Ruotsin Lappi – Pohjois-Ruotsin parhaat matkakohteet

Kebnekaise
Pohjois-Ruotsista löytyy upeita maisemia. Kuva: Anna Kubiak

Ruotsin Lapin läpi matkustetaan autolla niin Lofooteille kuin muihinkin Norjan rannikon upeisiin kohteisiin. Mutta ei kannata ylenkatsoa Pohjois-Ruotsin matkakohteita – matkailijalle on tarjolla jylhiä vaelluspolkuja, saalisvarmoja kalavesiä ja Skandinavian parhaita hiihtokeskuksia.

Pohjois-Ruotsin kohteiden sijainnit näyttää Ruotsin-kartta.

Haaparanta – autoilijan portti Pohjois-Ruotsiin

Tornion sisarkaupunki Haaparanta on autoilijan portti pohjoiseen. Pieni puutalokeskusta on oikein viehättävä, mutta varsinaisia nähtävyyksiä ei juuri ole ellei sellaiseksi lasketa synkän mustaa Haaparannan kirkkoa.

Haaparannalla kannattaa poiketa ostoksille, sillä ICA Supermarketista löytyy eksoottisia ruotsalaisherkkuja kohtuulliseen hintaan. Shoppailijaa houkuttavat myös poistomyymälät, joista voi bongata todella edullisia tarjouksia. Haaparannalla on muun muassa Fjällrävenin, Häglöfsin ja Peak Performancen outlet-myymälä.

Tornion ja Haaparannan välillä pääsee liikkumaan ilman rajamuodollisuuksia. Matkaa keskustojen välillä on vain kilometrin verran.

Vuoden 2019 lopulla Haarapantaan avattiin kehuja saanut Kylpylähotelli Cape East. Moni kuitenkin jatkaa matkaa yöpyäkseen Kalixissa.

Kalix eli Ruotsin Kainuu

Alle kolmen vartin ajomatkan päässä Haaparannasta on suosittu pysähdyspaikka matkalla pohjoiseen, Kalix eli suomeksi Kainuu. Kaupunki sijaitsee Ruotsin legendaarisimman lohijoen, Kalixin, varrella melkein Perämeren suulla.

Suosittu majapaikka on Kalixin pienessä keskustassa sijaitseva Hotell Gamla Staden. Hotelli on erittäin mukava, mutta Kalixin yhden kadunpätkän mittainen vanhakaupunki ei ole kummoinen. Kirkolle johtavaa Köppmannagatania reunustaa muutama puutalo.

Toinen viehättävä majapaikka on keskustasta nähden Kalix-joen vastarannalla sijaitseva kartanomainen mutta konstailematon Filipsborg. Kalixin koskia voi ihailla esimerkiksi Kamlungessa, jonne on keskustasta 25 kilometrin ajomatka.

Kaupungin kuuluisin herkku on Kalixlöjrom, paikallinen Perämeren muikun eli maivan mäti, joka saa tunnuspiirteensä Kalixjoen Perämereen tuomasta makeasta vedestä. Muikun mäti on täällä punaisempaa, kiinteämpää ja maultaan miedompaa kuin muualla.

Gammelstadin kirkkokylä Luulajassa

Matkalla pohjoiseen kulttuurinystävät voivat tehdä Kalixista pienen koukkauksen Luulajaan, jossa sijaitseva Gammelstadin kirkkokylä on Unescon maailmanperintökohde.

Vanhanajan kylässä on säilynyt porvariston asuinalue sekä yli 400 pientä, punaista kirkkotupaa, joissa köyhempi kansa saattoi majoittua maaseudulta kirkkoon saapuessaan.

Paikka on näkemisen arvoinen. Kylä on kuin leikkimökeistä tehty. Vastaavanlaista kokonaisuutta ei ole säilynyt missään muualla.

Nähtävyytenä on myös kirkkokylästä kävelymatkan päässä sijaitseva ulkoilmamuseo Friluftsmuseet Hägnan.

Majoitusta tarjoaa Sunderby Hotel, johon on lyhyt ajomatka.

Meänkielinen Jällivaara

Meänkielinen pikkukaupunki Jällivaara on suosittu pysähdyspaikka matkalla syvemmälle Ruotsin Lappiin. Mukavia majapaikkoja on useita, vaikkapa Gällivare Bed & Breakfast.

Nähtävyytenä on Jällivaaran museo, joka esittelee pohjoisen alueen luontoa ja eläimiä, geologiaa sekä kaivoshistoriaa. Oma pieni osastonsa on omistettu hyttysille. Miten sopivaa! Suomen Lappiin voisi perustaa vaikka kokonaan oman hyttysmuseonsa.

Kiiruna – kiehtova kaivoskaupunki

Kiiruna on Pohjois-Ruotsin talouden moottori, kaivoskaupunki, jossa rautamalmia on louhittu jo 1890-luvulta saakka. Vuosikymmenten aikana tunturiylängölle on syntynyt valtava kuoppa, jonka näkeminen ensimmäistä kertaa – varsinkin talvella, kun ympäröivä maisema on puhtaan valkea – saa suun loksahtamaan auki.

Itse asiassa Kiirunan avolouhos jatkaa kasvamistaan sellaista tahtia, että se on vaarassa nielaista koko kaupungin.

Ratkaisu on radikaali: Kiirunan kaupungin keskusta on tarkoitus siirtää elintärkeän kaivoksen tieltä muutaman kilometrin päähän! Asukkaille on tietysti luvassa uusi asunto tai rahallinen korvaus. Kiirunan keskustan vanhat historialliset puutalot siirretään kokonaisina yksi kerrallaan uuteen keskustaan. Suurin siirrettävistä rakennuksista on Kiirunan todella hieno kirkko.

Kiirunan kaivoksessa on vierailukeskus, joka sijaitsee 540 metriä maanpinnan alla. Opastetuilla kaivoskierroksilla esitellään maailman suurimman maanalaisen rautamalmikaivoksen toimintaa ja kerrotaan faktoja kaupungin muutosta.

Kiiruna on suosittu pysähdyspaikka, jos on matkalla Norjaan Lofooteille tai Kiirunan ympäristön upeisiin luontokohteisiin kuten Riksgränsenin hiihtokeskukseen tai Abiskon kansallispuiston vaelluspoluille. Tunnin ajomakan päässä Kiirunasta on myös Ruotsin korkein huippu, Kebnekaise (2097m).

Kiirunassa on sangen mukavasti majoitustarjontaa. Hinta–laatusuhteeltaan parhaita majapaikkoja on aivan keskustassa sijaitseva, syystäkin suosittu Spis Hotel & Hostel.

Jos kaipaa hieman erikoisempaa majoitusta, Kiirunan Jukkasjärvellä toimii maailman ensimmäinen jäähotelli.

Katso tarjoukset Kiirunan hotelleihin.

Kebnekaise – Ruotsin korkein tunturi on suosittu vaelluskohde

Ruotsi vaellus
Pohjois-Ruotsissa odottavat upeat vaellusmaisemat. Matkalla kohti Kebnekaisea. Kuva: Mats Hagwall

Ruotsin korkein tunturi – jota voi kutsua myös vuoreksi – on Kiirunan lähellä sijaitseva Kebnekaise. Vielä 30 vuotta sitten sen korkeus oli 2117 metriä merenpinnan yläpuolella, mutta vuonna 2018 huippu ylti enää 2097 metrin korkeuteen. Syynä on huipulla olevan jäätikön sulaminen.

Kebnekaiselle kiivetään Nikkaluoktassa olevan Kebnekaisen tunturiaseman kautta. Korkeusero tunturiasemalta huipulle on 1400 metriä, joten huiputukseen kannattaa varata kokonainen päivä.

Huippusesongin aikaan heinäkuussa voi Kebnekaisella olla ruuhkaa.

Abisko – kaunis kohde lyhyelle vaellukselle

Abiskon kanjoni
Abiskon kanjoni. Kuva: Ville Palonen

Reilun tunnin ajomatkan päässä Kiirunasta sijaitseva Abisko on pikkuinen kansallispuisto, joka sopii parhaiten päiväpatikointien kohteeksi.

Abisko onkin erinomainen pysähdyspaikka, jos on automatkalla Lofooteille tai muualle Pohjois-Norjaan. Parissakin tunnissa ehtii ihailla Abiskon kanjonissa kohisevia vesiputouksia.

Abisko
Abisko tunnetaan hyvänä paikkana bongata revontulia. Kuva: David Becker

Toki Abiskon kansallispuiston ympärillä riittää komeita tunturimaisemia myös pidemmän vaelluksen varalle. Abiskosta voi vaeltaa esimerkiksi Kebnekaiselle saakka. Talvisin Abisko tunnetaan erinomaisena paikkana bongata revontulia.

Hyviä majapaikkoja Abiskossa ovat Abisko Turiststation ja Abisko Mountain Lodge.

Riksgränsen ja Björkliden – Pohjois-Ruotsin hiihtokeskukset

Ruotsin Lapin pohjoiskolkassa, nimensä mukaisesti Norjan rajalla, sijaitsee Riksgränsenin hiihtokeskus.

“Riksun” ja Abiskon välissä on myös toinen laskettelukeskus, Björkliden, josta löytyy erinomainen tunturihotelli Hotel Fjället.

Riksgränsenin vetonaula on se, että pohjoisen sijainnin ansiosta lunta riittää pitkälle loppukevääseen saakka – hissit toimivat vielä kesäkuussa!

Toinen valttikortti on lähes loputtomat off piste -eli vapaalaskumahdollisuudet: hoidettuja rinteitä Riksussa on runsas kaksikymmentä (ja liki naapurissa Björklidenissä suunnilleen saman verran), mutta rinteiden ulkopuolelle pääsee temmeltämään helikopterin tai telavaunun kyydissä – sekä tietysti omin voimin kiipeämällä.

Riksgränsen sijaitsee Kiirunan ja Narvikin välissä tunturiylängöllä, valtatie E10:n varrella. Paikalle pääsee omalla autolla Haaparannan kautta, lentämällä Narvikiin, tai vaikka junalla Tukholmasta asti.

Katso tarjoukset Riksgränsenin hotelleihin.

Sarek – suuri, syrjäinen ja haastava luonnopuistoalue

Ruotsin eeppisin vaelluskohde on Sarek, vuoristoinen erämaa-alue, joka yhdessä naapuripuistojen (Padjelanta ja Stora Sjöfallet) kanssa muodostaa Euroopan suurimman ja vanhimman luonnonpuistoalueen.

Sarekissa on jyrkkiä vuoria – joista moni kohoaa kahden kilometrin korkeuteen – ja noin sata jäätikköä.

Sarek on suosittu vaelluskohde, mutta syrjäisyyden ja haastavien olosuhteiden takia se ei (varsinkaan talvella) sovellu aivan vasta-alkajille. Merkittyjä reittejä, autiotupia tai muita hienouksia ei Sarekista löydy.

Sarekiin pääsee todella syrjäisestä Ritsemin kylästä, jonne ajetaan Meänkielisen Jällivaaran kautta. Ritsemistä on lauttakyyti Akkajärven ylitse.

Kalastus Pohjois-Ruotsissa

ruotsin lappi kalastus
Arjeplogin harjus. Kuva: Ville Palonen

Haaparannan länsipuolella virtaava Kalix (suomalaiselta nimeltään Kainuu) on Pohjois-Ruotsin legendaarisin lohijoki. Joki saa alkunsa pohjoisesta Kebnekaisen tunturiylängöltä ja laskee Perämereen. Lohenkalastajien suosimia paikkoja ovat rauhallisten sivujokien lisäksi myös alajuoksun suuret kosket, joiden lähistöltä löytyy monen tasoisia majapaikkoja.

Suurten lohijokien lisäksi Pohjois-Ruotsista löytyy lukematon määrä pienimuotoisempia kalapaikkoja. Oman kokemuksen mukaan jalokala – etenkin reilun kokoinen harjus – on paljon helpompi saada saaliiksi kuin Suomen Lapissa. Ruotsin antelialla harjusvesillä jopa ensikertalainen voi onnistua, ja mikä parasta: Ruotsin kalastusluvat ovat halpoja ne on helppo ostaa netistä etukäteen.

Uistimista parhaiten harjukselle toimii puna-musta Bete Lotto, perhoista maistuvin on Red Tag. Oli viehe mikä hyvänsä, varma ottiväri on puna-musta! Harjus nappaa vaikka keskellä kirkasta hellepäivää, mutta isomuksia kannattaa pyytää iltahämärässä. Silloin saaliiksi saattaa saada myös kauniin luonnontaimenen.

Pohjois-Ruotsin kalareissua suunnitellessa oikeastaan vain mielikuvitus on rajana: haluatko viettää leppoisan kalastusloman vuokramökissä asuen ja veneestä käsin kalastaen, vai kenties tehdä kerran elämässä -kalastusvaelluksen tiettömille tunturijärville? Jos pelimerkeistä ei ole pulaa, pääsee syrjäisille kala-apajille vaikka helikopterin kyydissä.

Hyväksi koettua seutua on Arjeplog, josta löytyy erinomaisia harjusvesiä (muun muassa Piteälv eli Pitejoen vesistö). Arjeplog on kätevästi matkan varrella, jos on autoreissun kohde on Norjan Bodø tai Helgelandin upea rannikko.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi