Kuressaare – kiireettömyyden kaupunki

Saarenmaa
Kuressaaren vallihautoja Saarenmaalla. Kuva: Gwynbleid / Shutterstock

Kuressaare, Saarenmaan pääkaupunki, on niitä paikkoja, joilla on kokoaan suurempi maine. Tässäkö se nyt on? Niin saattaa miettiä moni Kuressaareen ensimmäistä kertaa saapunut matkailija.

Kuressaare on Viron saariston mystinen ”suomalaiskaupunki”, jossa etenkään kesäaikaan ei voi välttyä Suomelta ja suomalaisilta – siitäkin huolimatta, että Kuressaaren suosio suomalaisten matkakohteena on ollut viime vuodet hienoisessa laskussa, ehkä hintatason kohoamisen myötä.

Ulkoasultaan Kuressaare on kuin villin lännen cowboy-kaupunki, jossa on yksi pääkatu, jonka varrella ja sivukaduilla ovat kaikki palvelut. Pistoolisankarit sen sijaan puuttuvat. Matalassa, kylämäisessä kaupungissa on puutarhamainen tunnelma ja virolaisittain maltillinen liikennekulttuuri. Kuressaareen ei mennä etsimään säpinää, vaan välttämään sitä.

Kuressaare on varttuneemman väen matkakohde, josta haetaan kylpyläpalveluita, rauhaa ja luonnonläheisyyttä. Täällä on aikaa verkkaisille kävely- ja polkupyöräretkille. Kuressaare on kaupunki, jossa ei ole kiire minnekään.

Piispanlinna – Kuressaaren nähtävyys

Saarenmaa
Kuressaaren näkymiä hallitsee komea Piispanlinna. Kuvassa näkyy Kuressaaren oopperajuhlien katos. Kuva: G Laak, Visit Estonia

Kuressaaren pääkatu on Tallinna, joka muuttuu raatihuoneen kohdalla Lossiksi. Lossi-kadun päässä on Kuressaaren tärkein nähtävyys, Piispanlinna, jonka saksalaiset rakensivat 1200-luvulla Saarenmaan piispan tukikohdaksi.

Kyseessä todellakin on linnoitus: Piispanlinna rakennettiin suureksi ja mahdollisimman helposti puolustettavaksi, torneineen ja vallihautoineen kaikkineen.

Ajat olivat Virossa sotaisat. Vuosisatojen kuluessa vallanpitäjät vaihtuivat, ja linna oli milloin Tanskan, Ruotsin ja Venäjän hallussa aina vuoteen 1836, jolloin se poistettiin virallisesta linnaluettelosta.

Linnaa on paranneltu ja laajennettu pitkin sen elinkaarta, ja nykyisin siellä toimii Saarenmaan historiaa tallentava, tutkiva ja esittelevä Saarenmaan museo.

Linnan vallihaudan ympäröimällä pikkusaarella on Kuressaaren ihastuttavin hotelli, Ekesparre Boutique Hotel.

Muita pakollisia nähtävyyksiä Kuressaaressa ei olekaan. Nähtävyyksien sijaan Kuressaaressa matkaajaa viekoittelee rauhoittava merellinen tunnelma ja mielenrauha – sekä kylpylät.

Kuressaaren kylpylät

Kuressaare on kylpylähotellien kaupunki. Viistosti Piispanlinnan takana on Kuressaaren kylpyläalue, jossa on vieri vieressä kolme suurta kylpylähotellia. Niistä hienostunein – ja kallein – on Go Spa, eli Georg Ots Spa Hotel.

Asa Spa Hotel ja Spa Hotel Meri on puolestaan suunnattu kaikelle kansalle. Rüütli saa erikoismaininnan pitkästä 25 metrin uima-altaasta.

Kylpylähotelleja on myös pääkadun varrella: mainitsemisen ja kehujenkin arvoinen kylpylähotelli on Arensburg, ja omat faninsa on myös Grand Rose Spalla.

Pieniä lapsia Kuressaaren kylpylät eivät valitettavasti ole ottaneet huomioon erityisen hyvin, mikä näkyy muun muassa kunnollisten lastenaltaiden puutteena.

Kuressaaren ravintolat

Kuressaaren ravintolatarjontaa arvioidessa on syytä pitää mielessä, että nyt ollaan kaupungissa, joka oli 1990-luvulle asti käytännössä suljettu ulkopuolisilta. Saarenmaalla käymiseen tarvittiin lupa, jonka saaminen ei ollut aina helppoa. Suljetun kaupungin status merkitsi sitäkin, etteivät Kuressaaren ravintolat, tai turismi ylipäätään, päässeet kehittymään.

Nyt, 30 vuotta myöhemmin, voi Kuressaaressa jo syödä hyvin.

Yksi Viron paradokseja on se, että vaikka ollaankin meren äärellä ja maassa, jolla on pitkät kalastusperinteet, ei kala ole ruokalistalla mikään itsestäänselvyys. Tämä pätee myös Kuressaareen.

Kuressaarelainen kulinaria olisi helppo tiivistää sanaan ”perusruokaa” ellei kaupungissa olisi pari sellaista ravintolaa, joissa miljöö ja tunnelma ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia.

Eikä siinä perusruuassakaan mitään moittimista ole – fakta vain sattuu olemaan, että Kuressaaren ravintoloiden on vaikea löytää kunnianhimoisia keittiömestareita ja päteviä kokkeja. Kuressaaren talvikausi on pimeä, pitkä ja hiljainen, mikä ei houkuttele moniakaan ravintola-alan nuoria huippuosaajia.

Kuressaaressa turisti saattaa valita illallispaikakseen oman hotellinsa ravintolan: etenkin kylpylähotellien Go Spa ja Grand Rose ravintolat ovat kovassa maineessa paikallisten keskuudessa.

Melkeinpä nähtävyydestä käy vanhaan tuulimyllyyn sisustettu ravintola Trahter Veski, joka sijaitsee parin minuutin kävelymatkan päässä kaupungin keskipisteestä eli Raatihuoneen aukiosta.

Pritsumaja Grill & Bar tarjoaa mutkatonta lihapainotteista grilliruokaa vanhassa palokuntatalossa aivan kaupungin keskustassa.

Lossi-kadulla on useampikin pieni ruokaravintola, jotka eivät pröystäile sisustuksellaan, mutta joissa varmasti saavat vatsansa täyteen myös ne, jotka välttelevät laktoosia ja gluteenia.

Lossi-kadun ravintoloista puhutuin on Saarenmaalle muuttaneen amerikkalaismiehen, William Moschellan, omistama La Perla. Miehellä on takanaan pitkä työura Yhdysvaltain liittovaltion rikospoliisissa FBI:ssä.

Kuressaaren yöelämä

Kuressaaren yö herää henkiin keväällä, ja kesäaikaan joidenkin baarien terassit palvelevat aamuun asti. Talvikaudella on hiljaista.

Kaupungin tunnetuin baari on aivan ydinkeskustasta löytyvä Vaekoda, joka kuului vielä joitain vuosia sitten suomalaiselle miehelle. Kaikki muutkin keskeiset baarit ovat sen tuntumassa, kuten Chameleon Lounge, joka on päiväaikaan suosittu ruokaravintola.

Vinoteek Prelude on tyylikäs ja asiantunteva viinibaari, josta saa myös ruoka-annoksia.

Yökerhoja Kuressaaressa on peräti kaksi kappaletta, jotka ainakin periaatteessa ovat auki ympäri vuoden, aina perjantaisin ja lauantaisin. Näistä Privilege on varmempi vaihtoehto.

Mändjala – Kuressaaren ihana ranta

Kymmenen kilometrin päässä Kuresaaren keskustasta on Mändjalan upea, lähes salainen hiekkaranta. Rannan läheisyydessä on leirintäalue ja Hotell Saarenmaa.

Saarenmaan oopperapäivät

Kuressaaren tunnetuin yksittäinen tapahtuma on heinäkuussa vietettävät Saarenmaan oopperapäivät, jotka vetävät puoleensa runsaasti suomalaisiakin. Päivät vietetään uljaassa ympäristössä Kuressaaren Piispanlinnan pihalla.

Matka Kuressaareen

Kuressaareen pääsee Tallinnasta neljässä tunnissa bussilla tai omalla autolla. Kuressaareen voi myös lentää Tallinnasta: lähtöjä on joka päivä ja lippujen hinnat ovat edullisia eli edestakaisen matkan hinta pyörii 50 euron tuntumassa. Paikkoja lentokoneessa on vain parikymmentä.

Kuressaaren hotellit

Kuressaaren ihastuttavin hotelli on sen sijaan linnan vallihaudan ympäröimällä pikkusaarella sijaitseva Ekesparre Boutique Hotel.

Kylpylähotelleista hienostunein on Georg Ots Spa Hotel. Toinen kehujen arvoinen kylpylähotelli on Arensburg.

Jos ei ole aivan pakko päästä kylpylään, niin mutkaton ja edullinen, suomalaistenkin suosima hotelli on NOSPA (entinen Lennahotell eli Kaupunginhotelli), joka sijaitsee hyvällä paikalla ydinkeskustan tuntumassa.

Kuressaaresta löytyy runsaasti myös edullisia huoneistoja.

Katso tarjoukset Kuressaaren hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi