Haapsalu – Viron ihanin rantakaupunki

Haapsalu
Maiseman Haapsalun piispanlinnan tornista. Kuva: Yegorovnick / Shutterstock

Haapsalu on aika lailla idyllisyyden perikuva. Merellisen pikkukaupungin katuja ja kujia renustavat värikkäät, vanhat talot, vuoroin puusta ja kivestä tehdyt. Keskellä kohoaa linnanraunio.

Eksymistä ei tarvitse pelätä; sen verran pieni ja idyllinen paikka on kyseessä. Asukkaita on reilut 10 000. Haapsalun pääkatu on Posti, jonka nimi muuttuu keskustassa Karjaksi. Aina ennen pitkää matkailija päätyy pääkadulle, vaikka välillä ottaisikin harha-askeleita sivukujille.

Suurin osa ravintola- ja kahvilaelämästä on keskittynyt Karjan varrelle, vanhan Piispanlinnan kupeeseen.

Virossa Haapsalua kutsutaan mutakaupungiksi, mikä johtuu kylpylöistä, joissa on annettu mutahoitoja jo 1800-luvulta lähtien. Kylpylät ovatkin Haapsalun-matkailun suurin vetonaula, mutta viime vuosina Haapsalu on yrittänyt tosissaan kehittää myös tapahtumaturismia.

Kapealla niemellä sijaitseva Haapsalu on sielultaan merenrantakaupunki – meren äärelle on kaikkialta vain lyhyt matka. Osan matkaa rannassa on kävelypromenadi, jonka varrella ovat 1800-luvulla rakennettu ja puisin pitsikoristein kirjailtu Kuursaal-tapahtumasali sekä ulkoilmakonserteille rakennettu laululava. Ne ovat pysyneet Haapsalun kesänvieton keskipisteenä.

Varsinainen rantakaupunki Haapsalu ei kuitekaan ole – kunnollista hiekkarantaa ei ole, ja meri on täällä mutapohjainen. Lämpiminä kesäpäivinä on silti mukava ottaa aurinkoa paikallisten kanssa aivan keskustan vieressä merenrannan nurmella.

Nähtävyyksillä turistia hemmotellaan Haapsalussa käänteisesti. Haapsalussa ei ole juurikaan mitään sellaista nähtävyyttä, mikä olisi aivan pakko nähdä ja kokea. Täällä voikin ottaa rennosti ja keskittyä nauttimaan kauniin ja rauhallisen pikkukaupungin elämästä. Kuljeskella kauniilta kujalta toisella – ja kokeilla niitä mutakylpyjä.

Piispanlinna – Haapsalun paras nähtävyys

Haapsalu
Haapsalun piispanlinna on tunnelmallinen rauniolinna. Kuva: Alex Polo / Shutterstock

Haapsalun keskellä on kaupungin näyttävin nähtävyys, Piispanlinna. Se perustettiin 1200-luvulla ja jota laajenettiin ja uudistettiin aina 1500-luvulle asti. Viimein Suuren pohjan sodan melskeissä vuonna 1710 Pietari Suuri määräsi linnan tuhottavaksi. Linna räjäytettiin osin, ja siitä asti se on ollut rauniona.

Piispanlinnassa sanotaan kummittelevan elokuussa täydenkuun aikaan, jolloin linnan kappelin sisäseinälle ilmestyy valkoinen leidi, Valge daam, Viron kuuluisin kummitus.

Linnassa toimii museo, johon voi tutustua vuokrattavan äänioppaan avulla. Linnan vallihaudassa on Haapsalun paras leikkipuisto.

Tunnelmallinen rauniolinna on ikuistettu Astrid Lindgrenin tarinoiden kuvitukseen. Lindgrenin luottokuvittajana toiminut, Tarttossa syntynyt Ilon Wikland, vietti lapsuuden kesänsä Haapsalussa ja tajusi vanhemmiten Haapsalu-muistojensa vaikuttaneen ratkaisevasti taiteeseensa. Wikland pakeni perheensä mukana Ruotsiin toisen maailmansodan aikana.

Ronja Ryövärintyttären Matiaksenlinna onkin lainannut muotonsa Haapsalun Piispanlinnan raunioilta.

Piispanlinnan vieressä sijaitsevat Haapsalun mukavimpiin kuuluvat majapaikat, tunnelmalliset majatalot Beguta Guest House ja Hermannuse Maja.

Jälkimmäisessä riemastuttaa hyvän sijainnin ja mukavien huoneiden rinnalla majatalon nimi, joka on kuin suoraan Fingerporista. Kotona voi kertoa olleensa romanttisella lomalla hermannussejassa.

Ilonin ihmemaa – Haapsalu lasten kanssa

Lyhyen kävelyn päässä linnalta, Koolin varrella, on toinen Ilon Wiklandiin liittyvä kohde, Iloni Imedemaa eli Ilonan ihmemaa. Puuhakeskus sijaitsee kauniissa puutalossa, jossa Wikland vietti kesänsä.

Puuhatalon inspiraationa ovat olleet Astrid Lindgrenin kirjoittamat ja Wiklandin kuvittamat sadut kuten Ronja Ryövärintytär ja Veljeni Leijonamieli.

Täällä voi tehdä monenlaista entisajan kivaa kuten askarrella puutöitä ja kokeilla puujaloilla kävelyä.

Rantapromenadi ja Kuursaal

Kuursaal Haapsalu
Puuleikkauksin koristeltu Kuursaal eli Kaivohuone on Haapsalun kauneimpia rakennuksia. Kuva: Olev Mihkelmaa / Visit Estonia

Ilonin ihmemaalta voikin jo sitten kääntyä kohti merta ja rantapromenadia. Mitään erityisen hienoa rantabulevardissa ei ole, mutta sen koristeltu Kuursaal-rakennus käy nähtävyydestä.

Kuursaal eli Kaivohuone on Viron harvoja rakennuksia, jossa on säilynyt alkuperäiset puiset pitsikoristeet. Kesäisin se toimii suosittuna kahvilana. Vieressä on Haapsalun pieni laululava.

Kuursaalin vierestä takaisin keskustaan kulkee erityisen tunnelmallinen pikkukuja, Väike-Mere.

Haapsalun rautatieasema toimii museona

Haapsalu juna-asema
Haapsalun rautatieasema toimii nykyisin museona. Junia sinne ei enää kulje. Kuva: Danel Rinaldo / Visit Estonia

Nähtävyydestä käy myös hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva Haapsalun rautatieasema. Junaliikenne Haapsaluun tosin päättyi jo vuonna 1995, ja raiteetkin myytiin pois. Nykyisin asema toimii Viron rautatie- ja viestintämuseona.

Ihasteltavana on erikoisen pitkä ja kaunis, katettu laituri sekä keisarillinen odotushuone. Esillä on myös vanhan ajan viestintävälineitä.

Haapsalun pitsikeskus

Haapsalu on Viron Rauma – ainakin mitä pitsinnypläykseen tulee. Haapsalun pitkään ja kunniakkaaseen pitsinteon historiaan voi tutustua Karjan varrella sijaitsevassa Haapsalu pitsikeskuksessa.

Paikallisen pitsinnypläyksen maineikkain ilmentymä on Haapsalun huivi, hienonhienosta valmistettu huivi, jonka voi vetää vihkisormuksen läpi.

Haapsalun kylpylät

Haapsalulla on maine kylpyläkaupunkina. Haapsalun lahden mutaa on käytetty hoitomuotona jo 1800-luvulta lähtien.

Viron kylpylöiden nykymittapuulla Haapsalun kylpyläpalvelut ovat kuitenkin varsin vaatimattomat, vaikka Fra Mare Thalasso Span omistajataho mainostaakin kylpylähotelliaan Viron parhaaksi. Hotelli on varsin iso – huoneita on yli 200 – ja saunoja on useita.

Perinteitä kunnioittaen täällä voi – ja kannattaa – kokeilla aromimutahoitoa. Vartalo peitellään lämpimällä mudalla, joka pestään pois parinkymmenen minuutin jälkeen. Kokovartalon mutanaamiota seuraa kevyt hieronta.

Fra Mare Thalasso Spa soveltuu parhaiten ehkä varttuneemmalle matkaajalle, joka arvostaa sitä, että kaikki palvelut ovat saman katon alla, ja niitä saa suomen kielellä. Omassa rauhassaan sijaitsevasta hotellista on keskustaan vartin kävelymatka.

Haapsalun toinen suuri kylpylähotelli on aivan keskustan tuntumassa sijaitseva Hestia hotel Haapsalu Spa (entiseltä nimeltään Spa Hotel Laine), jossa on aistittavissa jännittävää Neuvostoliiton tunnelmaa, myönteisessä mielessä.

Täällä ei ole pröystäilyä ottaa superiortason huone kauniilla näköalalla Haapsalunlahdelle.

Haapsalun ravintolat ja kahvilat

Haapsalu on kokenut viime vuosina melkoisen kahvila- ja ravintolabuumin, jonka voi katsoa saaneen alkunsa Müüriääre kohvikista, eli suomeksi Muurinviereisestä kahvilasta.

Karja-kadulla aivan Piispanlinnan vieressä sijaitseva Müüriääre tarjoaa konstailemattomia ruoka-annoksia ja suuria kakkupaloja idyllisessä, skandinaavisessa ympäristössä.

Juuri täältä sai alkunsa koko Viron tunteman Anni Arron nousu Viron ravintoloiden kultasormeksi ja juorulehtien juttujen aiheeksi. Kahvilan avaamisvaiheessa, viime vuosikymmenellä, Arro suunnitteli sen sisustuksen ja ensimmäiset ruokalistat, ja yhä vieläkin se tunnetaan ”Annin kahvilana”.

Karjan varrella, linnan edustalla, ovat muutkin Haapsalun parhaat ruokapaikat. Aivan Müüriäären vieressä on konstailemattomasti pizzaan ja salaatteihin keskittynyt Kärme Küülik, yksi Haapsalun kehutuimmista ravintoloista.

Oiva paikka on myös melkein näitä vastapäätä sijaitseva Hapsal Dietrich, joka kerää kehuja ruuan lisäksi laajasta konjakkivalikoimastaan.

Haapsalussa ruokapaikkaa etsiessä on aina muistettava, että talviaikaan ravintoloiden aukioloajat ovat kesäkautta suppeammat, ja jotkin ravintolat saattavat olla osan talviajasta kokonaan kiinnikin. Takuuvarma illallisravintola löytyy yleensä omasta hotellistakin.

Haapsalun hotellit ja majoitus

Edellä mainittujen majatalojen ohella mukava pikkupaikka on keskustan Lahe-kadulla kauniissa puutalossa sijaitseva Majatalo Lahe.

Haapsalun isohkoja hotelleja ovat meren äärellä sijaitseva Baltic Hotel Promenaadi sekä Kongo, jonka huoneenseinät saattavat tosin olla liian ohuet herkkäunisille.

Erinomainen hostelli on Haapsalu Kunstikuuli, joka sijaitsee aivan Piispanlinnan kupeessa.

Haapsalussa on runsaasti myös pieniä vierastaloja ja vuokrahuoneistoja. Erityisen mukava huoneisto on keskustan sydämessä puutalossa toimiva Villa Frieda.

Haapsalun festivaalit

Keväisin järjestettävä Haapsalun kauhu- ja fantasiafilmifestari on tuttu juttu jo monelle suomalaisellekin alan harrastajalle.

Elokuun lopun Valkea daami on kasvanut yksittäisestä tapahtumasta kolme päivää kestäväksi ja koko Haapsalun vanhan kaupungin valloittavaksi markkinatapahtumaksi.

Haapsalun hintataso

Haapsalun hintataso on ihastuttavan edullinen – majoitus ja palvelut tapaavat olla täällä puolet Tallinnan hinnoista.

Haapsalun vinkit ja kokemukset

Jos matkaajaa askarruttaa Haapsalussa vain yksi asia, niin se on tämä: miksi kraanavesi tuoksuu – tai haisee – mudalle?

Paikalliset asukkaat eivät mitään mudanhajua enää edes huomaa, mutta satunnaisen matkaajan nenään se pistää, ja lisäksi mudan saattaa tuntea ihollaan. Kun Haapsalussa käy suihkussa, voi iho tuntua sen jälkeen liukkaalta.

Kyse on Haapsalun maaperästä, jossa tosiaan on mutaa, mutta osuutta asiaan voi olla vanhoilla putkillakin. Likaista ei Haapsalun vesijohtovesi kuitenkaan ole. Liioittelua tai diivailua ei Haapsalussa kuitenkaan ole se, että juo vain pullovettä, jota myydään kaikissa kaupoissa.

Matka Haapsaluun

Bussimatka Tallinnasta Haapsaluun kestää puolitoista tuntia. Junayhteyttä ei ole, mutta saattaa olla taas tulevaisuudessa.

Omalla autolla sadan kilometrin matkan Tallinnasta Haapsaluun ajaa reilussa tunnissa. Tie on nykyisin jo hyvässä kunnossa ja matkan varrelle osuus pari taukopaikkaakin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi