Ahvenanmaan parhaat kohteet

Ahvenanmaan Klobben on maaginen saari yön yksinäisyydessä, kun seurana ovat vain tähdet ja omat matkakumppanit. Kuva: Daniel Eriksson / Visit Åland

Ahvenanmaa on matkakohteena ihan oma maailmansa, eräänlainen Suomen Solsidan, aurinkoinen onnela, joka tarjoaa ulkomaalta tuntuvan lomakohteen tuntua Suomen rajojen sisällä. Ahvenanmaan aurinkoinen maine ei ole vain myytti: Ahvenanmaan länsireunalla sijaitseva Eckerö on tutkitustikin Pohjoismaiden aurinkoisimpia paikkoja.

Ahvenanmaan nähtävyytenä on yksi Suomen komeimmista linnoista, mutta Ahvenanmaalle ei varsinaisesti matkusteta suorittamaan, vaan nauttimaan upeista merimaisemista, herkullisesta lähiruuasta ja saariston omalaatuisesta tunnelmasta.

Ahvenanmaa on pääosin ruotsinkielinen, mutta Ahvenanmaalla pärjää myös suomen kielellä. Suomenkielisen palvelun takaamiseksi Ahvenanmaalle palkataan Manner-Suomesta satoja kesätyöntekijöitä.

Ahvenanmaan saaristoon kuuluu yhteensä noin 6700 saarta. Näistä 60 on asuttuja. Ahvenanmaan saarista suurin, eli niin kutsuttu pääsaari, on helppo koluta läpi esimerkiksi pyöräillen; etäisyydet eivät ole pitkiä. Lauttaliikenne pääsaarelta pienemmille saarille kulkee hyvin.

Tekemistä ja kokemista Ahvenanmaalla

Bomarsundin linnoituksen raunioita. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland
Bomarsundin linnoituksen raunioita. Linnoitus tuhottiin Oolannin sodassa. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland

Ahvenanmaan pääkaupunki Maarianhamina on mainio kesäkaupunki, jonka venesatamat ja valoisat illat vetävät mukanaan terasseille meren rantaan. Maarianhaminan mainiot museot johdattavat puolestaan Ahvenanmaan merelliseen historiaan.

Linnoja ja linnoituksia Ahvenanmaalla on peräti kaksin kappalein: keskiaikainen Kastelholman linna ja Venäjän vallan alla rakennettu, Oolannin sodassa tuhottu Bomarsundin linnoitus.

Aktiiviselle harrastajalle Ahvenanmaa tarjoaa tekemistä purjehduskursseista erinomaisiin golfkenttiin. Pääsaari on loistava paikka lähteä pyörän selässä roadtripille omenatarhojen tuoksuun.

Lasten kanssa Ahvenanmaalla kannattaa käydä myös Eckerössä sijaitsevassa Smart Park -teemapuistossa, jonka aktiviteetit johdattavat saariston historiaan ja luontoon.

Lue lisää Ahvenanmaan nähtävyyksistä.

Eckerö – Ahvenanmaan rantakohde

Ahvenanmaa hiekkaranta
Eckerön Degersand on Ahvananmaan paras hiekkaranta. Kuva: Daniel Eriksson / Visit Åland

Maarianhaminasta noin 35 kilometrin luoteeseen on Eckerö, Suomen läntisin kunta ja Eckerö Linen nimikkosatama. Eckeröön houkuttelee matkailijoita etenkin Ahvenanmaan upein hiekkaranta, Degersand, sekä Eckerön maine yhtenä Pohjoismaiden aurinkoisimmista paikoista.

Eckerössä on suuri Smart Park -perhepuisto ja muutenkin paljon matkailupalveluita. Leirintäalueitakin on Eckerössä peräti viisi.

Eckerön nähtävyytenä on yksi Ahvenanmaan mahtavimmista rakennuksista, empire-arkkitehti Engelin suunnittelema Posti- ja tullitalo. Rakennuksesta tehtiin kooltaan suhteettoman mahtava, jotta se osoittaisi Ruotsille Venäjän mahtia.

Eckeröstä järjestetään myös hyljesafareita, joilla voi nähdä useita kymmeniä hylkeitä.

Godby – linnoja ja ravintoloita

Kastelholman linna on Godbyn – ja koko Ahvenanmaan – komein nähtävyys. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Godbyn kylä sijaitsee noin 17 kilometriä Maarianhaminasta pohjoiseen. Godby on isohko asutuskeskus, josta on oleellisia matkailupalveluita kuten majoitusta, ravintoloita ja iso ruokakauppa. Godbyssä sijaitsee myös kuuluisa panimoravintola Stallhagen.

Kun jatka Godbysta matkaa vajaat kymmenen kilometriä itään saapuu Kastelholmin linnalle, jonka kupeessa sijaitsee huippuravintola Smakbyn.

Kymmenen kilometriä vielä lisää itään ja saapuu Bomarsundin linnoitukselle.

Geta – Ahvenanmaan parhaat maisemat

Getassa voi ihailla Ahvenanmaan upeita, punaisia graniittikallioita. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Godbystä 20 kilometriä pohjoiseen Getassa, aivan pääsaaren pohjoisreunalla, odottaa luonnonrauha ja Ahvenanmaan komeimmat maisemat. Getavuoreksi (Getabergen) kutsutut kukkulat nousevat yli sadan metrin korkeuteen merenpinnasta, ja niiden laella on jugendarkkitehtina tunnetun Lars Sonckin 1930-luvulla suunnittelema näkötorni.

Maisemat ovat Getassa hienot myös meren äärellä: Getassa Ahvenanmaan punaiset, graniittiset rantakalliot ovat kauneimmillaan.

Maisemien ohella Getassa kannattaa ihailla myös Getan keskiaikaista kivikirkkoa.

Getassa sijaitsee myös Ahvenanmaan upein hotelli, HavsVidden, jossa voi asua maisemaan sulautuvissa kalliohuviloissa. Merimaisemat ovat ikimuistoiset.

Ahvenanmaan pienemmät saaret

Källskarin patsaat kutsuvat poseeraamaan. Kuva: Rob Smith / Visit Finland

Kaikki edellä mainitut paikat sijaitsevat Ahvenanmaan pääsaarella, jossa paikasta toiseen voi liikkua teitä pitkin. Mutta Ahvenanmaalla on helppo harrastaa saarihyppelyä ja käydä myös pienemmillä saarilla.

Mielenkiintoinen reitti kulkee vaikkapa Suomen pienimmän kunnan, Sottungan, kautta Kökariin ja Källskariin, Ahvenanmaan kenties kiehtovimmalle saarelle.

Lue lisää saarihyppelystä Ahvenanmaalla.

Ahvenanmaan ravintolat – lähiruokaa, snägäreitä ja finediningia

Ahvenanmaan kesäherkkuja. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland
Ahvenanmaan kesäherkkuja. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Ruokakohteena Ahvenanmaa vastakohtien maa. Ahvenanmaalaiseen tyyliin kuuluu hakea työpäivän pääteeksi välipalalihis läheiseltä kioskilta, mutta asiakkaista täyttyvät myös paremman luokan lounasravintolat sekä illallispaikat.

Ahvenanmaalaiset ravintolat panostavat tilavaan ulkoilmaterassiin ja lähiruokaan. Sesongin antimet ovat vahvasti läsnä menuta laatiessa.

Maarianhamina tunnetaan ensisijaisesti kesäravintoloistaan ja terasseistaan. Kaikkein kuuliuisimmat Ahvenanmaan ravintoloista löytyvät maaseudulta.

Kesä, Ahvenanmaa ja Stallhagen-olut kuuluvat yhteen. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland
Kesä, Ahvenanmaa ja Stallhagen-olut kuuluvat yhteen. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland

Ahvenanmaan kuuluisin ravintola on Smakbyn restaurang, jonka omistaja Michael Björklund on palkittu vuoden kokki-palkinnolla sekä Suomessa että Ruotsissa. Ravintola sijaitsee kulttuurihistoriallisesti keskeisellä paikalla Kastelholmissa, aivan linnan vieressä.

Oluen ystävien must-see kohde on Godbyssä sijaitseva panimoravintola Stallhagen. Paikan päällä toimii sekä tunnelmallinen ravintola että tunnettu Stallhagen-olutpanimo. Panimoravintolan piha-alueella on myös kesäteatteri. Tarkista esitysajat ravintolan nettisivuilta.

Ahvenanmaan yöelämä

Ahvenanmaan yöelämä on keskittynyt pitkälti Maarianhaminaan. Live-esityksiä voi kuunnella Arkipelag-hotellin yökerhossa, Park-hotellin pubissa ja Dinos-rockbaarissa.

Ahvenanmaan hotellit – varaa majoitus ajoissa!

Hotelli Pommernin tyyliä. Kuva: Jessica Lund / Hotel Pommern
Hotelli Pommernin tyyliä. Kuva: Jessica Lund / Hotel Pommern

Mukavuutta ja vilkasta elämää etsivä matkailija viihtyy parhaiten Ahvenanmaan pääkaupungissa. Maarianhaminasta löytyy hotelli jokaisesta korttelista ja kaupungin kompaktin koon vuoksi käytännössä kaikki hotellit sijaitsevat keskustassa.

Ahvenanmaan perinteinen ykköshotelli, Arkipelag, palvelee asiakkaitaan myös saaren ainoalla yökerholla ja kasinolla. Legendaarinen Arken on saanut kilpailijakseen monien pienempien hotellien lisäksi uudistetun hotelli Pommernin, joka avasi ovensa vierailijoille maaliskuussa 2015.

Ahvenanmaan upein hotelli on kuitenkin Getassa sijaitseva HavsVidden. Tarjolla on sekä hotellihuoneita että hulppeita, maisemaan sulautuvia harmaita kalliohuviloita. Kaikissa huviloissa on isot ikkunat, joista avautuvat upeat näkymät merelle. Monessa huvilassa on myös sauna tai poreallas terassilla. Kaikki asiakkaat pääsevät nauttimaan rantasaunasta ja allasosastosta.

Ahvenanmaalla voi myös vuokrata itselleen oman saaren!

Huomioithan, että Ahvenanmaa on suosittu kesäkohde, ja kesäkuukausin liikkeellä on moni muukin innokas lomalainen. Varaudu varaamalla liput ja majoitus jo hyvissä ajoin ennen matkaa.

Katso tarjoukset Ahvenanmaan hotelleihin.

Telttailu ja retkeily Ahvenanmaalla

Kesäyö, pyörä ja teltta – onko parempaa tapaa nauttia Ahvenanmaasta? Kuva: Thorsten Brönner / Visit Finland

Ahvenanmaan maaseutu tarjoaa upeat puitteet retkeilylle ja telttamatkailulle. Leirintäalueet ovat hyvä valinta aktiivisille lomailijoille ja budjettimatkaajille, jotka ovat valmiita tinkimään mukavuudesta päästäkseen lähemmäksi luontoa.

Maarianhaminan lähin leirintäalue on Gröna Udden, joka sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä keskustan sydämestä.

Ympäri Ahvenanmaata on telttapaikkoja, karavaanialueita ja telttamökkejä – yleensä lähellä lauttasatamia. Eckerössä on peräti viisi leirintäaluetta.

Ahvenanmaa kesällä, syksyllä ja talvella

Sälskärin majakkasaaren maisemia. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland
Sälskärin majakkasaaren maisemia. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Kesä on parasta – ja suosituinta – aikaa matkustaa Ahvenanmaalle. Myös paikalliset odottavat kesää ja vierailijoiden tuomaa vilskettä kylmän ja aution talven jälkeen. Matkusta Ahvenanmaalle kesäkuun alussa katsomaan, kuinka saaristo heräilee talviunestaan, tai hyppää mukaan keskikesän energiseen sykkeeseen heinäkuussa, kun Ahvenanmaa on vilkkaimmillaan ja aurinkoisimmillaan.

Syksyn viimeiset lomailijat pääsevät tutustumaan Ahvenanmaalaiseen talonpoikaiselämään skördefestin, eli sadonkorjuujuhlan merkeissä.

Talvella Ahvenanmaa on todella hiljainen ja tunnelmaltaan omanlaisensa. Talven aktiviteetteihin kuuluu retkiluistelu.

Matka Ahvenanmaalle – laivalla tai lentäen

Matkustaminen laivalla Ahvenanmaalle on sekä edullista että hauskaa. Kaikki Helsingistä ja Turusta Tukholmaan kulkevat risteilylaivat pysähtyvät Ahvenanmaalla. Laivamatka Turusta Maarianhaminaan kestää noin kuusi tuntia, Helsingistä 12 tuntia.

Eckeröstä on nopea kahden tunnin laivayhteys Ruotsiin Grisslehamniin.

Ahvenanmaalle voi matkustaa mantereelta myös liikkumalla Saaristomeren saarelta toiselle.

Nopeutta ja mukavuutta arvostava matkailija pääsee Maarianhaminaan myös lentäen.

Käytännön vinkit Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalla matkustaessa on hyvä ottaa huomioon muutama juttu, kuten punkit, joista kerrotaan lisää sivulla Vinkit Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaan kokemuksia

Tämän Ahvenanmaa-matkaoppaan ovat kirjoittaneet Ahvenanmaalla asunut ja opiskellut Henna-Mari Koski sekä saaristoon ihastunut matkailutoimittaja Antti Helin. Kerro omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi saaristosta ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Ahvenanmaan-loma.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi