Eckerö – Ahvenanmaan paras kohde perheille

Käringsund Ahvenanmaa
Eckerön Käringsundista löytyvät Ahvenanmaan kauneimmat kalastajakylämaisemat. Kuva: Dan Sjunnesson – Studio CA / Visit Åland

Eckerö on Ahvenanmaan paras kohde perheille: Suomen läntisimmästä kunnasta löytyvät Ahvenanmaan paras hiekkaranta ja teemapuisto. Nähtävää on myös aikuisempaan makuun: saariston komein pytinki ja kauneimmat venevajat.

Eckerö on oma saarensa, mutta sitä tuskin huomaa. Matkalla pääsaarelta ylitetään vain lyhyet pengertiesillat. Matkaa Maarianhaminasta Eckeröön on 35 kilometriä.

Pyöräilykohteena Eckerö ei ole paras mahdollinen, jos ei toki mahdotonkaan. Tie kulkee pääosin pelto- ja metsämaisemassa, eikä matkan varrella oikein arvaisi Ahvenanmaalla  olevansakaan. Parempi ajaa saapua autolla, varsinkin jos on liikkeellä lasten kanssa.

Degersand – Ahvenanmaan paras hiekkaranta

Ahvenanmaa hiekkaranta
Eckerön Degersand on Ahvananmaan paras hiekkaranta. Kuva: Daniel Eriksson / Visit Åland

Suurin syy matkustaa Eckeröön on Degersand, Ahvenanmaan paras hiekkaranta. Matala ranta sopii mainiosti myös lapsille. Suomen mittapuulla Degersand on aivan huippuluokan ranta, hyvin mahdollisesti koko maan paras.

Hiekka on vaaleaa ja pehmeää, meri todella kirkasta. Laidoilla on pienet kalliot ja edessä aava ulappa. Degersand tuo mieleen sellaiset tropiikin paratiisirannat, jotka nähdessään on aivan pakko kirmata veteen uimaan. Täällä iskee sama tunne.

Hiekkapohjakin on erinomainen ja syvenee sopivasti vaan ei liikaa. Ainakin välillä on kivoja aaltoja, jossa leikkiä ja jopa bodysurfata.

Ja mikä tärkeintä: Täällä on usein lämmintä. Eckeröllä on maine yhtenä Pohjoismaiden aurinkoisimmista paikoista.

Degersand sijaitsee hieman syrjässä aivan Eckerön etelälaidalla. Rannan vieressä on leirintäalue, joka pitää kioskia. Muita palveluita ei ole.

Parhaiten Degersand sopii päiväretkelle. Ajomatkaa on vartin verran Eckerön lomailukeskukseen Käringsundiin. Pyörällä sen taittaa noin puolessa tunnissa.

Maarianhaminastakin ajaa alle kolmen vartin.

Käringsund – Eckerön lomakeskus

Eckerön lomailukeskus on Käringsund, suojainen lahti, jota koristavat vanhat venevajat ja hiekkarannat. Yhdessä venevajoista toimii erinomainen Gastropub Bodegan.

Käringsundissa on useampikin majapaikka. Näistä suurin ja monipuolisin on Käringsund Resort, jossa on tarjolla majoitusta huoneistosta mökkeihin ja huviloihin. Moni palaa tänne vuosi toisensa jälkeen.

Resortti sijaitsee viihtyisällä paikalla, vaikkei sen ranta olekaan (lähellekään) yhtä hieno ja kutsuva kuin Degersand. Meri ei ole yhtä kirkasta ja hiekkakin on vaalean sijaan harmaata. Ajaa silti asiansa.

Resortti henkii kivaa lomakylän tunnelmaa. Palveluihin kuuluu – tietysti – minigolf. Lapsille on leikkipaikka, jossa voi kiipeillä merirosvolaivassa. Kajakkimaastot näyttävät houkuttelevilta. Padeliakin pääsee pelaamaan.

Kesäisin Käringsundista järjestetään retkiä Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevalle historialliselle Märketin majakalle.

Ahvenanmaan kalastusmuseo

Ahvenanmaa museo
Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo. Kuva: Rebecka Eriksson / Visit Åland

Käringsundin nähtävyytenä on valokuvauksellisten venevajojen ohella Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo. Pienehkö museo esittelee pääasiassa täyttejyn eläinten muodossa Ahvenanmaan faunaa. Selostuksia on, mutta aika vajavaisesti.

Mukava paikka kyllä lasten kanssa kiertää ja katsella. Museo on auki kesäisin.

Storby – Eckerön keskusta

Eckerön leppoisa keskusta on Storby, joka sijaitsee lähellä Käringsundia. Varsinaista nähtävää ei ole, mutta muutama ravintola löytyy.

Poikkeuksen kylän punaisiin puutaloihin tekee mintunvihreä rakennus, jossa toimii yksinkertaisuudessaan viehättävä Nalles Gästhem.

Ja yksi elämys on pakko nostaa esiin: Eckerö Centrumbaren eli vanhan ajan baari ja ravintola huoltoasemalla kylän keskustassa. Tämä oli elämyksenä yksi allekirjoittaneen suosikeista koko Ahvenanmaalla.

Kotiruokalounas oli edullinen ja erinomainen, ja terassilla oli kiva seurata paikallisten gubbejen istuskelua. Tulivat paikalle traktoreilla juomaan Jaffaa ja syömään jäätelöä. Kanta-asiakkaissa näytti olevan muutama hyvin elokuvallinen hahmo, kuten muuan haalarimies, joka oli kooltaan melkein jättiläinen.

Centrumbarenin henkilökuntakin oli oikein sydämellistä.

Ahvenanmaan Elvis

Aavistuksen kylän ulkopuolella, Käringsundiin johtavan tien varrella, on Eckerö Hotell & Restaurang. Kyseessä on pesunkestävä perushotelli, yhdellä erikoisuudella. Täällä esiintyy Ahvenanmaan Elvis!

Jos Eckerön nimikkohotellia ei voikaan kutsua millään tapaa Ahvenanamaan viehättävimmäksi, tulee se tarpeeseen, kun alueen muu majoituskapasiteetti alkaa täyttyä kesän vilkkaimpina viikkoina.

Eckerön Posti- ja tullitalo – Venäjän mahdin symboli

Juhannusjuhlat Ahvenanmaan Posti- ja tullitalon edustalla. Kuva: Visit Åland

Storbystä kilometrin verran länteen on Eckerön mahtipontinen Posti- ja tullitalo, koko Ahvenanmaan näyttävin rakennus.

Ei Ahvenanmaan postiksi oikeasti niin mahtavaa taloa olisi tarvittu, mutta julkean suurella pytingillä Venäjä halusi osoittaa mahtiaan Ruotsin suuntaan. Rakennuksen suunnittelu annettiin Suomen suuriruhtinaskunnan kuuluisimman arkkitehdin, Engelin, vastuulle. Sama kaveri oli suunnitellut myös Helsingin hienon empirekeskustan.

Nykyisin Posti- ja tullitalossa on ahvenanmaalaisten taiteilijoiden näyttelyitä ja pieni Postiruotumuseo, joka kertoo postinkulun historiasta saaristossa. Talo tuntuu silti olevan vielä hieman vajaakäytössä. Tässä olisi potentiaalia suuremmaksikin nähtävyydeksi, kun vaan keksittäisiin mitä se voisi olla.

Postitalon sivurakennuksessa, entisessä vaunutallissa, toimii kahvila Kafé Kalesch, jossa myydään herkullisia, käsintehtyjä Mercedes-suklaakonvehteja.

Aivan postitalon vieressä on mukava Havsbandet Pensionat, pienen ja matalan Sandmon uimarannan äärellä.

Teemapuisto Smart Park

Saaren keskivaiheilla, Eckerön kirkon vieressä, on suuri aktiviteettipuisto Smart Park, perheiden ykköskohde Ahvenanmaalla. Täällä on niin seikkailurataa ja vesiaktiviteetteja kuin kotieläimiäkin.

Leikkimisen lomassa opitaan Ahvenanmaan historiaa – vuoden 1854 Bomarsundin taistelun voi käydä esimerkiksi uudestaan vesikanuunoilla.

Matkalla Eckeröön: Hammarlandin ja Eckerön kivikirkot

Eckerö
Eckerön kirkon paanukatto on erityisen hieno. Kuva: Visit Åland

Matkalla Eckeröön on nähtävyytenä kaksi keskiaikaista kivikirkkoa. Maarianhaminasta ajettaessa ensin vastaan tulee Hammarlandin kirkko, jossa on ihanasti pienen satulinnan näköä. Ajatukset livahtavat kuin varkain fantasian puolelle.

Kohta Hammarlandin jälkeen saavutaankin jo Eckerön saarelle ja kohta puoleen seuraavalle kirkolle.

Eckerön kirkko muistuttaa ulkoasultaan aika lailla Hammarlandin kirkkoa. Jos aiot käydä vain jommassa kummassa, käy Eckerön kirkossa. Kirkon paanukatto on poikkeuksellisen kaunis, samoin saarnastuoli, jonka on suunnitellut empire-arkkitehti Engel.

Kirkossa on myös jykevä, tunnelmallisesti lohkeillut puinen kastemalja keskiajalta. Malja on sen verran komea, että se voisi olla vaikka myyttinen Graalin malja – syrjäinen sijainti Ahvenanmaalla selittäisi senkin, miksei maljaa ole vieläkään löydetty.

Valitettavasti Kastemalja on asemoitu tylsään paikkaan, joka vie ison osan sen viehätystä.

Jos taas on jo nähnyt Ahvenanmaalla kovin monta keskiaikaista kirkkoa, voi nämä jättää väliinkin.

Eckerön paras hotelli

Eckerön paras hotelli on omassa rauhassaan sijaitseva Björnhofvda Gård. Vanha maatila on muutettu yhdeksi Ahvenanmaan tyylikkäimmistä majataloista. Tämä on selvästi kalliimpi kuin Eckerön muut majapaikat, mutta elämyksenä hintansa väärti.

Eckerö kokemuksia

Mitä itse pidit Eckeröstä? Voit kertoa omia kokemuksiasi alta löytyvässä kommenttiosuudessa. Oliko Eckerö sinusta Ahvenanmaan paras perhekohde, vai tiedätkö jonkun vielä paremman?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi