Tallinnan nähtävyydet – koe ainakin nämä elämykset!

Lennusadam Tallinna
Tallinnan hienoimpia nähtävyyksiä on Lennusadam, meriaiheinen museo, joka sijaitsee mahtavassa betonisessa hangaarissa. Kohokohtana on hieno vanha sukellusvene. Kuva: Antti Helin

Tallinnassa riittää näkemistä ja tekemistä enemmän kuin uskoisikaan. Ja joka vuosi entistä enemmän. Tuntuu, että aina Tallinnassa vieraillessa on avattu joku uusi nähtävyys.

Suurin nähtävyys on tietysti Tallinnan vanhakaupunki, jonka kiertelyyn ja kuppiloiden bongaamiseen on vaikea kyllästyä. Se on raatihuonettaan myöten säilynyt poikkeuksellisen hyvin keskiaikaisessa asussaan. Ja tällainen maailmanluokan ihme on melkein kotiovellamme!

Tällä sivulla esitellään Tallinnan parhaat nähtävyydet ja erikoiset elämykset. Nähtävyyksien sijainnit näyttää Tallinnan kartta.

Keskiaikaiset muurit – Tallinnan paras nähtävyys

Kaupunginmuurit ovat Tallinnan tunnelmallisin nähtävyys. Muurien päällä kävellessä voi melkein tuntea matkustaneensa keskiajalle. Tämä kuva on Hellemannin toirnin luota. Kuva: Antti Helin

Tallinnan paras nähtävyys on keskiaikainen kaupunginmuuri, joka ympäröi edelleen Tallinnan vanhaakaupunkia. 16 metriä korkeaa ja kolme metriä leveää kaupunginmuuria (Linnamüüri) on säilynyt kaikkiaan kahden kilometrin verran, ja tornejakin on yhä pystyssä parisenkymmentä.

Tallinna on itse asiassa maailman ainoa pääkaupunki, jossa vanha kaupunginmuuri on säilynyt.

Muutamassa kohtaa muurien harjalla ovat edelleen jäljellä katetut ulkokäytävät, joita pitkin pääsee kävelemään. Todella tunnelmallista. Täällä on helppo kuvitella itsensä keskiaikaiseksi sotamieheksi. Kunpa vaan vihollinen ei hyökkäisi!

Muurin harjalle pääsee kävelemään ainakin kahdesta paikkaa. Hellemannin tornissa heti Viru-portin vieressä sekä vanhankapungin toisella laidalla Nunnatornissa.

Myös Eppingin torniin pääsee nousemaan, mutta pelkästään torniin, ei muurin harjalle. Esillä on keskiaikaisten aseiden ja haarniskojen kopioita, mutta kuuden euron pääsymaksua voi pitää turhan ylihintaisena.

Lue vinkit Tallinnan vanhaan kaupunkiin ja sen kauneimmille kaduille tai katso tarjoukset vanhankaupungin hotelleihin.

Kiek in die Kök – Tallinnan kuuluisin torni

tallinna
Tällainen maisema avautuu Kiek in die Kök -tornista. Kuva: Antti Helin

Tallinnan kaupunginmuurien kuuluisin torni lienee Kiek in die Kök. Täällä paljastuu, ettei se keskiaikaisen vartiomiehen elämä kovin jännittävää ollutkaan.

Jykevän, 45 metriä korkean tornin nimi on alun perin saksan murretta ja tarkoittaa keittiöön kurkistamista. Vartiosotilailla kerrotaan olleen niin tylsää, että heidän kerrotaan kurkkineen tornin ikkunoista kaupunkilaisten keittiöihin ja miettineen, mitä niissä mahdettiin kokata.

Torni on mukava vierailukohde, vaikka sisällä oleva näyttely onkin aika sekalainen kokoelma Tallinnan historiaa ja aseita eri aikakausilta. Parasta ovat ikkunoista avautuvat näkymät.

Tornin ulkoseinässä voi edelleen nähdä kanuunankuulia muistona Iivana Julman joukoista, jotka piirittivät Tallinnaa 1500-luvun puolivälissä.

Tallinnan bastionit vievät salakäytäviin

Kaupunginmuurien lisäksi Tallinnaa suojaavat maavallit eli bastionit, joiden alle rakennettiin tunneliverkosto sotakäyttöön 1600- ja 1700-luvuilla. Kierroksen salakäytäviin voi varata Kiek in die Kökistä.

Vapaudenaukio ja Tallinnan taidehalli

Tallinnan Vapaudenaukiota koristaa mahtipontinen risti. Kuva: Antti Helin

Heti vanhankaupungin eteläpuolella, Kiek in de Kök -tornin vieressä, on Vapauden aukio (Vabaduse väljak). Skeittarien suosimaa viihtyisää aukiota koristaa komea, symbolinen ristipylväs, Viron vapaussodan (1918–1920) muistomerkki.

Vapaussota kesti 431 päivää, vaati reilun 3500 virolaisen hengen ja johti maan itsenäistymiseen. Sitä ennen virolaiset olivat olleet historiansa aikana Saksalaisen ritarikunnan, Ruotsin sekä Venäjän keisarikunnan vallan alla. Viron puolella taisteli noin 4000 suomalaista vapaaehtoista.

Viron ensimmäistä itsenäisyyttä kesti vajaan 20 vuoden ajan. Kun Neuvostoliitto vuonna 1940 valloitti Viron, muutettiin aukion nimi neuvostoajaksi Voitonaukioksi. Virolaiset vitsailivat, kun eivät muutakaan voineet: ”Voitto tuli, vapaus meni.”

Vapaudenaukion laidalla 1930-luvun funkkistalossa toimii mainio, nykytaidetta esittelevä Tallinnan taidehalli (Tallinn kunstihoone). Näyttelyt ovat yleensä kiinnostavia ja korkeatasoisia.

Kadriorgin puisto ja taidemuseo Kumu

Kadriorgin palatsi rakennettiin Pietari Suuren Viron kämpäksi. Kuva: Antti Helin

Kadriorg on komea puisto keskustan itäreunalla. Puisto perustettiin vuonna 1718 Pietari Suuren käskystä, ja puistoon rakennettiin tsaarin Tallinnan asunnoksi kaunis Kadriorgin palatsi. Palatsissa toimii Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma. Palatsin kauniissa puutarhassa voi käyskennellä vapaasti.

Ennen palatsin valmistumista tsaarin käyttöön rakennettiin pienempi huvila, joka toimii nykyisin Pietari Suuren aikaa esittelevä Pietari I:n talomuseo.

Kadriorgin puiston kiinnostavin nähtävyys on kuitenkin taidemuseo Kumu — täällä kannattaa käydä useammankin kerran. Kokoelmat kattavat virolaista taidetta pitkällä aikavälillä aina nykytaiteeseen saakka.

Jos ottaa matkan päätarkoitukseksi Kumuun ja Kadriorgin alueeseen tutustumisen, kannattaa majoittua vieressä sijaitsevassa, viihtyisässä Oru Hub Hotelissa. Keskustaan pääsee edullisesti bussilla.

Valokuvataiteen museo Fotografiska

Fotografiska Tallinn löytyy trendikkäältä Telliskiven alueelta. Kuva: Ville Palonen

Ehdottomasti vierailemisen arvoinen on myös Tukholmasta tuttu valokuvataiteen museo Fotografiska. Samalla tulee käytyä trendikkäässä Telliskivessä, jossa riittää mukavia ruoka- ja juomapaikkoja.

Telliskiven alueella on myös muutama erinomainen majapaikka, kuten tyylikäs Bob W. Telliskivi, josta huoneen voi saada noin 80 eurolla. Toinen trendikäs majapaikka on konteista rakennettu Hektor Container Hotel.

Vanhankaupungin museot

Viron historiaan voi tutustua Raatihuoneen torin vieressä sijaitsevassa Suurkillan talossa (Pikk 17), jossa toimii Viron historiallinen museo.

Tallinnan historiaa esittelee puolestaan 1300-luvun talossa sijaitseva Tallinnan kaupunginmuseo (Vene 17). Esillä on Raatihuoneen huipulla koreillut alkuperäinen Vana Toomas -tuuliviiri, yksi Tallinnan symboleista.

Vanhankaupungin Pagari-kadulla sijaitsevassa KGB:n tutkintavankilassa on nähtävillä muutama selli, joissa tutustua Neuvostoliiton hirmuhallinnon toimiin.

Patarein vankila

Suurempi ja hurjempi paikka tutustua neuvostovallan rikoksiin on kuitenkin Kalamajassa Lennusadaman vieressä sijaitseva Patarein vankila, joka oli aikoinaan Viron pahamaineisin. Täällä kidutetiin ja teloitettiin lukematon määrä toisinajattelijoita.

