Föglö – Ahvenanmaan idyllisin saari

Föglö Ahvenanmaa
Föglössä kaikki on söpöä kirkkoa myöten. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Föglö on helppo kohde, jos haluaa tehdä retken pois Ahvenanmaan pääsaarelta. Maarianhaminasta on vain puolen tunnin ajomatka Svinön satamaan, josta kulkee päivän mittaan useita ilmaisia lauttoja Föglölle.

Föglö on hyvin viehättävä paikka. Itse asiassa niin nätti, että melkein hävettää – miten Föglö onkin säilynyt salaisuutena? Miksei tästä idyllistä lauleta ylistyslauluja?

Kohta varmaan lauletaankin, sillä saarelle on avattu uusi, tyylikäs Carlsro Badhotell. Hotellin tanskalaisia smørrebrød-leipiä tarjoileva ravintola on jo alkanut houkutella ihan vain päiväretkeläisiäkin Maarianhaminasta.

Puolen tunnin lauttamatka on jo itsessään elämys. Yhdessä kohtaa merimerkit ovat niin lähekkäin, ettei lautan edes uskoisi välistä mahtuvan, vaan kyllä se siitä kulkee.

Pieni huomio kaikkein tarkkaavaisimmille. Föglön kunta koostuu itse asiassa useasta eri saaresta, mutta ne ovat keskenään niin lähekkäin, että ajattelee kuin luonnostaan yhtenä saarena.

Degerbyn kylä ja Gästhem Enigheten, entisajan kestikievari

Svinön lautta rantautuu Degerbyn kylään, Föglön keskukseen. Kylä koostuu kauniista puutaloista. Historiaakin riittää. Ennen Maarianhaminan perustamista vuonna 1861 Degerby oli koko Ahvenanmaan keskus.

Kävelymatkan päässä Degerbyn keskustasta on Gästhem Enigheten, joka toimii 1700-luvun pihapiirissä. Samalla paikalla on ollut kestikievari jo 1600-luvulta. Sellaisen perustamisesta määräsi itse sankarikuningas Kustaa II Aadolf.

Enighetenin päätuvassa istuttiin saariston käräjiä pitkälle 1900-luvulle asti.

Majatalo on tunnelmallinen paikka asua, muttei sovi kaikkein vaativimmille asiakkaille. Rakennukset on suojeltu, minkä takia huoneissa ei ole omia vessoja.

Carlsro Badhotel – Föglön tyylikäs hotelli

Vaativaankin makuun sopii uusi, mutta vanhaa aikaa henkivä Carlsro Badhotel. Juuri tällaista hotellia Ahvenanmaalle on kaivattukin!

Suureen puutaloon tehty hotelli mukailee tanskalaisen kylpylähotellin tunnelmia. Ravintolakin tarjoilee smörgasbord-voileipiä. Syynä on omistajapariskunta, joka on puoliksi tanskalainen.

Föglön kotiseutumuseo ja Juan Peronin tarina

Mitään kovin suuria nähtävyyksiä Föglössä ei ole. Satamassa on pieni kotiseutumuseo, jossa kerrotaan hauska tarina siitä, kuinka musikaalin aiheeksikin päätyneen Eva Peronin mies, Argentiinan presidentti Juan Peron, saattoi olla juuriltaan föglöläinen.

Kylästä voikin alkaa etsiä Peronin suvun kotitaloa.

Föglön kirkko

Föglön kirkko hurmaa kauneudellaan. 1300-luvulla rakennettu kivikirkko on yksi Ahvenanmaan vanhimmista. Katseet vangitseva katto on tosin hieman nuorempaa perua, barokin ajalta.

Kirkon sijainti juuri Föglössä kertoo, että saari on ollut Ruotsin ja Suomen välillä kulkevan ikivanhan kauppareitin varrella.

Degerbyn keskustaan on neljän kilometrin matka.

Isaksson Stugby

Kiva kohde Föglön itälaidalla on Isaksson Stugby, mökkikylä, jossa kannattaa käydä myös päivävierailulla. Merellisissä maisemissa kulkee patikkapolku, jonka varrella voi pelata myös frisbeegolfia.

Lautat Sottungaan

Kaunis tie vie Föglön pohjoislaidalle, jonka Överön laiturista lähtevät lautat Sottungaan, Suomen pienimpään kuntaan. Sottungasta matkaa voi jatkaa lautoilla Kumlingeen ja mantereelle saakka.

Sältingskärin kalasavottamökit

Sältingskär kalastajamajat
Sältingskärin saarella näkee ja kokee, millaisissa oloissa kalastajat aikoinaan reissuillaan yöpyivät. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Aivan Föglön lounaiskärjessä on pieni Sältingskär, hieno purjehdus- tai melontaretken kohde. Luodolla olevat harmaat, entisöidyt töllit toimivat minimuseona, joka näyttää, millaisissa kalasavottamökeissä kalastajat aikoinaan pyyntireissuillaan nukkuivat.

Ja mikä parasta – näissä mökeissä saa edelleenkin yöpyä, jos siltä tuntuu. Ja jos pääsee jotenkin perille.

Matkan varrella Föglön-saarelle

Iso osa Föglön viehätystä ovat matkan varrelle osuvat nähtävyydet. Svinön lauttarannan ja Maarianhaminan välissä on mukavasti nähtävää.

Lähinnä Maarianhaminaa on Önningeby, jossa viihtyneestä pohjoismaisesta taiteilijayhteisöstä kertoo viehättävä pikku museo vanhassa navetassa.

Seuraavaksi kannattaa tehdä pieni koukkaus tunnelmalliselle Lemböten ”erämaakappelille”.

Päätien varrelle osuvat mukava pienpanimo Open Water Brewery, komea lautturintalo ja sympaattinen Amalian limonaditehdas.

Kannattaako Föglön ottaa auto mukaan?

Jos ei halua ottaa autoa mukaan saarelle, sen voi jättää lauttarantaan odottamaan. Lautta rantautuu Degerbyn kylään, jossa kaikki on kävelymatkan päässä. Toki jos ottaa auton (tai polkupyörän) mukaan, voi kiertää saarta laajemminkin.

Lauttoja kulkee sen verran usein, ettei niihin pitäisi olla vaikeuksia saada autoa mahtumaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!