Tartto – Viron vireä kulttuurikaupunki

Tarton Raatihuoneentori on kesäaikaan täynnä olutterasseja. Kuva: Maya Afzaal / Shutterstock

Tartto, viroksi Tartu, on leimallisesti Viron opiskelijakaupunki, mikä johtuu Viron suurimmasta – ja monen mielestä ainoasta todellisesta – yliopistosta. Kun koko Tarton asukasluku on 100 000, opiskelee Tarton yliopistossa 12 000–13 000 nuorta, mikä lyö leimansa koko kaupunkiin olkoon kyse harrastusmahdollisuuksista tai yöelämästä. Opiskelijoiden joukossa on myös satoja suomalaisia.

Matkakohteena Tarttoa on markkinoitu perinteisesti kulttuurikaupunkina, mutta viime vuosien uusien hotellien ja etenkin kylpylähotelli V Span siivittäminä Tarttoon on alettu saada myös kylpylä- ja hemmotteluturisteja. Suomalaismatkailijoidenkin kiinnostus Tarttoa kohtaan on kasvussa.

Myös ravintolatarjonta on piristynyt, ja Tartolla onkin nykyään omat ”huippuravintolansa”. Suomen matkailutoimittajien kilta valitsi Tarton Raadin kaupunginosaan vuonna 2016 avatun Viron uuden kansallismuseon, ERM:n, vuoden ulkomaiseksi matkakohteeksi.

Tartto tuhoutui pahoin toisessa maailmansodassa, ja Neuvostoliiton hallinto rakensi rikkoutuneiden rakennusten tilalle mieluummin uusia ja moderneja taloja, kuin remontoi tai uudelleenrakensi vanhoja. Niinpä Tartto on arkkitehtonisesti suurelta osin varsin neuvostoliittolainen kaupunki, kun ennen sotaa sitä hallitsivat saksalaiset vaikutteet.

Toki Tartosta löytää paljon vanhaa ja kaunista arkkitehtuuria: vanha kaupunki on Tartossa pieni, mutta se käsittää silti käytännössä kaupungin koko keskustan.

Kesäaikaan hyvä tapa tutustua Tarton ympäristöön on osallistua jokiajeluun pitkin Emajokea. Jokiristeilyjä järjestää ainakin Setoline.

Tarton viihtyisä Toomemägi

Tarton perinteinen nähtävyys on lumoava Toomemägi, joka on kukkula Tarton keskellä. Kukkulalla on komean vanhan goottilaisen kirkon rauniot. Raunioiden ympärillä on kookas puisto, jota ei voi olla kutsumatta muulla nimityksellä kuin romanttinen.

Kauneimmillaan Toomemägi on syksyisin, kun se peittyy puista maahan sataviin ruskan värjäämiin lehtiin. Kukkulan molemmin puolin on idylliset vanhat sillat, joista toinen on nimetty Paholaisen sillaksi ja toinen Enkelin sillaksi. Sillat rakennettiin Romanovien dynastian kunniaksi viime vuosisadan alussa.

Kukkulan alla kiertää vanhassa vallihaudassa Vallikraavi- eli Vallihauta-katu, jolle on alkanut nyttemmin viritä yöelämää. Kadulta löytyy idyllinen majapaikka, entiseen suklaatehtaaseen entisöity Apartment Vallikraavi.

Vallikraavi-kadun reunalla nököttävä hotelli Park oli kaikkien Urho Kekkosen fanien pakollinen vierailukohde, kunnes se yllättäen suljettiin vuonna 2015. Hotelli Parkissa oli saunalla varustettu Kekkonen-sviitti, jossa hän oli viettänyt aikaa legendaarisella Viron-reissullaan vuonna 1964. Vaikka hotelli onkin nyt suljettu, itse rakennus on yhä olemassa ja ihasteltavissa.

Tarton vanha kaupunki

Tarton vanhan kaupungin läpikäymiseen kannattaa matkamiehen ja -naisen käyttää tunti tai pari, esimerkiksi kävelemällä pitkin kävelykatuja Rüütli ja Küüni ja poiketen myös niiden lyhyille poikkikaduille.

Vanhan kaupungin keskellä on Raekoja plats eli Raatihuoneentori, johon keskittyy Tarton terassielämä kesäaikaan.

Myös yliopiston päärakennus on vanhassa kaupungissa, ja aivan sen tuntumassa ovat Tarton Suomi-instituutti ja Tampere Maja, joissa molemmissa järjestetään monenlaisia kulttuuritapahtumia.

Hauska, erikoisempi nähtävyys on patsas Wilde ja Vilde, jossa Oscar Wilde ja Viron merkittävimpiin kirjailijoihin kuuluva Eduard Vilde istuvat vieretysten ravintola Vilde ja Vine -ravintolan edustalla, Ülkoolikadun ja viihtyisän Vallikraavi-kujan kulmalla.

Lentävistä lauseistaan tunnettu Wilde ei tiettävästi koskaan käynyt Virossa tai tavannut Vildeä, mutta melkein kaimoja yhdistivät ammatti ja aikakausi.

Tarton vanhasta kaupungista löytyy lukuisia erinomaisia majapaikkoja, joiden parhaimmistoon kuuluvat hieno Antonius Hotel  ja sympaattinen Poe Luxury.

Raad ja Viron kansallismuseo ERM

Raadi-Kruusamäen, eli Raadin, kaupunginosa tunnettiin vielä pari vuotta sitten paikkana, jossa oli sijainnut Neuvostoliiton aikaan suuri sotilaskoneiden lentotukikohta, ja jonka maaperä oli tästä syystä läpeensä saastunut.

Vuonna 2016 Raadi sai uuden merkityksen, kun sinne lopulta avattiin 20 vuotta kestäneen odotuksen jälkeen Viron uusi kansallismuseo eli ERM (Eesti Rahva Muuseum).

ERM:stä on tullut Tarton turistimagneetti, on kyse sitten kotimaisista tai ulkomaisista turisteista. ERM on mittasuhteiltaan massiivinen ja suorastaan giganttinen, mikä on jo itsessään syy piipahtaa sitä ihmettelemässä.

Näyttelyiden lisäksi ERM järjestää myös esimerkiksi konsertteja ja onpa siellä esiintynyt haitaritaiteilija Kimmo Pohjonenkin.

Raadiin on Tarton keskustasta matkaa viitisen kilometriä.

Tiedekeskus AHHAA ja Jääaikakeskus Äksi

Tartto
Tarton Jääaikakeskuksessa jääaika herää melkein henkiin. Kuva: Aaron Urb, Visit Estonia

Tartossa sijaitseva AHHAA, Baltian suurin tiedekeskus, on mukava kohde lasten kanssa. Toinen kiehtova tiedekeskus on Jääaikakeskus Äksi jossa voi ihailla ja ihmetellä mammutteja ja muita esihistoriallisia eläimiä niiden luonnollisessa koossa.

Tiedekeskuksen vieressä on suosittu Hotel Tartu.

Tarton jättiläislähiö Annelinn

Valtaosa Tarton asukkaista asuu Annelinnan jättilähiössä, kaupunkia halkovan Emajoen toisella puolella.

Massiivinen, mahtipontinen, mutta ei erityisen ihmisystävällinen jättilähiö Annelinn on kuin suoraan neuvostoliittolaisen kaupunkirakentamisen käsikirjasta.

Tartto – parhaat ravintolat

Virolaiset ovat lihansyöjiä ja niinpä liha on ratkaisevan, ylitsepääsemättömän tärkeässä asemassa myös ravintolaruuassa. Turistin kannalta Tarton eksoottisin ravintola on Toomemägi-kukkulan alla toimiva Püssirohukelder eli Ruutikellari, joka rakennettiin 1700-luvulla nimensä mukaisesti ruutikellariksi. 1990-luvulla se tunnettiin äärimmäisen suosittuna diskona, ja olutravintola siitä tehtiin vuosituhannen vaihteessa.

Tartossa on runsaasti edullisia, vaatimattomia ruokapaikkoja, mikä johtuu tietysti suuresta opiskelijamäärästä. Tarton suosituin ravintola juuri tällä hetkellä saattaa olla pizzaravintola La Dolce Vita.

Paikallista fine diningia Tartossa pääsee kokeilemaan kalliimpien hotellien omissa ravintoloissa, kuten hotelli Antoniuksen ravintolassa, ja hotelli Londonin Polpossa.

Tarton kahvilat

Yliopistosta johtuen Tartto on ja on aina ollut leimallisesti kahviloiden kaupunki. Kahviloita on vanhassa kaupungissa joka nurkalla ja niitä on myös uusissa ostoskeskuksissa niin paljon, että välillä on vaikea ymmärtää, että niille kaikille voi riittää asiakkaita.

Tarton perinteisin kahvila on Ülikooli- eli Yliopisto-kadulla sijaitseva Werner, jossa Tarton yliopistoihmiset ja sivistyneistö viettivät aikaa ja lähestulkoon asuivat jo viime vuosisadan alussa. Werner selvisi ehjänä toisesta maailmansodasta, mutta vuoden 1983 tulipalon jälkeen se oli suljettuna 15 vuotta. Nykyään kahvihetki Wernerissä on välttämätön osa kenen tahansa Tarton-matkaa.

Kauppakeskuskahviloista suosituimmat ja suositeltavimmat ovat Kaubamajan yhteydessä toimiva Gustav Cafe, joka kuuluu samalle porukalle kuin Werner, ja uutta Kvartal-kauppakeskusta vastapäätä sijaitseva Reval Cafe.

Reval Cafe on tallinnalainen kahvilaketju, jonka Tarton kahvilaa voi nimittää miljöönsä ja tunnelmansa puolesta myönteisessä mielessä ”Viron Starbucksiksi”.

Tartto – yöelämä

Tartossa on pari koko Viron tunnetuinta baaria ja yökerhoa. Zavood, eli venäjäksi tehdas, on ollut paikallisen underground-kansan illan päätepysäkki jo neljännesvuosisadan ajan. Zavoodin jatko oli katkolla vuokrasopimukseen liittyvien kiistojen vuoksi, mutta ne on nyt lopulta selvitetty.

Illegaard on jazzhenkinen kellaribaari, joka ansaitsi legendaarisen maineensa 1990-luvulla, mutta on yhä tärkeä osa kattavaa Tarton yöelämäkierrosta.

Aiemmin omina baareinaan toimineet Möku ja Genialistide Klubi ovat nyt saman katon alla ja järjestävät myös konsertteja; Apulantakin esiintyi Tartossa juurikin täällä.

Tarton varsinainen baarikatu on kävelykatu Rüütli, mutta Vallikraavi-kadun sympaattista Naiiv-baaria ei kannata kenenkään sivuuttaa.

Karlovan kaupunginosan Barlova puolestaan on siitä erikoinen virolaisbaari, että naisten osuus asiakkaista on useina iltoina yli puolet. Ehkä juuri siksi siellä on niin erikoisen hyvä palvelu? Naiset osaavat vaatia.

Tarton hotellit

Hotelleista ei nyky-Tartossa ole enää pulaa. Uusi V Spa on Tarton kylpylähotelli, jossa sekä huoneet että muut palvelut ovat hyvällä tasolla.

Antonius on hieno hotelli, jossa yöpyvät myös valtiovieraat. Huoneen saa tosin usein täältäkin reilulla sadalla eurolla. Muita erityisen tasokkaita ja kalliita hotelleja ovat Lydia ja London.

Suomalaisen kannalta ehkä kiinnostavin Tarton majoituslaitoksista on Tampere Maja, alta kymmenen huoneen sympaattinen majatalo ja kulttuurikeskus kaupungin parhaalla paikalla.

Hektor Design Hostel puolestaan on Tarton ja Viron ensimmäinen ”boutique hostel”, mutta se ei sijaitse aivan ydinkeskustassa. Hektorin suuri plussa hinnan ohella on se, että sitä vastapäätä sijaitsee Aparaaditehas-niminen vanha tehdas, jota on viime vuosina muokattu kulttuuri- ja ravintolakeskittymäksi.

Tartosta löytyy lukuisia viehättäviä huoneistoja, joiden parhaimmistoon kuuluu ihana Poe Luxury.

Katso tarjoukset Tarton hotelleihin.

Matka Tarttoon

Tarttoon pääsee Tallinnasta bussilla tai junalla. Bussilla matka kestää kaksi ja puoli tuntia ja junalla nopeimmillaan noin kaksi tuntia. Tarton bussiasema sijaitsee ostoskeskus Taskun yhteydessä ydinkeskustassa, mutta juna-asema on vähän syrjemmällä.

Matka molemmalla kulkuneuvolla maksaa noin kympin, ja junan ykkösluokassa noin 15 euroa.

Periaatteessa Tarttoon voi myös lentää, Finnairin siivin Helsingistä, mutta matkailijan kannalta lentoaikataulu on haastava; tulo Tarttoon on yön pikkutunneilla ja paluu Helsinkiin aikaisin aamulla.

Tartosta matkaa kannattaa jatkaa bussilla Viljandiin, Viron-matkailun tuntemattomaan helmeen.

Tartto – vinkit ja kokemuksia

Suomalaisen kannattaa muistaa, ettei Tartossa puhuta suomen kieltä edes palveluelinkeinoissa. Tartossa ja muualla Etelä-Virossa ei ole katseltu Suomen TV:tä, joten myös kieli on jäänyt oppimatta.

Tartossa on äärimmäisen tärkeää pitää mukana eurooppalaista sairausvakuutuskorttia, jonka jokainen suomalaisen sairausvakuutuksen piirissä oleva saa tilata maksutta kotiinsa. Tarton sairaalan yöpäivystys on surullisenkuuluisa siitä, että se saattaa käännyttää apua tarvitsevia oveltaan, jos heillä ei ole kyseistä korttia mukanaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi