Saarihyppely Ahvenanmaalla – seikkaile kiehtovalta saarelta toiselle

Ahvenanmaan saaristosta löytää toinen toistaan upeampi näkymiä. Kuva: Visit Åland

Ahvenanmaa on Suomen paras kohde saarihyppelyyn. Kivahan Saariston rengastienkin saaria on kiertää, mutta Ahvenanmaalla meriosuudet ovat pitempiä ja saaret jylhempiä kuin Turun saaristossa, ja tunnelma on muutenkin kuin ulkomailla olisi.

Saarihyppelyn voi aloittaa Ahvenanmaan pääsaarelta tai mantereen puolelta. Omaa venettä ei tarvita, sillä yhteysalukset kulkevat saaristossa.

Reittivaihtoehtoja on kaksi: Ahvenanmaan saariston pohjoinen ja eteläinen linja. Suurin ero linjoissa on siinä, että pohjoinen linja kulkee useamman saaren ja lautan kautta, kun eteläisellä lauttamatkat ovat pitempiä ja saaria vähemmän.

Molemmat sopivat kuitenkin hyvin saarihyppelyyn, sillä vaikka eteläisellä linjalla on vain muutama saari, ne ovat sitäkin kiehtovampia.

Ja tietysti samalla reissulla voi kiertää molemmat reitit – ensin toista pitkin mantereelta Ahvenanmaalle ja sitten toista pitkin takaisin. Ja mukaan voi yhdistää vielä vaikka Saariston rengastienkin, jonka varrelle pääsee kätevästi Vuosnaisten ja Galtbyn satamasta. Silloin tulee koettua niin sanotusti Suomen saarihyppelyn Grand Tour.

Ahvenanmaan ja mantereen välillä kulkevat linjat esitellään alla mantereelta Ahvenanmaalle. Niitä pitkin voi toki kulkea myös Ahvenanmaalta mantereelle – tai vain tehdä yhteyslaivoilla retkiä Ahvenanmaan pääsaarelta saaristoon.

Ahvenanmaan saariston pohjoinen linja

Ahvenanmaan saariston pohjoinen linja alkaa matereelta Kustavin Vuosnaisista, joka on myös Saariston rengastien varrella.

Brändö – sillat vievät pikkusaarelta toiselle

Ensimmäinen pysäkki Ahvenanmaan saaristossa on Brändö, joka sijaitsee vielä paljon lähempänä mannerta kuin Ahvenanmaan pääsaarta.

Brändön kuntaan kuuluu ties kuinka monta pikkusaarta, jotka on kytketty silloilla toisiinsa.

Saarista ensimmäisiä ovat Bolmö ja Åva. Ne eivät itsessään herätä suuria tunteita, mutta niiden jälkeen saaret pienenevät ja maisemat muuttuvat henkeäsalpaavan merellisiksi, kun vähän väliä kuljetaan siltoja pitkin meren yllä.

Långholmin kohdalla on mahdollista kääntyä Fiskölle haarautuvalle tielle, jos haluaa nauttia näistä maisemista vielä ylimääräisen kierroksen verran. Tie päättyy lopulta Fisköhön, ja takaisin on palattava samaa reittiä.

Suorinta tietä pääsee Torsholman satamaan, josta lautat vievät Kumlingeen.

Ahvenanmaan Jurmo

Reitin alussa Brändön satamasta voi erillisellä yhteysaluksella käväistä myös naapurisaari Jurmolla (älä sekoita Korppoon Jurmoon). Matka kestää 10 minuuttia. Jurmo on oikein viehättävä saari, ja sen kylässä on paikoin ikiaikaistakin tunnelmaa riukuaitoineen ja vanhoine aittoineen. Saarella on ravintola, kyläkauppa ja majoitustoimintaa.

Jurmon nähtävyytenä on saarella laiduntava ylämaankarja ja näkötorni. Hyljesafareitakin järjestetään.

Kumlinge – saari, jolla aika pysähtyi

Torsholmasta lautat vievät Kumlingeen, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Kumlingessa on Suomen ainoa säästynyt lentomajakka ja saaren apteekkikin on säilyttänyt vanhan asunsa. Kumlingen kirkosta tekevät poikkeuksellisen seinämaalaukset, ja 1250-luvulta säilynyt alttarikaappi on Suomen vanhimpia.

Enklinge ja Hermaksen museotila

Kumlingen satamasta pääsee erillisellä lautalla naapurisaarelle Enklinge, jolla sijaitseva Hermaksen museotila on Ahvenanmaan ainoa kokonaisuudessaan säilynyt vanha kalastajatalonpojan tila. Siihen kuuluu kaikkiaan parikymmentä rakennusta kuten mylly, lampola, sikala ja savusauna. Kiehtova ja arkaaisen kaunis paikka.

Vårdön hieno kirkko

Kumlingen jälkeen vuorossa onkin jo Vårdö, josta on enää lyhyt lossimatka Ahvenanmaan pääsaareelle lähelle Bomarsundin linnoitusta. Nähtävyytenä on Vårdön kirkko, joka on omalaatuisimman näköisiä Ahvenanmaan keskiaikaisista kirkoista.

Ahvenanmaan saariston eteläinen linja

Kökar
Yö laskeutuu, ja sinisen hetken tullen Kökar on yhä kauniimpi. Kuva: Rob Smith

Myös Ahvenanmaan saariston eteläinen linja alkaa Saariston rengastien varrelta, Korppoosta Galtbyn satamasta.

Lautta vie lautta suurelle Kökarin saarelle, joka on Ahvenanmaan ihanimpia saaria ja niin kiehtova, että sitä voisi jopa kutsua Suomen Kreetaksi.

Kökarista lautta kulkee Sottungan ja Föglön kautta Ahvenanmaan pääsaarelle Långnäsin satamaan, josta on matkaa Maarianhaminaan 40 kilometriä. Molemmat ovat hienoja pysähdyksiä.

Sottunga – Suomen pienin kunta

Alle sadan asukkaan Sottunga on Suomen pienin kunta asukasluvultaan – eikä se kyllä ole kovin suuri pinta-alaltaankaan (sillä mittarilla taakse jäävät sentään Kauniainen, Kaskinen ja Maarianhamina).

Mallia miniatyyri on myös Sottungan söpö, punainen kirkko, joka sijaitsee melkein sataman vieressä. Se on Suomen pienin puukirkko. Satamassa on mainio Salteriet-ravintola.

Saarella on tavannut olla hauska järjestelmä: ravintolan takana on ollut pyöriä, joita on voinut lainata ilmaiseksi ja polkea saaren keskellä olevaan kyläkauppaan. Kuinka herttaista!

Sottungan asema itsenäisenä kuntana on uhattuna. Talousvaikeuksien takia se tullaan todennäköisesti lähivuosina yhdistämään johonkin toiseen kuntaan.

Föglö – Ahvenanmaan ihanin saari

Föglö on niin kaunis kaunis että melkein hävettää – miten Föglön ihana puutalokylä on säilynyt salaisuutena? Miksei tästä idyllistä lauleta ylistyslauluja?

Majoitusta tarjoaa Gästhem Enigheten, ihana majatalo 1700-luvun pihapiirissä. Samalla paikalla on ollut kestikievari jo 1600-luvulta, kun sellaisen perustamisesta määräsi itse sankarikuningas Kustaa II Aadolf.

Föglön idyllinen tekee täydelliseksi erinomainen ravintola, Restaurang Seagram, jossa on vieläpä useasti iltaohjelmaakin.

Kurkista myös Maria Magdalenan kirkkoon – se on yksi Ahvenanmaan vanhimmista, rakennettu jo 1300-luvulla.

Saaren pohjoispuolella on pieni Sältingskär, hienon vene- tai melontaretken kohde. Luodolla olevat harmaat, entisöidyt töllit toimivat minimuseona, joka näyttää, millaisissa kalasavottamökeissä kalastajat aikoinaan pyyntireissuillaan nukkuivat. Ja mikä parasta – näissä mökeissä saa edelleenkin yöpyä, jos siltä tuntuu.

Ahvenanmaan saaret kartalla

Ahvenenmaan saaret näyttää Ahvenanmaan kartta. Kannattaa tutustua myös Saariston rengastien karttaan.

Lue lisää Ahvenanmaasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi