Rotermannin kortteli – shoppaile Tallinnan scifi-maisemissa

Rotermanni Tallinna
Rotermannin korttelissa uusi ja vanha arkkitehtuuri kohtaavat. Kuvassa niin sanottu Must maja. Kuva: Evgen Kuhto / Unsplash

Rotermannin kortteli (Rotermanni kvartal) on ensimmäinen varteenotettava pysähdyspaikka Tallinnan satamasta tullessa. Maamerkkinä toimii vanha tehtaanpiippu.

Sijainti on todella keskeinen: kiehtova korttelisto sijaitsee sataman ja vanhankaupungin välissä. Rotermannin toisella laidalla on Viru-keskus.

Rotermanni oli pitkään vähän outo sekasikiö, mutta se on vihdoin löytänyt oman, tyylikkään ilmeensä. Arkkitehtuuri on veikeä yhdistelmä uutta ja vanhaa. Kujat rakennusten välillä ovat kapeat kuin keskiaikaisessa kaupungeissa.

Kaupoista, ravintoloista ja asunnoista koostuvan Rotermannin vanhimmat osat ovat 1800-luvun lopulta, jolloin korttelisto oli jo merkittävä teollisuuden ja kaupan keskittymä. Suomalainen Eliel Saarisenkin uskotaan osallistuneen rakennusten suunnitteluun.

Rotermannissa saa helposti vierähtämään pitemmänkin aikaa kuljeskelemalla kapealta kujalta toiselle ja ihailemalla erikoisia näkymiä.

Kiehtova arkkitehtuuri tekee Rotermannista oikeastaan koko Tallinnan kiinnostavimman ja omalaatuisimman ostospaikan.

Rotermannissa kuvattiin scifi-klassikko Stalker

Neuvostoliiton aikana Rotermannin tehtaat ja liiketilat kansallistettiin ja kortteli pääsi rapistumaan niin pahasti, että Andrei Tarkovski päätti kuvata siellä hypnoottisen tieteisklassikkonsa Stalker (1979).

Elokuvan mukaan on nimetty Stalker Käik, Stalkerin kuja, joka mutkittelee kortteliston läpi.

Vaikka yhteneväisyyksiä Stalkerin rapistuneeseen maailmaan ei enää juuri löydäkään, sopisi Rotermannin kortteli edelleen mainiosti tieteiselokuvan kuvaamiseen. Arkkitehtuurissa on sopivasti särmää ja kakofoniaa.

Rotermannin nähtävyydet – Virolaisen arkkitehtuurin museo ja Musta maj

Nähtävyytenä on Virolaisen arkkitehtuurin museo, joka sijaitsee vanhassa suolavarastossa Ahtri-kadun toisella puolen varsinaiseen Rotermannin kortteliin nähden.

Melkein sitä vastapäätä on kortteliston uudempien talojen katseenvangitsija Musta maj, musta talo, jota koristavat monenmuotoiset parvekkeet.

Rotermannin kaupat

Rotermannin kortteli
Rotermannin korttelissa sijaitseva Taptap Tallinn on Tallinnan erikoisin olutkauppa. Kuva: Ville Palonen

Rotermannin kaupat ovat pääosin kansainvälisiä merkkejä, mutta joukosta löytyy virolaista designia myyvä Tallinn Design House.

Oluenystäviä vetää puolestaan puoleensa Taptap, harvinaisten – ja kalliiden – oluiden kauppa.

Pienen huikopalan nauttimiseen sopii erinomaisesti skandinaavinen leipomo Røst.

Tallinnan paras ravintola – Restaurant Ö

Rotermannista löytyy useita ruoka- ja juomapaikkoja. Niistä aivan omaa luokkaansa on Tallinnan parhaaksikin ravintolaksi tituleerattu Restaurant Ö, jonka 11 ruokalajin maistelumenun (ilman juomia vajaat 80 euroa) nauttimiseen menee käytännössä koko ilta.

Tarjolla on myös aavistuksen kevyempi seitsemän lajin illallinen, noin 60 euroa. Todellisille fine diningin ystäville.

Hotellit Rotermannin korttelissa

Rotermannin kortteli ei ole lainkaan hullumpi paikka hotellille. Satama on lähellä, samoin Tallinnan ososkekusta ja Vanha kaupunki. Joku voisi jopa sanoa, että kyseessä on yksi koko Tallinnan parhaista sijainneista.

Rotermannin kylpylähotelli, Metropol Spa, sopii aikuiseen makuun ja hemmotteluun.

Rotermannin kortteli päättyy Postimaja-keskukseen ja hinta–laatusuhteeltaan erinomaiseen Nordic Hotel Forumiin, jonka spa-kauneushoitola Sinine Salong on Tallinnan kestosuosikkeja. Hauskana yksityiskohtana hotellin aamiaisella pääsee nauttimaan talon omaa hunajaa, joka kerätään katolla olevista urbaaneista mehiläispesistä.

Postimajan ja Nordic Hotel Forumin takana onkin jo sitten Viru-keskus (ja Viru-hotelli).

Lue lisää Tallinnasta tai tutustu Tallinnan karttaan.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi