Gotlanti – Ruotsin ihanin matkakohde

Kerran kesässä keskiaika palaa Gotlantiin ja Visbyyn. Kuva: Kuva: Helen Simonsson, Flickr CC

Gotlanti on Ruotsin ihanin matkakohde: auringon, lähiruuan ja hiekkarantojen saari, jossa keskiaika kohtaa boheemin nykypäivän. Jos pidät Ahvenanmaasta, rakastat Gotlantia.

Gotlanti houkutteli jo viikinkejä, ja keskiajalla Gotlannin pääkaupungista, Visbystä, muodostui vauraus hansakaupunki. Historiasta muistuttavat Visbyn komeat kaupunginmuurit ja saaren lukuisat keskiaikaiset kirkot.

Sittemmin Gotlannin maisemat ja kesäinen auringonpaiste ovat houkutelleet taiteilijoita ja kirjailijoita. Saarella on noin 60 000 asukasta, joista lähes puolet asuu Visbyssä. Jos Visby voikin tuntua kesällä vilkkaalta, näkee Gotlannin maaseudulla enemmän lampaita kuin ihmisiä. Hauska tapa tutustua Gotlantiin onkin yöpyä maatilamajoituksessa, josta löytyy oma ranta, lasten leikkipaikka ja polkupyöriä vuokrattavaksi.

Gotlannin tunnelma on boheemi, verkkainen ja luonnonläheinen: moni ruotsalainen onkin muuttanut saarelle pakoon mantereen kiivasta elämänrytmiä ja perustanut luomutilan.

Ruuan suhteen Gotlanti onkin aika lailla omavarainen. Tällä saarella herkutellaan lähiruualla! Erityisen herkullista on gotlantilainen, hitaasti haudutettu lammaspata. Toinen kuuluisa herkku on tuhti sahramipannukakku, joka on kuorrutettu ylellisellä määrällä kermaa ja hilloa.

Ja mikä parasta – Gotlannissa ei olla aivan vieraalla maalla. Gotlannin ensimmäisiä asukkaita olivat arkeologisten kaivausten perusteella suomalaiset! Gotlannista löydetyt 5000 vuotta vanhat hylkeenpyytäjien luurangot ovat DNA-tutkimusten mukaan sukua nykypäivän suomalaisille.

Gotlannin nähtävyydet

Komeiden keskiaikaisten muurien ympäröimä Visby on Gotlannin ainutlaatuisin nähtävyys, mutta Gotlannissa on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Luonnonsuojelualueita saarella on kaikkiaan 137, majakoitakin on peräti 10 ja pääsaaren ympäriltä löytyy pienempiä saaria päivän tai parin retkiä varten kokonaiset 17 kappaletta.

Perheitä houkuttelee 4–12-vuotiaille suunnattu teema- ja vesipuisto Kneippbyn, jossa pääsee tutustumaan Peppi Pitkä­tossun Huvikumpuun. Monenlaista tekemistä koko päiväksi. Matkaa Visbyyn on kolmisen kilometriä, minkä voi taittaa bussilla. Kilometrin päästä löytyy myös majatalo Fridhems Pensionat.

Kneippbystä muutama kilometri etelään on Högklintin näköalapaikka ja patikointimaastot. Näköalapaikka on Gotlannin korkeimpia: maisemat ovat huikeat sekä merelle että Visbyn suuntaan.

Gotlannin suosituimpia nähtävyyksiä on tippukiviluola Lummelundagrottan, kymmenisen kilometriä Visbystä pohjoiseen. Pohjoismaiden mittakaavassa luola on komea ja harvinainen, tosin suuresta maailmasta löytyy monta komeampaakin luolaa. Luolat ovat avoinna päivittäin kesäaikaan klo 9–18. Visbystä pyöräilee luolille uutta pyörötietä pitkin kolmessa vartissa.

Lummelundan luolaa paljon mielenkiintoisempia luonnonihmeitä ovat Gotlannin tornimaiset kalkkikivimuodostelmat eli raukit. Eteerisen näköiset tornit ovat muodostuneet, kun vuosituhannet ovat kuluttaneet rantakallioista kaiken pehmeän aineen, ja jäljelle on jäänyt vain kova kalkkikiviydin.

Raukeista kuuluisin on aivan saaren lounaiskulmassa sijaitseva Hoburgsgubben eli Hooperin äijä. 400 miljoonaa vuotta vanha kalkkikivimuodostelma näyttää kivettyneeltä mieheltä pitkää ja suippoa nenää myöten.

Raukkeja ei sovi sekoittaa ruokkeihin. Melkein pingviineiltä näyttäviin lintuihin pääsee tutustumaan retkellä Stora Karlsön -saarelle. Lautat saarelle lähtevät Klintehamnin satamasta.

Aivan saaren koilliskärjen edustalla on Fårö, karun kaunis saari, jossa elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin asui ja kuoli. Nähtävyytenä on Bergmancenter, pitkiä hiekkarantoja ja Ruotsin laajin alue raukkeja. Lauttamatka Fårön salmen yli Fårösundista kestää vaivaiset 10 minuuttia. Kesäkuun viimeisellä viikolla Fårössä vietetään Bergman-viikkoa.

40 kilometriä Fåröstä pohjoiseen on Itämeren ympäröimänä pieni ja suojeltu, hiekasta muodostunut saari, Gotska Sandön. Saarta ympäröi komea hiekkaranta ja hylkeitäkin voi bongata. Saarelle järjestetään kesäisin muutaman kerran viikossa retkiä Gotlannista.

Entäpä Gotlannin viikingit? Gotlannista on löytynyt komeita viikinkien kätkemiä aarteita, joita voi ihailla Visbyssä Fonsalen-museossa. Mutta varsinaista rakennusperintöä viikinkien jäljiltä ei ole Gotlannissa säilynyt.

Viikinkifanit voivatkin jatkaa Gotlannista matkaa Öölantiin, jossa voi ihailla viikinkien komeaa hautapaikkaa, Gettlingen kivikehää.

Gotlannin rannat

Gotlannin suosituin ranta on Tofta, 20 kilometriä Visbystä etelään. Hiekka on pehmeää ja tarjolla on niin surffikoulua kuin ravintoloitakin. Rannan läheltä löytyy eritasoisia majapaikkoja, kuten surffaajien rakastama leirintäalue Surflogiet, josta löytyy yksityinen ranta-alue, baari ja sauna.

Vieläkin hienompi – ja paljon rauhallisempi – on Fårön saarella sijaitseva Sudersand. Vieressä on leirintäalue.

Gotlannin rannoista kiehtovimpia on aivan saaren eteläkärjessä sijaitseva Holmhällar, jonka vieressä on komeita kalkkikivimuodostelmia.

Mieleen jäävä uimapaikka on myös saaren pohjoiskärjen Blå Lagunen eli Sininen Laguuni, entinen kalkkikivilouhos, joka on täyttynyt azurinsinisestä vedestä. Kesäisin vilkas.

Idyllisiä pikkurantoja löytyy myös saaren itäpuolen poukamista.

Stockholmsveckan ja Itämeren Ibiza

Vilkkaimmillaan Gotlanti on heinäkuussa, yleensä viikolla 29, kun Visbyssä vietetään elektronisen musiikin festivaalia Stockholmsveckania. Tukholman nuoret ja kauniit silmäätekevät saapuvat Visbyyn juhlimaan, baarit täyttyvät ja samppanja kuplii.

Stockholmsveckanista Gotlanti on saanut lempinimen Itämeren Ibiza. Seuraavan viikolla Stockholmsveckanin juhlinta jatkuukin St. Tropezissa – ja Visby on taas oma itsensä.

Visbyn keskiaikaviikko

Visbyssä järjestetään elokuussa Keskiaikaviikko, jossa pääsee aikakauden tunnelmiin. Keskiaikaisten markkinoiden ohella voi kokeilla ritarikoulua tai osallistua liveroolipelitapahtumiin.

Gotlannin sää – paras aika matkustaa

Gotlanti on tilastollisesti Ruotsin aurinkoisin paikka, ja kesä onkin suosituinta aikaa matkustaa saarelle. Kesällä saarelle on myös parhaat lento- ja laivayhteydet.

Mutta kyllä Gotlantiin voi matkustaa muinakin aikoina. Kevät on viehättävää, rauhallista aikaa, ja Gotlannin kesä jatkuu pitkälle syksyyn. Elokuussa matkailijoita on jo selvästi vähemmän kuin kesä- ja heinäkuussa.

Maaseudulla monet Gotlannin ravintoloista ja majataloista ovat auki vain kesäisin, mutta Visbyn palvelut pelaavat ympäri vuoden. Aivan Visbyn sataman vieressä sijaitsee takuulaatua tarjoileva Scandic Visby. Erikoisempi majoitus vaihtoehto on keskeisellä paikalla vanhankaupungin kupeessa sijaitseva, entiseen vankilaan tehty Visby Fängelse, josta löytyy huoneita myös isommalle porukalle.

Visbyn vanhankaupungin muurien sisäpuolella tunnelmallinen majapaikka on Hotell St Clemens.

Visbyn keskiaikaviikko järjestetään elokuussa, viikolla 32. Kyseessä on vuosittainen keskiaikatapahtuma, jonka aikana järjestetään keskiaikaiset markkinat, turnajaiset sekä liveroolipeli-piknik.

Mitä Gotlantiin kannattaa pakata?

Pakkaa mukaan teltta ja leirintävarusteet – Gotlannin luonnonkauneudesta nauttii Visbyn ulkopuolella parhaiten telttailemalla.

Matkalukemiseksi kannattaa puolestaan ottaa Mari Jungstedtin ja Anna Janssonin dekkareita, joiden tapahtumat sijoittuvat Visbyyn ja Gotlannin maaseudulle.

Autoillen ja pyöräillen Gotlannissa

Pituutta Gotlannilla on noin 175 kilometriä. Julkista liikennettä on, muttei kovin tehokkaasti. Parhaiten saarella liikkuukin autolla tai pyöräillen. Majataloja, ruokapaikkoja ja leirintäalueita löytää helposti ympäri saarta.

Pyörän voi vuokrata vaikkapa Visbyn satamasta.

Katso tarjoukset autonvuokraan Visbyssä.

Omalla autolla Gotlantiin

Gotlantiin on helppo matkustaa omalla autolla. Tukholmasta on vain 55 kilometriä Nynäshamnin satamaan, josta on kolmen tunnin lauttamatka Visbyyn. Lauttoja on useita päivässä. Nynäshamnin satamaan pääsee Tukholmasta myös bussilla.

Autolautalla Gotlantiin pääsee myös etelämpää Oskarshamnista läheltä Öölantia.

Lennot Gotlantiin

Finnairilla on suoria lentoja Helsingistä Visbyyn kesä-elokuussa. Lentoaika on 1,5 tuntia. Visbyn lennot voi saada yllättävänkin edullisesti. Tukholmasta on lentoja ympäri vuoden.

Risteily Visbyyn

Kesäaikaan Tallink Silja tekee sunnuntaisin lähteviä erikoisristeilyjä Helsingistä Visbyyn.

Keväästä 2024 alkaen Viking Line aloittaa liikennöinnin Maarianhaminasta Visbyyn. Matkustaja-alus Birka Stockholmilla ei ole autopaikkoja, joten omaa autoa ei voi ottaa mukaan. Hyttejä on 700 kappaletta yhteensä 1800 matkustajalle.

Lue lisää: Visby – Ruotsin romanttisin kaupunki

Majoitus Gotlannissa

Visbyn hotellien hinnoissa näkyy varsinkin kesäisin Gotlannin suosio lomakohteena, mutta alle satasen majatalojakin on tarjolla. Gotlannin maaseudulta löytyy majoitusta jokaiselle kukkarolle; niin loma-asuntoja kuin kylpylähotellejakin.

Visbyn vanhankaupungin muurien sisäpuolella tunnelmallinen majapaikka on Hotell St Clemens. Toinen viehättävä vanhankaupungin pikkuhotelli on Hotel Stenugnen, jossa on yksinkertaiset huoneet ja merihenkinen sisustus. Almedalin puiston vieressä Itämeren rannalla sijaitsee viihtyisä, perheomisteinen hotelli Villa Alma.

Hotel Repet on erinomainen huoneistohotelli kauniisti remontoidussa vanhassa talossa aivan kaupunginmuurien vieressä. Tyylikkäästi ja tunnelmallisesti sisustetut huoneet, joissa on oma keittiö. Sataman vieressä sijaitsee takuulaatua tarjoileva Scandic Visby.

Erikoisempi vaihtoehto on keskeisellä paikalla vanhankaupungin kupeessa sijaitseva, entiseen vankilaan tehty Visby Fängelse, josta löytyy huoneita myös isommalle porukalle.

Katso tarjoukset Gotlannin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi