Maarianhamina – vinkit pannukakuntuoksuiseen kaupunkiin

Maarianhamina
Maarianhaminan ydinkeskustassa kulkee viihtyisä kävelykatu Torggatan. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Maarianhamina, Ahvenanmaan pääkaupunki, on mainio merellinen kesäkaupunki, jolle luovat tunnelmaa näitit puutalot, vierasvenesataman terassit ja purjeveneet.

Maarianhaminassa asuu lähes puolet kaikista ahvenanmaalaisista. Se ei tosin tarkoita mitään suurkaupunkia: asukkaita on 11 500. Kesäaikana Maarianhaminassa kuitenkin riittää vilskettä, sillä laivat tuovat satamaan uusia vierailijoita päivittäin. Kesän mentyä Maarianhamina vaipuu talviuneen.

Keskusta sijaitsee kapealla niemellä. Maarianhaminaan saavutaan yleensä laivalla niemen länsipuolelle Länsisatamaan, kun keskusta on itälaidalla.

Kaupunginosien välillä on matkaa puolisentoista kilometriä, minkä kävelee vajaassa 20 minuutissa samalla kauniita kaupunkimaisemia ihaillen. Hyvä vaihtoehto on vuokrata heti satamasta polkupyörä, jolla Maarianhaminan etäisyydet taittuvat näppärästi.

Merenkulkumuseo ja purjelaiva Pommern – Maarianhaminan paras nähtävyys

Purjelaiva Pommern muistuttaa päivistä, jolloin Ahvenamaalla oli maailman viimeinen suuri kaupallinen purjelaivasto. Kuva: Jouni Nurmilo / Vastavalo

Maarianhaminan paras nähtävyys on Merenkulkumuseo (Sjöfartsmuseum), joka sijaitsee Länsisatamassa aivan laivaterminaalin kupeessa. Erinomaisesti toteutetussa ja sopivan interaktiivisessa Merenkulkumuseossa käy selväksi, kuinka tärkeä osa merenkululla on ollut Ahvenanmaan historiassa. Vetonaulana on museoon entisöity purjealusajan kapteenin salonki.

Merenkulkumuseoon kuuluu myös komea purjerahtilaiva Pommern vuodelta 1903, maailman ainoa alkuperäisessä kuosissa säilynyt nelimastoparkki. Se kuului legendaarisen ahvenanmaalaisen laivanvarustajan Gustaf Eriksonin (1872–1947) kauppalaivastoon.

Erikson aloitti oman merimiesuransa varhain, jo kymmenvuotiaana kauppalaivan apupoikana. Nelikymppisenä hän oli tienannut merillä sen verran, että pystyi ostamaan ensimmäisen oman laivansa.

Kun ensimmäisen maailmansodan jälkeen muut laivanvarustajat siirtyivät höyrylaivoihin, Erikson osti edullisesti heidän purjelaivansa. Niinpä purjelaivakauden lopulla Eriksonin 46 purjelaivan laivasto oli lajissaan maailman suurin. Pääasiassa hän rahtasi vehnää Australiasta Eurooppaan – sillä reitillä hän pystyi vielä kilpailemaan höyrylaivojen kanssa aina toiseen maailmansotaan asti.

Matka Australiasta Eurooppaan taittui Pommernin kaltaisella nopealla purjealuksella parhaimmillaan 75 päivässä.

Merenkulkumuseon yhteydessä toimii erinomainen ravintola Nautical.

Jos haluaa asua tällä puolen Marianhaminaa, Länsisatamassa on myös muutama hotelli kuten Hotel Adlon ja erinomainen vuokrattava huoneisto Stavamosters.

ÅSS Marina ja klassinen meripaviljonki

Pommernin luota Sjöpromenaden kulkee rantaa pitkin vierasvenesatama ÅSS Marinaan, jota reunustavat ravintolat ja terassit punaisissa merimakasiineissa. Ravintoloista näyttävin on Meripaviljonki, Segelpaviljongen, jonka on suunnitellut jugendarkkitehti Lars Sonck.

ÅSS Marina on toinen Maarianhaminan vierasvenesatamista. Se toinen, Mariehamns Segelförening MSF, sijaitsee niemen itäpuolella keskustan vieressä.

Molemmilla satamilla on kannattajansa. Ruotsalaisten suosimassa ÅSS Marinassa tunnelma on herraskaisempi ja hienostuneempi, suomalaisten suosikissa MSF:ssä rennompi ja vauhdikkaampi (vieressä on Arkenin suosittu yökerho). Noin niin kuin karkeasti jaoteltuna.

Venepaikoiltaan MSF on noin kaksi kertaa ÅSSia suurempi.

Esplanadi ja Maarianhaminan pieni jugendkirkko

Maarianhamina kirkko
Maarianhaminan kirkon on suunitellut jugedin mestari Lars Sonck. Kuva: Visit Åland

Merenkulkumuseon kupeesta kulkee lehmusten reunustama Esplanadi kapean keskustan toiselle laidalle, Maarianhaminan itärannalle.

Esplanadin puolivälissä on syytä pysähtyä ihailemaan söpöä Pyhän Yrjön kirkkoa, jonka on suunnitellut jugendtyylin mestarina tunnettu Lars Sonck.

Kirkko on nätti, joskin toki selvästi pienempi ja tyyliltään hillitympi kuin Sonckin päätyö, Tampereen tuomiokirkko, Suomen kenties upein jugendrakennus.

Södragatan – Maarianhaminan kaunein katu

Maarianhaminan kaunein katu
Maarianhaminan Södragatanilla on säilynyt vanhoja puuhuviloita – ja menneen ajan tyyliä. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Kirkon kohdalta kannattaa koukata korttelin verran etelään Södragatanille, Maarianhaminan kauneimmalle kadulle, jonka varrella on säilynyt upeita vanhoja puuhuviloita.

Auringonpaistaessa katu on kuin täydellisen ahvenanmaalaisen elämän ruumiillistuma.

Södragatanin ehkä kaikkein kauneimmat talot, numerot 21 ja 16 on suunnitellut Hilda Hongell, Suomen ensimmäinen rakennusmestariksi valmistunut nainen.

Kaikkiaan Hongell suunnitteli Maarianhaminaan yli sata rakennusta 1800-luvun lopulla. Tyylissä näkyvät koristeelliset, uusgoottilaiset vaikutteet, jonkin verran myös uusrenessanssi.

Kaupungintalo ja Ahvenanmaan museo

Södragatanin päässä on Ahvenanmaan kaupungintalo, jonka on suunnitellut Lars Sonck. Vuonna 1939 valmistuneessa kaupungintalossa ei tosin ole enää jugendista jälkeäkään, vaan se on tyyliltään erikoinen yhdistelmä klassismia ja orastavaa funktionalismia, jopa hieman fasistisin vaikuttein.

Kaupungintalon takana vasemmalla, puiston toisella puolen on Ahvenanmaan kulttuurhistoriallinen museo, joka kertoo Ahvenanmaan tarinan asuttamattomasta saaristosta itsehallintoalueeksi.

Maarianhaminan ydinkeskusta – Torggatan ja Österhamn

Jos ei aio museoon, kannattaa kaupungintalolta jatkaa Torggatania vasempaan. Esplanadin toisella puolen on ensin Ahvenanmaan tori, minkä jälkeen Torggatan muuttuu viihtyisäksi kävelykaduksi.

Torggatanilta on vain kivenheitto rantaan ja Österhamnin vierasvenesatamaan, joka houkuttelee terasseillaan muitakin kuin purjehtijoita.

Vierasvenesataman edustalla on Maarianhaminan suurin ja legendaarisin hotelli Arkipelag eli Arken, josta löytyy myös Ahvenanmaan ainoa yökerho ja kasino. Erityisen kauniilla ulkonäöllä hotellia ei ole siunattu, mutta sijainti on erinomainen.

Aivan hotelli Arkipelagia vastapäätä on myös Österhamnin suosittu minigolfrata Äventyrsgolf upealla paikalla meren äärellä. Minigolfin peluun lisäksi kesäisin voi nauttia ravintolan ja baarin palveluista sekä musiikkitapahtumista.

Maarianhaminan ravintolakortteli

Arkipelagin vieressä, Strandgatanin varrella, on Maarianhaminan persoonallisin ravintola Dino’s, joka henkii aitoa rock-tunnelmaa menneiltä vuosikymmeniltä. Ravintola on sisustettu tummanpuhuvasti henkilökuntaa myöten. Seiniä koristavat muotokuvat eri aikakausien rock-legendoista.

Palvelu on kuitenkin sliipatun asiallista ja ravintolasta saa kattavan lounaan lisäksi finediningia pöytiin tarjoiltuna. Iltaisin ravintola muuttuu pubiksi, ja lavalla on nähty muiden muassa Michael Monroe.

Dino’sin kulmalla, pienellä Ekonomiegatanilla on kahvila Bagarstugan, jonne kannattaa suunnata makeannälän yllättäessä. Punamultamökissä pääsee herkuttelemaan loistavilla kakuilla. Talon sanotaan olevan Maarianhaminan vanhin. Kahvila on auki vain päiväsaikaan.

Saman korttelin toisella puolen, Nygatanin puolella, on olutravintola Indigo, jonka olutvalikoima hakee vertaistaan myös mantereen puolella. Toimii hyvin myös ruokapaikkana.

Merikortteli (Sjökvarteret) ja Maarianhaminan paras ravintola

Keskustan pohjoislaidalla, meren ranalla on viehättävä, vanha Merikortteli, jonka punaisissa ja harmaissa venevajoissa valmistetaan veneitä edelleen käsityönä. Tuore puu tuoksuu. Veneenrakennusperinteitä esitellään museossa. Kannattaa myös tutustua ahvenanmaalaisten käsityöläisten pyörittämään SALT-kauppaan. Merikorttelit on monen matkalaisen suosikkipaikka Maarianhaminassa.

Merikortteleissa sijaitsee myös Maarianhaminan paras ravintola, Pub Niska. Ravintolaa pyörittää Strömso-ohjelmasta tuttu kokki Michael Björklund. Ravintola on erikoistunut plåtbrödiin eli pelttileipään, saariston versioon pizzasta.

Mariebad – Maarianhaminan uimahalli

Merikortteleista heti muutama sata metriä pohjoiseen on Mariebad, Maarianhaminan mainio uimahalli. Lapsia varten on mahtava vesiliukumäki ja hiekkaranta, aikuisia hellivät porealtaat.

Önningebyn museo – Maarianhaminan lähellä

Mitäpä olisi saariparatiisi ilman omaa taiteilijayhteisöä? Sellainen kokoontuikin Maarianhaminan kupeessa Önningebyssä 1900-luvun vaihteessa, ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Impressionistisen taiteilijayhteisön kuuluisimpia jäseniä oli Suomen taiteen kultakauden merkittävimpiin naistaiteilijoihin lukeutuva Elin Danielsson.

Vanhaan kivinavettaan tehdyssä museossa on esillä Önningebyssä kokoontuneiden taiteilijoiden töitä.

Kobba Klintar – retki Maarianhaminasta

Kobba Klintar Maarianhamina
Vanha luotsiasema Kobba Klintar toimii nykyisin tunnelmallisena kesäkahvilana.

Maarianhaminan nähtävyyksiin kuuluvat tietysti myös hauskat retkikohteet. Korrvikin kalasatamasta lähtee kesäisin venekyytejä entiselle luotsiasemalle Kobba Klintarille, joka tervehtii laivamatkustajia pienellä luodolla hetkeä ennen Maarianhaminaan saapumista.

Siinä samalla pikku saarella tölli on seissyt vuodesta 1862. Luotsitoiminta päättyi 1972. Nykyisin luotsiasema toimii kesäkavilana.

Maarianhaminan hotellit

Maarianhamina hotelli Pommern
Hotelli Pommernin tyyliä. Kuva: Jessica Lund / Hotel Pommern

Maarianhaminassa on hotelleja lähes jokaisessa korttelissa, mutta varsinkin kesäaikaan majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin.

Hellyttävää on se, kuinka yleviä nimiä hotelleilla on – Adlon! Savoy! – vaikka ne jäävätkin loistossa kauas kansainvälisten kaimojensa taakse.

Jo edellä mainitun Arkenin ohella toinen mainio hotelli on hiljan uudistettu Pommern, joka sijaitsee kulman takana kävelykatu Torggatanilta. Hotellin yhteydessä toimii kaupungin parhaisiin ravintoloihin lukeutuva Kvarter 5.

Maarianhaminan lähin leirintäalue on Gröna Udden, joka sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä keskustan sydämestä.

Katso tarjoukset Maarianhaminan hotelleihin.

Matkat Maarianhaminaan

Maariahaminaan pääsee sekä laivalla että lentäen.

Maarianhamina kokemuksia

Maarianhaminasta kirjoitti Ahvenanmaalla asunut Henna-Mari Koski. Sivua on päivittänyt matkailutoimittaja Antti Helin.

Kerro omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi Maarianhaminasta. Missä kannattaa syödä tai kahvitella, missä käydä oluella?

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi