Viro – kokemuksia ja vinkkejä

Viron festivaalit
Pärnun Weekend Festival kuuluu Viron parhaisiin festivaaleihin. Kuva: Gert Noku, Weekend Festival

Tällä sivulla vastataan Viron-matkailua koskeviin kysymyksiin ja annetaan käytännön vinkkejä matkalle. Kysymyksiin vastasi kokemuksen syvällä rintaäänellä toimittaja Sami Lotila, joka on asunut Virossa ikuisuuden.

Voiko Virossa juoda vesijohtovettä?

Tallinnan hanavesi on puhdasta ja juomakelpoista muttei erityisen hyvän makuista, mikä johtuu veden korkeasta kalkkipitoisuudesta.

Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei virolainen vesijohtovesi tunnu sopivan kaikkien suomalaisten vatsoille. Kyse ei ole niinkään vesijohtoveden mahdollisesta epäpuhtaudesta vaan erilaisesta bakteerikannasta, joka voi saada elimistön sekaisin.

Tosin vain pieni osa vaikkapa Pärnun suomalaisvieraista tuntuu sairastuneen kraanavedestä.

Jos haluat pelata varman päälle, juo pullovettä.

Juomaraha Virossa

Virossa jätetään juomarahaa koko lailla samalla tapaa kuin Suomessa eli tarjoilija ei välttämättä odota tai edellytä tippaamista.

Hyvä palvelu kannattaa kuitenkin huomioida – jos sellaista saa. Virolainen palvelukulttuuri ei ole vielä kokonaan karistanut harteiltaan neuvostoaikoja, eikä ole itsestään selvää, että tarjoilijalta saa ruokalistan lisäksi hymyn.

Palkat Virossa ovat ravintola-alalla yhä pienet, joten siinäkin mielessä hyvä palvelu kannattaa huomioida.

Viron turistikohteissa kuten Tallinna ja Pärnu sopiva tippi on kohteiden hintataso huomioon ottaen kahden euron kolikko per ruoka-annos tai yksi euro per juoma.

Viron festivaalit

Viro on aikamoinen festivaalien suurvalta. Viron paras festivaali on liki legendaarinen Viljandi Folk. Toinen upea festivaali on esimerkiksi Pärnun Weekend Festival.

Onko kohvik kahvila?

Virossa kannattaa aina muistaa, että sana ”kohvik” eli ”kahvila” on erittäin väljä termi ja tarkoittaa käytännössä usein myös ravintolaa. Virolaisissa ”kohvik” -kahviloissa tarjotaan myös ruoka-annoksia ja alkoholia.

Löytääkö Virosta kasvisruokaa?

Virolainen nykyruokakulttuuri ei juuri poikkea Suomen vastaavasta paitsi ehkä niin, että Virossa lihaa popsitaan ainakin silmämääräisesti enemmän.

Lihankorvikkeet ja vegekulttuuri tekevät vasta tuloaan Viroon, ja kasvisvaihtoehtojen löytäminen voi olla välillä vaikeaa ravintoloiden ruokalistoilta.

Parhaiten kasvisruokaa on tarjolla Tallinnassa.

Löytääkö Virosta gluteiinitonta ruokaa?

Laktoosi- ja gluteenitietoisuutta on jonkin verran levinnyt Viroon Suomesta. Suosituimmissa matkakohteissa kuten Pärnussa saattaa suomalaisten suosimien hotellien aamiaispöydissä olla tarjolla gluteenitonta leipää, tai ainakin sitä on pakastimessa, josta sitä asiakkaan pyynnöstä sulatetaan.

Ruokakaupoissa erityisruokavaliota noudattavat saattavat sen sijaan yhä jäädä tyhjin käsin, sillä vähäisen menekin vuoksi erikoistuotteita on myynnissä vain vähän, jos lainkaan.

Virolaiset makkarat ja lihajalosteet

Moni suomalainen yllättyy Virossa siitä, miten virolaiset makkarat ja muut lihajalosteet maistuvat niin erilaiselta kuin Suomessa. Selitys on se, että Virossa jalosteisiin lisätään reippaasti vähemmän jauhoja ja muista lisäaineita. Virossa liha on lihaa.

Virosta kannattaakin viinan sijaan kantaa mukanaan makkaroita ja leikkeleitä.

Mitä tapahtui Viron viinarallille?

Viro on nostanut viime vuosina alkoholijuomien verotusta reippaasti, mikä on tehnyt alkoholista selvästi halvempaa Latvian puolella.

Suomalaisen viinaturismin uusi muoto onkin ajaa Pärnun kautta Latvian puolelle Ainaziin, jossa jo heti raja-alueella on suuria ja edullisia alkoholin varastomyymälöitä. Ajomatkaa Pärnusta on vain reilut puoli tuntia.

Aika moni suomalainen yhdistääkin nykyään Pärnun lomansa juomanhakumatkaan Latviaan. Myös jotkut matkanjärjestäjät ja hotellitkin ovat alkaneet mainostaa Pärnua kaupunkina Latvian läheisyydessä.

Lue lisää käytännön vinkkejä Viron matkalle tai  vinkit automatkalle Viroon.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi