Tallinnan raatihuone – kiehtovampi kuin uskoitkaan!

Tallinnan raatihuoneentori – täynnä turisteja ja silti ihana.

Tallinnan raatihuone (Raekoda) on niin tuttu näky monelle Tallinnan-matkailijalle, että harva kiinnittää siihen suurempaa huomiota. Ja Tallinnan raatihuoneentorikin on usein niin täynnä turisteja, että moni kiertää aukion niin kaukaa kun pystyy. Mutta!

Pysähdy edes kerran raatihuoneen edustalla ja katso sitä oikein huolella. Et tule pettymään. Raekoda on varsin ihmeellinen nähtävyys.

Tallinnan Raatihuone on karun keskiaikainen

Vuonna 1401 valmistunut Tallinnan raatihuone on vanha kuin mikä. Lisäksi se on yksi maailman parhaiten vanhan asunsa säilyttäneistä keskiaikaisista raatihuoneista.

Termi ”parhaiten säilynyt” tarkoittaa käytännössä sitä, ettei raatihuone koreile liikaa, vaan on säilyttänyt etenkin ulkoa varsin karun keskiaikaisen tyylin. Tällaiselta vauraatkin rakennukset näyttivät keskiajalla.

Aivan koruton raatihuone ei sentään ole. Porttikäytävät kaareutuvat goottilaiseen tyyliin, ja katonrajassa rakennusta koristavat lohikäärmeen päiltä näyttävät gargoilit.

Raatihuoneen torni lisättiin myöhemmin

tallinna nähtävyydet
Tallinnan raatihuone pilkottaa vähän sieltä täältä vanhankapungin kujien varrelta.

Tarkemmin katsottuna raatihuone on itse asiassa aika veikeä ilmestys. Siitä sopii kiittää Raatihuoneen melkein koomisen kapeaa tornia, joka nousee 64 metrin korkeuteen.

Torni ei tosin edusta keskiaikaa vaan renessanssia, ja se lisättiin raatihuoneeseen 1530-luvulla. Jo silloin tornin huipulle pistettiin miehenmuotoinen tuuliviiri, Vana Tomas, josta on tullut Tallinnan symboli.

Nykyinen tuuliviiri on kopio – alkuperäinen Vana Toomas on nähtävänä Tallinnan kaupunginmuseossa (Linnamuuseum) Vene-kadun varrella.

Raatihuoneen torni tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta rakennettiin uudestaan vuonna 1952.

14 raatiherraa ja neljä pormestaria

Tallinnaa johdettiin keskiajalla raatihuoneesta käsin. Valtaa käytti Tallinnan raati, johon kuului 14 raatiherraa, neljä pormestaria ja raadinkirjuri. Raatiherrat valittiin merkittävien kiltojen eli kauppiasjärjestöjen jäsenistä ja pesti oli elinikäinen.

Vierailu Tallinnan raatihuoneessa

Raatihuoneen sisätiloihin – ja torniin – pääsee tutustumaan kesäaikaan, jolloin talo on avoinna vierailijoille. Sisälle pääsee myös raatihuoneella järjestettävien konserttien yhteydessä.

Ja sitten pois Raatihuoneentorilta, mars!

Nyt kun Raatihuonetta on kerrankin ihailtu oikein olan takaa, on aika suunnistaa syrjään Raatihuoneentorilta. Tunnelmallisin Tallinna kun löytyy Raatihuoneentorin ulkopuolelta, Tallinnan kauneimmilta kaduilta, jotka ovat kuin luotu päämäärättömään vaelteluun.

Lue lisää Tallinnan nähtävyyksistä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi