Ahvenanmaan parhaat nähtävyydet – mitä kannattaa kokea Ahvenanmaalla?

Ahvenanmaan Klobben on maaginen saari yön yksinäisyydessä, kun seurana ovat vain tähdet ja omat matkakumppanit. Kuva: Daniel Eriksson / Visit Åland

Ahvenanmaa on matkakohteena ihan oma maailmansa, eräänlainen Suomen aurinkoinen onnela, joka tarjoaa ulkomaalta tuntuvan lomakohteen tuntua kotimaan rajojen sisällä.

Ahvenanmaan aurinkoinen maine ei ole vain myytti: Ahvenanmaan länsireunalla sijaitseva Eckerö on tutkitustikin Pohjoismaiden aurinkoisimpia paikkoja.

Purjelaivoja, linnanraunioita, ripaus viikinkihenkeä ja Suomen paras hiekkaranta. Ahvenanmaan nähtävyydet johdattavat saariston historiaan niin Ruotsin kuin Venäjänkin vallan alla. Ahvenanmaan pääsaari on ollut vuosisatojen ajan merkittävä kauppapaikka ja laivojen pysähdyssatama.

Hienojen nähtävyyksien ohella Ahvenanmaan-lomaan tuovat oman säväyksensä upeat merimaisemat ja herkullinen lähiruoka. Saaristoon ei kannata matkustaa suorittamaan vaan nauttimaan. Varaa siis aikaa vain oleiluun.

Elämykseksi riittää se, että suuntaa katseensa samoihin maisemiin, joista saariston lukuisat taitelijat ovat saaneet inspiraationsa ja mielenrauhansa: mereen ja horisonttiin.

Ahvenanmaa on pääosin ruotsinkielinen, mutta myös suomen kielellä pärjää, varsinkin kesäisin, jolloin Manner-Suomesta palkataan satoja kesätyöntekijöitä.

Tällä sivulla esitellään Ahvenanmaan tärkeimmät nähtävyydet ja matkakohteet. Yllättävää kyllä, Ahvenanmaasta ei ole saatavilla varsinaisia opaskirjoja. Saaristo on kuitenkin mukavasti esillä esimerkiksi teoksessa Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa.

Ahvenanmaa matkakohteena

Ahvenanmaan komeimpia nähtävyyksiä on Kastelholman linna, jolle polkee Maarianhaminasta reilussa tunnissa. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Ahvenanmaahan kuuluu yhteensä noin 6700 saarta. Näistä asuttuja on 60. Saarista suurin, eli niin kutsuttu Pääsaari, on helppo koluta läpi vaikkapa pyöräillen. Etäisyydet ovat lyhyitä: Maarianhaminasta on vajaat 25 kilometriä vaikkapa Kastelholman linnalle.

Monet Ahvenanmaan ihanimmista maisemista löytyvät kuitenkin pienemmiltä saarilta, joten jos suinkin mahdollista, kannattaa suunnata myös niille – tai peräti saapua Ahvenanmaalle niitä pitkin. Lauttaliikenne pääsaarelta pienemmille saarille – ja Turun saaristosta Ahvenanmaalle – toimii hyvin.

Ahvenanmaalla on niin monipuoliset mahdollisuudet seikkailla saarelta toiselle, että niistä kerrotaan lisää omalla sivullaan Saarihyppely Ahvenanmaalla.

Jos haluat saada nopean ja kätevän yleiskuvan Ahvenanmaasta, kannattaa tutustua sivuun Ahvenanmaan kartta.

Maarianhamina – täältä alkaa Ahvenanmaan-matka

Maarianhaminan kaunein katu
Maarianhaminassa on ihania puuhuvilakortteleita. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Ahvenanmaan-matka alkaa yleensä Maarianhaminasta, jonne matkustajalaivat pysähtyvät. Myös Ahvenanmaan lentokenttä on aivan kaupungin vieressä.

Maarianhamina on mainio kesäkaupunki, joskin varsin nopeasti nähty. Kiireinen ehtii nähdä ja kokea Maarianhaminan vaikka päivässä, mutta useammassakaan ei aivan heti kyllästy. No, kolme päivää taitaa kyllä olla melkoinen maksimi.

Maarianhaminaa voi toisaalta pitää tukikohtana, josta käsin kiertää helposti myös pääsaaren muut nähtävyydet. Ahvenanmaan ”mantereen” kaukaisimpiinkin kolkkiin – Degersandin hiekkarannalle ja Getavuorelle – on ajomatkaa autolla alle 45 minuuttia.

Maarianhaminan päänähtävyyksiä ovat historiallinen purjelaiva Pommern, ihastuttavat Merikorttelit, sekä söpö vanha luotsiasema Kobba Klintar. Venesatamat ja valoisat illat vetävät mukanaan terasseille meren rantaan.

Kaupungin seuraelämän keskus on Ahvenanmaan perinteinen ykköshotelli, Arkipelag, joka palvelee asiakkaitaan saaren ainoalla yökerholla ja kasinolla. Legendaarinen Arken on sittemmin saanut kilpailijakseen monien pienempien hotellien lisäksi uudistetun hotelli Pommernin.

Maarianhaminasta matkaa voi jatkaa käytännössä neljään suuntaan: Ahvenanmaan länsireunalle Eckeröön, pohjoiseen Getan kallioille, itään Kastelholman linnalle tai kaakkoon kohti Föglön ihanaa saarta. Näistä kaikista kerrotaan lisää alla.

Lue lisää Maarianhaminasta tai katso tarjoukset Maarianhaminan majoitukseen.

Eckerö ja Ahvenanmaan paras ranta

Ahvenanmaa hiekkaranta
Eckerön Degersand on Ahvananmaan paras hiekkaranta. Kuva: Daniel Eriksson / Visit Åland

Jos haluaa viettää Ahvenanmaalla rantalomaa, kannattaa suunnaksi ottaa Eckerö, joka sijaitsee Maarianhaminasta 30 kilometriä luoteeseen. Eckerön rannat ovat Ahvenanmaan parhaat, ja erityisesti Degersand kuuluu koko Suomen parhaisiin. Hiekka on vaaleaa ja pehmeää, meri kirkasta.

Eckerö onkin suosittu kohde lasten kanssa. Rantojen lisäksi perheitä houkuttelee paikalle huvipuisto Smart Park.

Eckerön lomailukeskus on Käringsund, jonka majapaikoista suurin ja monipuolisin on Käringsund Resort. Tarjolla majoitusta huoneistosta mökkeihin ja huviloihin. Palveluihin kuuluu minigolf ja lapsille on leikkipaikka, jossa voi kiipeillä merirosvolaivassa. Padeliakin pääsee pelaamaan.

Aikuisempaan makuun nähtävyyksinä ovat Ahvenanmaan komea, empiretyylinen Tulli- ja postitalo sekä Käringsundin kauniit venevajat.

Risteysasema Godby ja panimoravintola Stallhagen

Stallhagen Ahvenanmaa
Pub Stallhagen on Ahvenanmaan kuuluisimpia kuppiloita. Kuva: Markus Lehto.fotoni.org / Visit Åland

Maarianhaminasta 20 kilometria pohjoiseen sijaitseva Godby on iso kylä ja merkittävä risteysasema: Godbystä itään on Kastelholman linna ja pohjoiseen romanttinen Geta.

Kylän keskustaa ei voi kehua idylliseksi, mutta sen suurissa ruokamarketeissa voi kätevästi täydentää eväsvarastojaan.

Parhaiten Godby tunnetaan panimoravintolasta Stallhagen, joka sijaitsee keskustan ulkopuolella keskellä peltoa. Täältä saa oluen lisäksi nose to tail -henkistä ruokaa ja edullisia lounaita.

Kävelymatkan päässä ravintolasta on viihtyisä majatalo Stalldalen, niinikään leppoisissa maalaismaisemissa.

Edullinen vaihtoehto yöpymiseen on Godbyn matkailijakoti, jossa on tarjolla sekä dormeja (naisille ja miehille omansa) että kahden hengen huoneita. Vieressä on Godbyn uimahalli.

Keskeisen sijaintinsa ansiosta Godby onkin hyvä paikka asustaa Ahvenanmaalla. Täällä ollaan niin keskellä pääsaarta kuin mahdollista. Kaikkialle on lyhyt matka.

Finströmin kirkko – Ahvenanmaan paras keskiaikainen kivikirkko

Ahvenanmaalla on keskiaikaisia kivikirkkoja melkein joka kylässä. Ne ovat kaikki kauniita, mutta yksi nousee ylitse muiden. Se on Godbyn lähellä sijaitseva Finströmin kirkko.

Kirkko on sisältäkin hyvin tunnelmallinen ja kiehtovasti koristeltu, mutta suurimman huomion varastaa kirkon torni. Se on kuin hiippalakki – ja tuo mieleen Tylypahkan.

Harrypottermaista vaikutelmaa vahvistaa kirkon edustalla oleva patsas, jota voisi erehtyä parran perusteella luulemaan velhokoulun rehtoriksi, Albus Dumbledoreksi. Hän on Frans Peter von Knorring, jota pidetään Ahvenanmaan koululaitoksen isänä.

Finströmin kirkon tornin kerrotaan olleen esimerkkinä Tampereen tuomiokirkon tornille. Jälkimmäisen torni on tosin kasvanut huimasti korkeutta ja kavennut matkan varrella Finströmin esimerkistä, mutta kyllä niissä yhteisen ajatuksen jatkumon voi nähdä.

Ja kas, Finströmin kirkkomaalle on haudattu Tampereen tuomiokirkon suunnittelija, Lars Sonck. Jugendajan sankariarkkitehti syntyi Pohjanmaalla, mutta muutti seitsenvuotiaana Finströmiin, josta hänen isänsä oli saanut kirkkoherran pestin. Loppuikänsä Lars Sonck piti itseään erityisesti ahvenanmaalaisena.

Hän on suunnitellut useita rakennuksia Maarianhaminaan, tosin vasta loisteliaan jugendkautensa jälkeen.

Näköalakahvila Uffe på Berget

Kohta Godbyn jälkeen ajetaan tunnelin läpi ja ylitetään iso silta Sundiin. Katse tarkkana! Ennen tunnelia tienviitat ohjaavat kallion laella keikkuvaan näköalakahvilaan Uffe på Bergetiin.

Kannattaa mennä. Maisemat ovat mahtavat. Paikalta näkee myös surmakallion, jolta ihmisiä pudotettiin aikoinaan kuolemaan.

Kahvilan läpi kuljetaan näkötorniin, joka nousee huimaavan korkeammalle. Huimausta aiheuttaa myös tornin uhkaava natina.

Sundin nähtävyydet – Kastelholman linna, vankila ja ulkoilmamuseo

Kastelholman linna Ahvenanmaalla. Kuva: Popova Valeriya / Shutterstock

Sundin kunnassa odottaa Ahvenanmaan suurin nähtävyyssuma. Täällä käy varmasti melkein jokainen Ahvenanmaalle matkustava.

1300-luvulla rakennetun Kastelholman linnan vieressässä ovat Ahvenanmaan vankilamuseo Vita Björn, ilmainen ulkoilmamuseo Jan Karlsgården sekä supersuosittu ravintola Smakby. Lyhyen ajomatkan päässä on Sundin komea, keskiaikainen kirkko. Näistä kaikista kerrotaan tarkemmin sivulla Kastelholman linna.

Erinomainen majapaikka on kävelymatkan päässä linnasta ja Smakby-ravintolasta sijaitseva Kastelholm’s Gästhem.

Kvarnbo Pensionat – Ahvenanmaan paras majatalo

Ahvenanmaa paras majatalo
Kastelholman linnan lähettyvillä sijaitseva Kvarnbo Pensionat on Ahvenanmaan majapaikkojen aatelia. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Haluatko asua Ahvenanmaalla aivan ihastuttavassa majatalossa? Sellainen löytyy Saltvikista Kastelholman linnalta kuusi kilometriä pohjoiseen. Kvarnbo Pensionat on sisustukseltaan täyttä 1800-luvun lopun romantiikkaa. Lähiruoka-aamiainenkin on aivan mahtava.

Vieressä on nähtävyytenä rekonstruoitu viikinkien markkinapaikka, Vikingamarknaden, jossa vietetään viikinkifestivaaleja heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.

Bomarsundin linnoitus – rauniot muistuttavat Oolannin sodasta

Bomarsundin linnoituksen raunioita. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland
Bomarsundin linnoituksen raunioita. Linnoitus tuhottiin Oolannin sodassa. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland

Kastelhomasta kymmenen kilometriä itään on Bomarsundin linnoitus. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1832, kun Ahvenanmaa oli Venäjän vallan alla. Linnoituksesta piti tulla Itämeren mahtavin ja turvata Venäjän edut alueella.

Toisin kävi. Linnoitustyöt olivat vielä pahasti kesken, kun Krimin sota puhkesi. Englantilais-ranskalaiset joukot hyökkäsivät ja tuhosivat linnoituksen maan tasalle vuonna 1854. Suomessa Krimin sota tunnetaan juurikin ”Oolannin sotana”.

Bomarsundin tuhoamisella oli suuri merkitys Ahvenanmaan historiassa, sillä sen vanavedessä Ahvenanmaasta tehtiin demilitarisoitu alue, mitä Ahvenanmaa on ollut siitä pitäen.

Linnoitus on täysin raunioina ja silti vaikuttava. Siellä täällä suurella alueella kohoaa jykeviä muurinpätkiä, joille on kiva kiipeillä (kieltotauluista huolimatta) kuvia ottamaan.

Prästö – Kuolleiden saari

Bomarsundista sillan toisella puolen on Prästö, joka tunnetaan nimellä Kuolleiden saari. Kiehtovaa! Ja vähän hyytävääkin.

Saari on saanut lempinimensä kuudesta hautausmaasta, jonne haudattiin Bomarsundin linnoituksella kuolleita, niin sotilaita kuin pakkotöissä olleita sotavankejakin. Omat hautausmaansa oli kristittyjen ohella juutalaisille ja muslimeille. Venäjän armeija oli kansainvälinen.

Suurin osa kuoli varuskunnassa riehuneisiin kulkutauteihin.

Hautoja on satoja, mutta niitä koristaneet puiset ristit ovat lahonneet ja kadonneet aikaa sitten. Jäljellä on yhä viitisenkymmentä hautakiveä. Prästön hautuumaita voi kiertää 5,5 kilometriä pitkällä luontopolulla.

Seuraavana matkan varrella onkin Värdö.

Värdö – vuokraa kajakki Ahvenanmaalla

Värdön erottaa pääsaaresta lyhyt lossimatka. Täällä alkaa jo olla mukavasti saaristotunnelmaa. Suurin syy matkustaa Värdön saarelle on Hummelvikin satama, josta lähtevät lautat kiehtovalle Kumlingen saarelle.

Saarella on muutama omakin nähtävyys. Värdön keskiaikaisen kivikirkon torni on kerrassaan ihastuttavan näköinen ja Ahvenanmaan koulumuseossa näkee, millaista oli opintie saaristossa 1900-luvun vaihteessa.

Sändösundsin leirintäalueen yhteydessä on kiipeilypuisto Flowpark Åland. Leirintäalue vuokraa kajakkeja, joilla voi meloa Värdön edustalla olevaan pikkusaarten ja luotojen kosmokseen.

Simskäla ja Myrskyluodon Maijan saari

Värdön pohjoisreunalta voi jatkaa matkaa Simskälan saarelle. Siellä asui Anni Blomqvist, Myrskyluodon Maijan kirjoittaja. Saari on pieni ja nähtävää on hyvin vähän, mutta matka on jo itsessään elämys.

Loppumatka ajetaan pitkää ja kaunista pengertietä pitkin, minkä jälkeen on vielä lossimatka. Lossi kutsutaan vastarannalta paikalle nappia painamalla.

Älä hätiköi, vaikkei lossi heti tulisikaan! Se saattaa odottaa rekkaa tai muuta kuljetusta. Kyllä se sieltä ennen pitkää tulee. Toivottavasti. Odotellessa voi vaikka miettiä, miten erikoinen ammatti on ajaa lossia näin syrjässä. Edestakaisin, ilman kiireen häivää.

Simskälassa on Anni Blomqvistin entinen kotitalo, joka on silloin tällöin avoinna vierailijoille.

Lisäksi on majatalo ja ravintola Stormskärs Värdshus, joka järjestää retkiä varsinaiselle Myrskyluodolle, Simskälasta pohjoiseen. Juuri tämä karu luoto antoi nimensä Anni Blomqvistin romaanisarjalle sekä Lasse Mårtensonin ikivihreälle sävellykselle. Åke Lindman filmasi Myrskyluodolla, aidolla paikalla, romaaneihin perustuvan tv-sarjan.

Nyt Simskäla tuntuu uinuvan ruususen unta. Tarinasta ollaan kuitenkin tekemässä uutta elokuvaversiota, joten mistä sitä tietää, ehkä Simskälasta tulee vielä suosittu nähtävyys.

Getan upeat maisemat ja Ahvenanmaan paras hotelli

HavsVidden
Hotelli HavsVidden kätkeytyy Getan maisemiin. Kuva: Sara Terho / Visit Finland

Risteysasema Godbystä 20 kilometriä pohjoiseen, aivan pääsaaren pohjoisreunalla, on Geta, jossa odottaa Ahvenanmaan vuori. Getavuoreksi (Getabergen) kutsutut, käppyrämäntyjen peittämät kukkulat nousevat korkealle merenpinnasta.

Jos haluaa nauttia Getasta parhaimmillaan, kannattaa varata aikaa. Lyhyellä visiitillä ehtii käydä vain Lars Sonckin 1930-luvulla suunnittelemalla näkötornilla, jonka viereen pääsee autolla.

Näkötornista avautuvat ihan mukavat maisemat, mutta Getan punaiset kalliot jäävät vielä hyvin etäisiksi.

Geta Ahvenanmaa
Getan kallioilla voi pelata frisbeegolfia. Kuva: Rebecka Eriksson / Visit Åland

Lähempää tuttavuutta varten on lähdettävä patikkapolulle, joka vie aivan meren äärelle. Punaisilla rantakallioilla Getan maisemat ovat kauneimmillaan. 5,5 kilometriä pitkän rengasreitin varrelle osuu myös Ahvenanmaan kuuluisin luola, Djupviksgrottan.

Kartassa näyttää, että Djupviksgrottanin viereen pääsisi myös tietä pitkin. Mutta se on yksityistie, jolla ajaminen on kielletty.

Vaihtoehtoinen tapa nauttia Getasta on asustaa Ahvenanmaan parhaassa hotellissa, HavsViddenissä, jonka kalliohuvilat sulautuvat maisemaan.

HavsVidden Resortissa on sekä moderneja huoneita että noin 40 maisemaan sulautuvaa ylellistä kalliohuvilaa. Paikasta löytyy tasokas ravintola sekä yksityisranta, sisäuima-allas, kaksi saunaa ja merinäköalalla varustettu poreallas. Tarjolla on polkupyöriä, ja hotelli voi järjestää myös kajakkeja vuokralle.

Katso tarjoukset HavsVidden Resortiin. 

Sälskärin majakka – näe Ahvenanmaan kaunein majakka

Sälskärin majakka on oiva retkikohde.
Sälskärin majakka on Ahvenanmaan kaunein. Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Getasta (ja Hammarlandista) järjestetään retkiä Sälskärin majakalle, joka sijaitsee omalla pikku saarellaan Ahvenanmaan pääsaarelta luoteeseen. 30 metriä korkea majakka on Ahvenanmaan kaunein.

Vuonna 1868 valmistuneen majakan suunnitteli Axel Hampus Dalström, sama hampuusi, josta saadaan kiittää myös Helsingissä sijaitsevaa ravintola Kappelia. Majakan rakentamiseen käytettiin tiiliä Bomarsundin linnoituksen raunoilta.

Majakanvartijat muuttivat pois vuonna 1949, kun Sälskärin majakka automatisoitiin. Heidän taloistaan ovat jäljellä vain kiviset perustukset. Sen sijaan saarella on säilynyt pikkuriikkisiä suolamajoja niinkin kaukaa kuin 1500-luvulta.

Retkellä tutuksi tulevat myös ruokit, joita pesii naapurisaarella Itämeren suurin yhdyskunta. Niitä voisi kutsua vaikka Suomen lunneiksi, sen verran paljon samaa näköä linnuissa on.

Erityisen kiehtoviksi retket tekee se, että niitä vetää majakanvartijan perillinen Jan-Anders Häger. Hän tuntee saaren läpikotaisin ja saattelee tarinoillaan vierailijankin hetkeksi majakkasaaren menneeseen elämään.

Häger järjestää retkiä Sälskäriin kesäisin kerran viikossa, yleensä keskiviikkoiltaisin. Yhteyden saa puhelimella: 0400 229 149. Kyyti lähtee Hammarlandin Skarpnåtön laiturista ja ottaa matkan varrella asiakkaita mukaan myös Getasta Lolo’s Seaside Cafén laiturista.

Kolmostien varrella: Lemlandin kautta Föglö-saarelle

Pellaksen laivurintalo Ahvenanmaa
Pellaksen komeassa laivurintalossa kannattaa käydä myös sisällä. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Kolmostie vie Maariahaminasta kaakkoon Lemlandiin, josta pääsee ihanalle Föglön saarelle.

Föglö on helpoin kohde, jos haluaa kokea Ahvenanmaalla pääsaaren lisäksi pienemmän saaren tunnelmaa. Föglölle pääsee ilmaisella lautalla, joita kulkee tasaiseen tahtiin. Ilman pysähdyksiä Svinön lauttarantaan ajaa Maarianhaminasta alle puolessa tunnissa.

Jo matkan varrella lauttarantaan on mukavia nähtävyyksiä. Jo heti alkumatkasta ajetaan Önningebyn vierestä, missä pohjoismaalaiset taiteilijat kokoontuivat 1900-luvun vaihteessa.

Pieni ja söpö Lembötenin erämaakappeli on sekin matkan varrella, mutta vaatii pienen kiertolenkin autolla ja puolen kilometrin kävelyn suuntaansa.

Päätien varrella on Ahvenanmaan toinen pienpanimo, Open Water Brewery, joka on paljon vähemmän tunnettu kuin kuuluisa Stallhagen, mutta vähintään yhtä mainio pysähdyspaikka.

Kun jo aletaan lähestyä lauttarantaa, melkein toisiaan vastapäätä ovat Amalian limonaditehdas ja Pellaksen laivurintalo. Komea laivurintalo on vuodelta 1884 ja toimii sekä museona että kahvilana. Täällä pääsee tutustumaan merenkulkijan kotiin, joka on täynnä matkoilta kerättyjä esineitä.

Amalian limonaditehdas ja majatalo

Ahvenanmaa limonadi
Majatalo Amalias vuokraa huoneita ja valmistaa limonadia perinteiseen tapaan. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Amalian limonadit ovat yksi Ahvenanmaan ihanuuksista. Juomat ovat kauniissa pulloissa ja maistuvat aidoilta marjoilta. Ahvenanmaalla limsankin juominen on elämys.

Limonadien tekemiseen pääsee tutustumaan Amalian pienessä limonaditehtaassa, joka sijaitsee Kolmostien varressa. Pääsymaksua ei ole, sen kun astuu tehtaaseen sisään. Hyvin saaristolaista.

Tehtaan puodista voi ostaa edullisesti mukaan Suomen parasta limsaa. Kaupassa myydään myös palkittuja Mercedes-suklaita, joista etenkin japanilaiset ovat hullaantuneet. Tuotannosta melkein kolmannes menee vientiin maailman toiselle laidalle.

Tehtaan yhteydessä toimii Amalias Cafe & Logi, mukava kahvila–majatalo.

Amaliasta onkin enää lyhyt matka Svinön satamaan, josta kulkevat yhteyslaivat Föglön ihanalle saarelle. Ja jos saarihyppely kiinnostaa, Föglöstä voi matkaa jatkaa Kumlingeniin ja sieltä Björkön kautta Saariston rengastien varrelle Vuosnaisiin…

Onko Kökar Ahvenanmaan paras saari?

Kökar vaellus
Kökarin sisämaassa maisemat muistuttavat välillä Lappia. Kuva: Ville Palonen

Vaan mikä on Ahvenanmaan paras saari? Uskallamme väittää, että ulkosaaristossa omassa ylhäisessä yksinäisyydessään sijaitseva Kökar.

Kökar on silkkaa punaisten saaristolaismökkien romantiikkaa, johon oman mausteensa tuovat katajapensaiden peittämillä kallioilla laiduntavat lampaat ja lehtojen läpi kiemurtelevat vaelluspolut. Kökarin leppoisaa lomatunnelmaa lisää se, ettei saarella oikein ole pakollisia nähtävyyksiä.

Kökar on varsinainen maalaisidylli. Saaren länsipuoli on jäänyt suurelta osin luonnontilaiseksi, ja alueella kulkee muutaman kilometrin mittainen luontopolku hämmästyttävän vaihtelevissa maisemissa: katajapensaiden ja kanervien peittämiä kukkuloita, aaltojen sileäksi hiomia rantakallioita, ja niiden kontrastina kanjoneissa solisevia puroja ja vehreitä lehtoja.

Kökarin paras hotelli on Brudhäll Hotell & Restaurang. Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla: Karlbyn kylän laidalla, aivan Kökarin halki kulkevan maantien varrella. Hotellista voi lainata polkupyörän, jolla ajaa helposti muutaman kilometrin päässä olevalle kirkolle tai Kalenin luontopolun aloituspaikalle.

Lue lisää: Kökar – Ahvenanmaan ihana ulkosaari

Kvarnbo ja Ahvenanmaan viikinkimarkkinat

Ahvenanmaa viikingit
Viikinkiaika herää Ahvenanmaalla eloon kerran vuodessa Viikinkimarkkinoilla. Kuva: Rebecka Eriksson / Visit Åland

Entäpä viikingit? Asuiko heitä Ahvenanmaalla? Historioitsijoilla ei ole asiasta täyttä yksimielisyyttä. Varsinaisia viikinkiasutuksesta kertovia raunioita Ahvenanmaalta ei ole löytynyt, mutta Saltvikissa, Kvarnbon kylän alueella, on viikinkiaikaisia hautoja, joiden rikkaat esinelöydöt viittaavat viikinkien läsnäoloon.

Eli vaikka viikinkejä ei olisi Ahvenanmaalla asunutkaan, on saaristo ollut ainakin heidän kauppareittiensä varrella.

Viikinkiaikojen tunnelmaan Ahvenanmaalla pääsee heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, kun Kvarnbossa järjestetään suositut Viikinkimarkkinat. Ohjelmassa on muun muassa komeita viikinkitaistelunäytöksiä, ja viikinkiruokaakin pääsee maistelemaan.

Kävijöitä viikinkimarkkinoilla on vuosittain kymmenisen tuhatta, ja viinkinkifaneja on tavannut saapua Saksasta, Puolasta ja Englannista asti.

Golf Ahvenanmaalla

Ålands Golfklubbin kenttä on upealla paikalla Kastelholman linnan kupeessa. Kuva: Heidi Ikonen / Visit Åland

Ahvenanmaalta löytyy myös tasokkaita golfkenttiä. Ålands Golfklubb on yksi Suomen suosituimmista golfkentistä. Kenttä huokuu historiaa Kastelholmin linnan alueella, kahden lahden välissä.

Suomen läntisin golfkenttä löytyy puolestaan Eckeröstä. Eckerö Golfklubin kenttä tarjoaa upeat maisemat pelaajille.

Ahvenanmaa lasten kanssa

Ahvenanmaa sopii erinomaisesti perhelomalle. Lasten kanssa matkustaville on luvassa monenlaisia elämyksiä.

Ahvenanmaan paras perhekohde on Eckerö, jossa odottavat ihanat hiekkarannat ja huvipuisto Smart Park. Toinen kiva kohde on Kastelholman linna, jonka vieressä on myös viihtyisä ulkomuseo paijattavine lampaineen.

Hyvä vaihtoehto perheille on myös pääkaupunki Maarianhamina, josta käsin on helppo kiertää pääsaaren nähtävyyksiä.

Minigolf-ratoja on oikeastaan aivan kaikkialla.

Ahvenanmaan ravintolat – lähiruokaa, snägäreitä ja finediningia

Ahvenanmaan kesäherkkuja. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland
Ahvenanmaan kesäherkkuja. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Ruokakohteena Ahvenanmaa vastakohtien maa. Ahvenanmaalaiseen tyyliin kuuluu hakea työpäivän pääteeksi välipalalihis läheiseltä kioskilta, mutta asiakkaista täyttyvät myös paremman luokan lounasravintolat sekä illallispaikat.

Ahvenanmaalaiset ravintolat panostavat tilavaan ulkoilmaterassiin ja lähiruokaan. Sesongin antimet ovat vahvasti läsnä menuta laatiessa.

Ahvenanmaan kuuluisin ravintola on Smakbyn restaurang, jonka omistaja Michael Björklund on palkittu vuoden kokki-palkinnolla sekä Suomessa että Ruotsissa. Ravintola sijaitsee kulttuurihistoriallisesti keskeisellä paikalla Kastelholmissa, aivan linnan vieressä.

Oluen ystävien must-see kohde on Godbyssä sijaitseva panimoravintola Stallhagen. Paikan päällä toimii sekä tunnelmallinen ravintola että tunnettu Stallhagen-olutpanimo. Panimoravintolan piha-alueella on myös kesäteatteri.

Telttailu ja retkeily Ahvenanmaalla

Kesäyö, pyörä ja teltta – onko parempaa tapaa nauttia Ahvenanmaasta? Kuva: Thorsten Brönner / Visit Finland

Ahvenanmaan maaseutu tarjoaa upeat puitteet retkeilylle ja telttamatkailulle. Leirintäalueet ovat hyvä valinta aktiivisille lomailijoille ja budjettimatkaajille, jotka ovat valmiita tinkimään mukavuudesta päästäkseen lähemmäksi luontoa.

Maarianhaminan lähin leirintäalue on Gröna Udden, joka sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä keskustan sydämestä.

Ympäri Ahvenanmaata on telttapaikkoja, karavaanialueita ja telttamökkejä – yleensä lähellä lauttasatamia. Eckerössä on peräti viisi leirintäaluetta.

Ahvenanmaa kesällä, syksyllä ja talvella

Sälskärin majakkasaaren maisemia. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland
Sälskärin majakkasaaren maisemia. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Kesä on parasta – ja suosituinta – aikaa matkustaa Ahvenanmaalle. Myös paikalliset odottavat kesää ja vierailijoiden tuomaa vilskettä kylmän ja aution talven jälkeen. Matkusta Ahvenanmaalle kesäkuun alussa katsomaan, kuinka saaristo heräilee talviunestaan, tai hyppää mukaan keskikesän energiseen sykkeeseen heinäkuussa, kun Ahvenanmaa on vilkkaimmillaan ja aurinkoisimmillaan.

Syksyn viimeiset lomailijat pääsevät tutustumaan Ahvenanmaalaiseen talonpoikaiselämään skördefestin, eli sadonkorjuujuhlan merkeissä.

Talvella Ahvenanmaa on todella hiljainen ja tunnelmaltaan omanlaisensa. Talven aktiviteetteihin kuuluu retkiluistelu.

Matka Ahvenanmaalle – laivalla tai lentäen

Ahvenanmaa laivalla
Näky on upea, kun vanhat purjelaivat saapuvat Ahvenanmaalle. Kuva: Visit Åland

Matkustaminen laivalla Ahvenanmaalle on sekä edullista että hauskaa. Kaikki Helsingistä ja Turusta Tukholmaan kulkevat risteilylaivat pysähtyvät Ahvenanmaalla. Laivamatka Turusta Maarianhaminaan kestää noin kuusi tuntia, Helsingistä 12 tuntia.

Eckeröstä on nopea kahden tunnin laivayhteys Ruotsiin Grisslehamniin, reilut sata kilometriä Tukholman pohjoispuolelle.

Ahvenanmaalle voi matkustaa mantereelta myös liikkumalla Saaristomeren saarelta toiselle.

Nopeutta ja mukavuutta arvostava matkailija pääsee Maarianhaminaan myös lentäen.

Ahvenanmaan hotellit – varaa majoitus ajoissa!

Hotelli Pommernin tyyliä. Kuva: Jessica Lund / Hotel Pommern
Hotelli Pommernin tyyliä. Kuva: Jessica Lund / Hotel Pommern

Mukavuutta ja vilkasta elämää etsivä matkailija viihtyy parhaiten Ahvenanmaan pääkaupungissa. Maarianhaminasta löytyy hotelli melkein jokaisesta korttelista ja kaupungin kompaktin koon vuoksi käytännössä kaikki hotellit sijaitsevat keskustassa.

Ahvenanmaan perinteinen ykköshotelli, Arkipelag, palvelee asiakkaitaan myös saaren ainoalla yökerholla ja kasinolla. Legendaarinen Arken on saanut kilpailijakseen monien pienempien hotellien lisäksi uudistetun hotelli Pommernin.

Ahvenanmaan upein hotelli on kuitenkin Getassa sijaitseva HavsVidden. Tarjolla on sekä hotellihuoneita että hulppeita, maisemaan sulautuvia harmaita kalliohuviloita. Kaikissa huviloissa on isot ikkunat, joista avautuvat upeat näkymät merelle.

Monessa huvilassa on myös sauna tai poreallas terassilla. Kaikki asiakkaat pääsevät nauttimaan rantasaunasta ja allasosastosta.

Kvarnbo majatalo
Kastelholman linnan lähettyvillä sijaitseva Kvarnbo Pensionat ja takana pilkistävä Saltvikin kirkko. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Muitakin mukavia majapaikkoja on vaikka kuinka monta. Todella viehättävä majatalo on Kvarnbo Pensionat, joka sijaitsee aivan keskiaikaisen Saltvikin kirkon vieressä, alle kymmenen minuutin ajomatkan päässä Kastelholman linnasta. 1800-luvun puutalossa toimiva majatalo on sisustukseltaan täyttä vanhan ajan maalaisromantiikkaa.

Ahvenanmaan majoitus
Brobacka Gästhem lupaa idyllistä tunnelmaa. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Puutaloidyllistä pääsee nauttimaan myös Brobacka Gästhemissä, joka sijaitsee puolivälissä Maarianhaminaa ja Kastelmolman linnaa.

Hevostilalla pääsee asumaan Granlunda Gårdissa vain vartin ajomatkan päässä Maarianhaminasta.

Huomioithan, että Ahvenanmaa on suosittu kesäkohde, ja kesäkuukausina liikkeellä on moni muukin innokas lomalainen. Varaa siis liput ja majoitus jo hyvissä ajoin ennen matkaa!

Katso tarjoukset Ahvenanmaan hotelleihin.

Käytännön vinkit Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalla matkustaessa on hyvä ottaa huomioon muutama juttu, kuten punkit, joista kerrotaan lisää sivulla Vinkit Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaan kokemuksia

Tämän Ahvenanmaa-matkaoppaan on kirjoittanut Ahvenanmaalla asunut ja opiskellut Henna-Mari Koski. Opasta on täydentänyt ja päivittänyt matkailutoimittaja Antti Helin.

Kerro omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi saaristosta ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Ahvenanmaan-loma.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi