Viljandi – Viron hiomaton timantti

Viljandi
Viljandi Folk on Viron parhaita festivaaleja. Taustalla Viljandin rauniolinna. Kuva: Marek Metslaid, Visit Estonia

Aika moni paikallinen asukas uskoo, että Viljandi on Viron ja ehkä koko Baltian löytämätön helmi ja hiomaton timantti; kaupunki, jota ei tunneta suppeiden kulttuuripiirien ulkopuolella, vaikka matkakohteena sillä on äärimmäisen paljon tarjottavaa – ja kaiken lisäksi kompaktisti ja käyttäjäystävällisesti pienellä alueella, jossa liikkumiseen ei tarvita kuin omat jalat.

Viljandi sijaitsee Etelä-Virossa, 150 kilometrin päässä Tallinnasta. Pinta-alan puolesta se todellakin on pieni, mutta 18 000 asukkaallaan se on väkimäärältään Viron kuudenneksi suurin kaupunki.

Jos joku Viron rajojen ulkopuolella tuntee Viljandin, niin todennäköisesti kyse on virolaisen kansanperinteen ja etenkin folkmusiikin ystävästä. Viljandi Folk – viralliselta nimeltään Viron perinnemusiikkifestivaali – on Viron ehkä tärkein ja mahdollisesti kooltaankin suurin festari.

Virossa on tapana nimetä kaikki kaupungit joksikin pääkaupungiksi, ja Viljandi kiistatta on virolaisen folkin pääkaupunki.

Matkakohteena Viljandi on kiehtova sekoitus vanhaa ja uutta. Sitä vanhaa löytyy yllin kyllin, sillä kaupunkioikeudet Viljandi sai jo ”jokin aikaa sitten” eli 1200-luvulla.

Ilmeeltään ja tunnelmaltaan Viljandi on varmaankin Viron saksalaisin kaupunki, sillä se ei juuri kokenut tuhoja toisessa maailmansodassa. Vanhaa saksalaista arkkitehtuuria Viljandissa on runsaasti.

Uutta Viljandia edustavat kahvilat ja ravintolat, joita on kaupungin kokoon nähden ylitsevuotavan runsaasti.

Viljandin ilta- ja yöelämään vipinää tuovat kulttuurialoja opettava Viljandin kulttuuricollege opiskelijoineen sekä teatteri Ugala, joka on Viron tunnetuimpia, vireimpiä ja ennakkoluulottomimpia laitosteattereita.

Hotelleja, majataloja ja huoneistoja Viljandissa on enemmän kuin voisi kuvitella olevan tämänkokoisessa paikassa.

Viljandi Folk

Viljandi Folk on järjestetty 1990-luvun alusta lähtien joka kesä heinäkuussa. Kesä kesältä Viljandi Folk jatkaa kansainvälistymistään ja laajentaa skaalaansa maailmanmusiikin suuntaan.

Yhä tärkeämmässä osassa festaritarjonnassa ovat myös ruoka ja juoma ja kaikenlainen ulkomusiikillinen toiminta.

Viljandi Folkin aikana Viljandi on ihmisistä turvoksissa ja kaupungin majoituslaitoksista on turha etsiä vapaata huonetta.

Varaa siis majoitus todella hyvissä ajoin tai ota teltta mukaan ja nauti upeasta festivaalista!

Viljandin nähtävyydet

Viljandi todella on kompakti, käyttäjäystävällinen kaupunki, jossa kaikki varsinaiset nähtävyydet keskittyvät vanhan kaupungin tuntumaan.

Keskiajalla Viljandi oli osa mahtavaa kauppaliittoa, Hansaliittoa, ja vielä nykyäänkin Viljandissa järjestetään joka kesä Hansapäivät-markkinat.

Viljandin nähtävyyksistä tärkein on keskiajalla rakennettu liiviläisen ritarikunnan linna, joka kohoaa Linnamäellä vanhan kaupungin kupeessa. Vaikka linna on raunioina, voi raunioistakin saada käsityksen sen loistonpäivien mahtavista mittasuhteista ja vaikuttavuudesta.

Linnamäellä piipahtaminen kannattaa siksikin, että sieltä on Viljandin varmasti parhaat näköalat alas Viljandijärvelle. Viljandilaiset ovat ylpeitä siitä, että Viljandin alueella on peräti kolme järveä.

Linnan vieressä on Viljandin perinnemusiikin keskus, joka myös toimii Viljandi Folkin päämajana. Perinnemusiikkikeskus järjestää läpi vuoden konsertteja ja tapahtumia, ja sen ravintola on suosittu ikkunoista linnaan päin avautuvien komeiden näköalojensakin vuoksi.

Kivenheiton matkan päästä löytyy viljandilaiselle naivistimaalarille Paul Kondasille (1900–1985) pyhitetty lämminhenkinen museo, jossa piipahtaminen on suositeltavaa myös heille, jotka eivät yleensä käy museoissa. Kondasin töiden kepeän pinnan alta voi löytää rankkoja, tuon ajan Virossa kiellettyjä tarinoita.

Ugala-teatteri

Vuonna 1920 rakennettu mutta äskettäin perusteellisesti rempattu Ugala-teatteri on kiinnostava kohde myös arkkihtehtuuriltaan, ja kävelymatkalla keskustasta sinne voi ihastella Viljandin ulkokonserttipaikkaa, laululavaa, joka on kuin Tallinnan kuuluisa laululava pienoiskoossa.

Viljandin ostokset

Eräänlainen nähtävyys on myös Viljandin ainoa kauppakeskus Uku Keskus, joka valmistui vuonna 2012 entisen nuorisovankilan alueelle. Kauppakeskukseksi se on omaperäinen ja sympaattinen, ja sisältääpä se palasen Suomeakin Hesburger-ravintolan muodossa. Kolmannessa kerroksessa on hotelli Centrum Hotel Viljandi.

Viljandin ravintolat

Viljandin ihmiset ovat liiankin vaatimattomia ja moni heistä toteaakin, puolitosissaan, että Viljandi ei ole muuta kuin nopean pissitauon paikka matkalla Tartosta Pärnuun tai päinvastoin.

Totuus kuitenkin on, että Viljandissa on hyviä ravintoloita, ja Viljandissa voi syödä hyvin. Kaupungin kehutuin ja palkituin ravintola on Fellin.

Maukkaan, tasalaatuisen illallisen Viljandissa saa Grand Hotel Viljandin ja Park Hotel Viljandin ravintoloista, mutta myös esimerkiksi neuvostoliittolaisesta kulttuuripalatsista löytyvästä Harmooniasta.

Harmoonia onkin yksi Viljandin Suurista Salaisuuksista isoilla S-kirjaimilla; vahingossa sinne tuskin eksyy, niin epätavallisessa paikassa se on.

Maanläheistä ”ekoruokaa” tarjoaa Roheline Maja, josta on kehkeytynyt verkkaisesti yksi Viljandin suosituimpia ravintoloita. Etenkin kesäaikaan Roheline Majassa voikin bongata presidenttitason vieraita.

Viljandin kahviloista ainutlaatuisin on Grand Hotel Viljandin, eli GHV:n, 1930-luvun mennyttä maailmaa huokuva aulabaari-kahvila, jossa vierähtää kahvin tai teen tai miksei drinkinkin äärellä huomaamatta parikin tuntia. Aulatilassa on myös flyygeli, mutta hotellin harras toive on, että sitä soittamaan intoutuvalla olisi edes hitunen todellista soittotaitoa.

Viljandin yöelämä

Viljandin yö väreilee undegroundhenkeä. Mulks on kulttuuriväen ja paikallispoliitikoiden suosima rento viini- ja olutbaari kaupungin ytimessä Tartu-kadun takapihalla, jonne ei keskeisestä sijainnista huolimatta voi löytää ilman paikallista opasta.

Romaan on kirjallisuushenkinen kulttuuribaari- ja yökerho, jossa aukioloajat ovat vain viitteellisiä.

Tegelaste Tuba puolestaan on Viljandi Folkin epävirallinen päämaja: pubi, jossa käyvät aivan kaikki ja jossa ei vieläkään voi maksaa kuin käteisellä.

Legend saattaa olla kävijämäärillä mitattuna Viljandin vilkkain baari, ja Lounge on Viljandin toria vastapäätä sijaitseva perinteinen kellariyökerho, jolla on rankka maine ja jossa 1990-luku ei tainnut loppua koskaan.

Viljandin hotellit

Hotelliyöpyjää hemmotellaan Viljandissa – jos hänellä on rahaa. Yksi nyky-Viron suurimpia arvoituksia ja selittämättömimpiä mysteereitä on se, että miten Viljandin kokoluokan kaupungissa voi olla kaksi niin korkeatasoista hotellia kuin Grand Hotel Viljandi ja Hotell Park. Niistä tuskin kumpikaan tekee omistajilleen voittoa, mutta ei niiden tarvitsekaan; ne ovat omistajilleen rakkaita harrastuksia.

Grand Hotel Viljandi hurmaa arkkitehtuurillaan ja tunnelmallaan, mutta myös erinomaisella aamiaisellaan, sekä kuntosalillaan ja aamusaunallaan.

Loppukesällä 2018 avattu Park Hotel viekoittelee vanhaa ja uutta oivallisesti yhdistelevällä kokonaisuudella, jossa pääpaino on pantu huoneiden varusteluun.

Edullinen näistä hotelleista ei ole kumpikaan, ja huoneesta saa arkipäivänäkin maksaa satasen tai ylikin.

Paikalliselle Inkeri-seuralle kuuluva Ingeri Maja (Hostel Ingeri) on hyvä valinta edullisempaa majoitusvaihtoehtoa etsivälle, sillä siellä ”sviitinkin” hinta pyörii kohtuullisesti 40 eurossa. Pieniä hotelleja ja majataloja Viljandissa ja pikkukaupungin ympäristössä on runsaasti.

Katso tarjoukset Viljandin hotelleihin.

Matka Viljandiin

Viljandiin pääsee Tallinnasta bussilla ja junalla, matka kestää kahdesta tunnista kahteen ja puoleen tuntiin. Bussiasema on Viljandin keskustassa, mutta juna-asema vähän syrjemmällä.

Itä-länsi-akselilla Viljandi on puolivälissä matkaa Tartosta Pärnuun, tai päinvastoin, ja kaikki bussit pysähtyvät Viljandissa.

Kannattaa huomioida, että busseissa on kyllä vessat, mutta kuljettajat pitävät ne lukossa. Ai miksi? Lue lisää Viron busseista.

Viljandin vinkit ja kokemukset

Viljandin tienoon, eli muinaisen Mulgimaan, ihmiset ovat Virossa samantapaisessa asemassa kuin savolaiset Suomessa. Heitä pidetään äkkiväärinä ja ovelina ihmisinä, joihin ei ehkä aina kannata luottaa liikaa.

Viljandin ihmiset ovat myös luonteeltaan ylpeitä. He eivät hevin kysy neuvoa tai pyydä apua tai avaa sisimpäänsä etenkään ventovieraille.

Viljandissa turistinkin kannattaa pitää kieli keskellä suuta ja kurissa ja jättää mahdolliset pienet kömmähdykset esimerkiksi asiakaspalvelussa ilman suurempaa huomiota – ettei kukaan vaan loukkaannu.

Turistimäärät Viljandissa ovat yhä kohtuullisia, tai pieniä, ja etenkin ulkomaalaisiin ja heidän kommentteihinsa paikalliset saattavat suhtautua joskus liiallisellakin vakavuudella. Fakta on se, että Viljandissa suhtaudutaan turisteihin kiitollisemmin kuin Tallinnassa, ja Viljandissa saa parempaa palvelua kuin Tallinnassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi