Haapsalu – opas Ronja Ryövärintyttären kaupunkiin

Haapsalu
Maiseman Haapsalun piispanlinnan tornista. Kuva: Yegorovnick / Shutterstock

Haapsalussa ei tarvitse pelätä eksyvänsä: sen verran pieni ja idyllinen merenrantakaupunki on kyseessä. Asukkaita on vain reilut 10 000. Haapsalun pääkatu on Posti, ja sen jatkeena on Karja, ja turisti päätyy aina ennen pitkää niille, vaikka harha-askeleita sivukaduille välillä ottaisikin.

Ravintola- ja kahvilaelämä on Haapsalussa keskittynyt vanhan Piispanlinnan tuntumaan.

Haapsalua kutsutaan Virossa mutakaupungiksi, mikä johtuu kylpylöistä, joissa annetaan myös mutahoitoja. Myös turisteille Haapsalu on merkittävä kohde – ennen kaikkea juurikin kylpylöidensä vuoksi, mutta viime vuosina Haapsalu on yrittänyt tosissaan kehittää myös tapahtumaturismia. Haapsalu on myös mainio perhekohde – täällä ollaan Ronja Ryövärintyttären maisemissa.

Haapsalu on merenrantakaupunki, jossa meri todella on koko ajan läsnä. Suuri osa Haapsalua sijaitsee kapealla niemellä, jossa rantaan on kaikkialta vain lyhyt matka.

Osan matkaa rannassa on kävelypromenadi, jonka varrella ovat 1800-luvulla rakennettu ja puisin pitsikoristein kirjailtu Kuursaal-tapahtumasali sekä ulkoilmakonserteille rakennettu laululava. Ne ovat pysyneet Haapsalun kesänvieton keskipisteenä.

Haapsalu – tekemistä ja kokemista

Haapsalussa turistia hemmotellaan nähtävyyksillä, mutta käänteisesti. Haapsalussa nimittäin ei juurikaan ole mitään sellaista, joka olisi aivan pakko nähdä. Haapsalussa voi ottaa rennosti ja vain nauttia rauhallisen pikkukaupungin elämästä – ja niistä mutakylvyistä.

Kaupunkina Haapsalu on matala, ja sen pieniä puutaloja on kiva kiertää katsomassa omin jaloin tai polkupyörällä. Jostain syystä polkupyöriä ei Haapsalun katukuvassa kuitenkaan juurikaan näy. Viron suurkaupunkeihinkin, Tallinnaan ja Tarttoon, pyöräilykulttuuri vasta tekee tuloaan.

1200-luvulta peräisin oleva Piispanlinna on vaikuttava möhkäle, johon ei Haapsalussa voi olla törmäämättä.

Omanlaisiaan nähtävyyksiä Haapsalussa ovat myös rantapromenadi ja sen kauniisti koristeltu Kuursaal-rakennus, jossa on myös suosittu kesäravintola.

Paikalliset asukkaat tarjoavat mielellään nähtävyytenä myös Haapsalun rautatieasemaa ja sen erikoisen pitkää ja kaunista katettua laituria. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että junaliikenne Haapsaluun päättyi vuonna 1995, ja raiteetkin myytiin pois. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tulevaisuudessa Haapsalu saa taas junayhteyden – ja asemarakennuksellekin tulee taas todellista käyttöä.

Haapsalun piispanlinna – Ronja ryövärintyttären maisemissa

Haapsalu
Haapsalun piispanlinna on tunnelmallinen rauniolinna. Kuva: Alex Polo / Shutterstock

Haapsalun näyttävin nähtävyys on Piispanlinna, joka perustettiin 1200-luvulla ja jota laajenettiin ja uudistettiin aina 1500-luvulle asti. Viimein Suuren pohjan sodan melskeissä vuonna 1710 Pietari Suuri määräsi linnan tuhottavaksi. Linna räjäytettiin osin, ja siitä asti se on ollut rauniona.

Tunnelmallinen rauniolinna on ikuistettu Astrid Lindgrenin tarinoiden kuvitukseen. Lindgrenin luottokuvittajana toiminut Ilona Wikland vietti lapsuuden kesänsä Haapsalussa, ja ruotsalaistunut Wikland tajusi vanhemmiten Haapsalu-muistojensa vaikuttaneen ratkaisevasti taiteeseensa ja Haapsalun linnan lainanneen muotonsa Ronja Ryövärintyttären Matiaksenlinnalle.

Piispanlinnassa sanotaan kummittelevan elokuussa täydenkuun aikaan, jolloin linnan kappelin sisäseinälle ilmestyy valkoinen leidi, Valge daam.

Haapsalu lasten kanssa

Haapsalun paras leikkipuisto löytyy Haapsalun Piispanlinnasta. Lapsille on suunnattu myös Haapsalun ehkä tunnetuin yksittäinen käyntikohde, puuhakeskus Ilonin ihmemaa, jonka inspiroijana on ollut virolaissyntyinen lastenkirjojen kuvittaja Ilon Wikland.

Ruotsiin toisen maailmansodan aikana paennut Wikland tunnetaan etenkin Astrid Lindgrenin kirjojen, kuten Veljeni Leijonamielen, kuvittajana.

Haapsalun ravintolat ja kahvilat

Haapsalu on kokenut viime vuosina melkoisen kahvila- ja ravintolabuumin, jonka voi katsoa saaneen alkunsa Müüriääre kohvikusta, eli suomeksi Muurinviereisestä kahvilasta. Karja-kadulla sijaitseva Müüriääre tarjoaa konstailemattomia ruoka-annoksia ja suuria kakkupaloja idyllisessä, skandinaavisessa ympäristössä.

Kahvila on kuuluisa siitäkin, että juuri täältä sai alkunsa koko Viron tunteman Anni Arron nousu Viron ravintoloiden kultasormeksi ja juorulehtien juttujen aiheeksi. Kahvilan avaamisvaiheessa, viime vuosikymmenellä, Arro suunnitteli sen sisustuksen ja ensimmäiset ruokalistat, ja yhä vieläkin se tunnetaan ”Annin kahvilana”.

Haapsalun ravintoloista kiitetyin on konstailemattomasti pizzaan ja salaatteihin keskittynyt Kärme Küülik, joka sijaitsee aivan Müüriääre kohvikun tuntumassa.

Oiva paikka on myös näiden vieressä sijaitseva Hapsal Dietrich, joka kerää kehuja ruuan lisäksi laajasta konjakkivalikoimastaan.

Haapsalussa ruokapaikkaa etsiessä on aina muistettava, että talviaikaan ravintoloiden aukioloajat ovat kesäkautta suppeammat, ja jotkin ravintolat saattavat olla osan talviajasta kokonaan kiinnikin. Takuuvarma illallisravintola löytyy yleensä omasta hotellistakin.

Haapsalun yöelämä

Haapsalussa on riittämiin baareja, mutta vain yksi niistä on legenda: Africa. Baari-yökerho avattiin jo uudelleenitsenäistyneen Viron alkuhämärissä, vuonna 1994. Africa saavutti välittömästi suosion, jota on vaikea näin jälkikäteen ymmärtää.

Africaan ajettiin Tallinnasta saakka sadan kilometrin matka vain jotta päästäisiin hyppimään ahtaalla tanssilattialla virolaisen teknon tahdissa ja jonottamaan olutta tai drinkkiä tungoksessa, jota saattoi kuvailla vain epäinhimilliseksi.

Sittemmin on African suosio hieman laantunut, mutta yhä vieläkin se on Haapsalun yöelämän päätepysäkki: paikka, jossa käydään ottamassa se vihonviimeinen juoma ja katsomassa, että ahaa, ketäs muita täällä tällä kertaa oikein on? Nimensä Africa on saanut Haapsalussa sijaitsevasta rannasta, joka on tunnettu ”Afrikan rantana” jo tsaarin ajoista lähtien.

Rauhallisemmasta ja tyylikkäämmästä illanvietosta kiinnostunut saattaa valita kohteekseen pääkatu Postilla sijaitsevan Villa & Restoran Soffan, jossa on alakerrassa baari sekä ravintola ja yläkerrassa kuusi viehättävää vierashuonetta.

Haapsalun kylpylät ja hotellit

Haapsalun kaikki keskeiset hotellit sijaitsevat keskusta-alueella, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Tuo poikkeus on kylpylähotelli Fra Mare Thalasso Spa, jota omistajataho mainostaa vaatimattomasti Viron parhaaksi hotelliksi. Fra Mare Thalasso Spa soveltuu parhaiten ehkä varttuneemmalle matkaajalle, joka arvostaa sitä, että kaikki palvelut ovat saman katon alla, ja niitä saa suomen kielellä. Omassa rauhassaan sijaitsevasta hotellista on keskustaan vartin kävelymatka.

Haapsalun toinen suuri kylpylähotelli on aivan keskustan tuntumassa sijaitseva Spa Hotel Laine, jossa ei ole pröystäilyä ottaa superiortason huone kauniilla näköalalla Haapsalunlahdelle.

Baltic Hotel Promenaadi sijaitsee meren äärellä, aivan keskustan kupeessa. Haapsalun suurimpiin hotelleihin lukeutuu myös keskustan Kongo, mutta sen huoneenseinät saattavat olla liian ohuet herkkäunisille.

Pieniä vierastaloja Haapsalussa on runsaasti, plus vuokrahuoneistoja.

Haapsalun festivaalit

Aina keväällä järjestettävä Haapsalun kauhu- ja fantasiafilmifestari on tuttu juttu jo monelle suomalaisellekin alan harrastajalle.

Elokuun lopun Valkea daami on kasvanut yksittäisestä tapahtumasta kolme päivää kestäväksi ja koko Haapsalun vanhan kaupungin valloittavaksi markkinatapahtumaksi.

Haapsalun vinkit ja kokemukset

Jos matkaajaa askarruttaa Haapsalussa vain yksi asia, niin se on tämä: miksi kraanavesi tuoksuu – tai haisee – mudalle? Paikalliset asukkaat eivät mitään mudanhajua enää edes huomaa, mutta satunnaisen matkaajan nenään se pistää, ja lisäksi mudan saattaa tuntea ihollaan. Kun Haapsalussa käy suihkussa, voi iho tuntua sen jälkeen liukkaalta.

Kyse on Haapsalun maaperästä, jossa tosiaan on mutaa, mutta osuutta asiaan voi olla vanhoilla putkillakin. Likaista ei Haapsalun vesijohtovesi kuitenkaan ole. Liioittelua tai diivailua ei Haapsalussa kuitenkaan ole se, että juo vain pullovettä, jota myydään kaikissa kaupoissa.

Matka Haapsaluun

Bussimatka Tallinnasta Haapsaluun kestää puolitoista tuntia. Junayhteyttä ei ole, mutta saattaa olla taas tulevaisuudessa. Omalla autolla sadan kilometrin matkan Tallinnasta Haapsaluun ajaa reilussa tunnissa; tie on nykyisin jo hyvässä kunnossa ja matkan varrelle osuus pari taukopaikkaakin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi