Tallinna – opas kaupunkiin, joka lumoaa aina uudelleen

Tallinnasta löytää aina uusia hienoja näkymiä.Tämä maisema on Kiek in die Kök -tornista.

Suomalaisena sitä helposti unohtaa, kuinka upea matkakohde meillä on aivan naapurissa. Tallinna ei ole kerran elämässä -kohde, vaan kaupunki, jossa kannattaa käydä vähintään kerran vuodessa. Tallinna kun osaa lumota aina uudelleen.

Tallinnan vanhakaupunki kuuluu maailman parhaiten säilyneisiin keskiaikaisiin kaupunkeihin, mutta parasta Tallinnassa on se, että kaupunki muuttuu ja elää: Tallinnalla on aina jotain uutta tarjottavaa, vähintään uusina, ihanina ravintoloina.

Uusia nähtävyyksiäkin Tallinna saa aina tasaiseen tahtiin. Jos et ole vielä käynyt esimerkiksi hienossa Lennusadam-museossa tai Fotografiskan valokuvanäyttelyitä katsomassa, niin kannattaa saman tien alkaa suunnittelemaan uutta Tallinnan-lomaa.

Tallinna sopii vaivaan kuin vaivaan: nähtävyyksien ihailuun, herkutteluun ja päämäärättömään harhailuun. Tallinna on sopivan romanttinen pariskunnille ja elämyksellinen perheille.

Parempaa lyhyen viikonloppuloman kohdetta ei oikein olekaan kuin Tallinna. Tämän oppaan vinkeillä saat kaiken irti Tallinnasta viikonlopun matkalla.

Tallinna – näkemistä ja tekemistä

Taiteilija Villu Jaanisoon renkaista tekemät tuolit Kumu-taidemuseossa.

Tallinnan ainutlaatuisimpia nähtävyyksiä ovat vanhaakaupunkia suojaavat muurit ja puolustustornit. Tallinnan muurit ovat harvinaislaatuisen hyvin säilyneet maailmankin mittapuulla.

Tallinnassa kannattaa käydä myös museossa. Taidemuseo Kumu on oiva paikka kokea kunnon taidepläjäys, ja Lennusadamassa pääsee sisälle tunnelmalliseen vanhaan sukellusveneeseen.

Fotografiska Tallinn löytyy trendikkäältä Telliskiven alueelta. Kuva: Ville Palonen

Uusin vetonaula on Telliskiven alueella sijaitseva, Tukholmasta rantautunut valokuvamuseo Fotografiska Tallinn.

Erikoisempiakin nähtävyyksiä löytyy, kuten vasta uudelleen nähtävyytenä avattu Patarein vankila ja todella vaikuttava Kommunismin uhrien muistomerkki.

Lue lisää: Tallinnan nähtävyydet.

Tallinnan kaupunginosat

Noblessnerin alueelta löytyy erikoista uutta arkkitehtuuria. Noblessner, Tallinna. Kuva: Ville Palonen

Tallinnan suosituin kaupunginosa on tietysti Tallinnan vanhakaupunki, Vanalinn, joka ei syyttä ole kuuluisa: se on yksi maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Parhaimmillaan Tallinnan vanhakaupunki on, kun kävelee päämääräämättömästi kujilla, ja mitä pienemmillä, sen parempi.

Vanhankaupungin kujilta voi löytää jänniä yllätyksiä kuten pikkuriikkisen ja äärimmäisen tunnelmallisen ukrainalaisen kirkon, joka sijaitsee muun maailman unohtamalla Laboratooriumi-kadulla.

Tallinnan romanttisin hotelli on vanhassakaupungissa sijaitseva Three SistersEdullista mutta tunnelmallista majoitusta vanhassakaupungissa tarjoavat Hostel Old Town Alur ja erinomaisella sijainnilla oleva Godart Rooms.

Vanhankaupungin ohella kannattaa kierrellä myös muissa Tallinnan kaupunginosissa. Erityisen viehättäviä ovat puutaloalueet Kalamaja ja Kadriorgin puiston viereiset korttelit. Kalamajan vieressä sijaitseva Telliskivi on noussut Tallinnan trendikkäimmäksi ravintola-alueeksi. Telliskivestä löytyy muutama erinomainen majapaikka, kuten tyylikäs Bob W. Telliskivi.

Tallinnan pitkä uimaranta, Pirita Rand, löytyy Piritan kaupunginosasta Kadriorgin pohjoispuolelta. Täällä sijaitsee myös Tallinnan huvivenesatama. Nähtävyytenä ovat vaikuttavat Piritan luostarinrauniot, joille tunnelmaa luovat ympäröivän hautausmaan ikivanhat kiviristit.

Viru-hotellin ja Rotermannin korttelin ympäristössä levittäytyvä Tallinnan moderni puoli on sen sijaan pääosin surullinen sotku. On rakennettu kaikkea mahdollista eikä kuitenkaan oikein mitään ainakaan suunnitellusti.

Lasnamäki – toisenlaista Tallinnaa

Omalla tavalla kiehtova kaupunginosa on myös neuvostoaikana rakennettu Lasnamäe eli Lasnamäki, valtava kerrostalolähiö, jossa asuu edelleen yli neljännes Tallinnan 400 000 asukkaasta. Täällä kuulee enemmän venäjää kuin viroa: asukkaista noin 60 prosenttia puhuu äidinkielenään venäjää.

Lansnamäellä voi ihmetellä mahtavan kokoisia kerrostalokortteleita, joista on inhimillinen mittakaava kaukana. Mitään kovin pahamaineista Lasnamäessä ei kuitenkaan nykyisellään ole. Kerrostaloja on kunnostettu ja alue on vehreä. Kerrostalojen kivijalasta löytyy sentään yhä baareja, joissa tunnelma on melkein kuin Neuvostoliitossa – tai ainakin Virossa heti itsenäistymisen jälkeen.

Lasnamäkeen pääsee keskustasta busseilla 67 ja 68. Nouse kyydistä, kun kerrostalojen koko alkaa tuntua sopivalta ja haahuile ympäriinsä.

Tallinnan paras aamiainen

Tallinnan aamiainen.
Tallinnan paras aamiainen.

Tallinnan paras aamiainen löytyy kahvilasta Nop, joka sijaitsee kauniilla J. Köleri -puutalokadulla matkalla Kadriorgin kauniiseen puistoon.

Istahda alas puutalon viihtyisään puutarhaan, tilaa kuppi kahvia ja vaikka annos herkullista, mustaherukkamehussa marinoitua silliä. Tästä ei Tallinnan aamu parane!

Tallinnan parhaat kahvilat

Grenka Cafe on yksi Tallinnan kivoja lounaspaikkoja; edullinen, suosittu ja sopivan kaukana Vanhankaupungin turistiravintoloista. Kuva: Ville Palonen

Tallinnan herkullisin kahvila on Pierre Chocolaterie. Virolaisen Pierren taikomat tryffelikonvehdit ovat suussa sulavan hyviä, eikä kahvilan lumoa vähennä sen sijainti romanttisella Mestaripihalla (Vene 6).

Toinen klassikkokahvila on tunnelmallinen Maiasmokk (Pikk 16), Tallinnan vanhin kahvila, joka on toiminut samassa osoitteessa jo vuodesta 1864.

Tallinnan parhaat ravintolat

Tilaisuus, jota ei voi jättää käyttämättä: Tallinnassa voi maistaa myös maailman pahinta purilaista.

Moni matkustaa Tallinnaan jo yksin ravintoloiden ansiosta – Tallinnan ravintoloissa kun pääsee edelleen herkuttelemaan selvästi Suomea edullisemmin.

Tallinnan suosituin ravintola on kaiketi Rataskaevu 16, johon pöytä pitää varata hyvissä ajoin etukäteen. Suosion salaisuutena on rennon ystävällinen tunnelma ja erinomainen pohjoismainen ruoka, joka ei edes maksa maltaita. Jälkiruuaksi kannattaa maistaa sinihomejuustokakkua – jos uskaltaa. Ravintolaa luotsaa Tallinnan ravintolaelämän kultasormi Rain Tunger, joka pyörittää myös mainiota Pegasus-ravintolaa.

Pegasus eli Runoratsu (Harju 1) sijaitsee Viron Kirjailijainliiton talossa, jossa on asunut myös Viron kansalliskirjailija Jaan Kross. Pegasus kunnioittaakin tyylikkäästi talon perinteitä 1960-lukua modernisti henkivällä sisustuksella. Ruoka on huippuluokkaa.

Todellisen fine diningin ystäville Tallinnan paras ravintola on Rottermannin korttelissa sijaitseva Restoran Ö, jonka 11 ruokalajin maistelumenun (ilman juomia vajaat 80 euroa) nauttimiseen menee käytännössä koko ilta. Tarjolla myös aavistuksen kevyempi seitsemän lajin illallinen, noin 60 euroa.

Illan aloitteluun erinomainen ravintola on tyylikästä ruokaa tarjoileva, intiiminen kokoinen Parrot MiniBar, jonka alakerrasta löytyy erinoimainen, melkeinpä salainen drinkkibaari. Drinkkilista kertoo baarin hauskat säännöt.

Erinomaista ja kohtuuhintaista moderina venäläistä ruokaa tarjoilee Kohvik Moon, joka sijaitsee Energian oivalluskeskuksen kulmilla varsin lyhyen matkaa satamasta.

Tallinna ei ole vain vanhankaupungin lumoa. Kannattaa käydä myös rosoisen tunnelmallisella Telliskivi Loomelinnakin ravintola-alueella.

Ei kannata kuitenkaan jämähtää vain Tallinnan vanhankaupungin ravintoloihin. Tallinnan trendikkäimmäksi ravintola-alueeksi on noussut Telliskivi, rautatieaseman vanhan ratapihan alue, jossa on designputiikkeja, olutravintoloita, viinibaareja ja boheemeja ravintoloita. Ja mikä parasta: Telliskiven ravintoloissa hintataso on vanhaakaupunkia edullisempi.

Tallinnan yöelämä

Tallinnan vanhankaupungin yöelämä on keskittynyt Müürivahen, Suur-Karjan, Väike-Karjan ja Saunan ympäristöön, missä ei tarvitse varsinaisesti etsiä baaria tai kapakkaa.

Alueen klassikkoja ovat iät ja ajat toiminut Karja Kelder sekä sisustukseltaan ihastuttavan nuhjuinen Valli Bar, joka tunnetaan drinkistään Millimallikas. Valli Baria vastapäätä sijaitsee keskustan suosikkiklubi, pääosin nuorison kansoittama Hollywood, jonka dj:t tapaavat olla huippuluokkaa. Hipsteriä tunnelmaa tarjoilevat Must Puudel ja cocktalbaari Sigmund Freud Bar.

Kaupungin kuuluisimpia olutravintoloita on Rüütli-kadulla kellarissa sijaitseva Põrgu eli Helvetti, joka ei koreile sisustuksellaan vaan olutvalikoimallaan. Ruokakin on hyvää.

Vielä paljon vaikuttavampi olutvalikoima löytyy Lai-kadun numerossa 8 varsin huomaamattomissa lymyilevästä pienestä Koht-baarista. Täältä löytyy pulloista sellaiset 800 erilaista olutta.

Väike-Karjan ja Müürivahen kulmassa sijaitsee esimerkiksi mainio, pastellinsävyinen kahvila August (Väike Karja 5), joka muuttuu illalla suosituksi menopaikaksi.

Jos etsii Tallinnasta teknolle ja elektrolle omistautunutta klubia, kannattaa suunnata hieman keskustan ulkopuolelle HALL-klubille.

Tallinnan ostokset ja hemmottelu

Tallinnan kiehtovimpia ostospaikkoja taitavat olla Telliskiven putiikit sekä Eesti Disaini Maja (EDH), joka sijaitsee ostoskeskus Solariksessa Estonnia-teatterin vieressä, lähellä Viru-keskusta. Esillä on virolaisten suunnittelijoiden tuotteita vaatteista huonekaluihin.

Keskustan tavarataloja ovat pitkäaikaiset klassikot Kaubamaja ja Stockmann Tallinna.

Tallinnan parhaita spa-kauneushoitoloita on syystäkin suosittu Sinine Salong, jonka toimipisteet sijaitsevat Viru-keskuksen vieressä Postimaja keskuksessa ja Nordic Hotel Forumissa. Jos Tallinnan-matkan tarkoituksena on hemmottelu, voikin hyvin asua Nordic Hotel Forumissa, jonka huoneet tarjoavat hyvän hinta–laatusuhteen. Ylimmässä kerroksessa on mukava, pieni allasosasto. Hotellin aamiaisella pääsee nauttimaan talon omaa hunajaa, joka kerätään katolla olevista urbaaneista mehiläispesistä.

Tallinnan parhaat hotellit

Tallinnan vanhakaupunki on tunnelmallinen sijainti hotellille – kunhan ei asu ihan vilkkaan Raatihuoneentorin vieressä.

Tallinnassa on majoitusta jokaiselle kukkarolle, ja hyvän yöpaikan voi saada alle 50 eurolla. Budjettimatkaaja voi löytää edullisen huoneiston Tallinnan keskustasta jopa alle 30 eurolla!

Tallinnan vanhankaupungin hotellit ovat sijainniltaan keskeisiä ja tunnelmallisia, mutta niiden huoneet ovat usein kovin pieniä. Kannattaakin harkita hotellin ottamista vanhankaupungin edustalta. Hyvä sijainti on sellainen, josta on lyhyt matka sekä satamaan, vanhaankaupunkiin että Kalamajaan. Myös trendikkäältä Telliskiven alueelta löytyy erinomaisia majapaikkoja, kuten tyylikäs Bob W. Telliskivi, josta huoneen saa noin 60 eurolla.

Tallinnan legendaarisin hotelli on tietenkin Viru-hotelli, Viron ensimmäinen tornitalo. 23-kerroksisen hotellin ylimmässä kerroksessa toimi neuvostoaikana KGB:lle, joka kuunteli salakuuntelulaitteillaan hotellin vieraita niin huoneissa kuin hotellin ravintolassakin. KGB:n salakuunteluhuone toimii nykyisin museona, johon voi tutustua opastetulla kierroksella. Viru-hotellin huoneet on remontoitu viimeisen päälle ja sijaintikin on mainio sataman ja vanhankaupungin välissä.

Tallinnan romanttisin hotelli on vanhassakaupungissa sijaitseva Three Sisters. Hotelli on restauroitu tyylikkäästi kolmeen vierekkäiseen keskiaikaiseen taloon, jotka ovat kaikki erikokoisia. Myös Englannin kuningatar Elisabeth on asunut täällä. Sijainti on mitä parhain vanhankaupungin rauhallisella kadulla.

Edullista mutta tunnelmallista majoitusta vanhassakaupungissa tarjoavat Hostel Old Town Alur ja erinomaisella sijainnilla oleva Godart Rooms.

Katso tarjoukset Tallinnan hotelleihin.

Tallinnan hintataso

Tallinnan hintataso on edelleen selvästi Suomea edullisempi. Ravintoloissa syö kohtuuhinnalla. Tallinnan edullinen hintataso näkyy etenkin nähtävyyksissä, joiden sisäänpääsymaksut ovat halvat, yleensä vain 5–10 euroa.

Tallinna talvella

Tallinna
Tallinna on loistava matkakohde myös talvisin. Kuva: Ingrid Maasik / Shutterstock

Tallinna on mainio lyhyen kaupunkiloman kohde ympäri vuoden – myös talvella. Joulun aikaan vetonaulana ovat Tallinnan joulumarkkinat, jotka avataan marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Mainio tekosyy matkustaa Tallinnaan ”ostamaan joululahjoja”.

Tallinnan kartta

Tutustu myös Tallinnan karttaan, joka näyttää Tallinnan nähtävyydet ja muut mielenkiintoiset paikat.

Katso tarjoukset Tallinnan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi