Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet – nämä maisemat on pakko kokea kerran elämässä

lofootit andenes
Andenesin maisemia Vesterålenin pohjoiskärjessä. Kuva: Kjersti Joergensen / Shutterstock

Pohjois-Norja on unelmien matkakohde kaikille, jotka pitävät jylhistä maisemista ja villistä luonnosta. Lofooteilla odottavat terävien vuorten ympäröimät vuonot ja valassafarit, Finnmarkissa taas patikoidaan tuulen tuivertamilla tuntureilla ja kalastetaan kanjoneissa kohisevilla koskilla. Autoreissun Pohjois-Norjaan kruunaa pulahdus hyiseen Jäämereen.

Huiminta Pohjois-Norjassa on mittakaava: kun seisoo virveli kädessä Jäämeren rantakalliolla, edessä puoli kilometriä syvä vuono ja selän takana kilometrin korkuinen lumihuippuinen vuori, tuntee itsensä kovin pieneksi.

Varoituksen sana: kun kerran vierailet Pohjois-Norjassa, palaat sinne todennäköisesti uudestaan kesä toisensa jälkeen!

Tämän oppaan on kirjoittanut valokuvaaja Ville Palonen, joka on vuosikausia viettänyt kesälomansa Pohjois-Norjassa autoillen, kalastaen ja patikoiden.

Pohjois-Norjan maantiede

Tällä sivulla Pohjois-Norjaksi on niputettu pohjoiset Finnmarkin ja Tromssan läänit sekä Nordlandin lääni, jonka upeimmat kohteet ovat Helgelandin rannikko ja Lofootit. Lofoottien saariryhmän eteläisin kylä (nasevasti nimetty Å) sijaitsee reilusti Napapiirin pohjoispuolella. Nordkapp on Euroopan pohjoisin paikka (ellei Huippuvuoria lasketa mukaan).

Parhaiten Pohjois-Norjaan tutustuu (vähintään) viikon mittaisella automatkalla. Kartasta katsottuna Pohjois-Norja ei näytä olevan kovin kaukana, mutta varsinkin Etelä-Suomesta lähtiessä matkaan pitää varata reilusti aikaa. Auton matkamittariin kertyy Helsingistä noin 1300 kilometriä, ennen kuin saavutaan Lofooteille tai Lyngen-vuonon rannalle – ja silloin varsinainen unelmareissu vasta alkaa!

Saltstraumeniin ja Helgelandiin ajetaan Pohjois-Ruotsin halki Torniosta. Matkaa on Helsingistä saman verran kuin Jäämerelle.

Helgeland – upea autoilureitti Norjan rannikolla

norja helgeland rannikko
Helgelandskystenin maisemat ovat parhaimmillaan Aldran saaren tienoilla. Kuva: Ville Palonen

Helgelandiksi kutsutaan Nordlandin läänin sitä osaa, joka on Napapiirin eteläpuolella, osapuilleen Oulun ja Rovaniemen korkeudella. Helgelandin rannikolla mutkittelee maantie 17, jota pitkin kulkee Norjan kansallinen matkailureitti Helgelandskysten. Se alkaa pohjoisesta Bodøn seudulta ja kulkee vuonojen rantoja pitkin yli 400 kilometrin matkan etelään.

Helgelandskystenin ajaminen kestää vähintään kaksi päivää, sillä matkan varrella on kuusi lauttamatkaa. Niistä yhden aikana ylitetään Napapiiri. Toki matkailureitin ajamiseen kannattaa varata enemmän kuin kaksi päivää, varsinkin jos haluaa patikoida tuntureilla tai tutustua Helgelandin kauniiseen saaristoon.

Helgelandin suositeltavia edullisia majapaikkoja ovat Havblikk Camping ja Tosbotn Camping, jossa voi vuokrata veneen kalastusta varten todella edullisesti.

Lue lisää: Helgeland – upea rannikkoreitti

Salten – autiorantoja ja maailman voimakkain vuorovesivirta

norja helgeland rannikko hiekkaranta
Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Salten, Helgelandin rannikon ja Lofoottien saariston välissä oleva rannikkokaistale, on yksi Norjan parhaista kohteista autoreissulle. Alueen vetonaula on upea luonto: Saltenista löytyy autioita hiekkarantoja, lumihuippuisia vuoria ja maailman voimakkain vuorovesivirta. Autiorannoilta löytyy erinomaisia telttailupaikkoja, ja Saltstraumenissa on yksi koko Norjan parhaista rantakalastuspaikoista.

Alueen suurin kaupunki on Bodø, jossa oman kokemuksen perusteella passeli yöpaikka on Scandic Bodø. Hotellin sängyt ovat pehmeitä ja buffet-aamiainen runsas. Edullisempi majoitus on aivan Saltstraumenin salmen äärellä sijaitseva Pluscamp Saltstraumen -leirintäalueen vuokramökki.

Lue lisää: Bodø, Saltstraumen ja Saltenin autiorannat

Lofootit ja Vesterålen – valaita näkyvissä!

norja lofootit
Hamnøyan kalastajakylä Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Luoteis-Norjan rannikolla sijaitseva Lofoottien saariryhmä (sekä sen vieressä oleva Vesterålen, joka usein mielletään kuuluvaksi Lofootteihin) on ulkoilmaihmisen puuhamaa. Suoraan merenrannasta kohoavilla jyrkkärinteisillä vuorilla voi patikoida, kalliokiipeillä ja talvisin lasketella.

Lofooteille pääsee mantereelta siltaa pitkin tai lautalla.

Lofooteilla on useita ruijanpallasta ja turskaa tavoitteleville kalastajille tarkoitettuja kalastuskeskuksia, mutta aloittelijakin voi osallistua muutaman tunnin mittaiselle kalareissulle ammattikalastajan veneessä – tai narrata turskia ja seitejä missä tahansa niemenkärjessä.

Lue lisää: Kalastusretki Lofooteilla

norja lofootit valas
Kaskelotti sukeltaa Andenesin lähellä. Kuva: Kjersti Joergensen / Shutterstock

Vesterålenin pohjoiskärjessä sijaitseva Andenes on Norjan parhaita paikkoja lähteä valassafarille. Avomerellä bongataan ryhä- ja miekkavalaita sekä kaskelotteja. Andenesin majapaikoista hinta-laatusuhteeltaan paras on Kristina Apartments.

Lue lisää: Valassafari Lofooteilla

Kulttuuria löytyy Viikinkimuseosta ja yöpymällä kalastusmökissä.

Lofoottien kenties hehkutetuin majapaikka on tunnelmallinen Å-Hamna Rorbuer. Oma suosikkimme on Ballstadissa sijaitseva Sjøstrand Rorbuer. Paikassa voi majoittua perinteisissä rørbu-kalastajamökeissä, tai pihassa oman teltan tai asuntoauton kanssa. Suihku, pyykkikone ja grillikatos ovat myös telttailijoiden käytössä. Omistaja, ammattikalastaja Børje Iversen, järjestää kesäisin kalareissuja kahdesti päivässä. Katso tarjoukset Lofoottien hotelleihin ja majataloihin.

Lue lisää: Lofootit-matkaopas

Senja – luonnonrauhaa etsimässä

norja senja
Villi ja vapaa Senjan saari. Kuva: Ville Palonen

Senja on Norjan rannikon toiseksi suurin saari. Maisemat ovat kauniin vuoristoisia – Senjan korkein huippu kohoaa lähes kilometrin korkeuteen. Mikä parasta, Ånderdalenin kansallispuiston tuntureilla patikoidessa saa nauttia erämaan rauhasta. Naapurissa olevien Lofoottien vaelluspoluilla luonnonrauha ei aina ole itsestäänselvyys, varsinkaan keskikesän kiivaimman turistisesongin aikana.

Senjaan pääsee mantereelta siltaa pitkin ja lautalla Andenesista (Vesterålen) tai Tromssasta. Senjan parhaana pidetty majoitus on upella paikalla sijaitseva moderni Hamn i Senja, josta löytyy sekä hotellihuoneita että omalla keittiöllä varustettuja huoneistoja. Hotelli sopii erinomaisesti kalastus- ja patikointiretkien tukikohdaksi.

Katso tarjoukset Senjan hotelleihin ja majataloihin.

Tromssa – wau-arkkitehtuuria Pohjolan Pariisissa

norja tromssa kirjasto
Tromssan kirjasto. Kuva: RPBaiao / Shutterstock

Pohjolan Pariisi, Jäämeren portti – Tromssalla on monta osuvaa lempinimeä. 70 000 asukkaan Tromssa on pohjoismaiden suurin Napapiirin pohjoispuolella oleva kaupunki. Perinteisesti Tromssa on ollut kalastuksen ja merenkulun keskus, ja se on myös kokoonsa nähden ilahduttavan vilkas yliopistokaupunki.

Tromssan komein nähtävyys on Jäämerenkatedraali (viralliselta nimeltään Tromsdalenin kirkko). Hätkähdyttävän modernia rakennusta katsellessa ei uskoisi, että se on rakennettu jo vuonna 1965. Toinen näkemisen arvoinen rakennus on ehtaa wau-arkkitehtuuria edustava Tromssan kirjasto.

Tromssan paras hotellidiili on Comfort Hotel Xpress Tromso. Paikka muistuttaa kotimaista Omenahotellia: palvelut on karsittu minimiin, ja siksi hintakin on edullinen kaupungin muihin hotelleihin verrattuna. Hotellin aulassa on kauppa, josta saa ostaa pikkupurtavaa ja juomia.

Katso tarjoukset Tromssan hotelleihin ja majoitukseen.

Sommarøyn komein maisema avautuu läheiseltä Ørnfløya-kukkulalta. Kuva: Ville Palonen

Tromssan lääni on vuoristoista seutua, jonka vetonauloja ovat hengästyttävän upeat luontokohteet. Tromssan kaupungin suurehkot naapurisaaret Kvaløya ja Ringvassøya vetävät vertoja jopa Lofooteille! Eräs alueen tunnetuimmista ja suosituimmista lomakohteista on arktisten hiekkarantojen hallitsema Sommarøy, jossa voi yöpyä tasokkaassa Sommarøy Arctic Hotellissa tai edullisen Sommarøy Campingin mökeissä.

Lue lisää: Tromssan saaret: Kvaløya, Ringvassøya ja Sommarøy

Lyngen – Pohjois-Norjan Alpit

norja lyngen vuoret
Lyngenin niemimaan vuoret ovat jylhiä. Kuva: HildaWeges Photography / Shutterstock

Lyngenin pitkulaista niemimaata hallitsee lähes kahden kilometrin korkeuteen kohoava vuoristo, Lyngenin Alpit. Kesäisin Lyngenissä vaelletaan, kalastetaan ja kiipeillään, talvisin lasketellaan.

Lue lisää: Lyngen – Pohjois-Norjan Alpit

Lyngen on varsinkin suomalaisten vapaalaskijoiden keskuudessa lähes legendaarisessa maineessa. Laskukausi alkaa jo marraskuussa, ja lunta riittää kesäkuuhun saakka. Mikä parasta: kunhan jaksaa kiivetä huipulle (Lyngenissä ei ole hiihtokeskuksia), saa tykittää koskematonta rinnettä pitkin Jäämeren rantaan saakka.

norja lyngen laskettelu vapaalasku
Lyngen on vapaalaskijoiden pohjoinen paratiisi. Kuva: Piotr Snigorski / Shutterstock

Lyngenissä voi vierailla myös maailman pohjoisimmassa viskitislaamossa.

Lyngenissä erittäin kehuttu majapaikka on vapaalaskijoiden ja kiipeilijöiden suosima Magic Mountain Lodge. Muita hyviä majapaikkoja ovat upea XLyngen ja edullinen Svensby Turcenter -leirintäalue, jossa on myös vuokramökkejä.

Katso tarjoukset Lyngenin hotelleihin ja majataloihin.

Alattionjoki – jokiveneen kyydissä kanjoniin

norja alta joki kanjoni
Alta-joen kanjoni. Kuva: Drima Film / Shutterstock

Alattionjoki eli Altajoki (Altaelva) on Pohjois-Norjan suurista lohijoista kuuluisimpia. Joki alkaa Suomen rajan läheltä Kautokeinon tunturialueelta. Kautokeino tunnetaan saamelaisen kulttuurin keskuksena, jossa sijaitsevat mm. Saamelainen korkeakoulu ja saamelaisten kansallisteatteri.

Alta-joen kanjoni on huikea luonnonihme. Se on Pohjois-Euroopan suurin kanjoni, johon pääsee tutustumaan kätevästi opastetulla jokiveneristeilyllä. Maisemat houkuttelevat myös patikoimaan.

Altan kaupungin nähtävyyksiä ovat Revontulikirkko (Nordlyskatedral ) ja Alta-museo, jossa näkee kalliopiirroksia, joista vanhimmilla on ikää yli 6000 vuotta.

Altasta löytyy tutun Scandic-ketjun hotelli. Jos haluaa yöpyä muualla kuin ketjuhotellissa, hyvä vaihtoehto on kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Bårstua Gjestehus, jonka kaikissa huoneissa on minikeittiö ja jääkaappi.

Katso tarjoukset Altan hotelleihin ja majataloihin.

Hammerfest – Norjan arktinen öljypääkaupunki

norja hammerfest
Hammerfest, Finnmark, Norja. Kuva: Andrey Lebedev / Shutterstock

Valassaaren (norjaksi Kvaløya) länsirannalla sijaitseva Hammerfest on yksi maailman pohjoisimmista kaupungeista. Kalastusteollisuuden jouduttua vaikeuksiin parikymmentä vuotta sitten Hammerfestin tulevaisuus näytti synkältä – kunnes Barentsinmereltä löytynyt öljy ja kaasu tekivät kaupungista yhden Norjan rikkaimmista.

Matkailijan kannattaa ihmetellä Hammerfestin futuristista kirkkoa ja vierailla kehutussa Polar Bear Society -näyttelyssä (Isbjørnklubben). Kesäisin Hammerfestista pääsee laivalla Nordkappiin ihailemaan keskiyön aurinkoa.

Hammerfestin majoitustarjonta ei ole kovin mielikuvituksellinen: suositeltavia yöpaikkoja ovat ketjuhotellit Scandic Hammerfest ja Thon Hotel Hammerfest.

Katso tarjoukset Hammerfestin hotelleihin ja majataloihin.

Nordkapp – Norjan pohjoisin kolkka

norja nordkapp patsas
Turistitungosta Nodkappissa. Kuva: Anibal Trejo / Shutterstock

Nordkapp kuuluu Pohjois-Norjan suosituimpiin nähtävyyksiin. Syy on selvä: Nordkappin niemi on Euroopan pohjoisin kolkka, jonne pääsee maantietä pitkin. Yli 300 metriä korkealla kalliokielekkeellä seistessä tuntee todella saapuneensa Euroopan laidalle.

Nordkappin suurin hotelli on yhdeksän kilometrin päässä Honningsvågin kaupungin keskustasta sijaitseva Scandic Nordkapp. Paikka ei ole ihan perinteinen ketjuhotelli, sillä Scandic on omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, lähes erämaisessa tunturimaisemassa. Edullisempi majapaikka on Honningsvågin keskustassa sijaitseva Nordkapp Vandrerhjem -hostelli. Kaupungin tyylikkäin hotelli on puolentoista kilometrin päässä keskustasta sijaitseva The View.

Katso tarjoukset Nordkappin hotelleihin ja majataloihin.

Lue lisää: Nordkapp – Norjan pohjoisin kolkka

Varangin niemimaa – omien polkujen kulkijalle

norja varangin niemimaa maantie
Maantie Varangin niemimaan itärannikolla. Kuva: Inger Eriksen / Shutterstock

Varanki on Norjan koilliskolkassa sijaitseva syrjäinen ja laaja niemimaa, jossa ei montaa puuta kasva. Ehkä juuri avarat maisemat houkuttelevat etenkin suomalaisia retkeilijöitä?

Suurin osa niemimaasta – rannikkoseutuja lukuunottamatta – kuuluu Varangin kansallispuistoon, jossa voi vaeltaa päiväkaupalla täysin omissa oloissaan telttaillen ja kalastaen rautuja pienistä tunturijärvistä. Saalisvarma (ja aloittelijallekin helppo) merikalastuspaikka on Vadsøn kaupungin (Vesisaari) liepeillä sijaitseva jyrkkä Lintukallio.

Vesisaaren parhaat majoitukset ovat kodikkaita ja hyvin varusteltuja huoneistoja. Yksi parhaista on Sprettnet romutleie. Katso tarjoukset Vadsøn (Vesisaari) hotelleihin ja majataloihin.

Karmivaa historiaa löytyy aivan Varangin niemimaan itäkärjestä, Vardøn (Vuoreija) kaupungista. Steilnesetin rannalla roihusivat noitaroviot 1600-luvulla, ja nykyään paikalla palaa ikuinen tuli vainojen uhreille rakennetussa muistomerkissä. Noitamonumentti eli Heksemonument on vaikuttava: sadan metrin pituisen rakennelman seinillä on jokaista noitana teloitettua esittävä taulu sekä (kiduttamalla saatuja) tunnustuksia heidän rikoksistaan. Vainojen uhreja oli yhteensä 91 naista ja miestä – harvaan väkilukuun suhteutettuna koko Euroopan ennätys.

Vardøn lähellä on pieni Hornøya, Norjan itäisin saari. Paikka tunnetaan lintubongareiden taivaana. Saarella pesii kymmeniätuhansia merilintujalintuja: lunneja, ruokkeja, merimetsoja, etelänkiisloja ja pikkukajavia. Hornøyalle pääsee Vardøn satamasta kymmenessä minuutissa. Hornøyalla on Norjan itäisin majakka, jossa voi myös yöpyä!

Vuoreijan kehetuin majapaikka on wanhan ajan tunnelmaa huokuva Meieriet. Katso tarjoukset Vardøn (Vuoreija) hotelleihin ja majataloihin.

Pykeija – kveenien kylä

norja pykeija kylä hiekkaranta
Pykeija on rakennettu kapealle kannakselle. Kuva: Yaroslava Troynich

Pykeija (norjaksi Bugøynes) on pieni kylä Varanginvuonon etelärannalla. Kylänraitilla voi kuulla kveeniä, suomen kielen murretta. Pykeija on kalastuskeskus, jossa turistikin pääsee kalareissulle narraamaan turskia, koljia – sekä valtavia kuningasrapuja! Tätä herkkua voi maistaa myös kylän kahvilassa.

Visiitti Pykeijaan huipentuu löylyttelyyn Jäämeren Saunassa ja pulahtamiseen hyiseen mereen kauniilla hiekkarannalla.

Pykeijassa ei ole hotelleja – ainoastaan muutama pikkuruinen vuokramökki sekä suuremmalle seurueelle tai perheelle sopivia kokonaisia taloja. Mökeistä uusin ja hienoin on Jäämeren saunan vieressä sijaitseva Aurora House.

Katso tarjoukset Pykeijan (Bugøynes) majoitukseen.

Lue lisää: Pykeija – suomalainen kylä Norjassa

Pohjois-Norja syksyllä

Kesä – varsinkin heinäkuu – on suosituinta aikaa kierrellä Pohjois-Norjassa. Mutta myös syksy on erinomainen aika matkustaa Norjaan: tunturit hehkuvat ruskan väreissä, korkeimmat lumihuiput peittyvät valkeaan ensilumeen pakkasöiden jälkeen, ja pimenevissä illoissa on mahdollista nähdä revontulien tanssivan taivaalla.

Lisäksi sisämaan tuntureilla on mukava patikoida, kun itikat eivät kiusaa samalla tavalla kuin kesällä (rannikolla hyttysiä ei ole kesälläkään). Syksyllä turistejakaan ei ole niin paljon kuin kiivaimman kesälomasesongin aikaan, joten esimerkiksi syyskuu on erinomainen ajankohta vierailla kaikkein suosituimmilla alueilla kuten Lofooteilla, Senjalla ja Nordkappissa.

Lue lisää: Omalla autolla Norjaan

Matkalukemista Pohjois-Norjaan

Norjaan autolla suuntaavan kannattaa ottaa matkalle mukaan Pohjoiskalotti ja Nordkapp -matkailukartta+opas.

Pohjois-Norjan rannikkoreitit -kirjassa yhdistyvät matkaopas ja vaelluskirja: opus esittelee lähes sata eripituista päiväretkeä. Selkeät kartat ja reittiselostukset auttavat valitsemaan juuri itselle sopivan patikointipolun.

Pohjois-Norjan matkakohteet kartalla

Olemme keränneet Norjan parhaat matkakohteet kartalle. Kuten huomaat, suurin osa suosikeistamme löytyy nimenomaan Pohjois-Norjasta! Katso Norjan kartta.

Lue lisää:

Norjan parhaat matkakohteet

Omalla autolla Norjaan

Norja – vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi