Västerås – Ruotsin Westeros

Västerås
Västeråsin perustivat viikingit, joista muistuttavat Anundshögin kivikehät. Kuva: Guillaume Baviere, Flickr CC

Jos Game of Thrones -televisiosarjan viimeisellä kaudella Westerosin valtakunnan pääkaupunki Kuninkaansatama tuhottiinkin tuhkaksi, tosielämän Västerås (suomeksi Vesteroos) voi hyvin. Mälaren-järven rannalla sijaitseva vilkas kauppakaupunki on noussut nimensä ansiosta yllättäen matkailuhitiksi.

Västerås on nimensä lisäksi muutenkin kiehtova matkakohde. Viikinkiajalla perustettu Vesteroos on Ruotsin ja Pohjoismaiden vanhimpia kaupunkeja. 1100-luvulla kaupungin linnasta tuli Ruotsin piispan asuinpaikka, ja 1500-luvulla myös kuningas Kustaa Vaasa piti linnaa kotinaan.

Eli Västeråsia voi todellakin hyvin pitää Pohjoismaiden Kuninkaansatamana – tai Euroopan Talvivaarana.

Kuin Game of Thrones -sarjasta: Västerås ja kuningas Kustaa Vaasa

Kustaa Vaasa olisi muutenkin sopinut hyvin Westerosin maailmaan: aatelismies nousi valtaan pian Tukholman verilöylyn (1520) jälkeen, kun silloinen hallitsija, tanskalainen Kristian II oli kutsunut Ruotsin aateliset kruunajaisiinsa, joissa hän yllättäen murhauttikin melkein kaikki kilpailijansa.

Vain Kustaa Vaasa pääsi pakenemaan. Hän hiihti kuin vimmattu 300 kilometriä Moraan, jossa hän onnistui nostamaan ruotsalaiset menestyksekkääseen kapinaan tanskalaisia vastaan.

Kolme vuotta myöhemmin Kustaa Vaasa kruunattiin kuninkaaksi. Ja neljäsataa vuotta myöhemmin Kustaa Vaasan uroteko innoitti ruotsalaiset perustamaan maailman suurimman maastohiihtotapahtuman, 90 kilometriä pitkän Vaasahiihdon (Vasaloppet).

Vaasahiihdon historiallisesta alkuperästä ei tosin olla varmoja: Kustaa Vaasa kun kasvatti kuninkaana mainettaan kertomalla urotöistään keksittyjä tarinoita, jotka Västeråsin piispa kirjoitti kuuliaisesti ylös. Aikalaisten silmissä tarinoista tuli tosia.

Kustaa Vaasa on opittu tuntemaan Ruotsin valtakunnan uudistajana, vaikka nykyhistorioitsijoiden mukaan hän oli aikamoinen tyranni, joka ei kaihtanut kierojakaan keinoja saadakseen haluamansa.

Kustaa Vaasan uudistukset vaikuttivat myös suomalaisten elämään: vuonna 1527 Västeråsin valtiopäivillä Kustaa Vaasa muutti valtakunnan uskonnon katolisesta luterilaiseksi.

Kun Västerås valloitti maailman

Kustaa Vaasa ei valloittanut maailmaa, mutta Västeråsista on lähtöisin oikea maailmanvalloittaja. Vuonna 1947 muuan Erling Persson avasi keskustan naistenvaatteita myyvän liikkeen nimeltä Hennes.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän osti metsästysvaatteita tekevän Mauritz Widforssin. Hennes & Mauritz aka H&M oli syntynyt.

Ja loppu on historiaa.

Västeråsin nähtävyydet

Västerås on pääosin moderni kaupunki, josta löytyy jopa pilvenpiirtäjä. Mukaan mahtuu myös nättejä vanhoja kortteleita.

Västeråsin nähtävyydet ovat varsin kompaktilla alueella keskiaikaisen Västeråsin katedraalin ympärillä. Vieressä on kaupungin tori, jonka laidalla seisoo linnamainen Elite Stadshotellet eli klassinen kaupunginhotelli.

Heti torin pohjoispuolella, Rudbeckianska Gymnasiet -lukion ympäristöstä ovat kauniit vanhat korttelit, joissa asui aikoinaan myös Västeråsin teloittaja. Hänen ammattiaan pidettiin niin ala-arvoisena, ettei mies saanut edes jakaa vettä muiden asukkaiden kanssa.

Ruotsin viimeinen teloitus tehtiin Västeråsissa kirveellä joulukuussa 1900. Päänsä menetti Johan Filip Nordlund, joka oli yrittänyt ryöstää Tukholmaan matkaavan veneen surmaamalla sen matkustajat.

Laatikkomainen Västeråsin linna sijaitsee katedraalista nähden pienen keskustan toisella laidalla, lyhyen kävelymatkan päässä.

Anundshög – Ruotsin suurin viikinkien hautapaikka

Västerås Anundshög
Västeråsin lähellä sijaitseva Anundshög on Ruotsin suurin viikinkien hautapaikka. Kuva: Willem van Valkenburg, Flickr CC

10 kilometriä keskustasta sijaitsee Anundshög, Ruotsin suurin viikinkien hautapaikka. Kummuilla on kaksi hautakumpua, joita koristavat komeat kivikehät. Katseenvangitsijana on valtava, kauttaaltaan riimuin koristeltu kivi.

Nimensä paikka on saanut 600-luvulla eläneeltä viikinkikuningas Anundilta.

Vesteråsin majoitus

Edellä mainitun Elite Stadshotelletin ohella aivan keskustassa sijaitsee myös esimerkiksi Hotell Västerås.

Autoilijoille kätevä on vilkkaimman ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva Best Western Ta Inn. Aamiaismajoitusta tarjoaa Katrinelunds Bed & Breakfast.

Katso tarjoukset Vesteråsin hotelleihin.

Matka Västeråsiin

Ja mikä parasta, tosielämän Westeros sijaitsee helpon matkan päässä: Tukholmasta pääsee junalla perille tunnissa. Eli suunnilleen yhtä nopeasti, kuin Game of Thrones -televisiosarjan sankarit tuntuivat välillä ratsastavan hevosillaan koko valtakunnan halki.

Västerås on myös matkan varrella, jos ajaa Tukholmasta Ruotsin halki Norjaan.

Matkalle voi ladata mukaan Leevi and the Leavingsin levyn Käärmenäyttely, jolla on Västeråsista kertova laulu.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!