Vankila on hiljan avattu museona.

Tallinnan nähtävyydet lapsille

tallinna lasten kanssa
Päästäkää pois täältä! Lennusadamassa pääsee sisälle suureen, vanhaan sukellusveneeseen. Kuva: Antti Helin

Lapset on huomioitu hyvin Tallinnassa. Tekemistä riittää. Lähes pakollinen vierailukohde on Kalamajan kaupunginosassa sijaitseva Lennusadam, komeasti kunnostettu vanha lentosatama, jonka kohokohtana on upea, historiallinen sukellusvene. Ja kyllä täällä aikuisetkin hyvin viihtyvät.

Alueen kenties elämyksellisin hotelli on Iglupark, jossa voi käydä aamulöylyissä puusaunassa ja pulahtaa sen jälkeen mereen.

Energian oivalluskeskus
Energian oivalluskeskus on todella hiuksia nostattava nähtävyys. Kuva: Antti Helin

Lennusadaman lähettyville Noblessnerin alueelle on hiljan avattu toinenkin perheitä houkutteleva nähtävyys, upouusi tiedekeskus Proto Avastustehas.

Edellistä pienempimuotoisempi tiedekeskus on Tallinnan sataman vieressä sijaitseva Energian oivalluskeskus (Energia avastuskeskus), jossa voi kokeilla erilaisia sähkövempaimia ja ihmelaitteita. Jos Tallinnan kummitukset eivät ole vielä saaneet hiuksia pystyyn, se tapahtuu viimeistään oivalluskeskuksen salamanäytöksessä, joka järjestetään päivittäin kello 14.30 ja 17.30.

Sijaintinsa puolesta Energian oivalluskeskus on hyvä viimeinen etappi Tallinnan perhelomalle – satamaan on lyhyt kävelymatka.

Tallinnan erikoiset nähtävyydet

Linnahall
Linnahall kohoaa Tallinnan sataman vieressä kuin maya-intiaanien pyramidi tulevaisuudesta. Kuva: Babak Fakhamzadeh / Flickr CC

Tallinnassa on myös mukavan erikoisia nähtävyyksiä, joissa on kiva käydä, kun kuuluisimmat paikat ovat jo tulleet tutuiksi. Tai miksei vaikka ihan ensimmäisellä reissulla, jos kuuluu erikoisten elämysten ystäviin!

Ensimmäinen erikoinen nähtävyys heti Tallinnan sataman vieressä sijaitseva Linnahall, joka näyttää futuristiselta versiolta mayojen pyramiditemppeleistä. Nykyisin raunioina lepäävä kulttuuri- ja urheilukeskus rakennettiin Moskovan vuoden 1980 olympialaisten purjehduskisojen katsomoksi. Kiipeä rohkeasti Linnahallin huipulle tunnelmoimaan.

Hauska nähtävyys on Viron vakoilumuseo eli KGB-museo, joka sijaitsee autenttisella paikalla Viru-hotellin ylimmässä kerroksessa. Täältä käsin vakoiltiin hotellin asiakkaita neuvostoaikana. Pieneen mutta erittäin mielenkiintoiseen museoon tutustutaan opastetuilla kierroksilla. Oppaan kertomat tarinat ovat aikamoisia.

Kitsien elämysten ystävälle sopii puolestaan Raatihuoneen torin kulmalla sijaitseva Tallinnan legendat -näyttely, jossa esitellään Tallinnan hyytäviä tarinoita multimedian keinoin.

Glehnin linna ja Rocca al Mare

Mustamäen ja Nömmen kaupunginosien välistä löytyy Glehnin linna, linnamainen kartano, jonka rakennutti varakas baltiansaksalainen Nikolai von Glehn asunnokseen 1800-luvun lopulla.

Sisätiloihin ei niin vain pääse, mutta linnaa ja sen metsäpuistoa on kiva ihailla ulkoapäinkin. On jättimäisiä patsaita ja sokkeloisia holvikäytävän raunioita.

Samalla vierailulla voi tutustua lähettyvillä sijaitsevaan Mustamäe elamus spahan, jossa pääsee kokeilemaan peräti 21 erilaista saunaa.

Samalla suunnalla, keskustan länsipuolella, on myös Rocca al Maren puutarhakaupunginosa, jonka nähtävyyksiin kuuluu Tallinnan eläintarha ja komea Viron ulkoilmamuseo.

Nähtävyyskierroksen voi tältä osin päättää suureen Rocca al Maren ostoskeskukseen.

Nähtävyyksiä Piritan suunnalla

Tallinna kommunismin uhrien muistomerkki
Kommunismien uhrien muistomerkillä kuljetaan kuin pakkovallan kourussa. Kuva: Oskar Kadaksoo / Unsplash

Näkemistä ja tekemistä riittää myös keskustan itäpuolella Piritan alueella. Pirita tunnetaan parhaiten hiekkarannastaan, Tallinnan Hietsusta, mutta lähikulmilla on paljon muutakin koettavaa.

Piritaan vievän Pirita tee -valtatien varrella on todella vaikuttava Kommunismin uhrien muistomerkki, jota ei kannata jättää väliin. Perille pääsee busseilla 1A, 5, 8 ja 34A.

Seuraava pysähdyspaikka on Piritan luostarinrauniot, jotka ovat hyvin vaikuttavat ja täydelliset vaikkapa eeppisiin Instagram-postauksiin. 1400-luvulla Pyhän Birgitan kunniaksi rakennettu mahtava luostari tuhoutui jo seuraavalla vuosisadalla Liivinmaan sodassa.

Kolmen kilometrin päässä raunoilta on Viron kuuluisin hautausmaa Metsakalmistu, jolle on haudattu moni merkittävä virolainen kuten laulajalegenda Georg Ots.

Hautausmaan vieressä on Tallinnan kasvitieellinen puutarha, jonka reunalla sijaitsee Tallinnan televisiotorni. 175 metriä korkean tornin huipulla pääsee kävelemään reunaa pitkin turvavaljaissa. Ei ehkä aivan niin jännittävää, miltä kuulostaa, mutta 20 euron hintakaan ei ole paha. Jos ei muuta niin hyvää siedätyshoitoa korkeanpaikankammoon!

Piritan alueen nähtävyyksiin tutustumisen voi yhdistää kylpylälomaan samalla suunnalla sijaitsevassa Viimsi Spassa. Uudessa, suuressa kylpylähotellissa on lapsille kunnon vesipuisto ja aikuisille oma, rauhallinen puolensa.

Kannattaako hankkia Tallinn Card?

Jos aikoo kiertää paljon Tallinnan nähtävyyksiä, kannattaa hankkia Tallinn Card. Vaikka Tallinnan nähtävyyksien pääsymaksut ovat yleensä edulliset, kyllä niistäkin kertyy iso lasku, jos piipahtaa nähtävyyksille siellä täällä. Tallinn Card maksaa 35 euroa (24 tuntia) ja sen voi ostaa kätevästi netistä.

Tallinnan hotellit

Tallinnassa on majoitusta jokaiselle kukkarolle, ja hyvän yöpaikan voi saada alle 50 eurolla. Budjettimatkaaja voi löytää edullisen huoneiston Tallinnan keskustasta jopa alle 30 eurolla! Edullista mutta tunnelmallista majoitusta vanhassakaupungissa tarjoaa erinomaisella sijainnilla oleva Godart Rooms.

Myös trendikkäältä Telliskiven alueelta löytyy erinomaisia majapaikkoja, kuten tyylikäs Bob W. Telliskivi, josta huoneen saa noin 80 eurolla.

Kannattaa myös harkita hotellin varaamista jo satamasta, varsinkin jos on vain yhden yön pikapyrähdyksellä. Näin laukut saa saman tien säilytykseen ja helposti mukaan paluumatkalla ennen laivaan nousemista. Sataman hotelleista kehutuin on Hestia Hotel Europa.

Sataman ja vanhankaupungin välissä olevassa Rotermannin korttelissa on hinta–laatusuhteeltaan erinomainen Nordic Hotel Forum, jonka spa-kauneushoitola Sinine Salong on Tallinnan kestosuosikkeja.

Tallinnasta löytyy myös uusia ja trendikkäitä majapaikkoja, kuten konteista rakennettu Hektor Container Hotel ja Iglupark, jossa voi käydä aamulöylyissä puusaunassa ja pulahtaa sen jälkeen mereen.

Katso tarjoukset Tallinnan hotelleihin.

Lue lisää: Tallinna – opas kaupunkiin, joka lumoaa aina uudelleen

Suomesta valmismatkoja Tallinnaan järjestää Matkapojat.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi