Punkaharju – Suomen kuuluisin harju vie 1800-luvun idylliin

Seitsemän kilometriä pitkä Punkaharju on Savon kuuluisimpia luonnonnähtävyyksiä. Kuva: Antti Helin

Punkaharju on Savon kauneimpia ja kuuluisimpia matkakohteita. Kaunis harju nousi maineeseen jo 1800-luvulla yhtenä Suomen ensimmäisistä nähtävyyksistä.

Punkaharjun metsät suojeltiin jo vuonna 1803 keisari Aleksanteri I:n määräyksestä. Kruununpuisto Punkaharjusta tehtiin 1843. Syynä suojeluun oli paitsi alueen luonnonkauneus, myös se, että puut suojasivat eroosiolta Punkaharjun yli kulkevaa Savonlinnan ja Viipurin välistä maantietä.

Samoihin aikoihin kaunis harju nousi maineeseen matkailukohteena, ja 1870-luvulla Punkaharjulle avattiin upea Punkaharjun valtionhotelli, Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva hotelli.

Upeiden maisemien ohella Suomen kuuluisimmalla harjulla on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Metsämuseo Lusto on elämyksellinen kohde niin lapsille kuin aikuisillekin, ja Punkaharjun metsäpuistossa näkee Suomen korkeimmat puut.

Vierailu Punkaharjulla

Punkaharju on kaunis, vaikka puut peittävätkin järvinäkymät. Kuva: Antti Helin

Seitsemän kilometriä pitkän luonnonihmeen loi jääkausi. Alkumatkaltaan Punkaharju on matala, vain vähän veden pintaa korkeammalla kulkeva kannas, kunnes se nousee korkeuksiin komeaksi harjuksi.

Harju on komeiden puiden peitossa – kiitos jo lähes 200 vuotta jatkuneen suojelutyön. Se tosin tarkoittaa myös sitä, että järvimaisemia joutuu ihailemaan tiheän puumaton takaa.

Punkaharjun läpi voi ajaa autolla pitkin harjun laella mutkittelevaa tietä, mutta parhaiten harjusta nauttii kävellen. Maisemat vilahtavat autolla ajaessa ohi liian nopeasti ja puiden kätkeminä, mutta kävellen ne avautuvat aivan eri tavalla.

Jätä siis auto tien varren taukopaikalle ja jalkaudu. Pysähdy, hengitä, nauti. Järvinäkymät pilkistävät alati mäntyjen katveesta. Ilma tuoksuu raikkaalta. Punkaharjun kauneus on käsin kosketeltavissa.

Punkaharjun nähtävyydet

Punkaharjun maisemista nauttii parhaiten kävellen. Kuva: Antti Helin

Punkaharjun alueella riittää nähtävää helposti useammaksikin päiväksi. Lyhyen ajomatkan päässä on Kerimäen kirkko, maailman suurin puukirkko, eikä Savonlinnaankaan ole pitkä matka.

Aivan Punkaharjun vieressä on komea metsämuseo Lusto ja suojeltu Metlan metsäpuisto, jossa kasvavat Suomen korkeimmat puut.

Metsämuseo Lusto

Lusto on komeimpia Metsähallituksen ylläpitämistä museoista. Tarjolla on monenlaista mielenkiintoista tietoa tukinuitosta ja entisajan metsätöistä.

Kukapa osaisi arvata, kuinka suuren puulastin yksi hevonen voi vetää? Suomen ennätys on 12 tonnia 15 kilometrin matkalla. Se onnistui, kun alla oli hyvin tehty jäätie. Ajatella: yhdellä hevosvoimalla voitiin vetää puolet nykyisin rekan vetämistä lasteista.

Perheet on otettu hyvin huomioon Metsämuseo Lustossa. Lapset voivat kömpiä sisään karhunluolaan ja kiivetä suureen puumajaan. Kohokohtana ovat simulaattorit, joilla pääsee itsekin ohjaamaan metsätyölaitteita.

Metlan metsäpuisto – näe ja koe Suomen korkeimmat puut

Punkaharjun metsäpuiston männyt kohoavat korkeuksiin. Kuva: Antti Helin

Metlan metsäpuisto on upea paikka, joskaan ei kovin hyvin opasteisiin merkitty. Kävelypolut lähtevät aamiaismajoitus Vanhan koulun parkkipaikalta.

Alkumatkasta on hieman tylsähköä puulajistopuistoa, josta polku jatkuu upeaan Kokonharjun aarnialueeseen.

Koskemattomasta aarnimetsästä nousevat loputtoman pitkät ja solakat männyt, jotka tuulenvire saa heilumaan pelottavasti. Puiden uhkaavan huojumisen aiheuttamaa jännitystä ei vähennä ainakaan se, että siellä makaa maatumassa kaatuneita puita.

Kolme kilometriä pitkän Kokonharjun luontoreitin varrella kasvavat Suomen pisimmät puut. Alueella on niin suomen pisin mänty (40,5 metriä) kuin pisin koivukin (38,5 metriä). Suomen korkein puu on kuitenkin samasta metsästä löytyvä euroopanlehtikuusi (44,5 metriä). Ympärillään kyseisellä hongankolistajalla, komealla jöllillä, on ainakin 30 muutakin lehtikuusta, jotka kohoavat kaikki yli 40 metrin korkeuteen.

Yli 125 vuotta sitten istutetussa lehtipuumetsikössä puiden keskipituus on suurempi kuin yhdessäkään toisessa suomen metsikössä. Luvut on mitattuvuonna 2013, mistä puut ovat tietenkin jatkaneet kasvuaan.

Korkeimmat puut ovat nimenomaan pitkiä – kovin paksuja ne eivät ole. Ne ovat laittaneet kaiken energiansa pituuteen.

Puiden poikkeuksellisesta korkeudesta sopii kiittää sitä, että metsäpuistossa on tutkittu metsän kasvua. Osan puista on annettu kasvaa luonnontilassa, toisia on toisia on harvennettu. Hoidetut puut ovat kasvaneet ennätyslukemiin. Eron näkee selvästi myös siinä, että harvennetussa osassa puut ovat kasvaneet paksummiksi ja tuuhealatvaisemmiksi kuin harventamattomassa.

Aarnimetsän läpi kulkevan reitin pituus on kolme kilometriä.

Saimaan taideluola – mitä tapahtui Retretille?

Punkaharjulla toimi pitkään legendaarinen taidekeskus Retretti, jonka upeat näyttelytilat oli louhittu kallion sisään. Näyttelytkin olivat erinomaisia. Lopulta 2010-luvu alussa Retretti meni konkurssiin ja lopetti toimintansa.

Luolasto on vihdoin herätetty uudelleen henkiin nimellä Saimaan taideluola Retretti. Maan alle on louhittu myös konserttisali, jossa on aktiivisesti ohjelmaa.

Punkaharjun valtionhotelli ja Sami Tallbergin ravintola

Punkaharjun historiallisessa Valtionhotellissa 1800-luvun idylli herää eloon. Kuva: Antti Helin

Punkaharjun läpi ei sovi kiirehtiä. Pysähdy yöksi tai pariksi Hotel Punkaharjuun, entiseltä nimeltään Punkaharjun valtionhotelli. Kyseessä on Suomen historiallisin hotelli. Punkaharjulle kannattaisi matkustaa jo yksin ihastuttavan Hotel Punkaharjun ansiosta.

Venäjän tsaari Nikolai antoi vuonna 1845 varat kauniin, sveitsiläistyylisen metsänvartijan talon rakentamiseen. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin talosta muokattiin matkailijoiden käyttöön Valtionhotelli.

Vanha, puinen hotelli on täynnä menneen ajan tunnelmaa ja ruokaan panostetaan tosissaan. Hotellilta lähtevät helpot kävelyreitit harjualueen kauniisiin maisemiin. Hotellissa on tietenkin myös rantasauna.

Hotel Punkaharjusta on helppo lähteä patikoimaan Punkaharjun maisemiin. Kuva: Antti Helin

Ja mikä parasta: Punkaharjun hotellia ei ole koskaan hallinnoinut suuri ja ilmeetön hotelliketju, eikä se ole joutunut kantamaan Rantasipin, Cumuluksen tai Sokos-hotellin etuliitettä. Täällä asutaan edelleen kuin entisaikain sadussa.

Hotel Punkaharjun nykyinen omistaja, entinen julkkismalli Saimi Hoyer on laittanut valtavasti vaivaa ja rakkautta hotellin eteen. Hotellin ravintolasta vastaa maailmallakin villiyrttikeittiöllään mainetta niittänyt Sami Tallberg.

Hotelli Punkaharju kannattaa varata olemalla yhteydessä suoraan hotelliin. Varauspalveluiden ystävät löytävät Pukaharjun maisemista monta muutakin hotellia ja majapaikkaa.

Matka Punkaharjulle

Punkaharju sijaitsee lähellä itärajaa, keskellä Savon kauniita järvimaisemia. Savonlinnaan on vajaan kolme vartin ajomatka. Lue lisää Savon nähtävyyksistä.

Lappeenrannasta on ajomatkaa puolitoista tuntia.

Punkaharju – kokemuksia

Punkaharjusta kirjoitti matkailutoimittaja Antti Helin, joka ihastui vanhaan valtionhotelliin: ”Pastellinpinkki, kauniin puuleikkauksin koristeltu hotelli on kuin aikamatka 1800-luvulle, jolloin Punkaharjusta tuli maineikas nähtävyys. Yövyimme yhdessä siskon perheen kanssa ja olo oli kuin jossain periodidraamassa. Kauniimpaa aamiaishuonetta on vaikea kuvitella. Isot ikkunat aukeavat harjun vartta metsään ja järvelle. Idylli oli täydellinen.”

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Punkaharjusta.

Lue lisää: Itä-Suomen parhaat nähtävyydet

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi