Muumimuseo – muumien koti on Tampereella

Muumimuseo
Muumimuseo sijaitsee Tampere-talossa. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Muumimuseo avattiin Tampereelle vuonna 2017 vuosikymmenien odotuksen jälkeen. Museon pohjana on Tove Janssonin itsensä jo aikoja sitten lahjoittama Muumilaakson kokoelma, joka käsittää Janssonin alkuperäispiirroksia ja Tuulikki Pietilän kolmiulotteisia kuvaelmia.

Ehtona kokoelman luovuttamiselle oli, että se saisi Tampereelta arvoisensa tilat. Ennen varsinaisen Muumimuseon avaamista kokoelma ehti viettää aikamoista kiertolaiselämää: se on ollut esillä niin Tampereen pääkirjastossa Metsossa kuin Tampereen taidemuseossakin.

Uuden museon myötä Janssonin toive vihdoin toteutui. Museo on saanut kunnon tilat Tampere-talolta, Pohjoismaiden suurimmasta konsertti- ja kongressikeskuksesta.

Museo on aivan upea. Ihastuttava. Fantastinen. Voit keksiä tähän perään minkä tahansa positiivisen superlatiivin ja se pitää museon kohdalla todennäköisesti paikkansa.

Siinä missä Naantalin Muumimaailma on suunnattu pienille lapsille, Tampereen Muumimuseo on upea kohde sekä lapsille että aikuisille.

Muumimuseon perusnäyttely

Muumimuseo
Muumiuseon kokoelmiin kuuluu hienoja pienoismalleja. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Janssonin ja Pietilän alkuperäisteosten ohella uusi Muumimuseo vie muumien maailmaan multimedian keinoin. Hattivattien salamoinninkin pääsee näkemään.

Perusnäyttely Kuinkas sitten kävikään? kuljettaa vierailijan kaikkien 12 muumikirjan tarinoihin. Matkan varrella on helppo vertailla, miten Janssonin tyyli muuttui ja kehittyi vuosien varrella.

Tutuksi tulevat tietysti myös muumien elämänviisaudet.

Perusnäyttelyn nimikkoteos, Kuinkas sitten kävikään?, lienee ollut monen suosikki muumikirjojen joukossa. Visuaalisesti upeassa kirjassa leikitään tasoilla: sivuihin on leikattu aukkoja, joista näkee seuraaville sivuille.

Näyttelyä varten kirjasta on tehty jättimäinen versio, jota pystyy selailla. Aivan mahtavaa.

Pietilän pienoismallit

Pietilän muumitarinoita kuvaamia pienoismalleja on museon kokoelmissa peräti 40. Ne ovat toteutukseltaan ja tunnelmaltaan aivan fantastisia. Suurimman osan kuvaelmista Pietilä teki yksinäisellä Klovharun saarella, jossa kaksikko vietti kesänsä.

Muumimuseon Muumi-talo

Museon kohokohtia on kaksi metriä korkea Muumi-talo, jonka Tove Jansson, Tuulikki Pietilä ja heidän ystävänsä Pentti Eistola rakensivat alun perin Bratislavan vuoden 1979 kuvitusbiennaaliin. Rakentamiseen meni kolme vuotta, ja viisikerroksinen talo vilisee mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Kolmikko rakensi taloa inspiroiden, ilman valmiita piirrustuksia. Talo ei suoraan vastaakaan suoraan muumikirjoissa kuvattua taloa, vaan on itsenäinen taideteoksensa. Sen takia taloa ei Janssonin toiveesta kutsuta Muumitaloksi vaan Muumi-taloksi.

Muumipatsas

muumipatsas
Kovia kokenut muumipatsas seisoo nykyisin Tampere-talon edustalla. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Muumimuseon edustalla sijaitsee Tuulikki Pietilän tekemä pronssinen Muumipeikko-patsas (2004). Kiven päällä seisovaa Muumipeikkoa voi pitää Suomen versiona Kööpenhaminan Pienestä merenneidosta, jonka tapaan myös muumipatsas on joutunut toistuvasti ilkivallan kohteeksi.

Vuonna 2008, kun patsas sijaitsi vielä Tampereen pääkirjaston Metson luona, Muumipeikkoa telottiin niin pahoin, että se jouduttiin valamaan kokonaan uudelleen. Viimeksi patsas joutui ilkivallan kohteeksi vuonna 2011.

Toivottavasti uusi sijainti Tampere-talon edustalla tuo muumipatsaalle rauhaisammat ajat.

Hotellit Muumimuseon vieressä

Aivan Muumimuseon vieressä, Åkerlundinkadulla, on Tampereen kenties paras edullinen majapaikka, Dream Hostel & Hotel.

Samoilla kulmilla Muumimuseon ja Tampere-talon lähellä sijaitsee myös 88,5 metriä korkea pilvenpiirtäjähotelli Solo Sokos Hotel Torni.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi