Tampereen tuomiokirkko – avaa ovi jugendin ja symbolismin maailmaan

Tampereen tuomiokirkko on Suomen hienoin jugendrakennus. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Tampereen tuomiokirkko on Suomen upeimpia kirkkoja ja huikein jugendrakennus, jossa riittää ihasteltavaa niin sisältä kuin ulkoa. Ja etenkin sisältä.

Kirkon on suunnitellut jugendin mestari Lars Sonck, ja sen sisätilojen koristelun saivat tehtäväkseen Hugo Simberg ja Magnus Enckell, aikansa taiteen kauhukakarat.

Taiteilijoille ei asetettu minkäänlaisia ehtoja tai rajoituksia. He saivat vapaasti toteuttaa Tampereen tuomiokirkossa suunnitelmiaan.

Lopputulos on huikea.

Tampereen tuomiokirkko sisältä

Tampereen tuomiokirkko sisältä
Higo Simberg maalasi Tampereen tuomiokirkon monumentaalifreskon, joka kuvaa 12 alastonta poikaa köynnöstä kannattelemassa. Kuva: Ville Palonen

Hugo Simberg oli maamme symbolistisen maalaustaiteen päämestari, ja Magnus Enckell kuului hänkin aikansa etevimpiin suomalaisiin taidemaalareihin.

Kirkon pääholvin keskelle kattoon Simberg maalasi kuin synnin vertauskuvaksi nahkasiipisen käärmeen, joka tuijottaa katsojaa omena ammottavassa kidassaan.

Kirkon seiniin Simberg loi 40 metriä pitkän monumentaalifreskon, jossa kaksitoista alastonta poikaa kannattelee köynnöstä. Luku on tietysti sama mitä Jeesuksella ole apostoleja. Maalaus kuvannee sitä, miten meistä kukin kannamme tavallamme elämämme – tai uskomme – taakkaa.

Simberg maalasi freskoiksi myös kaksi jo aikaisemmin käsittelemäänsä aihetta: Kuoleman puutarhan ja Haavoittuneen enkelin. Kuoleman puutarhan kukkien on sanottu kuvaavan ihmisten sieluja, joita tuonelan puutarhurit hoivailevat. Enkeli kuvastaa puolestaan sitä herkkää, puhdasta ja kauneinta ihmisyyttä, jota me ihmiset niin helposti haavoitamme.

Alttarifresko on puolestaan Magnus Enckellin käsialaa. Se kuvaa ihmiskuntaa ylösnousemuksen aamuna.

Lars Sonck suunnitteli myös Turun Mikaelinkirkon

Turun Mikaelinkirkon suunnitteli Lars Sonck, joka myöhemmin toteutti jungendvisionsa täydellisinä Tampereen tuomiokirkossa.
Ennen Tampereen tuomiokirkkoa Lars Sonck suunnitteli Turun Mikaelinkirkon, jossa näkyvät vielä vahvasti uusgoottilaiset vaikutteet. Jugendvisionsa Sonck pääsi toteuttumaan täydellisinä Tampereen tuomiokirkossa.

Tampereen Tuomiokirkon piirtänyt Lars Sonck oli Suomen jungedarkkitehtuurin kultasormi.

Tampereen tuomiokirkko on hänen komein työnsä, mutta Lars Sonck piirsi monta muutakin hienoa jugendrakennusta kuten Kallion kirkkon ja Eiran sairaala Helsingissä, Sibeliuksen Ainola-huvilan Tuusulassa, Maarianhaminan kirkon sekä presidentin kesäasunnon Kultarannan Naantalissa.

Lars Sonckin töistä kiehtovimpia on kuitenkin pienelle huomiolle jäänyt Turun Mikaelinkirkko. Sonck oli vain 23-vuotias arkkitehtuurin opiskelija, kun hän voitti kilpailun kirkon suunnittelutyöstä vuonna 1894.

Sonckin suunnitelma jätti taakseen jopa hänen opettajansa kilpailuehdotuksen, mikä herätti niin pahaa verta vanhemmissa arkkitehdeissä, että nämä hautoivat jopa Lars Sonckin erottamista polyteknillisestä opistosta.

Sonckin alkuperäinen ehdotus edusti uusgotiikkaa. Mutta kun kilpailutyöstä kirkon rakentamisen aloittamiseen meni viisi vuotta, ehti Sonck innostua Keski-Euroopan-vierailullaan uudesta arkkitehtuurin suuntauksesta, jugendista.

Sonck olisi halunnut muuttaa kirkon piirustukset radikaalisti jugendin mukaisiksi, mutta siihen eivät kirkon tilannut seurakunta ollut valmis. Lopputuloksena kirkosta tuli uusgotiikan ja jugendin kiehtova sekasotku.

Valmistuessaan kirkko sai osakseen valtavasti ihailua, mutta Sonck ei itse ollut siihen lainkaan tyytyväinen. Niinpä hän aina Turussa käydessään piti huolen, ettei tullut päätyneeksi lähellekään Mikaelinkirkkoa.

Tampereen tuomiokirkko oli Lars Sonckin päätyö

Tampereen tuomiokirkko maalaukset
Tampereen tuomiokirkko edustaa kansallisromanttista jugendia. Kuva: Ville Palonen

Toisin kuin Mikaelinkirkossa Tampereen tuomiokirkossa Sonck pääsi lopulta toteuttamaan täydellisesti kansallisromanttiset jungendvisionsa, jotka saivat innoituksensa keskiaikaisista linnoista ja karjalaisesta puuarkkitehtuurista.

Myöhemmällä iällään Sonck siirtyi jugendin koukeroisista linjoista suoraviivaisempaan art deco -henkiseen arkkitehtuuriin, jota edustavat esimerkiksi Sonckin kortteli Helsingin Etu-Töölössä ja Kordelinin hautakappeli Rauman hautausmaalla.

Kaunein näkymä Tampereen tuomiokirkkoon

Tampereen nähtävyydet
Kaunein näkymä Tampereen tuomiokirkkoon avautuu Juhannuskylänkadulta. Kuva: Laura Vanzo

Tampereen tuomiokirkon idylli ei ole aivan täydellinen. Kirkko on upea ulkoa ja sisältä, mutta ympäröity valitettavan rumilla kerrostaloilla.

Poikkeuksen tekee Juhannuskylänkatu, jonka varrella on sälynyt nätit puutalot. Täältä aukevat kauneimmat näkymät kirkolle.

Miten Tampereen tuomiokirkolle pääsee?

Tampereen tuomiokirkko sijaitsee Juhannuskylässä, viiden minuutin kävelymatkan päässä Tampereen rautatieasemalta. Alue on rauhallista seutua ja arkkitehtonisesti mielenkiintoinen sekoitus. Pääosassa ovat betonielmenttitalot, mutta niiden seassa on idyllisiä puutaloja, jugendia ja 1900-luvun vaihteen kertaustyylejä.

Kirkolta on muutaman minuutin kävely Finlaysonin ja Tampellan entisille tehdasalueille, jotka toimivat nykyisin kulttuuritehtaina.

Kaupunginosan toinen upea jugendrakennus on Tampereen keskuspaloasema (Satakunnankatu 16), jonka on suunnittelut Wivi Lönn, Suomen ensimmäinen oman toimistonsa perustanut naisarkkitehti.

Paloasemaa vastapäätä on Tampereen upein hotelli, vuonna 1929 avattu art deco -kaunotar Grand Hotel Tammer.

Lue lisää:

Tampere matkakohteena

Tampereen nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi