Riika – opas Baltian kauneimpaan kaupunkiin

Riikan vanhakaupunki (keskellä Tuomiokirkko) nähtynä Pyhän Pietarinkirkon tornista. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Riika on oma suosikkini Baltian pääkaupungeista, tunnustan sen saman tien. Riika vei sydämeni jo ensimmäisellä matkalla, eikä kaupunki ole päästänyt irti. Tasaisin väliajoin iskee kaipuu sen ihanien jugendtalojen keskelle, värien ja koristeiden satumaailmaan, käymään tuijotuskilpailua talojen mahtavien koristepäiden kanssa.

Mitä mahtavat Riian jykevät kivikasvot tuumia? Komeimmillaan ne ovat kuin arkkitehtuurin versio Pääsiäissaaren Moai-patsaista.

800 vuotta vanha Riika ei tietenkään ole pelkkää jugendia: keskustassa on myös tunnelmallinen keskiaikainen vanhakaupunki.

Kauniiden talojen lisäksi Riian kaupunkikuvalle antavat ilmeen useat romanttiset puistot, joiden ansiosta kaupunkia on kutsuttu myös Baltian Pariisiksi.

Tallinnaan verrattuna Riika tuntuu kosmopoliittisemmalta ja suuremmalta. Ja sitä se onkin: 630 000 asukkaan Riika on Baltian suurin kaupunki. Riiassa todella tuntee matkustaneensa ulkomaille.

Matkakohteena Riika sopii loistavasti viikonlopun pikalomalle. Air Balticin lennot Riikaan ovat edulliset (joskus meno-paluun saa vain 50 eurolla!) ja suora lento kestää vain tunnin. Kaupunki on niin omannäköisensä, että jo lyhyt loma Riiassa virkistää.

Tällä sivulla esitellään Riian vanhankaupungin ja keskustan parhaat nähtävyydet sekä hieman syrjäisemmät, nousevat kaupunginosat. Sivun loppupuolella on vinkkejä muun muassa parhaisiin panimobaareihin, yöelämän keskittymiin, taksilla liikkumiseen ja majoitukseen.

Riika – vanhakaupunki

Riian vanhankaupungin laidalla sijaitseva Ruotsalainen portti muistuttaa ruotsalaisten – ja hakkapeliittojen – sotaretkestä. Kuva: Sergei25 / Shutterstock

Riian sydän on keskiaikainen vanhakaupunki (Vecrīga), jossa sijaitsee myös suurin osa kaupungin hotelleista. Tiiviisti rakennetun vanhankaupungin keskus on Tuomiokirkon aukio (Doma laukums).

Luterilainen Riian tuomiokirkko on mahtavan kokoinen, Baltian suurin, mutta sisältä koruton. Nähtävyytenä ovat komeat urut, jotka olivat aikoinaan maailman suurimmat.

Tuomiokirkon vieressä on kaunis jugendtalo, jossa sijaitsee yksi kaupungin ihastuttavimmista hotelleista, Neiburgs. Vastapäätä on mukava – ja selvästi edullisempi – Hotel Justus, jossa on maittava buffet-aamiainen.

Neiburgs-hotellin pääoven koriste. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Vanhankaupungin toinen komea kirkkorakennus on Pyhän Pietarin kirkko, jonka hämmästyttävän siro torni nousee 123 metrin korkeuteen. Ylös pääsee hissillä. Täällä kannattaa käydä ihailemassa keskustan näkymiä yläilmoista – näköalatasanteelta katsoessa edessä aukeaa koko vanhakaupunki, ja moni Riikan maisemapostikorttien kuvista onkin otettu juuri täältä. Paras aika valokuvaamista ajatellen on aamupäivä. Kirkko avaa ovensa kello 10.

Mustapäiden talo on koristeellinen ilmestys. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Kolmas vanhankaupungin kuuluisa nähtävyys on koristeellinen Mustapäiden talo. Se on saanut nimensä naimattomilta ulkomaalaisilta kauppiailta, niin sanotuilta mustapäiltä, jotka viettivät kiltatalossaan railakkaita juhlia keskiajalla. Rakennus tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa, mutta rakennettiin uudelleen Riian 800-vuotisjuhlaan 2000-luvun alussa. Nykyisin talo toimii museona ja konserttitalona.

1. maailmansodan aikaisten latvialaisten tarkka-ampujien patsas. Taustalla tummanpuhuva Miehitysmuseo. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Mustapäiden talon vieressä on pahaenteisen näköinen musta, moderni kuutio. Rakennuksessa toimii Latvian miehitysmuseo, joka kertoo neuvosto- ja natsimiehityksen ajasta. Vaikuttava näyttely kierretään aikajärjestyksessä: ensin kerrotaan Latvian miehittäneiden natsien hirmuteoista 1941-1944, mutta suurempi osa museosta keskittyy Neuvostoliiton aikaan, joka alkoi toisen maailmansodan lopusta ja jatkui vuoteen 1991 saakka, jolloin Latvia itsenäistyi muiden Baltian maiden kanssa. Miehitysmuseossa opitaan Latvian vastarintaliikkeestä, neuvostokoneiston julmuudesta, kymmenien tuhansien latvialaisten karkottamisesta Siperian vankileireille, sekä lopulta tiestä itsenäisyyteen Neuvostoliiton hajotessa.

Miehitysmuseo keskittyy Neuvostoliiton aikaan. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Vanhankaupungin jugendtalot

Vanhassa kapungissa on myös jugendtaloja. Näistä kauneimpia on niin sanottu Miss Art Nouveau, joka sijaitsee Tuomiokirkon aukion kupeessa (Smilšu iela 2). Nimi tulee siitä, että rakennus on voittanut jugendrakennusten kauneuskiöpailun. Taloa koristava naisatlas onkin kerrassaan hemaiseva.

Kissataloa koristaa vihainen kissapatsas. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Toinen kuuluisa jugendtalo on Kissatalo, Kaku nams (Meistaru iela 10/12), jonka kattoa koristaa vihaiselta näyttävä kissapatsas. Ainakin tarinan mukaan talon rakennuttaja halusi katolle kissan heristelemään takamustaan naapurissa olevalle Kiltatalolle, jonka jäseneksi hän ei ollut päässyt.

Saman kadun päässä on Ruutitorni, joka käy nähtävyydestä sekin. Pyöreä torniin viereen on restauroitu pätkä kaupunginmuuria, jollainen kiersi kaupunkia 1800-luvun puoliväliin saakka. Tornissa toimii Latvian sotamuseo.

Vapauden muistomerkki

Riika Vapaudenpatsas
Riian Vapauden muistomerkki ei jaa enää menolippuja Siperiaan. Kuva: Priyank / Unsplash

Vanhaakaupunkia rajaavat Väinäjoki (Daugava) ja Bastejkalnan puisto, jossa katse kiinnittyy komeaan Vapauden muistomerkkiin. Se pystyttiin vuonna 1935 Latvian vapaussodassa (1918–1920) kaatuneiden muistoksi.

Neuvostoaikana muistomerkkiä kutsuttiin tragikoomisesti vitsaillen matkatoimistoksi; sen äärelle kukkia laskeneet kansalaiset saivat saman tien yhdensuuntaisen menolipun Siperiaan.

42 metriä korkean monumentin huipulla on vapaudenjumalatar Milda. Jalustassa olevat patsaat kuvaavat Latvian kulttuuria ja historiaa.

Aivan Vapauden muistomerkin vieressä on upea Merkela Loft Apartment. Sijainti on erinomainen: täältä käsin on helppo kuljeskella niin vanhankaupungin kujilla kuin uudemman keskustan jugendkaduilla.

Samanalaisesta sijainnista pääsee nauttimaan Ruutitornin vieressä olevassa, edellistä tyylikkäämmässä Radisson Hotel Old Town Rigassa.

Riian ooppera ja baletti

Vapaudenpatsaan vieressä oleva kaunis rakennus on Riian kansallisooppera, jota ei kannata ihailla vain ulkoa. Riian baletti kun nauttii maailmanmainetta – Riian balettikoulusta ovat tulleet Mihail Baryshnikov ja monet muut baletin supertähdet. Varaa siis liput esitykseen.

Esplanade-puisto ja Latvian taidemuseo

Latvian kansallinen taidemuseo esittelee latvialaista taidetta aina nykypäivään asti. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Heti Bastejkalnan puiston vieressä on toinenkin puisto, Esplanade, jonka reunalla on Latvian kansallinen taidemuseo. Suomen Ateneumia vastaava museo esittelee Latvialaista taidetta aina nykypäivään asti, ja perusnäyttelyn lisäksi paikassa on myös vaihtuvia näyttelyitä.

Vaikka latvialaiset taiteilijat eivät olisikaan ennestään tuttuja, on heidän taiteensa hyvin mielenkiintoista. Taiteilijoista lumoavimpia on nuorena tuberkuloosiin kuollut Kārlis Padegs. Erityisen laajasti esillä on Latvian kansallistaitelijaksi kutsuttu Janis Rozentāls, jonka kansallisromanttisissa teoksissa näkyy myös Edefeltin ja Gallen-Kallelan vaikutus. Rozentāls avioituikin suomalaisen kanssa ja asui elämänsä viimeiset vuodet Helsingissä.

Museon edestä kannattaa kulkea pitkin Elizabetes ielaa Alberta ielalle. Katujen varrella Riian jugendrakennukset ovat kauneimmillaan.

Alberta iela – Riian paras jugendkatu

Alberta ielan talot kuuluvat Riian koristeellisimpiin. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Toista yhtä koristeellista kaupunkia ei maailmassa ole. Riiassa on yli 800 jugendtaloa – enemmän kuin missään muualla maailmassa. Se tekee Riiasta maailman jugendin, tai ranskalaisittain art nouveaun, pääkaupungin.

Kaupungin ainutlaatuisuuden on tunnustanut myös Unesco, joka on nimennyt Riian historiallisen keskustan maailmanperintökohteiden joukkoon. Unescon mukaan Riian jugendarkkitehtuuri on vertaansa vailla koko maailmassa.

Etenkin Alberta iela on kuin kadun muodon saanut taidenäyttely. Näkymiä hallitsevat Riian kuulusimman arkkitehdin, Mikhail Eisensteinin, todella yltiökoristeelliset talot. Arkkitehdin poika Sergei Eisenstein kunnostautui hänkin taiteiden alalla – hänestä tuli Neuvostoliiton kuuluisin elokuvaohjaaja.

Alberta ielalla sijaitsee Riian Jugendmuseo, jossa voi syventää tuntemustaan kaupunkiin vaikuttaneesta jugendtyylistä.

Riian Jugendmuseon talo on varsinainen katseenvangitsija. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Jugend-taloja rakennettiin Riiassa 1900-luvun alussa, kun kaupunki kasvoi ja teollistui vauhdilla. Kaikkiaan kolmasosa keskustan rakennuksista edustaa jugendia eli art nouveau’ta. Latvian jugend sai vaikutteita myös Suomesta, ja kansallisromanttiset motiivit ovatkin vahvasti läsnä.

Jos haluaa asua näissä upeissa jugend-taloissa, on sekin mahdollista. Alberta ielalla on Art Nouveau Masterpice Experience ja kulman takana Strelnieku ielalla Art House Ars Vivendi. Sitä vastapäätä kannatta poiketa boheemiin Art Cafe Siennaan, jonka tarjoilija käyttäytyy niin kohteliaasti, että sopisi paremmin hienon ranskalaisravintolan hovimestariksi.

Kulman takana Strelnieku ielasta on komea, uusgoottinen rakennus, jossa toimii edullinen Monika Centrum Hotels. Sijainti on paljon rauhallisempi ja paikallisempi kuin vanhassa kaupungissa, silti riittävän keskeinen.

Centrs – Riian ”uusi” keskusta

Riika jugend
Kaikkien jugend-talojen julkisivut eivät muistuta kermakakkua. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Alberta iela sijaitsee Riian uuden ”keskustan”, eli 1900-luvun vaihteessa rakennetun Centrsin, laidalla. Myös Centrs on täynnä jugendtaloja, mutta niiden joukossa on monenlaista muutakin rakennusta. Tunnelma on vähemmän uljas kuin Alberta ielan nurkilla, mutta myös täällä kannattaa kuljeskella ja bongailla rakennuksia.

Sitä mukaa kuin vanha kaupunki on muuttunut yhä enemmän pääosin turistien valtakunnaksi ja satumaailmaksi, on Centrs yhä enemmän se paikallisten keskusta.

Majoituksen hinta–laatutaso tapaa olla täällä selvästi vanhaakaupunkia parempi, vaikka välissä on vain kilometrin kävelymatka. Hyvä esimerkki on moderni Park Inn by Radisson. Hotelli sijaitsee Centrsin keskeisimmällä kadulla, Krisjana Barona ielalla, jota pitkin raitiovaunutkin kulkevat.

Saman kadun varrella pienessä funkkiskulmatalossa sijaitsee yksi Riian kahvilaelämän ikiliikkujista. Jo neljännesvuosisadan toiminut Osiriss Cafe tunnetaan myös drinkkibaarina, jossa istuvat oopperaillan jälkeen rinta rinnan Riian kulttuurikerma sekä huippuliikemiehet. Matkailijalle Osiriss tarjoaa hyvän kahvin ja leivonnaisten lisäksi ohella kurkistuksen 1990-luvun Riikaan, sillä paikan sisustus on pidetty käytännöllisesti katsoen samana alusta alkaen.

Kannattaa käydä myös kulman takana mukavan Blaumanan varrella sijaitsevassa Innocentissa. Se oli pitkään riikalaisten suosikkikahvila, joskin nyttemmin vanha maine on hiipumassa.

Pitkän mutta kapeahkon Dzirnavu ielan varrella, melkein hieman piilossa on keskustan moderni ostoskeskus, Galleria Riga, josta ei ole kuin parin korttelin matka Riian parhaaseen englanninkieliseen kirjakauppaan, Roberts Booksiin (Dzirnavu ieala 51, sisäpihan kätkössä).

Keskustasta – kuten muualtakin Riikasta – löytyy hotellien lisäksi suuri määrä vuokrahuoneistoja, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan suorastaan erinomaisia. Moderniksi remontoitu huoneisto sopii mainiosti perheen tai kaveriporukan tukikohdaksi, mutta mukana on myös monta romanttista vaihtoehtoa pariskunnille.

Katso tarjoukset Riikan huoneistoihin.

Keskustori – paras paikka ostoksille

Keskustorin zeppeliinihallit nähtynä Stalinin hampaan näköalatasanteelta. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Riiassa riittää myös ostoskeskuksia, mutta kaupungin klassisin paikka shoppailla on keskustori, jonka komeat, art deco -tyyliset kauppahallit avattiin vuonna 1930. Silloin ne olivat maailman suurin ja modernein kauppapaikka.

Toisen maailmansodan aikana saksalaiset käyttivät kaartuvakattoisia rakennuksia zeppelinihalleina.

Tarjolla on kaikkea mahdollista second hand -tavaroista paikallisiin herkkuihin. Etenkin kalatori on ällistyttävän laaja ja kattava, joten kannattaa ostaa maistiaiseksi vaikkapa savustettua ruijanpallasta ja muita herkkuja. Torin food court -osasta saa edullisia pikaruoka-annoksia kuten pelmeneitä ja gruusialaisia hatsapuri-piirakoita.

Keskustorin kalatiskit saavat veden kielelle. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Keskustori sijaitsee vanhankaupungin lähellä rautatieaseman takana. Hieman edempänä taivasta kohti kohoaa katseet vangitseva neuvostopilvenpiirtäjä, Stalinin hammas.

Latvian tiedeakatemia – nouse Stalinin hampaaseen

Riika Stalinin pilvenpiirtaja
Latvian tiedeakatemia eli Stalinin hammas. Sisällä pääsee käymään näköalatasanteella. Kuva: Darya Tryfanava / Unsplash

Riikaa koristaa tai kauhistaa samanalainen stalinistinen pilvenpiirtäjä kuin montaa muutakin entistä Neuvostoliiton pääkaupunkia. Stalinin hampaaksikin kutsuttu rakennus toimii Latvian tiedeakatemian käytössä.

Pilvenpiirtäjän 17 kerroksessa on näköalatasanne 65 metrin korkeudessa. Hissillä pääsee 15. kerrokseen, ja kaksi viimeistä kerrosta on käveltävä. Torni on avoinna kello 10–22.

Maskavas Forštate – Riian pahamaineinen kaupunginosa

Riika kaupunginosa
Moskovan korttelit on vähän kuin Tallinnan Kalamaja – kauan aikaa sitten.

Jos Riika on jo sangen tuttu entuudestaan, niin on aika tutustua Maskavas Forštateteen eli Moskovan lähiöön, joka alkaa heti Keskustorin ja Stalinin hampaan vierestä. Nimensä kaupunginosa on saanut siitä, että sen kautta kulki aikoinaan valtatie Moskovaan.

Natsimiehityksen aikana Maskačkasta tehtiin Riian ghetto. Juutalaisten vainosta muistuttavat Gogola ielan eli Gogolin kadun varrella olevat synagogan rauniot sekä Holokaustimuseo.

Holokaustimuseossa on entisöity rakennus Riikan juutalaisghetosta. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Aika lailla ränsistynyt Maskačka tunnetaan hieman pahamaineisena paikkana, mutta kyllä täälläkin uskaltaa kulkea ainakin päiväsaikaan. Talot ovat vanhoja ja matalia ja mukaan mahtuu puutalojakin. Alueen sydämessä on söpön puukirkon aukio, jonka laidalla on mukava Hanza Hotel – erinomainen majapaikka oman tiensä kulkijoille!

Tunnelma Moskovan lähiössä on kuin hetki neuvostoliiton luhistumisen jälkeen, mutta odota vaan, tästä tulee vielä Riian seuraava hipsterikeskus!

Miera iela – Riian trendikäs kaupunginosa

Tallinas kvartala on rouhea baarialue. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Riian trendikkäin katu on Miera iela, eli suomeksi Rauhankatu, joka sijaitsee 20 minuutin kävelymatkan päässä vanhankaupungin pohjoispuolella. Nopeammin sinne pääsee ratikalla numero 11 tai Bolt-taksilla.

Miera iela nousi maailmanmaineeseen, kun Skyscanner-sivusto nimesi muutama vuosi sitten korttelit yhdeksi maailman johtavista hipsterialueista.

Miera-katu herää eloon kesäisin, ja talviaikaankin viikonloppuisin, jolloin sinne kerääntyy – turistien lisäksi − paikallisia latvialaisia luovien alojen edustajia.

Kadun varrella on jatkuvasti kasvava määrä viihtyisiä kahviloita, baareja ja putiikkeja. Aika moni suuntaa kadulle myös vain flaneeraamaan ja katselemaan muita ihmisiä – joista osa totta tosiaan täyttää hipsterin tuntomerkit käppyräviiksineen ja retrovaatteineen. Osalla jopa saattaa olla hyppysissään pullo muodikasta latvialaista artesaaniolutta, kuten Maldugunsia.

Käsityöoluita tarjoillaan myös Labietis-panimon baarissa, joka on erinomainen lähtöpaikka pidemmillekin baariekskursioille. Labietis sijaitsee vanhoihin tehdasrakennuksiin remontoidussa, Helsingin Teurastamoa muistuttavassa ravintola- ja baarikeskittymässä, josta löytyy viikonloppuisin niin ruokaa, juomaa kuin elävää musiikkiakin.

Toinen, pykälää karumpi baarikeskittymä, löytyy kivenheiton päästä Miera ielan toiselta puolelta. Tallinas kvartala on pikkubaareja pullisteleva alue, jota ympäröivät graffitein ja muraalein peitetyt muurit. Jos menojalkaa vipattaa, tätä baarialuetta ei kannata jättää väliin!

Mieran kahviloista jännittävin on skandinaavisuutta ja jälkineuvostoliittolaista teollisuushallimiljöötä osuvalla tavalla yhdistelevä Rocket Bean Roastery, josta saa hyvän kahvin lisäksi ruoka-annoksia – ja tietysti niitä käsityöoluita.

Mieran kahviloista perinteikkäin on itse asiassa teepuoti, Illuseum, jossa on helppo päästä puheille myös paikallisten kanssa. Virvokkeiden parissa sopii päivitellä yhdessä vaikka sitä, miten kaupallistuneita Riian keskustan laidatkin alkavat olla.

Miera ielan varrella sijaitsee viihtyisä Miera Residence, hyvä valinta etenkin silloin, jos ei ole pakko asua aivan vanhankaupungin vieressä.

Valon linna – Daugavan toisella puolen

Daugava eli Väinäjoki virtaa mahtavana keskustan vierellä. Sen ylittää kolme siltaa, mutta harva matkalainen. Vaan kannattaisiko? Mitä mahtaa olla joen toisella puolen?

Jos luulee vastarannan olevan ruma neuvostolähiö, kannattaa varustautua yllätykseen. Alue tunnetaan nimellä Pārdaugava. Myös tältä puolen löytyy kauniita kortteleita, niin jugendia kuin puutalojakin.

Heti Akmens Tilts -sillan toisella puolen on erikoisen näköinen moderni rakennus, Valon linnaksi kutsuttu Latvian kansalliskirjasto. Nimensä rakennus on saanut vanhasta latvialaisesta kansantarinasta, jonka mukaan Valon linna upposi järveen ja nousee vasta sitten, kun latvialaiset ovat jälleen oman maansa herroja.

Ja kas, siinähän sen seisoo! Aikamoista symboliikkaa.

Neuvostosotilaiden muistomerkki

Kirjastolta on kilometrin eli noin vartin kävely Neuvostosotilaiden muistomerkille – tai oli, kunnes se poistettiin elokuussa 2022. Syytä tuskin pitää arvailla. Nyt muistomerkin paikalla on valtava puisto, joka toivottavasti herää kukoistukseen kesäisin.

Kauppahalli Agenskalns ja ihana Nometna iela

Agenskalns-kauppahalli on moderni ilmestys. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Kilometri lisää kävelyä ja saavutaan komealle, punatiiliselle Agenskalns-kauppahallille. Hieman yllättäen tämä syrjäisempi kauppahalli on zeppeliinihalleissa olevaa Keskustoria modernimpi ja trendikkäämpi.

Yläkerrassa kymmenkunta pikkuravintolaa tarjoaa hatsapureja, bao burgereita, pihvejä ja sushia. Alakerrassa on ruokatori, jossa makkarat, juustot ja halva-pötköt ovat hyvässä järjestyksessä. Alakerrassa on myös kaksi panimokauppaa – Bauskas ja Valmiermuiza – joissa olutharrastajan kannattaa kumota maistiaiset.

Agenskalns-kauppahalli sopii erinomaisesti pysähdyspaikaksi taksimatkalla lentokentän ja keskustan välillä.

Kauppahallin kupeesta alkaa Nometna iela, Pārdaugavan henkinen pääkatu. Se on aivan ihana!

Pitkän mutta kapean kadun varrella vuorottelevat puutalot ja 1900-luvun vaihteen kivitalot. Siellä täällä on kivoja kahviloita ja ruokapaikkoja. Ja hinnat kaukana keskustasta!

Ymmärsit oikein, olemme jo oikeastaan vähän ihastuneet ”Daugavan väärään puoleen”. Jos uskot, että sinulle saattaisi käydä samoin ja olet muutenkin luonteeltasi urbaani tutkimusmatkailija, saatat jopa haluta asua tällä puolen jokea.

Mieleenjäävä majapaikka on motoristien pyörittämä – ja motoristien suosima – Two Wheels. Tunnelmaa voi käydä henkimässä myös majatalon baarissa, vaikkei asumaan aikoisikaan.

Kalncieman lauantaikirppis

Viehättävää aluetta on myös Melnsila- ja Kalnciema-katujen risteys, jonka vanhat puutalot on kunnostettu näteiksi. Täällä pidetään lauantaisin kirpputoria.

Lähitöllä on myös hauskannäköinen 1900-luvun alun vesitorni.

Riika – kylpylät

Riiassa voi yhdistää kaupunkimatkan kylpylälomaan. Kaupungin parhaita kylpylöitä on Wellton Riverside Spa Hotel, joka sijaitsee joenrannassa aivan vanhankaupungin kupeessa.

Hulppea vaihtoehto on One Place 2b, joka sijaitsee trendikkään Miera ielan vieressä. Huoneet on sisustettu todella ylellisiksi.

Lisää kylpylöitä löytyy Riian vierestä Jurmalasta.

Riika ja rantaloma – Jurmalan hiekkarannat

Kesäisin Riika sopii myös rantaloman kohteeksi. Lyhyen ja tunnelmallisen paikallisjunamatkan päässä Riiasta odottavat Jurmalan upeat hiekkarannat.

Jurmalassa on helppo käydä Riiasta päiväretkellä – yöksi ei ole pakko jäädä. Toki Jurmalan yössä on oma tunnelmansa lämpiminä kesäiltoina.

Lue lisää Jurmalasta tai katso tarjoukset Jurmalan majoitukseen.

Päiväretki Riiasta – Salaspilsin keskitysleirin monumentti

Jurmalan ohella Riiasta voi käydä päiväretkellä natsien perustaman Salaspilsin keskitysleirin monumentilla, joka pystytettiin Neuvostoliiton aikana. Ja jos Neuvostoliitossa jokin asia osattiin, niin suureelliset sotamonumentit.

Salaspilskin keskitysleirin rakennuksia ei ole säästynyt, vaan niiden paikalla on monikymmenmetrinen marmoripaasi. Paaden alitse kuljetaan laajalle ruohokentälle, jolla seisoo kirkontornin korkuisia ihmispatsaita. Patsaat esittävät kärsiviä juutalaisia ja urheita neuvostosotilaita.

Lue lisää Latvian parhaista matkakohteista.

Riian kahvilat

Kuten Baltian pääkaupungille soveliasta onkin, on Riiassa myös kahvilatarjonta Baltian monipuolisinta. Kahviloita Riiassa höyryää joka kadunkulmalla, ja parhaimmilla kaksi, tai kolmekin. Ne myös vaihtavat liukkaasti sisustustaan ja nimeäänkin, ja aivan yhtä liukkaasti vaihtavat nuoret riikalaiset omia suosikkikahviloitaan.

Riian varsinainen kahvilainstituutio on Double Coffee, kotimainen kahvilaketju, joka on laajentanut maan rajojen ulkopuolellekin, kuten Ukrainan Kiovaan.

Riiassa on tapahtunut niin kahviloiden kuin muidenkin liiketoimien osalta sama kehitys kuin vaikkapa Tallinnassa eli yrittäjät ovat siirtyneet pois vanhasta kaupungista, joka yhä selkeämmin on enää vain turisteille suunnattu oma satumaailmansa.

Kahviloistakin kiinnostavimmat löytyvät nyt vanhan kaupungin ulkopuolelta, suurelta osin siksikin, että liiketilojen vuokrat ovat siellä matalammat ja pysäköintitilaa autoille on enemmän. Kahviloiden metsästykseen ovat Centrsin korttelit ja Miera iela.

Riian panimobaarit

Panimobaarissa kannattaa tilata maistelulautanen, jonka oluet voi valita listalta itse. Riika, Latvia. Kuva: Ville Palonen

Riikassa on monta olutbaaria, joissa voi maistella paikallisten pienpanimoiden luomuksia. Hintataso on Suomeen verrattuna maltillinen: 0,4 gose, smoky ale tai vastaava erikoisherkku maksaa 4-7 euroa ja yleensä 0,25 pikkulasi irtoaa 2,5-3,5 eurolla. Joissain paikoissa tarjolla on muutaman pikkulasin maistelulauta (beer flight). 

Pienpanimobaareissa juomalista vaihtuu tiuhaan; tällä viikolla hanassa tarjottu kookos-mango-gose voi olla niin harvinaista erää, ettei sitä pääse maistamaan uudestaan enää ikinä! Toisaalta pienpanimoiden parhaita klassikkojuomia myydään tölkeissä – myös mukaan, jos ei kaikkea jaksa kokeilla yhdeltä istumalta.

Alla esitellään muutama suositeltava panimobaari ja taproom erikoisimpien oluiden ystäville.

Kakis Maisa (Torna iela) on Riikan vanhankaupungin kenties edullisin baari, josta saa latvialaisten pienpanimoiden maistelulaudan. Viiden pikkulasin setti maksaa vain 7,5 euroa ja valittavana on miltei 20 olutta. Kellaribaari itsessään ei ole erikoisen tunnelmallinen, mutta sopii hyvin vähän keskittyneempään maisteluun.

Beera (Gertrudes iela) on pesunkestävä hipsteribaari, jonka hanoissa oluet vaihtuvat tiuhaan. Sijainti keskustassa on sen verran hyvä, että ohi tulee käveltyä ennemmin tai myöhemmin.

Alus Muiza on Beeran vieressä sijaitseva edullisempi ja siksi eläväisempi baari, jonka hanoista löytyy varsin kelvollisia juomia – ainakin loppuillasta ne maistuivat mainolle!

Nurme Bar (Avotu iela) on kenties hipsterein olutbaari, joka Riikasta löytyy. Pikkuruinen paikka on sisustettu eriparisilla kulahtaneilla tuoleilla ja pöydillä, valaistus hoituu kynttilöillä ja valtavalla kristallikruunulla. Taajaan vaihtuvat hanaoluet ovat ilahduttavan seikkailullisia, ja oman kokemuksen perusteella Nurmen oluiden joukossa on useampiakin timantteja. Ruokaa (tuhteja burgereita ja läskejä ribsejä) voi tilata naapurin pikkuruisesta Wildboar Burgerista, josta ne kiikutetaan baaripöytään.

Muutaman korttelin päässä on entisöidyssä teollisuusrakennuksessa toimiva Nurme Brewery & Taproom, josta löytyy isompi olutravintola. Sen vieressä on keikkapaikka Laska V21.

Samalla kadulla Nurme Barin kanssa on monta muutakin baaria. Yksi erikoisemmista on sivukadulla oleva Aleponija (Ernesta Birznieka-Upīša iela 22). Ulkona ei ole kylttiä ja sisäänkäynti on nurkan takana piilossa. Vanhassa puutalossa toimiva hämyinen baari on selvästi taideopiskelijoiden kantapaikka, ja tiskillä kelpaa vain käteinen. Ei tämä mikään panimobaari ole, mutta kiinnostava siitä huolimatta.

Riian hintataso

Latvian valuutta on euro. Hintataso Riiassa on Suomea edullisempi, nyrkkisääntönä ravintolat ovat Riiassa 20–30 prosenttia Suomea edullisemmat.

Kortin lähimaksu toimii joka paikassa. Käteistä tarvitaan ainoastaan ruokatorilla ja kenties ravintolassa tipatessa. Latviassa ei ole mikään pakko jättää juomarahaa, mutta isomman ravintolalaskun voi halutessaan pyöristää 5-10% ylöspäin.

Liikkuminen Riiassa – ota Bolt!

Riian keskusta-alueella kävelee helposti paikasta toiseen. Pitemmät matkat voi taittaa bussilla, raitiovaunulla tai johdinautolla, jotka kulkevat aamuviidestä kello yhteen yöllä. Julkisen liikenteen matkaliput maksavat vain runsaan euron.

Helpoin tapa liikkua ympäri Riikaa on taksi – tarkemmin ottaen Bolt-taksisovellusta käyttämällä. Virolainen Bolt toimii kuin Uber (jonka takseja ei Latviassa ole): sovelluksella tilataan taksi ja matkan hinnan näkee etukäteen. Kuljettajan kanssa ei tarvi kommunikoida tai säätää vaihtorahojen kanssa, vaan sovellus veloittaa matkan automaattisesti luottokortilta ja lähettää kuitin sähköpostiin. Riikassa parin kilometrin Bolt-kyyti maksaa noin 3-5 euroa, ja takseja on niin runsaasti ettei niitä tarvi odottaa kuin pari minuuttia.

Kyydin jälkeen sovellus pyytää arvostelua kuljettajasta. Jos kaikki sujui hyvin, anna täydet 5 tähteä. Halutessasi voit myös tipata euron tai pari yhdellä painalluksella.

Lennot Riikaan

Riikaan on edullisia lentoja Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Suoria lentoja Riikaan on niin Finnairilla kuin Airbalticillakin.

Riian lentokenttä (RIX) on latvialaisen AirBalticin kotikenttä.

Riian lentokentältä keskustaan

Riian lentokenttä (RIX) sijaitsee 13 kilometrin päässä keskustasta. Riian lentokentältä pääsee keskustaan bussilla numero 22. Matka kestää puolisen tuntia ja maksaa reilun euron. Bussilipun voi ostaa suoraan kuljettajalta.

Lentokentältä voi myös ostaa 24 tuntia voimassa olevan lipun (5 euroa) Riian julkisiin kulkuvälineisiin.

Bolt-taksi lentokentältä vanhaankaupunkiin maksaa noin 10 euroa. Boltin kyytiinottamispaikka on parkkipaikalla suoraan lentokentän pääoven edessä.

Risteilyt Riikaan ja Riian satamasta keskustaan

Riian matkustajasatamasta on kilometrin verran matkaa vanhankaupungin reunalle eli sen kävelee reilussa 10 minuutissa, vaikkapa Väinäjoen rantaa tai pitkin Citadeles ielaa, jos kaipaa joenvarren sijaan keskustanäkymiä.

Riika – hotellit

Suurin osa Riian hotelleista sijaitsee vanhassa kaupungissa tai lyhyen kävelymatkan päässä. Yksi keskustan tyylikkäimmistä hotelleista on ihanassa vanhassa talossa sijaitseva Hotel Dome.

Mukava edullinen hotelli aivan vanhan kaupungin sydämessä on esimerkiksi siisti Rixwell Hotel Konventa Seta.

Aivan Vapauden muistomerkin vieressä on upea Merkela Loft Apartment.  Yhtä hyvästä sijainnista pääsee nauttimaan Ruutitornin vieressä olevassa Radisson Hotel Old Town Rigassa.

Riian hotellien moderneja klassikoita on Radisson Blu Latvija, jonka 26. kerroksen baarista kannattaa käydä katsomassa Riikaa korkeuksista, vaikkei hotellissa asuisikaan.

Kaupungin parhaita kylpylöitä ovat Wellton Riverside Spa Hotel ja One Place 2b.

Katso tarjoukset Riian hotelleihin.

Riika – kokemuksia

Riiasta kirjoitti kaupungille jo ajat sitten sydämensä menettänyt matkailutoimittaja Antti Helin. Kirjoittamiseen ovat osallistuneet myös Baltian-maihin erikoistunut toimittaja Sami Lotila ja olutharrastaja Ville Palonen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

6 KOMMENTIT

  1. Riian läpi virtaa joki Daugava. Jos ruvetaan suomentamaan ulkolaisia kohteita niin Ruotsin suurimmat järvet ovat Vetteri, Venneri, Jalmari ja Maalari.

    • Kommentti saa miettimään, että saammeko kuitenkin puhua Niilistä ja Tonavasta, vai pitäisikö niistäkin samalla logiikalla käyttää alkuperäistä nimeä ja jos niin, niin minkämaalaista? Molemmat kun virtaavat useiden maiden läpi niillä on eri nimet eri kielillä. Totta toki on, ettei Väinäjoki ole yhtä yleisesti suomen kielen käytössä kuin edelliset. Silti esimerkiksi Wikipedia käyttää juuri Väinäjokea.

  2. Tuttavamme oli ajanut satamasta taksilla aseman lähelle hotelliin ja ihmetellyt mittarin hurjaa raksutusta ja lopulta summa oli 13€. BOLT appia käyttäen taksikyyti olis maksanut n. 4€ ja sehän kertoo jo etukäteen mitä matka maksaa ja koska taksi saapuu. Toimii hienosti näissä ”itäblokin” maissa.

  3. Miten riian satamasta pääsee keskustaan? Onko kävelymatka? Tulen elokuussa 2020 silja serenadella. On mahdollisuus bussikyytiin mutta ajattelin että voin kävelläkin.

    • Kiitos kysymästä! Riian matkustajasatamasta on kilometrin verran matkaa vanhankaupungin reunalle eli sen kävelee 10 minuutissa, vaikkapa Väinäjoen eli Daugavan rantaa tai Citadeles ielaa, jos kaipaa joenvarren sijaan keskustanäkymiä.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi