Viron parhaat matkakohteet

Narvan linna sijaitsee Narvajoen rannalla Venäjän rajalla. Kuva: Vladimir Sazonov / Shutterstock

Eesti, Eeesti, Eeesti, kaipaan sinne… no, hyvin paljon. Viro on mahtava matkakohde Suomen kupeessa: samaan aikaan tarpeeksi tuttu ja riittävän erilainen.

Vaikka Viro on itsenäistymisen jälkeen modernisoitunut vauhdilla ja maa on monella mittarilla Euroopan edistyksellisimpiä tietoyhteiskuntia, löytyy Viron maaseudulta edelleen ihastuttavan vanhanaikaista tunnelmaa kuin matkustaisi vanhojen Suomi-filmien maailmaan.

Neuvostoaikana Viro oli imperiumin takamaata ja Viron kaupungit säästyivät samalta modernisoimisvimmalta, joka tuhosi paljon tunnelmaa Suomen kaupungeista.

Matkailu on Virossa tärkeä elinkeino, mikä näkyy loistavana ravintola- ja hotellitarjontana ja lukemattomina kylpylöinä.

Viron matkailun valtteihin kuuluvat myös Suomea selvästi edullisempi hintataso ja maan kompakti koko: jo viikon lomalla Virossa ehtii nähdä ja kokea paljon.

Minne Virossa sitten kannattaa matkustaa?

Tallinna – kaupunki joka luo alati nahkansa

Tallinna ei ole vain vanhankaupungin lumoa. Kannattaa käydä myös rosoisen tunnelmallisella Telliskivi Loomelinnakin ravintola-alueella.

Matkakohteena Tallinna on varmasti tuttu melkein jokaiselle suomalaiselle, mutta Tallinna luo nahkansa niin usein, ettei kaupunkiin ehdi oikein koskaan kyllästyä. Uusia kaupunginosia nousee trendikkäiksi ja aina riittää kokeiltavaksi hyviä uusia ravintoloita, baareja ja gallerioita.

Eikä siitä pääse mihinkään: Tallinnan vanhakaupunki on maailman upeimpia keskiaikaisia kaupunkeja.

Vaan onhan se kaunis – nimittäin Tallinnan vanha kaupunki.

Tallinnaan matkustettiin aikoinaan Suomesta päiväseltään, mutta nykyisin moni matkailija päättää jäädä yöksi tai pariksi hemmottelemaan itseään Tallinnan tunnelmalla ja hyvillä palveluilla.

Tallinnassa on majoitusta jokaiselle kukkarolle, ja hyvän yöpaikan voi saada alle 50 eurolla. Budjettimatkaaja löytää edullisen huoneiston Tallinnan keskustasta jopa alle 30 eurolla!

Romanttiseen lomaan sopii ihana boutique-hotelli The Three Sisters. Edullista mutta tunnelmallista majoitusta tarjoavat puolestaan Hostel Old Town Alur ja erinomaisella sijannilla oleva Godart Rooms.

Katso tarjoukset Tallinnan hotelleihin tai lue lisää Tallinnasta.

Rummu – ui uponneeseen vankilaan

Rummun hylätty vankila on osittain veden alla. Kuva: Yegorovnick / Shutterstock

Vain noin 45 kilometrin päässä Tallinnasta sijaitsee yksi Viron erikoisimmista nähtävyyksistä, Rummun uponnut vankila.

Rummussa toimi neuvostoaikana louhos, jossa työskentelivät Rummun vankilan asukit. Viron itsenäistyttyä louhos ja vankila lakkautettiin, ja louhos täyttyi vedestä, joka lopulta upotti vankilan.

Nyt jäljellä on mainio hiekkaranta, jolta voi käydä uimassa – ja sukeltamassa – vankilan raunioilla. Tämän erikoisempaa uimarantaa saa maailmalta hakea!

Rummun lähellä on parikin kiinnostavaa majapaikkaa. Padise Manor on 1700-luvulla rakennettu kartano, jossa toimii äärimmäisen elegantti hotelli. Kallaste Talu taas tarjoaa edullista maalaismaista mökkimajoitusta.

Haapsalu – Ronja Ryövärintyttären maisemissa

Haapsalun linnan tornista aukeavat kauniit maisemat. Kuva: Yegorovnick / Shutterstock

Haapsalun pikkukaupunki on todellinen idylli – ja se on ikuistettu Astrid Lindgrenin tarinoiden kuvitukseen.

Lindgrenin luottokuvittajana toiminut Ilon Wikland vietti lapsuuden kesänsä Haapsalussa, ja ruotsalaistunut Wikland tajusi vanhemmiten Haapsalu-muistojensa vaikuttaneen ratkaisevasti taiteeseensa. Esimerkiksi Haapsalun linna on lainannut muotonsa Ronja Ryövärintyttären Matiaksenlinnalle.

Haapsalun rauniolinna – vai sittenkin Ronja Ryövärintyttären Matiaksenlinna? Kuva: Alex Polo / Shutterstock

Haapsalun Wikland-museossa voi tehdä monenlaista entisajan kivaa kuten askarrella puutöitä ja kokeilla puujaloilla kävelyä.

Haapsalu tunnetaan myös kylpylöistään, joista ensimmäinen perustettiin jo 1800-luvun puolella tarjoamaan hoitoja mineraalipitoisella mudalla. Haapsalun kylpyläperinteitä mutaa myöten pitää nykyisin yllä viihtyisä Fra Mare Thalasso Spa.  Toinen suositeltava kylpylähotelli on Väike Viik -järven rannalla sijaitseva Spa Hotel Laine. Haapsalun kylpyläloman voi varata myös Ikaalisten matkatoimiston kautta.

Katso tarjoukset Haapsalun hotelleihin tai lue lisää Haapsalusta.

Hiidenmaa – rauhallinen vaihtoehto Saarenmaalle

Suuremöisan kartano Hiidenmaalla. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Haapsalusta pääsee lautalla Hiiumaalle eli suomalaisittain Hiidenmaalle. Viron saarista Hiidenmaa on mukavan rauhallinen vaihtoehto suositulle Saarenmaalle. Hiidenmaan keskus on kylämäisen viehättävä Kärdla, josta löytyy monta kiinnostavaa majapaikkaa, niin hotelleja kuin lapsiperheelle tai isommalle kaveriporukalle sopivia huoneistojakin.

Hiidenmaalla aika kuluu pyöräillessä maalais- ja metsämaisemissa, majakoita ihaillen ja meressä polskien. Ratsastamaankin Hiidenmaalla pääsee. Ratsastusretkiä järjestää hevostalli Ristitee talu.

Hiidenmaan tunnetuin nähtävyys on komea Suuremöisan kartano. Hiidenmaan koskettavin nähtävyys on sen sijaan MS/Estonian pelastusvene, joka ajautui tyhjänä rantaan viikko Estoanian uppoamisen jälkeen (vuonna 1994). Vene on esillä kotiseutumuseon pihalla Kassarin kartanon mailla. Varsinainen kartano tuhoutui tulipalossa jo 1920-luvulla.

Hiidenmaan majapaikoista viehättävimpiä on merenrantaan vanhaan tullitaloon kunnostettu Ungru Guesthouse.

Kylpylöiden Saarenmaa

Puiset tuulimyllyt luovat tunnelmaa Saarenmaalla. Kuva: Anilah / Shutterstock

Viron suurin saari, tuulimyllyjen, kiviaitojen ja ruokokattojen Saarenmaa on hurmannut suomalaiset (ehkä jo vähän liikaakin). Moni suomalainen on hankkinut saarelta kesäasunnon.

Saarenmaan keskus on Kuressaare, jota koristaa pittoreski Piispanlinna. Aivan Kuresaaren keskustassa on ihastuttava pikkuhotelli Ekesparre Boutique Hotel.

Saarenmaa on suosituimpia kylpyläloman kohteita Virossa – kylpylöitä on Saarenmaalla siellä täällä. Saarenmaan kylpylöistä kuuluisimpia on Kuressaaressa sijaitseva Georg Ots Spa Hotel.

Maalaistunnelmiin Saarenmaalla pääsee Maatalo Aadussa, joka on rakennettu ja sisustettu perinteiseen tyyliin. Aadu sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kuressaaresta.

Lue lisää Saarenmaasta tai Kuressaaresta.

Muhu ja Viron paras kartanohotelli

Saarenmaan ja mantereen välissä sijaitseva Muhun saari tunnetaan paitsi käsityöläisistään myös Viro ylellisimmästä kartanohotellista, Pädaste Manorista, joka sijaitsee omassa rauhassaan keskellä metsää.

Huoneet ovat huippuluokkaa, ja Pädasten ravintola Alexander kuuluu Viron parhaisiin. Kannattaa käydä syömässä, vaikkei Pädastessa yöpyisikään.

Kartanon kylpylä tarjoaa ”perinteisiä muhulaisia hoitoja” – mitä ne sitten ovatkaan.

Pädasten kartano on useasti valittu koko Viron parhaaksi hotelliksi.

Pärnu – Viron rantaparatiisi

Pärnun hiekkaranta. Kuva: Aleksei Zhludov / Shutterstock

Pärnu on mahtava rantakohde lyhyen matkan päässä Helsingistä. Pärnun rannat ovat pitkät ja komeat, ja Pärnun kaupunki viihtyisä. Kesäisin Pärnu on täynnä ihastuttavaa lomatunnelmaa. Kulttuuritarjonnan joukosta Nykytaiteen museo (Pärnu Uue Kunsti Muuseum) on varma valinta.

Pärnuun kannattaisi matkustaa jo ihan vain asumaan valkoisessa funkkiskaunottaressa, Rannahotellissa. Vuonna 1937 valmistunut hotelli on remontoitu upeaan kuntoon. Rannahotellin ruokakin on hyvää.

Historiallista tunnelmaa tarjoaa myös päärakennuksensa osalta kylpylähotelli Hedon Spa & Hotel. Hotellin klassisen kaunis päärakennus on 1920-luvulta, hotellihuoneet sen sijaan sijaitsevat uudisrakennuksessa. Hedon Span Hiljainen Kylpylä on suunnattu vain aikuisille.

Pärnussa voi asua myös kauniissa Ammenden jugendkartanossa. Kartanon rakentamiseen liittyy hauska tarina: kun Pärnun rikkaimpiin miehiin kuulunut Hermann Leopold Ammende ei löytänyt tyttärelleen sopivaa hääjuhlapaikkaa, rakennutti hän häiden viettoon kokonaisen kartanon.

Matkoja Pärnuun järjestää esimerkiksi Ikaalisten matkatoimisto.

Lue lisää Pärnusta tai katso tarjoukset Pärnun hotelleihin.

Kihnu – kansallispukujen saari

Kihnun majakka. Kuva: Elvis Antson / Shutterstock

Pärnusta pääsee lautalla viehättävälle pikkusaarelle Kihnuun. Syrjäinen Kihnu tunnetaan parhaiten siitä, että eristäytyneellä saarella ovat vanhat perinteet säilyneet hyvin, ja saaren asukkaita voi edelleen nähdä pukeutuneena kansallispukuihin. Parhaita aikoja Kihnun perinteisiin tutustumiseen ovat juhannus ja Katariinan päivä (25.11.).

Kihnun saarelta löytyy kourallinen maalaismaisia majapaikkoja.

Viljandi – kylä täynnä kansanmusiikkia

Viljandin linnan rauniot. Kuva: Alex Polo / Shutterstock

Viljandi on viehättävä kylä kapean järven rannalla, noin puolimatkassa Pärnun ja Tartton välillä. Heinäkuussa Viljandi herää eloon, kun kylässä vietetään kansamusiikkijuhlia.

Lue lisää Viljandista tai katso tarjoukset Viljandin hotelleihin ja majataloihin.

Tartto – rento opiskelijakaupunki

Tarton historiallista keskustaa. Taustalla Tarton raatihuone. Kuva: Maya Afzaal / Shutterstock

Tarttoon on helppo ihastua – vaan mitäpä muutakaan voisi odottaa runoilija Jaan Kaplinskin kotikaupungilta. Vajaan sadantuhannen asukkaan Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki ja sivistyksen kehto. Tarton yliopisto on Viron vanhin ja maineikkain.

Vanhan raatihuoneen ympärille rakentuva Tartto on kaunis ja eläväinen matkakohde. Tarton keskustan hauskimpia nähtävyyksiä on raatihuoneen torin laidalla oleva talo, joka on Pisan torniakin vinompi. Talossa toimii Tarton taidemuseo.

Puista Enkelisiltaa pitkin voi kävellä Toomemäen puistoon, joka on saanut nimensä puistossa sijaitsevista Tarton tuomiokirkon raunioista. Goottilainen kirkko oli aikoinaan Balttian mahtavimpia ja raunioinakin se on tunnelmallinen. Kirkon torneihin voi nousta maisemia katsomaan.

Supilinn ja Karlova ovat Tarton kauniita puutalokaupunginosia.

Tartossa hurmaa myös edullinen hintataso – niin ravintolat kuin hotellitkin ovat selvästi vaikkapa Tallinnaa edullisempia. V Spa on Tarton kylpylähotelli, jossa sekä huoneet että muut palvelut ovat hyvällä tasolla. Tampere Maja on pieni ja  sympaattinen majatalo ja kulttuurikeskus kaupungin parhaalla paikalla. Hektor Design Hostel puolestaan on Tarton ja Viron ensimmäinen ”boutique hostel”, mutta se ei sijaitse aivan ydinkeskustassa.

Lue lisää Tartosta tai katso tarjoukset Tarton hotelleihin.

Peipsijärven kylät

Peipsijärven maisemissa aika tuntuu pysähtyneen paikoilleen. Kuva: Katiekk / Shutterstock

Tarton lähettyvillä sijaitseva Peipsijärvi on puoliksi Viron ja puoliksi Venäjän puolella. Viron puolelta Peipsijärveä kiertävän rantatien varrelta löytyy ihastuttavia ja omaperäisiä vanhan ajan puukyliä, joita moderni aika (tai suomalaisturistit) eivät ole juuri koskettaneet.

Peipsijärven rannoilla voi myös pulahtaa uimaan ja lekotella hiekkarannoilla. Alueen nähtävyyksiin kuuluu myös Alatskiven komea, joskin rapistunut uusgoottilainen kartano, joka toimii hotellina nimellä Alatskivi Castle.

Peipsijärvellä on tärkeä rooli venäläisessä historiankirjoituksessa. Peipsijärven jäätaistelussa kevättalvella 1242 Aleksanteri Nevski löi Venäjää uhanneet saksalaisen ritarikunnan joukot. Kaksi vuotta aiemmin samainen kaveri oli lyönyt ruotsalaissuomalaiset joukot Nevan taistelussa.

Venäjä pelastui länsimaiden vaikutukselta, ja reilut sata vuotta myöhemmin Aleksanteri Nevski julistettiin ortodoksiseksi pyhimykseksi.

Nykytiedon valossa Nevan ja Peipsijärven taistelut olivat itse asiassa pieniä rajakahakoita, joiden suuruutta ja merkittävyyttä myöhemmin liioiteltiin, jotta Aleksanteri Nevskistä saatiin kansaa yhdistävä sankari.

Niin tai näin, järven rannalle voi kuvitella mielessään ritarien taistelun, joka ratkaisee Venäjän kohtalon.

Tunnelmiin pääsee katsomalla legendaarisen neuvosto-ohjaaja Sergei Eisensteinin toisen maailmansodan kynnyksellä valmistuneen elokuvan Aleksanteri Nevski (1938), joka huipentuu puolen tunnin mittaiseen, totaalisen eeppiseen Peipsijärven taistelukohtaukseen. Kohtauksen mahtavuutta lisää Sergei Prokofievin elokuvaan säveltämä musiikki. Eisensteinin lähes sata vuotta sitten valmistunut elokuva on toiminut esikuvana lukemattomille myöhemmille taisteluille valkokankaalla.

Rakvere – idyllinen kylpyläkohde

Mahtava pronssihärkä vartioi Rakveren pikkukaupunkia. Taiteilija Tauno Kangron luoma suuri patsas kuvaa nykyisten nautojen esi-isää alkuhärkää eli viroksi tarvasta.

Rakveren muita maamerkkejä ovat kukkulalla kaupungin ylle kohoava komea linnanraunio ja kaunis, suippokattoinen kirkko. Rakveren kauniissa maisemissa vietti nuoruutensa Viron kuuluisin säveltäjä Arvo Pärt.

Viehättävästä Rakveresta on kasvamassa suosittu kylpyläkohde hienon kylpylähotelli Aqva Span ansiosta.

Ikaalisten matkatoimiston kautta voi varata myös Rakveren kylpyläloman.

Narva – linnan kaupunki Venäjän rajalla

Narvan linna (Hermannin linnoitus). Kuva: Igor Sokolov / Shutterstock

Venäjän rajalla sijaitseva Narva on Viron venäläisyyden keskus – 90 prosenttia narvalaisista puhuu äidinkielenään venäjää. Rajan läheisyydestä muistuttaa myös Narvan komea, tanskalaisten 1300-luvulla perustama Hermannin linnoitus. Narvajoen vastarannalla, Venäjän puolella, on Iivana Suuren rakennuttama Ivangorodin linnoitus.

Tunnelmaltaankin Narvassa on rajakaupungin rujoutta ja arvaamattomuutta, tosin viime vuosina Narva on siistiytynyt huomattavasti. Narvassa voi asua edullisesti osuvasti nimetyssä Sparta-hostellissa, tai hieman tyylikkäämmin Hotelli Narvassa, josta siitäkin saa huoneen noin 50 eurolla.

15 kilometrin päässä Narvasta on Narva-Joensuun kylpyläkaupunki, jonka pitsihuviloissa viihtyivät 1800-luvulla Repin ja monet muut venäläiset taiteilijat Terijoen tapaan. Narva-Joensuun hiekkarannalla on pituutta 13 kilometriä.

Katso tarjoukset Narva-Joensuun kylpylähotelleihin.

Sillamäen atomikaupunki

Bulevardikatu Sillamäessä. Kuva: Igor Sokolov / Shutterstock

Narvan lähellä sijaitsee Sillamäki, neuvostoaikojen salattu atomikaupunki. Sillamäessä rikastettiin uraania sotateollisuuden käyttöön, eikä kaupunkiin päästetty ulkopuolisia. Työläisiksi kaupunkiin hankittiin venäläisiä siirtolaisia, sotavankeja ja leningradilaisia kodittomia nuoria.

Arkkitehtuuriltaan Sillamäki on tyylipuhdasta stalinistista uusklassismia edustava kokonaisuus. Jos haluaa fiilistellä neuvostotunnelmia ajan kanssa, kannattaa yöpyä jossain Sillamäen superedullisista huoneistoista.

Viron nähtävyydet kartalla

Viron matkakohteiden sijainnit näet kätevästi Viron-kartastamme.

Matkustaminen Virossa – bussilla, autolla tai pyöräillen

Viron suosituimpiin matkakohteisiin on helppo matkustaa. Uusilla ja tyylikkäillä FLIRT-junilla pääsee Tallinnasta niin Pärnuun, Tarttoon kuin Narvaankin. Busseilla pääsee pienempiinkin paikkoihin.

Viroa on mukava kiertää myös omalla autolla. Hyvä idea on lähteä Viroon pyörämatkalle: etäisyydet ovat sopivan lyhyet Viron matkakohteiden välillä ja maasto tasaista.

Matka Viroon

Herkkusuun kannattaa matkustaa Viroon Eckerö Linen laivoilla, joiden buffeteissa on tavannut olla erinomainen kalapöytä ja pääruokana erikoisuuksia kuten villisikaa, riistapyöryköitä ja jopa sorsaa.

Ikaalisten matkatoimiston tarjontaan kuuluvat puolestaan kesäiset Pärnun-lomat.

Katso tarjoukset Viron hotelleihin.

Viron kylpylälomat

Matkapojat järjestää kylpylälomia sekä Viron tunnetuimpiin kohteisiin että vähän tuntemattomampiinkin kuten Rakvereen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi