Viljandi – Viron seuraava suosikkikohde

Viljandi
Viljandi Folk on Viron parhaita festivaaleja. Taustalla Viljandin rauniolinna. Kuva: Marek Metslaid, Visit Estonia

Viljandi on seuraava ihastuksen kohteesi, jos pidät Viron pienistä ja näteistä pikkukaupungeista. Vajaan parinkymmenen tuhannen asukkaan Viljandi on kapeita kujia ja hellyttävän kauniita vanhoja taloja. Idylli, joka vain odottaa löytäjäänsä.

Uutta Viljandia edustavat puolestaan kahvilat ja ravintolat, joita on kaupungin kokoon nähden ylitsevuotavan runsaasti. Ilta- ja yöelämään vipinää tuovat kulttuurialoja opettava Viljandin kulttuurialan korkeakoulu opiskelijoineen sekä teatteri Ugala, joka on Viron tunnetuimpia, vireimpiä ja ennakkoluulottomimpia laitosteattereita.

Aika moni paikallinen asukas uskookin, että Viljandi on Viron ja ehkä koko Baltian löytämätön helmi ja hiomaton timantti; kaupunki, jota ei tunneta suppeiden kulttuuripiirien ulkopuolella, vaikka matkakohteena sillä on äärimmäisen paljon tarjottavaa. Ja kaiken lisäksi kompaktisti ja kävijäystävällisesti pienellä alueella, jossa liikkumiseen ei tarvita kuin omat jalat.

Viljandi sijaitsee Etelä-Virossa, 150 kilometrin päässä Tallinnasta, Pärnun ja Tarton välissä. Vaivaisella 18 000 asukkaallaankin se on väkimäärältään Viron kuudenneksi suurin kaupunki.

Jos joku Viron rajojen ulkopuolella tuntee Viljandin, niin todennäköisesti kyse on virolaisen kansanperinteen ja etenkin folkmusiikin ystävästä. Viljandi Folk – viralliselta nimeltään Viron perinnemusiikkifestivaali – on Viron ehkä tärkein ja mahdollisesti kooltaankin suurin festari.

Virossa on tapana nimetä kaikki kaupungit joksikin pääkaupungiksi, ja Viljandi kiistatta on virolaisen folkin pääkaupunki.

Viljandin nähtävyydet

Viljandi museo
Kondase Keskus esittelee Viljandissa viimeiset vuotensa viettäneen Paul Kondasen taidetta. Museossa on myös vierailevia näyttelyitä. Kuva: EAS / Visit Estonia

Viljandi todella on kompakti, kävelijälle sopiva kaupunki, jossa kaikki varsinaiset nähtävyydet keskittyvät vanhan kaupungin tuntumaan. Ja kuitenkin sen verran suuri, että viehättäviä takakujia riittää löydettäväksi.

Vanhaa arkkitehtuuria löytyy yllin kyllin, sillä kaupunkioikeudet Viljandi sai jo ”jokin aikaa sitten” eli 1200-luvulla.

Keskiajalla Viljandi oli osa mahtavaa kauppaliittoa, Hansaliittoa, ja vielä nykyäänkin Viljandissa järjestetään joka kesä Hansapäivät-markkinat.

Ilmeeltään ja tunnelmaltaan Viljandi on varmaankin Viron saksalaisin kaupunki, sillä se ei juuri kokenut tuhoja toisessa maailmansodassa. Vanhaa saksalaista arkkitehtuuria on runsaasti.

Viljandin linna ja Perinnemusiikin keskus

Viljandin perinnemusiikin keskus. Kuva: Tiit Mõtus / Visit Estonia

Viljandin nähtävyyksistä tärkein on keskiajalla rakennettu liiviläisen ritarikunnan linna, joka kohoaa Linnamäellä vanhan kaupungin kupeessa. Vaikka linna on raunioina, voi raunioistakin saada käsityksen sen loistonpäivien mahtavista mittasuhteista ja vaikuttavuudesta.

Linnamäellä piipahtaminen kannattaa siksikin, että sieltä on Viljandin varmasti parhaat näköalat alas Viljandijärvelle. Viljandilaiset ovat ylpeitä siitä, että Viljandin alueella on peräti kolme järveä.

Linnan vieressä on Viljandin perinnemusiikin keskus, joka myös toimii Viljandi Folkin päämajana. Perinnemusiikkikeskus järjestää läpi vuoden konsertteja ja tapahtumia, ja sen ravintola on suosittu ikkunoista linnaan päin avautuvien komeiden näköalojensakin vuoksi.

Lossi-kadun varrella

Viljandi
Raatihuoneentorin laidalla on myös Viljandin hauskannäköinen vesitorni. Kuva: Märt Sildvee / Flickr CC

Linnalle ja perinnemusiikin keskukselle johtaa keskustan halki kulkeva, vanhaa aikaa henkivä Lossi-katu.

Lossin linnan puoleisessa päässä on viljandilaiselle naivistimaalarille Paul Kondasille (1900–1985) pyhitetty lämminhenkinen museo, Kondase keskus, jossa piipahtaminen on suositeltavaa myös heille, jotka eivät yleensä käy museoissa. Kondasin töiden kepeän ja naivistisen pinnan alta voi löytää rankkoja, tuon ajan Virossa kiellettyjä tarinoita.

Keskuksen vieressä, Pikk-kadun puolella, on nätti Pyhän Johanneksen kirkko 1600-luvulta.

Seuraavana Lossin varrella on Raatihuoneen tori, jonka laidalla ovat sekä Viljandin museo että upea Park Hotell Viljandi. Komea hotelli sijaitsee linnamaisessa uusrenessassitalossa, mutta sisustus on raikkaan moderni.

Aukiota koristaa patsas, joka esittää Viljandin maakunnassa syntynyttä, Viron kansallisen heräämisen merkkihenkilöihin kuulumutta taidemaalari Johann Köleriä.

Jos aukiolta lähtee kulkemaan vasemmalle pitkin viehättävää Kaubaa, saapuu kaupungin parhaan ravintolan, Kohvik Fellin luokse. Jos taas jatkaa matkaa pitkin Lossi-katua, saapuu parin korttelin jälkeen keskustan ”kultaiseen leikkaukseen”, Lossin ja Tartun risteykseen.

Kulmauksessa sijaitsee jykevä Grand Hotel Viljandi eli GHV, jonka 1930-luvun mennyttä maailmaa huokuvassa aulabaari-kahvilassa vierähtää kahvin tai teen tai miksei drinkinkin äärellä huomaamatta parikin tuntia.

Hotellin aulassa on myös flyygeli, mutta hovimestarin harras toive on, että sitä soittamaan intoutuvalla olisi edes hitunen todellista soittotaitoa.

GHV on Park Hotellin ohella kaupungin johtavia majapaikkoja. Myös molempien ravintolat ovat takuuvarmoja valintoja illalliselle.

Viljandin ravintolat

Kohvik Fellin Viljandi
Kohvik Fellin on Viljandin palkituin ravintola. Kuva: Magnus Heinmets / Visit Estonia

Viljandissa on useampikin ehdottomasti käymisen arvoinen ravintola. Kaupungin kehutuin ja palkituin ruokapaikka on Kauban varrella vanhassa punatiilitalossa sijaiseva Kohvik Fellin.

Toinen ehdottomasti käymisen arvoinen ravintola on Fellinistä muutaman sadan metrin päässä Tallinnan varrella sijaitseva Hamoonia, joka lymyilee Stalinistista uusklassismia edustavassa, Neuvostoliiton aikaisessa kulttuuripalatsissa. Kyseessä on yksi yksi Viljandin Suurista Salaisuuksista isoilla S-kirjaimilla; vahingossa sinne tuskin eksyy, sen verran epätavallisessa paikassa se on.

Kiehtova paikka on myös maanläheistä ”ekoruokaa” tarjoava Roheline Maja, joka sijaitsee Koidun varrella satumaisen näköisessä puumökissä. Roihelinesta on kehkeytynyt verkkaisesti yksi Viljandin suosituimmista ravintoloista, ja etenkin kesäaikaan täällä voi bongata jopa presidenttitason vieraita.

Viljandin yöelämä

Viljandin yö väreilee undegroundhenkeä.

Mulks on kulttuuriväen ja paikallispoliitikoiden suosima rento viini- ja olutbaari kaupungin ytimessä Tartu-kadun takapihalla, jonne ei keskeisestä sijainnista huolimatta voi löytää ilman paikallista opasta.

Romaan on kirjallisuushenkinen kulttuuribaari- ja yökerho, jossa aukioloajat ovat vain viitteellisiä.

Tegelaste Tuba puolestaan on Viljandi Folkin epävirallinen päämaja: pubi, jossa käyvät aivan kaikki ja jossa ei vieläkään voi maksaa kuin käteisellä.

Grand Hotel Viljandin vieressä sijaitseva Legend taitaa olla kävijämäärillä mitattuna kaupungin vilkkain baari.

Club Lounge on puolestaan Viljandin toria vastapäätä sijaitseva perinteinen kellariyökerho, jolla on rankka maine ja jossa 1990-luku ei ole tainnut vieläkään päättyä.

Ugala-teatteri

Vuonna 1920 rakennettu mutta äskettäin perusteellisesti rempattu Ugala-teatteri on kiinnostava kohde myös arkkihtehtuuriltaan, ja kävelymatkalla keskustasta sinne voi ihastella Viljandin ulkokonserttipaikkaa, laululavaa, joka on kuin Tallinnan kuuluisa laululava pienoiskoossa.

Viljandin ostoskeskus

Eräänlainen nähtävyys on myös Viljandin ainoa kauppakeskus Uku Keskus, joka valmistui kymmenisen vuotta sitten entisen nuorisovankilan alueelle, kivenheiton päähän vanhasta keskustasta.

Kauppakeskukseksi se on omaperäinen ja sympaattinen, ja sisältääpä se palasen Suomeakin Hesburger-ravintolan muodossa. Ostoskeskuksen yhteydessä toimii hotelli Centrum Hotel Viljandi. Ei ehkä omeperäisin mahdollinen paikka, mutta kaiketi hyvä valinta autoilijoille.

Viljandin hotellit

Hotelliyöpyjää hemmotellaan Viljandissa – jos hänellä on rahaa. Yksi nyky-Viron suurimpia arvoituksia ja selittämättömimpiä mysteereitä on se, että miten Viljandin kokoluokan kaupungissa voi olla kaksi niin korkeatasoista hotellia kuin Grand Hotel Viljandi ja Hotell Park. Niistä tuskin kumpikaan tekee omistajilleen voittoa, mutta ei niiden tarvitsekaan; ne ovat omistajilleen rakkaita harrastuksia.

Grand Hotel Viljandi hurmaa arkkitehtuurillaan ja tunnelmallaan, mutta myös erinomaisella aamiaisellaan, sekä kuntosalillaan ja aamusaunallaan.

Loppukesällä 2018 avattu Park Hotel viekoittelee vanhaa ja uutta oivallisesti yhdistelevällä kokonaisuudella, jossa pääpaino on pantu huoneiden varusteluun.

Edullinen näistä hotelleista ei ole kumpikaan, ja huoneesta saa arkipäivänäkin maksaa satasen tai ylikin.

Edullisempaa majoitusta etsivälle hyvä valinta on paikalliselle Inkeri-seuralle kuuluva Ingeri Maja (Hostel Ingeri), jossa ”sviitinkin” hinta pyörii kohtuullisesti 40 eurossa.

Pieniä hotelleja ja majataloja Viljandissa ja pikkukaupungin ympäristössä on runsaasti.

Viljandi Folk – Viron paras festivaali

Viljandi Folk
Viljandi Folk kannattaa kokea! Kuva: Marek Metslaid / Visit Estonia

Viljandi Folk on järjestetty 1990-luvun alusta lähtien joka kesä heinäkuussa. Kesä kesältä Viljandi Folk jatkaa kansainvälistymistään ja laajentaa skaalaansa maailmanmusiikin suuntaan.

Yhä tärkeämmässä osassa festaritarjonnassa ovat myös ruoka ja juoma ja kaikenlainen ulkomusiikillinen toiminta.

Viljandi Folkin aikana Viljandi on ihmisistä turvoksissa ja kaupungin majoituslaitoksista on turha etsiä vapaata huonetta.

Varaa siis majoitus todella hyvissä ajoin tai ota teltta mukaan ja nauti upeasta festivaalista!

Matka Viljandiin

Viljandin Pyhän Johanneksen kirkko. Kuva: Tiit Mõtus / Visit Estonia

Viljandiin pääsee Tallinnasta bussilla ja junalla. Matka kestää kahdesta tunnista kahteen ja puoleen. Bussiasema on Viljandin keskustassa, mutta juna-asema vähän syrjemmällä.

Itä-länsi-akselilla Viljandi on puolivälissä matkaa Tartosta Pärnuun, tai päinvastoin, ja kaikki kaupunkien väliset bussit pysähtyvät Viljandissa.

Kannattaa huomioida, että busseissa on kyllä vessat, mutta kuljettajat pitävät ne lukossa. Ai miksi? Lue lisää Viron busseista.

Viljandin vinkit ja kokemukset

Viljandin tienoon, eli muinaisen Mulgimaan, ihmiset ovat Virossa samantapaisessa asemassa kuin savolaiset Suomessa. Heitä pidetään äkkiväärinä ja ovelina ihmisinä, joihin ei ehkä aina kannata luottaa liikaa.

Viljandin ihmiset ovat myös luonteeltaan ylpeitä. He eivät hevin kysy neuvoa tai pyydä apua tai avaa sisimpäänsä etenkään ventovieraille.

Viljandissa turistinkin kannattaa pitää kieli keskellä suuta ja kurissa ja jättää mahdolliset pienet kömmähdykset esimerkiksi asiakaspalvelussa ilman suurempaa huomiota – ettei kukaan vain loukkaannu.

Turistimäärät Viljandissa ovat yhä kohtuullisia, tai pieniä, ja etenkin ulkomaalaisiin ja heidän kommentteihinsa paikalliset saattavat suhtautua joskus liiallisellakin vakavuudella. Fakta on se, että Viljandissa suhtaudutaan turisteihin kiitollisemmin kuin Tallinnassa, ja Viljandissa saa parempaa palvelua kuin Tallinnassa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi