Saarenmaa – tällainen on Viron paras saari

Saarenmaa
Kuressaaren näkymiä hallitsee komea Piispanlinna. Kuvassa näkyy Saarenmaan oopperapäivien katos. Kuva: G Laak, Visit Estonia

Tuulimyllyjä, kiviaitoja ja ruokokattoja. Viron suurin saari hurmasi suomalaiset 2000-luvun alussa, kun Saarenmaasta kirjoitettiin vähän väliä matkailujuttuja. Saarenmaa edusti perinteistä maalaisidylliä, joka Suomesta oli jo kadonnut.

Saaren romanttista mainetta ei ainakaan vähentänyt virolaisen Georg Otsin suomeksikin laulama menneiden aikojen suosikkisävelmä Saarenmaan valssi, joka kertoo virolaisneitoon ihastuvasta neuvostosotilaasta. Laulun lopussa käy ilmi, että sotilas ei saa neitoa omakseen.

Mutta moni suomalainen sai Saarenmaalta omakseen kesäasunnon.

Sittemmin Saarenmaa tuntuu vaipuneen uudestaan ruususen uneen. Saari on enää harvan matkailijan huulilla. Ja hyvä niin; Saarenmaa on ihastuttava matkakohde juuri omana, rauhaisana itsenään.

Muodoltaan varsin lättänä Saarenmaa on Itämeren toiseksi suurin saari – Ruotsin Gotlanti on hieman suurempi.

Saarenmaalle kuljetaan Muhun saaren läpi, johon kannattaa myös tutustua.

Kuressaare – Saarenmaan keskus

Saarenmaa
Kuressaaren kuvatuimpia rakennuksia on Piispanlinnan edustalla vallihaudan ympäröimällä pikkusaarella sijaitseva boutique-hotelli Ekesparre. Kuva: Gwynbleid / Shutterstock

Saarenmaan paras nähtävyys on saaren viehättävä, pieni pääkaupunki Kuressaare, joka oli keskiajalla merkittävä hansakaupunki.

Kuressaaren komein nähtävyys pittoreski Piispanlinna, jossa toimii Saarenmaan museo. Linnan vallihaudan ympäröimällä pikkusaarella on ihastuttava hotelli Ekesparre Boutique Hotel.

Kuressaare tunnetaan myös kylpyläkaupunkina. Lue lisää Kuressaaresta tai katso tarjoukset Kuressaaren hotelleihin.

Valjalan kirkko – Saarenmaan valssin koti

Kuressaaren ohella komeaa, vanhaa historiaa henkii 1200-luvulla rakennettu Valjalan kirkko. Lisää tunnelmaa kirkon ihailuun tuo se, että Valjalassa pidetyt oikeat tanssit inspiroivat Saarenmaan valssin säveltäjää ja sanoittajaa.

Saarenmaan tuulimyllyt

Saarenmaa
Puisia tuulimyllyjä Saarenmaalla Anglan tuulimyllykukkulalla. Kuva: Anilah / Shutterstock

Entäpä Saarenmaan tuulimyllyt? Niitä oli aikoinaan yli 800, mutta nykyisin tuulimyllyjä bongaa varmimmin saaren pohjoisosissa Anglan tuulimyllykukkulalla, jota koristaa viisi vanhaa tuulimyllyä. Don Quijote olisi täällä kuin kotonaan.

Kaalin kraatterit

Saarenmaalla voi ihailla myös kraattereita, jotka syntyivät, kun meteoriitti iski saareen 7500 vuotta sitten. Kaalin kraattereista suurimmalla on läpimittaa yli sata metriä, mutta valokuvauksellisempia ovat pienemmät kraatterit, joista osasta on muodostunut pyöreitä lampia.

Sörven majakka

Saarenmaa
Sörven majakka sijaitsee Saarenmaan eteläisimmällä niemellä. Kuva: Jorma Suumann, Visit Estonia

Saaren eteläkärjessä on pitkä ja kapea niemi, jonka päässä on yksinäinen Sörven majakka.

Pangan rantajyrkänteet

Saaren pohjoisrannikolla Pangassa voi puolestaan käydä ihailemassa komeita rantajyrkänteitä.

Saarenmaan oopperapäivät

Heinäkuun lopulla Kuressaaren Piispanlinnassa järjestetään Saarenmaan oopperapäivät. Majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Saarenmaan kylpylät

Saarenmaan ensimmäinen kylpylä perustettiin Kuresaareen jo 1800-luvulla, ja kylpyläturismin kulta-aikaa vietettiin myös uudelleenitsenäistymisen jälkeen. Viroon Suomesta suuntautuneen kylpyläturismin voidaankin katsoa alkaneen juuri Saarenmaalta.

Nykyisellään Saarenmaa on kuitenkin jäänyt suomalaisilta kylpyläturisteilta yhä selvemmin paitsioon. Syynä lienee se, että Saarenmaa on todellakin saari, johon matka kestää Suomesta kokonaisen päivän, ja saarella on etenkin talviaikaan sangen vähän muita palveluita kuin itse hotellit ja niiden kylpylät.

Saarenmaan hiipuminen on siinä mielessä sääli, että Saarenmaan pääkaupungissa Kuressaaressa on useita ehdottomasti piipahtamisen arvoisia, tasokkaita kylpylähotelleja kuten Georg Ots Spa Hotel.

Maanläheisempi kylpylähotelli Rüütli saa ison plussan reilun mittaisesta, 25-metrin uima-altaasta.

Saarenmaan vinkit ja kokemukset

Saarenmaan kestopuheenaihe on ollut jo vuosikymmenten ajan silta, tai pikemminkin sen puute. Saarenmaa on saari, jonne kuljetaan lossilla. Matka Virtsusta Muhumaan Kuivastuun, josta matka jatkuu Saarenmaalle, kestää puolisen tuntia.

Haaveet Saarenmaan-Muhumaan mantereeseen yhdistävästä sillasta ovat nyt saaneet uutta puhtia, kun joukko virolaisia liikemiehiä on luvannut hankkia sille rahoituksen – mahdollisesti Kiinasta. Saarenmaalla monet myös vastustavat siltaa, sillä sen pelätään altistavan Saarenmaan massaturismille ja sen lieveilmiöille.

Saarenmaan majoitus

Kuressaaren ihastuttavin hotelli on Piispanlinnan vieressä sijaitseva Ekesparre Boutique Hotel. Kuressaaren paras kylpylä on Georg Ots Spa.

Maalaistunnelmiin pääsee puolestaan Maatalo Aadussa, joka on rakennettu ja sisustettu perinteiseen tyyliin. Aadu sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kuressaaresta.

Aadua hieman modernimpaa maalaisromantiikkaa pääsee kokemaan Holiday Village Suur-Töllissä, jossa on myös pieni uima-allas.

Katso tarjoukset Saarenmaan hotelleihin ja muuhun majoitukseen.

Matka Saarenmaalle

Tallinnasta on bussiyhteys Saarenmaan Kuressaareen. Matkaa kertyy reilun parin tunnin verran. Bussiyhteys pitäisi olla myös Pärnuun ja Tarttoon.

Lue lisää Viron busseista.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!