Ahvenanmaan parhaat kohteet

Ahvenanmaan Klobben on maaginen saari yön yksinäisyydessä, kun seurana ovat vain tähdet ja omat matkakumppanit. Kuva: Daniel Eriksson / Visit Åland

Ahvenanmaa on matkakohteena ihan oma maailmansa, eräänlainen Suomen Solsidan, aurinkoinen onnela, joka tarjoaa ulkomaalta tuntuvan lomakohteen tuntua Suomen rajojen sisällä. Ahvenanmaan aurinkoinen maine ei ole vain myytti: Ahvenanmaan länsireunalla sijaitseva Eckerö on tutkitustikin Pohjoismaiden aurinkoisimpia paikkoja.

Ahvenanmaan nähtävyytenä on yksi Suomen komeimmista linnoista, mutta Ahvenanmaalle ei varsinaisesti matkusteta suorittamaan, vaan nauttimaan upeista merimaisemista, herkullisesta lähiruuasta ja saariston omalaatuisesta tunnelmasta.

Ahvenanmaa on pääosin ruotsinkielinen, mutta Ahvenanmaalla pärjää myös suomen kielellä. Suomenkielisen palvelun takaamiseksi Ahvenanmaalle palkataan Manner-Suomesta satoja kesätyöntekijöitä.

Ahvenanmaan saaristoon kuuluu yhteensä noin 6700 saarta. Näistä 60 on asuttuja. Saarista suurin, eli niin kutsuttu pääsaari, on helppo koluta läpi esimerkiksi pyöräillen; etäisyydet eivät ole pitkiä. Lauttaliikenne pääsaarelta pienemmille saarille kulkee hyvin.

Tällä sivulla esitellään Ahvenanmaan parhaat kohteet ja nähtävyydet.

Tekemistä ja kokemista Ahvenanmaalla

Bomarsundin linnoituksen raunioita. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland
Bomarsundin linnoituksen raunioita. Linnoitus tuhottiin Oolannin sodassa. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland

Viikinkihautoja, linnanraunioita ja purjelaivoja. Ahvenanmaan nähtävyydet johdattavat saariston historiaan niin Ruotsin kuin Venäjänkin vallan alla, jolloin Ahvenanmaan pääsaari oli merkittävä kauppapaikka, laivojen pysähdyssatama sekä puolustustukikohta.

Linnoja ja linnoituksia Ahvenanmaalla on peräti kaksin kappalein: keskiaikainen Kastelholman linna ja Venäjän vallan alla rakennettu, Oolannin sodassa tuhottu Bomarsundin linnoitus. Kauniita, keskiaikaisia kivikirkkoja on sitäkin enemmän.

Ahvenanmaan historiasta suurvaltojen rajalla muistuttaa myös sankariarkkitehti Engelin Eckeröön suunnittelema mahtipontinen posti- ja tullitalo.

Aktiiviselle harrastajalle Ahvenanmaa tarjoaa tekemistä purjehduskursseista erinomaisiin golfkenttiin. Pääsaari on loistava paikka lähteä pyörän selässä roadtripille omenatarhojen tuoksuun.

Lasten kanssa Ahvenanmaalla kannattaa käydä myös Eckerössä sijaitsevassa Smart Park -teemapuistossa, jonka aktiviteetit johdattavat saariston historiaan ja luontoon.

Mutta Ahvenanmaa on myös yhtä lailla mainio kohde aktiiviloman vastakohdalle – pakene kaupungin elämää ulkosaaristoon luonnon keskelle tai maaseudun jylhille kallioille ja suuntaa katse samoihin maisemiin, joista saariston lukuisat taitelijat saavat inspiraationsa ja mielenrauhansa – mereen ja horisonttiin.

Maarianhamina – täältä alkaa Ahvenanmaan-matka

Maarianhamina
Maarianhaminan keskustassa kulkee viihtyisä kävelykatu Torggatan. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Ahvenanmaan-matka alkaa yleensä tietysti Maarianhaminasta, saariston pääkaupungista, jonka Länsisatamaan pysähtyvät matkustajalaivat. Myös Ahvenanmaan lentokenttä on aivan Maarianhaminan vieressä. Poikkeuksen tekevät ne matkailijat, jotka saapuvat Ahvenanmaalle saarihypellen läpi Turun saariston.

Maarianhamina on mainio kesäkaupunki, jonka venesatamat ja valoisat illat vetävät mukanaan terasseille meren rantaan. Maarianhaminan mainiot museot johdattavat puolestaan Ahvenanmaan merelliseen historiaan.

Kiireinen ehtii nähdä ja kokea Maarianhaminan vaikka päivässä, mutta useammassakaan ei ehdi kyllästyä.

Maarianhaminasta matkaa voi jatkaa käytännössä kahteen suuntaan: luoteeseen kohti Eckeröä tai pohjoiseen Godbyhyn.

Lue lisää Maarianhaminasta tai katso tarjoukset Maarianhaminan majoitukseen.

Eckerö – Ahvenanmaan paras kohde perheille

Ahvenanmaa hiekkaranta
Eckerön Degersand on Ahvananmaan paras hiekkaranta. Kuva: Daniel Eriksson / Visit Åland

Maarianhaminasta noin 35 kilometrin luoteeseen on Eckerö, Suomen läntisin kunta ja Eckerö Linen nimikkosatama. Eckerö on oma saarensa, mutta sille pääsee pääsaarelta siltaa pitkin.

Matkalla Maarianhaminasta Eckeröhön kannattaa pysähtyä katsomaan ulkoapäin Hammarlandin keskiaikaista kirkkoa, jossa on ihanasti pienen satulinnan näköä. Täällä ajatukset livahtavat kuin varkain fantasian puolelle.

Myös Eckerön oma keskiaikainen kirkko on vierailemisen arvoinen – kirkon paanukatto on poikkeuksellisen kaunis, samoin saarnastuoli, jonka on suunnitellut empire-arkkitehti Engel. Jykevä, tunnelmallisesti lohkeillut puinen kastemalja on keskiajalta. Malja on sen verran komea, että se voisi olla vaikka myyttinen Graalin malja – syrjäinen sijainti Ahvenanmaalla selittäisi senkin, mikseivät maljaa ole vieläkään löydetty.

Eckeröön houkuttelee matkailijoita etenkin Ahvenanmaan paras hiekkaranta, Degersand, sekä Eckerön maine yhtenä Pohjoismaiden aurinkoisimmista paikoista. Degersandin matala ranta sopii mainiosti myös perheille.

Perheitä vetää puoleensa myös suuri Smart Park -aktiviteettipuisto, jossa on niin seikkailurataa ja vesiaktiviteetteja kuin kotieläimiäkin. Leikkimisen lomassa opitaan samalla Ahvenanmaan historiaa – vuoden 1854 Bomarsundin taistelun voi käydä esimerkiksi uudestaan vesikanuunoilla.

Eckerössä on muutenkin paljon matkailupalveluita, kuten islanninhevosilla ratsastusta. Leirintäalueitakin on useita. Eckeröstä järjestetään myös hyljesafareita, joilla voi nähdä useita kymmeniä hylkeitä.

Eckerön Posti- ja tullitalo – Venäjän mahdin symboli

Juhannusjuhlat Ahvenanmaan Posti- ja tullitalon edustalla. Kuva: Visit Åland

Eckerön näyttävin nähtävyys on mahtavan kokoinen, keltainen empirerakennus. Se on Eckerön historiallinen Posti- ja tullitalo. Erikoista tunnelmaa lisää pytingin sijainti meren rannassa aika lailla keskellä ei-mitään.

Ei Ahvenanmaan postiksi oikeasti niin mahtavaa taloa tarvittu, mutta julkean suurella pytingillä Venäjä halusi osoittaa mahtiaan Ruotsin suuntaan.

Rakennuksen suunnittelu annettiin Suomen suuriruhtinaskunnan kuuluisimman arkkitehdin, Engelin, vastuulle. Sama kaveri oli suunnitellut myös Helsingin mahtavan empirekeskustan.

Nykyisin Posti- ja tullitalossa on ahvenanmaalaisten kahvila ja suklaapuoti, taiteilijoiden näyttelyitä ja pieni Postiruotumuseo, joka kertoo postinkulun historiasta saaristossa.

Käringsund ja Ahvenanmaan kalastusmuseo

Käringsund Ahvenanmaa
Eckerön Käringsundista löytyvät Ahvenanmaan kauneimmat kalastajakylämaisemat. Kuva: Dan Sjunnesson – Studio CA / Visit Åland

Ihan pakollinen vierailukohde Eckerössä on myös Käringsund, jonka poukamaa reunustavat vanhan kalasataman tunnelmalliset venevajat. Vieressä on pieni kalastus- ja metsästysmuseo.

Käringsundissa on useampikin majapaikka. Näistä suurin ja monipuolisin on Käringsund Resort, jossa on tarjolla majoitusta huoneistosta mökkeihin ja huviloihin.

Godby – linnoja ja ravintoloita

Kastelholman linna on Godbyn – ja koko Ahvenanmaan – komein nähtävyys. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Godbyn kylä sijaitsee noin 17 kilometriä Maarianhaminasta pohjoiseen. Godby on isohko asutuskeskus, josta on oleellisia matkailupalveluita kuten majoitusta, ravintoloita ja iso ruokakauppa.

Parhaiten Godby tunnetaan panimoravintolastaan Stallhagen, josta saa oluen lisäksi nose to tail -henkistä ruokaa. Varsinaista ruokalistaa ei ole, vaan valittavaksi jää vain, että tilaako lihaa vai kalaa. Kävelymatkan päässä ravintolasta on viihtyisä majatalo Stalldalen.

Edullinen vaihtoehto yöpymiseen on Godbyn matkailijakoti, jossa on tarjolla sekä dormeja (naisille ja miehille omansa) että kahden, kolmen ja neljän hengen huoneita. Samassa yhteydessä on urheilukeskus ja uimahalli.

Kun jatka Godbysta matkaa vajaat kymmenen kilometriä itään saapuu Kastelholmin linnalle, jonka kupeessa sijaitsee huippuravintola Smakbyn.

Kastelholman linna – Ahvenanmaan paras nähtävyys

Kastelholman linna Ahvenanmaalla. Kuva: Popova Valeriya / Shutterstock

Jykevä Kastelholman linna on Ahvenanmaan maamerkkejä. 1300-luvun lopulla rakennetussa linnassa riittää historiaa. Jo pian linnan valmistumisen jälkeen ruotsalaiset ja tanskalaiset kävivät useita taisteluita Kastelholman hallinnasta.

1500-luvulla linna joutui puolestaan osaksi Ruotsin kuninkaallisten valtataistelua. Juhana Herttua lukitsi linnan torniin veljensä Eerik XIV:n kaapattuaan tältä Ruotsin kruunun. Kastelholman lisäksi Eerik istui vangittuna myös Turun linnassa. 1600-luvulla ruotsalaiset kuninkaat ja mahtimiehet yöpyivät linnassa metsästysretkillään.

Linnan sisällä opastekyltit kertovat linnan historiasta ja entisaikain tarinoista kuten taikauskosta. Lapset voivat pukea ylleen keskiaikaisia asuja ja askarrella ritarivarusteita.

Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården ja kruununvankila

Kastelholman linnan vieressä on Ulkoilmamuseo Jan Karslsgården, joka esittelee ahvenanmaalaisen maatilan elämää 1800-luvulla.

Sympaattinen nähtävyys on myös vanha kruununvankila Vita Björn. Kyllä, Ahvenanmaalla jopa vankila voi olla sympaattinen nähtävyys!

Vankila avattiin vuonna 1784 ja sitä käytettiin tutkintavankilana lähes 200 vuoden ajan. Vankila on pieni: sellejä oli vain viisi, ja puolet rakennuksesta toimi vanginvartijan perheen asuntona.

Vankila suljettiin ja muutettiin museoksi 1980-luvun alussa, minkä jälkeen Ahvenanmaalla ei ole vankilaa enää ollutkaan. Museo esittelee vankilajärjestelmän kehittymistä 1700-luvulta 1900-luvun puoliväliin.

Sundin kirkko – muisto keskiajalta

Kastelholman linnan lähellä on toinenkin komea muisto keskiajalta, 1200-luvulla rakennettu mahtava, lähes linnamainen Sundin kirkko.

Kymmenen kilometriä Kastelhomasta itään ja saavutaan Bomarsundin linnoitukselle.

Bomarsundin linnoitus

Bomarsundin linnoituksen raunioita. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland
Bomarsundin linnoituksen raunioita. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland

Komea nähtävyys Sundissa on myös Bomarsundin linnoitus, joka on raunioina. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1832, kun Ahvenanmaa oli Venäjän vallan alla. Bomarsundin linnoituksesta piti tulla Itämeren mahtavin linnoitus, joka turvaisi Venäjän edut alueella.

Toisin kävi. Bomarsundin linnoitustyöt olivat vielä pahasti kesken, kun Krimin sota puhkesi ja englantilais-ranskalaiset joukot hyökkäsivät ja tuhosivat linnoituksen lähes maan tasalle vuonna 1854. Suomessa Krimin sota tunnetaankin ”Oolannin sotana”.

Bomarsundin tuhoamisella oli suuri merkitys Ahvenanmaan historiassa, sillä sen vanavedessä Ahvenanmaasta tehtiin demilitarisoitu alue, mitä Ahvenanmaa on ollut siitä asti.

Geta – täältä löytyvät Ahvenanmaan parhaat maisemat

Getassa voi ihailla Ahvenanmaan upeita, punaisia graniittikallioita. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Godbystä 20 kilometriä pohjoiseen, aivan pääsaaren pohjoisreunalla, on Geta, jossa odottavat luonnonrauha ja Ahvenanmaan komeimmat maisemat.

Getavuoreksi (Getabergen) kutsutut kukkulat nousevat yli sadan metrin korkeuteen merenpinnasta, ja niiden laella on jugendarkkitehti Lars Sonckin 1930-luvulla suunnittelema näkötorni.

Maisemat ovat Getassa hienot myös meren äärellä. Täällä Ahvenanmaan punaiset, graniittiset rantakalliot ovat kauneimmillaan.

Maisemien ohella kannattaa ihailla myös Getan keskiaikaista kivikirkkoa.

Getan vetonauloihin kuuluu myös Ahvenanmaan upein hotelli, HavsVidden, jossa voi asua maisemaan sulautuvissa kalliohuviloissa. Merimaisemat ovat ikimuistoiset.

Sälskärin majakka

Sälskärin majakka on oiva retkikohde.
Sälskärin majakka on oiva retkikohde. Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Saaristo ja majakat kuuluvat yhteen. Ahvenanmaan näyttävimpiä majakoita on 30 metriä korkea Sälskärin majakka, joka sijaitsee omalla pikku saarellaan Ahvenanmaan pääsaarelta luoteeseen Getan edustalla.

Majakkaretkistä tekee erityisen lumoavia (ruotsinkielinen) opas Bengt Häger, joka kertoo tarinoita lapsuudestaan Sälskärillä. Hägerin isä toimi majakanvartijana Sälskärillä 1940-luvulle asti, jolloin majakkatoiminta lopetettiin.

Ahvenanmaan pienemmät saaret

Källskarin patsaat kutsuvat poseeraamaan. Kuva: Rob Smith / Visit Finland

Kaikki edellä mainitut paikat sijaitsevat Ahvenanmaan pääsaarella tai siitä sillan päässä, ja paikasta toiseen voi liikkua teitä pitkin. Mutta Ahvenanmaalla on myös helppo harrastaa saarihyppelyä ja käydä pienemmillä saarilla.

Mielenkiintoinen reitti kulkee vaikkapa Suomen pienimmän kunnan, Sottungan, kautta Kökariin ja Källskariin, Ahvenanmaan kenties kiehtovimmalle saarelle, jolle muuan ruotsalainen vapaaherra perusti oman paratiisinsa. Myös Tove Jansson oli tuttu vieras Källskärissä.

Lue lisää saarihyppely Ahvenanmaalla.

Ahvenanmaan viikingit ja viikinkimarkkinat

Asuiko Ahvenanmaalla viikinkejä? Historioitsijoilla ei ole asiasta täyttä yksimielisyyttä. Varsinaisia viikinkiasutuksesta kertovia raunioita Ahvenanmaalta ei ole löytynyt, mutta Saltvikissa, Kvarnbon kylän alueella on viikinkiaikaisia hautoja, joiden rikkaat esinelöydöt viittaavat viikinkien läsnäoloon.

Eli vaikka viikinkejä ei olisi Ahvenanmaalla asunutkaan, on saaristo ollut ainakin heidän kauppareittiensä varrella.

Viikinkiaikojen tunnelmaan Ahvenanmaalla pääsee heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, kun Kvarnbossa järjestetään suositut Viikinkimarkkinat. Ohjelmassa on muun muassa komeita viikinkitaistelunäytöksiä, ja viikinkiruokaakin pääsee maistelemaan.

Kävijöitä viikinkimarkkinoilla on vuosittain kymmenisen tuhatta, ja viinkinkifaneja on tavannut saapua Saksasta, Puolasta ja Englannista asti.

Golf Ahvenanmaalla

Ålands Golfklubbin kenttä on upealla paikalla Kastelholman linnan kupeessa. Kuva: Heidi Ikonen / Visit Åland

Ahvenanmaalta löytyy myös tasokkaita golf-kenttiä. Ålands Golfklubb on yksi Suomen suosituimmista golfkentistä. Kenttä huokuu historiaa Kastelholmin linnan alueella, kahden lahden välissä.

Suomen läntisin golfkenttä löytyy puolestaan Eckeröstä. Eckerö Golfklubin kenttä tarjoaa upeat maisemat pelaajille.

Ahvenanmaan ravintolat – lähiruokaa, snägäreitä ja finediningia

Ahvenanmaan kesäherkkuja. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland
Ahvenanmaan kesäherkkuja. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Ruokakohteena Ahvenanmaa vastakohtien maa. Ahvenanmaalaiseen tyyliin kuuluu hakea työpäivän pääteeksi välipalalihis läheiseltä kioskilta, mutta asiakkaista täyttyvät myös paremman luokan lounasravintolat sekä illallispaikat.

Ahvenanmaalaiset ravintolat panostavat tilavaan ulkoilmaterassiin ja lähiruokaan. Sesongin antimet ovat vahvasti läsnä menuta laatiessa.

Maarianhamina tunnetaan ensisijaisesti kesäravintoloistaan ja terasseistaan. Kaikkein kuuliuisimmat Ahvenanmaan ravintoloista löytyvät maaseudulta.

Kesä, Ahvenanmaa ja Stallhagen-olut kuuluvat yhteen. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland
Kesä, Ahvenanmaa ja Stallhagen-olut kuuluvat yhteen. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland

Ahvenanmaan kuuluisin ravintola on Smakbyn restaurang, jonka omistaja Michael Björklund on palkittu vuoden kokki-palkinnolla sekä Suomessa että Ruotsissa. Ravintola sijaitsee kulttuurihistoriallisesti keskeisellä paikalla Kastelholmissa, aivan linnan vieressä.

Oluen ystävien must-see kohde on Godbyssä sijaitseva panimoravintola Stallhagen. Paikan päällä toimii sekä tunnelmallinen ravintola että tunnettu Stallhagen-olutpanimo. Panimoravintolan piha-alueella on myös kesäteatteri. Tarkista esitysajat ravintolan nettisivuilta.

Ahvenanmaan hotellit – varaa majoitus ajoissa!

Hotelli Pommernin tyyliä. Kuva: Jessica Lund / Hotel Pommern
Hotelli Pommernin tyyliä. Kuva: Jessica Lund / Hotel Pommern

Mukavuutta ja vilkasta elämää etsivä matkailija viihtyy parhaiten Ahvenanmaan pääkaupungissa. Maarianhaminasta löytyy hotelli melkein jokaisesta korttelista ja kaupungin kompaktin koon vuoksi käytännössä kaikki hotellit sijaitsevat keskustassa.

Ahvenanmaan perinteinen ykköshotelli, Arkipelag, palvelee asiakkaitaan myös saaren ainoalla yökerholla ja kasinolla. Legendaarinen Arken on saanut kilpailijakseen monien pienempien hotellien lisäksi uudistetun hotelli Pommernin.

Ahvenanmaan upein hotelli on kuitenkin Getassa sijaitseva HavsVidden. Tarjolla on sekä hotellihuoneita että hulppeita, maisemaan sulautuvia harmaita kalliohuviloita. Kaikissa huviloissa on isot ikkunat, joista avautuvat upeat näkymät merelle. Monessa huvilassa on myös sauna tai poreallas terassilla. Kaikki asiakkaat pääsevät nauttimaan rantasaunasta ja allasosastosta.

Muitakin mukavia majapaikkoja on vaikka kuinka monta. Todella viehättävä majatalo on Kvarnbo Pensionat, joka sijaitsee aivan keskiaikaisen Saltvikin kirkon vieressä, alle kymmenen minuutin ajomatkan päässä Kastelholman linnasta. 1800-luvun puutalossa toimiva majatalo on sisustukseltaan täyttä vanhan ajan maalaisromantiikkaa.

Puutaloidyllistä pääsee nauttimaan myös Brobacka Gästhemissä, joka sijaitsee puolivälissä Maarianhaminaa ja Kastelmolman linnaa.

Hevostilalla pääsee asumaan Granlunda Gårdissa vain vartin ajomatkan päässä Maarianhaminasta.

Huomioithan, että Ahvenanmaa on suosittu kesäkohde, ja kesäkuukausin liikkeellä on moni muukin innokas lomalainen. Varaudu varaamalla liput ja majoitus jo hyvissä ajoin ennen matkaa.

Katso tarjoukset Ahvenanmaan hotelleihin.

Telttailu ja retkeily Ahvenanmaalla

Kesäyö, pyörä ja teltta – onko parempaa tapaa nauttia Ahvenanmaasta? Kuva: Thorsten Brönner / Visit Finland

Ahvenanmaan maaseutu tarjoaa upeat puitteet retkeilylle ja telttamatkailulle. Leirintäalueet ovat hyvä valinta aktiivisille lomailijoille ja budjettimatkaajille, jotka ovat valmiita tinkimään mukavuudesta päästäkseen lähemmäksi luontoa.

Maarianhaminan lähin leirintäalue on Gröna Udden, joka sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä keskustan sydämestä.

Ympäri Ahvenanmaata on telttapaikkoja, karavaanialueita ja telttamökkejä – yleensä lähellä lauttasatamia. Eckerössä on peräti viisi leirintäaluetta.

Ahvenanmaa kesällä, syksyllä ja talvella

Sälskärin majakkasaaren maisemia. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland
Sälskärin majakkasaaren maisemia. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Kesä on parasta – ja suosituinta – aikaa matkustaa Ahvenanmaalle. Myös paikalliset odottavat kesää ja vierailijoiden tuomaa vilskettä kylmän ja aution talven jälkeen. Matkusta Ahvenanmaalle kesäkuun alussa katsomaan, kuinka saaristo heräilee talviunestaan, tai hyppää mukaan keskikesän energiseen sykkeeseen heinäkuussa, kun Ahvenanmaa on vilkkaimmillaan ja aurinkoisimmillaan.

Syksyn viimeiset lomailijat pääsevät tutustumaan Ahvenanmaalaiseen talonpoikaiselämään skördefestin, eli sadonkorjuujuhlan merkeissä.

Talvella Ahvenanmaa on todella hiljainen ja tunnelmaltaan omanlaisensa. Talven aktiviteetteihin kuuluu retkiluistelu.

Matka Ahvenanmaalle – laivalla tai lentäen

Purjelaiva Pommern on Maarianhaminan näyttävimpiä nähtävyyksiä. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Matkustaminen laivalla Ahvenanmaalle on sekä edullista että hauskaa. Kaikki Helsingistä ja Turusta Tukholmaan kulkevat risteilylaivat pysähtyvät Ahvenanmaalla. Laivamatka Turusta Maarianhaminaan kestää noin kuusi tuntia, Helsingistä 12 tuntia.

Eckeröstä on nopea kahden tunnin laivayhteys Ruotsiin Grisslehamniin, reilut sata kilometriä Tukholman pohjoispuolelle.

Ahvenanmaalle voi matkustaa mantereelta myös liikkumalla Saaristomeren saarelta toiselle.

Nopeutta ja mukavuutta arvostava matkailija pääsee Maarianhaminaan myös lentäen.

Käytännön vinkit Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalla matkustaessa on hyvä ottaa huomioon muutama juttu, kuten punkit, joista kerrotaan lisää sivulla Vinkit Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaan kokemuksia

Tämän Ahvenanmaa-matkaoppaan on kirjoittanut Ahvenanmaalla asunut ja opiskellut Henna-Mari Koski. Opasta on täydentänyt ja päivittänyt matkailutoimittaja Antti Helin.

Kerro omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi saaristosta ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Ahvenanmaan-loma.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi