Kaunas – matkakohde Liettuan sydämessä

Kaunas nähtynä Aleksotas-kukkulan laelta. Kuva: Raimundas / Shutterstock

Pieni, kaunis ja hyvin liettualainen. Sellainen on Kaunas, eläväinen opiskelijakaupunki.

Kaunas on liettualaisten mielissä maan kulttuurikaupunki ja ”liettualaisempi” kuin pääkaupunki Vilna, jossa on runsaasti niin puolalaisia kuin valkovenäläisiäkin vaikutteita sekä arkkitehtuurissa että väitetysti myös ihmisten mielenmaisemassa. Sata vuotta sitten, Liettuan itsenäisyyden alkutaipaleella, Kaunas olikin 20 vuoden ajan maan pääkaupunki, kun naapurimaa Puola miehitti Vilnaa.

Kaunas perustettiin 1300-luvulla, ja vauraimmillaan kaupunki oli puoli vuosituhatta sitten osana Hansaliittoa. Kohti uutta kukoistusta Kaunas on noussut viime vuosina kiitos elintason kohoamisen Liettuassa, mutta myös EU:n kaupunkiin sirottelemien tukirahojen.

Kun puhutaan Kaunasin kasvamisesta ja kehittymisestä, niin lähinnä puhutaan sen rakennuskannan ja infrastruktuurin uudistamisesta. Väestönsä puolesta Kaunas on tyypillinen balttikaupunki, eli sen väestön lukumäärä on tippunut Neuvostoliiton ajoista rajustikin, yli 400 000:sta nykyiseen noin 300 000:an.

Kaunas on leimallisesti opiskelijakaupunki ja nuorten kaupunki. Yliopistossa on opiskelijoita 25 000 – eli lähes kymmenesosa kaupungin asukkaista. Kaunasin pirteä kahvila- ja yöelämä johtuukin suurelta osin juuri opiskelijoista.

Opiskelijoiden ohella Kaunas tunnetaan nykyisin myös ”Baltian Piilaaksona”. Moisessa tittelissä on totuuspohjaa, sillä Kaunasin teknillisen yliopiston ympärille on syntynyt merkittävää kansainvälisen tason IT-osaamista ja alan yrityksiä.

Kaunas on leimallisesti matala kaupunki, etenkin vanhankaupungin osalta, jota hallitsevat kaksi- ja kolmikerroksiset talot.

Neuvostomiehityksen aikanakaan Kaunasin vanhaan kaupunkiin ei juuri rakennettu uusia ja ”moderneja” rakennuksia, toisin kuin esimerkiksi Vilnan vanhaan kaupunkiin.

Kävelykatu Laisves

Vaikka Kaunas kasvaa ja kehittyy, pysyy sen sydämenä kävelykatu Laisves, eli Vapaus. Melkein kaksi kilometriä pitkä, koko vanhankaupungin läpi kulkeva Laisves on koko Baltian pisin kävelykatu.

Kadun varrella sijaitsevat monet turistin kannalta tärkeät palvelut: ravintoloita, kahviloita, kauppoja, putiikkeja ja hotelleja, joista kuuluisin on Kaunasin ehdoton klassikkohotelli Metropolis. Sitä tosin syytetään neukkutasoisesta palvelusta – joten jos haluaa asua Laisves-kadulla tyylillä, paljon parempi vaihtoehto on moderni luksushotelli Kaunas.

Jos jollakulla on Kaunasissa aikaa vain pari tuntia, sen voisi käyttää huonomminkin kuin kävelemällä päästä päähän Laisves ja sen jatkeena oleva Vilniaus-katu. Näin saa jo varsin hyvän kuvan siitä, millainen kaupunki Kaunas oikein on, ja millaisia ovat sen asukkaat.

Kaunas todellakin sykkii Laisvesilla, ja on tehnyt niin jo yli sata vuotta. Nykyiseen asuunsa Laisves muokattiin Neuvostoliiton viimeisellä vuosikymmenellä, 1980-luvun alussa. Näyttää siis vahvasti siltä, että Neuvostoliitossa osattiin tehdä myös jotain hyvääkin.

Kaunasin nähtävyydet

Kaunas sijaitsee Liettuan kahden suurimman joen, Niemenin ja Nerisin, yhtymäkohdassa, minkä vuoksi se on aina ollut tärkeä ”puolimatkan krouvi” Kuva: A. Aleksandravicius / Shutterstock

Kävelykatu Laisvesin ohella Kaunasin keskeisiä nähtävyyksiä ovat 1200-luvulta periytyvä Kaunasin linna ja museo, kaupungin laidalla sijaitseva Pažaislis-luostari sekä vaikuttava, vuonna 1826 valmistunut uusbarokkinen presidentinpalatsi kävelykatu Vilniausin varrella.

1500-luvulta periytyvä vanha kaupungintalo, Vilniaus-kadun päässä, toimii nykyään hääpalatsina.

Eräänlainen nähtävyys on myös kauppakeskukseksi varsin kaunis Akropolis, joka sijaitsee kävelykatu Laisvesin ja Niemeninjoen välissä.

Kaunasin juutalaiset

Kaunasin historiaan kuuluu myös juutalaisten surullinen kohtalo toisessa maailmansodassa. Yllättävän moni Liettuassa toteaa yhä, että Kaunasilla on ”huono karma”, mikä johtuu nimenomaan juutalaisten erityisen julmista joukkosurmista 1940-luvun alussa. Kaunasin ghettoon koottiin melkein 30 000 juutalaista, joista melkein kaikki murhattiin.

Juutalaisten kohtalot ovat nousseet Liettuassa yhä uudestaan valokiilaan siksikin, että aina heidän surmaajansa eivät Kaunasissakaan olleet saksalaisia, vaan myös ”oman kaupungin poikia”.

Historia ei ole jättänyt Kaunasia vieläkään rauhaan. Kaunasin surmatuille juutalaisille pystytettiin muistomerkki jo Neuvostoliiton aikaan, mutta kaikille avoin, julkisella paikalla sijaitseva muistomerkki saatiin vasta vuonna 2016.

Turistille juutalaisten sota-ajan kohtalot ei ehkä ole paras mahdollinen aihe käynnistää keskustelu paikallisen asukkaan kanssa, vaikka Kaunasissa nykyään järjestetäänkin opastettuja kiertokävelyjä myös juutalaissurmien tapahtumapaikoille.

Myös Kaunasin kaunis, arkkitehtuuriltaan uusbarokkista tyylisuuntaa edustava synagoga kuuluu nykyään monen turistin ohjelmaan; se sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, kävelykatu Laisvesin tuntumassa.

Jos Liettuan juutalaisten historia kiinnostaa toden teolla, niin aiheeseen voi uppoutua Vilnasta järjestettävällä koko päivän retkellä.

Kaunas ja koripallo

Synkkää historiaa parempi jutunaihe on koripallo, jonka suhteen Kaunasissa ollaan fanaattisia, onhan legendaarinen Arvydas Sabonis (pituus 221, kengännumero 52) Kaunasin oma kasvatti.

Liettuassa Sabonisia, joka aloitti ja lopetti uransa Kaunasin ja koko Euroopan mahtiseurassa Žalgirisissa, on kutsuttu milloin koripallon tsaariksi ja milloin koripallon Mozartiksi.

Koripallosta eläkkeelle jäätyään hän on sijoittanut Amerikan ja Espanjan ammattilaiskentillä tienaamiaan rahoja kotikaupunkiinsa, jossa hänellä on muun muassa oma koripallokoulu.

Kaunasin ravintolat

Kaunas ei ehkä ole aivan ensimmäisenä kulinaristin matkakohdelistalla, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö kaupungista löytyisi ravintolaa makuun kuin makuun. Näkyvästi Kaunasissa on läsnä myös Baltian pikaruokajättiläinen Hesburger. Ravintolat ovat keskittyneet kävelykaduille Laisves ja Vilniaus ja niiden tuntumaan.

Kaunasissa ruokaravintolaa etsivät ei voi olla törmäämättä Laisves-kadun ikiliikkujaan Misto Sodasiin, joka muuntautuu päivän ja kellonajan mukaan milloin idylliseksi kahvilaksi, milloin rennoksi lounasravintolaksi ja milloin intiimiksi viininhöyryiseksi illallisravintolaksi, jossa tunnelman täydentää aistikas livepianomusiikki.

Kovassa maineessa Kaunasissa on myös Vilniaus-kadun varrella sijaitseva oluthallimainen Avilys, jossa pääsee nauttimaan raskaasta ja rasvaisesta liettualaisesta perinneruuasta. Päälle kuuluu hörppiä liettualaisia oluita kuten Švyturysia ja Utenosia.

Olutta Liettuassa on pantu jo ainakin tuhat vuotta, joten prosessit alkavat varmasti olla jo kohdillaan.

Kaunasin kahvilat

Myös Liettuassa pöhisee trendikahvilabuumi, ja Kaunasissa sen aallonharjalla ratsastaa Green Cafe. Green Cafessa käyvät Kaunasissa kaikki, aivan kaikki, jotka ovat jotain tai luulevat olevansa jotain. Täällä voi bongata kaikki Kaunasin Paris Hilton -kloonit pienine koirineen. Green Cafen kahvikin on hyvää, ja sijainti on optimi kävelykatu Laisvesin varrella.

Kahviloista ei Kaunasissa ole pulaa ja myös kahvilaketjut Vero Cafe ja Coffee Inn ovat levittäneet Kaunasiin lonkeronsa, mikä ei ole lainkaan huono uutinen.

Kaunas ja Via Baltica

Kaunas sijaitsee Liettuan kahden suurimman joen, Niemenin ja Nerisin, yhtymäkohdassa, minkä vuoksi se on aina ollut tärkeä ”puolimatkan krouvi” niin kauppiaille kuin sotilaillekin. Sijainti on tuonut kaupunkiin vaurautta.

Nykyisinkin Kaunasin sijainti on pääkaupunkia Vilnaa keskeisempi: Kaunas sijaitsee Baltiaa halkovan Via Baltican varrella, toisin kuin idempänä, Valko-Venäjän kupeessa sijaitseva Vilna.

1990-luvulta aivan viime vuosiin saakka Kaunas tunnettiin ”Itä-Euroopan autobasaarina”, jossa oli useita mahtavan suuria käytettyjen autojen myyntivarikkoja. Viime vuosina tämä liiketoiminta on ollut kuitenkin kuihtumaan päin; ehkä onneksi, sillä kaikkien myyntiin päätyvien autojen alkuperä ja todelliset omistussuhteet eivät olleet aina täysin selviä.

Liikkuminen Kaunasissa

Kaunasin keskusta-alue on pieni, eikä siellä liikkumiseen tarvita muuta kuin omat jalat.

Takseja löytyy bussiasemalta ja Laisvesin poikkikaduilta. Taksien lähtöhinta on yleensä 2,50 euroa, ja kilometrihinta 50 sentin kieppeissä.

Raitiovaunuja Kaunasissa ei jostain syystä ole, vaikka ne olisivat täydellinen tapa liikkua matalassa, geometrisen asemakaavan omaavassa kaupungissa.

Aivan viime vuosina Kaunasin kaduilla on alkanut näkyä jo polkupyöriäkin.

Kaunasin hotellit

Kaunasin ehdoton klassikkohotelli on Metropolis. Kukaan Kaunasissa useampia kertoja käynyt tuskin on onnistunut välttymään Metropolikselta – hyvässä ja pahassa.

Metropolis on Kaunasin liettualaisin hotelli ja sijaintikin on mainio Laisvesin poikkikadulla. Hotelli on toden totta komea ilmestys yli sata vuotta vanhassa asussaan. Miinuspuoliakin on: neukkuajan jäljiltä hotellia on rempattu varsin verkkaisesti ja asiakas saakin olla aina vähän varuillaan sen suhteen, saako hän kokonaan remontoidun vai vähän remontoidun vaiko ei-oikeastaan-vielä-yhtään remontoidun huoneen.

Viime käynnin perusteella voi todeta, että aamiaissali alkaa jo olla entisessä loistossaan. Hinta–laatusuhde Metropoliksessa on kohdillaan.

Laisves-kadulla tyylikkäämpi ja modernimpi vaihtoehto on luksushotelli Kaunas.

Varmaa laatua haluava yöpyy Radisson Kaunasissa. 1990-luvun nostalgikot suuntaavat Best Western Santakosiin, sillä se oli aikanaan Kaunasin ensimmäisiä ”länsimaisen tason” hotelleja, ja on pystynyt pitämään laatunsa.

Oiva valinta matkamiehelle ja -naiselle on myös Ibis Kaunas Centre, sillä se sijaitsee bussiaseman yhteydessä.

Kiva edullinen majapaikka on Villa Kaunensis, joka sijaitsee Kaunasin linnan vieressä. Hotelli on hyvä myös autoilijoille: sillä on hyvä, joskin maksullinen parkkipaikka.

Katso tarjoukset Kaunasin hotelleihin.

Matka Kaunasiin

Kaunasiin lentää halpalentoyhtiö Wizzair Turusta.

Bussilla Kaunasiin pääsee Tallinnasta ja Riiasta, tai etelästä päin Saksasta ja Puolasta. Periaatteessa Kaunasiin voi matkustaa myös junalla, mutta suositeltavaa junan käyttö on oikeastaan vain silloin, jos lähtökaupunkina on Minsk Valko-Venäjällä.

Kaunasin ja Vilnan väliä liikennöi pieniä ja ketteriä minibusseja, jotka taittavat matkan noin tunnissa ja velottavat matkasta 5−7 euroa.

Kaunasin bussiasema sijaitsee kaupungin laidalla, reilun viiden minuutin kävelymatkan päässä kauppakeskus Akropoliksesta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi