Naantali – tällainen on Suomen paras kesäkaupunki

Naantali puutalot
Naantalin sivukujat henkivät entisaikain tunnelmaa. Kuva: Visit Naantali

Naantali on Suomen paras kesäkaupunki ylitse muiden. Täällähän viettää kesänsä Suomen presidenttikin omassa ”kesämökissään” Kultarannassa!

Ja kuka voisi vastustaa sanontaa ”Hymyilee kuin Naantalin aurinko”? Auringon sanotaan paistavan Naantalissa innokkaammin kuin missään muualla Suomessa.

Naantali sopii monenlaiselle matkaajalle. Lapset rakastavat Muumimaailmaa, ja Naantalin idyllinen puutalokeskusta on tuttu Risto Räppääjä -elokuvista.

Pariskuntia houkuttelee puolestaan Naantalin kylpylä, joka on ansainnut paikkansa Suomen parhaiden kylpylöiden listallamme.

Golfaajat viihtyvät Naantalin loistavalla Kultaranta Golf -golfkentällä.

Naantalin sydän on Mannerheiminkatu

Naantali
Kaunis Mannerheiminkatu on Naantalin sydän. Kuva: Visit Naantali

Naantalin sydän on keskustan halki kulkeva kävelykatu Mannerheiminkatu, joka olisi sydäntäsärkevän ihastuttava, ellei Naantalissa olisi aivan mahdotonta särkeä sydäntään. Söpöissä, värikkäissä puutaloissa on monenlaisia gallerioita ja käsityöpuoteja.

Taloista vanhimmat ovat 1700-luvulta, suurin osa 1800-luvulta.

Kadun päässä on Naantalin vierasvenesatama – ja tietysti kaunis vanhanajan puinen jäätelökioski. Oi idylliä!

Satamasta aukeavat näkymät Naantalin komealle kirkolle.

Naantalin kirkko on komea muisto keskiajalta

Naantalin huvivenesataman maisemia hallitsee komea keskiaikainen kirkko. Kuva: Amazing Mikael / Shutterstock

Naantalin kirkko on Suomen toiseksi suurin keskiaikainen kivikirkko Turun tuomiokirkon jälkeen. Kirkon torni hallitseekin komeasti Naantalin näkymiä.

Kirkko rakennettiin alun perin alueella sijainneen birgittalaisluostarin kirkoksi, ja Naantalin kaupunki kasvoi sen ympärille palvelemaan pyhinvaeltajia ja luostarin tarpeita.

Luostarin lopuksi koitui uskonpuhdistus 1500-luvun puolivälissä, mutta kirkko on säilynyt, samoin Naantalin nimi, joka tarkoitti aikoinaan ruotsiksi Armon laaksoa.

Muumimaailma – Naantalin paras kohde perheille

Naantalin Muumimaailmassa on aito muumitalo.
Naantalin Muumimaailmassa on aito muumitalo.

Perheille Naantalin suurin vetonauloja on tietysti Muumimaailma, jossa pääsee vierailemaan Muumitalossa ja tutustumaan muumitarinoiden hahmoihin.

Muumimaailma sijaitsee tunnelmallisesti omalla saarellaan Naantalin edustalla. Perille pääsee siltaa pitkin Naantalin kirkon edustalta.

Sillan kupeessa, hautausmaan vieressä on viehättävä uimaranta Nunnalahti.

Kuparivuori – Naantalin paras näköalapaikka

Aivan puukeskustan vieressä kohoaa Kuparivuori, jonka rantakallioille kannattaa kivuta ihailemaan ihania merimaisemia. Ja mielellään vaihtaa suudelma rakkaansa kanssa.

Kalliioiden kupeessa on myös laituri, josta pääsee pulahtamaan uimaan.

Kuparivuorelta katsottuna lahden toisella puolen on Kultaranta, Suomen presidentin kesäasunto.

Surullisen kaunis Kultaranta – Naantalin paras nähtävyys

Kultaranta
Presidentin kesäasunnon, Kultarannan, puutarha on Suomen hienoimpia. Kuva: Visit Naantali

Naantalin ykkösnähtävyys on tietenkin presidentin kesäasunto Kultaranta, komea, jugendhenkinen graniittihuvila, jossa pääsee vierailemaan.

Kultarannan sisätilat ovat komea nähtävyys, samoin Kultarannan kaunis puutarha.

Kultarannan historialla on ollut tosin synkätkin hetkensä. Kultarannan rakennutti kesäasunnokseen merimiehen pojasta yhdeksi Suomen rikkaimmista miehistä omin avuin noussut maanviljelysneuvos ja taiteen ja tieteen tukija Alfred Kordelin. Vuonna 1916 valmistuneen Kultarannan piirsi sankariarkkitehti Lars Sonck.

Kordelin ehti viettää Kultarannassa vain yhden kesän, kun hän kuoli maatilallaan Mommilan kartanon kahakassa venäläisen matruusin surmaamana. Samana päivänä bolsevikit olivat ottaneet Pietarissa vallan lokakuun vallankumouksessa, ja venäläiset matruusit olivat etsimässä Mommilan kartanosta aseita.

Kordelinilta jäi jälkeensä valtava omaisuus, jota hoitava säätiö jakaa apurahoja Suomen taiteen ja tieteen tukemiseen.

Naantali ja Golf

Presidentin kesäasunnon lähettyvillä sijaitseva Kultaranta Golf on yksi Suomen upeimmista golfkentistä ja sitä sopii esitellä ulkomaalaisillekin vieraille.

Golfkentän yhteydessä toimivat komea hotelli Kultaranta Resort ja ravintola Heineken House, jonka pizzoilla kannattaa käydä herkuttelemassa muidenkin kuin golfarien.

Naantalin hotellit ja ravintolat

Naantali Span ulkouima-allas on romanttinen niin kesällä kuin talvellakin.
Naantali Span ulkouima-allas on romanttinen niin kesällä kuin talvellakin.

Naantalin kuuluisin hotelli on Naantalin kylpylä, joka panostaa etenkin ravintoloidensa laatuun. Naantalin kylpylästä löytyykin Suomen paras thairavintola Thai Garden. Ravintola on saanut virallisen tunnustuksen makujensa aitoudesta myös Thaimaan valtiolta.

Naatalin huvivenesatamassa, Nunnakadun varrella, on useita mukavia, jopa legendaarisia ravintoloita. Trappi on loistava kalaravintola ja ihanassa, keltaisessa puutalossa sijaitseva hotelli-ravintola Amandis tunnetaan herkullisista vohveleistaan.

Naantalissa on useita tunnelmallisia majataloja kuten Luostarikadulla sijaitseva viihtyisä Hotel Palo ja Kaivokadun Bridget Inn. Molempien sijainti on mukava aivan keskustan vieressä.

Jos ei haittaa asua keskustan ulkopuolella, Tammiston Bed & Breakfast tarjoaa satumaisen kaunista maatilamajoitusta. Päärakennus on yli sadan vuoden takaa, ja lampaiden rapsuttelu kuuluu huoneen hintaan.

Toinen erityisen nätti, keskustan ulkopuolella sijaitseva majapaikka on Perhehuvila kuin koti. Tämä olisi kiva paikka vuokrata kokonaan vaikka isommalle porukalle (tilaa on yhteensä 12 hengelle). Toki myös yksittäisiä huoneita vuokrataan.

Katso tarjoukset Naantalin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi