Tampereen nähtävyydet

Tampereen nähtävyydet
Tampereen paras nähtävyys on Tampereen tuomiokirkko, jugendin mestariteos. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampereen paras nähtävyys on jugendin mestariteos, Tampereen tuomiokirkko. Mutta Tampereella riittää paljon muutakin nähtävää ja koettavaa: museoitakin on vaikka muille jakaa. Perheitä Tampeereelle houkuttelevat Särkänniemen huvipuisto ja upouusi Muumimuseo.

Erikoisten nähtävyyksien ystäviä Tampere hemmottelee Lenin-museolla ja hämmästyttävän näköisellä ja kokoisella Kalevan kirkolla.

Tampereen nähtävyyksien sijainnit näet Tampereen kartalla.

Tampereen parhaat museot

Pelimuseo Tampere
Suomen Pelimuseo on Tampereen uusimpia nähtävyyksiä. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampereen historia on teollistumisen historiaa. Tampere on Suomenkin oloissa sangen nuori kaupunki; Tampere on kasvanut tehtaidensa ympärille, joita Tammerkosken läpi virtaavat vedet ovat pyörittäneet.

Tampereen teollisuuden ja työväen historiaan kannattaa käydä tutustumassa Finlaysonin historiallisella tehdasalueella sijaitsevassa Työväenmuseo Werstaassa. Museo on ilmainen.

Tampereen työläishistoriasta kertoo myös Amurin työläismuseokortteli, jonka rakennukset ovat ainoa säilynyt muisto Amurin kaupunginosan vanhasta puutaloalueesta. Museo on avoinna kesäkaudella toukokuusta syyskuun puoliväliin. Museon yhteydessä toimiva viihtyisä kahvila Amurin helmi on avoinna ympäri vuoden.

Työväenkulttuuria ei tietenkään olisi myös ilman kolikon toista puolta, vauraita tehtaan omistajia. Tamperelaisen yläluokan elämään voi tutustua upouudessa Milavida-museossa, joka sijaitsee Finlaysonin patruunoiden rakennuttamassa uusbarokkipalatsissa Näsilinnassa.

Tampereen museoiden muita kohokohtia ovat Muumimuseo ja Suomen Pelimuseo, jossa voi pelata niin lautapelejä kuin klassisia videopelejäkin.

Hauska nähtävyys on myös Vakoilumuseo, Euroopan ainoa laatuaan.

Tampereen taidemuseot

Tampereen taidemuseolla on Suomen toiseksi suurimmat taidekokoelmat. Pysyvien kokoelmien lisäksi Tampereen taidemuseo järjestää suosittuja vaihtuvia näyttelyitä.

Kiinnostava taidemuseo on myös Sara Hildénin taidemuseo, jonka pohjana on menestyneen liikenaisen, Sara Hildénin, keräämä moderin taiteen kokoelma, yksi Suomen laajimmista ja merkittävimmistä.

Tampereen erikoiset nähtävyydet

Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Kalevan kirkko Tampereella näyttää jättimäiseltä Aalto-maljakolta. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampereen erikoisin nähtävyys on Kalevan kirkko, jonka suunittelivat Suomen tärkeimpiin moderneihin arkkitehteihin kuuluvat Reima ja Raili Pietilä. Pietilät voittivat kirkon suunnittelusta järjestetyn kilpailun ehdotuksellaan ”Hellitä mäkivyötä, meridiaani”.

Kirkosta tulikin yhtä psykedeelinen kuin sen työnimestä: Kalevan kaupunginosaan nousi mäelle monumentaalinen kirkkorakennus, joka näyttää viljasiilon ja aaltomaljakon risteytykseltä. Kalevan kirkkoa onkin kutsuttu myös nimellä Sielujen siilo.

Kalevan kirkolta kannattaa käväistä myös läheisellä Kalevankankaan hautuumaalla, joka on Suomen kiehtovimpia hautausmaita.

Tamperen toinen erikoinen nähtävyys on Lenin-museo, joka sijaitsee Tampereen työväentalolla samalla paikalla, jolla Lenin ja Stalin kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa. Kun muualla maailmassa Lenin-museot suljettiin Neuvostoliiton romahdettua, Tampereen museo on juurtunut jäädäkseen. Entistä ehommaksi uudstettuna se kiiltää kuin Leninin kalju!

Tampereen kauneimmat jugend-rakennukset

Tampere paloasema
Tampereen komean pääpaloaseman suunnitteli Wivi Lönn. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Teollistuminen toi mukanaan vaurautta, josta muistuttavat Tampereelle 1900-luvun alussa rakennetut useat kauniit jugendrakennukset.

Tampereen upein nähtävyys on Lars Sonckin suunnittelema jugendin mestariteos Tampereen tuomiokirkko. Kirkon sisätilojen koristelusta vastasivat Hugoa Simberg ja Magnus Enckell, joille ei asetettu minkäänlaisia ehtoja tai rajoituksia, vaan taiteilijoiden sallittiin vapaasti toteuttaa suunnitelmiaan. Ja millainen kirkko Tampereen tuomiokirkosta tulikaan!

Jugendista kiinnostuneiden kannattaa käväistä myös lähettyvillä katsomassa Tampereen keskuspaloasemaa (Satakunnankatu 16), joka on tuomiokirkon ohella Tampereen arvokkaimpia jugendrakennuksia. Vuonna 1908 valmistuneen Paloaseman suunnitteli Suomen ensimmäinen oman toimistonsa perustanut naisarkkitehti Wivi Lönn.

Paloaseman valmistuessa paloautojen virkaa hoitivat vielä hevosvetoiset vankkurit.

Komeita jugendrakennuksia on myös Tampereen Keskustorin laidalla.

Särkänniemen huvipuisto

Tampereen nähtävyydet
Särkänniemen huvipuiston härvelit tyydyttävät taatusti vauhdinhimon. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Särkänniemen huvipuisto ei juuri esittelyjä kaipaa. Särkänniemen huvipuistolaitteet tyydyttävät taatusti kovemmankin vauhdinnälän. Myös perheen pienimmille riittää nähtävää ja koettavaa kuten Angry Bird Land ja Mauri Kunnaksen Koiramäki.

Näsinneula
Mitä olisi kaupunki ilman omaa fallossymboliaan? Kauan eläköön Näsinneula! Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Särkänniemen kauas näkyvä katseenvangitsija, Näsinneula, on Suomen korkeimpia rakennuksia ja toimii sekä näkötornina että ravintolana. Näsinneulan huipulla näkyvät valot ennustavat tamperelaisille säätä: kolme keltaista valoa tarkoittaa aurinkoa ja kolme vihreää sadetta. Välimuodot kertovat puolipilvisestä tai epävakaasta säästä.

Pyynikin näkötorni

Pyynikin näkötorni
Pyynikin näkötornissa kuuluu käydä nautiimassa munkeista ja maisemista. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Näsinneulan ohella Tampereella on toinenkin kuuluisa näkötorni: Pyynikin torni. Pyynikin kauniilta harjulta on ihailtu maisemia pitkään: Pyynikiltä avautuvista ihastuttavista näkymistä on säilynyt muistiinpanoja jo ajalta ennen Tampereen perustamista.

Pyynikin puustoakin on suojeltu jo 1830-luvulta lähtien, ja harjun vanhimmat puut ovat yli 200-vuotiaita.

Maisemiaankin paremmin Pyynikin näkötorni tunnetaan tosin munkeistaan, jotka Pyynikin kahvio tekee salaisella reseptillä. Pyynikin munkkeja pidetään Suomen parhaina.

Lue lisää Tampereesta.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi