Lappeenranta – kaupunki joka käy vetyvoimalla

Lappeenrannan ratsuväkimuseo.
Ratsuväkimuseo sijaitsee Lappeenrannan vanhimmassa talossa. Kuva: Antti Helin

Lappeenrannalla on kaksi ylivoimaista matkailuvalttia hihassaan. Ensinnäkin Lappeenranta on portti Viipuriin. Lappeenarannasta lähtevät ja Saimaan kanavan kautta kulkevat viisumivapaat risteilyt Viipuriin tekevät Lappeenrannasta ja Viipurista melkein kaksoiskaupunkeja.

Kaksoiskaupunkimaisen tunnelman tajuaa viimeistään Lappeenrannan Etelä-Karjalan museossa, jonka näyttelytilasta suurin on omistettu Viipurille.

Toisekseen Lappeenrannassa on tehty tieteellinen läpimurto. Lappeenrannassa on todistettu, että kokonainen kaupunki voi käydä vetyvoimalla!

Ainakin melkein. Aivan sataprosenttisen puhdasta ei Lappeenrannankaan energiantuotanto tosin ole: vetyvoiman lisäksi lappeenrantalaisten energiahuollossa on merkittävä osuus myös atomivoimalla.

Lappeenrannan vedyt ja atomit ovat suomalaisen grilliruuan aatelia. Suomalainen kesätunnelma ei siitä paljoa parane, kun Viipurin risteilyltä Lappeenrannan satamaan saavuttua huitaisee huiviin herkullisen vedyn ja suuntaan sataman ravintolalaivaan oluelle valoisassa kesäyössä.

Kuten Lappeenrannassa sanotaan: ”Ota vety, et pety.”

Lappeenrannan nähtävyydet

Lappeenrannan päänähtävyys on viehättävä Lappeenrannan linnoituksen alue. Sataman vierestä kohoavien vehreiden maavallien suojissa on kokonainen vanha kaupunginosa, johon tutustumiseen kannattaa varata useampi tunti.

Linnoituksen alueella on useita museoita, gallerioita, kahviloita ja ravintoloita. Kohokohtia on Etelä-Karjalan museossa sijaitseva huikea Viipurin pienoismalli.

Kesäisin Lappeenrannassa on toinenkin linna: Lappeenrannan hiekkalinna.

Lue lisää Lappeenrannan nähtävyyksistä.

Mistä löytyvät Lappeenrannan parhaat vedyt ja atomit?

Tyylipuhdas vety suoraan Lappeenrannan sataman vetyvoimalaitoksesta.
Tyylipuhdas vety suoraan Lappeenrannan sataman vetyvoimalaitoksesta. Kuva: Antti Helin

Vety on lihapiirakka, jonka väliin tulee kinkkua ja kananmunaa. Atomi on lihapiirakko joko kinkulla tai kananmunalla. Vetyä tai atomia tilattaessa on myös valittava, haluaako savu- vai keittokinkkua.

Makuelämykselle ratkaisevaa on se, että lihapiirakka tulee Kesämäen leipomosta. Lappeenrantalaisleipomon piirakat ovat kuohkeudessaan ylivertaisia. Voisi jopa sanoa taivaallisia.

Paikallisasukkaat tuntevat varmasti salaisia vetyparatiiseja, mutta me turistit voimme luottavaisin mielin suunnata kahteen grillikioskiin, joista taatusti saa erinomaisen vedyn tai atomin.

Varmoja paikkoja loistaviin vety- ja atomielämyksiin ovat satamassa Satama-Sannin kioski ja kauppatorilla Kahvikioski Lohko.

Lappeenrannan ravintolat

Myönnetään: olemme aina Lappeenrannassa keskittyneet todistamaan, että ihminen voi käydä yksin vetyvoimalla. Joten Lappeenrannan muut herkuttelupaikat ovat jääneet vähälle huomiolle.

Suosittelemisen arvoinen paikka kakkukahveille on Lappeenrannan linnoituksessa vanhassa talossa sijaitseva tunnelmallinen Cafe Majurska. Tee haudutetaan samovaareissa, ja tukevampaa piristystä kaipaavat voivat kokeilla vaikka Lotan lorausta.

Satamassa kelluu kaksi anniskelulaivaa. Yli satavuotias tervahöyry S/S Prinsessa Armaada on Lappeenrannan ikoneita. Vieressä kelluva S/S Suvi-Saimaa tapaa kerätä suojiinsa hieman Armaadaan nuorempaa asiakaskuntaa.

Lappeenrannan hotellit

Scandic Patrialla on erinomainen sijainti sataman ja Lappeenrannan linnoituksen vieressä vehreän puiston laidalla.

Sokos Hotel Lappeeta kannattaa sen sijaan varoa kaikkien muiden paitsi kauppamatkustajien. Hotelli sijaitsee Lappeenrannan kammottavassa hallintokompleksissa, joka ei sovi lainkaan pikkukaupunkiin. Lisäksi hotellin pohjakaava on älytön: huone saattaa pahimmillaan olla pitkän korttelin levyisen käytävän toisessa päässä. Sokos Hotel Lappeen aamupala on kyllä hyvä, eikä satamaankaan ole kuin noin vartin kävely pitkin jyrkkää mäkeä.

Tunnelmallisin valinta on Lappeenrannan kylpylä, jonka vanha puoli sijaitsee yli satavuotiaassa rakennuksessa.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi