Telliskivi – vinkit Tallinnan hipsterikeskukseen

Telliskivi Tallinna
Tallinna ei ole vain vanhankaupungin lumoa. Kannattaa käydä myös rosoisen tunnelmallisella Telliskiven ravintola-alueella.

Telliskivi on jo käsite. Telliskivi Loomelinnak eli Telliskiven luova keskus on vanhaan ratapihaan ja teollisuuskiinteistöihin kunnostettu ravintola-alue, joka rujoa ulkoasua koristavat komeat seinämaalaukset.

Telliskivessä on designputiikkeja, olutravintoloita, viinibaareja ja boheemeja ravintoloita. Joukossa on taiteilijoiden studioita ja kansalaisjärjestöjen toimistoja. Tunnelma on hipsterimäinen, ja hintataso on ainakin vielä Tallinnan vanhaakaupunkia edullisempi.

Mikään salaisuus Telliskivi ei ole kuitenkaan ollut enää pitkään aikaan, ja sen lähtölaskenta Tallinnan trendikkäimpänä ravintola-alueena on jo alkanut. Hipstereitä on alkanut lipua alueen reunalle Pelgulinnaan ja yhä enemmän myös Kalamajan perälle Noblessneriin.

Telliskivi on silti – tai juuri siksi – lähes pakollinen pysähdys Tallinnan-kierroksella. Kun hipsteriyden suurin sädekehä on jo vähän himmennyt, joukkoon sopivat hyvin ihan tavalliset pulliaisetkin.

Telliskiven asemaa on vakiinnuttanut erinomainen valokuvataiteen museo Fotografiska Tallinn eli nyt alueelle vetää shoppailun ja herkuttelun ohella myös kulttuuri.

Tallinnan Fotografiska – Telliskiven uusi vetonaula

Fotografiska Tallinn löytyy trendikkäältä Telliskiven alueelta. Kuva: Ville Palonen

Tallinnan Fotografiskalla ei ole samanlaista vanhan satamamakasiinin tunnelmaa tai merinäkymää kuten isosiskollaan Tukholmassa, mutta näyttelyt ovat melko vaikuttavia. Kattoravintolasta aukeaa näkymä yli Tallinnan kattojen.

Fotografiska Tallinnan pääsymaksu (14 euroa) saattaa tuntua korkealta kaupungin yleiseen hintatasoon verrattuna, mutta laadusta kannattaa maksaa.

F-Hoone – Telliskiven suosituin ravintola

Telliskiven ruokapaikoista kuuluisin – ja suosituin – on F-Hoone, joka taisi olla myös alueen ihan ensimmäinen ravintola. Ainakin se loi Telliskiven hypen. Kirpputorihenkinen sisustus on rento, samoin palvelu ja tunnelma. Tänne ei tulla pönöttämään.

Bistrotyyppinen F-Hoone sopii myös myöhäiseksi aamiaispaikaksi: ravintola avaa kello 9 ja aamiaista tarjoillaan 11:30 asti.

Vinkit Telliskiven ravintoloihin

Telliskivessä on monta muutakin mainiota ravintolaa, jotka eivät ole onneksi lähteneet kopioimaan F-Hoonetta, vaan luottavat kukin omaan tyyliinsä. Tarjolla on niin ranskalaista kuin intialaistakin ruokaa. Kiertele ja kaartele rauhassa ja katso, mikä vetoaa juuri sinuun.

F-Hooneen ohella paikallisten suosikkeja on gluteiiniton ravintola Kivi Paber Käärid, jonka päivän annokset ovat todella edullisia.

Sitä vastapäätä on Pudel Baar, yksi Tallinnan parhaista paikoista maistella pienpanimo-oluita.

Balti Jaam Turg – kauppahalli Telliskiven kulmalla

Telliskiven vieressä, Tallinnan rautatieseman edustalla, sijaitsee vanhoihin rautatiemakasiineihin kunnostettu kauppahalli Balti Jaam Turg -kauppahalli.

Sen edustalla on satamakonteista ja vanhoista junanvaunuista koottu hauska katuruokatori Depoo. Myös kauppahallin sisällä on katuruokaa tarjoavia kojuja ja pikaruokapaikkoja.

Samassa yhteydessä sijaitsee Telliskiven paras majapaikka, leikkisä Hektor Container Hotel.

Jos haluaa kunnon ravintolaan istumaan, One Sixty on mukava, smokehouse-tyylinen ravintola lihaisine herkkuineen. Samassa rakennuksessa toimii myös Renard Speed Shop, customoituja moottoripyöriä myyvä liike, jota toimii myös kahvilana.

Pelgulinn – Telliskiven naapurissa

Telliskiven vieressä on vielä salaisuutena säilynyt Pelgulinnan puutalokaupunginosa. Nimensä, Pelkokaupunki, se sai aikoja sitten, kun paikalla oli vielä metsä, jossa rikolliset lymyilivät. Kalamajan tapaan puutalot rakennettiin tänne aikoinaan rautatieläisten asunnoiksi.

Kiertely kotoisan tunnelmallisessa Pelgulinnassa tarjoaa mainiota vaihtelua Telliskiven trendikkyydelle. Suunnaksi voi ottaa vaikka Ristiku-kadun päässä sijaitsevan kahvila–leipomon Ristikheina Kohvik.

Korttelin toisella puolen, Öle-kadulla, on napolilaista pizzaa tarjoileva sympaattinen Kaja Pizza Köök. Ja sieltä kulman takana, Pebre-kadulla, on virolaisen nuorenpolven taitelijijan yllättävä kotimuseo Flo Kasearun Majamuuseum.

Miten Telliskiven alueelle pääsee?

Telliskivi, Tallinna. Kuva: Ville Palonen

Telliskiven alueelle on helppo kävellä vanhastakaupungista Tallinnan rautatieaseman (Balti Jaam) kautta. Melkein vieressä on raitiovaunupysäkki Telliskivi.

Telliskiven alueelta löytyy erinomaisia majapaikkoja, kuten tyylikäs Bob W. Telliskivi, josta huoneen saa noin 60 eurolla.

Katso tarjoukset Telliskiven majoitukseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi