Gamla Stan – vinkit Tukholman vanhakaupunkiin

Tukholma Gamla Stan
Tukholman Kuninkaanlinnan vahtisotilaita Gamla Stanissa.

Gamla Stan, Tukholman idyllinen vanhakaupunki, sijaitsee pienellä saarella aivan kaupungin sydämessä. On kuin koko muu kaupunki levittäytyisi vanhankaupungin ympärille.

Sillat yhdistävät Gamla Stanin pohjoispuolella Norrmalmin ostoskeskustaan ja eteläpuolella trendikkääseen Södermalmiin, jonka rannassa sijaitsee Viking Linen terminaali kävelymatkan päässä.

Kohtuullisen osan Gamla Stanin pinta-alasta haukkaa Kuninkaanlinna. Vanhankaupungin nähtävyyksiä ovat myös Ritarihuone ja Nobel-museo.

Hauskinta tekemistä vanhassakaupungissa on kuljeskella päämäärättä pitkin tunnelmallisia pikkukujia. Vanhassakaupungissa ei kannata jumittaa turistisilla ”pääkaduilla”, vaan lähteä haahuilemaan sivukujille, josta löytyvät parhaat kaupat ja viihtyisimmät kahvilat ja ravintolat.

Gamla Stanissa on myös vilkasta yöelämää.

Tukholman kuninkaanlinna

Tukholman kuninkaanlinna on ulkoapäin aikamoinen pötkäle. Ei herätä välttämättä suurta innostusta. Sisätilat ovat kuitenkin kiehtovat: linnassa on yli 600 huonetta, jotka on sisustettu moneen tyyliin. Tutuiksi tulevat niin barokki-, rokokoo- kuin kustavilainen uusklassismikin. Ja onpa huoneita sisustettu myös 1900-luvun tyyleillä.

Kuninkaanlinnan aarrekammiossa voi käydä katsomassa Ruotsin kruununkalleuksia (eikä nyt puhuta mistään sopimattomasta playboy-kuningas Kalle Kustaahan liittyvästä). Nähtävänä ovat sekä Ruotsin kuninkaiden kruunut että valtikat.

Nykyinen, barokkityyliä edustava uusi linna rakennettiin 1700-luvulla, kun vanha palatsi, kauniin linnamainen ”Tre Kronor” oli tuhoutunut tulipalossa.

Kuninkaanlinna on edelleen Ruotsin kuninkaan virallinen virka-asunto, mutta se on myös avoinna yleisölle. Linnan edustalla voi seurata sotilaiden vahdinvaihtoa.

Kuninkaanlinnan lipulla pääsee myös vierailemaan aivan vanhankaupungin vieressä sijaitsevassa Riddarholmskyrkan-kirkossa, johon on haudattu Ruotsin kuninkaallisia kuten sankarikuningas Kustaa II Aadolf.

Nobel-museo

Nobel-museossa voi tutustua Nobel-palkinnon historiaan sekä sen perustajan Alfred Nobelin ja Nobel-palkittujen henkilöiden elämään ja työhön.

Nobel-palkinnon satavuotisjuhlan kunniaksi perustettu museo sijaitsee Tukholman vanhassakaupungissa entisessä pörssitalossa.

Ritarihuone

Jos palatsit, barokkiarkkitehtuuri ja Ruotsin aateliston historia kiinnostavat, vanhassakaupungissa kuljeskellessa kannattaa pistäytyä myös Ritarihuoneella. Kannattaa huomioida, että Ritarihuone on avoinna yleisölle vain arkisin klo 11–12.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi