Kastelholman linna – koe keskiajan Ahvenanmaa

Kastelholman linna
Kastelholman linna. Kuva: Popova Valeriya / Shutterstock

Kastelholman linna on Ahvenanmaan komeimpia nähtävyyksiä. Se on oikeastaan aivan pakollinen kohde, varsinkin kun aivan vieressä on muitakin elämyksiä.

Jykevä, laatikkomainen linna on Ahvenanmaan maamerkkejä. Eniten linnasta saa irti, kun osallistuu opastetulle kierrokselle. Oppaat ovat hauskoja ja saavat linnan tarinat elämään.

Lapset pääsevät kokeilemaan ylleen keskiaikaisia asuja ja askartelemaan ritarivarusteita.

Maarianhaminasta on matkaa 25 kilometriä. Sen ajaa autolla alle puolessa tunnissa. Polkupyörällä matkaan menee melkein puolitoista tuntia.

Kastelholmassa pelattiin entisaikain suurvaltapeliä

Kastelholman linna rakennettiin 1300-luvun lopulla, ja 1500-luvulla linnan luona käytiin useita taisteluita ruotsalaisten ja tanskalaisten kamppaillessa linnan – ja Ahvenanmaan – hallinnasta.

1500-luvulla linna joutui myös osaksi veljesten Juhana Herttuan ja Eerik XIV kamppailua Ruotsin kruunusta. Suomen herttuana ollessaan Juhana asusti linnassa kolmeen otteeseen 1550- ja 1560-luvuilla. Kaapattuaan vallan veljeltään Juhana piti Eerikiä vuonna 1571 vangittuna linnan tornihuoneessa neljän kuukauden ajan. Eerik oli vangittuna myös Turun linnassa.

Kuninkaallisia vieraita kävi Kastelholmassa vielä 1600-luvulla, kun ruotsalaiset kuninkaat ja mahtimiehet yöpyivät siellä metsästysretkillään.

Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården

Kastelholman linnan vieressä on Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, joka esittelee ahvenanmaalaisen maatilan elämää 1800-luvulla. Vapaa pääsy.

Lasten – ja osin aikuistenkin – suosikkeja tapaavat olla ulkoilmamuseon vieressä laiduntavat lampaat.

Kruununvankila Vita Björn

Aivan ulkoilmamuseon vieressä on sympaattinen nähtävyys, vanha kruununvankila Vita Björn. Kyllä, Ahvenanmaalla jopa vankila voi olla viehättävä!

Vankila avattiin vuonna 1784 ja sitä käytettiin tutkintavankilana lähes 200 vuoden ajan. Vankila on pieni: sellejä oli vain viisi, ja puolet rakennuksesta toimi vanginvartijan perheen asuntona.

Vankila suljettiin ja muutettiin museoksi 1980-luvun alussa, minkä jälkeen Ahvenanmaalla ei ole vankilaa enää ollutkaan.

Sellit on sisustettu eri aikakausien mukaisiksi. Lisäksi voi kurkistaa vanginvartijan kotiin.

Smakby – Ahvenanmaan kuuluisin ravintola

Linnan, vankilan ja ulkoilmamuseon vieressä on Ahvenanmaan kuuluisin – tai ainakin suosituin – ravintola, Smakby. Nimi ei ole aivan tuulesta temmattu: ravintolalla on kokoa kuin pienellä kylällä. Ja mautkin ovat kohdallaan (useimmiten).

Ravintola on todella suosittu lounaspaikkana. Valittavana ovat päivän edulliset erikoisannokset ja hieman hintavampi menu. Kalliita eivät ole kummatkaan. Vaikka jono näyttäisi pitkältä, älä huoli, se menee nopeasti.

Ravintolaa pyörittää Ahvenanmaan julkkiskokki Michael Björklund. Yleensä hän onnistuu, muttei aivan aina. Ainakin allekirjoittaneen pöytäkumppanin Smakbyssä nauttima aasialaisvaikutteinen kanakori oli aikamoinen rimanalitus. Kannattaakin todennäköisesti pitäytyä länsimaisessa keittiössä. Se toimii.

Erinomainen majapaikka on kävelymatkan päässä linnasta ja ravintolasta sijaitseva Kastelholm’s Gästhem.

Sundin kirkko – jykevä muisto keskiajalta

Sundin kirkko
Sundin kirkko on niin jykevä, että see kävisi melkein linnasta.

Kastelholman linnan lähellä on toinenkin komea muisto keskiajalta, 1200-luvulla rakennettu mahtava Sundin kirkko. Sen torni on linnamaisen jykevä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!