Kalamaja – koe Kalju-kujan lumous!

Kalamaja
Viime vuosina Kalamajaa on kunnostettu paljon, mutta työtä riittää vielä. Kuva: Kaspar Orasmäe

Kalamaja on Tallinnan toiseksi kuuluisin kaupunginosa heti vanhankaupungin jälkeen. Siinä missä vanhassakaupungissa ihaillaan keskiaikaisia kujia, Kalamajalle luovat idyllisen tunnelman värikkäät puutalot.

Jos Kalamajan ydinosa onkin varsin uneliasta seutua, on Kalamajan reunoille syntynyt monenlaista pöhinää. Tallinnan trendikkäimmäksi kaupunginosaksi on noussut Telliskivi, jonka viittaa havittelee jo Noblessneri (lue lisää alta).

Kalamajassa kannattaa myös käydä saunomassa.

Nimensä Kalamaja on saanut kalastajasatamasta, ja aikoinaan Kalamajaa asuttivatkin kalastajat ja veneenrakentajat. Nykyiset kaksi- ja kolmikerroksiset puutalot ovat pääosin 1920- ja 30-luvuilta, jolloin ne rakennettiin tehdas- ja rautatietyöläisten käyttöön. Samaan aikaan Viro teollistui vauhdilla.

Kalamaja on nykyisin yksi Tallinnan trendikkäimmistä asuinalueista.

Soo-katu – aloita täältä Kalamajaan tutustuminen

Soo-kadulta voi poiketa Vana-Kalamajan varrella sijaitsevaan Kalma saunaan. Kuva: Ville Palonen

Kaikki Kalamajan kadut eivät ole aivan yhtä idyllisiä. Jos päättää tutustua alueeseen ihan summittaisesti, voi jopa pettyä.

Kalamajan kierros alkaa kätevästi Soo-kadulta, jolle johtaa Tallinnan satamasta Põhja puiestee. Kadun alkuun on A-terminaalista sellainen 10 minuutin kävely.

Soo halkaisee Kalamajan kahtia ja sitä pitkin kävellessä saa jo varsin hyvän kuvan kaupunginosan tyylistä. Pääosassa ovat puutalot, joita ei pahemmin koristeltu, sillä ne rakennettiin työväestön käyttöön. Joukossa on myös jokunen jugendiin päin vivahtava kivitalo sekä uusi, moderni puutalo. Talojen välissä on sisäpihamaisia pikkukujia.

Heti Soon alkupäässä on pikaruokahenkinen Uulits, joka tunnetaan purilaisistaan ja itse tehdyistä ranskiksistaan.

Heti seuraavassa isommassa kadunkulmassa vastaan tulee TOPS (Soo 15), boheemi, retrohenkinen kulmakapakka. Kannattaa olla tarkkana, sillä sen ohi on helppo vahingossa kävelläkin, eikä paikka näytä ulospäin kovinkaan kummoiselta.

Vaikkei oluelle aikoisikaan, TOPSin kulmalla on joka tapauksessa valinnan edessä. Jos kaipaa nähtävyyksiä, niin voi kääntyä oikealle eli merta kohden, jolloin Vana-Kalamaja johtaa pahamaineiselle Patarein vankilalle ja Lennusadamaan.

Jos taas haluaa saunaan, niin Vana-Kalamajaa vasemmalle pääsee julman kuuloiseen Kalma saunaan, Tallinnan vanhimpaan yhä toimivaan julkiseen saunaan.

Muussa tapauksessa kannattaa jatkaa vielä tovi Soota vielä hieman eteenpäin ja kääntyä kolmen kadun risteyksessä Kalju-kujalle.

Kalju – kaljujen miesten paras selfiespotti Tallinnassa

Kalamaja
Ei muuta kuin kaikki kaljut kyltin alle seisomaan. Kuva: Gigile / Flickr CC

Mikä ihana nimi, ainakin tällaisen kaljun miehen mielestä! Kalju-kujan kadunnimikyltin alla voivat hiuksettomat ottaa hienon selfien. Viroksi kalju taitaa tosin tarkoittaa kalliota, vaan mitä pienistä.

Kalju on viehättävä, kapea kuja. Nähtävyytenä on söpö liuskekivikirkko. Kaljun päässä kannattaa kääntyä vasempaan Tööstuselle ja heti perään oikealle Valgevaselle, joka on kaunis katu tämäkin, yksi Kalamajan kuvatuimmista.

Valgevase johtaa aina Telliskiven luovaan keskukseen asti, tosin matkan varrella kadun nimi vaihtuu ensin Malmiksi ja sitten Telliskiveksi.

Matkan varrelle osuvat Kopli-kadun kuppilakeskittymä ja asemanseutu.

Kopli-kadun kuppilakeskittymä

Kalamaja ravintola
Mukava kuppila on myös Sesoon, jonka löytäminen vaatii hieman vaivaa. Helpoiten löydät sen Tallinnan kartasta. Kuva: Kaspar Orasmäe

Telliskiven raitiovaunupysäkin ympäristöstä on kehittynyt Kalamajan ravintolakeskittymä. Vabriku-kadun varrella ovat rivissä viinibaari Plan B, Kalamajan kahviloiden kestosuosikki Boheem sekä Restoran Ülo, jonka taustalla on samaa poppoota kuin vanhankaupungin supersuositussa Rataskaevussa.

Jos Kalamajasta onkin tullut trendikkyyden keidas, löytyy Kopli-kadun varrelta vielä myös yksi hyvin perinteinen juottola, Kolm lövi, jossa riittää vielä kosolti 1990-luvun vaihteen neuvostotunnelmaa.

Samassa puutalossa toimii myös viinibaari ja -kauppa TIKS, jonka seinää koristaa hauska jänismaalaus.

Lisää kuppiloita löytyy, kun Koplia jatkaa vielä vähän matkaa keskustan suuntaan. Vastaan tulevat viinibaari Time to Wine ja suomalaisen Jukan omistama suomalaisten suosikkipaikka Baar Living Room ät.

Jos ilta on käynyt tässä vaiheessa jo yötä kohden, edullinen loppuillan paikka löytyy Kauplus Aasiasta, jossa menoa vauhdittavat usein bändit.

Asemanseutu, Balti jaam turg ja katuruokatori Depoo

Kalamajan alueeseen kuuluu myös Tallinnan rautatieasema, Balti jaam. Minkä ei pitäisi tulla yllätyksenä, rakennettiinhan puutalot juuri rautatieläisten asumuksiksi. Rautatieasema sijaitsee Kalamajan puutalokorttelien ja Telliskiven teollisuusmiljöön välissä.

Kuin taikaiskusta Kalamajan puutaloidylli muuttuu urbaanin kaupunkikulttuurin keitaaksi.

Rautatiaseman vanhoihin makasiineihin on kunnostettu kauppahalli Balti jaam turg, jossa on monenlaista pikaruokahenkistä ruokapaikkaa.

Vieressä on satamakonteista ja vanhoista junanvaunuista koottu hauska katuruokatori Depoo, jonka yhteydessä toimii myös Kalamajan paras majapaikka, leikkisä Hektor Container Hotel.

Jos haluaa kunnon ravintolaan istumaan, One Sixty on mukava, smokehouse-tyylinen ravintola lihaisine herkkuineen.

Samassa rakennuksessa toimii myös Renard Speed Shop, customoituja moottoripyöriä myyvä liike, jota toimii myös kahvilana. Lieneekö esikuvana ollut Balin klassikkopaikkoihin kuuluva Deus Ex Machina?

Kalamajan nähtävyydet

Lennusadaman pihalla voi ihmetellä kaikkein ensimmäisen virolaisen sukellusveneen kopiota. Komeampi sukellusevene löytyy museon sisätiloista. Kuva: Antti Helin

Kalamajan päänähtävyys on meren rannalla sijaitseva museo Lennusadam, jonka vetonaulana on komea vanha sukellusveneeseen.

Sen vieressä on pahamaineinen Patarein vankila, jossa KGB kidutti ja telotti virolaisia toisinajattelijoita neuvostoaikana. Patarein vankila on hiljan avattu museona.

Vankilasta nähden Lennusadaman vastakkaisella laidalla on puolestaan uusi ja trendikäs Noblessnerin alue, jossa on ruokapaikkoja, panimoravintola Põhjala Tap Room sekä tiede- ja keksintömuseo Proto Avastustehas.

Kalamajan puutalokortteleista kertyy aika reipas kävelymatka.

Kuinka Kalamajaan pääsee?

Kalamajan puutalokorttelit sijaitsevat kävelymatkan päässä niin Tallinnan satamasta kuin vanhastakaupungistakin.

Satamasta perille kannattaa kävellä pitkin Soo-katua. Vanhasta kaupungista reitti kulkee Snelli-puiston läpi rautatieasemalle.

Perille pääsee myös Koplin suuntaan kulkevilla raitiovaunuilla 1 ja 2. Jää kyydistä rautatiaseman jälkeisellä Telliskiven pysäkillä.

Kalamajan kohteiden sijainnit näyttää Tallinnan kartta.

Kalamajan hotellit

Kalamaja ei ole lainkaan hullumpi paikka yöpyä, jos Tallinnan vanhakaupunki on jo kovin tuttu. Tekemistä ja kokemista riittää helposti useammaksikin päiväksi. Kalamajan majapaikatkin tapaavat olla selvästi keskustan hotelleja edullisempia.

Katso tarjoukset Kalamajan kaupunginosan majoitukseen.

Kalamaja kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Kalamajasta. Mitkä ovat omat suosikkikulmasi ja kuppilasi?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi