Tallinnan vanhakaupunki – maailman paras paikka astua keskiaikaan

tallinna nähtävyydet
Tallinnan raatihuone pilkottaa vähän sieltä täältä vanhankapungin kujien varrelta. Kuva: Antti Helin

Tallinnan vanhakaupunki on meille suomalaisille niin tuttu, että harvoin edes tulemme ajatelleeksi, kuinka ainutlaatuisen hieno paikka se onkaan. Tallinnan vanhakaupunki, Vanalinn, on yksi maailman parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja.

Erityisen poikkeukselliseksi Tallinnan tekee se, että kyseessä on vieläpä maan pääkaupunki, jossa on yhä tallella keskiaikaiset kaupunginmuurit. Vastaavaa ihmettä ei ole toista.

Raatihuoneentori – vanhankaupungin vilkas sydän

Tallinnan raatihuone
Tallinnan raatihuoneentori on täynnä turisteja ja silti lumoava näky.

Tallinnan vanhankaupungin sydän on tietenkin Raatihuoneentori, joka on saanut nimensä, no arvaat kyllä mistä. Vuonna 1404 valmistunut Tallinnan Raatihuone on Euroopan parhaiten säilyneitä goottilaisia kaupungintaloja.

Kun seuraavan kerran kuljet Tallinnan raatihuoneen vierestä, niin katso sitä kerrankin oikein huolella.

Raatihuoneentori on vilkas ja saattaa tuntua turistiselta, mutta mitäpä muuta siltä voisi odottaakaan? Sellainenhan se on tietysti ollut kautta historiansa, jo yli 600 vuoden ajan.

Tallinnan Ala- ja Yläkaupunki

tallinnan nähtävyydet
Ortodoksinen Aleksanteri Nevskin katedraali hallitsee Toompean mäen näkymiä. Vieressä Suomen lippu liehuu ylväästi Suomen suurlähetystön katolla. Kuva: Kavalenkava / Shutterstock

Tallinnan vanhakaupunki jakautuu kahteen osaan. Raatihuoneetorin ympärilläympärillä on Alakaupunki, jossa rahvas asui. Toompean mäellä sijaitseva Yläkaupunki oli aikoinaan varattu kaupungin silmäätekeville. Ja kuinkas ollakaan, Toompean mäki on edelleenkin vanhankaupungin rauhallisinta osaa.

Sekä Alakaupungista että Toompean mäestä nauttii parhaiten päämäärättömästi haahuillen – ennemmin tai myöhemmin saavut jollekin Tallinnan parhaista kaduista.

Toompean mäki – Tallinnan vanhankaupungin rauhallisin osa

Toompean linna Tallinnna
Saksalaiset ritarit rakensivat Toompean linnan. Nykyisin siellä kokoontuu Viron parlamentti. Kuva: Antti Helin

Toompean näyttävimpiä rakennuksia ovat ikivanha Tuomiokirkko ja vasta vuonna 1900 valmistunut ortodoksinen Aleksanteri Nevskin katedraali. Uudella ja mahtavalla ortodoksisella kirkolla Venäjän tsaari halusi näyttää virolaisille alamaisilleen, kuka määrää kaupungissa kaapin paikan.

Aleksanteri Nevskin katedraalin vieressä sijaitee Toompean linna, joka ei tosin ole avoinna vierailijoille. Linnassa majailee Viron parlamentti Riigikogu.

Toompean tunnelman pitää rauhallisena se, että alueella on paljon suurlähetystöjä ja muita virallisessa käytössä olevia rakennuksia. Palveluita on sen sijaan vähemmän kuin Alakaupungissa.

Toompean mäellä kannattaa suunnistaa kohden Patkulin näköalatasannetta.

Patkulin näköalatasanne – Tallinnan paras näköalapaikka

Tallinnan vanhakaupunki on kaunis – mutta muista laittaa kamera piiloon hetkeksi ja nauti näkymistä. Kuva on Patkulin näköalatasanteen vierestä.

Vanhaakaupunkia kannattaa tarkastella ylhäältä päin. Tallinnan paras näköalapaikka on Toompean mäellä sijaitseva Patkulin näköalatasanne, jolta avautuvat näkymät Tallinnan keskustan katoille ja puolustustorneille ovat kauneimmillaan.

Näkymiä hallitsee Olavisten kirkon valkea kellotorni, joka oli aikoinaan maailman korkein.

Lue lisää Tallinnan nähtävyyksistä.

Tallinnan vanhankaupungin hotellit

Tallinnan vanhankaupungin muurien sisällä on lukematon määrä hotelleja ja vuokrahuoneistoja, joiden hintahaitari venyy jokaiseen matkabudjettiin.

Vanhankaupungin romanttisin hotelli on kolmeen vierekkäiseen keskiaikaiseen taloon restauroitu Three Sisters. Edullisempi – mutta silti tyylikäs – majapaikka on erinomaisella sijannilla oleva Godart Rooms. Hyvä halpisvaihtoehto on Hostel Old Town Alur, josta kahden hengen huoneen voi saada vain 30 eurolla!

Katso tarjoukset Tallinnan vanhankaupungin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!