Riika – jugendtyylin kaunein kaupunki

Pietarinkirkko torneineen hallitsee Riian vanhaakaupunkia. Kuva: RossHelen / Shutterstock

Tunnustan tämän ihan suoraan: Riika on oma suosikkini Baltian pääkaupungeista. Riika vei sydämeni jo ensimmäisillä Riian-matkoilla, eikä kaupunki ole päästänyt irti. Tasaisin väliajoin iskee kaipuu Riian ihanien jugendtalojen keskelle, värin ja koristeiden satumaailmaan, käymään tuijotuskilpailua Riian jugendtaloja koristavien päiden kanssa.

Mitä mahtavat jykevät kivikasvot tuumia? Parhaimmillaan Riian jugendkoristelut ovat kuin arkkitehtuurin versio Pääsiäissaaren Moai-patsaista.

Riika on kivikasvojen kaupunki.

Toista yhtä koristeellista kaupunkia ei maailmassa ole. Riiassa on yli 800 jugendtaloa – enemmän kuin missään muualla maailmassa. Se tekee Riiasta maailman jugendpääkaupungin.

Riika ei tietenkään ole pelkkää jugendia: Riian 800 vuotta vanha kaupunki on jo itsessään hieno keskiaikainen kaupunkikokonaisuus. Mutta entistä hienomman siitä tekevät jugendtalot, joiden koristeellisuus kohtaa ihanasti keskiajan.

Kauniiden talojen lisäksi Riian kaupunkikuvalle antavat ilmeen useat romanttiset puistot, joiden ansiosta Riikaa on kutsuttu myös Baltian Pariisiksi.

Keskiaikaisilla mukulakivikaduilla on tunnelmaa. Kuva: Sergei25 / Shutterstock

Riian historiallisen keskustan ainutlaatuisuuden on tunnustanut myös Unesco, joka on nimennyt Riian historiallisen keskustan maailmanperintökohteiden joukkoon. Unescon mukaan Riian jugendarkkitehtuuri on vertaansa vailla koko maailmassa.

Tallinnaan verrattuna Riika tuntuu kosmopoliittisemmalta ja suuremmalta. Ja sitä se onkin: 700 000 asukkaan Riika on Baltian suurin kaupunki. Riiassa tuntee matkustavansa ulkomaille.

Riika on loistava matkakohde jo viikonlopun pikalomalle. Lennot Riikaan ovat edulliset ja kaupunki on niin omannäköisensä, että jo lyhyt loma Riiassa jättää ihanat muistot. Suosittelemme!

Riika – kaupunginosat

Väinäjoki (Daugava) virtaa Riian halki. Kuva: Alex Tihonovs / Shutterstock

Riika on Baltian suurin kaupunki. Matkailijoiden mielenkiinto keskittyy Riiassa yleensä kuitenkin varsin pienelle alueelle: Riian vanhaan kaupunkiin (Vecrīga) ja sen pohjoispuolella lyhyen kävelymatkan päässä olevaan jugendkaupunginosaan, etenkin kadun Elizabetes iela ja sen viereisten katujen varrelle.

Aivan koko aikaa ei kannata kuitenkaan viettää vain Riian vanhassakaupungissa ja jugendkaduilla.

Trendikkäintä Riikaa on keskustan reunalla sijaitseva Miera iela eli Rauhan katu, jonka varrella on kekseliäitä kahviloita, gallerioita ja putiikkeja. Miera ielan lähellä sijaitsee viihtyisä ja erittäin edullinen City Hotel Teater Riga, hyvä valinta etenkin silloin, jos ei ole pakko asua aivan vanhan kaupungin vieressä (vanhaan kaupunkiin on hotellista 20 minuutin kävely).

Varsin edullisesti Riiassa pääsee tosin asumaan vanhankaupungin sydämessäkin, vaikkapa kekseliäästi sisustetussa Justuksessa tai pelkistetyn siistissä Kolonna Hotel Brigitassa.

Riika – nähtävyydet

Riika on tunnetaan tunnelmallisesta vanhastakaupungista. Kuva: RossHelen / Shutterstock

Riian upein nähtävyys on kaupungin arkkitehtuuri. Riian-matkasta nauttii parhaiten vaeltelemalla ympäriinsä vanhassa kaupungissa, rentoutumalla Vapauden muistomerkin koristamassa puistossa ja flaneeraamalla kauneimmilla jugendkaduilla Elizabetes ja Alberta iela.

Riian vanhankaupungin näkymiä kannattaa käydä ihailemassa Pyhän Pietarin kirkosta, jonka torni nousee 123 metrin korkeuteen.

Kapealta kujalta näkyy Pietarinkirkko. Kuva: Roman Babakin / Shutterstock

Museoiden ystäville on tarjolla muutama erityisen mielenkiintoinen museo kuten Jugend-museo, Latvian kansallinen taidemuseo ja Latvian miehitysmuseo.

Hyvin toisenlaisiin tunnelmiin johdattaa kolmen tunnin englanninkielinen kävelykierros Riian neuvostoajan jäljille.

Riian ooppera ja baletti

Riian vapaudenpatsaan vieressä Bastejkalna parks -puistossa sijaitsevaa Riian kansallisoopperan kaunista rakennusta ei kannata ihailla vain ulkoa, vaan varata liput myös esitykseen. Etenkin Riian baletti nauttii maailmanmainetta – Riian balettikoulusta ovat tulleet Mihail Baryshnikov ja monet muut baletin supertähdet.

Riika ja rantaloma – Jurmalan hiekkarannat

Kesäisin Jurmalan hiekkarannoilla riittää vilinää. Kuva: Roman Babakin / Shutterstock

Kesäisin Riika sopii myös rantaloman kohteeksi. Lyhyen ja tunnelmallisen paikallisjunamatkan päässä Riiasta odottavat Jurmalan upeat hiekkarannat. Jurmalassa on helppo käydä Riiasta päiväretkellä – yöksi ei ole pakko jäädä.

Toki Jurmalan yössä on oma tunnelmansa lämpiminä kesäiltoina. Katso tarjoukset Jurmalan hotelleihin.

Päiväretkiä Riiasta

Jurmalan ohella Riiasta voi käydä päiväretkellä natsien perustaman Salaspilsin keskitysleirin monumentilla, joka pystytettiin Neuvostoliiton aikana. Ja jos Neuvostoliitossa jokin asia osattiin, niin suureelliset sotamonumentit.

Salaspilskin keskitysleirin rakennuksia ei ole säästynyt, vaan niiden paikalla on monikymmenmetrinen marmoripaasi. Paaden alitse kuljetaan laajalle ruohokentälle, jolla seisoo kirkontornin korkuisia ihmispatsaita. Patsaat esittävät kärsiviä juutalaisia ja urheita neuvostosotilaita.

Salaspilsille joutuu matkaamaan omatoimisesti. Opastetuilla kierroksilla pääsee Riiasta sen sijaan Latvian kuuluisimpiin kuuluvalle nähtävyydelle, suurelle Rundalen palatsille, jota on kutsuttu myös Baltian Versailles’ksi.

Riika – ostokset

Riian klassisin ostospaikka on Riian keskustori, joka sijaitsee komeissa 1930-luvun zeppelin-halleissa.

Riika – hotellit

Suurin osa Riian hotelleista sijaitsee vanhassa kaupungissa tai lyhyen kävelymatkan päässä. Yksi Riian rakastetuimmista hotelleista on ihanassa vanhassa talossa sijaitseva Hotel Dome, joka tunnetaan myös pienestä ja viehättäväst kylpylästään.

Jos taas haluaa asua Riian henkeen sopivasti jugendtalossa, parempaa paikkaa ei olekaan kuin aivan vanhan kaupungin sydämessä sijaitseva Hotel Neiburgs.

Europa Royale Riga -hotelli tarjoaa puolestaan kohtuuhintaan romanttista tunnelmaa lyhyen kävelyn päässä vanhastakaupungista.

Riian hotellien moderneja klassikoita on Radisson Blu Latvija, jonka 26. kerroksen baarista kannattaa käydä katsomassa Riikaa korkeuksista, vaikkei hotellissa asuisikaan.

Katso tarjoukset Riian hotelleihin.

Riian hintataso

Latviassa on käytössä euro. Hintataso Riiassa selvästi Suomea edullisempi, nyrkkisääntönä ravintolat ovat Riiassa 25–50 prosenttia Suomea edullisemmat. Oluen saa vanhassakaupungissakin yleensä noin kolmella eurolla.

Erityisen edullista on julkisen liikenteen käyttäminen: matkaliput maksavat 1,15 euroa.

Liikkuminen Riiassa

Moderni raitiovaunu Riiassa. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock

Riian keskusta-alueella kävelee helposti paikasta toiseen. Pitemmät matkat voi taittaa bussilla, raitiovaunulla tai johdinautolla, jotka kulkevat aamuviidestä kello yhteen yöllä.

Riian takseista luotettavimpiin kuuluvat vihreät Baltic Taxit.

Riian lentokentältä keskustaan

Riian lentokenttä (RIX) sijaitsee 13 kilometrin päässä keskustasta. Riian lentokentältä pääsee keskustaan bussilla numero 22. Matka kestää puolisen tuntia ja maksaa reilun euron. Bussilipun voi ostaa suoraan kuljettajalta.

Lentokentältä voi myös ostaa 24 tuntia voimassa olevan lipun (5 euroa) Riian julkisiin kulkuvälineisiin.

Taksi Riian lentokentältä keskustaan maksaa noin 15 euroa.

Lennot Riikaan

Riikaan on edullisia lentoja Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Suoria lentoja Riikaan on niin Finnairilla kuin Airbalticillakin.

Riian lentokenttä on latvialaisen AirBalticin kotikenttä.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Riikaan.

Riian matkat

Helpoimmilla matkajärjestelyillä pääsee, jos varaa valmiin lennot+hotellit-matkapaketin. Tällöin etenkin hotellin hinnasta saa usein hyvän tarjouksen.

Edullinen matkapaketti Riikaan maksaa alkaen 138 euroa. Lähdöt Helsingistä.

Suosittuja ovat myös Ikaalisten matkatoimiston matkapaketit, joihin sisältyvät laivamatkat Helsinki-Tallinna-Helsinki, bussikuljetukset Tallinna-Riika-Tallinna ja hotelliyöpymiset Riiassa.

Riika-risteilyt

Kesäisin Suomesta tehdään Riikaan myös risteilyjä, yleensä muutaman kerran kesässä. Maissa ollaan tavattu olla kahdeksan tuntia, missä ajassa ehtii saada varsin hyvän yleiskuvan Riian keskustasta. Lippuja Riian-risteilyille myy esimerkiksi Ikaalisten matkatoimisto.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi