Ahvenanmaa polkupyörällä – lue vinkit Suomen parhaalle pyöräretkelle

Ahvenanmaa polkupyörä
Tällä sivulla kerrotaan Ahvenanmaan paras pyöräreitti. Kuva: Visit Åland

Ahvenanmaan on Suomen ihanin paikka polkupyörämatkalle. Pyöräillä voi niin Ahvenanmaan pääsaarella kuin pikkusaarillakin, joille pääsee yhteysaluksilla. Kun yhdistää Ahvenanmaan saaristoreitit Saariston rengastiehen, tulee ajaneeksi niin sanotun Jättestora Ringvägenin, jolla on pituutta 350 kilometriä.

Kauneimmillaan maisemat ovat juuri pienemmillä Ahvenanmaan saarilla, joilla ylitetään vähän väliä siltoja tai kuljetaan lossilla saarelta toiselle. Maisemiltaan tylsimmät reitit ovat pääsaaren päätiet 1 ja 2, joita on tosin vaikea välttää, jos aikoo lähteä pyöräilemään Maarianhaminasta. Onneksi niidenkin mälsimmät osuudet polkee alta pois tunnissa. Vähän niin kuin alkulämmittelynä.

Maantiet ovat erittäin hyvässä kunnossa, ja pääteiden varrella on yleensä pyöräkaistat. Kaikkialla muualla sitten liikennettä onkin sen verran vähän, ettei autoista ole haittaa.

Jos alat ihmetellä Ahvenanmaan teiden punaista väriä, syynä on punainen graniitti, jota on pääsaarella niin paljon, että sitä käytetään myös teiden päällysteinä.

Polkupyörä Ahvenanmaa
Ahvenanmaan tiet ovat punaiset. Tässä ollaan pyörämatkalla Maarianhaminasta Järsön saarelle. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Ahvenanmaan-kierros onnistuu toki polkupyörän lisäksi myös autolla tai vaikka skootterilla, joita myös vuokrataan Ahvenanmaalla.

Parasta aikaa pyöräillä Ahvenanmaalla on tietenkin kesä, jolloin ilmat ovat suotuisat telttailuun ja kaikki ravintolat, majapaikat ja kesäkioskit ovat auki.

Sopivaa pyöräreittiä suunnitellessa kannattaa tutustua Ahvenanmaan karttaan.

Alla esitellään Ahvenanmaan paras pyöräreitti. Muitakin vaihtoehtoja toki on, vaikkapa kiertää Getan kautta Hammarlandiin ja polkea sieltä monipuoliseen Eckeröhön. Getan ja Hammarlandin välillä kulkee kesäisin pyörälautta.

Ahvenanmaan paras pyöräreitti

Kesäyö, pyörä ja teltta – onko parempaa tapaa nauttia Ahvenanmaasta? Kuva: Thorsten Brönner / Visit Finland

Oma suosikkireittimme Ahvenanmaalla alkaa Maarianhaminasta ja kulkee pääsaaren upeimpien nähtävyyksien kautta kauneimmille saarille. Tämä on aikamoinen Ahvenanmaan Best of -pyöräreitti!

Etapitkin ovat sopivan lyhyitä, pääosin kymmenen kilometrin mittaisia nähtävyyspysähdykseltä toiselle.

Pyöräreitin ensimmäinen päivä – kohti Kastelholman linnaa

Kastelholman linna
Kastelholman linna on Suomen komeimpia linnoja. Kuva: Popova Valeriya / Shutterstock

Maarianhaminasta pyöräillään 2-tietä pitkin pohjoiseen Godbyyn (20 km), jonka vetonaulana on panimoravintola Pub Stallhagen. Täällä sopii juhlistaa saavutusta oluella, mutta vain yhdellä: reissun alun tylsä siirtymätaival on takana, ja tästä eteenpäin kutsuu seikkailu!

Pubista on vain 15 minuutin ylimääräinen polkumatka suuntaansa viehättävälle Finnströmin kirkolle, jonka torni on kuin hiippalakki. Kirkkoa onkin kutsuttu Ahvenanmaan kauneimmaksi.

Godbystä Kakkostie kääntyy kohti itää ja kohta ollaankin jo Kastelholman linnalla (5 km). Linnan lähellä on muutakin nähtävää, kuten entinen kruununvankila Vita Björn sekä ulkoilmamuseo Jan Karlsgården. Ruokapuoli hoituu Ahvenanmaan kuuluisimmassa ravintolassa Smakbyssä.

Sundin kirkko
Sundin kirkko on niin jykevä, että see kävisi melkein linnasta.

Kannattaa pyöräillä muutama ylimääräinen kilometri ja käydä katsomassa myös Sundin kirkkoa. 1200-luvulla rakennettu liki linnamainen kirkko on Ahvenanmaan komein.

Kastelholman lähellä on nähtävää ja koettavaa sen verran paljon, että tänne kannattaa jäädä yöksi. Erinomainen majapaikka on 10 minuutin kävelymatkan päässä linnasta ja ravintolasta sijaitseva Kastelholm’s Gästhem.

Vieläkin upeampi yöpaikka on kuusi kilometriä pohjoiseen Saltvikissa sijaitseva Kvarnbo Pensionat, joka on sisustukseltaan täyttä 1800-luvun lopun romantiikkaa.

Toinen päivä: Bomarsundin linnoitukselta Myrskyluodon Maijan saarelle

Bomarsundin linnoitus
Bomarsundin linnoitus tuhoutui Oolannin sodassa. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland

Toinen päivä ja uusi linnoitus. Kastelholmasta on vain 10 kilometrin matka Bomarsundin linnoitukselle. Bomarsundista piti tulla maailman mahtavin merilinnoitus, mutta se tuhottiin ”Oolannin sodassa” eli Krimin sodassa vuonna 1854 ennen kuin linnoitus oli ehtinyt valmistuakaan. Jäljellä ovat kiehtovat rauniot.

Linnoitukselta alkaakin sitten tämän reissun saaristo-osuus. Kaarisillan yli poljetaan Prästöön. Heti rantakallioilla on viehättävä valkoinen mökki, entinen Prästön luotsitupa, jossa toimii pikkuruinen Bomarsundin museo. Avoinna kesäaikaan.

Värdön kirkko
Värdön kirkon tunnistaa sen omintakeisesta tornista. Kuva: J Hokkanen, Wikimedia Commons

Prästöstä kuljetaan lautan ja sillan kautta Värdön kirkolle, jonka torni on omalaatuisimpia Ahvenanmaan keskiaikaisista kivikirkoista. Matkaa kertyy Bomarsundista kymmenen kilometriä.

Kirkolta on 10 kilometrin matka pohjoiseen, lauttarantaan, josta on lyhyt laivamatka Simskälaan, Myrskyluodon Maijan kotisaarelle. Saarella sijaitseva Stormskärs Värdshus oli Kirjailija Anni Blomqvistin kotitalo. Nykyisin se toimii kahvilana ja majatalona.

Simskälasta voi käydä retkellä varsinaisella Myrskyluodolla.

Saarella olisi kiva yöpyä, mutta majoitusta on tarjolla nirkoisesti. Jos Stormskärs Värdshus on täynnä, vaihtoehdoksi jää telttailu tai palaaminen Vardölle, josta löytyy Sandösunds Camping. Mikä ei ole lainkaan hullumpi vaihtoehto, sillä tällä leirintäalueella vuokrataan kajakkeja.

Kolmas päivä – kiehtova Kumlingen

Kumlinge Ahvenanmaa
Polkisitko Kumlingeniin? Kuva: Hannu Vallas, Lentokuva Vallas Oy / Visit Åland

Myrskyluodon Maijan maisemista palataan Värdöhön, josta pääsee Hummelvikin satamasta kiehtovalle Kumlingenin saarelle. Täällä on vaikka kuinka paljon nähtävää ja Kumlingenin saarelle voi hyvin varata kokonaisen päivän.

Kumlingessa on Suomen ainoa säästynyt lentomajakka ja saaren apteekkikin on vanhassa asussaan. Kumlingenin kirkosta tekevät poikkeuksellisen seinämaalaukset, ja 1250-luvulta säilynyt alttarikaappi on Suomen vanhimpia.

Kumlingen satamasta pääsee lautalla naapurisaarelle Enklinge, jolla sijaitseva Hermaksen museotila on Ahvenanmaan ainoa kokonaisuudessaan säilynyt vanha kalastajatalonpojan tila. Kiehtova ja arkaaisen kaunis paikka.

Majoitusta saarella tarjoaa Kumlinge Stugor.

Neljäntenä päivänä on valinnan paikka

Föglö Ahvenanmaa
Föglössä kaikki on söpöä kirkkoa myöten. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Nyt on valinnan paikka. Kumlingeista voi nimittäin polkea saarten kautta takaisin mantereelle Vuosnaisiin ja Saariston rengastien varrelle tai jatkaa seikkailua Ahvenanmaan saaristossa ja kulkea pikkuruisen Sottungan kautta ihanalle Föglölle ja takaisin pääsaarelle.

Molemmista reiteistä kertoo tarkemmin sivu Saarihyppely Ahvenanmaalla.

Jos taas kaipaa jo takaisin Maarianhaminan palveluiden äärelle, sekin onnistuu helposti. Kumlingen eteläkärjestä Snäckön satamasta kulkee lautta m/s Odin Långnäsin satamaan (vajaat kaksi tuntia), josta on puolentoista tunnin pyörämatka Maarianhaminaan.

Pakkaa mukaan Ahvenanmaan polkupyöräretkelle

Ahvenanmaa pyörällä
Ahvenanmaan kauneimmat pyöräreitit löytyvät saaristosta. Kuva: Thorsten Brönner / Visit Finland

Muista pakata Ahvenanmaan polkupyöräkierrokselle mukaan seikkailuhengen lisäksi teltta, vararengas, kumisaappaat, hyttyskarkote, kartta ja riittävästi juotavaa.

Kannattaa huomioida, ettei kaikissa pienemmissä Ahvenanmaan kylissä ole ruokakauppaa. Näistäkin tosin löytyy hyvin palveleva kesäkioski- tai ravintola.

Polkupyörän vuokraus Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan polkupyörämatkalle ei tarvitse välttämättä ottaa mukaan edes omaa polkupyörää tai skootteria. Ne voi vuokrata myös Maarianhaminasta: ensimmäinen vuokrausliike löytyy jo satamasta.

Ro-no Rent vuokraa myös polkupyörien perävaunuja.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi