Lappeenranta – kaupunki joka käy vetyvoimalla

Lappeenrannan ratsuväkimuseo.
Ratsuväkimuseo sijaitsee Lappeenrannan vanhimmassa talossa. Kuva: Antti Helin

Lappeenrannalla on kaksi ylivoimaista matkailuvalttia hihassaan. Ensinnäkin Lappeenranta on portti Viipuriin. Lappeenarannasta lähtevät ja Saimaan kanavan kautta kulkevat viisumivapaat risteilyt Viipuriin tekevät Lappeenrannasta ja Viipurista melkein kaksoiskaupunkeja.

Kaksoiskaupunkimaisen tunnelman tajuaa viimeistään Lappeenrannan Etelä-Karjalan museossa, jonka näyttelytilasta iso osa on omistettu Viipurille.

Toisekseen Lappeenrannassa on tehty tieteellinen läpimurto. Lappeenrannassa on todistettu, että kokonainen kaupunki voi käydä vetyvoimalla!

Ainakin melkein. Aivan sataprosenttisen puhdasta ei Lappeenrannankaan energiantuotanto tosin ole: vetyvoiman lisäksi lappeenrantalaisten energiahuollossa on merkittävä osuus myös atomivoimalla.

Lappeenrannan vedyt ja atomit ovat suomalaisen grilliruuan aatelia. Suomalainen kesätunnelma ei siitä paljoa parane, kun Viipurin risteilyltä Lappeenrannan satamaan palattua huitaisee huiviin herkullisen vedyn ja suuntaan sataman ravintolalaivaan oluelle valoisassa kesäyössä.

Kuten Lappeenrannassa sanotaan: ”Ota vety, et pety.”

Lappeenrannan nähtävyydet

Lappeenrannan parhaat nähtävyydet ovat lähekkäin satamassa ja sen vieressä sijaitsevassa linnoituksessa. Alue on viehättävä. Päänähtävyys on viehättävä Lappeenrannan linnoituksen alue. Sataman vierestä kohoavien vehreiden maavallien suojissa on kokonainen vanha kaupunginosa, johon tutustumiseen kannattaa varata useampi tunti.

Kesäisin Lappeenrannassa on toinenkin linna: Lappeenrannan hiekkalinna.

Lappeenrannan kauppatorin ja keskustan modernin puolen voi sen sijaan hyvin jättää omaan arvoonsa.

Lappeenrannan linnoitus

Lappeenrannan linnoitus
Lappeenrannan linnoituksen muureja. Kuva: Antti Helin

Lappeenrannan linnoitus on viehättävä paikka, aivan kuin pienoisversio Helsingin Suomenlinnasta. Kyseessä ei ole keskiaikainen linna, vaan komeiden, vehreiden maavallien suojaama linnoitus.

Rakentaminen alkoi Ruotsin vallan aikana 1649, ja linnoitusta modernisoitiin 1700-luvun lopulla.

Muurit kohoavat aivan Lappeenrannan sataman kupeesta, mutta niitä erehtyy helposti luulemaan ruohikkoiseksi mäeksi, jos ei tiedä niiden olevan muuria.

Muurien suojissa ovat säilyneet linnoituksen vanhat, tunnelmalliset talot, jotka toimivat nyt viehättävinä museoina, ravintoloina, kahviloina, kauppoina ja gallerioina.

Nähtävyytenä on myös Suomen vanhin ortodoksinen kirkko, venäläiselle varuskunnalle vuonna 1785 rakennettu Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko.

Mukaan mahtuu tietenkin kauneusvirheenä myös yksi moderni talo, Suomessa kun ollaan. Kyseessä on vuonna 1972 valmistunut Yleisradion toimitalo. (Yle voisikin tehdä juttusarjan siitä, mikä meitä suomalaisia vaivaa, kun yhtään historiallista kokonaisuutta ei voida Suomessa säilyttää koskemattomana.)

Linnoitus on nopeasti nähty, mutta sen museoissa ja ravintoloissa saa helposti vierähtämään puoli päivää.

Linnoituksella on myös synkkä historiansa. Suomen sisällissodan jälkeen Lappeenrannan linnoituksessa toimi erityisen pahamaineinen vankileiri, joka opittiin tuntemaan mielivaltaisista teloituksista.

Leirin yhteensä lähes 3000 punavangista teloitettiin noin 500.

Etelä-Karjalan museo ja Viipurin pienoismalli

lappeenranta-viipurin-pienoismalli
Viipurin pienoismalli Etelä-Karjalan museossa. Kuva: Antti Helin

Lappeenrannan linnoituksen kohokohta on (Majurskan tunnelmallisen kahvilan ohella) Etelä-Karjalan museon äärettömän kiehtova Viipuri-pienoismalli – etenkin jos pienoismalliin tutustuu juuri Viipurissa käytyään.

Pienoismalli perustuu 2.9.1939 noin kello 10.30 otettuihin ilmakuviin Viipurista.

Pienoismallista voi ihastuneena poimia katseellaan tuttuja rakennuksia ja näkymiä. Viipurin pienoismalli kuvastaa hyvin, kuinka vähän Viipuri on kaupunkikuvaltaan muuttunut siitä, kun suomalaiset lähtivät. Kuinka hyvin kaupunki onkaan säilynyt!

Etelä-Karjalan museon tiloissa järjestetään myös kunnianhimoisia vaihtuvia näyttelyitä.

Pieni ratsuväenmuseo

Lappeenranta-ratsuvakimuseo
Ratsuväenmuseon pienoismalleja. Kuva: Antti Helin

Yhdellä ja samalla seitsemän euron lipulla voi käydä kaikki linnoituksen alueella olevat museot kuten pienen Ratsuväkimuseoon.

Ratsuväenmuseossa esitellään ohimennen hakkapeliitat, mutta esineistöä alkuperäistä esineistöä hakkapeliitoilta ei ole (esimerkiksi kaikki hakkapeliittojen joukko-osastojen liput ovat Ruotsin museoissa).

Paremmin ovat edustettuina rakuunat – ratsain liikkuvat mutta jalan taistelevat sotilaat – joita koulutettiin juuri Lappeenrannan varuskunnassa.

Ratsuväenmuseo sijaitsee Lappeenrannan vanhimmassa talossa, joka on rakennettu vuonna 1772.

Lappeenrannan hiekkalinna

Lappeenrannassa on kesäisin toinenkin ”linnoitus”. Lappeenrannan hiekkalinna on rakennettu kesäisin jo yli kymmenen vuoden ajan. Teema on aina eri. Rakentamiseen käytetään yli kolme miljoonaa kiloa hiekkaa. Hiekkaa vahvistetaan liimamaisella sidosaineella, jotta linna kestää kesäkuun alkupuolelta elokuun loppuun.

Linnan ympäristössä on yleensä monenlaista pientä, huvipuistomaista tekemistä perheille.

Hiekkalinnoitus sijaitsee aivan sataman ja linnoituksen vieressä.

Wolkoffin talo – aikamatka menneeseen

Ivan Wolkoff oli venäläinen maaorja, joka eteni Lappeenrannassa vauraaksi kauppiaaksi. Keskustassa sijaitseva Wolkoffin talo (Kauppakatu 26) on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, peräisin vuosilta 1826–1905. Kotimuseossa kerrotaan Wolkoffin suvun historiasta ja nähdään, miltä varakkaan venäläisen kauppiaan talo on näyttänyt.

Talomuseon yhteydessä toimii ravintola.

Rakuunamäki – Lappeenrannan varuskunnan uusi elämä

Rakuunamäki on entinen varuskunta-alue aivan kaupungin keskustan vieressä. Satamaan ja Lappeenrannan linnoitukselle kävelee kymmenessä minuutissa. Punatiiliset vanhat kasarmit henkivät mennyttä aikaa – ja monelle myös nuoruuden inttimuistoja.

Samantapaisia kasarmeja on muuallakin Suomessa, mutta kokonaisuutena Rakuunamäki on yksi parhaiten säilyneistä 1800-luvun lopun kasarmialueistamme.

Punatiilisten rakennusten lomassa on muutama kaunis puutalo, kuten entinen sotilaskoti ja aivan aluetta halkovan Mannerheiminkadun päässä sijaitseva Upseerikerho, joka toimii nykyisin lounasravintolana.

Lähivuosina Rakuunamäestä voi kehittyä hyvinkin mielenkiintoinen alue, jos Lappeenrannan kaupunki pelaa sen suhteen korttinsa oikein.

Jo nyt alueella kannattaa käydä kävelemässä – tai yöpymässä etiseen kasarmiin remontoidussa, tunnelmallisessa Hotelli Rakuunassa.

Mistä löytyvät Lappeenrannan parhaat vedyt ja atomit?

Tyylipuhdas vety suoraan Lappeenrannan sataman vetyvoimalaitoksesta.
Tyylipuhdas vety suoraan Lappeenrannan sataman vetyvoimalaitoksesta. Kuva: Antti Helin

Vety on lihapiirakka, jonka väliin tulee kinkkua ja kananmunaa. Atomi on lihapiirakka joko kinkulla tai kananmunalla. Vetyä tai atomia tilattaessa on myös valittava, haluaako savu- vai keittokinkkua.

Makuelämykselle ratkaisevaa on se, että lihapiirakka tulee Kesämäen leipomosta. Lappeenrantalaisleipomon piirakat ovat kuohkeudessaan ylivertaisia. Voisi jopa sanoa taivaallisia.

Paikallisasukkaat tuntevat varmasti salaisia vetyparatiiseja, mutta me turistit voimme luottavaisin mielin suunnata kahteen grillikioskiin, joista taatusti saa erinomaisen vedyn tai atomin.

Varmoja paikkoja loistaviin vety- ja atomielämyksiin ovat satamassa Satama-Sannin kioski ja kauppatorilla Kahvikioski Lohko.

Lappeenrannan ravintolat

Myönnetään: olemme aina Lappeenrannassa keskittyneet todistamaan, että ihminen voi käydä yksin vetyvoimalla. Joten Lappeenrannan muut herkuttelupaikat ovat jääneet vähälle huomiolle.

Suosittelemisen arvoinen paikka kakkukahveille on Lappeenrannan linnoituksessa vanhassa talossa sijaitseva tunnelmallinen Cafe Majurska. Tee haudutetaan samovaareissa, ja tukevampaa piristystä kaipaavat voivat kokeilla vaikka Lotan lorausta.

Satamassa kelluu kaksi anniskelulaivaa. Yli satavuotias tervahöyry S/S Prinsessa Armaada on Lappeenrannan ikoneita. Vieressä kelluva S/S Suvi-Saimaa tapaa kerätä suojiinsa hieman Armaadaan nuorempaa asiakaskuntaa.

Lappeenrannan hotellit

Scandic Patrialla on erinomainen sijainti sataman ja Lappeenrannan linnoituksen vieressä vehreän puiston laidalla.

Sokos Hotel Lappeeta kannattaa sen sijaan varoa kaikkien muiden paitsi kauppamatkustajien. Hotelli sijaitsee Lappeenrannan kammottavassa hallintokompleksissa, joka ei sovi lainkaan pikkukaupunkiin. Lisäksi hotellin pohjakaava on älytön: huone saattaa pahimmillaan olla pitkän korttelin levyisen käytävän toisessa päässä. Sokos Hotel Lappeen aamupala on kyllä hyvä, eikä satamaankaan ole kuin noin vartin kävely pitkin jyrkkää mäkeä.

Tunnelmallisin valinta on Lappeenrannan kylpylä, jonka vanha puoli sijaitsee yli satavuotiaassa rakennuksessa.

Lappeenranta – kokemuksia

Lappeenrannasta kirjoitti matkailutoimittaja Antti Helin, jolla on jo ikävä Lappeenrantaan. ”Joka kerta, kun olen käynyt Lappeenrannassa olen löytänyt jotain uutta. Seuraavaksi haluaisin tutustua tarkemmin Rakuunamäkeen eli Lappeenrannan historialliseen varuskunta-alueeseen. Ja vedyt – parempaa kesäherkkua ei olekaan (paitsi ehkä Savonlinnan lörtsyt!”

Lue lisää: Itä-Suomen parhaat nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi