Kalma saun – uskallatko testata Tallinnan vanhimman saunan?

Kalma Saun on Tallinnan vanhin yleinen sauna. Kuva: Ville Palonen

Kalamajan kaupunginosassa toimiva Kalma saun on Tallinnan vanhin yhtäjaksoisesti toiminut yleinen sauna. Sauna aloitti toimintansa jo 1920-luvulla Viron ensimmäisellä itsenäisyyden kaudella. Historia näkyy myös rakennuksen uljaassa ulkoasussa, joka edustaa uusklassista, jopa mausoleumimaista tyyliä.

Sisältä saunaa on kuitenkin uudistettu moneen otteeseen ja se on suomalaiseen makuun ehkä vähän kolho; esimerkiksi suomalaisista saunoista tuttuja vaaleita puupintoja on vähemmän, ja tilalla on betonia ja kaakelointia. Kastautumisaltaineen Kalma saun muistuttaa enemmän venäläistä banjaa kuin suomalaista vastinettaan.

Kalma saun tarjoaa rajuja löylyjä ja edullista olutta

Kalma saun
Kalma saunassa pääsee pulahtamaan. Kuva: Kalma saun

Massiivisella kiukaalla varustettu, jatkuvalämmitteinen sauna on erittäin kuuma, ja lämpötilaa tunnutaan säädeltävän avaamalla ovea. Löylyjä ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa lempeiksi.

Yleisellä puolella on myös 40-asteinen höyrysauna, ja lisäksi kompleksiin kuuluu kaksi tilaussaunaa, joissa perheet voivat kylpeä yhdessä.

Vaikka sisäänpääsymaksu saunaan on Suomen hinnoissa, baari on edullinen, eikä täällä tarvitse saunoa kellon kanssa, kuten Helsingin trendikkäimmissä uusissa saunoissa.

Saunomiseen kuuluu Virossa ja Venäjällä vihtominen. Vihtoja saa ostaa respasta, jonka henkilökunta on kielitaitoista; viron ja venäjän lisäksi pärjää myös englannilla ja usein myös suomella.

Kalma saun Tallinna
Kalma saunan suihkutilat eivät koreile idyllisyydellä. Kuva: Kalma saun

Yleisellä puolella tunnelmaa luo se, että miesten puolen pukuhuoneesta saattaa löytää joukon eläkeläisukkoja piknikillä, nauttimassa savukalaa, suolakurkkua ja votkaa muine lisukkeineen. Välillä joku saattaa jopa lurauttaa venäjänkielisen laulunpätkän.

Kalma saunan pääsymaksu ja aukioloajat

Sisäänpääsymaksu Kalma saunaan vaihtelee päivän mukaan. Korkeimmillaan se on viikonloppuisin (11 euroa). Sauna on avoinna ma–pe 11–22 ja la–su 10–23. Lipunmyynti loppuu tuntia ennen sulkemisaikaa.

Kalma saun sijaitsee Kalamajassa Vana-Kalamaja-kadulla lähellä Niinen kulmaa.

Lue lisää: Kalamaja – Tallinnan idyllinen puutaloalue

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi