Ahvenanmaa polkupyörällä – lue vinkit Suomen parhaalle pyöräretkelle

Ahvenanmaa pyörällä
Ahvenanmaa on taatusti Suomen ihanin pyöräilykohde. Kuva: Thorsten Brönner / Visit Finland

Ahvenanmaan on Suomen ihanin paikka polkupyörämatkalle. Pyöräillä voi niin Ahvenanmaan pääsaarella kuin pikkusaarillakin, joille pääsee yhteysaluksilla. Kun yhdistää Ahvenanmaan saaristoreitit Saariston rengastiehen, tulee ajaneeksi niin sanotun Jättestora Ringvägenin, jolla on pituutta 350 kilometriä.

Kauneimmillaan maisemat ovat juuri saaristossa, jossa ylitetään vähän väliä siltoja tai kuljetaan lossilla saarelta toiselle. Tylsimmät reitit ovat Ahvenanmaan pääsaarella sisämaassa kulkevat päätiet 1 ja 2.

Ahvenanmaan maantiet ovat erittäin hyvässä kunnossa, ja pääteiden varrella on yleensä pyöräkaistat. Kaikkialla muualla sitten liikennettä onkin sen verran vähän, ettei autoista ole haittaa.

Ahvenanmaan-kierros onnistuu toki polkupyörän lisäksi myös autolla tai vaikka skootterilla, joita myös vuokrataan Ahvenanmaalla.

Parasta aikaa pyöräillä Ahvenanmaalla on tietenkin kesä, jolloin ilmat ovat suotuisat telttailuun ja kaikki ravintolat, majapaikat ja kesäkioskit ovat auki.

Ahvenanmaan paras pyöräreitti

Kesäyö, pyörä ja teltta – onko parempaa tapaa nauttia Ahvenanmaasta? Kuva: Thorsten Brönner

Ahvenanmaan pääsaarella on useita hyviä reittejä pyöräilyyn. Oma suosikkimme on ajaa Maarianhaminasta itään Kastelholman linnalle, Bomarsundin linnoitukselle ja Värdön kautta Myrskyluodon Maijan jäljillä Simskälaan.

Palaa takaisin Värdöön ja ota Hummelvikin satamasta lautta kiehtovalle Kumlingenin saarelle, josta voi seikkailla pikkuruisen Sottungan kautta ihanalle Föglölle ja takaisin pääsaarelle.

Reitillä näkee sekä Ahvenanmaan komeimmat historialliset nähtävyydet ja kauneimmat lähisaaret. Godbyn kohdalla voi myös poiketa käymään kyyluissa Stallhagen-panimoravintolassa.

Muitakin vaihtoehtoja toki on, vaikkapa kiertää Getan kautta Hammarlandiin ja polkea sieltä monipuoliseen Eckeröhön. Getan ja Hammarlandin välillä kulkee kesäisin pyörälautta.

Sopivaa pyöräreittiä suunnitellessa kannattaa tutustua Ahvenanmaan karttaan.

Pakkaa mukaan Ahvenanmaan polkupyöräretkelle

Muista pakata Ahvenanmaan polkupyöräkierrokselle mukaan seikkailuhengen lisäksi teltta, vararengas, kumisaappaat, hyttyskarkote, kartta ja riittävästi juotavaa.

Kannattaa huomioida, ettei kaikissa pienemmissä Ahvenanmaan kylissä ole ruokakauppaa. Näistäkin tosin löytyy hyvin palveleva kesäkioski- tai ravintola.

Polkupyörän vuokraus Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan polkupyörämatkalle ei tarvitse välttämättä ottaa mukaan edes omaa polkupyörää. Polkupyörän tai skootterin voi vuokrata myös Ahvenanmaalta. Ensimmäinen vuokrausliike löytyy jo Maarianhaminan satamasta.

Ro-no Rent vuokraa myös polkupyörien perävaunuja.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi