rikkaimmista.

Matkailijan kannattaa ihmetellä Hammerfestin futuristista kirkkoa ja vierailla kehutussa Polar Bear Society -näyttelyssä (Isbjørnklubben), jossa opitaan arktisesta kalastuksesta, metsästyksestä ja naparetkistä.

Unescon maailmanperintökohteiden listalla on 1800-luvun alkupuolella tehty kolmiomittausketju, jonka pohjoisin piste löytyy Hammerfestistä. Struven ketjulle on pystytetty komea muistomerkki. Struven ketju kulkee Suomen läpi (mm. Aavasaksa ja Oravivuori) ja päättyy Mustanmeren rannalle. Ketjun avulla laskettiin maapallon tarkkaa muotoa ja kokoa.

Toisen maailmansodan lopussa saksalaiset tuhosivat miltei koko Finnamarkin läänin perääntyessään. Jälleenrakennusmuseossa (Gjenreisningsmuseet) voi tutustua tähän surulliseen lähihistoriaan. Paikasta löytyy myös Struven ketjulle omistettu osasto.

Kesäisin Hammerfestista pääsee laivalla Nordkappiin ihailemaan keskiyön aurinkoa.

Hammerfestin majoitustarjonta ei ole kovin mielikuvituksellinen: suositeltavia yöpaikkoja ovat ketjuhotellit Scandic Hammerfest ja Thon Hotel Hammerfest.

Katso tarjoukset Hammerfestin hotelleihin ja majataloihin.

Seiland – kalastajan unelma

Hammerfestin naapurissa olevalla Seilandin saarella on Norjan kenties vaikeimmin saavutettavissa oleva kansallispuisto. Puuton maisema hehkuu vihreän eri sävyissä ja puiston keskellä piilottelee koko Manner-Euroopan pohjoisin jäätikkö, Seilandsjøkelen. Helpoimmin kansallispuistoon pääsee Altasta käsin reittiveneellä.

Seilandin saaren pohjoisosaan – joka ei ole lähelläkään kansallispuistoa – sen sijaan pääsee helposti vartin mittaisella lauttamatkalla. Lauttarannasta on parikymmentä kilometriä tien päässä odottavaan Hønsebybotnin kylään, joka tunnetaan suomalaisten keskuudessa kalastuksesta. Täällä on hyvä mahdollisuus pistää ennätykset uusiksi – suurin Seilandin vesistä saatu ruijanpallas oli 207 cm! Seiland Explore ja Seiland Brygge ovat täyden palvelun kalastuskeskuksia, jotka tarjoavat majoitusta ja vuokraveneitä.

Nordkapp – Norjan pohjoisin kolkka

norja nordkapp patsas
Turistitungosta Nodkappissa. Kuva: Anibal Trejo / Shutterstock

Nordkapp kuuluu Pohjois-Norjan suosituimpiin nähtävyyksiin. Syy on selvä: Nordkappin niemi on Euroopan pohjoisin kolkka, jonne pääsee maantietä pitkin. Yli 300 metriä korkealla kallionkielekkeellä seistessä tuntee todella saapuneensa Euroopan laidalle.

Nordkappissa ei ole pääsymaksua, ja pysäköintipaikkakin on ilmainen.

Nordkapp sijaitsee todella syrjässä – lähimpään kaupunkiin, Honningsvågiin, on matkaa kolmisenkymmentä kilometriä. Matkan varrella, lähes erämaisessa tunturimaisemassa, on Nordkappin suurin hotelli Scandic Nordkapp.

Honningsvågin keskustasta löytyy lisää Scandic-ketjun hotelleja: hiukan syrjäisempi ja edullisempi Scandic Honningsvåg sekä satamassa (eli aivan keskustassa) sijaitseva Scandic Bryggen. Kaupungin tyylikkäin hotelli on puolentoista kilometrin päässä keskustasta sijaitseva The View.

Katso tarjoukset Nordkappin hotelleihin ja majataloihin.

Lue lisää: Nordkapp – Norjan pohjoisin kolkka

Manner-Euroopan pohjoisin piste sen sijaan on noin 50 kilometrin päässä idässä olevalla Nordkinnin niemimaalla sijaitseva Kinnarodden – Nordkapp kun sijaitsee saarella.

Rullakiviranta Luovttat

Rullakiviranta Norja
Rullakivirannan kivet hehkuvat värejä kosteina. Kuivuttuaan ne haalistuvat, mutta matkamuistoon voi levittää kotona pellavaöljyä. Kuva: Ville Palonen

Yksi Pohjois-Norjan suosituista luonnonnähtävyyksistä on Luovttatin rullakiviranta. Paikka sijaitsee Tanavuonon rannalla noin tunnin ajomatkan päässä Suomen rajalta Nuorgamista.

Maantieltä kävelymatkaa on parin kilometrin verran. Šearesgieddejávri-järven itäpuolelta alkava reitti on merkitty sinisin merkein. Polku on paikoin hieman haastava, eikä varsinkaan sadesäällä sovi ihan jokaiselle. Normaalikuntoinen ja -jalkainen siitä kuitenkin selviää.

Perillä odottaa upea näky; rullakiviranta on nimensä mukaisesti valtameren aaltojen sileäksi hiomien kivien peitossa. Jos paikalle sattuu silloin kun aallot iskevät voimalla rannalle, voi sananmukaisesti kuulla kuinka värikäät kivet rullaavat edestakaisin kuohuissa kuin marmorikuulat.

Noin 50 kilometrin päässä odottaa toinenkin rullakiviranta, jonka viereen pääsee autolla. Käänny Ifjordin risteyksestä pohjoiseen kohti Lebesbytä – ranta on 7 kilometrin jälkeen vasemmalla.

Varangin niemimaa – omien polkujen kulkijalle

Hamningberg tie Norja
Maantie Hamningbergiin on välillä kuin toiselta planeetalta. Kuva: Ville Palonen

Varanki on Norjan koilliskolkassa sijaitseva syrjäinen ja laaja niemimaa, jossa ei montaa puuta kasva. Ehkä juuri avarat maisemat houkuttelevat metsiin tottuneita suomalaisia retkeilijöitä?

Suurin osa niemimaasta – rannikkoseutuja lukuunottamatta – kuuluu Varangin kansallispuistoon, jossa voi vaeltaa päiväkaupalla täysin omissa oloissaan telttaillen ja kalastaen rautuja pienistä tunturijärvistä. Saalisvarma (ja aloittelijallekin helppo) merikalastuspaikka on Vadsøn kaupungin (Vesisaari) liepeillä sijaitseva jyrkkä Lintukallio.

Vesisaaresta löytyy suomenkielen murretta, kveeniä, puhuvien siirtolaisten historiaa esittelevä Vadsø Museum (Ruija kvenmuseum). Museon esittelyteksti kuuluu näin: ”Vesisaaren museumila oon eesvastaus kväänitten/norjansumalaisen histoorian ja kulttuurin ympäri, ja se oon kans paikalinen museumi Vesisaarele ja sen likikylile.

Vesisaaren parhaat majoitukset ovat kodikkaita ja hyvin varusteltuja huoneistoja. Yksi parhaista on Oscarsgate 43. Katso tarjoukset Vadsøn (Vesisaari) hotelleihin ja majataloihin.

Vuoreijan noitamonumentti

Steilneset Norja
Steilnesetin noitavainojen muistomerkissä on pitkän käytävän varrella noitavainojen uhrien tarinoita. Kuva: Ville Palonen

Karmivaa historiaa löytyy aivan Varangin niemimaan itäkärjestä, Vardøn (Vuoreija) kaupungista. Steilnesetin rannalla roihusivat noitaroviot 1600-luvulla, ja nykyään paikalla palaa ikuinen tuli noitavainojen uhreille rakennetussa muistomerkissä.

Noitamonumentti eli Heksemonument on vaikuttava: sadan metrin pituisen rakennelman seinillä on jokaista noitana teloitettua esittävä taulu sekä (kiduttamalla saatuja) tunnustuksia heidän rikoksistaan. Vainojen uhreja oli yhteensä 91 naista ja miestä – harvaan väkilukuun suhteutettuna koko Euroopan ennätys.

Hornøyan lintusaari

Hornöya lunni Norja
Sympaattisen näköinen lunni on kaikkien suosikkilintu. Kuva: Ville Palonen

Vardøn lähellä on pieni Hornøya, Norjan itäisin saari. Paikka tunnetaan lintubongareiden taivaana. Saarella pesii kymmeniätuhansia merilintuja: lunneja, ruokkeja, merimetsoja, etelänkiisloja ja pikkukajavia. Hornøyalle pääsee Vardøn satamasta kymmenessä minuutissa. Hornøyalla on Norjan itäisin majakka, jossa voi myös yöpyä!

Lue lisää Hornöyasta ja Varanginvuonosta.

Vuoreijan kehutuin majapaikka on wanhan ajan tunnelmaa huokuva Meieriet. Katso tarjoukset Vardøn (Vuoreija) hotelleihin ja majataloihin.

Pykeija – kveenien kylä

norja pykeija kylä hiekkaranta
Pykeija on rakennettu kapealle kannakselle. Kuva: Yaroslava Troynich

Pykeija (norjaksi Bugøynes) on pieni kylä Varanginvuonon etelärannalla. Kylänraitilla voi kuulla kveeniä, suomen kielen murretta. Pykeija on kalastuskeskus, jossa turistikin pääsee kalareissulle narraamaan turskia, koljia – sekä valtavia kuningasrapuja! Tätä herkkua voi maistaa myös kylän kahvilassa.

Visiitti Pykeijaan huipentuu löylyttelyyn Jäämeren Saunassa ja pulahtamiseen hyiseen mereen kauniilla hiekkarannalla.

Pykeijassa ei ole hotelleja – ainoastaan muutama pikkuruinen vuokramökki sekä suuremmalle seurueelle tai perheelle sopivia kokonaisia taloja. Kylässä voi yöpyä myös vuokrahuoneistossa.

Lue lisää: Pykeija – suomalainen kylä Norjassa

Grense Jakobselv – Norjan viimeinen ranta

telttailu Grense Jakobselv Norja
Grense Jakobselvissä ei ole muita palveluita kuin kuivakäymälä ja keittokatos, mutta rantaniityllä voi telttailla ja parkkipaikalla yöpyä matkailuautossa. Kuva: Ville Palonen

Kirkkoniemestä on 60 kilometrin matka Norjan itärajalle. Matkan edetessä töyssyinen asfalttitie muuttuu kuoppaiseksi hiekkatieksi, ja yhtäkkiä ollaankin Norjan ja Venäjän rajajoen törmällä – valtakunnanraja on lähimmillään alle 50 metrin päässä!

Tien päässä odottaa Norjan viimeinen ranta, jota on jopa kehuttu maan kauneimmaksi. Grense Jakobselvin sileät rantakalliot on kuin luotu loikoiluun, piknikkeihin ja keskiyön auringon fiilistelyyn – aurinko kun ei pääse laskemaan vuorten tai edes kukkuloiden taakse tässä paikassa.

Pohjois-Norja syksyllä

Ruskan värejä Sommarøyn lähellä syyskuussa. Kuva: Ville Palonen

Kesä – varsinkin heinäkuu – on suosituinta aikaa kierrellä Pohjois-Norjassa. Mutta myös syksy on erinomainen aika matkustaa Norjaan: tunturit hehkuvat ruskan väreissä, korkeimmat lumihuiput peittyvät valkeaan ensilumeen pakkasöiden jälkeen, ja pimenevissä illoissa on mahdollista nähdä revontulien tanssivan taivaalla.

Lisäksi sisämaan tuntureilla on mukava patikoida, kun itikat eivät kiusaa samalla tavalla kuin kesällä (rannikolla hyttysiä ei ole kesälläkään). Syksyllä turisteja ei ole niin paljon kuin kiivaimman kesälomasesongin aikaan, joten esimerkiksi syyskuu on erinomainen ajankohta vierailla kaikkein suosituimmilla alueilla kuten Lofooteilla, Senjalla ja Nordkappissa.

Lue lisää: Norja syksyllä – kokemuksia syyskuun ruskaretkiltä Pohjois-Norjaan

Talvirenkaita tarvitaan vasta lokakuussa. Lue lisää: Omalla autolla Norjaan

Pohjois-Norjan matkakohteet kartalla

Olen kerännyt Norjan parhaat matkakohteet kartalle. Kuten huomaat, suurin osa suosikeistani löytyy nimenomaan Pohjois-Norjasta! Katso Norjan kartta.

Lue lisää:

Norjan parhaat matkakohteet

Omalla autolla Norjaan

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

5 KOMMENTIT

    • Ok! Se ranta on maantien vieressä suunnilleen Ifjordin ja Lebesbyn puolivälissä. Ei ole läheskään yhtä hieno kuin tuo toinen rullakiviranta, mutta toisaalta eipä tarvi patikoida tuntia päästäkseen perille.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi