Tallinnan olutbaarit – missä kannattaa maistella pienpanimoiden oluita?

Tallinnan panimoravintoloissa kannattaa valita beer flight eli muutaman pikkulasin maistelusetti. Pohjalan panimo, Tallinna. Kuva: Ville Palonen

Virolainen olutkulttuuri on nykyään aivan muuta kuin Sakun ja A. Le Cogin peruslagereita. Tallinnasta löytyy erittäin laadukkaita craft beer -baareja, joiden valikoima saa vaativankin pienpanimo-oluiden harrastajan suupielet kääntymään hymyyn.

Tallinnassa on vaivatonta maistella oluita. Moni paikka tarjoaa pikkumaistiaiset ennen lasillisen tilaamista, ja olutmaistelu (englanniksi beer flight) onnistuu kysymällä. Edullisimmillaan viiden pikkulasin setin saa vain seitsemällä eurolla. Kuten ystäväni murjaisi: juomalla säästät!

Ja mikä parasta: toisin kuin sääntö-Suomessa, Tallinnan olutbaareista voi ostaa tuliaisia kotiinviemisiksi.

Põhjala Tap Room – panimo

Pohjala Tap Room on historialliseen satamarakennukseen remontoitu panimoravintola. Noblessner, Tallinna. Kuva: Ville Palonen

Põhjala on yksi Viron ensimmäisistä pienpanimoista ja olutharrastajan pakollinen vierailukohde. Panimo löytyy 2-3 kilometrin päässä satamasta/Vanhastakaupungista, trendikkääksi restauroidulta Noblessnerin alueelta.

Panimoravintola on avara ja hanassa myytävien oluiden lista niin houkutteleva, että täällä voisi viettää koko päivän. Ja mikä ettei; Põhjala Tap Room tarjoaa myös vallan erinomaista ruokaa!

Põhjalan omia oluita löytyy hanasta kokonaiset 24 kappaletta. Viiden pikkulasin maistelusatsi maksaa 12 euroa, kokonainen tuoppi viitisen euroa.

Oluiden maistelun lisäksi Põhjalassa voi osallistua opastetulle panimokierrokselle. Myös baarin ikkunoista näkee panimohallin puolelle.

Pohjala Tap Room on avara panimoravintola. Nobblesner, Tallinna. Kuva: Ville Palonen

Põhjalan panimon läheltä löytyvät muun muassa koko perheen keksintötehdas Proto, Taidekeskus Kai ja Lentosatama museoineen.

Pudel Baar – trendikäs

Pudel ei ole synkkä olutpubi vaan valoisa trendibaari, jonka seiniltä löytyy erikoista taidetta ja ulkoa kesäisin vilkas terassi.

Pudel tarkoittaa pulloa, ja niitä tässä paikassa riittää. Tarjolla on sekä virolaisia että kansainvälisiä oluita kuten BrewDogin ja Mikkellerin tuotoksia.

Pudel Baar sijaitsee luovan luokan suosimalla Telliskiven alueella aivan Fotografiska-valokuvagallerian vieressä.

Põrgu – tunnelmallinen

Põrgu tarkoittaa suomeksi Helvettiä, ja nimensä mukaisesti tämä paikka onkin syvällä maan alla oleva synkkä kellari, jonne päivä ei paista. Põrgussa keskitytään oluiden maisteluun eikä maisemien katseluun!

Ajantaju katoaa helposti Põrgun kellarissa täyteläisiä oluita kuten Purgatoorium Smoky Lageria siemaillessa. Hanasta löytyy myös muiden panimoiden kuten Tankerin oluita, ja pulloissa valinnanvaraa on yli 150 virolaisen ja kansainvälisen oluen verran. Maistelulasillinen maksaa 1,5 euroa.

Põrgu sijaitsee Vanhassakaupungissa Neitsitornin lähellä (Rüütli 4).

100 Õlle Koht – edullinen

100 Ölle Koht on edullinen olutbaari Tallinnan vanhassakaupungissa. Kuva: Ville Palonen

Vanhankaupungin muurin sisältä löytyvä Sadan Oluen Taverna vaikuttaa ulkopuolelta hieman epäilyttävältä, mutta on ehdottomasti vierailun arvoinen. 100 Õlle Koht tarjoaa nimittäin kiinnostavan valikoiman paikallispanimoiden oluita, ja viiden lasillisen beer flight on sekä kaupungin edullisin (7e) että runsain (laseissa noin kaksi desiä olutta).

Kaupunginmuurin sisällä olevan tunnelimaisen baarin sisustus on hieman halvan oloinen, mutta taustamusiikki (ysärirokkia) soi sopivan miedolla volyymillä jotta juttelu onnistuu, ja palvelu on suorastaan sydämellistä.

Hanasta löytyy tusinan verran sellaisten paikallispanimoiden oluita, joita ei joka baarista löydy. Täällä voi maistaa esimerkiksi Koch-panimon tuotteita (Kochin oma panimobaari sijaitsee satamassa) sekä UJH-panimon erinomaista Royal Mehu Kati -tuplaipaa.

100 Õlle Koht löytyy noin 200 metrin päästä Põrgusta (Harju 6).

Taptap Tallinn – erikoinen

Taptap Tallinn on Tallinnan erikoisin olutkauppa. Kuva: Ville Palonen

Vanhankaupungin ja sataman välissä sijaitsevasta Rottermannin korttelista löytyy Tallinnan todennäköisesti erikoisin olutvalikoima. Taptap Tallinn on kalliiden ja harvinaisten erikoisoluiden kauppa, jossa voi kokea ainutlaatuisia makuelämyksiä – kunhan pelimerkit riittävät. Pulloista saa kalleimmillaan pulittaa jopa 30-50 euroa!

Onneksi Taptapista löytyy myös kohtuuhintaista kiinnostavaa maisteltavaa. Hanassa ei ole montaa olutta, mutta ne ovat elämyksiä! Vaikutuksen tekivät muun muassa tanskalaisen WarPigs Breweryn oluet.

Taptap on vakavan olutharrastajan must see -paikka, joka sijaitsee skotlantilaisen BrewDogin baarin vieressä osoitteessa Rottermanni tn 2.

Uba ja Humal Taproom – kahvia ja olutta

Tämä olutkaupan ja baarin yhdistelmä on todennäköisesti Tallinnan satama-alueen monipuolisin olutkauppa. Uba ja Humalissa yhdistyvät kaksi ikuista nautintoa, sillä nimensä mukaisesti Papu ja Humala on erikoistunut oluiden lisäksi kahveihin.

Uba ja Humal Taproom sijaitsee noin viiden minuutin kävelymatkan päässä sataman A-terminaalista (Võrgu 3).

Tallinnan olutfestivaalit

Tallinn Craft Beer Weekend (TCBW) on Baltian suurin pienpanimo-oluisiin keskittynyt festivaali, joka järjestetään vuosittain toukokuun alussa. Tapahtumaan osallistuu 50 pienpanimoa ympäri maailmaa – mukana tietysti Viron parhaimmisto.

Pienpanimofestareille myydään rajattu määrä lippuja. Vuosi 2020 myytiin loppuun jo kuukausia ennen tapahtumaa, joten tulevina vuosina liput kannattaa hankkia hyvissä ajoin.

Lue lisää: Tallinna-opas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi