Ahvenanmaan parhaat nähtävyydet – mitä kannattaa kokea Ahvenanmaalla?

Ahvenanmaan Klobben on maaginen saari yön yksinäisyydessä, kun seurana ovat vain tähdet ja omat matkakumppanit. Kuva: Daniel Eriksson / Visit Åland

Ahvenanmaa on matkakohteena ihan oma maailmansa, eräänlainen Suomen aurinkoinen onnela, joka tarjoaa ulkomaalta tuntuvan lomakohteen tuntua kotimaan rajojen sisällä.

Ahvenanmaan aurinkoinen maine ei ole vain myytti: Ahvenanmaan länsireunalla sijaitseva Eckerö on tutkitustikin Pohjoismaiden aurinkoisimpia paikkoja.

Purjelaivoja, linnanraunioita ja ripaus viikinkihenkeä. Ahvenanmaan nähtävyydet johdattavat saariston historiaan niin Ruotsin kuin Venäjänkin vallan alla. Ahvenanmaan pääsaari on ollut vuosisatojen ajan merkittävä kauppapaikka ja laivojen pysähdyssatama.

Jos Ahvenanmaan nähtävyytenä onkin yksi Suomen komeimmista linnoista ja upeita keskiaikaisia kivikirkkoja, ei saaristoon kannata kuitenkaan matkustaa suorittamaan, vaan nauttimaan upeista merimaisemista, herkullisesta lähiruuasta ja omalaatuisesta tunnelmasta.

Elämykseksi riittää se, että suuntaa katseensa samoihin maisemiin, joista saariston lukuisat taitelijat ovat saaneet inspiraationsa ja mielenrauhansa: mereen ja horisonttiin.

Ahvenanmaan saaristo on pääosin ruotsinkielinen, mutta myös suomen kielellä pärjää, varsinkin kesäisin, jolloin Ahvenanmaalle palkataan Manner-Suomesta satoja kesätyöntekijöitä.

Tällä sivulla esitellään Ahvenanmaan tärkeimmät nähtävyydet ja matkakohteet. Yllättävää kyllä, Ahvenanmaasta ei ole saatavilla varsinaisia opaskirjoja. Saaristo on kuitenkin mukavasti esillä esimerkiksi teoksessa Madventures Suomi.

Ahvenanmaa matkakohteena

Ahvenanmaan komeimpia nähtävyyksiä on Kastelholman linna, jolle polkee Maarianhaminasta reilussa tunnissa. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Ahvenanmaahan kuuluu yhteensä noin 6700 saarta. Näistä asuttuja on 60. Saarista suurin, eli niin kutsuttu Pääsaari, on helppo koluta läpi vaikkapa pyöräillen. Etäisyydet ovat lyhyitä: Maarianhaminasta on vajaat 25 kilometriä vaikkapa Kastelholman linnalle.

Monet Ahvenanmaan ihanimmista maisemista löytyvät kuitenkin pienemmiltä saarilta, joten jos suinkin mahdollista, kannattaa suunnata myös niille – tai peräti saapua Ahvenanmaalle niitä pitkin. Lauttaliikenne pääsaarelta pienemmille saarille – ja Turun saaristosta Ahvenanmaalle – toimii hyvin.

Lasten kanssa Ahvenanmaalla kannattaa suunnata Eckeröön, jossa odottavat sekä hiekkarannat että Smart Park -teemapuisto, jonka aktiviteetit johdattavat saariston historiaan ja luontoon.

Jos haluat saada nopean ja kätevän yleiskuvan Ahvenanmaasta, kannattaa tutustua sivuun Ahvenanmaan kartta.

Täältä löydät puolestaan lisää tietoa Ahvenanmaan saaristosta ja siitä, kuinka matkustaa Ahvenanmaalle saarihypellen läpi Turun saariston.

Maarianhamina – mainio kesäkaupunki

Kobba Klintar Maarianhamina
Vanha luotsiasema Kobba Klintar toimii nykyisin tunnelmallisena kesäkahvilana.

Ahvenanmaan-matka alkaa useimmiten Maarianhaminasta, jonne matkustajalaivat pysähtyvät. Myös Ahvenanmaan lentokenttä on aivan kaupungin vieressä.

Maarianhamina on mainio kesäkaupunki, mutta varsin nopeasti nähty. Kiireinen ehtii nähdä ja kokea Maarianhaminan vaikka päivässä, mutta useammassakaan ei aivan heti kyllästy. No, kolme päivää alkaa kyllä olla melkoinen maksimi.

Maarianhaminan päänähtävyyksiä ovat historiallinen purjelaiva Pommern, ihastuttavat Merikorttelit, sekä söpö vanha luotsiasema Kobba Klintar. Venesatamat ja valoisat illat vetävät mukanaan terasseille meren rantaan.

Kaupungin seuraelämän keskus on Ahvenanmaan perinteinen ykköshotelli, Arkipelag, joka palvelee asiakkaitaan saaren ainoalla yökerholla ja kasinolla.

Legendaarinen Arken on sittemmin saanut kilpailijakseen monien pienempien hotellien lisäksi uudistetun hotelli Pommernin.

Maarianhaminasta matkaa voi jatkaa käytännössä kolmeen suuntaan: Ahvenanmaan länsireunalle Eckeröön, pohjoiseen Godbyyn ja Getaan tai itään kohti Längnäsin satamaa ja Föglön ihanaa saarta. Näistä kaikista kerrotaan lisää alla.

Lue lisää: Maarianhaminasta tai katso tarjoukset Maarianhaminan majoitukseen.

Eckerö – Ahvenanmaan monipuolisin kohde

Käringsund Ahvenanmaa
Eckerön Käringsundista löytyvät Ahvenanmaan kauneimmat kalastajakylämaisemat. Kuva: Dan Sjunnesson – Studio CA / Visit Åland

Maarianhaminasta on 35 kilometriä Eckeröön, Suomen läntisimpään kuntaan ja Eckerö Linen nimikkosatamaan. Eckerö on oma saarensa, mutta sille pääsee pääsaarelta tietä pitkin.

Eckerö on Ahvenanmaan monipuolisimpia kohteita: täältä löytyvät Ahvenanmaan paras ranta ja teemapuisto, komein pytinki ja kauneimmat venevajat. Eckerön on erityisen suosittu perheiden keskuudessa, mutta kyllä kaikkien muidenkin kannattaa käydä ihastelemassa Eckerön mahtavaa, Engelin suunnittelemaa postitaloa.

Matkalla Maarianhamiasta kannattaa myös pysähtyä katsomaan keskiaikaista Hammarlandin kirkkoa, jossa on ihanasti pienen satulinnan näköä. Täällä ajatukset livahtavat kuin varkain fantasian puolelle.

Pyöräilykohteena Eckerö ei ole paras mahdollinen, jos ei toki mahdotonkaan. Koko matka on tylsää pelto- ja metsämaisemaa. Täällä ei oikein Ahvenanmaalla arvaisi olevankaan. Parempi ajaa se autolla, varsinkin jos on lasten kanssa liikkeellä.

Eckerön kirkko – täältä löytyy Suomen versio Graalin maljasta

Eckerö
Eckerön kirkon sisällä kannattaa käydä ihailemassa Suomen Graalin maljaa Visit Åland

Kohta Hammarlandin jälkeen ohitetaankin jo Eckerölle johtava kangas. Jos heti siltojen jälkeen kääntyy pikkutielle vasempaan, saapuu lopulta aivan ihanaan Björnhofvda Gårdiin, vanhalle maatilalle, joka on muutettu yhdeksi Ahvenanmaan tyylikkäimmistä majataloista. Selvästi kalliimpi kuin Eckerön muut majapaikat, mutta elämyksenä hintansa väärti.

Jos taas jatkaa matkaa päätietä pitkin, saapuu suurelle peltoaukealle, jonka perällä on Eckerön kirkko. Tämäkin keskiaikainen kirkko on ehdottomasti vierailemisen arvoinen; kirkon paanukatto on poikkeuksellisen kaunis, samoin saarnastuoli, jonka on suunnitellut empire-arkkitehti Engel.

Jykevä, tunnelmallisesti lohkeillut puinen kastemalja on keskiajalta. Malja on sen verran komea, että se voisi olla vaikka myyttinen Graalin malja – syrjäinen sijainti Ahvenanmaalla selittäisi senkin, miksei maljaa ole vieläkään löydetty.

Smart Park – Ahvenanmaan paras nähtävyys perheille

Eckerön kirkon vieressä on suuri aktiviteettipuisto Smart Park, perheiden ykköskohde Ahvenanmaalla. Täällä on niin seikkailurataa ja vesiaktiviteetteja kuin kotieläimiäkin.

Leikkimisen lomassa opitaan Ahvenanmaan historiaa – vuoden 1854 Bomarsundin taistelun voi käydä esimerkiksi uudestaan vesikanuunoilla.

Storby – Eckerön keskusta

Viiden kilometrin päässä Smart Parkista saavutaankin sitten jo Storbyhyn, Eckerön leppoisaan keskustaan, joka koostuu pääasiassa punaisista puutaloista.

Poikkeuksen ulkoasuun tekee mintunvihreä rakennus, jossa toimii yksinkertaisuudessaan viehättävä Nalles Gästhem.

Kylän kupeessa, Käringsundiin johtavan tien varrella, sijaitsee myös Eckerö Hotell & Restaurang, luonteeltaan pesunkestävä perushotelli. Jos Eckerön nimikkohotellia ei voikaan kutsua millään tapaa Ahvenanamaan viehättävimmäksi, tulee se tarpeeseen, kun alueen muu majoituskapasiteetti alkaa täyttyä kesän vilkkaimpina viikkoina.

Storbystä on enää kilometrin verran matkaa Eckerön mahtavimmalle nähtävyydelle.

Eckerön Posti- ja tullitalo – Venäjän mahdin symboli

Juhannusjuhlat Ahvenanmaan Posti- ja tullitalon edustalla. Kuva: Visit Åland

Eckerön näyttävin nähtävyys on mahtavan kokoinen, keltainen empirerakennus. Se on Eckerön historiallinen Posti- ja tullitalo. Ei Ahvenanmaan postiksi oikeasti niin mahtavaa taloa tarvittu, mutta julkean suurella pytingillä Venäjä halusi osoittaa mahtiaan Ruotsin suuntaan.

Rakennuksen suunnittelu annettiin Suomen suuriruhtinaskunnan kuuluisimman arkkitehdin, Engelin, vastuulle. Sama kaveri oli suunnitellut myös Helsingin mahtavan empirekeskustan.

Nykyisin Posti- ja tullitalossa on ahvenanmaalaisten taiteilijoiden näyttelyitä ja pieni Postiruotumuseo, joka kertoo postinkulun historiasta saaristossa.

Postitalon sivurakennuksessa, entisessä vaunutallissa, toimii myös kahvila Kafé Kalesch, jossa myydään todella herkullisia, käsintehtyjä Mercedes-suklaakonvehteja.

Aivan postitalon vieressä on mukava Havsbandet Pensionat, pienen ja matalan Sandmon uimarannan äärellä.

Käringsund ja Ahvenanmaan kalastusmuseo

Ahvenanmaa museo
Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo. Kuva: Rebecka Eriksson / Visit Åland

Aivan pakollinen vierailukohde Eckerössä on Käringsund, jonka poukamaa reunustavat vanhan kalasataman tunnelmalliset venevajat. Yhdessä vajoista toimii erinomainen Gastropub Bodegan.

Vieressä on myös pieni Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo, jossa voi tutustua entisaikain hylkeenpyyntiin. Museo on auki kesäisin.

Kesäisin Käringsundista järjestetään myös retkiä Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevalle historialliselle Märketin majakalle.

Käringsundissa on useampikin majapaikka. Näistä suurin ja monipuolisin on Käringsund Resort, jossa on tarjolla majoitusta huoneistosta mökkeihin ja huviloihin. Moni palaa tänne vuosi toisensa jälkeen.

Degersand – Ahvenanmaan paras hiekkaranta

Ahvenanmaa hiekkaranta
Eckerön Degersand on Ahvananmaan paras hiekkaranta. Kuva: Daniel Eriksson / Visit Åland

Aivan Eckerön etelälaidalla on Ahvenanmaan paras hiekkaranta, Degersand. Matala ranta sopii mainiosti myös perheille.

Uimarannan sijainti on sopiva: Eckeröllä kun on maine yhtenä Pohjoismaiden aurinkoisimmista paikoista.

Rannan vieressä on leirintäalue.

Risteysasema Godby ja panimoravintola Stallhagen

Stallhagen Ahvenanmaa
Pub Stallhagen on Ahvenanmaan kuuluisimpia kuppiloita. Kuva: Markus Lehto.fotoni.org / Visit Åland

Jos taas suuntaa Maariahaminasta pohjoiseen, ensimmäinen merkittävä paikka on Godby vajaan 20 kilometrin päässä. Godby on iso kylä ja merkittävä risteysasema: Godbystä itään on Kastelholman linna ja pohjoiseen romanttinen Geta.

Kylän keskustaa ei voi kehua idylliseksi, mutta sen marketeissa voi kätevästi täydentää eväsvarastojaan.

Parhaiten Godby tunnetaan panimoravintolasta Stallhagen, joka sijaitsee keskustan ulkopuolella keskellä peltoa. Täältä saa oluen lisäksi nose to tail -henkistä ruokaa. Varsinaista ruokalistaa ei ole, vaan valittavaksi jää vain, että tilaako lihaa vai kalaa.

Kävelymatkan päässä ravintolasta on viihtyisä majatalo Stalldalen, niinikään leppoisissa maalaismaisemissa.

Edullinen vaihtoehto yöpymiseen on Godbyn matkailijakoti, jossa on tarjolla sekä dormeja (naisille ja miehille omansa) että kahden hengen huoneita. Vieressä on Godbyn uimahalli.

Godbyn lähellä kannattaa käydä katsomassa keskiaikaista Finströmin kirkkoa, jonka tornin katto on kuin hiippalakki. Kirkkoa on kutsuttu Ahvenanmaan kauneimmaksikin. Sijaintikin on mitä idyllisin: kirkkoa vastapäätä on punainen tuulimylly.

Kastelholman linna – Ahvenanmaan paras nähtävyys

Kastelholman linna Ahvenanmaalla. Kuva: Popova Valeriya / Shutterstock

Kun jatkaa Godbysta matkaa vajaat kymmenen kilometriä itään, saapuu Kastelholmin linnalle. 1300-luvun lopulla rakennetussa linnassa riittää historiaa. Jo pian linnan valmistumisen jälkeen ruotsalaiset ja tanskalaiset kävivät useita taisteluita Kastelholman hallinnasta.

1500-luvulla linna joutui puolestaan osaksi Ruotsin kuninkaallisten valtataistelua. Juhana Herttua lukitsi linnan torniin veljensä Eerik XIV:n kaapattuaan tältä Ruotsin kruunun. Kastelholman lisäksi Eerik istui vangittuna myös Turun linnassa. 1600-luvulla ruotsalaiset kuninkaat ja mahtimiehet yöpyivät linnassa metsästysretkillään.

Linnan sisällä opastekyltit kertovat linnan historiasta ja entisaikain tarinoista kuten taikauskosta. Lapset voivat pukea ylleen keskiaikaisia asuja ja askarrella ritarivarusteita.

Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården ja kruununvankila

Ahvenanmaa paras majatalo
Kastelholman linnan lähettyvillä sijaitseva Kvarnbo Pensionat on Ahvenanmaan majapaikkojen aatelia. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Kastelholman linnan vieressä on Ulkoilmamuseo Jan Karslsgården, joka esittelee ahvenanmaalaisen maatilan elämää 1800-luvulla.

Sympaattinen nähtävyys on myös vanha kruununvankila Vita Björn. Kyllä, Ahvenanmaalla jopa vankila voi olla sympaattinen nähtävyys!

Vankila avattiin vuonna 1784 ja sitä käytettiin tutkintavankilana lähes 200 vuoden ajan. Vankila on pieni: sellejä oli vain viisi, ja puolet rakennuksesta toimi vanginvartijan perheen asuntona.

Vankila suljettiin ja muutettiin museoksi 1980-luvun alussa, minkä jälkeen Ahvenanmaalla ei ole vankilaa enää ollutkaan. Museo esittelee vankilajärjestelmän kehittymistä 1700-luvulta 1900-luvun puoliväliin.

Vankilaa vastapäätä on huippuravintola Smakbyn. Erinomainen majapaikka on 10 minuutin kävelymatkan päässä linnasta ja ravintolasta sijaitseva Kastelholm’s Gästhem.

Vieläkin upeampi yöpaikka on kuusi kilometriä pohjoiseen Saltvikissa sijaitseva Kvarnbo Pensionat, joka on sisustukseltaan täyttä 1800-luvun lopun romantiikkaa. Ja lähiruoka-aamiainenkin on aivan mahtava.

Sundin kirkko – jykevä muisto keskiajalta

Sundin kirkko
Sundin kirkko on niin jykevä, että see kävisi melkein linnasta.

Kastelholman linnan lähellä on toinenkin komea muisto keskiajalta, 1200-luvulla rakennettu mahtava, lähes linnamainen Sundin kirkko.

Bomarsundin linnoitus – rauniot muistuttavat Oolannin sodasta

Bomarsundin linnoituksen raunioita. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland
Bomarsundin linnoituksen raunioita. Linnoitus tuhottiin Oolannin sodassa. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland

Kymmenen kilometriä Kastelhomasta itään on Bomarsundin rauniolinnoitus. Bomarsundin rakentaminen aloitettiin vuonna 1832, kun Ahvenanmaa oli Venäjän vallan alla. Linnoituksesta piti tulla Itämeren mahtavin ja turvata Venäjän edut alueella.

Toisin kävi. Linnoitustyöt olivat vielä pahasti kesken, kun Krimin sota puhkesi. Englantilais-ranskalaiset joukot hyökkäsivät ja tuhosivat linnoituksen lähes maan tasalle vuonna 1854. Suomessa Krimin sota tunnetaankin ”Oolannin sotana”.

Bomarsundin tuhoamisella oli suuri merkitys Ahvenanmaan historiassa, sillä sen vanavedessä Ahvenanmaasta tehtiin demilitarisoitu alue, mitä Ahvenanmaa on ollut siitä pitäen.

Värdö ja Simskäla, Myrskyluodon Maijan saari

Bomarsundin linnoitukselta matkaa voi vielä jatkaa lossin ja siltojen kautta Värdön saarelle, jonka Hummelvikin satamasta lautat vievät kiehtovalle Kumlingen saarelle.

Kannattaa tustutua myös Värdön kirkkoon, joka on varsin omalaatuisen näköinen.

Värdön pohjoisreunalta pääsee siltoja pitkin ja lossin avulla ajamaan Simskälan saarelle, jolla asui Myrskyluodon Maijan kirjoittanut Anni Blomqvist. Hänen kotitalossaan toimii majatalo ja ravintola Stormskärs Värdshus.

Stormskärs Värdshnusista järjestetään retkiä varsinaiselle Myrskyluodolle, joka sijaitsee Simskälasta pohjoiseen. Juuri tämä karu luoto antoi nimensä Anni Blomqvistin romaanisarjalle sekä Lasse Mårtensonin ikivihreälle sävellykselle.

Åke Lindman filmasi täällä, aidolla paikalla, romaaneihin perustuvan tv-sarjan. Retkiä järjestetään Simskälasta.

Getan upeat maisemat ja Ahvenanmaan paras hotelli

HavsVidden
Hotelli HavsVidden kätkeytyy Getan maisemiin. Kuva: Sara Terho / Visit Finland

Godbystä 20 kilometriä pohjoiseen, aivan pääsaaren pohjoisreunalla, on Geta, jossa odottavat luonnonrauha ja Ahvenanmaan vuori.

Getavuoreksi (Getabergen) kutsutut, käppyrämäntyjen peittämät kukkulat nousevat yli sadan metrin korkeuteen merenpinnasta, ja niiden laella on jugendarkkitehti Lars Sonckin 1930-luvulla suunnittelema näkötorni.

Geta Ahvenanmaa
Getan kallioilla voi pelata frisbeegolfia. Kuva: Rebecka Eriksson / Visit Åland

Maisemat ovat Getassa hienot myös meren äärellä. Täällä Ahvenanmaan punaiset, graniittiset rantakalliot ovat kauneimmillaan. Alue onkin kalliokiipeilijöiden suosiossa: Geta on legendaarinen boulderparatiisi.

Nähtävyytenä on myös Ahvenanmaan kuuluisin luola Djupviksgrottan, joka käy hyvästä määränpäästä, jos haluaa seikkailla Getan maisemissa.

Monelle Getan suurin vetonaula on kuitenkin Ahvenanmaan upein hotelli, HavsVidden, jossa voi asua maisemaan sulautuvissa kalliohuviloissa. Merimaisemat ovat ikimuistoiset.

Sälskärin majakka – näe Ahvenanmaan kaunein majakka

Sälskärin majakka on oiva retkikohde.
Sälskärin majakka on Ahvenanmaan kaunein. Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Getasta (ja Hammarlandista) järjestetään retkiä Sälskärin majakalle, joka sijaitsee omalla pikku saarellaan Ahvenanmaan pääsaarelta luoteeseen. 30 metriä korkea majakka on Ahvenanmaan kaunein.

Vuonna 1868 valmistuneen majakan suunnitteli Axel Hampus Dalström, sama hampuusi, josta saadaan kiittää myös Helsingissä sijaitsevaa ravintola Kappelia. Majakan rakentamiseen käytettiin tiiliä Bomarsundin linnoituksen raunoilta.

Majakanvartijat muuttivat pois vuonna 1949, kun Sälskärin majakka automatisoitiin. Heidän taloistaan ovat jäljellä vain kiviset perustukset. Sen sijaan saarella on säilynyt pikkuriikkisiä suolamajoja niinkin kaukaa kuin 1500-luvulta.

Retkellä tutuksi tulevat myös ruokit, joita pesii naapurisaarella Itämeren suurin yhdyskunta. Niitä voisi kutsua vaikka Suomen lunneiksi, sen verran paljon samaa näköä linnuissa on.

Erityisen kiehtoviksi retket tekee se, että niitä vetävä entisten majakanvartijoiden perilliset. He tuntevat saaren läpikotaisin ja saattelevat tarinoillaan vierailijankin hetkeksi majakkasaaren menneeseen elämään.

Lemlandin kautta Ahvenanmaan parhaalle saarelle

Pellaksen laivurintalo Ahvenanmaa
Pellaksen komeassa laivurintalossa kannattaa käydä myös sisällä. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Maariahaminasta kolmostie vie kaakkoon Lemlandiin ja Långnäsiin, josta pääsee ihanalle Föglön saarelle.

Alkumatkasta kannattaa pysähtyä Knutsbodassa pienpanimossa Open Water Brewery. Ahvenanmaan toinen panimo on paljon vähemmän tunnetumpi kuin kuuluisa Stallhagen, mutta vähintään yhtä mainio pysähdyspaikka.

Matkan varrella kannattaa vierailla myös Pellaksen laivurintalossa, joka on vuodelta 1884. Komea talo toimii sekä museona että kahvilana. Täällä pääsee tutustumaan merenkulkijan kotiin, joka on täynnä matkoilta kerättyjä esineitä.

Melkein vieressä on Amalias Cafe & Logi, mukava majatalo, joka tunnetaan myös perinteisestä limonaditehtaastaan. Täällä tehdään myös Ahvenanmaan palkitut Mercedes-suklaat, joista etenkin japanilaiset ovat hullaantuneet. Tuotannosta melkein kolmannes menee vientiin maailman toiselle laidalle.

Ahvenanmaa limonadi
Majatalo Amalias vuokraa huoneita ja valmistaa limonadia perinteiseen tapaan. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Amaliasta onkin enää lyhyt matka Svinön satamaan, josta kulkevat yhteyslaivat Föglöön, yhdelle Suomen saarisuosikeistamme. Föglö on niin kaunis, että melkein hävettää – miten Föglön ihana puutalokylä on säilynyt salaisuutena? Miksei tästä idyllistä lauleta ylistyslauluja?

Ainutlaatuinen on myös Föglön majapaikka Gästhem Enigheten, joka sijaitsee 1700-luvun pihapiirissä. Samalla paikalla on ollut kestikievari jo 1600-luvulta, kun sellaisen perustamisesta määräsi itse sankarikuningas Kustaa II Aadolf.

Föglön pohjoiskärjestä, Överön satamasta, matkaa voi jatkaa toiselle mielenkiintoiselle saarelle, Kumlingeen. Ja sieltä taas… Ahvenanmaalla on niin monipuoliset mahdollisuudet seikkailla saarelta toiselle, että niistä kerrotaan lisää omalla sivullaan Saarihyppely Ahvenanmaalla.

Kvarnbo ja Ahvenanmaan viikinkimarkkinat

Ahvenanmaa viikingit
Viikinkiaika herää Ahvenanmaalla eloon kerran vuodessa Viikinkimarkkinoilla. Kuva: Rebecka Eriksson / Visit Åland

Entäpä viikingit? Asuiko heitä Ahvenanmaalla? Historioitsijoilla ei ole asiasta täyttä yksimielisyyttä. Varsinaisia viikinkiasutuksesta kertovia raunioita Ahvenanmaalta ei ole löytynyt, mutta Saltvikissa, Kvarnbon kylän alueella, on viikinkiaikaisia hautoja, joiden rikkaat esinelöydöt viittaavat viikinkien läsnäoloon.

Eli vaikka viikinkejä ei olisi Ahvenanmaalla asunutkaan, on saaristo ollut ainakin heidän kauppareittiensä varrella.

Viikinkiaikojen tunnelmaan Ahvenanmaalla pääsee heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, kun Kvarnbossa järjestetään suositut Viikinkimarkkinat. Ohjelmassa on muun muassa komeita viikinkitaistelunäytöksiä, ja viikinkiruokaakin pääsee maistelemaan.

Kävijöitä viikinkimarkkinoilla on vuosittain kymmenisen tuhatta, ja viinkinkifaneja on tavannut saapua Saksasta, Puolasta ja Englannista asti.

Golf Ahvenanmaalla

Ålands Golfklubbin kenttä on upealla paikalla Kastelholman linnan kupeessa. Kuva: Heidi Ikonen / Visit Åland

Ahvenanmaalta löytyy myös tasokkaita golfkenttiä. Ålands Golfklubb on yksi Suomen suosituimmista golfkentistä. Kenttä huokuu historiaa Kastelholmin linnan alueella, kahden lahden välissä.

Suomen läntisin golfkenttä löytyy puolestaan Eckeröstä. Eckerö Golfklubin kenttä tarjoaa upeat maisemat pelaajille.

Ahvenanmaan ravintolat – lähiruokaa, snägäreitä ja finediningia

Ahvenanmaan kesäherkkuja. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland
Ahvenanmaan kesäherkkuja. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Ruokakohteena Ahvenanmaa vastakohtien maa. Ahvenanmaalaiseen tyyliin kuuluu hakea työpäivän pääteeksi välipalalihis läheiseltä kioskilta, mutta asiakkaista täyttyvät myös paremman luokan lounasravintolat sekä illallispaikat.

Ahvenanmaalaiset ravintolat panostavat tilavaan ulkoilmaterassiin ja lähiruokaan. Sesongin antimet ovat vahvasti läsnä menuta laatiessa.

Ahvenanmaan kuuluisin ravintola on Smakbyn restaurang, jonka omistaja Michael Björklund on palkittu vuoden kokki-palkinnolla sekä Suomessa että Ruotsissa. Ravintola sijaitsee kulttuurihistoriallisesti keskeisellä paikalla Kastelholmissa, aivan linnan vieressä.

Oluen ystävien must-see kohde on Godbyssä sijaitseva panimoravintola Stallhagen. Paikan päällä toimii sekä tunnelmallinen ravintola että tunnettu Stallhagen-olutpanimo. Panimoravintolan piha-alueella on myös kesäteatteri.

Ahvenanmaan hotellit – varaa majoitus ajoissa!

Hotelli Pommernin tyyliä. Kuva: Jessica Lund / Hotel Pommern
Hotelli Pommernin tyyliä. Kuva: Jessica Lund / Hotel Pommern

Mukavuutta ja vilkasta elämää etsivä matkailija viihtyy parhaiten Ahvenanmaan pääkaupungissa. Maarianhaminasta löytyy hotelli melkein jokaisesta korttelista ja kaupungin kompaktin koon vuoksi käytännössä kaikki hotellit sijaitsevat keskustassa.

Ahvenanmaan perinteinen ykköshotelli, Arkipelag, palvelee asiakkaitaan myös saaren ainoalla yökerholla ja kasinolla. Legendaarinen Arken on saanut kilpailijakseen monien pienempien hotellien lisäksi uudistetun hotelli Pommernin.

HavsVidden
Luontoon piiloutuva HavsVidden on Ahvenanmaan tyylikkäimpiä hotelleja. Kuva: Sara Terho / Visit Finland

Ahvenanmaan upein hotelli on kuitenkin Getassa sijaitseva HavsVidden. Tarjolla on sekä hotellihuoneita että hulppeita, maisemaan sulautuvia harmaita kalliohuviloita. Kaikissa huviloissa on isot ikkunat, joista avautuvat upeat näkymät merelle.

Monessa huvilassa on myös sauna tai poreallas terassilla. Kaikki asiakkaat pääsevät nauttimaan rantasaunasta ja allasosastosta.

Kvarnbo majatalo
Kastelholman linnan lähettyvillä sijaitseva Kvarnbo Pensionat ja takana pilkistävä Saltvikin kirkko. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Muitakin mukavia majapaikkoja on vaikka kuinka monta. Todella viehättävä majatalo on Kvarnbo Pensionat, joka sijaitsee aivan keskiaikaisen Saltvikin kirkon vieressä, alle kymmenen minuutin ajomatkan päässä Kastelholman linnasta. 1800-luvun puutalossa toimiva majatalo on sisustukseltaan täyttä vanhan ajan maalaisromantiikkaa.

Ahvenanmaan majoitus
Brobacka Gästhem lupaa idyllistä tunnelmaa. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Puutaloidyllistä pääsee nauttimaan myös Brobacka Gästhemissä, joka sijaitsee puolivälissä Maarianhaminaa ja Kastelmolman linnaa.

Hevostilalla pääsee asumaan Granlunda Gårdissa vain vartin ajomatkan päässä Maarianhaminasta.

Huomioithan, että Ahvenanmaa on suosittu kesäkohde, ja kesäkuukausina liikkeellä on moni muukin innokas lomalainen. Varaa siis liput ja majoitus jo hyvissä ajoin ennen matkaa!

Katso tarjoukset Ahvenanmaan hotelleihin.

Telttailu ja retkeily Ahvenanmaalla

Kesäyö, pyörä ja teltta – onko parempaa tapaa nauttia Ahvenanmaasta? Kuva: Thorsten Brönner / Visit Finland

Ahvenanmaan maaseutu tarjoaa upeat puitteet retkeilylle ja telttamatkailulle. Leirintäalueet ovat hyvä valinta aktiivisille lomailijoille ja budjettimatkaajille, jotka ovat valmiita tinkimään mukavuudesta päästäkseen lähemmäksi luontoa.

Maarianhaminan lähin leirintäalue on Gröna Udden, joka sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä keskustan sydämestä.

Ympäri Ahvenanmaata on telttapaikkoja, karavaanialueita ja telttamökkejä – yleensä lähellä lauttasatamia. Eckerössä on peräti viisi leirintäaluetta.

Ahvenanmaa kesällä, syksyllä ja talvella

Sälskärin majakkasaaren maisemia. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland
Sälskärin majakkasaaren maisemia. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Kesä on parasta – ja suosituinta – aikaa matkustaa Ahvenanmaalle. Myös paikalliset odottavat kesää ja vierailijoiden tuomaa vilskettä kylmän ja aution talven jälkeen. Matkusta Ahvenanmaalle kesäkuun alussa katsomaan, kuinka saaristo heräilee talviunestaan, tai hyppää mukaan keskikesän energiseen sykkeeseen heinäkuussa, kun Ahvenanmaa on vilkkaimmillaan ja aurinkoisimmillaan.

Syksyn viimeiset lomailijat pääsevät tutustumaan Ahvenanmaalaiseen talonpoikaiselämään skördefestin, eli sadonkorjuujuhlan merkeissä.

Talvella Ahvenanmaa on todella hiljainen ja tunnelmaltaan omanlaisensa. Talven aktiviteetteihin kuuluu retkiluistelu.

Matka Ahvenanmaalle – laivalla tai lentäen

Ahvenanmaa laivalla
Näky on upea, kun vanhat purjelaivat saapuvat Ahvenanmaalle. Kuva: Visit Åland

Matkustaminen laivalla Ahvenanmaalle on sekä edullista että hauskaa. Kaikki Helsingistä ja Turusta Tukholmaan kulkevat risteilylaivat pysähtyvät Ahvenanmaalla. Laivamatka Turusta Maarianhaminaan kestää noin kuusi tuntia, Helsingistä 12 tuntia.

Eckeröstä on nopea kahden tunnin laivayhteys Ruotsiin Grisslehamniin, reilut sata kilometriä Tukholman pohjoispuolelle.

Ahvenanmaalle voi matkustaa mantereelta myös liikkumalla Saaristomeren saarelta toiselle.

Nopeutta ja mukavuutta arvostava matkailija pääsee Maarianhaminaan myös lentäen.

Käytännön vinkit Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalla matkustaessa on hyvä ottaa huomioon muutama juttu, kuten punkit, joista kerrotaan lisää sivulla Vinkit Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaan kokemuksia

Tämän Ahvenanmaa-matkaoppaan on kirjoittanut Ahvenanmaalla asunut ja opiskellut Henna-Mari Koski. Opasta on täydentänyt ja päivittänyt matkailutoimittaja Antti Helin.

Kerro omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi saaristosta ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Ahvenanmaan-loma.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi