Visby – Ruotsin romanttisin kaupunki

Visby
Visby on Gotlanin idyllinen keskus. Kuva: Kuva: Helen Simonsson, Flickr CC

Visby on kuin suoraan sadusta: mahtava muuri ympäröi keskiaikaista kaupunkia, jonka söpöt talot kylpevät ruusujen loistossa.

Kuljeskelu ruusujen tuoksussa mukulakivikaduilla ja ikivanhojen talojen keskellä olisi elämys jo itsessään, mutta kun päälle tulevat vielä Visbyn ihanat ravintolat ja rennon boheemin tunnelma, on lumoavampaa kaupunkikohdetta vaikea kuvitella.

Ja vieläpä näin lyhyen matkan päässä! Visbyyn on helppo matkustaa Suomesta niin autolla kuin lentäenkin.

Eikä Visbyn lumous rajoitu kaupunginmuurien sisäpuolelle; Visbystä on helppo tehdä retkiä Gotlannin hiekkarannoille ja luonnonnähtävyyksille.

Visby onkin mainio matkakohde kaikille, jotka haluavat yhdistää lomaansa historiaa, mahtavia maisemia, hyvää ruokaa ja luonnossa liikkumista.

Kaupunginmuuri – Visbyn paras nähtävyys

Kerran kesässä keskiaika palaa Visbyyn viikon ajaksi. Elokuussa järjestettävän Keskiaikaviikon aikana eletään uudelleen myös Visbyn taistelu. Kuva: Kuva: Helen Simonsson, Flickr CC

Visbyn nähtävyyksistä komein on 3,5 kilometriä pitkä kehämuuri, joka ympäröi vanhaa kaupunkia. Kyseessä on Pohjoismaiden parhaiten säilynyt kaupunginmuuri. 1200-luvulla rakennetun muurin alkuperäisistä 29 tornista edelleen 27 kohoaa (enemmän tai vähemmän) ylväästi taivasta kohden.

Muurin laella pääsee kävelemään lyhyen pätkän Silverhättanin ja Snäckgårdsportenin välillä – ja samalla voi ihailla maisemia rannan ja kasvitieteellisen puutarhan suuntaan.

Muurin mahtavuuden kokee myös kiertämällä sen kokonaan ulkopuolelta käsin. Tanskalaisten valloittajien ajatuksiin on helppo eläytyä, kun katsoo muurin harjaa sen juurelta ja kuvittelee vallituksille urheita gotlantilaisia kotikaupunkiaan puolustamaan.

Muurit eivät tosin onnistuneet suojelemaan visbyläisiä, kun tanskalaiset hyökkäsivät vuonna 1361 ja löivät gotlantilaiset verisesti niin sanotussa Visbyn taistelussa. Lähes 2000 gotlantilaista sai surmansa aivan muurien edustalla käydyssä taistelussa, kun kokeneempien ja paremmin varustautuneiden tanskalaisten tappiot laskettiin muutamassa sadassa.

Visby on ruusujen kaupunki

Visby
Ruusut kukkivat Visbyn kujilla. Kuva: Rolf 52 / Shutterstock

Muurin sisäpuolella oleva Visbyn keskiaikainen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Vanhankaupunki on täynnä pittoreskeja kujia ja suloisia taloja. Ovenpielistä ruusupensaat kurkottavat huumaavasti tuoksuen kohti taivasta.

Visbyä ei suotta kutsuta Ruusujen kaupungiksi – kesäaikaan ruusut kukkivat joka puolella, ja saaren leudon ilmaston ansiosta kasvitieteellisessä puutarhassa jopa jouluun saakka.

Keskustan parhaan näköalapaikan löytää, kun kävelee ylös kapeaa Vårdlockegatania: maisemat avautuvat yli Visbyn kattojen, kirkonraunioiden ja kaupunginmuurin aina auringossa hohtavalle merelle saakka.

Jos haluaa asua tunnelmallisesti vanhankaupungin muurien sisäpuolella, erinomainen majapaikka on Hotell St Clemens.

Toinen viehättävä vanhankaupungin pikkuhotelli on Hotel Stenugnen, jossa on yksinkertaiset huoneet ja merihenkinen sisustus.

Visbyn kasvitieteellinen puutarha

Visbyn kasvitieteellinen puutarha sijaitsee meren rannalla, vanhankaupungin muurien sisäpuolella. Puutarhan perusti jo vuonna 1854 De Badade Vännerna (DBW) -nimisen yhdistyksen puuhamies Hans Petter Gustafsson, joka halusi lisätä tietoa puutarhanhoidosta ja kasvillisuudesta yleiseksi hyväksi.

Puutarhassa on kaikkiaan yli 30 eri osastoa, joista ruusutarha on ehdottomasti näyttävin. Ilmainen.

Piknikpuisto Almedalen

Keskustan toinen kaunis puisto on sataman vieressä sijaitseva Almedalen, johon paikalliset kerääntyvät piknikille ja aurinkoa ottamaan. Kasvitieteellisessä piknikit on kielletty.

Aivan Almedalin puiston vieressä Itämeren rannalla sijaitsee viihtyisä, perheomisteinen hotelli Villa Alma.

Gotlannin museo Fornsalen

Historian ystävä ei voi jättää väliin Gotlannin museota, joka sijaitsee keskustassa Fornsalen-nimisessä vanhassa rakennuksessa. Museo kertoo Gotlannin historiasta aina kivikaudelta näihin päiviin saakka. Erityisen hyvin ovat edustettuna viikinkien retket ja keskiaika.

Gotlantilaiset ovat syystäkin ylpeitä historiastaan: viikinkien aarteita esittelevässä salissa ryöstösaalista on näytillä jopa 20 eri maasta. Seinäkartta muinaisten sankareiden merireiteistä saa hiljaiseksi: viikingit olivat todellisia maailmanmatkaajia jo tuhat vuotta sitten.

Gotlannin museo on Ruotsin maakuntamuseoiden parhaimmistoa: historiaa esitellään kunnianhimoisesti ja se tulee tutuksi monien eri aistien kautta. Aikuisten ohella lapset on otettu hyvin huomioon näyttelyiden suunnittelussa. Museoon tutustumiseen kannattaakin varata kunnolla aikaa!

Museon pääsymaksu aikuisilta 160 kr, alle 19-vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi.

Pyhän Marian tuomiokirkko ja Visbyn kirkonrauniot

Saksalaisten 1200-luvulla rakentama Pyhän Marian Tuomiokirkko kohoaa Visbyn vanhan kaupungin ylle aivan kuin suojelisi tai valvoisi sitä. Kirkko on Visbyn ainoa ehjänä säilynyt keskiaikainen kirkko. Avoinna vierailijoille ympäri vuoden. Ilmainen.

Keskustan kaikki muut vanhat kirkot ja luostarit ovat raunioina. Tunnelmallisista raunioista voi syyttää tai kiittää osin reformaatiota eli Ruotsin kääntymistä protestanttiseksi ja osin sitä, että keskiajan jälkeen Visbyn merkitys kauppasatamana väheni. Kirkkojen ja varsinkaan luostarien ylläpitämiseen ei nähty enää syytä eikä siihen ollut oikein varaakaan.

Visbyn kaupunkikierrokset

Jos haluaa perinpohjaisen katsauksen Visbyn historiaan ja nykypäivään, kannattaa osallistua Free Tours Visby -nimisille kaupunkikierroksille. Kierrokset lähtevät turisti-infon edestä Donnersplatsilta (ma–la 11). Kierroksen päättyessä osallistujat maksavat siitä kokemansa elämyksen ja omantuntonsa mukaan.

Medeltidsveckan – Keskiaikaviikko

Visbyn keskiaikaviikkoon kuuluvat turnajaiset. Kuva: Kuva: Helen Simonsson, Flickr CC

Visbyssä vuosittain elokuun toisella viikolla järjestettävä Keskiaikaviikko vie suoraan ritarien aikakaudelle. Ohjelmassa on turnajasia sekä markkinoita, ja vuoden 1361 Visbyn taistelukin käydään uudelleen kaupunginmuurien edustalla.

Visbyn ravintolat

Visbyssä ei voi syödä huonosti! Vanhan kaupungin muurien sisäpuolella suurin ongelma on se, minkä hyvistä ruokapaikoista valitsisi. Gotlanti on tunnettu sekä kalastuksesta että lampaiden kasvatuksesta. Lammas- ja kalaruuat ovatkin Visbyssä todellista lähiruokaa. Jälkiruuista perinteinen on sahramipannukakku, jota pitää maistaa ainakin kerran.

Kaikki ravintolat toimivat pääosin samalla kahvila-ravintolakaavalla: lähes kaikista saa pikkupurtavaa, lounasta ja päivällistä. Erillisiä pubeja ei juurikaan ole. Lähes jokaisessa paikassa huomioidaan kasvis-/vegaaniruokavaliot: vaikka valmiissa listassa ei olisi mieluista syötävää, pyytämällä saa monet ruokalajit vegeversioiksi.

Visbyn ravintoloista voi suositella ainakin seuraavia:

Familj Jessens Saluhall & Bar. Perheyritys, joka myy lihaa ja kalaa paikallisilta tuottajilta sekä paikallispanimoiden oluita. Lounaaksi kannattaa valita kalakeitto modernilla twistillä (aikuiseen makuun) tai lammasbolognese.

H10. Trendikäs kahvila-ravintola sisustuskauppa GAD:n vieressä. Isot ja herkulliset salaatit sekä erinomainen porkkanakakku!

Mille Lire. Italialaisia kiviuunipizzoja. Lounaspizzat noin 110-120 kr.

Tapas&Bar Eden. Mahtavan kokoisia tapas-annoksia. Suositus oli 2-4 tapasta/henkilö, mutta jo kahdella lähti nälkä.

Krönet. Pikkusyötävää ja juotavaa. Kaupungin hienoimmat näkymät kattojen yli merelle.

Fiket. Aivan kaupunginmuurin ulkopuolella. Pientä syötävää ja juotavaa.

Wisby Glass. Italialaistyyppistä kotitekoista jäätelöä. Ainakin 25 eri makua.

Kaupat ja ostokset

Kaupunginmuurien ulkopuolelta löydät samat liikkeet kuin mistä tahansa pikkukaupungista, joten varsinainen shoppailukohde Visby ei ole. Jos haluat tuoda tuliaisiksi jotakin aitoa gotlantilaista, vieraile seuraavissa putiikeis:

Antakus. Antiikkia ja pohjoismaista sisustusta.

Kvinnofolki. Paikallisten käsityöläisten valmistamia koruja, tekstiilejä ja koriste-esineitä. Perinteinen.

GAD (vieressä ravintola H10). Pääpainotus sisustuksessa. Paikallisten valmistamia design-esineitä, koruja, julisteita ym.

Te&Kaffe Kränku. Tee- ja kahvikauppa.

Wisbyost. Mieletön määrä juustoja.

Visby lasten kanssa

Gotlantilaiset eivät poikkea muista ruotsalaisista, vaan ovat hyvin lapsiystävällisiä. Ravintoloista löytyy syöttötuoleja ja lastenhoitohuoneita erinomaisesti. Leikkipuistoja löytyy vanhan kaupungin ympäristöstä Almedalenin puistosta sekä muurin Södra Portenin ulkopuolelta.

Korkeuserot vanhankaupungin muurien sisäpuolella ovat suuria, joten rattaiden työntämisen raskauteen on hyvä varautua. Monet lapsiperheet kuljettavatkin jälkikasvuaan rintarepuissa tai kantoliinoissa.

Kolmen kilometrin päässä Visbystä on vesi- ja huvipuisto Kneippbyn, jossa voi tutustua muun muassa Peppi Pitkätossun Huvikumpuun. Perille pääsee bussilla. Visbyn ulkopuolelta löytyy myös karting-rata Goland Kart.

Aktiivilomailua kaipaavien perheiden kannattaa kääntyä Gotland Active Storen puoleen. Ryhmille ja perheille järjestyy huhti-syyskuussa opastettuja kierroksia kävellen, vaelluksia, pyöräilyretkiä ja kiipeilyä.

Katso tarjoukset Visbyn perhehotelleihin.

Retket Visbystä

Visbyn vanhassa kaupungissa riittäisi jo itsessään nähtävää ja koettavaa useammaksi päiväksi, mutta kannattaa myös tehdä retkiä muille Gotlannin nähtävyyksille.

Visbyn hintataso

Visbyn hintataso noudattelee Suomen hintoja. Taksimatka lentokentältä vanhaan kaupunkiin maksaa noin 20 euroa, lounaspizza 10 euron paikkeilla, lasten lounas noin 6 euroa, 0.4 litran olut 6 euroa, erikoiskahvi noin 3 euroa.

Monissa nähtävyyksissä lapset pääsevät sisään ilmaiseksi vanhemman kanssa tai vaihtoehtoisesti löytyy perhelippuja.

Jos kokkaat itse, ruokakaupan lasku yllättää positiivisesti (kuten valikoimakin) – kauppakassi on noin 20 prosenttia suomalaista versiota huokeampi.

Liikkuminen Visbyssä

Visbyn vanha kaupunki on kompaktin kokoinen ja otettavissa helposti haltuun kävellen. Korkeuserot ovat paikoin suuria, joten liikuntarajoitteiselle tai lastenrattaita työntävälle voi tulla haasteita.

Visbyn vanhan kaupungin ulkopuolella liikkuminen on helpointa autolla tai lyhyillä matkoilla polkupyörällä. Molempia saa vuokrattua helposti ja useammasta paikasta. Tiet ovat pääsääntöisesti tasaisia ja hyväkuntoisia.

Lentäen saapuvat voivat ottaa vuokra-autonsa jo lentokentältä ja parkkeerata sen kaupunginmuurin ulkopuolelle, josta löytyy useampia isoja (maksullisia) parkkipaikkoja.

Retket kauemmas Gotlantiin eivät onnistu kovin helposti ilman omaa autoa. Bussiliikennettä on, mutta vuorokausihintaiset kortit tulevat äkkiä maksamaan auton vuorokausivuokran verran, etenkin, jos kyseessä on useamman hengen seurue.

Bussilinjalta toiseen vaihtaminen ei myöskään aina onnistu sujuvasti ilman odottelua.

Jos aikoo vuokrata auton, se kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Etenkin kesäisin ex tempore -vuokraaja jää helposti ilman autoa. Katso tarjoukset autonvuokraan Visbyssä.

Visbyn vinkit ja kokemukset

Gotlanti on saari, ja ilmasto on sen mukainen. Kaupunginmuurien sisäpuolella aurinko lämmittää kesäaikaan suloisesti, mutta niiden ulkopuolella ja ilta-aikaan voi olla viileämpää ja tuulla kovaa. Pakkaa kesälläkin mukaan joko tuulenpitävä takki ja neule tai kevytuntuvatakki. Mukavat kengät ovat mukulakivikaduilla kulkiessa ehdottomat.

Huomioi, että kauppojen aukioloajat eroavat Suomen ajoista. Viikonloppuisin kaupat ja jotkut kahvilat sulkevat ovensa lauantaisin jo klo 14–16 välillä ja ovat sunnuntaisin avoinna klo 12–18.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla Visbyssä vietetään Olof Palmen perustamaa Almedal-viikkoa, joka on poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun keskittynyt tapahtuma.

Visbyn keskiaikaviikko järjestetään elokuussa, viikolla 32. Kyseessä on vuosittainen keskiaikatapahtuma, jonka aikana järjestetään keskiaikaiset markkinat, turnajaiset sekä liveroolipeli-piknik.

Erikoistapahtumien vuoksi majoitus on kyseisinä ajankohtina hinnakkaampaa ja majoituspaikat yleensä loppuun varattuja.

Visby – hotellit

Jos viipyy Visbyssä vain muutaman päivän, kannattaa majoittua vanhankaupungin muurien sisäpuolella. Tunnelma on omaa luokkaansa, ja olet kaiken keskellä. Loistava majapaikka on Hotell St Clemens.

Hotel Repet on erinomainen huoneistohotelli kauniisti remontoidussa vanhassa talossa aivan kaupunginmuurien vieressä. Tyylikkäästi ja tunnelmallisesti sisustetut huoneet, joissa on oma keittiö.

Sataman vieressä sijaitsee takuulaatua tarjoileva Scandic Visby.

Erikoisempi vaihtoehto on keskeisellä paikalla vanhankaupungin kupeessa sijaitseva, entiseen vankilaan tehty Visby Fängelse, josta löytyy huoneita myös isommalle porukalle.

Katso tarjoukset Visbyn hotelleihin.

Matka Visbyyn

Visbyyn pääsee Suomesta suoraan valitettavasti vain kesäaikaan. Finnair lentää Helsingistä kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin Visbyyn. Lennot maksavat halvimmillaan noin 100 euroa. Lentoaika on noin 1,5 tuntia.

Katso lentotarjoukset Visbyyn.

Kesäaikaan Tallink Silja tekee sunnuntaisin lähteviä erikoisristeilyjä Helsingistä Visbyyn. Risteilyyn ei ole mahdollista yhdistää hotelliyöpymistä maissa.

Tukholman Nynäshamnista lähtevä Destination Gotland -lautta liikennöi saarelle ympäri vuoden.

Lue lisää: Gotlanti – Ruotsin ihanin matkakohde

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi