Kokemuksia Museokortista

Museokortti kokemuksia
Museokortti tekee museoissa käymisestä yhtä juhlaa. Tai liika museoissa käyminen sekoittaa pään. Henkiköstä riippuen. Kuva: Ella Karttuneen / Museokortti

Asun ulkomailla, mutta päätin silti hankkia kesällä Museokortin. Päätös maksoi itsensä reilusti takaisin jo yhdellä kesävierailulla. Tarkkaa kirjaa en pitänyt, mutta yksittäisten museolippujen ostamiseen olisi mennyt helposti tuplasti rahaa.

Toki kiersin Suomea poikkeuksellisen aktiivisesti ja kävin melkein jokaisessa vastaantulevassa museossa, sillä keräsin tietoa tekeillä olevaan Kerran elämässä Suomi -kirjaan. Mutta väitän, että Museokortti on hyvä ostos kaikille muillekin vähänkään kotimaanmatkailusta kiinnostuneille.

Katsotaanpa.

Onko Museokortti hintansa arvoinen?

Museokortti maksaa 72 euroa ja se on voimassa vuoden. Keskimäärin Suomen museoiden pääsymaksut ovat noin 10 euroa, mutta joukossa on myös kalliimpia. Esimerkiksi Mikkelin upouusi Muisti – sodan ja rauhan keskus maksaa sisälle 18s euroa. Toki jotkin museot ovat edullisempiakin, mutta tällöin kyseessä on yleensä jokin hyvin paikallinen pikkumuseo.

Eli jos käy seitsemässä museossa vuoden aikana, kortti maksaa itsensä takaisin. Se menee helposti rikki jo parilla kaupunkivierailulla.

Parasta Museokortissa on kuitenkin sen tarjoama huolettomuus. Kun kortin on kerran hankkinut, voi huoletta piipahtaa vaikka jokaisessa matkan varrelle osuvassa museossa, jos siltä tuntuu. Ei tarvitse pohtia, onko kyseinen museo vaivan väärti. ”Ilmaiseksi” sisään vaan!

Ainakin itse kävin monessa museossa, joissa en olisi nuukuuttani välttämättä muuten käynyt. Osan olisi voinut jättää väliinkin, mutta moni tarjosi mukavia pikku yllätyksiä.

Museokortti myös kannustaa vierailemaan aiempaa enemmän museoissa eli kuluttamaan kulttuuria ja sivistämään itseään. Suomalaiset museot ovat nykyisin pääosin erinomaisia, oikeita elämyksiä. Näyttelyiden asetteluun on käytetty paljon aikaa ja kekseliäisyyttä.

Museokortti tekee myös mahdollisesi sopivassa välissä vain piipahtaa tutuissa suosikkimuseoissa. Onko ikävä jotakin Kallen–Gallelan tai Schjerfbeckin taulua? Ei muuta kuin pikavisiitille Ateneumiin.

Voiko samassa Museossa käydä Museokortilla moneen kertaan?

Kyllä. Museokortilla voi mennä kuhunkin museoon vain kerran päivässä mutta vaikka kuinka monena päivänä vuodessa.

Jos syystä tai toisesta haluaa käydä samassa museossa saman päivän aikana useamman kerran, sekin voi järjestyä, kunhan kysyy ja sopii asiasta paikan päällä museohenkilökunnan kanssa.

Käykö Museokortti kaikkiin museoihin?

Museokortti ei käy aivan kaikkiin museoihin, mutta omilla reissuillani ei tullut vastaan kuin muutama kotiseutumuseo, johon se ei käynyt. Museokortti toimi erinomaisesti myös Ahvenanmaalla.

Kaikkiaan Museokortin piiriin kuuluu yli 300 museota eri puolilla Suomea.

Mistä ja koska museokortti kannattaa ostaa?

Kortin voi ostaa museoista. Osta se heti seuraavalla museovierailulla, sillä tulet taatusti sitä käyttämään.

Käyttöönsä samaa saman tien väliaikaisen museokortin, joka on voimassa kuukauden verran. Tänä aikana tulee rekisteröityä palveluun. Rekisteröinnin jälkeen kotiin saapuu postissa varsinainen museokortti.

Fyysisen kortin lisäksi Museokorttia voi käyttää kätevänä appina puhelimessa.

Kortti on voimassa tasan vuoden. Kortin voi ostaa myös etukäteen Museot-sivustolta, sillä se astuu voimaan vasta ensimmäisen museovierailun yhteydessä.

Voiko Museokorttia lainata kaverille?

Kortti on henkilökohtainen eli sitä ei voi lainata eteenpäin kavereille tai sukulaisille. Henkilöllisyys voidaan tarkistaa, ja näin käytännössä tapahtuukin ainakin silloin, jos käyttää Museokortti-appia. Appi näyttää kortinhaltijan kuvan.

Minä käytin ainoastaan Appia, koska se oli kätevä. Ei tarvinnut etsiä korttia lompakosta, vaan ottaa puhelin vain taskusta.

Mutta järjestelmän huiputtajille tiedoksi. Jos on aivan pakko venyttää systeemiä, niin ensimmäistä väliaikaista museokorttia lienee helppo lainata kaverille, sillä sitä voi käyttää kuukauden ajan palveluun rekisteröitymättä. Tällöin systeemissä ei myöskään näy käyttäjän ikää tai sukupuolta.

En kuitenkaan suosittele Museokortin väärinkäyttöä. Se on niin mahtava keksintö, että pidetään siitä yhdessä huolta ja toivotaan museokortille pitkää ikää ja menestystä!

Millainen vaikutus Museokortilla on ollut?

Museokortin nettisivuilta voi lukea tarkemmin, millainen vaikutus Museokortilla on ollut Museoiden toimintaan, mutta tässä tiivistetysti.

Aalto-yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan”Museokortti on muuttanut museoiden käyttökulttuuria. Kun henkilö saa käyttöönsä Museokortin, hänen museokäyntinsä keskimäärin kolminkertaistuvat aiempaan verrattuna. Kynnys poiketa museoon on madaltunut, piipahtamiset lisääntyneet. Myös aiemmin museoista kiinnostumattomat henkilöt ovat ryhtyneet museopalvelujen aktiivikäyttäjiksi.”

”Museossa vieraillaan useimmiten yhden tai useamman henkilön seurassa. Museokortin hankkineet houkuttelevat museokierrokselle kortittomia tuttaviaan ja näin Museokortti kasvattaa myös kertalippujen myyntiä.”

Ja vielä niille tiedoksi, jotka epäilevät, että tähänkin hienoon juttuun olisi jokin koira haudattua: ”Museokortin myyntitulot palautetaan museoille kävijämäärien perusteella ja osuus tuloista käytetään museoiden yhteismarkkinointiin sekä järjestelmän ylläpito- ja kehityskuluihin. Perustamiseen ei ole käytetty julkista rahoitusta. Museokortti-toiminnasta vastaa FMA Creations Oy, joka on kokonaan Suomen museoliitto ry:n (museoiden etujärjestö) omistama. Museokortti-järjestelmällä ei ole museoalan ulkopuolisia edunsaajia.”

Museokortti lanseerattiin jo vuonna 2015 ja 350 000 suomalaisen kerrotaan ostaneen Museokortin. Määrä kuulostaa isolta, mutta kortti on sen verran mainio, että sen käyttäjämääriä on selkeästi mahdollista vielä kasvattaa.

Siispä: hyvät ihmiset, hankkikaa Museokortti!

Jos pidit artikkelista, arvostamme kovasti, jos jaat sen sosiaalisessa mediassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT