Tallinnan vanhakaupunki – maailman paras paikka astua keskiaikaan

tallinna nähtävyydet
Tallinnan raatihuone pilkottaa vähän sieltä täältä vanhankapungin kujien varrelta. Kuva: Antti Helin

Tallinnan vanhakaupunki on meille suomalaisille niin tuttu, että harvoin edes tulemme ajatelleeksi, kuinka ainutlaatuisen hieno paikka se onkaan. Tallinnan vanhakaupunki, Vanalinn, on yksi maailman parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja.

Erityisen poikkeukselliseksi Tallinnan tekee se, että kyseessä on maailman ainoa pääkaupunki, jossa on yhä tallella keskiaikaiset kaupunginmuurit. Vastaavaa ihmettä ei ole toista.

Vanhakaupunki jakautuu kahteen osaan. Raatihuoneetorin ympärillä on Alakaupunki, jossa rahvas asui. Toompean mäellä sijaitseva Yläkaupunki oli aikoinaan varattu kaupungin silmäätekeville. Ja kuinkas ollakaan, Toompean mäki on edelleenkin vanhankaupungin rauhallisinta aluetta.

Nähtävyyksien lisäksi vanhastakaupungista löytyy myös Tallinnan laajin kattaus ravintoloita ja kuppiloita, vaikka niiden osalta kovan kilpailun tarjoavatkin nykyisin Telliskiven ja Kalamajan trendikkäät alueet.

Vaikka Tallinnan vanhakaupunki olisi tuttu jo useita vierailuilta, sieltä löytää aina uutta koettavaa, kunhan astuu hieman syrjään vilkkaimpien reittien varrelta.

Tällä sivulla kerrotaan Tallinnan vanhankaupugin parhaat kadut, nähtävyydet ja ravintolat.

Aloita vanhaankaupunkiin tutustuminen Viru-portilta

Tallinna viru portti
Virun portti johtaa Tallinnan vanhaankaupunkiin. Kuva. Antti Helin

Perinteisin tapa astua sisään vanhaankaupunkiin kulkee kahden puolustustornin muodostaman Viru-portin kautta. Perille löytää, kun kävelee Viru-hotellin luota suoraan kohti vanhaakaupunkia.

Aikoinaan Tallinnan puolustus ei kuitenkaan ollut aivan näin heppoinen, vaan tornit olivat osa paljon mahtavampaa puolustusrakennelmaa, joka purettiin 1880-luvulla liikenteen tieltä.

Portin läpi Viru-katu vie vanhankaupungin aukiolle. Katu on, kuten arvata saattaa, Tallinnan turistisin. Heti portin pielessä on Mäkkäri, kuinkas muuten.

Hellemannin torni – kiipeä kaupunginmuurille

Tallinna muuri
Hei alas sieltä! Tallinnan muureilla ikämieskin nuortuu kurittomaksi lapseksi. Kuva: Antti Helin

Vanhankaupungin portin luota kannattaakin kääntyä hetimiten oikealle, Müürivahalle, joka johtaa Hellemannin tornille.

Pientä pääsymaksua vastaan tornissa pääsee kipuamaan korkealla muurin päällä kulkevaan puolustuskäytävään. Tunnelma ja näköalat ovat mahtavat – täällä voi melkein tuntea itsensä keskiaikaiseksi vartiosotilaaksi!

Katariina Käik – vanhankaupungin kaunein kuja

Hellemannin tornin vieressä, kujan vastakkaisella puolen, on pieni keskiaikainen porttikäytävä. Se vie Katariina Käikille, todella ikiaikaisen näköiselle pikkukujalle.

Kujan toisen seinustan muodostaa 1500-luvun uskonpuhdistuksessa tuhoutuneen Katariinan kirkon keskiaikainen seinä. Siihen on kiinnitetty kirkon raunioista löytyneitä ikivanhoja hautakiviä kuin palapelin palasia.

Katariinankujan suloisissa, myöhäiskeskiaikaisissa taloissa on pieniä pajoja, joissa tehdään perinteisin menetelmin käsitöitä. Tämän keskiaikaisempaa tunnelmaa ei maailmasta helposti löydä.

Vene-kadun viehätykset

Vene-katua kun kävelee tarpeeksi pitkälle, se yhtyy Uus-katuun, jolla sijaitsee ihana Leib-ravintola. Kuva: Danel Rinaldo / Unsplash

Katariinä käik päättyy Vene-kadulle, tyylikkään Hotel Telegraafin edustalle. Tallinnan pitkäaikaisiin hotellisuosikkeihin kuuluva Telegraaf on saanut nimensä siitä, että komeassa pytingissä toimi aikoinaan postitoimisto.

Melkein vieressä on toinenkin viehättävä sivukuja, niin sanottu Mestarien piha, jolla sijaitsee suosittu suklaapuoti Pierre Chocolaterie. Virolaisen Pierren taikomat tryffelikonvehdit ovat suussa sulavan herkullisia.

Tässä päässään Vene johtaa Raatihuoneentorille. Jos kulkee toiseen suuntaan, saapuu Tallinnan kaupunginmuseolle, jossa on esillä alkuperäinen, Raatihuoneen katolla seissyt Vanhan Tuomaan tuuliviiri.

Kaupunginmuseon kohdalla keskustan vilinä tuntuu olevan jo kaukana takana. Jos sitä on jo ikävä, niin Pühavaimu johtaa aukion vierelle.

Jos taas tykkää seikkailla omilla poluillaan, niin Venettä pitkin voi jatkaa vanhankaupungin rauhalliselle pohjoislaidalle.

Ja nyt silmä tarkkana: museosta vain muutaman talon päässä, vanhaa kaupunginmuurin suojatornia vastapäätä, on mainio kellaribaari Furry Owl, johon käydään vanhan hiililuukun kautta.

Jos malttaa kulkea vielä vähän edemmäksi Uus-kadulle, palkintona on mainio Leib Resto, johon ei ihan sattumalta löydä. Ravintolan omistajiin kuuluva Kristjan Peäske on Viron kuuluisimpia sommeliereja. Hyvä valinta niin lounaalle kuin illallisellekin.

Art Priori on Olevimägi-kadun syötävä taideteos

Art Priori Tallinna
Ravintola Art Priorin annokset ovat kuin taideteoksia. Kuva: Danel Rinaldo / Visit Estonia

Vaihtoehtona on koukata kulman Olevimägi-kadulle, jolla sijaitsee Tallinnnan kuvauksellisin ravintola Art Priori. Taidekauppiaan omistamassa ja siltä näyttävässä ravintolassa annoksetkin ovat kuin taideteoksia.

Ravintolaa vastapäätä on tunnelmallinen hotelli Godart Rooms, jossa on sen verran hyvä hinta–laatusuhde, että täällä kun nukkuu, niin voi jäädä varaakin syödä Art Priorissa.

Öleviste yhdistyy Pikk-katuun, iät ja ajat toimineen irkkubaari Hell Huntin kohdalla.

Pikk – vanhankaupungin pisin katu

Paksun Margareetan portti
Tallinnan vanhankaupungin pisin katu, Pikk, päättyy Paksun Margareetan tornille. Kuva: Antti Helin

Pikk eli Pitkä on sitä, mitä sen nimikin antaa ymmärtää, vanhankaupungin pisin katu. Pikk alkaa Toompean mäelle johtavalta Pitkän jalan portilta, ja kulkee Raatihuoneen vierestä aivan vanhankaupugin reunalle, komealle Paksun Margareetan tornille asti.

Matkan varrelle osuvat Viron historiallinen museo, Tallinnan vanhin kahvila Maiasmokk ja entinen Neuvostoliiton salaisen poliisin päämaja, jossa kuulusteltiin toisinajattelijoita. Vanhoihin KGB:n vankityrmiin on avattu näyttely.

Melkein vieressä on Olevisten kirkko, joka oli sadan vuoden ajan maailman korkein rakennus.

Kirkon jälkeen katse kiinnittyy hauskannäköiseen, kolmen korkean, keskiaikaisen talon muodostamaan kokonaisuuteen. Talot ovat toistensa kaltaisia, ja silti eri näköisiä, vähän kuin sisarukset.

Ja sitten ollaankin vihdoin Paksun Margareetan tornilla, joka suojaa ehkä kaikkein komeinta vanhankaupungin porteista, Suurta rantaporttia. Aikoinaan kaupunginmuurissa oli kaikkiaan kuusi porttia eri puolilla kaupunkia.

Nykyisin tornissa toimii uudistunut Viron uudistunut merenkulkumuseo, jonka kohokohtana on Virosta hiljattain löytynyt keskiaikainen vene.

Laboratooriumi ja Ukrainalainen kirkko

Tallinna katu
Samaan aikaan kuin Tallinnassa kokeillaan itsestään kulkevia sähköbusseja, testataan vanhan kaupungin kujilla myös kauramoottoreita. Kuva: Antti Helin

Juuri näillä kulmilla, hieman syrjässä Raatihuoneen torin vilskeestä, Tallinnan vanhakaupunki on kiehtovimmillaan. Erityisen tunnelmallinen katu on Pikkiltä parin kulman takana oleva kapea Laboratooriumi, joka kiertää aivan kaupungimuurin viertä.

Laboratooriumin varrella, melkein Eppingin tornia vastapäätä, on yksi Tallinnan vanhankaupungin salaisuuksista, ihastuttava, pieni ja huomaamaton Ukrainan kreikkalaiskatolinen kirkko. Kun ikonien koristamaan, tupamaiseen kirkkoon tupsahtaa sisälle, tuntee löytäneensä pienen aarteen.

Myös Eppingin torniin pääsee vierailemaan, tosin keskiaikaisten aseiden ja haarniskoiden kopiot tuskin ovat pääsymaksun arvoiset.

Laboratooriumia pitkin kannattaa kulkea pitempikin matka muurin viertä ja piipahtaa myös karun kauniilla Aida-kadulla.

Aidan kohdalla Laboratoorium vaihtaa nimään Kooliksi, mutta tunnelma pysyy samana eli sopivan salaisena. Siellä täällä näkymiä koristavat hienot, vanhat puolustustornit.

Lopulta saavutaan komealle Suur-Kloostrin portille, jonka läpi voi vanhastakaupungista kävellä kohti Tallinnan rautatieasemaa ja Telliskiven trendikästä aluetta, jos siltä tuntuu. Portin vierestä Nunnatornista pääsee nousemaan keskiaikaisille muureille.

Jos sattuu kuljeksimaan Laboratooriumilla ilta-aikaan, kannattaa poiketa Botaanik-drinkkibaariin, jonka sopivan syrjäinen sijainti luo salamyhkäistä tunnelmaa. Baari löytyy Suurtükin kulmasta, melkein ukrainalaisen kirkon vierestä.

Raatihuoneentori – vanhankaupungin vilkas sydän

Tallinnan raatihuone
Tallinnan raatihuoneentori on täynnä turisteja ja silti lumoava näky.

Vanhankaupungin sydän on tietenkin Raatihuoneentori, joka on saanut nimensä, no arvaat kyllä mistä. Vuonna 1404 valmistunut Tallinnan Raatihuone on Euroopan parhaiten säilyneitä goottilaisia kaupungintaloja. Sen tornin huipulla seisoo tuuliviiri Vana Toomas, Tallinnan symboli.

Raatihuoneentori on vilkas ja saattaa tuntua turistiselta, mutta mitäpä muuta siltä voisi odottaakaan? Sellainenhan se on tietysti ollut kautta historiansa, jo yli 600 vuoden ajan.

Tallinnan raatihuoneentori apteekki
Raatihuoneentorin laidalla sijaitseva Raeapteek on Euroopa vanhin yhtäjaksoisesti toiminut apteekki. Kuva: Judith Prins / Unsplash

Raatihuoneentorin toinen nähtävyys on Raeapteek, Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti toiminut apteekki. Tästä samasta paikasta on kaupattu rohtoja jo 1400-luvulta alkaen.

Torin kulmalta lähtevän kapean, melkein huomaamattoman Voorimehe-kadun varrella on Depeche Mode Bar, kulttibändille omistettu kulttibaari.

Rataskaevu ravintola
Rataskaevu on Tallinnan rakastetuimpia ravintoloita. Kuva: Kaspar Orasmäe / Unsplash

Toinen jo kulttimainetta nauttiva paikka aivan Raatihuoneen kulmilla on Rataskaevu-kadun varrella sijaitseva Rataskaevu 16, joka on syystäkin yksi Tallinnan suosituimmista ravintoloista. Loistavaa ruokaa kohtuuhinnalla. Tänne on turha toivoa mahtuvansa ilman pöytävarausta.

Aivan vieressä on Vegan Restoran V, jonka annoksia suitsuttavat maasta taivaisiin myös sekasyöjät. Jos siis haluat kokeilla jotain uutta, poikkea tähän vegaaniravintolaan!

Rataskaevun vieressä on Von Krahli Bar, jo klassikoksi muodostunut teatteriseurueen kuppila.

Ritarien Rüütli ja Nigulisten kirkko

Tallinnan kaunin katu
Rüütli on saanut nimensä ritareilta, jotka asuivat aikoinaan kadun varrella. Kuva: Antti Helin

Rataskaevua kun jatkaa vähän matkaa eteenpäin, saapuu Nigulisten kirkolle ja ja kadun nimi vaihtuu Rüütliksi. Kirkko kärsi pahoin toisen maailmansodan pommituksissa ja jouduttiin rakentamaan lähes uudelleen.

Nykyisin Nigulisten kirkko toimii keskiaikaisen taiteen museona. Vetonaulana on koko Tallinnan kuuluisin taideteos, 30 metriä pitkä Kuolemantanssi (Totentanz).

Kirkon jälkeen Rüütlillä eli Ritarilla on rivissä kolmiokattoisia, keskiaikaisia taloja. Nimensä katu on saanut sen varrelta asuneilta Liivinmaan ritareilta. Liivinmaan ritarit olivat saksalaisen ritarikunnan autonominen osa.

Nigulisten kirkon vierestä pääsee Lühike Jalg -katua pitkin nousemaan Toompean mäelle eli Tallinnan Yläkaupunkiin.

Kirkkoa vastapäätä on Põrgu eli Helvetti, yksi Tallinnan tunnetuimmista olutravintoloista. Mukava kellariravintola ei keikaile sisustuksella vaan rehdillä ruualla ja hyvällä olutvalikoimalla.

Seuraavan olutravintolan löytää, kun kulkee Rüütliä hieman eteenpäin. Katu kaartuu ja kohtaa kaupunginmuurin. Siinä, muurin sisässä, on edullinen olutravintola 100 Õlle koht.

Pikk Jalg ja Lühike Jalg – Tallinnan ontuvimmat kadut

Neitsitorni
Neitsitornin kummituksia Tallinnassa. Kuva: Antti Helin

Tallinnaa on kutsuttu ontuvaksi kaupungiksi – onhan sillä eripituiset jalat. Tästä voidaan syyttää tai kiittää alakaupungista Toompean mäelle johtavia katuja Pikk Jalg (Pitkä jalka) ja Lühike Jalg (Lyhyt jalka).

Jyrkkä ja tunnelmallinen porraskatu Lühike Jalk tunnetaan myös kummittuksistaan. Aaveita näkee Lühike Jalgin yläpäässä, Neitsitornin edustalla, ainakin hyytävien patsaiden muodossa.

Toompean mäki eli Talinnan Yläkaupunki

tallinnan nähtävyydet
Ortodoksinen Aleksanteri Nevskin katedraali hallitsee Toompean mäen näkymiä. Vieressä Suomen lippu liehuu ylväästi Suomen suurlähetystön katolla. Kuva: Kavalenkava / Shutterstock

Toompean mäki on rauhallista seutua, ehkä siksi, että se on vähän kätkössä Alakaupungin yllä. Kulkureittejä Ala- ja Yläkaupungin välillä on vain muutama. Vanhoina aikoina Yläkaupungin portit suljettiin yöksi, jotta alakaupunkilaiset eivät päässeet häiritsemään herrojen unta.

Pääkäynti Toompean mäelle kulkee Pikk-kadun alkupäästä Pitkän jalan portin kautta, pitkin Pikk jalg -katua.

Toompean näyttävimpiä rakennuksia ovat ikivanha Tuomiokirkko ja vasta vuonna 1900 valmistunut ortodoksinen Aleksanteri Nevskin katedraali. Uudella ja mahtavalla ortodoksisella kirkolla Venäjän tsaari halusi näyttää virolaisille alamaisilleen, kuka määrää kaupungissa kaapin paikan.

Toompean linna Tallinnna
Saksalaiset ritarit rakensivat Toompean linnan. Nykyisin siellä kokoontuu Viron parlamentti. Kuva: Antti Helin

Aleksanteri Nevskin katedraalin vieressä sijaitee Toompean linna, jonka rakennutti saksalainen ritarikunta. Linnan torneista korkein on Pitkä Hermanni, yksi Tallinnan maamerkeistä. Linnassa kokoontuu Viron parlamentti, Riigikogu, eikä se ole avoinna yleisölle.

Toompean tunnelman pitää rauhallisena sekin, että alueella on paljon suurlähetystöjä ja muita virallisessa käytössä olevia rakennuksia. Palveluita on sen sijaan vähemmän kuin Alakaupungissa.

Toompean mäellä on muutama vuokrahuoneisto, joista upein lienee Tallinn City Apertments Old Town Toompea. Avaran huoneiston sijainti on erinomainen; rauhallinen naapurusto, mutta vain muutaman minuutin kävelymatka Alakaupunkiin tai Balti Jaama Turg -torin kautta trendikkääseen Telliskiveen.

Majapaikan lähellä on Patkulin näköalatasanne.

Tallinnan parhaat näköalapaikat

Tallinnan vanhakaupunki on kaunis – mutta muista laittaa kamera piiloon hetkeksi ja nauti näkymistä. Kuva on Patkulin näköalatasanteen vierestä. Kuva: Antti Helin

Vanhaakaupunkia kannattaa tarkastella ylhäältä päin. Toompean mäellä on kaksikin näköalatasannetta, Kohuotsa ja Patkuli, joista avautuvat hieman erilaiset näkymät.

Keskeisemmällä paikalla sijaitsevasta Kohuotsasta avautuvat näkymät suoraan Alakaupunkiin, Patkulista puolestaan näkee paremmin Tallinnan muurit ja puolustustornit. Kannattaa käydä molemmissa.

Rahukohtu – Tallinnan kapein katu

Patkulin näköalatasanteelle johtava Rahukohtu on Tallinnan kapein katu. Tuomiokirkon vierestä alkava Rahukohtu kapenee loppupäässään niin ahtaaksi, etteivät ylhäisörouvat mahtuneet keskiajalla kulkemaan sillä rinnakkain komeissa hameissaan.

Tallinnan vanhankaupungin hotellit

Cru-hotellin ravintola tarjoilee tyylikästä fine diningia. Kuva: Kaspar-Orasmäe / Unsplash

Tallinnan vanhankaupungin muurien sisällä on lukematon määrä hotelleja ja vuokrahuoneistoja, joiden hintahaitari venyy jokaiseen matkabudjettiin.

Jos kaipaa rauhallista ja tunnelmallista sijaintia, siihen erinomainen valinta on Toompean mäellä sijaitseva vuokrahuoneisto Tallinn City Apertments Old Town Toompea. Tänne mahtuu isompikin kaveriporukka tai lapsiperhe!

Edullinen – mutta silti tyylikäs – majapaikka vanhassakaupungissa on niin ikään rauhallisella sijannilla siunattu Godart Rooms.

Jos taas haluaa asua todella keskeisellä paikalla, Viru-kadulla sijaitseva tyylikäs Cru Hotel on varma valinta.

Tallinnan pitkäaikaisiin hotellisuosikkeihin kuuluva Hotel Telegraaf on tyylikäs valinta. Telegraaf on saanut nimensä siitä, että komeassa pytingissä toimi aikoinaan postitoimisto.

Aivan vanhankaupungin vieressä voi asua myös kylpylässä. Uudistettu ja nykyisellään sangen edustava Kalev Spa on melkein kiinni vanhassa kaupungissa.

Katso tarjoukset Tallinnan vanhankaupungin hotelleihin.

Tallinnan vanhankaupugin kartta

Yllä esiteltyjen kohteiden sijainnit näyttää Tallinnan kartta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi