Pohjois-Norjan parhaat nähtävyydet – nämä maisemat on pakko kokea kerran elämässä

lofootit andenes
Andenesin maisemia Vesterålenin pohjoiskärjessä. Kuva: Kjersti Joergensen / Shutterstock

Pohjois-Norja on unelmien matkakohde kaikille, jotka pitävät jylhistä maisemista ja villistä luonnosta. Lofooteilla odottavat terävien vuorten ympäröimät vuonot ja valassafarit, Finnmarkissa taas patikoidaan tuulen tuivertamilla tuntureilla ja kalastetaan kanjoneissa kohisevilla koskilla. Autoreissun Pohjois-Norjaan kruunaa pulahdus hyiseen Jäämereen.

Huiminta Pohjois-Norjassa on mittakaava: kun seisoo virveli kädessä Jäämeren rantakalliolla, edessä puoli kilometriä syvä vuono ja selän takana kilometrin korkuinen lumihuippuinen vuori, tuntee itsensä kovin pieneksi.

Varoituksen sana: kun vierailet Pohjois-Norjassa kerran, palaat sinne todennäköisesti uudestaan – kesä toisensa jälkeen!

Tämän oppaan on kirjoittanut valokuvaaja Ville Palonen, joka on vuosikausia viettänyt kesälomansa Pohjois-Norjassa autoillen, kalastaen ja patikoiden.

Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Tällä sivulla Pohjois-Norjaksi on niputettu pohjoiset Finnmarkin ja Tromssan läänit sekä eteläisempi Nordlandin lääni, jonka upeimmat kohteet ovat Oulun-Rovaniemen leveyspiireillä oleva Helgelandin rannikko ja napapiirin pohjoispuolella oleva Lofootit.

Parhaiten Pohjois-Norjaan tutustuu (vähintään) viikon mittaisella automatkalla. Kartasta katsottuna Pohjois-Norja ei näytä olevan kovin kaukana, mutta varsinkin Etelä-Suomesta lähtiessä matkaan pitää varata reilusti aikaa. Auton matkamittariin kertyy Helsingistä kokonaiset 1300 kilometriä, ennen kuin saavutaan Lofooteille tai Lyngen-vuonon rannalle – ja silloin varsinainen unelmareissu vasta alkaa!

Saltstraumeniin ja Helgelandiin ajetaan Pohjois-Ruotsin halki Torniosta. Matkaa on Helsingistä saman verran kuin Jäämerelle.

Alla esitellään Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet järjestyksessä etelästä pohjoiseen, eli Helgelandin rannikolta Varanginvuonolle.

Helgeland – upea autoilureitti Norjan rannikolla

norja helgeland rannikko
Helgelandskystenin maisemat ovat parhaimmillaan Aldran saaren tienoilla. Kuva: Ville Palonen

Helgelandiksi kutsutaan Nordlandin läänin sitä osaa, joka on Napapiirin eteläpuolella, osapuilleen Oulun ja Rovaniemen korkeudella. Helgelandin rannikolla mutkittelee maantie 17, jota pitkin kulkee Norjan kansallinen matkailureitti Helgelandskysten. Se alkaa pohjoisesta Bodøn seudulta ja kulkee vuonojen rantoja pitkin yli 400 kilometrin matkan etelään.

Helgelandskystenin ajaminen kestää vähintään kaksi päivää, sillä matkan varrella on kuusi lauttamatkaa. Niistä yhden aikana ylitetään Napapiiri. Toki matkailureitin ajamiseen kannattaa varata enemmän kuin kaksi päivää, varsinkin jos haluaa patikoida tuntureilla tai tutustua Helgelandin kauniiseen saaristoon.

Helgelandin eteläpäässä suositeltava edullinen majapaikka on Tosbotn Camping & Cottages, jossa voi vuokrata veneen kalastusta varten todella edullisesti.

Lue lisää: Helgeland – upea rannikkoreitti

Salten – autiorantoja ja maailman voimakkain vuorovesivirta

norja helgeland rannikko hiekkaranta
Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Salten, Helgelandin rannikon ja Lofoottien saariston välissä oleva rannikkokaistale, on yksi Norjan parhaista kohteista autoreissulle. Alueen vetonaula on upea luonto: Saltenista löytyy autioita hiekkarantoja, lumihuippuisia vuoria ja maailman voimakkain vuorovesivirta. Autiorannoilta löytyy erinomaisia telttailupaikkoja, ja Saltstraumenissa on yksi koko Norjan parhaista rantakalastuspaikoista.

Alueen suurin kaupunki on Bodø, jossa oman kokemuksen perusteella passeli yöpaikka on Scandic Bodø. Hotellin sängyt ovat pehmeitä ja buffet-aamiainen runsas. Saltstraumenin salmen äärellä erinomainen majapaikka on Saltstraumen Hotel. Budjettivaihtoehto on Camp Saltstraumen Elvegård -leirintäalueen vuokramökki.

Lue lisää: Bodø, Saltstraumen ja Saltenin autiorannat

Lofootit ja Vesterålen – valaita näkyvissä!

norja lofootit
Hamnøyan kalastajakylä Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Luoteis-Norjan rannikolla sijaitseva Lofoottien saariryhmä (sekä sen vieressä oleva Vesterålen, joka usein mielletään kuuluvaksi Lofootteihin) on ulkoilmaihmisen puuhamaa. Suoraan merenrannasta kohoavilla jyrkkärinteisillä vuorilla voi patikoida, kalliokiipeillä ja talvisin lasketella.

Lofooteille pääsee mantereelta siltaa pitkin tai lautalla.

Lofooteilla on useita ruijanpallasta ja turskaa tavoitteleville kalastajille tarkoitettuja kalastuskeskuksia, mutta aloittelijakin voi osallistua muutaman tunnin mittaiselle kalareissulle ammattikalastajan veneessä – tai narrata turskia ja seitejä missä tahansa niemenkärjessä.

Lue lisää: Kalastusretki Lofooteilla

Kaskelotti sukeltaa. Andenes, Lofootit, Norja. Kuva: Ville Palonen

Vesterålenin pohjoiskärjessä sijaitseva Andenes on Norjan parhaita paikkoja lähteä valassafarille. Avomerellä bongataan ryhä- ja miekkavalaita sekä kaskelotteja. Andenesin majapaikoista hinta-laatusuhteeltaan paras on Kristina Apartments.

Lue lisää: Valassafari Lofooteilla

Kulttuuria löytyy Viikinkimuseosta ja yöpymällä perinteisessä kalastajan mökissä eli rørbuerissa. Niistä kehutuimpia ovat Å-Hamna Rorbuer, Å Rorbuer ja Reine Rorbuer.

Oma suosikkini on kuitenkin Ballstadissa sijaitseva Sjøstrand Rorbuer. Paikassa voi majoittua perinteisissä rørbu-kalastajamökeissä, tai pihassa oman teltan tai asuntoauton kanssa. Suihku, pyykkikone ja grillikatos ovat myös telttailijoiden käytössä. Omistaja, ammattikalastaja Børje Iversen, järjestää kesäisin kalareissuja kahdesti päivässä.

Toinen suosikkimajoitukseni Lofooteilla on Sundin pikkukylässä sijaitseva tilava ja hyvin varusteltu omakotitalo, jonka vuoraaminen maksaa noin 100 euroa.

Katso tarjoukset Lofoottien hotelleihin ja majataloihin.

Lue lisää: Lofootit-matkaopas

Senja – vaihtoehto Lofooteille

Segla nähtynä Hestenin huipulta. Senja, Norja. Kuva: Ville Palonen

Lofoottien ja Tromssan välillä sijaitseva Senja, Norjan rannikon toiseksi suurin saari, on monta vuotta ollut nouseva matkakohde. Senjalle ovat suunnanneet sellaiset matkailijat, joiden mielestä Lofoottien saaristo on turistien pilaama.

Senjan vuoristoiset maisemat vetävät kauneudessaan vertoja niin Lofooteille kuin Lyngenin alppimaisille huipuillekin. Senja onkin erinomainen lomakohde sellaiselle matkailijalle, joka nauttii jyrkistä vaelluspoluista ja simppelistä ulkoilmaelämästä. Senjalle matkustetaan telttailemaan, kalastamaan ja vaeltamaan.

Senjaan pääsee mantereelta siltaa pitkin – tai lautalla Lofoottien tai Tromssan suunnista. Saaren parhaana pidetty majoitus on upella paikalla sijaitseva moderni Hamn i Senja, josta löytyy sekä hotellihuoneita että omalla keittiöllä varustettuja huoneistoja. Hotelli sopii erinomaisesti kalastus- ja patikointiretkien tukikohdaksi.

Senjan suosituimmille patikointipoluille – Seglalle ja Hestenille – suuntaavan kannattaa yöpyä tasokkaassa Segla Bed & Go -majatalossa tai erinomaisessa Mefjord Brygge-hotellissa, josta löytyy myös sauna.

Katso tarjoukset Senjan hotelleihin ja majataloihin.

Lue lisää: Senja – vaihtoehto Lofooteille

Tromssa – wau-arkkitehtuuria Pohjolan Pariisissa

norja tromssa kirjasto
Tromssan kirjasto. Kuva: RPBaiao / Shutterstock

Pohjolan Pariisi, Jäämeren portti – Tromssalla on monta osuvaa lempinimeä. 70 000 asukkaan Tromssa on pohjoismaiden suurin Napapiirin pohjoispuolella oleva kaupunki. Perinteisesti Tromssa on ollut kalastuksen ja merenkulun keskus, ja se on myös kokoonsa nähden ilahduttavan vilkas yliopistokaupunki.

Tromssan komein nähtävyys on Jäämerenkatedraali (viralliselta nimeltään Tromsdalenin kirkko). Hätkähdyttävän modernia rakennusta katsellessa ei uskoisi, että se on rakennettu jo vuonna 1965. Toinen näkemisen arvoinen rakennus on ehtaa wau-arkkitehtuuria edustava Tromssan kirjasto.

Tromssan paras hotellidiili on Comfort Hotel Xpress Tromso. Paikka muistuttaa kotimaista Omenahotellia: palvelut on karsittu minimiin, ja siksi hintakin on edullinen kaupungin muihin hotelleihin verrattuna. Hotellin aulassa on kauppa, josta saa ostaa pikkupurtavaa ja juomia.

Tasokkaampaa majoitusta noin sadalla eurolla löytyy tavallista Scandicia tyylikkäämmästä Scandic Ishavshotelista. Aivan kaupungin keskustassa on myös Clarion Collection Hotel Aurora, jonka katolla voi köllötellä poreammeessa.

Katso tarjoukset Tromssan hotelleihin ja majoitukseen.

Tromssan saaret

Sommarøyn komein maisema avautuu läheiseltä Ørnfløya-kukkulalta. Kuva: Ville Palonen

Tromssan lääni on vuoristoista seutua, jonka vetonauloja ovat hengästyttävän upeat luontokohteet. Tromssan kaupungin suurehkot naapurisaaret Kvaløya ja Ringvassøya vetävät vertoja jopa Lofooteille!

Eräs alueen tunnetuimmista ja suosituimmista lomakohteista on arktisten hiekkarantojen hallitsema Sommarøy, jossa voi yöpyä tasokkaassa Sommarøy Arctic Hotellissa.

Lue lisää: Tromssan saaret: Kvaløya, Ringvassøya ja Sommarøy

Lyngen – Pohjois-Norjan Alpit

Blåvatnet on Lyngenin huikein (ja suosituin) patikointikohde. Kävely parkkipaikalta järvelle kestää kaksi tuntia. Kuva: Ville Palonen

Lyngenin pitkulaista niemimaata hallitsee lähes kahden kilometrin korkeuteen kohoava vuoristo, Lyngenin Alpit. Kesäisin Lyngenissä vaelletaan, kalastetaan ja kiipeillään, talvisin lasketellaan.

Lue lisää: Lyngen – Pohjois-Norjan Alpit

Lyngen on varsinkin suomalaisten vapaalaskijoiden keskuudessa lähes legendaarisessa maineessa. Laskukausi alkaa jo marraskuussa, ja lunta riittää kesäkuuhun saakka. Mikä parasta: kunhan jaksaa kiivetä huipulle (Lyngenissä ei ole hiihtokeskuksia), saa tykittää koskematonta rinnettä pitkin Jäämeren rantaan saakka.

Lyngenissä voi vierailla myös maailman pohjoisimmassa viskitislaamossa.

Lyngenissä erittäin kehuttu majapaikka on vapaalaskijoiden ja kiipeilijöiden suosima Magic Mountain Lodge. Muita hyviä majapaikkoja ovat upea XLyngen ja edullinen Svensby Turcenter -leirintäalue, jossa on myös vuokramökkejä.

Katso tarjoukset Lyngenin hotelleihin ja majataloihin.

Gorsabrua – huimaava vesiputous

gorsabrua vesiputous
Gorsabrua on kävelysilta, jolta käsin voi ihailla Gorsan kanjoniin syöksyvää vesiputousta. Kuva: Ville Palonen

Lyngenvuonosta eroavan Kaivuonon (Kåfjorden) pohjukassa odottaa Pohjois-Euroopan syvin kanjoni Gorsa, jota pääsee ihailemaan huimaavan korkealta sillalta.

Birtavarren kylästä ajetaan kuoppaista serpentiinitietä parkkipaikalle, josta alkaa merkitty polku kohti Gorsabruaa eli Gorsan kanjonin yli rakennettua terässiltaa. Sillalle on matkaa parkkipaikalta hiukan alle kaksi kilometriä. Jos Gorsan kanjonissa haluaa kävellä pidemmän lenkin, auton voi jättää jo alemmalle parkkipaikalle ja patikoida Gorsabrualle Ankerlian historiallisten kaivosten kautta. Rengasreitille tulee matkaa 8-9 kilometriä.

Perillä näkymä on huikea: aivan sillan vieressä alas 150 metrin syvyiseen kapeaan kanjoniin syöksyy kohiseva vesiputous. Kanjonin pohjaa ei näy, sillä sen peittää vesimassojen nostama sumupilvi.

Gorsabrua on täysin turvallinen nähtävyys, kunhan pitää huolta pikkulapsista ja lemmikeistä. Aikuinen ihminen ei voi sillalta pudota, paitsi tahallaan: kesäaikaan sillalla järjestetään benji-hyppyjä!

Gorsan kanjonin lähellä, rannikolla Manndalenissa, varsinaista deluxe-majoitusta tarjoaa Manndalen Sjøbuer.

Altajoki – jokiveneen kyydissä kanjoniin

norja alta joki kanjoni
Alta-joen kanjoni. Kuva: Drima Film / Shutterstock

Alattionjoki eli Altajoki (Altaelva) on Pohjois-Norjan suurista lohijoista kuuluisimpia. Joki saa alkunsa Suomen rajan läheltä Kautokeinon tunturialueelta. Kautokeino tunnetaan saamelaisen kulttuurin keskuksena, jossa sijaitsevat muun muassa Saamelainen korkeakoulu ja saamelaisten kansallisteatteri.

Alta-joen kanjoni on huikea luonnonihme. Se on Pohjois-Euroopan suurin kanjoni, johon pääsee tutustumaan kätevästi opastetulla jokiveneristeilyllä. Maisemat houkuttelevat myös patikoimaan.

Altan kaupungin nähtävyyksiä ovat Revontulikirkko (Nordlyskatedral ) ja Alta-museo, jossa näkee kalliopiirroksia, joista vanhimmilla on ikää yli 6000 vuotta.

Altasta löytyy tutun Scandic-ketjun hotelli. Aivan keskustassa on myös loistava Thon Hotel Alta. Jos haluaa yöpyä edullisesti, löytyy muutaman kilometrin päästä Alta-joen rannalta Alta River Camping -leirintäalue, jonka huoneissa ja mökeissä on minikeittiö ja jääkaappi.

Katso tarjoukset Altan hotelleihin ja majataloihin.

Hammerfest – Norjan arktinen öljypääkaupunki

norja hammerfest
Hammerfest, Finnmark, Norja. Kuva: Andrey Lebedev / Shutterstock

Valassaaren (norjaksi Kvaløya) länsirannalla sijaitseva Hammerfest on yksi maailman pohjoisimmista kaupungeista. Kalastusteollisuuden jouduttua vaikeuksiin parikymmentä vuotta sitten Hammerfestin tulevaisuus näytti synkältä – kunnes Barentsinmereltä löytynyt öljy ja kaasu tekivät kaupungista yhden Norjan rikkaimmista.

Matkailijan kannattaa ihmetellä Hammerfestin futuristista kirkkoa ja vierailla kehutussa Polar Bear Society -näyttelyssä (Isbjørnklubben). Kesäisin Hammerfestista pääsee laivalla Nordkappiin ihailemaan keskiyön aurinkoa.

Hammerfestin majoitustarjonta ei ole kovin mielikuvituksellinen: suositeltavia yöpaikkoja ovat ketjuhotellit Scandic Hammerfest ja Thon Hotel Hammerfest.

Katso tarjoukset Hammerfestin hotelleihin ja majataloihin.

Nordkapp – Norjan pohjoisin kolkka

norja nordkapp patsas
Turistitungosta Nodkappissa. Kuva: Anibal Trejo / Shutterstock

Nordkapp kuuluu Pohjois-Norjan suosituimpiin nähtävyyksiin. Syy on selvä: Nordkappin niemi on Euroopan pohjoisin kolkka, jonne pääsee maantietä pitkin. Yli 300 metriä korkealla kalliokielekkeellä seistessä tuntee todella saapuneensa Euroopan laidalle.

Nordkapp sijaitsee sen verran syrjässä kaikesta muusta, että siellä vierailuun kannattaa varata kokonainen päivä – eli yöpyä alueella kaksi yötä.

Nordkappin suurin hotelli on yhdeksän kilometrin päässä Honningsvågin kaupungin keskustasta sijaitseva Scandic Nordkapp. Paikka ei ole ihan perinteinen ketjuhotelli, sillä Scandic on omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, lähes erämaisessa tunturimaisemassa.

Honningsvågin keskustasta löytyy lisää Scandic-ketjun hotelleja: hiukan syrjäisempi ja edullisempi Scandic Honningsvåg sekä satamassa (eli aivan keskustassa) sijaitseva Scandic Bryggen. Kaupungin tyylikkäin hotelli on puolentoista kilometrin päässä keskustasta sijaitseva The View.

Katso tarjoukset Nordkappin hotelleihin ja majataloihin.

Lue lisää: Nordkapp – Norjan pohjoisin kolkka

Varangin niemimaa – omien polkujen kulkijalle

norja varangin niemimaa maantie
Maantie Varangin niemimaan itärannikolla. Kuva: Inger Eriksen / Shutterstock

Varanki on Norjan koilliskolkassa sijaitseva syrjäinen ja laaja niemimaa, jossa ei montaa puuta kasva. Ehkä juuri avarat maisemat houkuttelevat etenkin suomalaisia retkeilijöitä?

Suurin osa niemimaasta – rannikkoseutuja lukuunottamatta – kuuluu Varangin kansallispuistoon, jossa voi vaeltaa päiväkaupalla täysin omissa oloissaan telttaillen ja kalastaen rautuja pienistä tunturijärvistä. Saalisvarma (ja aloittelijallekin helppo) merikalastuspaikka on Vadsøn kaupungin (Vesisaari) liepeillä sijaitseva jyrkkä Lintukallio.

Vesisaaren parhaat majoitukset ovat kodikkaita ja hyvin varusteltuja huoneistoja. Yksi parhaista on Dallavaraveien 4. Katso tarjoukset Vadsøn (Vesisaari) hotelleihin ja majataloihin.

Karmivaa historiaa löytyy aivan Varangin niemimaan itäkärjestä, Vardøn (Vuoreija) kaupungista. Steilnesetin rannalla roihusivat noitaroviot 1600-luvulla, ja nykyään paikalla palaa ikuinen tuli noitavainojen uhreille rakennetussa muistomerkissä. Noitamonumentti eli Heksemonument on vaikuttava: sadan metrin pituisen rakennelman seinillä on jokaista noitana teloitettua esittävä taulu sekä (kiduttamalla saatuja) tunnustuksia heidän rikoksistaan. Vainojen uhreja oli yhteensä 91 naista ja miestä – harvaan väkilukuun suhteutettuna koko Euroopan ennätys.

Vardøn lähellä on pieni Hornøya, Norjan itäisin saari. Paikka tunnetaan lintubongareiden taivaana. Saarella pesii kymmeniätuhansia merilintujalintuja: lunneja, ruokkeja, merimetsoja, etelänkiisloja ja pikkukajavia. Hornøyalle pääsee Vardøn satamasta kymmenessä minuutissa. Hornøyalla on Norjan itäisin majakka, jossa voi myös yöpyä!

Vuoreijan kehutuin majapaikka on wanhan ajan tunnelmaa huokuva Meieriet. Katso tarjoukset Vardøn (Vuoreija) hotelleihin ja majataloihin.

Pykeija – kveenien kylä

norja pykeija kylä hiekkaranta
Pykeija on rakennettu kapealle kannakselle. Kuva: Yaroslava Troynich

Pykeija (norjaksi Bugøynes) on pieni kylä Varanginvuonon etelärannalla. Kylänraitilla voi kuulla kveeniä, suomen kielen murretta. Pykeija on kalastuskeskus, jossa turistikin pääsee kalareissulle narraamaan turskia, koljia – sekä valtavia kuningasrapuja! Tätä herkkua voi maistaa myös kylän kahvilassa.

Visiitti Pykeijaan huipentuu löylyttelyyn Jäämeren Saunassa ja pulahtamiseen hyiseen mereen kauniilla hiekkarannalla.

Pykeijassa ei ole hotelleja – ainoastaan muutama pikkuruinen vuokramökki sekä suuremmalle seurueelle tai perheelle sopivia kokonaisia taloja. Lähin hotelli on Scandic Kirkenes.

Lue lisää: Pykeija – suomalainen kylä Norjassa

Pohjois-Norja syksyllä

Kesä – varsinkin heinäkuu – on suosituinta aikaa kierrellä Pohjois-Norjassa. Mutta myös syksy on erinomainen aika matkustaa Norjaan: tunturit hehkuvat ruskan väreissä, korkeimmat lumihuiput peittyvät valkeaan ensilumeen pakkasöiden jälkeen, ja pimenevissä illoissa on mahdollista nähdä revontulien tanssivan taivaalla.

Lisäksi sisämaan tuntureilla on mukava patikoida, kun itikat eivät kiusaa samalla tavalla kuin kesällä (rannikolla hyttysiä ei ole kesälläkään). Syksyllä turisteja ei ole niin paljon kuin kiivaimman kesälomasesongin aikaan, joten esimerkiksi syyskuu on erinomainen ajankohta vierailla kaikkein suosituimmilla alueilla kuten Lofooteilla, Senjalla ja Nordkappissa.

Talvirenkaita tarvitaan vasta lokakuussa. Lue lisää: Omalla autolla Norjaan

Matkalukemista Pohjois-Norjaan

Norjaan autolla suuntaavan kannattaa ottaa matkalle mukaan Pohjoiskalotti ja Nordkapp -matkailukartta+opas.

Pohjois-Norjan rannikkoreitit -kirjassa yhdistyvät matkaopas ja vaelluskirja: opus esittelee lähes sata eripituista päiväretkeä. Selkeät kartat ja reittiselostukset auttavat valitsemaan juuri itselle sopivan patikointipolun.

Pohjois-Norjan matkakohteet kartalla

Olen kerännyt Norjan parhaat matkakohteet kartalle. Kuten huomaat, suurin osa suosikeistani löytyy nimenomaan Pohjois-Norjasta! Katso Norjan kartta.

Norjan koronarajoitukset

Norjan maahantulokset poistettiin helmikuussa 2022. Norjaan saa siis matkustaa ilman koronatestejä tai rokotustodistuksia – aivan kuten ennen pandemiaa.

Lue lisää:

Norjan parhaat matkakohteet

Omalla autolla Norjaan

Norja – vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi