Autolla Viroon ja Baltiaan

Rummu Viro
Rummun entisen louhoksen kristallinkirkas vaaleansininen laguuni on yksi Viron erikoisimmista matkakohteista. Kuva: Kazuki Taira / Unsplash

Tällä sivulla kerrotaan vinkkejä autoiluun Virossa. Riittääkö Viron autoreissulle pelkkä ajokortti, vai tarvitaanko myös passi ja auton rekisteröintiote? Mitkä ovat auton pakolliset turvavarusteet Virossa?

Suurin osa suomalaisista matkustaa Viroon päiväristeilylle tai viipyy yhden yön jossain Tallinnan keskustahotelleista. Mutta jos Viroon haluaa tutusta syvällisemmin, kannattaa suunnata Tallinnan ulkopuolelle omalla autolla. Viro on etäisyyksiltään niin pieni maa, että sen ehtii kiertää alle viikossa. Kaiken lisäksi suurta osaa maan kiinnostavimmista nähtävyyksistä on hankalaa – tai suorastaan mahdotonta – tavoittaa julkisella liikenteellä, joten omalla autolla pääsee autenttisempiin maisemiin.

Viroon omalla autolla?

Viron parhaat kohteet automatkailijalle ovat Saarenmaa, Muhu ja Haapsalu. Viikon aikana ehtii myös poiketa yliopistokaupunkina tunnettuun Tarttoon , vähemmän tunnettuun kulttuurikaupunki Viljandiin sekä kylpylöiden ja hiekkarantojen Pärnuun.

Lue lisää: Viron parhaat matkakohteet

Viron parhaiden matkakohteiden sijainnit näet kätevästi täältä: Viron kartta.

Autolautta Tallinnaan

Helsingistä Tallinnaan pääsee auton kanssa useita kertoja päivässä Viking Linesilla, Tallink-Siljalla ja Eckerö Linesilla. Edullisimman ajoneuvopaikan mitat ovat seuraavat: enimmäispituus 5m ja enimmäiskorkeus 1,9m. Tämä kattaa kaikki henkilöautot, farmarit ja normaalin kokoiset citymaasturit.

Osta matkaliput etukäteen ja saavu satamaan tarpeeksi ajoissa. Yleensä autojen lähtöselvitys suljetaan vajaa tuntia ennen laivan lähtöä. Ajoneuvojen lähtöselvitys avataan jo puolitoista tuntia ennen laivan lähtöä.

Autokannelle ei ole pääsyä laivamatkan aikana. Älä siis jätä varashälytintä päälle, ja ota käsimatkatavaroihin kaikki tarpeellinen matkasi ajaksi.

Onko Viro turvallinen automatkan kohde?

Virossa – kuten suurimmassa osassa muitakin maailman matkakohteista – suurin vaara on liikenne. Mutta onneksi Viron liikennekulttuuri on siistiytynyt roimasti 1990-luvun hulluista vuosista! Suomalaiselle suurin ihmetyksen aihe lienee välinpitämättömyys nopeusrajoituksia kohtaan, ylinopeussakot kun ovat varsin vaatimattomia (tästä lisää myöhemmin). Mutta pitää muistaa, että kyllä Virossakin voi saada ajokortin kuivumaan, jos kaahaa liian lujaa.

Alkoholin suhteen liikenteessä on nollatoleranssi, mutta silti turvallisinta on ajella vain valoisaan aikaan.

Autovarkaudet ja -murrot tietysti askarruttavat suomalaista lomailijaa. Niistä ei tarvitse olla erityisen huolissaan, kunhan pysäköi auton yöksi turvalliselle paikalle (esimerkiksi hotellin pihaan), eikä päivälläkään jätä mitään tavaroita näkyville pysäköidyn auton sisään.

Tarvitaanko Viron-matkalle passi?

Viro ja Latvia ovat Schengen-maita, joiden välillä ei ole passitarkastuksia. Matkailijalla pitää kuitenkin olla mukanaan joko passi tai henkilökortti. Suomalainen ajokortti ei ole virallinen matkustusasiakirja.

Mukaan kannattaa ottaa myös kansainvälinen Kela-kortti eli eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka voi tilata ilmaiseksi Kelan verkkopalvelusta.

Tarvitaanko Virossa käteistä?

Virossa voi maksaa lähes joka paikassa kortilla ja lähimaksulla. Käteistä rahaa saattaa tarvita esimerkiksi pienemmillä maaseutupaikkakunnilla.

Viron valuutta on euro.

Bensan ja dieselin hinta Virossa

Polttoaine on Virossa hieman halvempaa kuin Suomessa. Syyskuussa 2022 litra bensaa maksoi Virossa noin 1,8 euroa, kun Suomessa hinta oli 10-20 senttiä korkeampi.

Dieselin hintaero Suomen ja Viron välillä on samaa luokkaa.

Latviassa ja Liettuassa bensalitran hinta syyskuussa 2022 oli noin 1,5-1,6 euroa.

Puhutaanko Virossa suomea?

Moni vanhemman ikäpolven edustaja ymmärtää ainakin hiukan suomea, nuorempien kanssa taas asiointi on sujuvampaa englanniksi. Mutta oletko koskaan miettinyt, että ennen Viron-matkaa voisi opetella edes muutaman sanan naapurin kieltä?

Anteeksi, puhutteko suomea? = Vabandust, kas te räägite soome keelt?

Suomalainen ajokortti Virossa ja Baltian maissa

Suomalainen ajokortti kelpaa Virossa ja kaikissa muissakin EU-maissa.

Autoilijan vakuutukset Virossa

Virossa autoillessa riittää sama (pakollinen) liikennevakuutus kuin Suomessa. Viroon tai muihin EU-maihin ei vaadita vakuutusyhtiöstä saatavaa ”green cardia” (kuten EU:n ulkopuolisiin maihin), mutta ei siitä missään tapauksessa haittaakaan ole. Green Cardin voi tulostaa ilmaiseksi vakuutusyhtiön nettipalvelusta.

Auton vakuutusten lisäksi oman henkilökohtaisen matkavakuutuksen pitää tietysti olla ajan tasalla.

Paperinen rekisteriote mukaan Viroon

Matkustaessasi Suomesta Viroon moottoriajoneuvolla on alkuperäinen (paperinen) rekisteriote oltava mukana. Jos matkalle lähdetään vuokra-autolla (eli kuljettajan nimeä ei näy rekisteriotteessa), pitää mukana olla valtakirja.

Auton pakolliset varusteet Virossa

Virossa auton pakollisiin turvavarusteisiin kuuluvat heijastinliivi, ensiapulaukku ja jauhesammutin. Tämä vaatimus ei kuitenkaan koske Suomeen rekisteröityjä autoja, joissa pitää olla ainoastaan lähtömaan (eli Suomen) määräysten mukaiset turvavarusteet kuten varoituskolmio.

Osa edellä mainituista turvavarusteista on pakollisia Latviassa ja Liettuassa myös suomalaisille autoille.

Ei Baltian maiden vaatimista turvavarusteista haittaakaan ole – heijastinliiveille ja ensiapulaukulle on tullut käyttöä Suomessakin! Koko paketti maksaa Suomessa yhteensä alle 50 euroa.

Baltiassa ajoneuvossa pitää olla kansallisuustunnus eli FIN-tarra tai EU-rekisterikilvet.

Auton rikkoutuminen Virossa

Jos auto hajoaa Virossa ja kaipaat hinauspalvelua, älä huolestu: Viron tiepalvelu Eesti Autoklubi (puh. +372 6979 180) auttaa samalla tavoin kuin Autoliiton tiepalvelu Suomessa. Eli apu on maksullista, mutta kohtuuhintaista.

Kolarin ajaminen Virossa

Jos kyseessä on pienempi kolhu ja syyllinen on selvillä, kuljettajat voivat laatia paperit keskenään kuten Suomessakin: täytä kansainväliseen vahinkoilmoituslomakkeeseen nimi- ja osoitetiedot, sekä tiedot vakuutusyhtiöstä.

Jos vaurioita on enemmän (tai henkilövahinkoja), soita aina poliisit paikalle. Myös kolaroimisesta pysäköidyn auton tai lyhtypylvään/liikennemerkin kanssa on ilmoitettava poliisille. Ilmoituksen laiminlyönnistä voi seurata jopa 1200 euron sakko ja vuoden ajokielto!

Virossa yleinen hätänumero on sama kuin Suomessa: 112.

Viron promilleraja

Viron promilleraja on 0,2 (Suomessa 0,5). Käytännössä kyse on nollatoleranssista – älä siis lähde ajelemaan edes yhden oluen jälkeen.

Ylinopeussakot Virossa ja Baltiassa

Nopeusrajoitus Viron taajamissa on 50km/h ja maanteillä 90km/h.

Virossa ylinopeussakon määrään on helppo nyrkkisääntö: euro per kilometri. Eli 20 kilometrin ylinopeudesta rapsahtaa suomalaisittain todella mitätön 20 euron sakko. Mutta varoituksen sana: suurista ylinopeuksista voi silti lähteä kortti kuivumaan!

Peltipoliiseista varoitetaan etukäteen liikennemerkeillä kuten Suomessakin. Kameroita on eniten maanteillä Tallinnasta Tartoon, Narvaan ja Pärnuun. Osa kameroista mittaa nopeutta molempiin suuntiin. Suomalainenkin autoilija saa sakon ennemmin tai myöhemmin postissa – pienimmät Suomeen lähetetyt ylinopeussakot ovat olleet alle 10 euroa.

Virossa jalankulkija on kuningas (tai kuningatar), ja suojatiesääntöä noudatetaan paljon tunnollisemmin kuin Suomessa. Anna aina (!) jalankulkijoille tilaa samalla tavalla, kuin sinun pitäisi liikennesääntöjen mukaan Suomessakin antaa.

Myös risteysalueelle ajaminen ”vanhoilla vihreillä” eli keltaisen valon jo palaessa on rangaistava teko.

Pysäköinti Virossa

Tallinnassa on useita valvottuja pysäköintialueita. Ydinkeskustaan ja Vanhankaupungin kaduille ei kannata pysäköidä, ellei ole aivan pakko; hinta on ympäri vuorokauden monta euroa tunnilta. Kauppakeskusten parkkihalleissa on hiukan edullisempaa.

Pysäköinnin voi maksaa helposti suomalaisen ParkMan-sovelluksen kautta. Pysäköintiautomaatit kelpuuttavat myös pankki-/luottokortin.

Suuremmissa kaupungeissa yöpyessä kannattaa hotellia valitessa tarkistaa, kuuluuko huoneen hintaan myös (valvottu) pysäköintipaikka. Käytännössä parkkipaikoilla ei sentään ole vartijoita, vaan valvontakamerat ja kunnollinen valaistus estävät autovarkaudet.

Pysäköityyn autoon ei kannata jättää mitään tavaroita näkyville edes päivällä, jottei kukaan riko auton ikkunaa vaikkapa tyhjän aurinkolasikotelon vuoksi.

Onko Virossa ja Baltiassa tiemaksuja?

Virossa, Latviassa ja Liettuassa ei ole tiemaksuja henkilö- tai matkailuautoille. Puolassa sen sijaan moottoritiet ovat maksullia kaikille ajoneuvoille.

Virossa tiemaksuja peritään ainoastaan rekoilta ja muilta tavarankuljetukseen rakennetuilta yli 3500 kiloa painavilta autoilta. Maksut eivät koske retkeily- tai matkailuautoja, vaikka auton kokonaismassa ylittäisi 3 500 kg.

Talvirenkaat Virossa

Virossa, Latviassa ja Liettuassa on pitää käyttää talvirenkaita. Nastarenkaat sallitaan. Sen sijaan Puolassa nastarenkaat on kielletty.

Viron tullirajoitukset Suomeen palatessa

Virosta saa tuoda ilman tullimaksuja saman verran ”tuliaisia” kuin muistakin EU-maista. Omaan käyttöön (tai lahjaksi) saa omalla autolla tuoda 110 litraa olutta, 90 litraa viiniä ja 10 litraa väkeviä.

Majoitus Virossa

Oluenpaneminen sai alkunsa Sakussa vuonna 1820, kun kartanonherra Karl Friedrich Rehbinder perusti mailleen panimon. Vieressä on Sakun kartano, jossa voi yöpyä varsin edullisesti.

Rummun lähellä on parikin kiinnostavaa majapaikkaa. Padise Manor on 1700-luvulla rakennettu kartano, jossa toimii äärimmäisen elegantti hotelli. Kallaste Talu taas tarjoaa edullista maatilamajoitusta.

Haapsalu tunnetaan kylpylöistään, joista ensimmäinen perustettiin jo 1800-luvun puolella tarjoamaan hoitoja mineraalipitoisella mudalla. Haapsalun kylpyläperinteitä mutaa myöten pitää nykyisin yllä viihtyisä Fra Mare Thalasso Spa. Toinen suositeltava kylpylähotelli on Hestia Hotel Haapsalu SPA.

Hiidenmaan viehättävimpiä majapaikoja on Suuresadaman alueella vanhaan tullitaloon kunnostettu Ungru Guesthouse. Hiidenmaan keskus on kylämäisen viehättävä Kärdla, jossa on muutama hotelli kuten Padu Hotell sekä isommille porukoille sopivia huoneistoja.

Saarenmaan keskus on Kuressaare, jota koristaa pittoreski Piispanlinna. Aivan Kuressaaren keskustassa on ihastuttava pikkuhotelli Ekesparre Boutique Hotel. Kuressaare tunnetaan myös kylpylöistään. Näistä paras ja hienostunein on Georg Ots Spa Hotel.

Saarenmaalla maalaistunnelmiin pääsee Maatalo Aadussa, joka on rakennettu ja sisustettu perinteiseen tyyliin. Aadu sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kuressaaresta.

Saarenmaan ja mantereen välissä sijaitseva Muhun saari tunnetaan parhaiten Pädasten kartanohotellista ja sen fine dining -ravintolasta. Edullisempaa mutta yhtä lailla tunnelmallista majoitusta Muhulla tarjoaa majatalo Jaagu-Mihkli.

Pärnuun kannattaisi matkustaa jo ihan vain asumaan valkoisessa funkkiskaunottaressa, Rannahotellissa. Vuonna 1937 valmistunut hotelli on remontoitu upeaan kuntoon. Pärnussa voi asua myös kauniissa Ammenden jugendkartanossa. Historiallista tunnelmaa tarjoaa myös päärakennuksensa osalta kylpylähotelli Hedon Spa & Hotel. Hotellin klassisen kaunis päärakennus on 1920-luvulta, hotellihuoneet sen sijaan sijaitsevat uudisrakennuksessa. Hedon Span Hiljainen Kylpylä on suunnattu vain aikuisille.

Tartossa hurmaa edullinen hintataso – niin ravintolat kuin hotellitkin ovat selvästi vaikkapa Tallinnaa edullisempia. V Spa on Tarton kylpylähotelli, jossa sekä huoneet että muut palvelut ovat hyvällä tasolla. Tampere Maja on pieni ja  sympaattinen majatalo ja kulttuurikeskus kaupungin parhaalla paikalla. Hektor Design Hostel puolestaan on Tarton ja Viron ensimmäinen ”boutique hostel”, mutta se ei sijaitse aivan ydinkeskustassa.

Taageperassa sijaitsee puolestaan komea Wagenküllin jugendkartano, jossa toimii tyylikäs pieni spa ja hotelli. Linnamaisen kartanon kruunaa mahtava, 40 metriä korkea torni, johon voi kiivetä maisemia ihailemaan. Varsinaiset huoneet ovat funkkistyylisessä sanatorium-rakennuksessa.

Viehättävästä Rakveresta on kasvamassa suosittu kylpyläkohde hienon kylpylähotelli Aqva Span ansiosta.

Narvassa on rajakaupungin rujoutta ja arvaamattomuutta, tosin viime vuosina Narva on siistiytynyt huomattavasti. Narvassa voi asua Hotelli Narvassa, josta saa huoneen noin 50 eurolla.

Katso tarjoukset Viron hotelleihin ja majoitukseen.

Via Baltica – autolla Baltian maiden halki Puolaan ja Saksaan

Tallinnasta alkaa Baltian maiden halki kuleva Via Baltica (E67), joka on nopein autoreitti Suomesta Keski-Eurooppaan. Matkaa Tallinnasta Varsovaan kertyy 970 kilometriä, jonka ajamiseen menee ilman pysähdyksiä noin 12 tuntia. Siksi matkalla kannattaakin pysähtyä ainakin yhdeksi yöksi.

Suositeltavia majapaikkoja ovat Riian lähellä oleva Birinun palatsi ja Kaunasissa ihanasti vanhanajan klassikkotunnelmaa henkivä Metropolis.

Via Baltican nähtävyyksistä, tietöistä ja muistakin käytännön vinkeistä kerrotaan tarkemmin Autoliiton julkaisemassa teoksessa Autolla Baltiaan ja Koillis-Puolaan. Teos on hintansa väärti, jos haluaa saada kaiken irti Via Baltican ajamisesta.

Lue lisää: Via Baltica – nopein autoreitti Keski-Eurooppaan

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!