Pommern – Ahvenanmaan museolaiva on huippuelämys

Pommern Maarianhamina
Purjelaiva Pommern on Maarianhaminan näyttävimpiä nähtävyyksiä. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Museolaiva Pommern on Ahvenanmaan paras nähtävyys. Se on itse asiassa yksi koko Suomen parhaista museoelämyksistä.

Ahvenanmaan Merenkulkumuseoon (Sjöfartsmuseum) kuuluvan purjelaivan näyttely on toteutettu kerrassaan erinomaisesti.

Mukaansa saa kuulokkeet ja äänioppaan, joka kertoo hauskoja tarinoita sopivissa paikoissa eri puolilla laivaa. Itse ei tarvitse nappeja painella, vaan ääniopas alkaa kertoa niitä automaattisesti paikannuksen avulla.

Välillä tällaiset opastukset voivat olla raskaita kuunnella, muttei Pommernissa. Tarinat ovat todella eläväisiä. Vuoroin hauskoja ja välillä traagisiakin. Sellaista elämä on merillä varmasti ollut.

Tanssit eksoottisessa määränpäässä menevät pilalle, kun merimies häpeää punaista partaansa. Kapteenille on tärkeämpää laivan kuin miehistön turvallisuus.

Tarinat ovat keksittyjä, mutta kuvaavat hyvin arkea laivalla. Sahanpurutkin ovat verstaan lattialla.

Mikä tärkeintä: ääninäyttely on erinomaista. Itse testasin suomenkielistä versiota, jossa tarinat kerrottiin tunnelmaani sopivasti ruotsinsuomalaisesti murtaen.

Myrsky alakannella

Ääniopastus on yläkannella. Kuulokkeet palautetaan, kun siirrytään alakansille. Myös niiden osuudet on toteutettu hyvin. Museovierasta itseäänkin kehotetaan tanssiin merimiesten kanssa.

Lastiruumassa joudutaan interaktiiviseen myrskyyn, joka on luotu upeasti valoilla ja äänillä. Tuntuu melkein kuin lattiakin heiluisi.

Pommern on osa Ahvenanmaan historiaa

Vuonna 1903 merille laskettu Pommern on maailman ainoa alkuperäisessä kuosissa säilynyt nelimastoparkki. Se kuului legendaarisen ahvenanmaalaisen laivanvarustajan Gustaf Eriksonin (1872–1947) kauppalaivastoon.

Erikson aloitti oman merimiesuransa varhain, jo kymmenvuotiaana kauppalaivan apupoikana. Nelikymppisenä hän oli tienannut merillä sen verran, että pystyi ostamaan ensimmäisen oman laivansa.

Kun ensimmäisen maailmansodan jälkeen muut laivanvarustajat siirtyivät höyrylaivoihin, Erikson osti edullisesti heidän purjelaivansa. Niinpä purjelaivakauden lopulla Eriksonin 46 purjelaivan laivasto oli lajissaan maailman suurin. Pääasiassa hän rahtasi vehnää Australiasta Eurooppaan – sillä reitillä hän pystyi vielä kilpailemaan höyrylaivojen kanssa aina toiseen maailmansotaan asti.

Matka Australiasta Eurooppaan taittui Pommernin kaltaisella nopealla purjealuksella parhaimmillaan 75 päivässä.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja ravintola Nautical

Samalla lipulla pääsee vieressä olevaan Merenkulkumuseoon, jossa oppii, kuinka tärkeä osa merenkululla on ollut Ahvenanmaan historiassa. Museoon on entisöity kokonainen kapteenin salonki purjelaivojen aikakaudelta.

Museopuoli on mielenkiintoinen sekin, mutta jos aika on tiukalla – keskity mieluummin kunnolla Pommerniin.

Voit myös hyvin käydä Pommernissa vaikka aamulla, tehdä välissä jotain muuta ja suunata iltapäivällä varsinaiseen Merenkulkumuseossa. Molempiin saa oman lippunsa.

Merenkulkumuseon yhteydessä toimii ravintola Nautical, joka rankataan yleensä Ahvenanmaan parhaiden joukkoon.

Vinkki: käy Pommernissa heti aamusta

Pommern on suosittu ja tilaa laivassa rajallisesti. Kannattaakin saapua heti museon avautuessa kello 10, jotta pääsee nauttimaan kokemuksesta omassa rauhassa. Toinen vaihtoehto, joka saattaisi toimia, voisi olla saapua lähellä sulkeutumisaikaa.

Merenkulkumuseo on auki ympäri vuoden, Pommern vain kesäkaudella. Museokortti toimii.

Aivan Pommernin ja Merenkulkumuseon vieressä on Hotel Cikada hyvin viehättävässä ympäristössä. Hotellissa on uima-allas. Keskustaan kävelee vajaassa kymmenessä minuutissa.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!