Maarianhamina – vinkit pannukakuntuoksuiseen kaupunkiin

Merikorttelit Maarianhamina
Merikorttelit ovat Maarianhaminan tunnelmallisinta aluetta. Kuva: Rebecka Eriksson / Visit Åland

Maarianhamina, Ahvenanmaan pääkaupunki, on mainio merellinen kesäkaupunki, jolle luovat tunnelmaa nätit puutalot, vierasvenesataman terassit ja purjeveneet.

Maarianhaminassa asuu lähes puolet kaikista ahvenanmaalaisista. Se ei tosin tarkoita mitään suurkaupunkia: asukkaita on 11 500. Kesäaikana Maarianhaminassa kuitenkin riittää vilskettä, sillä laivat tuovat satamaan uusia vierailijoita päivittäin. Kesän mentyä Maarianhamina vaipuu talviuneen.

Keskusta sijaitsee kapealla niemellä. Maarianhaminaan saavutaan yleensä laivalla niemen länsipuolelle Länsisatamaan, kun keskusta on itälaidalla.

Länsisatama – tervetuloa Maarianhaminaan

Matkustajalaivat Helsingistä, Turusta ja Tukholmasta saapuvat Länsisatamaan. Nähtävyytenä on jugendin ajan sankariarkkitehti Lars Sonckin suunnittelema söpö vanha tullitalo Viking Linen terminaalin vieressä.

Keskustaan kävelee satamasta reilussa vartissa – samalla kauniita kaupunkimaisemia ihaillen. Bussi kulkee arkisin.

Hyvä vaihtoehto on vuokrata heti satamasta polkupyörä, jolla Maarianhaminan etäisyydet taittuvat näppärästi. Pyöriä vuokraa Ro No Rent, jonka löytää Tallink Siljan terminaalin vierestä.

Aivan Viking Linen terminaalia vastapäätä on Hotel Adlon. Vaikkei hotellin karu ulkomuoto pärjääkään loistossa legendaariselle Berliinin-kaimalleen, tarjoaa se mukiinmenevää majoitusta.

Adlonin vieressä sijaitseva Stavamosters vuokraa viihtyisää huoneistoa.

Kulman takana on vielä majatalo Gästhem Neptun, jonka sijainti on oikeastaan näistä paras. Neptun on edelleen lähellä satamaa, mutta keskustaan kävelee 10 minuutissa, muutaman minuutin muita nopemmin.

Merenkulkumuseo ja purjelaiva Pommern – Maarianhaminan paras nähtävyys

Pommern Maarianhamina
Purjelaiva Pommern on Maarianhaminan näyttävimpiä nähtävyyksiä. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Maarianhaminan paras nähtävyys on Merenkulkumuseo (Sjöfartsmuseum), joka sijaitsee aivan Länsisataman vieressä.

Erinomaisesti toteutetussa ja sopivan interaktiivisessa museossa oppii, kuinka tärkeä osa merenkululla on ollut Ahvenanmaan historiassa. Vetonaulana on museoon entisöity purjealusajan kapteenin salonki.

Merenkulkumuseoon kuuluu myös komea purjerahtilaiva Pommern vuodelta 1903, maailman ainoa alkuperäisessä kuosissa säilynyt nelimastoparkki. Se kuului legendaarisen ahvenanmaalaisen laivanvarustajan Gustaf Eriksonin (1872–1947) kauppalaivastoon.

Erikson aloitti oman merimiesuransa varhain, jo kymmenvuotiaana kauppalaivan apupoikana. Nelikymppisenä hän oli tienannut merillä sen verran, että pystyi ostamaan ensimmäisen oman laivansa.

Kun ensimmäisen maailmansodan jälkeen muut laivanvarustajat siirtyivät höyrylaivoihin, Erikson osti edullisesti heidän purjelaivansa. Niinpä purjelaivakauden lopulla Eriksonin 46 purjelaivan laivasto oli lajissaan maailman suurin. Pääasiassa hän rahtasi vehnää Australiasta Eurooppaan – sillä reitillä hän pystyi vielä kilpailemaan höyrylaivojen kanssa aina toiseen maailmansotaan asti.

Matka Australiasta Eurooppaan taittui Pommernin kaltaisella nopealla purjealuksella parhaimmillaan 75 päivässä.

Merenkulkumuseon yhteydessä toimii erinomainen ravintola Nautical.

Aivan Pommernin ja Merenkulkumuseon vieressä on Hotel Cikada hyvinkin viehättävässä ympäristössä, upean vanhan puutalon kupeessa. Hotellissa on uima-allas. Keskustaan kävelee täältä vajaassa kymmenessä minuutissa.

ÅSS Marina ja klassinen meripaviljonki

Heti Pommernin vieressä on vierasvenesatama ÅSS Marina, jota reunustavat ravintolat ja terassit punaisissa merimakasiineissa. Ravintoloista näyttävin on Meripaviljonki, Segelpaviljongen, jonka senkin on suunnitellut jugendarkkitehti Lars Sonck.

ÅSS Marina on toinen Maarianhaminan vierasvenesatamista. Se toinen, Mariehamns Segelförening MSF, sijaitsee niemen itäpuolella keskustan vieressä.

Molemmilla satamilla on kannattajansa. Ruotsalaisten suosimassa ÅSS Marinassa tunnelma on herraskaisempi ja hienostuneempi, suomalaisten suosikissa MSF:ssä rennompi ja vauhdikkaampi (vieressä on Arkenin suosittu yökerho). Noin niin kuin karkeasti jaoteltuna.

Venepaikoiltaan MSF on noin kaksi kertaa ÅSSia suurempi.

Esplanadi ja Maarianhaminan pieni jugendkirkko

Maarianhamina kirkko
Maarianhaminan kirkon on suunitellut jugedin mestari Lars Sonck. Kuva: Visit Åland

Merenkulkumuseon kupeesta kulkee lehmusten reunustama Esplanadi kapean keskustan toiselle laidalle, Maarianhaminan itärannalle.

Esplanadin puolivälissä on syytä pysähtyä ihailemaan söpöä Pyhän Yrjön kirkkoa, jonka on suunnitellut, kukapas muukaan kuin jugendtyylin mestarina tunnettu Lars Sonck.

Kirkko on nätti, joskin toki selvästi pienempi ja tyyliltään hillitympi kuin Sonckin päätyö, Tampereen tuomiokirkko, Suomen kenties upein jugendrakennus.

Esplanadin keskustan päässä on mukava hotelli Park Ålandia. Sijainti on hotellille mitä parhain ja huoneetkin ovat viihtyisät.

Södragatan – Maarianhaminan kaunein katu

Maarianhaminan kaunein katu
Maarianhaminan Södragatanilla on säilynyt vanhoja puuhuviloita – ja menneen ajan tyyliä. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Kirkon kohdalta kannattaa koukata korttelin verran etelään Södragatanille, Maarianhaminan kauneimmalle kadulle, jonka varrella on säilynyt upeita vanhoja puuhuviloita.

Auringonpaistaessa katu on kuin täydellisen ahvenanmaalaisen elämän ruumiillistuma.

Södragatanin ehkä kaikkein kauneimmat talot, numerot 21 ja 16 on suunnitellut Hilda Hongell, Suomen ensimmäinen rakennusmestariksi valmistunut nainen.

Kaikkiaan Hongell suunnitteli Maarianhaminaan yli sata rakennusta 1800-luvun lopulla. Tyylissä näkyvät koristeelliset, uusgoottilaiset vaikutteet, jonkin verran myös uusrenessanssi.

Kaupungintalo ja Ahvenanmaan museo

Södragatanin päässä on Ahvenanmaan kaupungintalo, jonka on suunnitellut Lars Sonck. Vuonna 1939 valmistuneessa rakennuksessa ei tosin ole enää jugendista jälkeäkään, vaan se on tyyliltään erikoinen yhdistelmä klassismia ja orastavaa funktionalismia, jopa hieman fasistisin vaikuttein.

Kaupungintalon takana vasemmalla, puiston toisella puolen on Ahvenanmaan kulttuurhistoriallinen museo, joka kertoo Ahvenanmaan tarinan asuttamattomasta saaristosta itsehallintoalueeksi.

Maarianhaminan ydinkeskusta – Torggatan ja Österhamn

Maarianhamina
Maarianhaminan ydinkeskustassa kulkee viihtyisä kävelykatu Torggatan. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Jos ei aio museoon, kannattaa kaupungintalolta jatkaa Torggatania vasempaan. Esplanadin toisella puolen on ensin Ahvenanmaan tori, minkä jälkeen Torggatan muuttuu viihtyisäksi kävelykaduksi.

Torggatanilta on vain kivenheitto rantaan ja Österhamnin vierasvenesatamaan, joka houkuttelee terasseillaan muitakin kuin purjehtijoita.

Vierasvenesataman edustalla on Maarianhaminan suurin ja legendaarisin hotelli Arkipelag eli Arken, josta löytyy myös Ahvenanmaan ainoa yökerho ja kasino. Erityisen kauniilla ulkonäöllä hotellia ei ole siunattu, mutta sijainti on erinomainen.

Aivan hotelli Arkipelagia vastapäätä on myös Österhamnin suosittu minigolfrata Äventyrsgolf upealla paikalla meren äärellä. Minigolfin peluun lisäksi kesäisin voi nauttia ravintolan ja baarin palveluista sekä musiikkitapahtumista.

Maarianhaminan ravintolakortteli

Arkipelagin vieressä, Strandgatanin varrella, on Maarianhaminan persoonallisin ravintola Dino’s, joka henkii aitoa rock-tunnelmaa menneiltä vuosikymmeniltä. Ravintola on sisustettu tummanpuhuvasti henkilökuntaa myöten. Seiniä koristavat muotokuvat eri aikakausien rock-legendoista.

Palvelu on kuitenkin sliipatun asiallista ja ravintolasta saa kattavan lounaan lisäksi finediningia pöytiin tarjoiltuna. Iltaisin ravintola muuttuu pubiksi, ja lavalla on nähty muiden muassa Michael Monroe.

Dino’sin kulmalla, pienellä Ekonomiegatanilla on kahvila Bagarstugan, jonne kannattaa suunnata makeannälän yllättäessä. Punamultamökissä pääsee herkuttelemaan loistavilla kakuilla. Talon sanotaan olevan Maarianhaminan vanhin. Kahvila on auki vain päiväsaikaan.

Saman korttelin toisella puolen, Nygatanin puolella, on olutravintola Indigo, jonka olutvalikoima hakee vertaistaan myös mantereen puolella. Toimii hyvin myös ruokapaikkana.

Merikortteli (Sjökvarteret) ja Maarianhaminan paras ravintola

Maarianhamina Pub Niska
Pub Niska löytyy Merikortteleista. Kuva: Visit Åland

Keskustan pohjoislaidalla, meren ranalla on viehättävä, vanha Merikortteli, jonka punaisissa ja harmaissa venevajoissa valmistetaan veneitä edelleen käsityönä. Tuore puu tuoksuu. Veneenrakennusperinteitä esitellään museossa. Kannattaa myös tutustua ahvenanmaalaisten käsityöläisten pyörittämään SALT-kauppaan. Merikorttelit on monen matkalaisen suosikkipaikka Maarianhaminassa.

Merikortteleissa sijaitsee myös Maarianhaminan paras ravintola, Pub Niska. Ravintolaa pyörittää Strömso-ohjelmasta tuttu kokki Michael Björklund. Ravintola on erikoistunut plåtbrödiin eli pelttileipään, saariston versioon pizzasta.

Mariebad – Maarianhaminan uimahalli

Merikortteleista heti muutama sata metriä pohjoiseen on Mariebad, Maarianhaminan mainio uimahalli. Lapsia varten on mahtava vesiliukumäki ja hiekkaranta, aikuisia hellivät porealtaat.

Kobba Klintar – retki Maarianhaminasta

Kobba Klintar Maarianhamina
Vanha luotsiasema Kobba Klintar toimii nykyisin tunnelmallisena kesäkahvilana.

Maarianhaminan nähtävyyksiin kuuluvat tietysti myös hauskat retkikohteet. Korrvikin kalasatamasta lähtee kesäisin venekyytejä entiselle luotsiasemalle Kobba Klintarille, joka tervehtii laivamatkustajia pienellä luodolla hetkeä ennen Maarianhaminaan saapumista.

Siinä samalla pikku saarella tölli on seissyt vuodesta 1862. Luotsitoiminta päättyi 1972. Nykyisin luotsiasema toimii kesäkavilana.

Önningebyn museo – Maarianhaminan lähellä

Öningebyn museo toimii vanhassa kivinavetassa. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Mitäpä olisi saariparatiisi ilman omaa taiteilijayhteisöä? Sellainen kokoontuikin Maarianhaminan kupeessa Önningebyssä 1900-luvun vaihteessa, ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Suomalaisten taitelijoiden lisäksi Önningebyssä vieraili ruotsalaisia ja virolaisia taiteilijoita, jotka maalasivat toisiaan ja saariston maisemia sekä realismin että impressionismin hengessä. Taiteilijayhteisön kuuluisimpia jäseniä oli Suomen taiteen kultakauden merkittävimpiin taiteilijoihin lukeutuva Elin Danielsson.

Esikuvana oli Tanskassa samoihin aikoihin vaikuttanut Skagenin taiteilijayhteisö. Vastaavaa ei ole ollut Suomessa toista, ellei sellaiseksi lasketa Tuusulan taiteilijayhteisöä. Tunnelma oli välillä kuin taiteilijoiden rakastamassa Pariisissa tai Bretagnessa. Oli juhlia, naamiaisia ja retkiä saaristoon.

Önningebyn taiteilijasiirtokunta toimi sangen pitkään, vuodesta 1886 vuoteen 1914, mutta kulta-aikaa olivat ensimmäiset vuodet, jolloin Danielssonkin oli siirtokunnan vakiojäseniä.

Vanhaan kivinavettaan tehdyssä museossa on esillä Öningebyssä kokoontuneiden taiteilijoiden töitä.

Öningebyhyn polkee Maarianhaminasta puolessa tunnissa.

Lemböten kappeli ja komeat kalliot

Lemböten kappeli. Kuva: Visit Åland

Jos Öningebystä polkee vielä toiset puoli tuntia, tällä kertaa suoraan etelään, saapuu Lemböten tunnelmalliselle kappelille. Pikkuruinen kivimökki on keskiaikainen kappeli, joka tuntuu maailman unohtamalta. Lähettyvillä voi ihaila myös komeita kallioita.

Järsö – lyhyt pyöräretki Maarianhaminasta

Maarianhamina pyöräretki
Järsöön vie Maarianhaminasta muikea tie, erinomainen kohde pyöräretkelle. Kuva: Peter Sjöberg / Flygfoto.ax / Visit Åland

Jos haluaa pyöräilemään, muttei kovin kauas, Maarianhaminasta voi tehdä kivan pyöräretken suoraan etelään Järsöön. Perille vie kaunis reitti, joka kulkee pitkin siltoja ja kapeita pengerteitä.

Perillä odottaa ihana kahvila Stickstugan Hantverk & Cafe. Matkaa kertyy reilut kymmenen kilometriä suuntaansa. Tie päättyy Järsöön ja takaisin palataan samaa reittiä.

Maarianhaminan hotellit

Maarianhamina hotelli Pommern
Hotelli Pommernin tyyliä. Kuva: Jessica Lund / Hotel Pommern

Maarianhaminassa on hotelleja lähes jokaisessa korttelissa, mutta varsinkin kesäaikaan majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin.

Hellyttävää on se, kuinka yleviä nimiä hotelleilla on – Adlon! Savoy! – vaikka ne jäävätkin loistossa kauas kansainvälisten kaimojensa taakse.

Jo edellä mainitun Arkenin ohella toinen mainio hotelli on hiljan uudistettu Pommern, joka sijaitsee kulman takana kävelykatu Torggatanilta. Hotellin yhteydessä toimii kaupungin parhaisiin ravintoloihin lukeutuva Kvarter 5.

Maarianhaminan lähin leirintäalue on Gröna Udden, joka sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä keskustan sydämestä.

Katso tarjoukset Maarianhaminan hotelleihin.

Matkat Maarianhaminaan

Maariahaminaan pääsee sekä laivalla että lentäen.

Maarianhamina kokemuksia

Maarianhaminasta kirjoitti Ahvenanmaalla asunut Henna-Mari Koski. Sivua on päivittänyt matkailutoimittaja Antti Helin.

Kerro omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi Maarianhaminasta. Missä kannattaa syödä tai kahvitella, missä käydä oluella?

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi