Tallinnan nähtävyydet

Saksalaiset ritarit rakensivat Toompean linnan. Nykyisin siellä kokoontuu Viron parlamentti. Linna ei ole avoinna vierailijoille.

Tallinnassa on muutama tärkeämpi nähtävyys, jossa kannattaa ainakin käydä, ja useita pienempiä nähtävyyksiä.

Tallinnan paras nähtävyys

Kaupunginmuurit ovat Tallinnan tunnelmallisin nähtävyys. Muurien päällä kävellessä voi melkein tuntea matkustaneensa keskiajalle.

Tallinnan paras nähtävyys ovat tunnelmalliset muurit ja tornit, jotka ympäröivät edelleen Tallinnan vanhaakaupunkia.

Tallinnan kaupunginmuuriin tutustuu parhaiten kiipeämällä muurille ja sitä suojaaviin torneihin.

Tallinnan vanhakaupunki

tallinna nähtävyydet
Tallinnan raatihuone pilkottaa vähän sieltä täältä vanhankapungin kujien varrelta.

Tallinnan vanhankaupungin sydän on tietenkin Raatihuoneentori, joka on saanut nimensä, no arvaat kyllä mistä. Vuonna 1404 valmistunut Tallinnan Raatihuone on Euroopan parhaiten säilyneitä goottilaisia kaupungintaloja.

Kun seuraavan kerran kuljet Tallinnan raatihuoneen vierestä, niin katso sitä kerrankin oikein huolella.

Tallinnan vanhakaupunki jakautuu alakaupunkiin Raatihuoneetorin ympärillä sekä yläkaupunkiin, joka sijaitsee Toompean mäellä.

Yläkaupunki oli aikoinaan varattu kaupungin silmäätekeville, ja rahvas asui alakaupungissa. Toompean mäki on edelleenkin vanhankaupungin rauhallisinta osaa.

Sekä alakaupungista että Toomepan mäestä nauttii parhaiten päämäärättömästi haahuillen – ennemmin tai myöhemmin saavut jollekin Tallinnan parhaista kaduista.

Toompean mäki

tallinnan nähtävyydet
Ortodoksinen Aleksanteri Nevskin katedraali hallitsee Toompean mäen näkymiä. Vieressä Suomen lippu liehuu ylväästi Suomen suurlähetystön katolla. Kuva: Kavalenkava / Shutterstock

Toompean näyttävimpiä rakennuksia ovat ikivanha Tuomiokirkko ja vasta vuonna 1900 valmistunut ortodoksinen Aleksanteri Nevskin katedraali. Uudella ja mahtavalla ortodoksisella kirkolla Venäjän tsaari halusi näyttää virolaisille alamaisilleen, kuka määrää kaupungissa kaapin paikan.

Katedraalin vieressä sijaitee Toompean linna, joka ei tosin ole avoinna vierailijoille. Linnassa majailee Viron parlamentti Riigikogu.

Tallinnan paras näköalapaikka

Tallinnan vanhakaupunki on kaunis – mutta muista laittaa kamera piiloon hetkeksi ja nauti näkymistä. Kuva on Patkulin näköalatasanteen vierestä.

Tallinnan vanhaa kaupunkia kannattaa tarkastella ylhäältä päin. Tallinnan paras näköalapaikka on Toompean mäellä sijaitseva Patkulin näköalatasanne, jolta avautuvat näkymät Tallinnan vanhankaupungin katoille ja puolustustorneille ovat kauneimmillaan.

Näkymiä hallitsee Olavisten kirkon valkea kellotorni, joka oli aikoinaan maailman korkein.

Vapaudenaukio ja Tallinnan taidehalli

Tallinnan Vapaudenaukiota koristaa mahtipontinen risti.

Heti vanhankaupungin eteläpuolella, Kiek in de Kök -tornin vieressä, on Vapauden aukio (Vabaduse väljak). Skeittarien suosimaa viihtyisää aukiota koristaa komea, symbolinen ristipylväs, Viron vapaussodan (1918–1920) muistomerkki.

Kun Neuvostoliitto vuonna 1944 valloitti Viron, muutettiin aukion nimi neuvostoajaksi Voitonaukioksi. Virolaiset vitsailivat, kun eivät muutakaan voineet: ”Voitto tuli, vapaus meni.”

Vapaudenaukion laidalla 1930-luvun funkkistalossa toimii mainio, nykytaidetta esittelevä Tallinnan taidehalli (Tallinn kunstihoone). Näyttelyt ovat yleensä kiinnostavia ja korkeatasoisia.

Kadriorgin puisto

Kadriorgin palatsi rakennettiin Pietari Suuren Viron kämpäksi.

Kadriorg on komea puisto keskustan itäreunalla. Puisto perustettiin vuonna 1718 Pietari Suuren käskystä, ja puistoon rakennettiin tsaarin Tallinnan asunnoksi kaunis Kadriorgin palatsi. Palatsissa toimii Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma. Palatsin kauniissa puutarhassa voi käyskennellä vapaasti.

Ennen palatsin valmistumista tsaarin käyttöön rakennettiin pienempi huvila, joka toimii nykyisin Pietari Suuren aikaa esittelevä Pietari I:n talomuseo.

Kadriorgin puiston kiinnostavin nähtävyys on kuitenkin taidemuseo Kumu.

Idyllinen Kalamaja

Tallinnassa riittää kauniita puutaloja – muuallakin kuin Kalamajassa.

Värikkäiden puutalojen Kalamaja on vanhankaupungin ohella Tallinnan toinen viihtyisä – ja maineikas – kaupunginosa. Nimensä Kalamaja on saanut kalastajasatamasta, ja aikoinaan Kalamajaa asuttivatkin kalastajat ja veneenrakentajat.

Nykyiset kaksi- ja kolmikerroksiset puutalot ovat pääosin 1920- ja 30-luvuilta, jolloin ne rakennettiin tehdas- ja rautatietyöläisten käyttöön Viron teollistuessa vauhdilla. Nykyisin Kalamaja on yksi yksi Tallinnan trendikkäimmistä asuinalueista.

Kalamajan eräänlaisena pääkatuna voi pitää kaupunginosan läpi kulkevaa, värikkäiden puutalojen reunustama Valgevase-katua.

Lennusadaman pihalla voi ihmetellä kaikkein ensimmäisen virolaisen sukellusveneen kopiota. Komeampi sukellusevene löytyy museon sisätiloista.

Kalamajan varsinainen nähtävyys on meren rannalla sijaitseva Lennusadam-museo, jossa kannattaa käydä tutustumassa komeaan sukellusveneeseen.

Kalamajan reunalla on Telliskivi Loomelinnak, entinen teollisuusalue, joka on muuttunut trendikkääksi design- ja ravintolakeskittymäksi.

Tallinnan museot

Lennusadamassa pääsee sukellusveneen sisälle.

Tallinnassa riittää museoita. Museoista erityisen kiinnostavia ovat Kalamajan rannassa sijaitseva Lennusadam sekä Kadriorgin puistosta löytyvä taidemuseo Kumu.

Viron historiaan voi tutustua Raatihuoneen torin vieressä sijaitsevassa Suurkillan talossa (Pikk 17), jossa toimii Viron historiallinen museo.

Tallinnan historiaa esittelee puolestaan 1300-luvun talossa sijaitseva Tallinnan kaupunginmuseo (Vene 17). Esillä on Raatihuoneen huipulla koreillua alkuperäinen Vana Toomas -tuuliviiri, yksi Tallinnan symboleista.

Pagari-kadulla sijaitsevassa KGB:n tutkintavankilassa voi tutustua Neuvostoliiton hirmuhallinnon toimiin.

Kannattaako hankkia Tallinn Card?

Jos aikoo kiertää paljon Tallinnan nähtävyyksiä, kannattaa hankkia Tallinn Card. Vaikka Tallinnan nähtävyyksien pääsymaksut ovat yleensä edulliset, mutta kyllä niistäkin kertyy iso lasku, jos piipahtaa nähtävyyksille siellä täällä.

Jos taas aikoo käydä sisällä vain muutamassa nähtävyydessä, on kortin hankkiminen turhaa.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös pääsyliput, retket ja aktiviteetit. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi