Tallinnan satama – vinkit saapumiseen ja lähtemiseen

Linnahall
Linnahall kohoaa Tallinnan sataman vieressä kuin maya-intiaanien pyramidi tulevaisuudesta. Kuva: Babak Fakhamzadeh / Flickr CC

Miten Tallinnnan satamasta pääsee keskustaan? Onko sataman lähellä mitään mielenkiintoista? Kannattaako hotelli ottaa sataman vierestä? Tällä sivulla kerrotaan vinkit Tallinnan matkustajasatamaan.

Tallinnan matkustajasatama sijaitsee aivan keskustan vieressä. Ja hyvä niin: täältä alkaa melkein jokainen suomalainen Tallinnan-vierailu (kuka oikeasti lentää Tallinnaan?).

Sijainnin keskeisyyttä kuvaa sataman vironkielinen nimi, Vanasadam, Vanhankaupungin satama. Sataman ja lähipaikkojen sijainnit näyttää kätevästi Tallinnan kartta.

Tallinnan sataman terminaalit

Terminaaleja on kolme, joista suomalaisia kiinnostaa kaksi. Eckerö Line ja Vinking Line käyttävät A-Terminaalia ja Tallinkin laivat D-Terminaalia.

Näistä D-terminaali on hieman lähempänä keskustaa, satama-altaan keskustan puolella. Kovin montaa sataa metriä eroa ei kerry.

Tallinnan satamasta keskustaan

Jos laukut eivät ole suuret – tai hotelli syrjässä – helpoimmalla pääsee, kun kävelee keskustaan. Kävelyä kertyy reilun kilometrin matka eli noin vartin verran.

Jos haluaa taksin, kannattaa paikalle tilata appilla virolaisen Bolt-kyytipalvelun auto. Satamassa päivystävillä takseilla ei ole kovin hyvä maine. Taksimatkan keskustaan pitäisi maksaa noin viisi euroa.

Satamaan kulkee myös bussi numero 2, joka kiertää molempien terminaalien kautta. Se vie sekä keskustaan että Tallinnan lentokentälle. Lippu (1,50 euroa) pitää ostaa etukäteen lippuautomaatista.

Linnahall – Tallinnan sataman outo katseenvangitsija

Tallinnan sataman erikoisuutena nähtävyytenä on Linnahall, joka näyttää kuin maya-intiaanien pyramiidilta tulevaisuudesta.

Se valmistui vuonna 1980 Moskovan kesäolympialaisia varten purjehdustadioniksi. Nykyisin se on aika lailla rempallaan ja graffitien peitossa. Kannattaa nousta jylhiä portaita rakennuksen matalalle katolle tunnelmoimaan.

Vihdoin vuonna 2020 rakennukselle löytyi uusi käyttötarkoitus. Laivayhtiö Tallink aikoo rakennuttaa sen yhteyteen uuden matkustajasataman, hotellin – ja, herranparaus, kauppakeskuksen.

Nähtävyydet sataman lähellä

Tallinnan satama
Takana oikealla on Tallinnan satama ja sen vieressä vasemmalla Linnahall. Kuvassa edustalla vanhakaupunki. Vasemmassa reunassa, entisessä voimalaitoksessa, on Energian oivalluskeskus. Kuva: Marek Dziwior / Wikimedia

Kivenheiton päässä A-terminaalista on myös perheille hauska Energian oivalluskeskus. Sen vieressä on paljon vähemmän tunnettu, pienimuotoinen ja sitäkin erikoisempi Viron nykytaiteen museo EKKM, johon voi tutustua ilmaiseksi. Näiden kautta matka jatkuu näppärästi Kalamajan suuntaan.

Tallinnan vanhakaupunkiin mentäessä vastaan tulee ensimmäisenä uutta ja vanhaa arkkitehtuuria jännästi yhdistelevä Rotermannin kortteli.

Tallinnan sataman ravintolat

Sataman vieressä on sekalainen kauttaus ravintoloita. Suositeltava vaihtoehto niille on vain lyhyen kävelymatkan päässä (Kalamajan suuntaan) sijaitseva, varsin edullinen Kohvik Moon, joka tarkoilee modernia, venäläistä keittiötä. Sen vieressä on mainio pieni olutkauppa ja pikkubaari Uba ja Humal.

Myös Rotermannin korttelissa on mukavasti ravintoloita ja kahviloita. Herkullista pientä hiukopalaa tarjoaa esimerkiksi leipomo Røst.

Kauppakeskus  Nautica ja ostokset Tallinnan satamassa

Satamassa vieressä on uudehko, pieni kauppakeskus Nautica, joka sopii viime hetken ostoksiin satamaan palattaessa. Matkan alkuun ei tähän kannata jämähtää, kun melkein vieressä on osoksiin paremmin soveltuva, aina vain kiehtovammaksi käyvä Rotermannin kortteli.

Satamasta löytyy myös viinakauppoja.

Hotellit Tallinnan sataman vieressä

Aivan pöllö idea ei ole varata hotellia jo satamasta, varsinkin jos on vain yön tai parin pikapyrähdyksellä. Näin laukut saa saman tien säilytykseen ja helposti mukaan paluumatkalla ennen laivaan nousemista.

Tallinnan sataman hotelleista eniten kehuja tapaa kerätä Hestia Hotel Europa.

Tallinnan satama kokemuksia

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi Tallinnan satamasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi