Naantali – tällainen on Suomen paras kesäkaupunki

Naantali puutalot
Naantalin sivukujat ovat ihastuttavia. Torikadun ja Hamppukehruunkadun kulmassa on upea vanha, punainen puutalo. Kuva: Visit Naantali

Uskallame väittää: Naantali on Suomen paras kesäkaupunki. Täällähän viettää kesänsä Suomen presidenttikin Kultarannassa, omassa ”kesämökissään”! Ja kuka voisi vastustaa sanontaa Hymyilee kuin Naantalin aurinko? Auringon sanotaankin paistavan Naantalissa innokkaammin kuin missään muualla Suomessa.

Matkakohteena Naantali tunnetaan parhaiten Muumimaailmasta, ja idyllinen puutalokeskusta on tuttu Risto Räppääjä -elokuvista. Ei siis liene ihme, että Naantalia pidetään eritysesti perhekohteena.

Naantali sopii kuitenkin hyvin myös pariskunnille. Heitä houkuttelee paikalle Naantalin kylpylä, joka on yksi Suomen parhaista kylpylöistä. Eikä sovi unohtaa myöskään golfaajia. Heille Naantalilla on tarjottavanaan loistava golfkenttä, Kultaranta Golf.

Matka Naantaliin

Monelle voi tulla yllätyksenä, kuinka lähellä Turkua Naantali sijaitsee. Matkaa on vaivaiset 15 kilometriä, siis saman verran kuin Helsingin keskustasta Vuosaareen. Naantalissa onkin helppo käydä vaikkapa osana Turun-reissua. Matkan taittaminen onnistuu vaivatta vaikka polkupyörällä.

Bussit 6 ja 7 kulkevat vartin välein Turun kauppatorilta Naantaliin. Busseja kulkee myös illalla ja yöllä, tosin harvemmin. Lippu maksaa kolme euroa.

Jos saapuu Naantaliin omalla autolla, kannattaa huomioida, että parkkipaikkoja on keskustsassa rajallisesti. Hyvä, ilmainen pysäköinti on Kuparinvuoren parkkipaikka lyhyen kävely päässä vanhasta kaupungista.

Kesäisin Naantaliin voi myös risteillä Turusta perinteisellä Ukkopekka-höyrylaivalla tiistaista lauantaihin. Matka kestää vajaa kaksi tuntia.

Mannerheiminkatu – kävelykatu Naantalin keskustassa

Naantali
Kaunis Mannerheiminkatu on Naantalin sydän. Kuva: Visit Naantali

Naantalin sydän on kävelykatu Mannerheiminkatu, joka kulkee keskustan halki. Täältä on hyvä aloittaa Naantaliin tutustuminen. Nykyisen nimensä entinen Pitkäkatu sai vuonna 1942, marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäivänä.

Söpöissä, värikkäissä puutaloissa on monenlaisia gallerioita ja käsityöpuoteja. Taloista vanhimmat ovat 1700-luvulta, suurin osa 1800-luvulta.

Kadun varrella sijaitsee myös Naantalin museo Humppi, joka esittelee Naantalin historiaa. Nähtävillä on esimerkiksi luostarin pienoismalli.

Museon toinen rakennus, Hiilola, sijaitsee kulman takana Katinhäntä-kujalla, ja sen aiheena on paikallisen porvariperheen elämä 1800-luvun lopulla.

Kannattaa muistaa poiketa myös kauniille ja rauhallisille sivukujille. Aivan keskustassa sijaitsee useita tunnelmallisia majataloja kuten Luostarikadun viihtyisä Hotel Palo ja Kaivokadun Bridget Inn.

Vierasvenesatama ja Naantalin Kaivohuone

Mannerheiminkadun päässä on Naantalin vierasvenesatama – ja tietysti kaunis vanhanajan puinen jäätelökioski. Oi idylliä!

Satamasta aukeavat näkymät Naantalin komealle kirkolle ja sen edustalla olevalle Naantalin kaivohuoneelle, komealle, keltaiselle ravintolarakennukselle, joka on ollut jo vuodesta 1868 kesäkaupungin seuraelämän keskuksia.

Kaivohuoneen vieressä vierasvenesatama seurailevalla Nunnakadulla on muitakin mukavia ravintoloita. Niinikään keltaisessa puutalossa sijaitseva hotelli-ravintola Amandis tunnetaan herkullisista vohveleistaan ja Trappi on loistava kalaravintola.

Naantalin kirkko ja Nunnalahti

Naantalin huvivenesataman maisemia hallitsee komea keskiaikainen kirkko. Kirkon edustalla on Naantalin kaivohuone. Kuva: Amazing Mikael / Shutterstock

Naantalin kirkko on Suomen toiseksi suurin keskiaikainen kivikirkko Turun tuomiokirkon jälkeen. Kirkon torni hallitseekin komeasti Naantalin näkymiä.

Kirkko rakennettiin alun perin alueella sijainneen birgittalaisluostarin kirkoksi, ja Naantalin kaupunki kasvoi sen ympärille palvelemaan pyhinvaeltajia ja luostarin tarpeita. 1440-luvulla perustettu luostari oli Suomen ensimmäinen paikka, joka tarjosi koulutusta naisille.

Luostarin lopuksi koitui uskonpuhdistus 1500-luvun puolivälissä, mutta kirkko on säilynyt, samoin Naantalin nimi, joka tarkoitti aikoinaan ruotsiksi Armon laaksoa.

Kirkon hautausmaan vieressä on viehättävä uimaranta Nunnalahti. Mahtoivatkohan nunna käydä siellä aikoinaan uimassa?

Muumimaailma – Naantalin paras kohde perheille

Naantalin Muumimaailmassa on aito muumitalo.
Naantalin Muumimaailmassa on aito muumitalo.

Melkein Naantalin kirkon vierestä pääsee siltaa pitkin Muumimaailmaan, joka sijaitsee tunnelmallisesti omalla saarellaan Naantalin edustalla. Muumimaailmassa pääsee vierailemaan Muumitalossa ja tutustumaan muumitarinoiden hahmoihin.

Kuparivuori – Naantalin paras näköalapaikka

Puukeskustan toisella reunalla kohoaa Kuparivuori, jonka rantakallioille kannattaa kivuta ihailemaan ihania merimaisemia. Ja mielellään vaihtaa suudelma rakkaansa kanssa.

Kalliioiden kupeessa on myös laituri, josta pääsee pulahtamaan uimaan.

Kuparivuorelta katsottuna lahden toisella puolen on Kultaranta, Suomen presidentin kesäasunto.

Surullisen kaunis Kultaranta – Naantalin paras nähtävyys

Kultaranta
Presidentin kesäasunnon, Kultarannan, puutarha on Suomen hienoimpia. Kuva: Visit Naantali

Naantalin ykkösnähtävyys on tietenkin presidentin kesäasunto Kultaranta, komea, jugendhenkinen graniittihuvila, jossa pääsee vierailemaan.

Kultarannan sisätilat ovat komea nähtävyys, samoin Kultarannan kaunis puutarha.

Kultarannan historialla on ollut tosin synkätkin hetkensä. Kultarannan rakennutti kesäasunnokseen merimiehen pojasta yhdeksi Suomen rikkaimmista miehistä omin avuin noussut maanviljelysneuvos ja taiteen ja tieteen tukija Alfred Kordelin. Vuonna 1916 valmistuneen Kultarannan piirsi sankariarkkitehti Lars Sonck.

Kordelin ehti viettää Kultarannassa vain yhden kesän, kun hän kuoli maatilallaan Mommilan kartanon kahakassa venäläisen matruusin surmaamana. Samana päivänä bolsevikit olivat ottaneet Pietarissa vallan lokakuun vallankumouksessa, ja venäläiset matruusit olivat etsimässä Mommilan kartanosta aseita.

Kordelinilta jäi jälkeensä valtava omaisuus, jota hoitava säätiö jakaa apurahoja Suomen taiteen ja tieteen tukemiseen.

Vanhasta kaupungista nähden Kultaranta sijaitsee lahden toisella puolen. Lahden yli pääsee pitkin sangen komeaa Ukko-Pekan siltaa.

Vuonna 1934 valmistunut kaksiholvinen silta nimettiin presidentti Pehr Evind Svinhufvudin lempinimen mukaan, mikä oli sikälikin sopivaa, että silta rakennettiin juuri Kultarannan takia. 1980-luvulla viereen rakennettiin moderni silta, joka ei onneksi pelaa sillan estetiikkaa Kuparivuorelta päin.

Naantali ja Golf

Presidentin kesäasunnon lähettyvillä sijaitseva Kultaranta Golf on yksi Suomen upeimmista golfkentistä ja sitä sopii esitellä ulkomaalaisillekin vieraille.

Golfkentän yhteydessä toimivat komea hotelli Kultaranta Resort ja ravintola Heineken House, jonka pizzoilla kannattaa käydä herkuttelemassa muidenkin kuin golfarien.

Naantalin kylpylä ja ravintola Thai Garden

Naantali Span ulkouima-allas on romanttinen niin kesällä kuin talvellakin.
Naantali Span ulkouima-allas on romanttinen niin kesällä kuin talvellakin.

Naantalin kuuluisin hotelli on Naantalin kylpylä, joka panostaa etenkin ravintoloidensa laatuun. Naantalin kylpylästä löytyykin Suomen paras thairavintola Thai Garden. Ravintola on saanut virallisen tunnustuksen makujensa aitoudesta myös Thaimaan valtiolta.

Naantalin kylpylä sijaitsee puolentoista kilometrin päässä keskustasta Maijamäessä.

Maatilamajoitus Naantalissa

Jos ei haittaa asua keskustan ulkopuolella, Tammiston Bed & Breakfast tarjoaa satumaisen kaunista maatilamajoitusta. Päärakennus on yli sadan vuoden takaa, ja lampaiden rapsuttelu kuuluu huoneen hintaan.

Toinen erityisen nätti, keskustan ulkopuolella sijaitseva majapaikka on Perhehuvila kuin koti. Tämä olisi kiva paikka vuokrata kokonaan vaikka isommalle porukalle (tilaa on yhteensä 12 hengelle). Toki myös yksittäisiä huoneita vuokrataan.

Katso tarjoukset Naantalin hotelleihin.

Naantali kokemuksia

Mitä itse pidät Naantalista? Voit kertoa omia Naantalin-kokemuksiasi ja vinkkejäsi alta löytyvässä kommenttiosuudessa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi