Täydellinen opas Tukholmaan

Tukholma
Vanhakaupunki sijaitsee saarella Tukholman sydämessä. Kuva: Andrey Shcherbukhin / Shutterstock

Tukholma on kaiketi aliarvostetuin matkakohde suomalaisten keskuudessa – moni suomalainen on edelleenkin käynyt kaupungissa vain päiväseltään risteilyn osana, vaikka Tukholma on yksi Euroopan viehättävimmistä pääkaupungeista.

Eli kun seuraavan kerran mietit matkakohdetta läheltä, varaa Tukholmalle ainakin muutama päivä. Tukholmasta löytyy myös erittäin kohtuuhintaista majoitusta.

Äläkä yritä ahnehtia kaikkea kerralla, vaan tutustu kunnolla yhteen kaupunginosaan kerrallaan. Tukholma on niin lähellä, että sinne voi matkustaa kaupunkilomalle yhä uudelleen.

Tukholma matkakohteena

Matkakohteena Tukholma on erityisen antoisa hyvän ruuan ja shoppailun ystäville, ja löytyypä Tukholman nähtävyyksistä muutama ihan maailmanluokan ihmekin. Tukholmasta voi myös tehdä useita upeita päiväretkiä.

Tukholma on yhdistelmä uutta ja vanhaa, trendejä ja perinteitä. Tukholma on monesti (ja harmittavasti!) askeleen edellä Suomea ja Helsinkiä mitä tulee muotiin, ravintolatrendeihin ja kaupunkikulttuuriin.

Tai ehkä se on vain hyvä asia: Tukholmaan voi mennä nauttimaan tämän päivän kuumimmista jutuista, ja koto-Suomessa voi taas palata rauhalliseen Ruususen uneen, jossa kaiken ei tarvitse olla koko ajan viimeisen päälle.

Tavallaan Suomi on onnellisessa asemassa: aivan vieressä on tällainen maailman trendikaupunki, johon on vieläpä perin helppo matkustaa!

Tukholman nähtävyydet

Wasa Ship Tukholma
Vasa-laiva oli aikansa mahtavimpia sota-aluksia. Kuva: Jorge Lascar, Flickr CC

Kansainvälisellä mittapuulla Tukholmassa on yksi nähtävyys ylitse muiden: Vasa-museo, jossa voi tutustua maailmaan parhaiten säilyneeseen historialliseen laivaan.

Vasa-laiva sijaitsee Djurgårdenin puistoalueella, jolla on muutakin mielenkiintoista nähtävää kuten Abba-museo, suuri ulkoilmamuseo Skansen ja Gröna Lundin huvipuisto.

Tukholman nähtävyyksistä hyvänä kakkosena tulee Tukholman kaupungintalo, lajissaan yksi maailman upeimmista. Juuri täällä, kaupungintalon sinisessä salissa, vietetään vuosittain joulukuussa Nobel-juhlaa. Kaupungintalo sijaitsee Kungsholmenin rannassa, ja sen hienoihin sisätiloihin tutustutaan opastetuilla kierroksilla.

Tukholman kulttuurikohteiden ykkönen on valokuvataiteen museo Fotografiska, jonka vaihtuvat näyttelyt houkuttelevat käymään kerta toisensa jälkeen, ja monet hankkivatkin vuosipassin. Fotografiska sijaitsee kätevästi Söderissä kivenheiton päässä Viking Linen terminaalista.

Toinen hieno taidemuseo on Norrmalmin kupeessa Skeppsholmen saarella sijaitseva mainio modernin taiteen museo Moderna Museet, jolle pääsee myös kätevästi lautalla Djurgårdenista.

Hyvä uutinen museofaneille on se, että monet Tukholman museot ovat pääosin ilmaisia tai hyvin edullisia. Useissa museoissa on myös kiinnostavaa nähtävää perheen pienimmille.

Voit varata kätevästi netistä Tukholman retket ja nähtävyyksien pääsyliput.

Tukholman kaupunginosat

Tukholma
Jokaisella Tukholman kaupunginosalla on oma luonteensa. Kannattaakin käydä muuallakin kuin Gamla Stanissa.

Tukholma on saaristokaupunki sanan varsinaisessa merkityksessä. Kaupunki on rakennettu 14 saarelle, joita yhdistää 56 siltaa. Lisää saaria on pääkaupungin edustalla – Tukholman ympärille  levittäytyy 24 000 saaresta muodostuva saaristo.

Jos matkustaa Tukholmaan risteilyllä, päivävierailulla askel johdattaa usein puoliautomaattisesti tutuille kulmille keskustan ostoskaduille ja vanhaan kaupunkiin, vaikka Tukholmassa on monta muutakin kiinnostavaa aluetta.

Tukholman kaupunginosilla on kaikilla oma fiiliksensä ja luonteensa ja niille kannattaa antaa kunnolla aikaa sen sijaan että poukkoilisi lyhyessä ajassa kaupunginosasta ja saarelta toiselle.

Tukholman ydinkeskustan muodostavat Norrmalm, Vasastaden ja Östermalm. Aivan kaupungin sydämessä on vanhakaupunki Gamla Stan, ja sen eteläpuolella viihtyisä Södermalm.

Alla esittelemme Tukholman kaupunginosista kiinnostavimmat.

Gamla Stan on Tukholman sydän

Tukholma
Tukholman vanhakaupunki eli Gamla Stan on kaunis kuin karkki. Kuva: Dimbar76 / Shutterstock

Gamla Stan eli vanha kaupunki sijaitsee omalla pienellä saarellaan Tukholman sydämessä. Tunnelma on sikälikin hyvin keskiaikainen. Sillat yhdistävät Gamla Stanin pohjoispuolella Norrmalmin ostoskeskustaan ja eteläpuolella trendikkääseen Södermalmiin.

Vanhankaupungin nähtävyyksistä merkittävimmät ovat Kuninkaanlinna, Nobel-museo ja Ritarihuone. Gamla Stanissa ei kannata jumittaa turistisilla ”pääkaduilla”, vaan lähteä haahuilemaan sivukujille, josta löytyvät parhaat kaupat ja viihtyisimmät kahvilat ja ravintolat.

Nähtävää on paljon, ja Gamla Stanin hotellit ovatkin tunnelmallinen vaihtoehto etenkin ensimmäistä kertaa Tukholmassa yöpyvälle matkailijalle.

Kun Gamla Stanista kulkee siltojen yli etelään, saapuu trendikkääseen Södermalmiin. Pohjoispuolella on puolestaan Norrmalm, Tukholman ostoskeskusta.

Södermalm – Tukholman hipsterein kaupunginosa

Södermalm
Södermalmin maisemia. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Södermalm, Tukholman hipsterein kaupunginosa, on täynnä viihtyisiä kuppiloita ja kaupat ovat Tukholman trendikkäimpiä. Nähtävyytenä on hieno valokuvataiteen museo Fotografiska.

Viking Linen terminaali sijaitsee Södermalmin rannassa.

Erinomainen hotelli Södermalmissa on keskihintainen, ihastuttava Hotel Frantz, joka sijaitsee todella keskeisellä paikalla. Heti nurkan takana odottaa Götgatan ja Söderin kaikki kiehtovat kahvilat, kirpparit, kuppilat ja klubit. Myös Gamla Stan on sekin aivan vieressä.

SoFon alueelta löytyy muutama trendikäs majapaikka, kuten Sofo Hotel.

Norrmalm – Tukholman ostoskeskusta

Norrmalm on Tukholman turistisin alue, joka tarjoaa lähinnä shoppailua, shoppailua ja shoppailua. Annoksen historiallista loistoa kaupunginosaan tuo Gustav II Adolfin aukio, jota koristaa Ruotsin sankarikuninkaan ratsastajapatsas. Aukiolla on Tukholman Kuninkaallinen oopperatalo, joka valmistui vuonna 1898.

Aiemmin paikalla seisoi Kustaa III:n perustama vanha oopperatalo, jossa Kustaa III murhattiin oopperan naamiaisissa. Kuinka melodramaattista!

Oopperan yhteydessä toimivat kuuluisa ravintola Operakällaren sekä maineikas, jo vuonna 1905 avattu Operabaren.

Oopperatalon vierestä pääsee Norrbro-siltaa pitkin Gamla Staniin. Sillan puolivälissä on saari, jolla jököttää komea Riksdagshuset, Ruotsin parlamenttitalo. Sillan toisessa päässä onkin sitten jo Kuninkaanlinna Gamla Stanissa.

Norrmalmilta löytyy suomalaisillekin matkailijoille erittäin tutut Sergelin tori ja ostoskatu Drottninggatan sekä tavaratalot Åhlens (monipuolinen) ja NK (Tukholman Harrod’s). Kannattaa tsekata myös uusi ja tyylikäs Mood sekä valtaa ostoskeskus Gallerian.

Gallerianin yhteydessä on Norrmalmin kaiketi seksikkäin hotelli, Hotel at Six. Modernin tyylikkään hotellin omistaa Suomenkin medioissa esiintynyt hotelliyrittäjä Peter Stordalen, joka tapaa asustaa täällä omassa kattosviitissään.

Kaupunginosana Norrmalm on Tukholman tylsin – kuten ostoskeskustat usein ovat. Täältä löytyy kuitenkin Tukholman viihtyisin hostelli, City Backpackers Hostel, joka on monen mielestä myös yksi Euroopan parhaista. Viihtyisät oleskelutilat ja mukavat pedit kruunaa ilmainen sauna.

Vasastaden (Vasastan) – Tukholman trendikäs keskusta

Norrmalmin pohjoispuolella on Vasastan, joka on noussut raukeasta asuinalueesta yhä trendikkäämmäksi. Monet kaupungin uusista kuumimmista ravintoloista ja kahviloista sijaitsevat nykyisin Vasastanissa, etenkin Odenplanin ja St Eriksplanin ympäristössä.

Vasastan tunnetaan myös leipomoista, antiikkiliikkeistä, vintage-kaupoista ja taidegallerioista. Vasastanin aasialaisten ravintoloiden ja kauppojen keskittymä tunnetaan Tukholman Pikku-Aasiana.

Nähtävyytenä on Ruotsin ehkä kaikkein kuuluisimman arkkitehdin, Gunnar Asplundin, suunnittelema Tukholman kaupunginkirjasto, todellinen uusklassinen kaunotar.

Aivan St Eriksplanin kulmalla sijaitsee romanttinen ja hyvinkin kohtuuhintainen pikkuhotelli Wasa Park.

Kungsholmen – leppoisan rauhallinen kaupunginosa

Kungsholmen on ydinkeskustan länsipuolella, rautatieaseman takana, sijaitseva rauhallinen kaupunginosa, jonka asukkaina on iäkkäämpää väkeä sekä lapsiperheitä.

Kungsholmenilta löytyy hyviä ravintoloita ja kahviloita, ja kesäaikaan alueen vetonaula on rantatie ravintolalaivoineen. Nähtävyytenä on Tukholman upea kaupungintalo.

Kungsholmenin ytimessä sijaitsee designhenkinen Clarion Hotel Amaranten, joka kikkailee mukavasti 60-luvun vaikutteilla.

Östermalm – Tukholman hienostoalue

Ydinkeskustan itälaidalla sijaitseva Östermalm on kaupungin hienostoalue, josta löytyvät kalliit asunnot ja suurlähetystöt, Michelin-ravintolat, sisustusliikkeet ja kuuluisimmat tavaratalot kuten NK ja uusi ja tyylikäs Mood.

Östermalmista vie silta Djurgårdenin laajalle ja vehreälle puistoalueelle, jossa on monenlaista nähtävää Vasa-museosta monenlaisiin teemapuistoihin.

Djurgården ja Tukholma lasten kanssa

Huvipuisto Tukholma
Djurgårdenin vetonauloja on huvipuisto Gröna Lund.

Tukholma on hauska ja helppo perhekohde. Jo laivamatka on lapsille osa elämystä. Myös Tukholma itsessään tarjoaa lapsille monenlaisia elämyksiä. Lisäksi monet aikuisten nähtävyyksiksi mielletyt paikat kuten museot ovat panostaneet myös lasten viihtyvyyteen.

Tukholman paras paikka lapsille on Djurgården, vehreä puistoalue, jossa on monenlaista tekemistä perheille: ulkoilmamuseo Skansen, huvipuisto Gröna Lund ja Astrid Lindgrenin satumaailma Junibacken. Ruotsalaisuutta esittelevässä Nordiska Museetissa voi tutustua 1800-luvun leikkitupaan.

Lapsille sopivat mainiosti myös alueella sijaitsevat Abba-museo ja Vasa-museo, jossa voi ihmetellä komeaa, vanhaa sotalaivaa.

Djurgårdenin pohjoisosassa on Tukholman Heureka eli tiedekeskus ja tekniikan museo Tekniska Museet, joka tarjoaa ihmeteltävää ja oivallettavaa kaikenikäisille.

Djurgårdenilla on myös paljon vehreää puistoaluetta, jossa voi purkaa ylimääräistä energiaa ja nauttia vaikka piknikeväät.

Lasten kanssa kannattaa myös vierailla Paradox Museumissa, jonka huoneet ja esineet saavat aikuisenkin aivot solmuun.

Katso tarjoukset Tukholman perhehotelleihin.

Retket Tukholmasta

Drottningholmin linna Tukholma retkikohteet
Drottningholmin linna. Kuva: Mikael Damkier / Shutterstock

Jos Tukholma on jo koluttu, myös kaupungin laitamilta ja lähiympäristöstä löytyy monenlaista kiinnostavaa näkemistä ja tekemistä.

Drottningholmin linna

Päiväretkellä kannattaa käydä Drottningholmin linnassa, joka on paitsi Unescon maailmanperintökohde, myös Ruotsin kuninkaallisten virallinen asunto. Kerro terveisiä Kalle Kustaalle!

Vierailun kohokohta on linnan vanha teatteri, joka on säilyttänyt 1700-luvun asunsa paremmin kuin yksikään toinen historiallinen teatteri maailmassa.

Gripsholmin linna

Toinen hieno päiväretken kohde on Gripsholmin linna, jossa ovat asuneet monet Ruotsin kuninkaat – vuoroin omasta tahdostaan ja vuoroin vangittuina.

Gripsholin linna sijaitsee viehättävässä, 1700-luvun asunsa säilyttäneessä punaisten puutalojen pikkukaupungissa Mariefredissä, jonne pääsee Tukholmasta niin junalla kuin höyrylaivalla risteillenkin.

Uppsala – päiväretki Pekka Töpöhännän kotiin

Tukholmasta ehtii käydä päiväretkellä myös Uppsalassa, joka tunnetaan komeasta katedraalistaan, Pohjoismaiden vanhimmasta yliopistosta sekä Pekka Töpöhännän kotina.

Tukholman retkikohteista voit lukea lisää sivulta Ruotsin parhaat matkakohteet.

Tukholman ravintolat

Tukholma on mitä parhain ruokamatkakohde – täällä on Kööpenhaminan ohella pohjoismaiden paras ravintolaskene. Edustettuina ovat niin uusimmat ruokatrendit kuin ruotsalaiset ruokaperinteetkin. Michelin-tähtiä saaneita ravintoloita on useita.

Jos haluaa maistaa perinteisiä ruotsalaista kotiruokaa eli husmanskostia, kannattaa kokeilla esimerkiksi fiskgrytaa eli kala- ja äyriäiskeittoa tai ruotsalaisen keittiön klassikkoa, lihapullia perunamuusilla.

Erinomainen fiskgryta löytyy Urban Deli Nytorgetin listalta, ja parhaat lihapullat saa Tukholman ensimmäisestä lihapullaravintolasta, Meatballs for the Peoplesta, joka sijaitsee Söderin SoFossa.

Ruokarekkatrendi on Tukholmassa pidemmällä kuin Helsingissä. Etenkin lounasaikaan ydinkeskustassa liikkuu useita ruokarekkoja, joissa on tarjolla monenlaista apetta hodareista aasialaisiin herkkuihin.

Etnistä ruokaa on tarjolla runsaasti eri puolilla kaupunkia. Pikku-Aasiaksi kutsuttu aasialaisten ravintoloiden ja kauppojen keskittymä löytyy Vasastanista. Myös Södermalmilla on paljon eri maiden keittiöitä.

Intialaisen ruuan ystävän kannattaa käydä jossain Shanti-ketjun neljästä ravintolasta, joissa tarjotaan autenttista ja laadukkaasti valmistettua intialaista ja bengalilaista ruokaa. Shantin tarjonta on kaukana toisiaan muistuttavista tusinaintialaisista.

Tukholman kahvilat

Ruotsalaiset rakastavat fikaa eli kahvitteluhetkeä ystävien tai työkavereiden kesken. Fikaan liittyy olennaisena osana makea tai suolainen kahvileipä, esimerkiksi pulla, viineri, kakkupala, pikkuleipä tai täytetty sämpylä. Perinteiden ystävä valitsee kahvin kaveriksi kanelipullan, kardemummapullan, kookospallon tai punssirullan, trenditietoinen raakakakkupalan tai smoothien.

Erikoiskahvit ja pienpaahtimot ovat Tukholmassa juuri nyt kovassa huudossa.

Kokeile esimerkiksi näitä: Vete-Katten (kahviloita eri puolilla Tukholmaa), Under Kastanjen vanhassakaupungissa tai The Green Rabbit Vasastanissa.

Ostokset Tukholmassa

Tukholma on shoppailukaupunki. Täältä löytyy pohjoismaista designia, kansainväliset ketjuliikkeet (myös sellaiset joita ei löydy vielä Suomesta), paljon vintage- ja second hand -kauppoja sekä muotia boheemista luksukseen.

Tavarataloissa ja kauppakeskuksissakin riittää tarjontaa. Vanhojen tuttujen Åhlensin (monipuolinen) ja NK:n (Tukholman Harrod’s) lisäksi kannattaa tsekata uusi ja tyylikäs Mood.

Trendikkäimmät liikkeet löytyvät Södermalmista, ylellisimmät taas Östermalmista. Ketjuliikkeet ovat keskittyneet ydinkeskustaan Drottninggatanille.

Tukholman hotellit – vinkit majoitukseen

Tukholmassa hotelliasuminen on valitettavan tyyristä huvia, joten ennen kuin varaa halvat lennot tai laivaliput, kannattaa tarkistaa hotellien saatavuus ja hintataso kyseisenä ajankohtana.

Hieman edullisemmin selviää jos majoittuu kauempana keskustasta tai valitsee laivahotellin, joita on runsaasti kävelymatkan päässä keskustasta, ja jotka tarjoavat hieman erilaisen hotellielämyksen.

Tarkan euron reissaajalle tarjolla on myös edullisempia yhden tai kahden tähden hotelleja ja hostelleja.

Ylellisempää majoitusta kaipaavaa Tukholma hemmottelee. Tarjolla on niin viiden tähden luksushotelleja kuin persoonallisia boutique-hotellejakin.

Jos haluat hemmotella itseäsi, varaa huone ylellisestä Grand Hotelista, joka sijaitsee aivan Norrmalmin ja Tukholman Gamla Stanin vieressä. Täällä pohatta Amos Anderson asusteli kaikessa rauhassa turvassa Suomen sisällissodan ajan.

Tyylikkääseen viikonloppulomaan ystävien kanssa taas mainiosti Norrmalmin sydämessä hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitsevat Haymarket by Scandic ja Radisson Blu Royal Viking Hotel.

Jos kaipaa hieman erikoisempaa hotellielämystä, sellaisen tarjoaa entiseen vankilaan kunnostettu hyvin kohtuuhintainen Långholmen Hotell. Pienet mutta tunnelmalliset huoneet on tehty vanhoihin selleihin. Sijaintikin on mitä miellyttävin Långholmenin saaren rauhassa, ja silti vain kävelymatkan päässä Hornstullin metroasemasta. Erinomainen aamiainen on kaukana entisajan vankilasapuskoista!

Katso tarjoukset Tukholman hotelleihin.

Liikkuminen Tukholmassa

Julkisen liikenteen verkosto on Tukholmassa laaja ja toimiva, ja kaupungissa pääsee liikkumaan kätevästi metrolla, busseilla, raitiovaunuilla ja kun saaristokaupungissa ollaan, myös lautoilla.

Tukholman keskusta-alueella liikkuu hyvin myös kävellen.

Lue lisää Tukholman julkisesta liikenteestä.

Matka Tukholmaan

Tukholmaan on helppo matkustaa. Tukholmaan pääsee laivalla Helsingistä ja Turusta sekä suorilla lennoilla Helsingin lisäksi Turusta, Tampereelta, Oulusta, ja Vaasasta. Lento Turusta kestää vajaan tunnin, Oulusta puolitoista.

Helsingistä päivittäisiä suoria lentoja on yli 20, muista kaupungeista vähintään yksi.

Katso lentotarjoukset Tukholmaan.

Tukholma on helppo matkakohde myös vähemmän kokeneelle matkailijalle, sillä kulttuuri on varsin samankaltainen kuin Suomessa, ja englannin kielellä pärjää mainiosti, jos ruotsi ei taivu.

Lue käytännön vinkkejä Tukholman-matkalle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi