Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

lofootit andenes
Andenesin maisemia Vesterålenin pohjoiskärjessä. Kuva: Kjersti Joergensen / Shutterstock

Pohjois-Norja on unelmien matkakohde kaikille, jotka pitävät jylhistä maisemista ja villistä luonnosta. Lofooteilla odottavat terävien vuorten ympäröimät vuonot ja valassafarit, Finnmarkissa taas patikoidaan tuulen tuivertamilla tuntureilla ja kalastetaan kanjoneissaan kohisevilla koskilla. Reissun kruunaa pulahdus hyiseen Jäämereen.

Huiminta Pohjois-Norjassa on mittakaava: kun seisoo virveli kädessä Jäämeren rantakalliolla, edessä puoli kilometriä syvä vuono ja selän takana lumihuippuinen vuori, tuntee itsensä kovin pieneksi.

Pohjois-Norjan maantiede

pohjois-norja rannikko
Sommarøyn saari Tromssan länsipuolella. Kuva: Anibal Trejo / Shutterstock

Tällä sivulla Pohjois-Norjaksi on niputettu pohjoiset Finnmarkin ja Tromssan läänit sekä Nordlandin lääni, jonka upeimmat kohteet ovat Helgelandin rannikko ja Lofoottien saariryhmä. Lofoottien eteläisin kylä (nasevasti nimetty Å) sijaitsee reilusti Napapiirin pohjoispuolella. Nordkapp on Euroopan pohjoisin paikka (ellei Huippuvuoria lasketa mukaan).

Parhaiten Pohjois-Norjaan tutustuu (vähintään) viikon mittaisella automatkalla. Kartasta katsottuna Pohjois-Norja ei näytä olevan kovin kaukana, mutta varsinkin Etelä-Suomesta lähtiessä matkaan pitää varata reilusti aikaa. Auton matkamittariin kertyy Helsingistä noin 1300 kilometriä, ennen kuin saavutaan Lofooteille tai Jäämeren rannalle – ja silloin varsinainen unelmareissu vasta alkaa!

Saltstraumeniin ja Helgelandiin ajetaan Pohjois-Ruotsin halki Torniosta. Matkaa on Helsingistä saman verran kuin Jäämerelle.

Helgeland – upea autoilureitti Norjan rannikolla

norja helgeland rannikko
Helgelandskystenin maisemat ovat parhaimmillaan Aldran saaren tienoilla. Kuva: Ville Palonen

Helgelandiksi kutsutaan Nordlandin läänin sitä osaa, joka on Napapiirin eteläpuolella, osapuilleen Oulun ja Rovaniemen korkeudella. Helgelandin rannikolla mutkittelee maantie 17, jota pitkin kulkee Norjan kansallinen matkailureitti Helgelandskysten. Se alkaa pohjoisesta Bodøn seudulta ja kulkee vuonojen rantoja pitkin yli 400 kilometrin matkan etelään.

Helgelandskystenin ajaminen kestää vähintään kaksi päivää, sillä matkan varrella on kuusi lauttamatkaa. Niistä yhden aikana ylitetään Napapiiri. Toki matkailureitin ajamiseen kannattaa varata enemmän kuin kaksi päivää!

Lue lisää: Helgelandskysten – upea rannikkoreitti

Salten – autiorantoja ja maailman voimakkain vuorovesivirta

norja helgeland rannikko hiekkaranta
Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Salten, Helgelandin rannikon ja Lofoottien saariston välissä oleva rannikkokaistale, on yksi Norjan parhaista kohteista autoreissulle. Alueen vetonaula on upea luonto: Saltenista löytyy autioita hiekkarantoja, lumihuippuisia vuoria ja maailman voimakkain vuorovesivirta.

Autiorannoilta löytyy erinomaisia telttailupaikkoja, ja Saltstraumenissa on yksi koko Norjan parhaista rantakalastuspaikoista.

Lue lisää: Bodø, Saltstraumen ja Saltenin autiorannat

Lofootit ja Vesterålen – valaita näkyvissä!

norja lofootit
Hamnøyan kalastajakylä Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Luoteis-Norjan rannikolla sijaitseva Lofoottien saariryhmä (sekä sen vieressä oleva Vesterålen, joka usein mielletään kuuluvaksi Lofootteihin) on ulkoilmaihmisen puuhamaa. Suoraan merenrannasta kohoavilla jyrkkärinteisillä vuorilla voi patikoida, kalliokiipeillä ja talvisin lasketella.

Lofooteilla on useita ruijanpallasta ja turskaa tavoitteleville kalastajille tarkoitettuja kalastuskeskuksia, mutta aloittelijakin voi osallistua muutaman tunnin mittaiselle kalareissulle ammattikalastajan veneessä – tai narrata turskia ja seitejä missä tahansa niemenkärjessä.

Lue lisää: Kalastusretki Lofooteilla

norja lofootit valas
Kaskelotti sukeltaa Andenesin lähellä. Kuva: Kjersti Joergensen / Shutterstock

Vesterålenin pohjoiskärjessä sijaitseva Andenes on Norjan parhaita paikkoja lähteä valassafarille. Avomerellä bongataan ryhä- ja miekkavalaita sekä kaskelotteja.

Lue lisää: Valassafari Lofooteilla

Kulttuuria löytyy Viikinkimuseosta ja yöpymällä perinteisessä kalastusmökissä.

Lofooteille pääsee mantereelta siltaa pitkin tai lautalla.

Suositeltava majapaikka on Ballstadissa sijaitseva Sjøstrand Rorbuer. Paikassa voi majoittua perinteisissä rørbu-kalastajamökeissä, tai pihassa oman teltan tai asuntoauton kanssa. Suihku, pyykkikone ja grillikatos ovat myös telttailijoiden käytössä. Omistaja, ammattikalastaja Børje Iversen, järjestää kesäisin kalareissuja kahdesti päivässä.

Katso tarjoukset Lofoottien hotelleihin ja majataloihin.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Lofooteille.

Lue lisää: Lofootit-matkaopas

Senja – luonnonrauhaa etsimässä

norja senja
Villi ja vapaa Senjan saari. Kuva: Ville Palonen

Senja on Norjan rannikon toiseksi suurin saari. Maisemat ovat kauniin vuoristoisia – Senjan korkein huippu kohoaa lähes kilometrin korkeuteen. Mikä parasta, Ånderdalenin kansallispuiston tuntureilla patikoidessa saa nauttia erämaan rauhasta. Naapurissa olevien Lofoottien vaelluspoluilla luonnonrauha ei aina ole itsestäänselvyys, varsinkaan keskikesän kiivaimman turistisesongin aikana.

Senjaan pääsee mantereelta siltaa pitkin ja lautalla Andenesista (Vesterålen) tai Tromssasta.

Katso tarjoukset Senjan hotelleihin ja majataloihin.

Tromssa – wau-arkkitehtuuria Pohjolan Pariisissa

norja tromssa kirkko
Jäämeren katedraali Tromssassa on komea ilmestys. Kuva: Mikhail Varentsov / Shutterstock

Pohjolan Pariisi, Jäämeren portti – Tromssalla on monta osuvaa lempinimeä. 70 000 asukkaan Tromssa on pohjoismaiden suurin Napapiirin pohjoispuolella oleva kaupunki. Perinteisesti Tromssa on ollut kalastuksen ja merenkulun keskus, ja se on myös kokoonsa nähden ilahduttavan vilkas yliopistokaupunki.

norja tromssa kirjasto
Tromssan kirjasto. Kuva: RPBaiao / Shutterstock

Tromssan komein nähtävyys on Jäämerenkatedraali (viralliselta nimeltään Tromsdalenin kirkko). Hätkähdyttävän modernia rakennusta katsellessa ei uskoisi, että se on rakennettu jo vuonna 1965. Toinen näkemisen arvoinen rakennus on ehtaa wau-arkkitehtuuria edustava Tromssan kirjasto.

Voit varata kätevästi netistä Tromssan husky-safarit, vuonoristeilyt ja muut aktiviteetit.

Tromssan paras hotellidiili on Comfort Hotel Xpress Tromso. Paikka muistuttaa kotimaista Omenahotellia: palvelut on karsittu minimiin, ja siksi hintakin on edullinen kaupungin muihin hotelleihin verrattuna. Hotellin aulassa on kauppa, josta saa ostaa pikkupurtavaa ja juomia.

Katso tarjoukset Tromssan hotelleihin ja majataloihin.

Katso lentotarjoukset Tromssaan.

Lyngen – Pohjois-Norjan Alpit

norja lyngen vuoret
Lyngenin niemimaan vuoret ovat jylhiä. Kuva: HildaWeges Photography / Shutterstock

Lyngenin pitkulaista niemimaata hallitsee lähes kahden kilometrin korkeuteen kohoava vuoristo, Lyngenin Alpit. Paikka on varsinkin suomalaisten vapaalaskijoiden keskuudessa lähes legendaarisessa maineessa.

Lyngenissä laskukausi alkaa jo marraskuussa, ja lunta riittää jopa heinäkuuhun saakka. Mikä parasta: kunhan jaksaa kiivetä huipulle (Lyngenissä ei ole hiihtohissejä tai -keskuksia), saa tykittää koskematonta rinnettä pitkin Jäämeren rantaan saakka.

norja lyngen laskettelu vapaalasku
Lyngen on vapaalaskijoiden pohjoinen paratiisi. Kuva: Piotr Snigorski / Shutterstock

Kesäisin Lyngenissä vaelletaan, kalastetaan ja kiipeillään. Lyngenissä voi vierailla myös maailman pohjoisimmassa viskitislaamossa.

Lyngenissä erittäin kehuttu majapaikka on vapaalaskijoiden ja kiipeilijöiden suosima Magic Mountain Lodge. Katso tarjoukset Lyngenin hotelleihin ja majataloihin.

Lue lisää Lyngenistä.

Alattionjoki – jokiveneen kyydissä kanjoniin

norja alta joki kanjoni
Alta-joen kanjoni. Kuva: Drima Film / Shutterstock

Alattionjoki eli Altajoki (Altaelva) on Pohjois-Norjan suurista lohijoista kuuluisimpia. Joki alkaa Suomen rajan läheltä Kautokeinon tunturialueelta. Kautokeino tunnetaan saamelaisen kulttuurin keskuksena, jossa sijaitsevat mm. Saamelainen korkeakoulu ja saamelaisten kansallisteatteri.

Alta-joen kanjoni on huikea luonnonihme. Se on Pohjois-Euroopan suurin kanjoni, johon pääsee tutustumaan kätevästi opastetulla jokiveneristeilyllä. Maisemat houkuttelevat myös patikoimaan.

Altan kaupungin nähtävyyksiä ovat Revontulikirkko (Nordlyskatedral ) ja Alta-museo, jossa näkee kalliopiirroksia, joista vanhimmilla on ikää yli 6000 vuotta.

Altasta löytyy tutun Scandic-ketjun hotelli.

Katso tarjoukset Altan hotelleihin ja majataloihin.

Hammerfest – Norjan arktinen öljypääkaupunki

norja hammerfest
Hammerfest, Finnmark, Norja. Kuva: Andrey Lebedev / Shutterstock

Valassaaren (norjaksi Kvaløya) länsirannalla sijaitseva Hammerfest on yksi maailman pohjoisimmista kaupungeista. Kalastusteollisuuden jouduttua vaikeuksiin parikymmentä vuotta sitten Hammerfestin tulevaisuus näytti synkältä – kunnes Barentsinmereltä löytynyt öljy ja kaasu tekivät kaupungista yhden Norjan rikkaimmista.

Matkailijan kannattaa ihmetellä Hammerfestin futuristista kirkkoa ja vierailla kehutussa Polar Bear Society -näyttelyssä. Kesäisin Hammerfestista pääsee laivalla Nordkappiin ihailemaan keskiyön aurinkoa.

Hammerfestistä löytyy tutun Scandic-ketjun hotelli.

Katso tarjoukset Hammerfestin hotelleihin ja majataloihin.

Nordkapp – Norjan pohjoisin kolkka

norja nordkapp patsas
Turistitungosta Nodkappissa. Kuva: Anibal Trejo / Shutterstock

Nordkapp kuuluu Pohjois-Norjan suosituimpiin nähtävyyksiin. Syy on selvä: Nordkappin niemi on Euroopan pohjoisin kolkka, jonne pääsee maantietä pitkin. Yli 300 metriä korkealla kalliokielekkeellä seistessä tuntee todella saapuneensa Euroopan laidalle.

Nordkappista löytyy tutun Scandic-ketjun hotelli. Edullisempi majapaikka on Nordkapp Vandrerhjem -hostelli.

Katso tarjoukset Nordkappin hotelleihin ja majataloihin.

Lue lisää Nordkappista.

Varangin niemimaa – omien polkujen kulkijalle

norja varangin niemimaa maantie
Maantie Varangin niemimaan itärannikolla. Kuva: Inger Eriksen / Shutterstock

Varangin niemimaa on Norjan koilliskolkassa sijaitseva syrjäinen ja laaja niemimaa, jossa ei montaa puuta kasva. Ehkä juuri avarat maisemat houkuttelevat etenkin suomalaisia retkeilijöitä?

Varangin kansallispuistossa voi vaeltaa päiväkaupalla telttaillen ja kalastaen rautuja pienistä tunturijärvistä. Varma merikalapaikka on Vadsøn kaupungin liepeillä sijaitseva jyrkkä Lintukallio.

Katso tarjoukset Vadsøn hotelleihin ja majataloihin.

Aivan Varangin niemimaan itäkärjessä on pieni Hornøya, Norjan itäisin saari. Paikka tunnetaan lintubongareiden taivaana. Saarella pesii kymmeniätuhansia merilintujalintuja: lunneja, ruokkeja, merimetsoja, etelänkiisloja ja pikkukajavia. Hornøyalle pääsee Vardøn satamasta kymmenessä minuutissa. Hornøyalla on Norjan itäisin majakka, jossa voi myös yöpyä!

Katso tarjoukset Vardøn hotelleihin ja majataloihin.

Pykeija – kveenien kylä

norja pykeija kylä hiekkaranta
Pykeija on rakennettu kapealle kannakselle. Kuva: Yaroslava Troynich

Pykeija (norjaksi Bugøynes) on pieni kylä Varanginvuonon etelärannalla. Kylänraitilla voi kuulla kveeniä, suomen kielen murretta. Pykeija on kalastuskeskus, jossa turistikin pääsee kalareissulle narraamaan turskia, koljia – sekä valtavia kuningasrapuja! Tätä herkkua voi maistaa myös kylän kahvilassa.

Visiitti Pykeijaan huipentuu löylyttelyyn Jäämeren Saunassa ja pulahtamiseen hyiseen mereen kauniilla hiekkarannalla.

Katso tarjoukset hotelleihin Pykeijan lähellä Kirkkoniemessä.

Lue lisää Pykeijasta.

Matkalukemista Pohjois-Norjaan

Norjaan autolla suuntaavan kannattaa ottaa matkalle mukaan Pohjoiskalotti ja Nordkapp -matkailukartta+opas (16,10 euroa).

Pohjois-Norjan rannikkoreitit -kirjassa (27,80 euroa) yhdistyvät matkaopas ja vaelluskirja: opus esittelee lähes sata eripituista päiväretkeä. Selkeät kartat ja reittiselostukset auttavat valitsemaan juuri itselle sopivan patikointipolun.

Booking.com

 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi