Finlaysonin tehdas ja Työväenmuseo Werstas

Finlaysonin tehdas Tampere
Finlaysonin tehdas Tampereella oli Suomen teollistumisen merkkipaaluja. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampereen historian merkkipaalu oli vuosi 1820, jolloin skotlantilainen James Finlayson perusti Tampereelle puuvillatehtaan, josta kasvoi ajan saatossa Suomen suurin alallaan. Finlayson tosin möi tehtaansa jo viidentoista vuoden jälkeen, mutta nimi pysyi.

Uudet omistajat, Nottbeckit, laajensivat Finlaysonin tehdasta. Vuonna 1837 valmistui kuusikerroksinen tehdasrakennus, Kuusvooninkinen, Suomen ensimmäinen moderni tehdas, joka herätti rakennustekniikallaan huomiota ulkomailla asti.

Vuonna 1860 Finlaysonin tehtaasta sai elantonsa lähes puolet Tampereen 5000 asukkaasta.

Maaliskuisena iltana 1882 Finlaysonin tehtaalla koettiin sekin ihme, kun kello 19–20 tehtaalla paloi ensi kerran Suomessa sähkövalo. Sähkölamppu oli tuotu suoraan Edisonin tehtaalta Amerikasta.

Tampereen teollistuminen ei tietenkään ollut yhtä juhlaa. Työolot olivat usein surkeat, ja lapsityövoima oli yleistä. 1800-luvun lopulla lähes viidennes suomalaisten tehtaiden ja verstaiden työntekijöistä oli lapsia.

Työväenmuseo Werstas

Tampereen teollisuuden ja työväen historiaan tutustuu parhaiten Finlaysonin tehdasalueella sijaitsevassa komeassa ja kunnianhimoisessa Työväenmuseo Werstaassa. Museo on ilmainen.

Werstaan päänäyttely Meirän kaupunki esittelee eläväisesti työelämän muuttumista 1900-luvulla. Vierailla voi vaikkapa vuosisadanalun osuuskaupassa, työväen säästöpankissa ja työväentalolla.

Kiehtova on myös Höyrykonemuseo, jossa pääsee ihailemaan Suomen suurinta höyrykonetta, vuonna 1900 käyttöön otettua Sulzeria, joka sijaitsee alkuperäisellä paikallaan.

Lisäksi Werstaassa on vaihtuvia näyttelyitä.

Finlaysonin tehdas nykyään

Finlaysonin historiallinen tehdasalue on nykyään kulttuurikäytössä. Vanhoissa tehdasrakennuksissa toimii Työväenmuseo Werstaan ohella Vakoilumuseo, elokuvateatteri ja Panimoravintola Plevna. Lisäksi tiloissa on lääkärikeskus ja monenlaisia luovan alan yrityksiä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi