Tallinnan parhaat nähtävyydet – koe ainakin nämä elämykset!

Saksalaiset ritarit rakensivat Toompean linnan. Nykyisin siellä kokoontuu Viron parlamentti. Linna ei ole avoinna vierailijoille.

Tallinnassa riittää näettävää ja koettavaa enemmän kuin uskoitkaan: tällä sivulla esitellään Tallinnan parhaat nähtävyydet ja erikoiset elämykset!

Tallinnan paras nähtävyys

Kaupunginmuurit ovat Tallinnan tunnelmallisin nähtävyys. Muurien päällä kävellessä voi melkein tuntea matkustaneensa keskiajalle.

Tallinnan paras nähtävyys ovat tunnelmalliset muurit ja tornit, jotka ympäröivät edelleen Tallinnan vanhaakaupunkia. Tallinnan keskiaikaiset muurit ovat säilyneet harvinaisen hyvin maailmankin mittakaavassa.

Parhaiten niihin tutustuu nousemalla muurin harjalle ja sitä suojaaviin torneihin – täällä on helppo kuvitella itsensä keskiaikaiseksi sotamieheksi. Kumpa vaan vihollinen ei hyökkäisi!

Vaan mitäpä olisivat muurit ilman kaupunkia, jota ne suojaavat? Arvasit oikein: muurien ohella koko Tallinnan vanhakaupunki on raatihuonettaan myöten säilynyt poikkeuksellisen hyvin keskiaikaisessa asussaan. Ja tällainen maailmanluokan ihme on melkein kotiovellamme!

Vanhankaupungin romanttisin hotelli on kolmeen vierekkäiseen keskiaikaiseen taloon restauroitu Three Sisters. Edullisempi – mutta silti tyylikäs – majapaikka on erinomaisella sijannilla oleva Godart Rooms. Hyvä halpisvaihtoehto on Hostel Old Town Alur, josta kahden hengen huoneen voi saada vain 30 eurolla!

Katso tarjoukset Tallinnan vanhankaupungin hotelleihin.

Tallinnan parhaat museot

Lennusadam Tallinna
Lennusadam sijaitsee mahtavassa betonisessa hangaarissa. Kohokohtana on hieno vanha sukellusvene. Kuva: Antti Helin

Tallinnan paras museon on kauniissa Kadriorgin puistossa sijaitseva taidemuseo Kumu — täällä kannattaa käydä useammankin kerran.

Hyvänä kakkosena – ja perheille taatusti ykkösenä – tulee Lennusadam, komeasti kunnostettu vanha lentosatama, jonka kohokohtana on upea, historiallinen sukellusvene. Lasten kanssa Tallinnaa kiertäessä mukava museo on myös Energian oivalluskeskus, jossa on sangen ”sähköinen” tunnelma.

Fotografiska Tallinn löytyy trendikkäältä Telliskiven alueelta. Kuva: Ville Palonen

Vierailemisen arvoinen on ehdottomasti myös Tukholmastakin tuttu valokuvataiteen museo Fotografiska, joka sijaitsee trendikkäällä Telliskiven alueella. Telliskiven alueelta löytyy erinomaisia majapaikkoja, kuten tyylikäs Bob W. Telliskivi, josta huoneen saa noin 60 eurolla.

Viron historiaan voi tutustua Raatihuoneen torin vieressä sijaitsevassa Suurkillan talossa (Pikk 17), jossa toimii Viron historiallinen museo.

Tallinnan historiaa esittelee puolestaan 1300-luvun talossa sijaitseva Tallinnan kaupunginmuseo (Vene 17). Esillä on Raatihuoneen huipulla koreillut alkuperäinen Vana Toomas -tuuliviiri, yksi Tallinnan symboleista.

Vanhankaupungin Pagari-kadulla sijaitsevassa KGB:n tutkintavankilassa on nähtävillä muutama selli, joissa tutustua Neuvostoliiton hirmuhallinnon toimiin.

Suurempi ja hurjempi paikka tutustua neuvostovallan rikoksiin on kuitenkin Kalamajassa Lennusadaman vieressä sijaitseva Patarein vankila, joka oli aikoinaan Viron pahamaineisin. Täällä kidutetiin ja teloitettiin lukematon määrä toisinajattelijoita. Vankila on hiljan avattu museona.

Vapaudenaukio ja Tallinnan taidehalli

Tallinnan Vapaudenaukiota koristaa mahtipontinen risti.

Heti vanhankaupungin eteläpuolella, Kiek in de Kök -tornin vieressä, on Vapauden aukio (Vabaduse väljak). Skeittarien suosimaa viihtyisää aukiota koristaa komea, symbolinen ristipylväs, Viron vapaussodan (1918–1920) muistomerkki.

Kun Neuvostoliitto vuonna 1944 valloitti Viron, muutettiin aukion nimi neuvostoajaksi Voitonaukioksi. Virolaiset vitsailivat, kun eivät muutakaan voineet: ”Voitto tuli, vapaus meni.”

Vapaudenaukion laidalla 1930-luvun funkkistalossa toimii mainio, nykytaidetta esittelevä Tallinnan taidehalli (Tallinn kunstihoone). Näyttelyt ovat yleensä kiinnostavia ja korkeatasoisia.

Kadriorgin puisto

Kadriorgin palatsi rakennettiin Pietari Suuren Viron kämpäksi.

Kadriorg on komea puisto keskustan itäreunalla. Puisto perustettiin vuonna 1718 Pietari Suuren käskystä, ja puistoon rakennettiin tsaarin Tallinnan asunnoksi kaunis Kadriorgin palatsi. Palatsissa toimii Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma. Palatsin kauniissa puutarhassa voi käyskennellä vapaasti.

Ennen palatsin valmistumista tsaarin käyttöön rakennettiin pienempi huvila, joka toimii nykyisin Pietari Suuren aikaa esittelevä Pietari I:n talomuseo.

Kadriorgin puiston kiinnostavin nähtävyys on kuitenkin taidemuseo Kumu.

Tallinnan erikoiset nähtävyydet

Tallinnassa on myös mukavan erikoisia nähtävyyksiä, joissa on kiva käydä, kun kuuluisimmat paikat ovat jo tulleet tutuiksi. Tai miksei vaikka ihan ensimmäisellä reissulla, jos kuuluu erikoisten elämysten ystäviin!

Hauska nähtävyys on Viron vakoilumuseo eli KGB-museo, joka sijaitsee autenttisella paikalla Viru-hotellin ylimmässä kerroksessa. Täältä käsin vakoiltiin hotellin asiakkaita neuvostoaikana! Pieneen mutta erittäin mielenkiintoiseen museoon tutustutaan opastetuilla kierroksilla. Oppaan kertomat tarinat ovat aikamoisia.

Kitsien elämysten ystävälle sopii puolestaan Raatihuoneen torin kulmalla sijaitseva Tallinnan legendat -näyttely, jossa esitellään Tallinnan hyytäviä tarinoita multimedian keinoin.

Tallinnan muut erikoiset nähtävyydet sijaitsevatkin sitten keskustan ulkopuolella.

Mustamäen ja Nömmen kaupunginosien välistä löytyy Glehnin linna, linnamainen kartano, jonka rakennutti varakas baltiansaksalainen Nikolai von Glehn asunnokseen 1800-luvun lopulla. Sisätiloihin ei niin vain pääse, mutta linnaa ja sen metsäpuistoa on kiva ihailla ulkoapäinkin. On jättimäisiä patsaita ja sokkeloisia holvikäytävän raunioita.

Piritan rannalle vievän Pirita tee -valtatien varrella on puolestaan todella vaikuttava Kommunismin uhrien muistomerkki, Eesti Kommunismiohvrite memoriaal, jota ei kannata jättää väliin. Perille pääsee busseilla 1A, 5, 8 ja 34A.

Muistomerkiltä voi jatkaa matkaa Piritan kaupunginosan reunalla sijaitsevalle Tallinnan televisiotornille, joka rakennettiin Moskovan vuoden 1980 olympialaisia varten. 175 metriä korkean tornin huipulla pääsee kävelemään reunaa pitkin turvavaljaissa. Ei ehkä aivan niin jännittävää, miltä kuulostaa, mutta 20 euron hintakaan ei ole paha. Jos ei muuta niin hyvää siedätyshoitoa korkeanpaikankammoon!

Seesteisämpiä tunnelmia televisiotornin vieressä tarjoilee Viron kuuluisin hautausmaa Metsakalmistu, jolle on haudattu moni merkittävä virolainen kuten laulajalegenda Georg Ots.

Kannattaako hankkia Tallinn Card?

Jos aikoo kiertää paljon Tallinnan nähtävyyksiä, kannattaa hankkia Tallinn Card. Vaikka Tallinnan nähtävyyksien pääsymaksut ovat yleensä edulliset, kyllä niistäkin kertyy iso lasku, jos piipahtaa nähtävyyksille siellä täällä.

Jos taas aikoo käydä sisällä vain muutamassa nähtävyydessä, on kortin hankkiminen turhaa.

Lue lisää: Tallinna – opas kaupunkiin, joka lumoaa aina uudelleen

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi