Maarianhamina – opas Ahvenanmaan pääkaupunkiin

Merikorttelit Maarianhamina
Merikorttelit ovat Maarianhaminan valokuvauksellisin kohde. Kuva: Rebecka Eriksson / Visit Åland

Maarianhaminaan on helppo ihastua. Ahvenanmaan pääkaupungin uneliaat puutalokorttelit ovat yksinkertaisesti ihastuttavat. Autojakaan niillä ei juuri näy. Aivan ydinkeskustasta ja vierasvenesatamissa sen sijaan riittää vilskettä.

Maarianhaminassa on jotakin elokuvallista. Pikkukaupunki sopisi täydellisesti Skandinavian Noir -tyylisen rikossarjan kuvaukseen. Ainoa ongelma olisi se, että murhaaja löytyisi helposti. Kaupunki on niin hiljainen, että syyllinen olisi se ainoa paikallinen, joka on ollut ulkoa kotoaan murhapäivänä.

Maarianhaminassa asuu lähes puolet kaikista ahvenanmaalaisista. Se ei tarkoita vielä mitään suurkaupunkia: asukkaita on 11 500. Kesäaikana Maarianhaminassa kuitenkin riittää vilskettä, sillä laivat tuovat satamaan uusia vierailijoita päivittäin. Kesän mentyä Maarianhamina vaipuu talviuneen.

Keskusta sijaitsee kapealla niemellä. Maarianhaminaan saavutaan yleensä laivalla niemen länsipuolelle Länsisatamaan, kun keskusta on itälaidalla.

Länsisatama ja Museolaiva Pommern

Purjelaiva Pommern muistuttaa päivistä, jolloin Ahvenamaalla oli maailman viimeinen suuri kaupallinen purjelaivasto. Kuva: Jouni Nurmilo / Vastavalo

Matkustajalaivat Helsingistä, Turusta ja Tukholmasta saapuvat Länsisatamaan. Tarkkasilmäinen saattaa huomata Viking Linen terminaalin kupeessa söpön, vanhan tullitalon. Sen on suunnitellut jugendajan sankariarkkitehti Lars Sonck.

Nähtävyytenä on sataman vieressä sijaitseva Merenkulkumuseo, jonka vetonaulana on aivan upea Museolaiva Pommern. Se on aivan pakko käydä katsomassa!

Keskustaan kävelee satamasta vartissa – samalla kauniita kaupunkimaisemia ihaillen. Bussillakin pääsee arkisin, mutta matka on kyllä lyhyt.

Paras vaihtoehto on vuokrata heti satamasta – tai omasta majapaikasta polkupyörä – jolla Maarianhaminan etäisyydet taittuvat näppärästi. Pyöriä vuokraa Ro No Rent, jonka löytää Tallink Siljan terminaalin vierestä.

Sataman puoli Maarianhaminaa on mukavaa seutua asua, sillä täällä on Maarianhaminan puutaloidyllin ytimessä. Erityisen kivalla paikalla sijaitsevat majatalot Gästhem Neptun ja Gästhem Kronan keskellä puutaloaluetta ja silti sataman vieressä.

Kumpainenkaan majatalo ei itsessään ole elämys, mutta ne ajavat asiansa ja täältä on yhtä juhlaa pyöräillä keskustaan pitkin kaunista Södragatania.

Hyvä vaihtoehto on Viking Linen terminaalin vieressä sijaitseva Stavamosters, joka vuokraa viihtyisää huoneistoa.

ÅSS Marina ja Lars Sonckin meripaviljonki

Pommernin vieressä on vierasvenesatama ÅSS Marina, jota reunustavat ravintolat ja terassit punaisissa merimakasiineissa. Tunnelma on eläväinen. ÅSS Marina on toinen Maarianhaminan vierasvenesatamista. Se toinen, Mariehamns Segelförening MSF, sijaitsee ydinkeskustassa hotelli Arkenin edustalla.

ÅSS Marina on satamista pienempi ja tyylikkäämpi – ja auringonlaskun puolella.

Rakennuksista näyttävin on yltiöpäisen koristeellinen Meripaviljonki, Segelpaviljongen, jonka on suunnitellut jugendarkkitehti Lars Sonck. Jos karelianismia henkivä rakennus tuntuu olevan oudolla paikalla meren äärellä, olet aivan oikeassa. Ei sen siinä kuuluisi olla.

Alun perin puuhuvila suunniteltiin Maarianhaminen kylpylän ylilääkärille ja sopivammalle paikalle sataman takana kohoavalle metsäiselle rinteelle.

Esplanadi ja Maarianhaminan pieni jugendkirkko

Maarianhamina kirkko
Maarianhaminan kirkon on suunitellut jugedin mestari Lars Sonck. Kuva: Visit Åland

Ja kas, kohtaamme jälleen herra Sonckin! Hän on piirtänyt myös Maarianhaminan Pyhän Yrjön kirkon. Kirkko on valmistunut vuonna 1927, ja Sonck oli jo siihen aikaan vaihtanut jugendin klassisismiin, mutta kirkkoa varten hän näyttää palanneen ainakin hetkeksi ja osittain tyylilajin pariin.

Kirkko on nätti, joskin toki selvästi pienempi ja tyyliltään hillitympi kuin Sonckin päätyö, Tampereen tuomiokirkko, Suomen kenties upein jugendrakennus.

Sonck syntyi Pohjanmaan Kälviällä mutta vietti nuoruutensa Ahvenanmaalla ja koki itsensä pitkälti ahvenanmaalaiseksi. Se selittää hänen aktiivisen roolinsa Ahvenanmaan arkkitehtina.

Kirkko sijaitsee puolivälissä lehmusten reunustamaa Esplanadia, joka kulkee sataman puolelta ydinkeskustaan Maarianhaminan itärannalle.

Esplanadin keskustan päässä on mukava hotelli Park Ålandia. Sijainti on hotellille mitä parhain ja huoneetkin ovat viihtyisät.

Södragatan – Maarianhaminan kaunein katu

Maarianhaminan kaunein katu
Maarianhaminan Södragatanilla on säilynyt vanhoja puuhuviloita – ja menneen ajan tyyliä. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Esplanadiakin kivempi käveltävä on Södragatan, jota pidetään yleisesti Maarianhaminan kauneimpana katuna. Sitä reunustavat toinen toistaan kauniimmat puuhuvilat. Vaan yhtä kauniita ovat oikeastaan kaikki Esplanadin pohjoispuolelle sijoittuvat korttelit.

Auringon paistaessa – ja Maarianhaminassa se paistaa usein – alue on kuin täydellisen ahvenanmaalaisen elämän ruumiillistuma.

Monet puuhuviloista on suunnitellut Hilda Hongell, Suomen ensimmäinen rakennusmestariksi valmistunut nainen. Hongell suunnitteli Maarianhaminaan yli sata rakennusta 1800-luvun lopulla. Tyylissä näkyvät koristeelliset, uusgoottilaiset vaikutteet, jonkin verran myös uusrenessanssi.

Hyviä esimerkkejä hänen tyylistään ovat esimerkiksi Södragatanin numerot 21 ja 16.

Maarianhaminan kaupungintalo

Södragatanin sataman päässä on entinen merenkulkuopisto ja keskustan päässä Maarianhaminan kaupungintalo. Molemmat on suunnitellut Lars Sonck, mutta niissä ei ole jugendista enää jälkeäkään.

Vuonna 1939 valmistunut kaupungintalo on tyyliltään erikoinen yhdistelmä klassismia ja orastavaa funktionalismia, jopa melkeinpä fasistisin vaikuttein.

Kaupungintalon paraatipuoli on hieman omituisesti sen kapealla sivulla, jonka edessä on mäkeä alas viistävä kaunis puisto, Stadshusbacken.

Maarianhamina perustettiin vasta 1861, mitä ennen Ahvenanmaan keskus oli sijainnut Föglön saarella Degerbyssä. Nimensä kaupunki sai Venäjän keisarinna Maria Alexandrovnalta, jonka patsas koristaa puisto (saman neidon mukaan on nimetty myös Pietarin maineikas Mariinski-balettitalo).

Katsopa hetki patsasta. Maria Alexandrovnan elämä oli aikamoista draamaa. Hesseniläinen neito oli vasta 14-vuotias, kun Venäjän tuleva tsaari Aleksanteri II rakastui häneen. Häitä vietettiin kolme vuotta myöhemmin.

Pariskunta oli pitkään erottamaton, kunnes parin kymmenen avioliittovuoden jälkeen keisaria alkoivat kiinnostaa hovin nuoret neidot. Pariskunta ajautui eroon ja Maria Alexandrovna hukutti surunsa uskontoon ja mietiskelyyn.

Ahvenanmaan museo ja Tove Janssonin Viljonkka-taulu

Kaupungintalon vieressä on Ahvenanmaan museo, jossa on kaksi puolta: taidemuseo ja Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo. Molempiin pääsee samalla lipulla (museokortti käy kuten kaikkialla Ahvenanmaalla).

Jälkimmäinen kertoo Ahvenanmaan tarinan asuttamattomasta saaristosta itsehallintoalueeksi. Jo aivan museon alku on vaikuttava: On puuvene ja taustalla seinänkokoisilla videotauluilla näkyy merta ja saariston luontoa. Ääniä. Tästä on Ahvenanmaa tehty.

Ahvenanmaan taidemuseossa on vaihtuvia näyttelyitä, usein hyvin laadukkaita. Museon peruskokoelmiin kuuluu Tove Janssonin ystävälleen ”Källskarin kreiville” maalaama taulu, joka esittää kahta viljonkkaa ja merihirviötä autiolla saarella. Taulun maalaamisesta alkoi taiteilijan ja omalaatuisen ruotsalaisen aatelisen ystävyys.

Kopio taulusta on sen alkuperäisellä paikalla aatelisen kesähuvilassa Källskarin saarella. Maalauksia on myös arkkitehti Lars Sonckilta. Kokoelman taulut eivät ole aina esillä.

Maarianhaminan ydinkeskusta – Torggatan ja Österhamn

Maarianhamina
Maarianhaminan ydinkeskustassa kulkee viihtyisä kävelykatu Torggatan. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Nyt ollaan Maarianhaminan ydinkeskustassa. Kaupungintalon puistoa vastapäätä on Maarianhaminan tori, jonka luota Torggatan muuttuu vilkkaaksi kävelykaduksi.

Kävelykadulla huomio kiinnittyy Nikolai Sittkoffin patsaaseen. Hän muutti Godbystä Maarianhaminaan pian kaupungin perustamisen jälkeen ja ryhtyi Ahvenanmaan ensimmäiseksi laivanvarustajaksi. Muut seurasivat perässä.

Torggatanilta on vain kivenheitto rantaan ja Österhamnin vierasvenesatamaan, joka houkuttelee terasseillaan muitakin kuin purjehtijoita.

Vierasvenesataman edustalla on Maarianhaminan suurin ja legendaarisin hotelli Arkipelag eli Arken, josta löytyy myös Ahvenanmaan ainoa yökerho ja kasino. Erityisen kauniilla ulkonäöllä hotellia ei ole siunattu, mutta sijainti on erinomainen.

Vieressä on myös huippusuosittu minigolfrata Äventyrsgolf, jonka radat ovatkin varsin hauskoja pelattavia. Varma hitti lasten kanssa.

Maarianhaminan ravintolakortteli

Maarianhaminan vilkas ravintolakortteli on aivan Arkipelagin vieressä. Täällä ovat kaksi keskustan rakastetuinta ravintolaa. Indigon olutvalikoima hakee vertaistaan myös mantereen puolella. Erinomaisesta ruuasta nauttii edullisimmillaan lounaalla.

Dino’s henkii rock-tunnelmaa ja tarjoaa mutkatonta ruokaa. Burgeri ja ribs -henkinen ruokalista on sopivan lyhyt; se mikä tehdään, tehdään hyvin. Seiniä koristavat muotokuvat eri aikakausien rock-legendoista. Iltaisin ravintola muuttuu pubiksi, ja lavalla on nähty muiden muassa Michael Monroe.

Bagarstugan ja Ahvenanmaan paras pannukakku

Kulman takana, Ekonomiegatanilla, on kahvila Bagarstugan, jonka pannukakun täytyy olla Ahvenanmaan paras. Kermavaahto on tuhtia ja pannukakun maku todella rikas. Kardemumma maistuu vahvasti. Elämys on samaan aikaan makea ja aavistuksen suolainen – aivan kuin Pyynikin kuuluisat munkit Tampereella.

Punamultatupa on jo miljööltään käymisen arvoinen. Talon sanotaan olevan Maarianhaminan vanhin. Kahvila on auki vain päiväsaikaan.

Kuvankaunis Merikortteli (Sjökvarteret)

Maarianhaminan kuvauksellisin alue on Merikortteli, joka on silkkaa harmaiden venevajojen runoutta. Vielä jos myrskypilvet leijuvat sopivasti taustalla, on maisema todella dramaattinen.

Aallonmurtajan päässä on kuin tarkoituksella pieni kalastajien kappeli, johon voi kameransa kohdistaa.

Merikortteli ei ole pelkkää turismia, vaan sen venevajoissa valmistetaan veneitä edelleen käsityönä. Tuore puu tuoksuu. Veneenrakennusperinteitä esitellään pienessä museossa.

SALT-kauppa myy ahvenanmaalaisten käsityöläisten töitä (varsin suolaiseen hintaan).

Maarianhamina Pub Niska
Pub Niska löytyy Merikortteleista. Kuva: Visit Åland

Merikortteleissa sijaitsee myös ravintola Pub Niska, jota Ravintolaa pyörittää Strömso-ohjelmasta tuttu kokki Michael Björklund. Ravintola on erikoistunut plåtbrödiin eli pelttileipään, saariston versioon pizzasta.

Mariebad – Maarianhaminan uimahalli

Merikortteleista muutama sata metriä pohjoiseen on Mariebad, Maarianhaminan mainio uimahalli. Lapsia varten on mahtava vesiliukumäki ja hiekkaranta, aikuisia hellivät porealtaat.

Nabbenin venevajat

Merikorttelit ovat suosittu nähtävyys, mutta tarkkasilmäinen saattaa huomata perinteisten venevajojen alueen myös lahden toisella puolen. Ne ovat Nabbenin venevajat. Sinne vaan rohkeasti käymään. Muita turisteja ei ole. Täällä paikalliset pitävät veneitään.

Jos Maarianhaminasta kuvattaisiin rikossarja, murha tapahtuisi juuri täällä, Nabbenissa. Murhan takana olisivat paikalliset ukot, jotka surmastivat satunnaisen paikalle eksyneen Instagram-influensserin. Motiivina olisi se, etteivät ukot halua turisteja venevajojensa luokse sekoilemaan.

Järsö – lyhyt pyöräretki Maarianhaminasta

Maarianhamina pyöräretki
Järsöön vie Maarianhaminasta muikea tie, erinomainen kohde pyöräretkelle. Kuva: Peter Sjöberg / Flygfoto.ax / Visit Åland

Jos haluaa pyöräilemään, muttei kovin kauas, Maarianhaminasta voi tehdä kivan pyöräretken suoraan etelään Järsöön. Perille vie kaunis reitti, joka kulkee pitkin siltoja ja kapeita pengerteitä.

Perillä odottaa Stickstugan Hantverk & Cafe, joka on melkein turhankin ihastuttava – välillä se on niin suosittu, että kassajonot venyvät pitkiksi. Istumatilaa riittää sekä sisätiloissa että eri puolilla kaunista puutarhaa.

Matkaa kertyy reilut kymmenen kilometriä suuntaansa. Tie päättyy Järsöön ja takaisin palataan samaa reittiä.

Kiva päiväretki Maarianhaminasta

Lemböten kappeli. Kuva: Visit Åland

Mukava päiväretken kohde Maarianhaminasta on Önningeby, jossa kokoontui 1800-luvun lopulla taiteilijayhteisö. Perillä odottaa pieni museo, joka kertoo taiteilijoista ja esittelee heidän taidettaan. Polkupyörällä matka kestää puolisen tuntia.

Kun Öningebystä polkee eteenpäin vielä toiset puoli tuntia, saapuu Lemböten kappelille. Raunioitunut keskiaikainen kappeli sijaitsee entisillä rantakallioilla. Maa on kohonnut ja meri vetäytynyt. Aiemmin kappeli oli tärkeällä kauppapaikalla, nyt se on metsän keskellä.

Paikka on kaunis, samoin kappeli, joka tuntuu muun maailman unohtamalta. Kappelia ympäröi kivimuuri ja pirunpelto.

Pyörällä pääsee melkein viereen, mutta auton joutuu jättämään 600 metrin päähän ja kävelemään loppumatkan.

Paluumatkalla kannattaa poiketa Kolmostietä vielä hivenen eteenpäin, jotta pääsee tankkaamaan Open Water Breweryssä. Kyseessä on Ahvenanmaan toinen panimo, vähemmän tunnettu kuin kuuluisa Stallhagen, mutta vähintään yhtä hyvä. Oluen lisäksi tarjolla on myös panimon siidereitä.

Kobba Klintar – retki Maarianhaminasta

Kobba Klintar Maarianhamina
Vanha luotsiasema Kobba Klintar toimii nykyisin tunnelmallisena kesäkahvilana.

Maarianhaminan nähtävyyksiin kuuluvat tietysti myös hauskat retkikohteet. Korrvikin kalasatamasta lähtee kesäisin venekyytejä entiselle luotsiasemalle Kobba Klintarille, joka tervehtii laivamatkustajia pienellä luodolla hetkeä ennen Maarianhaminaan saapumista.

Siinä samalla pikku saarella tölli on seissyt vuodesta 1862. Luotsitoiminta päättyi 1972. Nykyisin luotsiasema toimii kesäkavilana.

Maarianhaminan hotellit

Maarianhamina hotelli Pommern
Hotelli Pommernin tyyliä. Kuva: Jessica Lund / Hotel Pommern

Maarianhaminassa on hotelleja lähes jokaisessa korttelissa, mutta varsinkin kesäaikaan majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin.

Hellyttävää on se, kuinka yleviä nimiä hotelleilla on – Adlon! Savoy! – vaikka ne jäävätkin loistossa kauas kansainvälisten kaimojensa taakse.

Jo edellä mainitun Arkenin ohella toinen mainio hotelli on hiljan uudistettu Pommern, joka sijaitsee kulman takana kävelykatu Torggatanilta. Hotellin yhteydessä toimii kaupungin parhaisiin ravintoloihin lukeutuva Kvarter 5.

Maarianhaminan lähin leirintäalue on Gröna Udden, joka sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä keskustan sydämestä.

Katso tarjoukset Maarianhaminan hotelleihin.

Matkat Maarianhaminaan

Maariahaminaan pääsee sekä laivalla että lentäen.

Maarianhamina kokemuksia

Maarianhaminasta kirjoitti Ahvenanmaalla asunut Henna-Mari Koski. Sivua on päivittänyt matkailutoimittaja Antti Helin.

Kerro omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi Maarianhaminasta. Missä kannattaa syödä tai kahvitella, missä käydä oluella?

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi