Tallinna – matkaopas kaupunkiin, joka lumoaa aina uudelleen

Tallinnasta löytää aina uusia hienoja näkymiä.Tämä maisema on Kiek in die Kök -tornista. Kuva: Antti Helin

Tallinna sopii vaivaan kuin vaivaan: nähtävyyksien ihailuun, herkutteluun ja päämäärättömään harhailuun. Tallinna on sopivan romanttinen pariskunnille ja elämyksellinen perheille.

Jos Tallinnan vanhakaupunki onkin yksi maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista, parasta Tallinnassa on se, että kaupunki elää ja muuttuu: Tallinnalla on aina jotain uutta tarjottavaa.

Tallinnan kaupunginosa toisensa jälkeen nousee trendikkääksi, ravintolat vaihtavat valtikkaa ja uusia nähtävyyksiäkin tupsahtelee Tallinnaan tasaiseen tahtiin. Jos et ole vielä käynyt vaikka Fotografiskan valokuvanäyttelyä katsomassa, niin kannattaa saman tien alkaa suunnitella uutta Tallinnan-lomaa.

Parempaa lyhyen viikonloppuloman kohdetta ei oikein olekaan. Tallinna on kaupunki, joka lumoaa aina uudelleen. Tämän oppaan vinkeillä saat kaiken irti Tallinnan-matkasta.

Tallinnan-matkan alkuun – satama ja Rotermannin kortteli

Rotermanni Tallinna
Rotermannin korttelissa uusi ja vanha arkkitehtuuri kohtaavat. Kuvassa niin sanottu Must maja. Kuva: Evgen Kuhto / Unsplash

Tallinnan-matka alkaa melkein aina Tallinnan matkustajasatamasta (kuka oikeasti lentää Tallinnaan?), josta on helppo kävelle niin ostoskeskustaan, vanhaankaupunkiin kuin Kalamajankin alueelle.

Aivan pöllö idea ei ole varata hotellia jo satamasta, varsinkin jos on vain vaikkapa vain yhden yön pikapyrähdyksellä. Näin laukut saa saman tien säilytykseen ja helposti mukaan paluumatkalla ennen laivaan nousemista. Sataman hotelleista kehutuin on Hestia Hotel Europa.

Sataman lähin mielenkiintoinen kohde on Rotermannin kortteli, joka sijaitsee kätevästi sataman ja keskustan välissä. Rotermannissa kuvattiin aikoinaan neuvostoliittolainen scifi-klassikko Stalker. Nykyisin sen on jännä yhdistelmä uutta ja vanhaa arkkitehtuuria, kauppoja ja kuppiloita.

Rotermannin kortteli päättyy Postimaja-keskukseen ja hinta–laatusuhteeltaan erinomaiseen Nordic Hotel Forumiin, jonka spa-kauneushoitola Sinine Salong on Tallinnan kestosuosikkeja. Hauskana yksityiskohtana hotellin aamiaisella pääsee nauttimaan talon omaa hunajaa, joka kerätään katolla olevista urbaaneista mehiläispesistä.

Postimajan ja Nordic Hotel Forumin takana onkin jo sitten Viru-keskus (ja Viru-hotelli).

Legendaarinen Viru-hotelli ja Tallinnan ostoskeskusta

Tallinnan keskustan pitkäaikainen maamerkkiä on Vanhankaupungin reunalle vuonna 1972 avattu Viru-hotelli, koko Viron ensimmäinen tornitalo. Nykyisin se tosin uhkaa jo hukkua kaiken uuden rakentamisen varjoon.

Hotellin rakentamisesta vastasivat suomalaiset yritykset, ja sen 23. kerrokseen tuli KGB:n salainen vakoilukeskus, josta käsin voitiin tarkkailla hotellin asukkaita. Salakuuntelulaitteita asennettiin paitsi hotellihuoneisiin myös osaan ravintolan pöydistä. Salakuunteluhuone toimii nykyisin pienenä museona.

Viru-hotelli on edelleenkin oiva yöpaikka. Huoneet on remontoitu viimeisen päälle ja sijainti on mainio sataman ja vanhankaupungin välissä.

Hotellin takana on toinen menneen ajan symboli, tavaratalo Kaubamaja, jonka kävelysilta yhdistää Viru-keskukseen.

Viru-keskuksesta kävelymatkan päässä ovat vielä Tallinnan Stockman (pilvenpiirtäjähotelli Swissotelin vieressä) ja ostoskeskus Solaris (Viron kansallisoopperan nurkalla). Jälkimmäisen vetonaulana on Eesti Disaini Maja, jossa on esillä virolaista designia vaatteista huonekaluihin.

Tallinnan sydän on Vanhassakaupungissa

Tallinna muurit
Vanhat kaupunginmuurit kuuluvat Tallinnan tunnelmallisimpiin nähtävyyksiin. Kuva: Antti Helin

Tallinnan sydän on edelleen Vanhakaupunki, Vanalinn, jota suojaavat muurit ja puolustustornit ovat harvinaislaatuisen hyvin säilyneet maailmankin mittapuulla.

Parhaimmillaan vanhakaupunki on, kun kävelee päämääräämättömästi, ja mitä pienemmillä kujilla, sen parempi. Kapeilta, keskiaikaisilta kujilta voi löytää jänniä yllätyksiä kuten pikkuriikkisen ja äärimmäisen tunnelmallisen ukrainalaisen kirkon, joka sijaitsee muun maailman unohtamalla Laboratooriumi-kadulla.

Vanhassakaupungissa sijaitsevat myös Tallinnan viehättävimmät hotellit, kuten romanttinen Three Sisters. Edullistakin majoitusta löytyy, kuten Hostel Old Town Alur.

Vanhankaupungin ohella kannattaa kierrellä myös muissa Tallinnan kaupunginosissa.

Kalamaja ja Telliskivi – koe Tallinnan trendikkäimmät kaupunginosat

Tallinna ei ole vain vanhankaupungin lumoa. Kannattaa käydä myös rosoisen tunnelmallisella Telliskivi Loomelinnakin ravintola-alueella. Kuva Antti Helin

Vanhankaupungin pohjoispuolella on viihtyisä puutalokaupunginosa Kalamaja, jonka viereinen rautatieaseman vanhan ratapiha, Telliskivi, on noussut Tallinnan trendikkäimmäksi ravintola-alueeksi.

Industriaalihenkisessä Telliskivessä on designputiikkeja, olutravintoloita, viinibaareja ja boheemeja ravintoloita. Ja mikä parasta: ravintoloiden hintataso on vanhaakaupunkia edullisempi.

Telliskivestä löytyy myös muutama erinomainen majapaikka, kuten tyylikäs Bob W. Telliskivi.

Fotografiska Tallinn löytyy trendikkäältä Telliskiven alueelta. Kuva: Ville Palonen

Nähtävyytenä on Tukholmasta Telliskiveen rantautunut valokuvamuseo Fotografiska Tallinn.

Kalamajan reunalla niin sanotulla Noblessnerin alueella on Lennusadama, jossa pääsee sisälle tunnelmalliseen vanhaan sukellusveneeseen. Proto Avastustehas on puolestaan upouusi tiede- ja keksintömuseo 1900-luvun alun sukellusvenetehtaassa.

Myös pahamaineinen Patarein vankila on vihdoin avattu museona.

Pelgulinn – Tallinnan paras piilopaikka

Heti trendikkään Telliskiven takaa alkaa kaunis puutalokaupunginosa Pelgulinn, josta harva on kuullutkaan. Ainakaan vielä. Nimensä, Pelkokaupunki, Pelgulinn sai aikoja sitten, kun sitä peitti vielä metsä, jossa rikolliset tapasivat piileskellä. Kalamajan tapaan puutalot rakennettiin tänne aikoinaan rautatieläisten asunnoiksi.

Toistaiseksi Pelgulinn sopii edelleen erinomaisesti piilopaikaksi, jos haluaa kierrellä vähän tuntemattomampia kulmia. Suunnaksi voi ottaa vaikka melkein Ristiku-kadun päässä sijaitsevan kahvila–leipomon Ristikheina Kohvik.

Korttelin toisella puolen, Öle-kadulla, on napolilaista pizzaa tarjoileva sympaattinen Kaja Pizza Köök. Ja sieltä kulman takana, Pebre-kadulla, on virolaisen nuorenpolven taitelijijan kotimuseo Flo Kasearun Majamuuseum.

Uus maailm – Tallinnan paras ”uusi” kaupunginosa

Grenka Cafe on yksi Tallinnan kivoja lounaspaikkoja; edullinen, suosittu ja sopivan kaukana Vanhankaupungin turistiravintoloista. Kuva: Ville Palonen

Miten voikin olla näin hauskan niminen kaupunginosa, Uusi maailma? Eikä nimi ole pelkkää sanahelinää, sillä Uus maailm tosiaan tuntuu ihanalta uudelta löydöltä, jos Tallinnan muu keskusta alkaa tuntua jo tutulta. Arkkitehtuuri tuo mieleen Helsigin Töölön, tosin 1920- ja 30-lukujen kivitalojen joukossa on myös hellyttäviä puutaloja.

Kaupunginosan viehättävimpiä katuja on Koidu, jonka varrella on idyllinen kahvila Kohalik.

Perille pääsee, kun suuntaa Pärnun maantietä keskustasta etelään ja lähtee kävelemään Cafe Grenkan kohdalta Luhaa pitkin länteen.

Majoitusta Uudessa maailmassa on vielä rajoitetusti. Lilleküla Hotel on edullinen, muttei kovin tunnelmallinen paikka. Bonusta hotellin omista parkkipaikoista.

Aloita uusi päivä Kadriorgin puistosta

Tallinnan aamiainen.
Tallinnan paras aamiainen löytyy Nop-kahvilasta. Kuva: Antti Helin

Näkemistä riittää myös keskustan itäpuolella. Aluetta hallitsee kaunis Kadriorgin puisto, jonka reunalla on upea taidemuseo Kumu.

Kadriorgin alueella kannattaa vierailla nimenomaan aamusta, sillä kauniilla J. Köleri -puutalokadulla sijaitsee Nop, yksi Tallinnan parhaita aamiaispaikoista.

Istahda alas puutalon viihtyisään puutarhaan, tilaa kuppi kahvia ja vaikka annos herkullista, mustaherukkamehussa marinoitua silliä. Tästä ei Tallinnan aamu parane!

Herkullisen aamiaisen jälkeen on aika tutustua itse puistoon, joka perustettiin vuonna 1718 itsensä Pietari Suuren käskystä. Tsaarin Tallinnan asunnoksi rakennettiin kaunis Kadriorgin palatsi, jossa Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma. Palatsin kauniissa puutarhassa voi käyskennellä vapaasti.

Ennen palatsin valmistumista tsaarin käyttöön rakennettiin pienempi huvila, jossa toimii nykyisin Pietari Suuren aikaa esittelevä Pietari I:n talomuseo.

Tallinnan laululava – täällä tehtiin historiaa

Tallinnan laululava
Tallinnan laululavalla laulettiin nurin neuvostovalta.

Jos jaksaisi kävellä koko Kadriorgin laajan puistoalueen läpi, saapuisi viimein Tallinnan laululavalle. Mahtavan kokoiselle lavalle mahtuu peräti 15 000 laulajaa ja laajalle nurmikentälle varmaan koko Viron kansa. Täällä laulettiinkin aikoinaan nurin neuvostovalta.

Laululava valmistui vuonnna 1960 ja sen muoto heijastaa laulun kuulijoita kohden. Vieressä on 42 metriä korkea  palotorni, jonka huipulle voi kavuta maisemia ihailemaan.

Lavalla järjestetään megatähtien konsertteja ja kerran viidessä vuodessa Tallinnan laulujuhlat, seuraavan kerran vuonna 2024. Kyseessä on mittava tapahtuma: laulajia osallistuu sellaiset 25 000 ja kuuntelijoita satatuhatta.

Laululavan kentän päässä on Gustav Ernesaksin (1908–1993) patsas. Hän oli virolainen säveltäjä ja kuoronjohtaja, jonka isänmaallisesta laulusta Mu isamaa on minu arm muodostui neuvostoaikana virolaisten epävirallinen kansallislaulu.

Piritan hiekkaranta, luostarinrauniot ja Kommunismin uhrien muistomerkki

Tallinna kommunismin uhrien muistomerkki
Kommunismien uhrien muistomerkillä kuljetaan kuin pakkovallan kourussa. Kuva: Oskar Kadaksoo / Unsplash

Tallinnan pitkä uimaranta, Pirita Rand, sijaitsee Piritan kaupunginosassa Kadriorgin pohjoispuolella. Täällä sijaitsee myös Tallinnan huvivenesatama.

Nähtävyytenä ovat vaikuttavat Piritan luostarinrauniot, joille tunnelmaa luovat ympäröivän hautausmaan ikivanhat kiviristit.

Matkan varrella Maarjamäessä, suunnilleen puolivälissä Tallinnan laululavaa ja Piritaa, on erittäin vaikuttava Kommunismin uhrien muistomerkki.

Lasnamäki – toisenlaista Tallinnaa

Omalla tavallaan kiehtova kaupunginosa on neuvostoaikana rakennettu Lasnamäe eli Lasnamäki, valtava kerrostalolähiö, jossa asuu edelleen yli neljännes Tallinnan 400 000 asukkaasta. Täällä kuulee enemmän venäjää kuin viroa: asukkaista noin 60 prosenttia puhuu äidinkielenään venäjää.

Tarkoituksena oli tehdä vieläkin isompi lähiö, mutta rakentaminen jäi osin kesken, minkä takia alueella on siellä täällä isoja alueita joutomaata. Lasnamäen rakentamisestä näytetään kiinostavaa minidokumenttia Tallinnan taidemuseossa Kumussa.

Lansnamäellä voi ihmetellä mahtavan kokoisia kerrostalokortteleita, joista on inhimillinen mittakaava kaukana. Mitään kovin pahamaineista Lasnamäessä ei kuitenkaan nykyisellään ole. Kerrostaloja on kunnostettu ja alue on vehreä. Kerrostalojen kivijalasta löytyy sentään yhä baareja, joissa tunnelma on melkein kuin Neuvostoliitossa – tai ainakin Virossa heti itsenäistymisen jälkeen.

Lasnamäkeen pääsee keskustasta busseilla 67 ja 68. Nouse kyydistä, kun kerrostalojen koko alkaa tuntua sopivalta ja haahuile ympäriinsä.

Rocca al Mare – ulkoilmamuseo ja suuri ostoskeskus

Hyvän matkaa keskustan länsipuolella on vielä Rocca al Maren kaupunginosa, joka tunnetaan parhaiten suuresta nimikko-ostoskeskuksestaan ja hienosta ulkoilmamuseosta.

Alueella sijaitsee myös Tallinnan eläintarha.

Tallinnan yöelämä

Tallinnan vanhankaupungin yöelämä on keskittynyt Müürivahen, Suur-Karjan, Väike-Karjan ja Saunan ympäristöön, missä ei tarvitse varsinaisesti etsiä baaria tai kapakkaa.

Alueen klassikkoja ovat iät ja ajat toiminut Karja Kelder sekä sisustukseltaan ihastuttavan nuhjuinen Valli Bar, joka tunnetaan drinkistään Millimallikas. Valli Baria vastapäätä sijaitsee keskustan suosikkiklubi, pääosin nuorison kansoittama Hollywood, jonka dj:t tapaavat olla huippuluokkaa. Hipsteriä tunnelmaa tarjoilevat Must Puudel ja cocktalbaari Sigmund Freud Bar.

Kaupungin kuuluisimpia olutravintoloita on Rüütli-kadulla kellarissa sijaitseva Põrgu eli Helvetti, joka ei koreile sisustuksellaan vaan olutvalikoimallaan. Ruokakin on hyvää.

Vielä paljon vaikuttavampi olutvalikoima löytyy Lai-kadun numerossa 8 varsin huomaamattomissa lymyilevästä pienestä Koht-baarista. Täältä löytyy pulloista sellaiset 800 erilaista olutta.

Väike-Karjan ja Müürivahen kulmassa sijaitsee esimerkiksi mainio, pastellinsävyinen kahvila August (Väike Karja 5), joka muuttuu illalla suosituksi menopaikaksi.

Jos etsii Tallinnasta teknolle ja elektrolle omistautunutta klubia, kannattaa suunnata hieman keskustan ulkopuolelle HALL-klubille.

Hotellit ja majoitus Tallinnassa

Tallinnan vanhakaupunki on tunnelmallinen sijainti hotellille – kunhan ei asu ihan vilkkaan Raatihuoneentorin vieressä.

Tallinnassa on majoitusta jokaiselle kukkarolle, ja hyvän yöpaikan voi saada alle 50 eurolla. Budjettimatkaaja voi löytää edullisen huoneiston Tallinnan keskustasta jopa alle 30 eurolla!

Tallinnan vanhankaupungin hotellit ovat sijainniltaan keskeisiä ja tunnelmallisia, mutta niiden huoneet ovat usein kovin pieniä. Kannattaakin harkita hotellin ottamista vanhankaupungin edustalta.

Hyvä sijainti on sellainen, josta on lyhyt matka sekä satamaan, vanhaankaupunkiin että Kalamajaan.

Myös trendikkäältä Telliskiven alueelta löytyy erinomaisia majapaikkoja, kuten tyylikäs Bob W. Telliskivi, josta huoneen saa noin 60 eurolla.

Tallinnan romanttisin hotelli on vanhassakaupungissa sijaitseva Three Sisters. Hotelli on restauroitu tyylikkäästi kolmeen vierekkäiseen keskiaikaiseen taloon, jotka ovat kaikki erikokoisia. Myös Englannin kuningatar Elisabeth on asunut täällä. Sijainti on mitä parhain vanhankaupungin rauhallisella kadulla.

Edullista mutta tunnelmallista majoitusta vanhassakaupungissa tarjoavat Hostel Old Town Alur ja erinomaisella sijainnilla oleva Godart Rooms.

Katso tarjoukset Tallinnan hotelleihin.

Tallinnan hintataso

Tallinnan hintataso on edelleen selvästi Suomea edullisempi. Ravintoloissa syö kohtuuhinnalla. Tallinnan edullinen hintataso näkyy etenkin nähtävyyksissä, joiden sisäänpääsymaksut ovat halvat, yleensä vain 5–10 euroa.

Tallinna talvella

Tallinna
Tallinna on loistava matkakohde myös talvisin. Kuva: Ingrid Maasik / Shutterstock

Tallinna on mainio lyhyen kaupunkiloman kohde ympäri vuoden – myös talvella. Joulun aikaan vetonaulana ovat Tallinnan joulumarkkinat, jotka avataan marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Mainio tekosyy matkustaa Tallinnaan ”ostamaan joululahjoja”.

Tallinnan kohteet kartalla

Kannattaa tutustua laatimaamme Tallinnan karttaan, joka näyttää Tallinnan nähtävyydet sekä parhaat ravintolat ja kahvilat kartalla. Sen avulla löydät helposti hyvän ruoka- tai juomapaikan, missä päin keskustaa kuljetkin.

Katso tarjoukset Tallinnan hotelleihin.

Valmismatkalle Tallinnaan

Suomesta valmismatkoja Tallinnaan järjestää Matkapojat.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi