Pärnu – opas Viron rantaparatiisiin

Pärnu
Pärnun hiekkaranta. Kuva: Aleksei Zhludov / Shutterstock

Pärnu on Viron rakastettu rantaparatiisi, johon on monta syytä matkustaa: komea ranta, kylpylät ja viehättävä pikku keskusta. Monelle suomalaiselle matkailijalle Pärnun vetovoimaan kuuluu myös suomalaisuus – Pärnu on Tallinnan ohella suomalaisten kestosuosikkeja Virossa.

Pärnua onkin totuttu kutsumaan Viron suomalaiskaupungiksi. Monelle Pärnussa viihtyvälle suomalaiselle Pärnu on melkein kuin osa Suomea – mutta edullisemmalla hintatasolla.

Pärnussa puhutaan laajasti suomea, ja kulttuurisestikin rantakohde on suomalaiselle tuttu ja turvallinen. Samalla Pärnussa on kuitenkin mukana myös ripaus sellaista jännittävää eksotiikkaa, jota Suomessa ei ole Yyterissä tai Kalajoella.

Syy Pärnun suosioon suomalaisten keskuudessa löytyy Pärnun kylpylöistä. Ei ole liioittelua todeta, että Pärnua pitivät vuosien ajan taloudellisesti pystyssä Suomesta paikalle turistibusseilla huristaneet eläkeläiset. Pärnussa turistibisnestä tekevien kylpylöiden, hotellien ja ravintoloiden elinehto on edelleenkin, että niissä puhutaan suomea.

On kuitenkin myös toinen, kylpylöiden ulkopuolinen Pärnu, ja juuri tämä toinen Pärnu on viime vuosina vahvistunut nopeasti matkakohteena. Tämä toinen Pärnu on nuorten ja nuortenmielisten Pärnu, johon kuuluu kahviloita ja baareja sekä pieniä persoonallisia majapaikkoja.

Nuoressa Pärnussa on säpinää, ja sen symboliksi on noussut massiivisen suuri elektronisen musiikin festivaali Weekend, joka järjestetään Pärnussa aina samaan aikaan kuin Helsingissä elokuun puolivälissä.

Matkakohteena Pärnu on erityisen suositeltava kompaktin kokonsa vuoksi. Pärnussa turisti kävelee kaikkialle, minkä vuoksi se on myös lapsiystävällinen kaupunki.

Pärnun kaikki keskeiset kylpylät, hotellit ja ravintolatkin sijaitsevat ranta-alueen tuntumassa. Pärnu myös on Viron kaupungeista ainoita, jossa polkupyörällä liikkuminen on vaivatonta ja vaaratonta. Puistoja ja muuta vehreyttä Pärnun keskustaankin on maltettu jättää kiitettävän paljon.

Pärnun nähtävyydet

Varsinaisia nähtävyyksiä Pärnussa ei juuri ole, mitä voi pitää yhtenä rantakohteen vahvuustekijänä kilpailussa turisteista. Pärnussa voi keskittyä oleelliseen eli itsensä hemmotteluun ilman, että tarvitsee pelätä jäävänsä paitsi jostakin.

Taidetta pääsee ihailemaan pienimuotoisessa Pärnun nykytaiteen museossa, Pärnu Uue Kunsti Muuseum, joka sijaitsee Pärnun kommunistisen puolueen entisessä päämajassa Esplanaadin varrella, keskustan ja ranta-alueen välissä. Museon perinteeksi on muodostunut kesäisin järjestettävä alastontöiden näyttely Mies ja nainen (Mees ja naine).

Nähtävyydestä käyvät toki myös Pärnun komea ranta ja sympaattinen, pieni vanhakaupunki.

Perheille on viihdykkeeksi myös hyvän matkaa kaupungin ulkopuolella sijaitsevat seikkailu- ja teemapuisto, joista kerrotaan sivulla Pärnun perhekohteet.

Paikalliset asukkaat saattavat esitellä nähtävyytenä myös Pärnun uutta liikekeskustaa, jota on rakennettu Pärnujoen ja vanhankaupungin väliin. Se sisältää pari ostos- ja konttorikeskusta sekä konserttitalon, mutta ei modernilla tyylillään ja massiivisilla mittasuhteillaan ehkä oikein istu Pärnun yleisilmeeseen.

Pärnun keskusta ja vanhakaupunki

Pärnu
Pärnun vihtyisää keskustaa halkoo kävelykatu Rüütli. Kuvassa oikealla näkyy lehtimies Jannsenin patsas. Kuva: Baltic Connection, Visit Estonia

Pärnu on kapeiden katujen ja kujien pikkukaupunki, jossa on elämys vain harhailla ympäriinsä, ja piipahtaa välillä jossain jännittävässä uudessa kahvilassa tai bistrossa.

Pärnun keskustassa on muutaman korttelin kokoinen vanhakaupunki, jonka rakennuksilla on ikää 200–400 vuotta. Suurin osa Pärnun vanhasta kaupungista tuhoutui pahoin toisessa maailmansodassa, eikä Neuvostoliiton aika kohdellut jäljelle jääneitä rakennuksia parhaalla mahdollisella tavalla.

Vanhan kaupungin halki kulkee kävelykatu Rüütli, jolta kannattaa poiketa myös poikkikaduille harhailemaan.

Kun Pärnun kylpylät ja suuremmat hotellit ja kylpylät ovat keskittyneet rannan tuntumaan, on keskustassa puolestaan muutama pienempi ja idyllisempi majapaikka kuten vanhaan puutaloon upeasti remontoitu Boutique Hotel Rosenplänter.

Keskustan toinen viihtyisä majapaikka on Frost Boutique Hotel, joka on vuosien saatossa laajentunut kokonsa puolesta kuin venäläinen datša konsanaan.

Keskustasta on noin vartin kävelymatka Pärnun rannalle.

Pärnun ranta

Viro
Kesäkuukausien ulkopuolella Pärnun ranta voi olla aavemaisen autio – ja hyvin tunnelmallinen. Kuva: Tomas Kozik / Shutterstock

Pärnun uimaranta, Pärnu Rand, on Baltian pisimpiä. Ranta-alueen vetovoimaa on lisännyt entisestään Pärnun uusi rantapromenadi. Osa rannasta on varattu vain naisille. Alue on merkitty kyltein.

Pärnun rannan palvelut ovat nykyään jo sillä mallilla, että siellä tosiaan voi viettää vaikka koko päivän. Rannalta ja etenkin sen palvelukeskittymästä eli Rantarakennuksesta (viroksi Rannahoone) löytyy ruoka- ja juomapaikkoja sekä siistejä vessoja.

Rannalla on pieniä pukukoppeja ja suihkuja, ja sinne voi vuokrata mukaansa lepotuolin. Rannalla on myös suosittuja rantalentopallokenttiä.

Aivan hiekkarannan vieressä on useita tasokkaita hotelleja, kuten tyylikäs Hedon Spa & Hotel, funkkishotelli Rannahotell ja Hotel Legend.

Kotoisaa tunnelmaa aivan rannan läheisyydessä tarjoaa Kurgo Villa, jossa on myös pieni uima-allas.

Pärnun ravintolat

Pärnu kahvila
Supelsaksad on Pärnun söpöimpiä kahviloita. Kuva: Visit Estonia

Pärnuun ei matkusteta nauttimaan fine dining -aterioita, ainakaan ne eivät ole pääossa reiissua. Pärnu on koko perheen matkakohde, jossa liikematkailu on minimissään. Pärnu on keskiluokan kohde, joten myös ravintolat on suunnattu keskiluokalle.

Kylpylä- ja rantalomaturistit syövät kympin tai alta kympin pizzoja ja burgereita ja hörppäävät päälle vettä, tai kohtuuhintaisen oluttuopin.

Pärnu on niin kylpyläkeskeinen kaupunki, että monet kaupungin laadukkaimmista ravintoloistakin sijaitsevat kylpylöissä, esimerkiksi Hedonissa.

Poikkeuksiakin toki on, kuten Pärnun suosituin ravintola, Pizzaravintola Steffani, sekä Rannahotellin lähellä sijaitseva erinomainen Piparmünt.

Pärnun kahviloista erityismaininnan saa häpeilemättömän söpö Supelsaksad, joka sijaitsee viehättävässä puutalossa lähellä rujoa Nykytaiteen museota.

Kalaa Pärnun ravintoloissa tarjotaan yllättävän vähän ottaen huomioon, että Pärnu on merenrantakaupunki, jonka satamassa on nähtävissä kalastusaluksia.

Suomalaisten suosimien hotellien aamiaispöydissä saattaa olla tarjolla gluteenitonta leipää, tai ainakin sitä on pakastimessa, josta sitä asiakkaan pyynnöstä sulatetaan.

Pärnun yöelämä

Pärnussa on aina ollut yöelämää enemmän kuin sen kokoisessa kaupungissa voisi kuvitella olevan. Ja vieläpä ottaen huomioon, että Pärnu on yksi koko Viron pahimmin muuttotappiosta kärsiviä kaupunkeja!

Keskeinen selitys yhtälölle on se, että satoja Pärnun nuoria miehiä työskentelee viikot Suomessa, yleensä rakennuksilla, ja palaa aina viikonlopuksi kotikaupunkiinsa viikon palkkarahat mukanaan.

Pärnun baarikeskittymä löytyy Rüütli-kadun ja Hommiku-kadun kulmasta, jonka tuntumassa on monenlaista anniskelupaikkaa ja terassia.

Originellein Pärnun pubeista on Veerev Õlu, jossa harvemmin tapaa ulkomaalaisia, siitä huolimatta, että omistaja on itse ulkomaalainen, ruotsalainen. Veerev Ölu, eli Vierivä Olut, löytyy hämyisältä takapihalta Uus-kadun ja Rüütlin välistä. Perille johtaa pieni kyltti Uus-kadulta.

Pärnun klubien ykkönen on Ööklubi Sugar, jo toimii myös keikka-areenana Pärnussa vieraileville eturivin virolaisartisteille kuten Tanel Padarille tai Karl-Erik Taukarille.

Suomalaisten yöelämä Pärnussa keskittyy etenkin talviaikaan voittopuolisesti hotellien ravintoloihin ja aulabaareihin, etenkin nyt, kun ne ovat jo siistejä ja puhtaita ja hyvin palvelevia. Osa niistä tarjoaa myös koskettavan näköalan merelle, Pärnunlahdelle. Kylpylöistä ainakin Tervis on järjestänyt asiakkailleen myös supisuomalaisia tansseja.

Pärnun hintataso

Pärnun oikeastaan ainoa huono puoli on majoituksen hintataso, joka on virolaiseksi korkea kesän piikkiviikkoina. Sama hotellihuone, joka maksaa marraskuussa tai helmikuussa Pärnussa 80 euroa, saattaakin maksaa heinäkuussa yli 200 euroa.

Pärnussa asuntojen omistajatkin tekevät pidempiä vuokrasopimuksia vain talvikauden ajaksi, syyskuusta huhtikuuhun, sillä kesäkaudella asunnoista saa perittyä enemmän vuokraa parissa päivässä kuin talvella kokonaisessa kuukaudessa.

Asumista lukuun ottamatta Pärnu on edelleen varsin edullinen matkakohde, varsinkin Suomen kesäkaupunkeihin verrattuna.

Vilkkaimman kesäkauden ulkopuolella Pärnun hotellien hinnat putoavat selvästi. Siistin ja simppelin huoneiston voi saada vain 30 eurolla.

Pärnun hotellit ja majoitus

Pärnu
Ammende Villa on ihana jugendhotelli. Kuva: Baltic Connection, Visit Estonia

Rantaloma Pärnussa kannattaa buukata hyvissä ajoin, niin säästää paljon rahaa. Kesäkauteen kohdistuvat viime hetken varaukset ovat Pärnussa tyyriitä, ja valinnanvaraa on jäljellä usein enää vain erittäin vähän.

Liioittelua ei ole varata hotellihuonetta tai kokonaista asuntoa jo edellisenä kesänä. Juuri niin moni Pärnuun viehättynyt suomalainenkin tekeekin: heillä on Pärnussa vakiomajapaikkansa, joihin he palaavat joka kesä.

Pärnu tunnetaan etenkin kylpylähotelleistaan. Pärnun kylpylöistä kaksi on ylitse muiden: tyylikäs Hedon Spa & Hotel vetoaa aikuiseen makuun, ja Tervise Paradiis on mainio hotelli perheille, kiitos mahtavan vesipuistonsa. Jälkimmäinen sopii myös kuntouimareille: Tervise Paradiisissa on myös 25 metrin allas toisin kuin monessa muussa Pärnun hotellissa.

Tervise Paradiisia ei sovi sekoittaa eläkeläisten kuntoutukseen erikoistuneeseen Spa Tervis -hotelliin, joka sijaitsee kauempana ranta-alueesta.

Pärnun pienemmissä hotelleissa on palvelutaso kuntoilu- ja muiden vapaa-ajanviettomahdollisuuksien osalta vaatimattomampi, mutta tunnelmaltaan ne saattavat olla sympaattisempia ja eksoottisempia.

Pärnun rannassa sijaitseva Rannahotell edustaa arkkitehtuuriltaan tyylipuhdasta 1930-luvun funkkista, ja suuri kulttuuriteko olikin sen remppaaminen alkuperäiseen asuunsa.

Todellista luksusta Pärnussa tarjoaa toinen arkkitehtuurin helmi, viime vuosisadan alussa valmistunut Villa Ammende, jossa on aistittavissa loistokasta menneen maailman tunnelmaa.

Jugendkartanon rakentamiseen liittyy hauska tarina: kun Pärnun rikkaimpiin miehiin kuulunut Hermann Leopold Ammende ei löytänyt tyttärelleen sopivaa hääjuhlapaikkaa, rakennutti hän häiden viettoon kokonaisen kartanon. Sijainti on mukavasti rannan ja keskustan välissä.

Pieniä viehättäviä hotelleja Pärnun ranta-alueella ja keskustassa on runsaasti, ja samoilla apajilla matkailijoita pyydystelevät myös sadat Pärnun vuokrahuoneistot.

Katso tarjoukset Pärnun majoitukseen.

Pärnu kesällä ja talvella

Pärnu on leimallisesti nimenomaan kesäkaupunki, ja Virossa Pärnu vuosittain jopa puolileikillään nimitetään ”Viron kesäpääkaupungiksi”. Aika monelle Pärnu on lomakohde, johon on kerta kaikkiaan pakko päästä edes kerran kesässä.

Kesällä Pärnu on täynnä turisteja niin ulkomailta kuin Virostakin, mutta talviaikaan kaupungissa on rauhallisempaa – joidenkin mielestä jopa aavemaisen hiljaista.

Bussilla Pärnuun

Pärnuun pääsee kätevästi bussilla Tallinnasta. Bussilippu Tallinnasta Pärnuun maksaa reilut kymmenen euroa. Pärnun bussiasema sijaitsee aivan keskustassa.

Pärnun rautatiesasema suljettiin muutama vuosi sitten ja junaliikenne lopetettiin. Joskus tulevaisuudessa kaupungin kautta tulee kulkemaan pikarautatie Puolaan.

Lue lisää: Viron bussit

Omalla autolla Pärnuun

Omalla autolla liikkuvat hurauttavat Tallinnan satamasta Pärnuun pitkin Via Balticaa alta kahdessa tunnissa. Matkaa on 140 kilometriä. Tie on kapea mutta hyvässä kunnossa, ja matkan varrella on nykyään jo pari asianmukaista taukopaikkaa, huoltoasemaa, joissa voi hörpätä kahvit ja piipahtaa vessassa myös pienen lapsen kanssa.

Huomiota omalla autolla Pärnuun matkatessa kannattaa kiinnittää siihen, onko majapaikan lähellä parkkipaikkaa, ja onko se vartioitu. Autoihin kohdistuvat murrot ja autovarkaudet ovat Pärnussa ajoittain riesana. Jostain syystä varkaudet koskevat Pärnussa yleensä yhtä automerkkiä kerrallaan: viimeksi ovat varkaiden tähtäimessä olleet Volvot.

Hyvä majapaikka autoilijoille on esimerkiksi rannan ja keskustan välissä, aivan Pärnun nykytaiteen museon vieressä sijaitseva Tiia Guesthouse. Kauniin puutalon pihassa on parkkipaikat asiakkailla.

Onko Pärnussa turvallista?

Pärnu kuten muutkin virolaiskaupungit ovat nykyään yhtä turvallisia kuin kaupungit Suomessa. Väkivaltarikollisuus Pärnussa on vähäistä, eikä kohdistu turisteihin. Aamuöiset nahinat juuri sulkeutuneiden baarien edustalla eivät Pärnussa ole harvinaisia, mutta ne voi välttää helposti käyttäytymällä itse järkevästi.

Pärnu – vinkit ja kokemukset

Sekin kannattaa Pärnussa huomioida, ettei paikallinen vesijohtovesi sovi kaikkien vatsoille. Turistin kannattanee siis turvautua pulloveteen. Tosin vain pieni osa Pärnun suomalaisvieraista tuntuu sairastuneen hanavedestä.

Uusi Pärnua koskeva erikoisuus on suomalaisen viinaturismin uusi muoto, johon Pärnu liittyy vain välietappina. Kyse on Latvian viinarallista. Pärnusta on vain reilun puolen tunnin ajomatka Latvian puolelle Ainaziin, jossa jo heti raja-alueella on suuria ja edullisia alkoholin varastomyymälöitä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi