Vilna – matkavinkit Euroopan G-pisteeseen

Vilnan vanhakaupunki nähtynä Gediminasin tornista. Kuva: Anjun / Shutterstock

Vilnaa ei voi syyttää huumorintajun puutteesta: kaupungin matkailuviranomaiset ovat nimenneet kotikaupunkinsa Euroopan G-pisteeksi. Tässä heidän perustelunsa: ”Kukaan ei tiedä, missä se on, mutta kun löydät sen – se on upea.”

Huumorin ohella Vilna tarjoaa matkakohteena mystistä tunnelmaa ja edullisen hintatason.

Vilna on kotoisin Baltian pääkaupungeista – kaupunki on pysynyt vielä vilkkaimpien matkailureittien ulkopuolella, mikä takaa lämpimän vastaanoton.

Vilnan tunnelmia ehtii maistaa hyvin lyhyellä viikonlopun kaupunkilomallakin. Nähtävää ei ole Vilnassa ähkyksi asti, vaan aikaa jää hyvin päämäärättömään kuljeskeluun vanhankaupungin kujilla ja istuskeluun tunnelmallisissa kahviloissa ja kuppiloissa.

Vilnan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, Euroopan suurin barokkiarkkitehtuurin keskittymä. Vilnan vahvasti barokkiasuinen vanhakaupunki eroaakin selvästi Tallinnan ja Riian vanhoista kaupungeista.

Kauniin vanhankaupungin ohella Vilnan vetonaulana on omalaatuinen vapaavaltio Užupis. Kaupunkiin tutustumisen on sopivaa aloittaa Aamunkoiton portilta, Vilnan vanhankaupungin reunalta.

Vilnan nähtävyyksien sijainnit näyttää Vilnan-kartta.

Aamunkoiton portti – aloita täältä Vilnan-matka

Neitsyt Marian kuva Aamunkoiton kappelissa. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock

Voiko kauniimpaa nimeä ollakaan: Aamunkoiton portti? Aušros Vartų eli Aamunkoiton portti on ainoana jäljellä Vilnan vanhasta kaupunginmuurista. Mutta millainen portti se onkaan!

Portin sisällä, toisessa kerroksessa, on kappelissa on esillä yksi Liettuan pyhimmistä maalauksista. Aamuvarhaisella katkeamaton virta ihmisiä käy rukoilemassa kappelin seinällä olevaa, ihmeitä tekevää neitsyt Marian kuvaa.

Renessanssiaikainen ikoni on aiheeltaan harvinainen: Madonna ei pitele sylissään Jeesus-lasta, vaan hänen kätensä ovat tyhjät.

Mystinen ja harras tunnelma syöpyy mieleen, ja vierailu Aamunkoiton portissa asettaa tunnelman Vilnan-matkalle. Vahvasti katolinen Liettua on Baltian maista uskonnollisin ja mystisin.

Mutta Liettua on myös leikkimielisin – mikä käy selväksi viimeistään vierailulla taiteilijoiden Vilnaan perustamassa Uzupiksen vapaavaltiossa. Mutta sinne suunnataan vasta myöhemmin.

Vanhankaupungin laidalla, aivan Aamunkoiton portin vieressä on kaksi ihastuttavaa hotellia: edullinen ja tunnelmallinen City Gate Hotel sekä hieman hienostuneempi Art Hotel Moon Garden. Molemmista on helppo käydä henkimässä Aamunkoiton portin tunnelmaa jo heti aamuvarhaisella.

Katedraaliaukio – Vilnan vanhankaupungin sydämessä

Katedraaliaukio: Vilnan katedraali muistuttaa antiikin ajan temppeleitä. Kuva: Roman Babakin / Shutterstock

Aamunkoiton portilta johtaa kapea ja mutkitteleva, nimeään vaihteleva katu halki Vilnan vanhankaupungin. Matkan varrella on monta tunnelmallista kuppilaa ja pikkupuotia.

Lopulta katua pitkin kulkemalla päätyy Katedraaliaukiolle, Vilnan sydämeen. Aukion kerrotaan olleen tärkeä pakana-aikainen palvontapaikka jo ennen kristinuskon saapumista Liettuaan.

Aukiolle nimensä antava Vilnan katedraali on aikamoinen ilmestys: uusklassinen kirkko näyttää kovasti antiikin ajan temppeliltä. Katedraalin sisätilojen kohokohtia on Liettuan kansallispyhimyksen Pyhän Kasimirin koristeellinen hautakappeli.

Suuriruhtinaiden palatsi muistuttaa Liettuan suuruudenajasta

Katedraalin takana kohoaa komea, valkoinen Suuriruhtinaiden palatsi. Alkuperäisestä palatsista käsin Liettua suuriruhtinaat hallitsivat mahtavaa valtakuntaansa, joka oli suurimmillaan Euroopan laajimpia.

Lopulta Liettuan suurvaltakausi päättyi ja maasta tuli osa Venäjää. Venäläiset tuhosivat palatsin 1800-luvun alussa. Nykyinen, uudelleen rakennettu palatsi on valmistui vasta vuonna 2009. Sisällä on palatsin historiaa esittelevä museo.

Gediminasin torni – Vilnan paras näköalapaikka

Gediminasin torni on Vilnan symboli. Taustalla näkyy Vilnan sosialismin ajan rakennusperintöä. Kuva: Astudio / Shutterstock

Palatsilta voi nousta sen takana kohoavalle kukkulalle, jolla sijainneesta linnasta on jäljellä vain Gediminasin torni, Vilnan symboli. Tornin sisällä on näyttely linnan vaiheista ja vanhoja aseita sekä haarniskoista.

Tornin huipulta avautuvat näkymät yli Vilnan Vanhankaupungin.

Käy myös Vilnan yliopistossa

Vilnan vanhankaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä on myös Vilnan yliopisto, yksi Euroopan vanhimmista.

Yliopisto levittäytyy laajalle alueelle, ja sen rakennuksilla on peräti 13 toinen toistaan kauniimpaa sisäpihaa. Sisäpihojen lisäksi kannattaa käydä ihailemassa Littera-kirjakaupan kattofreskoja.

Yliopistoalueella pääsee vierailemaan pientä pääsymaksua vastaan Universiteto kadun sisäänkäynnin puolelta (Universiteto g. 5).

Yliopiston suurimmalla sisäpihalla on komea Pyhän Johanneksen kirkko. Ja kirkkojahan Vilnan vanhassa kaupungissa riittää, kaikkiaan kolmisenkymmentä.

Pyhän Annan kirkko hurmasi Napoleonin

Pyhän Annan kirkko Vilnassa. Kuva: Dinozzaver / Shutterstock

Vilnan kirkoista näteimpiä on punatiilinen Pyhän Annan kirkko (Maironio 8). Napoleonin kerrotaan sotaretkellään ihastuneen koristeelliseen goottilaiseen pikkukirkkoon niin, että hän suunnitteli sen siirtämistä Ranskaan. Se vasta olisikin ollut kaikkien aikojen matkamuisto!

Melkein kirkon vieressä on yksi Vilnan romanttisimmista hotelleista, Shakespeare Boutique Hotel. Kun on täällä kerran yöpynyt, ei osaa Vilnasta oikein muita majapaikkoja ajatellakaan.

Lähistöllä on toinenkin erityisen viihtyisä majapaikka, entiseen ortodoksiluostariin kunnostettu, elegantti Mabre Residence.

Vilnan Meripihkamuseo

Kirkon lähettyvillä on Vilnan Meripihkamuseo (Šv. Mykolo 8), jossa voi tutustua meripihkan historiaan Baltiassa. Meripihka on ollut alueella iät ja ajat tärkeä kauppatavara.

Meripihkan sisälle joutuneita hyönteisiä voi tarkastella suurennuslasien läpi. Jurassic Parkia inspiroinut meripihkan sisässä oleva ikivanha hyönteinen tosin löytyy toiselta puolen maailmaa Dominikaanisesta tasavallasta.

Vilnan erikoisin kaupunginosa – vapaavaltio Užupis

Uzupis (Uzupio) on Vilnan sisällä sijaitseva taideväen perustama vapaavaltio. Kuva: Adamsov Studio / Shutterstock

Vanhankaupungin kupeessa mäellä kohoaa boheemi Užupiksen kaupunginosa, joka julistautui omaksi vapaavaltiokseen vuoden 1997 aprillipäivänä.

Užupiksen tasavallan perustuslaki on ripustettu tauluun Paupio-kadun varrelle. Užupiksen perustuslain mukaan ihmisillä on muun muassa oikeus olla onnellisia. Mutta myös oikeus olla onnettomia.

Užupiksen keskus on pieni aukio, jota koristaa torvea toitottava Enkelipatsas. Enkelin sanotaan kuvastavan taiteellista vapautta. Ja taiteilijoita ja käsityöläisiä Užupiksessa riittääkin. Užupiksen gallerioiden ja käsityöpajojen kiertäminen käy nähtävyydestä.

Uzupiksessa voi asua edullisesti hostelli Filaretaissa.

Frank Zappan patsas

Frank Zappan patsas on erikoinen ilmestys. Kuva: Taigi / Shutterstock

Vilnan kuuluisin patsas on Frank Zappan patsas, joka sijaitsee hieman vanhankaupungin ulkopuolella.

Kansanmurhan uhrien museo – Vilnan suosituin museo

Kansanmurhan uhrien muistomerkki sijaitsee entisen KGB-rakennuksen luona. Kuva: Villorejo / Shutterstock

Vilnan museoista suosituimpia on Liettuan KGB:n vanhassa päämajassa sijaitseva Kansanmurhan uhrien museo, jossa esitellään KGB:n käyttämiä sellejä ja kidutusmenetelmiä.

Retket Vilnasta – Trakain linna

Trakain linna on yksi Liettuan suosituimmista nähtävyyksistä. Kuva: Wide Wings / Shutterstock

Vilnan länsipuolella (27 km) kannattaa käväistä tutustumassa 1300-luvulta peräisin olevaan Trakain linnaan. Galve-järven saarella sijaitseva vaikuttava linna on etenkin kesäisin eräs Liettuan suosituimmista turistikohteista.

Voit varata kätevästi netistä Vilnan kaupunkikierrokset ja retket Vilnasta.

Ostokset Vilnassa

Vilnan kauppahalli löytyy vanhankaupungin ulkopuolelta, läheltä Aamunkoiton porttia. Pieniä putiikkeja löytää Aamunkoiton portilta läpi vanhankaupungin kulkevan kadun varrelta. Vilnan tärkein kauppakatu on Gediminas prospekt.

Vilnan hotellit

Vilnan hotellit ovat hintatasoltaan hyvin kohtuullisia, varsinkin tasoonsa nähden. Jopa katedraaliaukiolla pöyhkeänä pönöttävässä Grand Hotel Kempinskissa pääsee yleensä asumaan selvästi alle 300 euron.

Ja jo puolella siitä, noin 150 eurolla, pääsee nauttimaan Radisson Blu Royal Astorija Hotelin liki aristokraattisesta tyylistä. Hotelli sijaistseee kauniissa, historiallisessa talossa.

Edullistakin majoitusta löytää helposti. Esimerkiksi viihtyisässä hotelli City Gatessa pääsee yleensä yöpymään noin 50 eurolla.

Katso tarjoukset Vilnan hotelleihin.

Matka Vilnaan

Neris-joki virtaa Vilnan läpi. Kuva: Irena Misevic / Shutterstock

Vilnaan matkustaa Suomesta kätevimmin lentämällä tai osana Baltian-kierrosta. Bussilla pääsee esimerkiksi Riikasta. Vilna ei ole Suomesta Puolaan vievän Via Baltica -tien varrella.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Vilnaan.

Suomesta on ollut lentoja myös Liettuan Kaunakseen, josta on helppo jatkaa matkaa Vilnaan. Kaunas on itsessäänkin kiehtova matkakohde.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!