Viron parhaat kylpylät

Viro kylpylät
Viron kylpylöissä panostetaan romanttisuuteen – ja juomapuoleen. Kuva: Pühajärvi Spa

Tällä sivulla esitellään Viron parhaat kylpylät – ja lopuksi kerrotaan muutama sana virolaisesta kylpyläkulttuurista. Se kun eroaa aika lailla suomalaisesta.

Virossa käsite ”kylpylä” mielletään hieman eri tavalla kuin Suomessa. Virolainen kylpylä on edelleenkin pikemminkin täysi-ikäisten puuhamaa kuin lasten tai koko perheen paikka. Uusissa ja uudistetuissa kylpylöissä myös lasten tarpeet on kuitenkin otettu aiempaa paremmin huomioon.

Virolaiset kylpylät sijaitsevat lähes poikkeuksetta hotellien yhteydessä.

Suomalaisen kylpyläturismin Viroon voidaan katsoa alkaneen Saarenmaalta uudelleenitsenäistymisen jälkeen, mutta sittemmin Saarenmaan kylpylät ovat jääneet aika lailla paitsioon. Syitä on useita: Viroon on perustettu varustelultaan paljon parempiakin kylpylöitä, Tallinnasta on pitkä matka ja talvella Saarenmaa on hiljaisempi kuin se kuuluisa huopatossutehdas – mutta rauhaa kai kylpyläturisti etsiikin?

Nykyisin Viron kylpyläkohteista suosituimpia ovat Tallinna ja Pärnu, joiden kylpylöistä kerrotaan omilla sivuillaan Tallinnan kylpylät ja Pärnun kylpylät.

Kylpyläkaupunkina tunnetaan myös mutahoitojen Haapsalu, jossa tosin parasta kylpyläkohteena on puutalokaupungin viihtyisän unelias tunnelma.

Viron kaikista kiinnostavimmat kylpylät löytyvät kuitenkin muualta – ja juuri niistä löydöistä kerrotaan tällä sivulla.

Aqva Hotel & Spa – Viron paras kylpylä löytyy Rakveresta

Viron parasta kylpylää etsittäessä hyvä kandidaatti paalupaikalle on Aqva Hotel & Spa, joka sijaitsee pienessä Rakveren kaupungissa, sata kilometriä Tallinnasta itään. Kylpylähotelli tarjoaa komean allasosaston, jossa on monenlaisten teema-altaiden joukossa myös hyvät 25-metrin radat kuntouintiin. Saunoja on seitsemän erilaista. Lapsille on myös oma leikkipaikka – Aqva Spa tarjoaakin hyvät puitteet koko perheen kylpylälomalle.

Jos asiakaspalvelu on liiankin usein virolaiskylpylöiden Akilleen kantapää, on sekin Aqva Spassa reilassa.

Aqva Spa on niin suosittu ympäri vuoden, että aika usein se joutuu myymään halukkaille asiakkaille ei-oota. Sama pätee Aqva Span kehuttuihin spahoitoihin, jotka on syytä buukata hyvissä ajoin etukäteen.

Kuntosali täällä sen sijaan on niin pieni, että kunnon punttitreeniä kaipaavien on syytä hakeutua jonnekin muualle.

Kaupunkina Rakvere on viehättävä ja tarjoaa useita kävelyretkien kohteita kylpylävieraille, plus lisäksi pari ravintolaa ja baariakin, joista suosituin on Berliini Trahter.

Katso tarjoukset Aqva Hotel & Spahan.

Pühajärve Spa & Holiday Resort – erinomainen kylpylä Etelä-Virossa

Pühajärve Spa
Pühajärven kylpylä sijaitsee upeassa ympäristössä. Kuva Pühajärve Spa

Melkein tasaväkistä kilpailua Viron parhaan kylpylän tittelistä Rakveren Aqva Span kanssa käy Etelä-Virossa Otepäällä sijaitseva Pühajärve Spa & Holiday Resort.

Pühajärve Spa on rakennettu vanhaan kartanoon, jonka juuret ulottuvat 1400-luvulle.

Jos Pühajärven rannalla sijaitsevan hotellin kylpyläosasto ei varustelultaan olekaan maailman tai edes Viron hienoin, sisältää se kaiken tarpeellisen ja on keskellä lumoavan kaunista ympäristöä. Isossa uima-altaassa mahtuu ihan oikeasti uimaankin, ja suuri lasiseinä tuo ihanasti luonnonvaloa.

Saunoja täällä ei ole paljoa, mutta niitä on riittävästi: yksi naisille ja yksi miehille.

Pühajärve Spa kylpylä
Pühajärven kylpylässä rentoudutaan luonnon helmassa. Kuva: Pühajärve Spa

Pühajärve Spa & Holiday Resort ei ole missään tapauksessa suomalaismallinen kylpylä siinä mielessä kuin vaikkapa Flamingo Spa Vantaalla, mutta juurikin sen erilaisuus tekee siitä eksoottisen. Pühajärvellä on aistittavissa sellaista menneen maailman lumoa, jota on harvassa muussa kylpylähotellissa.

Otepäähän ja Pühajärvelle on Tallinnasta melkoinen yli 200 kilometrin ajomatka, mutta tuskin kukaan matkan tehnyt on katunut sitä jälkeen päin. Ja samalla voi tutustua viehättävään Tarttoon, jonne on kylpylästä 40 minuutin ajomatka.

Katso tarjoukset Pühajärve Spa & Holiday Resortiin.

Kubija Hotel & Nature Spa

Luontokylpyläksi itseään markkinoiva Kubijan kylpylä sijaitsee Kaakkois-Virossa aika lailla syrjäisen Võrun pikkukaupungin kupeessa, melkein Venäjän rajalla.  Luontoteema jää kuitenkin hieman hämäräksi, sillä sisustus on moderni, vaikka jonkin verran puukoristeluja onkin käytetty. Ehkäpä syynä on sijainti havumetsikön siimeksessä, pienen lammen rannalla. Mistään erämaametsästä ei kuitenkaan ole kyse.

Joitain vuosia sitten Kubijan koko kylpyläosasto rakennettiin uusiksi osin EU-varoilla. Kovin iso se ei kuitenkaan ole, mutta muuten hotelli on oikein mukava.

Viereisestä Võrun kaupungista on kotoisin kymmenottelun virolainen olympiavoittaja Erki Noole, ja hänen mukaansa on nimetty sviitti. Samasta kaupungisa ovat myös kotoisin Tallink-varustamon suuromistajat.

Nähtävyytenä on Viron kansalliseepoksen Kalevipoegin kokoaja Friedrich Reinhold Kreutzwaldin pasas ja museo. Kaupunginlääkärinä toiminut Kreutzwald asui Võrussa 40 vuoden ajan 1800-luvulla.

Komeasta nimestään huolimatta Kreutzwald ponnisti vaatimattomista oloista: hänen isänsä oli maaorja, joka orjuudesta vapauduttuaan toimi suutarina. Lahjakas poika pääsi kuitenkin hyviin kouluihin, ensin Tallinnaan eli Rääveliin ja sieltä Tarttoon. Koulussa hän myös sai komean sukunimensä Kreutzwald – se on käännös Ristimetsästä, jonka nimisellä tilalla hänen isänsä paiski hommia.

Katso tarjoukset Kubija Hotel & Nature Spahan.

V Spa – Tarton kohuttu kylpylä

V Spa kylpylä Tartto
Tarton V Spa panostaa tyylikkyyteen. Kuva: V Spa

Viime vuosien puhutuin ja kohutuin kylpylä Virossa on ollut Viron ”kulttuuripääkaupunkiin” Tarttoon avattu V Spa.

Vaikka Tartossa jo olikin entuudestaan suuri kylpyläkeskus, Aura Keskus, on V Spa kaupungin ensimmäinen varsinainen kylpylähotelli.

Hotellina V Spa on tasokas ja tyylikäs, mutta sen kylpyläosasto on soveltuu pääasiassa lillutteluun ja altaan reunalla seurusteluun. No, tyyli ennen kaikkea. V Span myötä Etelä-Viron kylpyläkulttuurin voidaan katsoa kehittyneen taas yhden harppauksen eteenpäin.

Katso tarjoukset V Spa -kylpylähotelliin.

Narva-Jõesuun komeat kylpylät

Viime vuosisadan alussa Viron ”virallinen rantalomakaupunki” ei suinkaan ollut Pärnu, vaan Koillis-Viron Narva-Jõesuu – ja viime vuosina Narva-Jõesuussa on ollut yritystä saavuttaa tuo sama maine uudelleen.

Sijaintinsa vuoksi Narva-Jõesuun perusasiakkaita ovat olleet varakkaat venäläiset Pietarista, mikä on luonut myös sen kylpylöihin suomalaisen kannalta eksoottisen tunnelman.

Suuria ja tasokkaitat kylpylähotelleja on kaksin kappalein. Perinteisempi ja pitempään toiminut on Meresuu Spa & Hotel ja uudempi on venäläisrahalla rakennettu Noorus Spa Hotel.

Molempien kylpyläosastot ovat toimivia ja tasokkaita, ja aivan niiden vieressä on Narva-Jõesuun pitkä ja varsin koskematon hiekkaranta.

Kukapa sitä tietää, vaikka Narva-Jõesuu olisi taas joskus tulevaisuudessa Viron suosituin rantaloma- ja kylpyläkohde? Uutta suurta kylpylähotellia Narva-Jõesuuhun kuulemma suunnitellaan jo täyttä häkää.

Katso tarjoukset Meresuu Spahan ja Noorus Spahan.

Suhtaudu terveellä epäilyksellä lupaukseen kylpylästä

Viro kylpylä perhe
Nykyisin Viron kylpylöissä on alettu panostaa myös perheiden viihtyvyyteen. Aiemmin mentiin pitkälti pariskuntien ehdoilla. Kuva: Viimsi Spa

Virossa pitää kaikkea aina vähän epäillä, ja tämä pätee kylpylöihinkin. Tällä sivulla esitellyt kylpylät täyttävät taatusti odotukset, mutta samaa ei voi sanoa kaikista Viron ”kylpylöistä”. Termi kylpylähotelli kuin ei välttämättä tarkoita kovinkaan suureellista allasosastoa.

Usein pienetkin virolaishotellit saattavat mainostaa itseään kylpylähotelleiksi, jos niissä on vaikka vain pieni kahluuallas, poreallas ja sauna.

Tällaisten hotellikylpylöiden vaatimattomuutta ihmetellessä on hyvä muistaa, että ei siitäkään ole kauaa, kun Virossa saatettiin kutsua kylpyläksi tilaa, jossa on asiakkaiden käytössä pari ammetta ja niiden lisäksi ruosteista vettä valuvat suihkut.

Edistystä on siis tapahtunut suurin askelin.

Viron kylpylöiden uima-altaat

Kalev Spa Tallinna
Tallinnan Kalev Span uima-altaalla on näköä ja kokoa. Kuva: Kalev Spa

Kylpyläasiakkaan kannattaa pitää mielessä, että varsinaiset kuntouintimahdollisuudet ovat Viron kylpylöissä vähissä. Altaat ovat pääosin matalia ja lyhyitä.

Täyspitkiä 50 metrin uima-altaita on koko maassa toistaiseksi vain kaksi kappaletta: Kalev Spa -kylpylähotellissa Tallinnassa sekä Tarton Aura Keskus -kylpylässä. Näissä kahdessa altaassa treenaavat myös Viron maajoukkueuimarit.

Tyypillisessä virolaiskylpylässä ei niinkään harrasteta liikuntaa, vaan rentoudutaan aikuisella tavalla, istuskelemalla erilaisissa altaissa ja makoilemalla niiden reunoille asetelluissa lepotuoleissa. Liikunnan sijaan virolainen hakee kylpylältä ylellisyyttä ja romanttisuutta.

Virolaisessa kylpylässä on erilaista kuin Suomessa, jännittävämpää. Virolaiskylpylässä tuntuu jotenkin arvokkaammalta kuin suomalaiskylpylässä, mikä tosin voi johtua siitäkin, että virolaiset ovat luonteeltaan jopa hiljaisempia ja varautuneempia kuin suomalaiset.

Kylpylöiden vakiovarusteena on allasbaari

Viro kylpylä baari
Viron kylpylöissä drinkit kuuluvat myös altaaseen. Kuva: Viimsi Spa

Virolaiseen kylpyläkattaukseen kuuluu yleensä myös allasbaari, jossa voi nauttia alkoholijuomia. Tämä pätee myös Kalev Spahan – kunnon uima-altaasta huolimatta.

Suomalaisesta voi tuntua äkkiseltään oudolta ajatus, että olutta tai gintonicia nautitaan uima-altaassa samalla, kun vanhemmat uittavat vieressä pieniä lapsiaan – tai se, että joillakin uimareilla saattaa olla altaassa promilleja veressään. Maassa maan tavalla.

Virolaisessa saunassa pidetään uimapuku yllä

Viro kylpylä sauna
Virolaisten kylpylöiden saunoissa istutaan uima-asut päällä. Kuva: Kalev Spa

Virolaisten kylpylöiden saunoissa – niin kuin muissakin maan yleisissä saunoissa – istutaan yleensä uimahousut jalassa ja uimapuvut päällä, vaikka sauna olisikin tarkoitettu vain yhdelle sukupuolelle. Pitää vain toivoa, että uimavaatteiden hiki ja lika eivät kulkeudu altaaseen saakka.

Eksotiikkaa saattavat tarjota myös pukeutumistilat, jotka voivat olla mallia unisex. Yksityisyyttä kaipaavat hakeutuvat pukuhuoneen perällä sijaitseviin pieniin, ovella suljettaviin kopperoihin.

Perinteet ovat elämän tälläkin osa-alueella Virossa ja Suomessa erilaiset, olkoonkin että saunakulttuurinkin voi sanoa Virossa ”länsimaistuneen” viime vuosina.

Viron kylpylöiden hintataso

Viro ei ole enää mikään halpamaa kylpyläturistille, eikä se sellainen halua ollakaan. Virossa kylpylöihin tullaan ajan kanssa viipyilemään, ja niiden pääsymaksut ovat virolaiseen tulotasoon nähden usein varsin suolaisia.

Tallinnassa lasketaankin usein leikkiä, että uusiin kylpylöihin on varaa vain turisteilla – sekä Suomessa työssäkäyvillä rakennusmiehillä ja heidän perheillään.

Viikonlopun kylpyläloma koko perheelle saattaakin maksaa Virossa etenkin kesäaikaan jo yhtä paljon kuin viikko Sunny Beachilla Bulgarian Mustallamerellä.

Tarjoukset Viron kylpylöihin

Katso tarjoukset Rakveren Aqva Hotel & Spahan.

Katso tarjoukset Otepään Pühajärve Spa & Holiday Resortiin.

Katso tarjoukset Võrun Kubija Hotel & Nature Spahan.

Katso tarjoukset Tarton V Spa -kylpylähotelliin.

Katso tarjoukset Narva-Jõesuun Meresuu Spahan ja Noorus Spahan.

Lue lisää:

Tallinnan parhaat kylpylät

Pärnun parhaat kylpylät

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!