Viron bussit ja junat

viron junat
Viron juniin voi ottaa ilmaiseksi mukaan polkupyörän. Kuva: Rasmus Jurkatam, Visit Estonia

Bussilla vai junalla? Kummalla kannattaa Virossa matkustaa? Siinäpä kysymys, jota moni Viron-matkaaja saattaa miettiä.

Kummassakin matkustusmuodossa on Virossa puolensa ja puutteensa, mutta nyrkkisääntönä voi pitää, että matkusta bussilla.

Junalla Virossa

Junalla pääsee Tallinnasta Tarttoon, Viljandiin ja Narvaan. Tallinnan rautatieasema, Balti jaam, sijaitsee aivan keskustan kupeessa.

Viron junat uudistettiin suurella tohinalla kymmenkunta vuotta sitten, ja ne ovatkin siistejä ja moderneja. Lähestyvät pysäkit näkyvät kätevästi ilmoitustauluilla.

Mukavuudet junissa ovat kuitenkin minimaaliset – turha odottaa pääsevänsä istuskelemaan ravintolavaunuun. Junat ovat lyhyitä ja muistuttavat aika lailla Helsingin lähiliikenteen junia.

Viron juniin voi ottaa mukaan polkupyörän

Junien hyvä puoli on se, että niihin voi ottaa ilmaiseksi mukaansa polkupyörän. Jokaisessa junassa on telineet polkupyörien kuljetusta varten.

Viron bussit

Bussilippujen hinnat ovat nousseet Virossa rajustikin viime vuosina, mutta eivät ne silti vieläkään kovin kalliit ole. Esimerkiksi bussilippu Tallinnasta Pärnuun maksaa reilut kymmenen euroa.

Bussit myös yleensä pysähtyvät aivan keskustaan, kun rautatieasema saattaa olla hieman syrjemmällä kuten vaikkapa Tartossa.

Tallinnan bussiasema

Tallinnan linja-autoasema, autobussijaam, sijaitsee parin kilometrin päässä keskustasta. Perille pääsee bussilla numero 2, joka kulkee linja-autoasemalle Tallinnan satamasta keskustan kautta. Keskustassa linja-autoasemalle vievän bussin kyytiin voi nousta Tallink City Hotelin edestä.

Viron bussien vessat

Bussien huono puoli ovat vessat: monet bussinkuljettajat eivät suostu pitämään bussin vessaa auki. Näin menettelevät kuskit perustelevat suljettua wc:n ovea kaikenlaisilla verukkeilla, mutta ainoa todellinen syy on se, etteivät he halua siivota vessaa.

Ja kyllähän vessassa käynnin pitäisi olla ihmisoikeus!

Mutta Virossa ei olla totuttu nostamaan meteliä ”pikkuasioista”, joten bussien vessakieltokaan ei herätä paikallisissa matkustajissa mitään nurinaa.

Vaadimme tähän muutosta! Virossa pitää aloittaa kusikapina. Tämä ei ole mikään vitsi. Ihan totta.

Ongelma on erityisen paha Viljandiin matkaavissa busseissa, joissa matkamies tai -nainen saattaa joutua istua nököttämään kaksi ja puoli tuntia ilman mahdollisuutta käyttää vessaa. Se on suoritus, johon eivät kaikki kykene, eivätkä haluakaan kyetä.

Jos Virossa halutaan tosissaan kehittää matkailua myös syrjäisempiin kohteisiin, kuten vaikkapa muuten niin mahtavaan Viljandiin, niin bussien vessaongelman ratkaiseminen olisi yksi tärkeä osa työtä. Bussimatkustajalla pitää olla oikeus olettaa, että ajopelissä on vessa, joka todellakin on käytössä ja toiminnassa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi