Mikaelinkirkko – Turun erikoinen satulinna

Mikaelinkirkko on erikoinen sekoitus gotiikkaa ja jugendia. Arkkitehti Lars Sonck pääsi toteuttamaan jungendvisionsa täydellisinä vasta myöhemmin Tampereen tuomiokirkossa. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Turun kirkoista erikoisimpia on Mikaelinkirkko. Se on kiehtovan kummallinen metamorfoosi, jossa uusgotiikka sekoittuu jugendiin. Jos arkitehtuuri – tai satulinnat ylipäätään – kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

Mikaelinkirkon sijaintikin on ihastuttava kauniissa Port Arthurin puukaupunginosassa. Se on myös sopivasti matkan varrella Turun taidemuseolta Kakolaan.

Kun Mikaelinkirkosta järjestettiin suunnittelukilpailu vuonna 1894, sen voitti nuori arkkitehtilupaus, 23-vuotias Lars Sonck. Kerrotaan, että Sonckille tuotti erityistä tyydytystä se, että hän oli voittanut kirkon suunnittelukilpailussa opettajansa Nyströmin, joka oli vain vähän aiemmin reputtanut hänet tentissä.

Opettajat olivat puolestaan Sonckin menestyksestä niin näreissään, että suunnittelevat jopa hänen erottamistaan opinahjosta.

Uusgotiikasta jugendiin

Turun jugendkirkko
Mikaelinkirkon ovi on jo pääosin täyttä jugendia, mutta uusgotiikka näkyy yhä tiilikoristeluissa. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Kirkon suunnitteluvaiheesta rakennustöiden alkuun ehti kulua sen verran aikaa, viisi vuotta, että Euroopassa vieraillut Sonck innostui uudesta tyylisuunnasta ja halusi muuttaa alkuperäistä suunnitelmaa uusgotiikasta jugendin suuntaan.

Siihen ei suostuttu. Rakennustöiden aikana Sonck onnistui kuitenkin ujuttaa mukaan myös jugendin tunnelmaa. Lopputuloksesta tuli tyylisuuntien sekasikiö. Kirkko keräsi alusta asti ihailua, mutta Sonck ei voinut myöhemmällä iällään sietää koko rakennusta, vaan kiersi sen aina kaukaa Turussa vieraillessaan.

Muutamaa vuotta Mikaelin kirkkoa myöhemmin valmistui Tampereen tuomiokirkko, jossa Sonck sai toteuttaa jugendvisionsa kokonaisuudessaan.

Port Arthur – Turun puutalokaupunginosa

Mikaelin kirkko Turku
Port Arthur on Turun keskustan viehättävä puutalokaupunginosa. Taustalla kohoaa satulinnamainen Mikaelinkirkko. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Mikaelinkirkon vieressä on viehättävä puutaloalue nimeltä Port Arthur eli Portsa, jonka laidalla kirkko nousee kuin punainen satulinna.

Nimensä Portsa on saanut itäaasialaisen Port Arthurin satamakaupungin mukaan. Kun työläisille tarkoitettua puutaloaluetta rakennettiin 1900-luvun alussa oli Venäjä juuri menettänyt Port Arthurin kaupungin sodassa Japanille, ja muuan rakennustöihin osallistuneista muurareista murjaisi rakentavansa ”uutta Port Arthuria”.

Jos tällä suunnalla yllättää nälkä, melkein kirkon nurkalla on iät ja ajat toiminut Pizzeria Napoli.

Mikaelinkirkolta on vain lyhyt matka Kakolaan.

Jos pidit artikkelista, arvostamme kovasti, jos jaat sen sosiaalisessa mediassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!