Riika – opas Baltian kauneimpaan kaupunkiin

Tuomiokirkko hallitsee Riian vanhaakaupunkia. Kuva: RossHelen / Shutterstock

Riika on oma suosikkini Baltian pääkaupungeista, tunnustan sen saman tien. Riika vei sydämeni jo ensimmäisellä matkalla, eikä kaupunki ole päästänyt irti. Tasaisin väliajoin iskee kaipuu sen ihanien jugendtalojen keskelle, värien ja koristeiden satumaailmaan, käymään tuijotuskilpailua talojen mahtavien koristepäiden kanssa.

Mitä mahtavat Riian jykevät kivikasvot tuumia? Komeimmillaan ne ovat kuin arkkitehtuurin versio Pääsiäissaaren Moai-patsaista.

800 vuotta vanha Riika ei tietenkään ole pelkkää jugendia: keskustassa on myös tunnelmallinen keskiaikainen vanhakaupunki.

Kauniiden talojen lisäksi Riian kaupunkikuvalle antavat ilmeen useat romanttiset puistot, joiden ansiosta Riikaa on kutsuttu myös Baltian Pariisiksi.

Tallinnaan verrattuna Riika tuntuu kosmopoliittisemmalta ja suuremmalta. Ja sitä se onkin: 700 000 asukkaan Riika on Baltian suurin kaupunki. Riiassa todella tuntee matkustavansa ulkomaille.

Matkakohteena Riika sopii loistavasti viikonlopun pikalomalle. Lennot Riikaan ovat edulliset ja kaupunki on niin omannäköisensä, että jo lyhyt loma Riiassa virkistää.

Tällä sivulla esitellään Riian parhaat kohteet, nähtävyydet ja uudet, nousevat kaupunginosat.

Riika – vanhakaupunki

Riian vanhankaupungin laidalla sijaitseva Ruotsalainen portti muistuttaa ruotsalaisten – ja hakkapeliittojen – sotaretkestä. Kuva: Sergei25 / Shutterstock

Riian sydän on keskiaikainen vanhakaupunki (Vecrīga), jossa sijaitsee myös suurin osa kaupungin hotelleista. Tiiviisti rakennetun vanhankaupungin keskus on Tuomiokirkon aukio.

Luterilainen Riian tuomiokirkko on mahtavan kokoinen, Baltian suurin, mutta sisältä koruton. Nähtävyytenä ovat komeat urut, jotka olivat aikoinaan maailman suurimmat.

Tuomiokirkon vieressä on kaunis jugendtalo, jossa sijaitsee yksi kaupungin ihastuttavimmista hotelleista, Neiburgs. Vastapäätä on mukava – ja selvästi edullisempi – hotelli, kekseliäästi sisustettu Justus.

Kuvassa vasemmalla näkyy Pyhän Pietarinkirkon korkea torni. Oikealla on koristeellinen Mustapäiden talo.  Kuva: Viktar Malyshchyts / Shutterstock

Vanhankaupungin toinen komea kirkkorakennus on Pyhän Pietarin kirkko, jonka hämmästyttävän siro torni nousee 123 metrin korkeuteen. Ylös pääsee hissillä. Täällä kannattaa käydä ihailemassa keskustan näkymiä yläilmoista.

Kolmas kuuluisa nähtävyys on koristeellinen Mustapäiden talo, joka on saanut nimensä naimattomilta ulkomaalaisilta kauppiailta, niin sanotuilta mustapäiltä, jotka viettivät kiltatalossaan railakkaita juhlia keskiajalla. Rakennus tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa mutta rakennettiin uudelleen Riian 800-vuotisjuhlaan 2000-luvun alussa. Nykyisin talo toimii museona ja konserttitalona.

Riika miehitysmuseo
Riian miehitysmuseo on kuin kauneuspilkku joka kruunaa vanhankaupungin kauneuden.

Mustapäiden talon vieressä on pahaenteisen näköinen musta, moderni kuutio. Rakennuksessa toimii Latvian miehitysmuseo, joka kertoo neuvosto- ja natsimiehityksen ajasta.

Vanhassa kapungissa on myös jugendtaloja. Näistä kauneimpia on niin sanottu Miss Art Nouveau, joka sijaitsee Tuomiokirkon aukion kupeessa (Smilšu iela 2). Nimi tulee siitä, että rakennus on voittanut jugendrakennusten kauneuskiöpailun. Taloa koristava naisatlas onkin kerrassaan hemaiseva.

Riika Kissatalo
Kissataloa koristaa vihainen kissapatsas. Kuva: Darya Tryfanava / Unsplash

Toinen kuuluisa jugendtalo on Kissatalo, Kaku nams (Meistaru iela 10/12), jonka kattoa koristaa vihaiselta näyttävä kissapatsas. Ainakin tarinan mukaan talon rakennuttaja halusi katolle kissan heristelemään takamustaan naapurissa olevalle Kiltatalolle, jonka jäseneksi hän ei ollut päässyt.

Saman kadun päässä on Ruutitorni, joka käy nähtävyydestä sekin. Pyöreä torniin viereen on restauroitu pätkä kaupunginmuuria, jollainen kiersi kaupunkia 1800-luvun puoliväliin saakka. Tornissa toimii Latvian sotamuseo.

Vapauden muistomerkki

Riika Vapaudenpatsas
Riian Vapauden muistomerkki ei jaa enää menolippuja Siperiaan. Kuva: Priyank / Unsplash

Vanhaakaupunkia rajaavat Väinäjoki ja Bastejkalnan puisto, jossa katse kiinnittyy komeaan Vapauden muistomerkkiin. Se pystyttiin vuonna 1935 Latvian vapaussodassa (1918–1920) kaatuneiden muistoksi.

Neuvostoaikana muistomerkkiä kutsuttiin tragikoomisesti vitsaillen matkatoimistoksi; sen äärelle kukkia laskeneet kansalaiset saivat saman tien yhdensuuntaisen menolipun Siperiaan.

42 metriä korkean monumentin huipulla on vapaudenjumalatar Milda. Jalustassa olevat patsaat kuvaavat Latvian kulttuuria ja historiaa.

Aivan Vapauden muistomerkin vieressä on upeasti sisustettu Old Riga View Apartment. Sijainti on erinomainen: täältä käsin on helppo kuljeskella niin vanhankaupungin kujilla kuin uudemman keskustan jugendkaduilla.

Samanalaisesta sijainnista pääsee nauttimaan Ruutitornin vieressä olevassa, edellistä tyylikkäämmässä Radisson Hotel Old Town Rigassa.

Riian ooppera ja baletti

Vapaudenpatsaan vieressä oleva kaunis rakennus on Riian kansallisooppera, jota ei kannata ihailla vain ulkoa. Riian baletti kun nauttii maailmanmainetta – Riian balettikoulusta ovat tulleet Mihail Baryshnikov ja monet muut baletin supertähdet. Varaa siis liput esitykseen.

Esplanade-puisto ja Latvian taidemuseo

Riika taidemuseo
Riian taidemuseossa on esillä myös Kārlis Padegsin maalaama teos Madonna ja konekivaari. Kuva: Europeana / Unsplash

Heti Bastejkalnan puiston vieressä on toinenkin puisto, Esplanade, jonka reunalla on Latvian kansallinen taidemuseo. Museo esittelee Latvialaista taidetta aina nykypäivään asti. Kannattaa käydä sisällä. Vaikkeivät latvialaiset taiteilijat olisikaan ennestään tuttuja, on heidän taiteensa hyvin mielenkiintoista.

Taiteilijoista lumoavimpia on nuorena tuberkuloosiin kuollut Kārlis Padegs.

Erityisen laajasti esillä on Latvian kansallistaitelijaksi kutsuttu Janis Rozentāls, jonka kansallisromanttisissa teoksissa näkyy myös Edefeltin ja Gallen-Kallelan vaikutus. Rozentāls avioituikin suomalaisen kanssa ja asui elämänsä viimeiset vuodet Helsingissä.

Museon edestä kannattaa kulkea pitkin Elizabetes ielaa Alberta ielalle. Katujen varrella Riian jugendrakennukset ovat kauneimmillaan.

Alberta iela – Riian paras jugendkatu

Riika on kivikasvojen kaupunki. Tämä upea jugendrakennus sijaitsee osoitteessa Elizabetes iela 10b.

Toista yhtä koristeellista kaupunkia ei maailmassa ole. Riiassa on yli 800 jugendtaloa – enemmän kuin missään muualla maailmassa. Se tekee Riiasta maailman jugendin, tai ranskalaisittain art nouveaun, pääkaupungin.

Kaupungin ainutlaatuisuuden on tunnustanut myös Unesco, joka on nimennyt Riian historiallisen keskustan maailmanperintökohteiden joukkoon. Unescon mukaan Riian jugendarkkitehtuuri on vertaansa vailla koko maailmassa.

Etenkin Alberta iela on kuin kadun muodon saanut taidenäyttely. Näkymiä hallitsevat Riian kuulusimman arkkitehdin, Mikhail Eisensteinin, todella yltiökoristeelliset talot. Arkkitehdin poika Sergei Eisenstein kunnostautui hänkin taiteiden alalla – hänestä tuli Neuvostoliiton kuuluisin elokuvaohjaaja.

Alberta ielalla sijaitsee Riian Jugendmuseo, jossa voi syventää tuntemustaan kaupunkiin vaikuttaneesta jugendtyylistä.

Jugend-taloja rakennettiin Riiassa 1900-luvun alussa, kun kaupunki kasvoi ja teollistui vauhdilla. Kaikkiaan kolmasosa keskustan rakennuksista edustaa jugendia eli art nouveau’ta. Latvian jugend sai vaikutteita myös Suomesta, ja kansallisromanttiset motiivit ovatkin vahvasti läsnä.

Kulman takana Alberta ielasta on komea, uusgoottinen rakennus, jossa toimii edullinen Monika Centrum Hotels. Sijainti on paljon rauhallisempi ja paikallisempi kuin vanhassa kaupungissa, silti riittävän keskeinen.

Centrs – Riian ”uusi” keskusta

Riika kirjakauppa
Dzirnavu ielan sisäpihalla keskustassa sijaitseva Roberts Books on Riian parhaita englanninkielisiä kirjakauppoja. Kuva: Krists Luhaers / Unsplash

Alberta ielan sijaitsee Riian uuden ”keskustan”, eli 1900-luvun vaihteessa rakennetun Centrsin, laidalla. Myös Centrs on täynnä jugendtaloja, mutta niiden joukossa on monenlaista muutakin rakennusta.

Tunnelma on vähemmän uljas kuin Alberta ielan nurkilla, mutta myös täällä kannattaa kuljeskella ja bongailla rakennuksia.

Sitä mukaa kuin vanha kaupunki on muuttunut yhä enemmän pääosin turistien valtakunnaksi ja satumaailmaksi, on Centrs yhä enemmän se paikallisten keskusta.

Majoituksen hinta–laatutaso tapaa olla täällä selvästi vanhaakaupunkia parempi, vaikka sinne on vain lyhyt kävelymatka. Hyvä esimerkki on moderni Park Inn by Radisson. Hotelli sijaitsee Centrsin keskeisimmällä kadulla, Krisjana Barona ielalla, jota pitkin raitiovaunutkin kulkevat.

Saman kadun varrella pienessä funkkiskulmatalossa sijaitsee yksi Riian kahvilaelämän ikiliikkujista. Jo neljännesvuosisadan toiminut Osiriss Cafe tunnetaan myös drinkkibaarina, jossa istuvat oopperaillan jälkeen rinta rinnan Riian kulttuurikerma sekä huippuliikemiehet.

Matkailijalle Osiriss tarjoaa hyvän kahvin ja leivonnaisten lisäksi ohella kurkistuksen 1990-luvun Riikaan, sillä paikan sisustus on pidetty käytännöllisesti katsoen samana alusta alkaen.

Kannattaa käydä myös kulman takana mukavan Blaumanan varrella sijaitsevassa Innocentissa. Se oli pitkään riikalaisten suosikkikahvila, joskin nyttemmin vanha maine on hiipumassa. Syy siihen on katu nimeltä Miera iela.

Pitkän mutta kapeahkon Dzirnavu ielan varrella, melkein hieman piilossa on keskustan moderni ostoskeskus, Galleria Riga, josta ei ole kuin parin korttelin matka Riian parhaaseen englanninkieliseen kirjakauppaan, Roberts Booksiin (Dzirnavu ieala 51, sisäpihan kätköss).

Miera iela – Riian trendikäs kaupunginosa

Riika paras kaupunginosa
Kannattaa kurkistella myös Riian sisäpihoille. Kuva: Alex A Belov / Shutterstock

Riian trendikkäin katu on Miera iela, eli suomeksi Rauhankatu, joka sijaitsee 20 minuutin kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista. Vielä nopeammin sinne pääsee ratikalla numero 11.

Miera iela nousi maailmanmaineeseen, kun Skyscanner-sivusto nimesi muutama vuosi sitten korttelit yhdeksi maailman johtavista hipsterialueista.

Miera-katu herää eloon kesäisin, ja talviaikaankin viikonloppuisin, jolloin sinne kerääntyy – turistien lisäksi − paikallisia latvialaisia luovien alojen edustajia.

Kadun varrella on jatkuvasti kasvava määrä viihtyisiä kahviloita, baareja ja putiikkeja. Aika moni suuntaa kadulle myös vain flaneeraamaan ja katselemaan muita ihmisiä – joista osa totta tosiaan täyttää hipsterin tuntomerkit käppyräviiksineen ja retrovaatteineen. Osalla jopa saattaa olla hyppysissään pullo muodikasta latvialaista artesaaniolutta, kuten Maldugunsia.

Käsityöoluita tarjoillaan myös Mieran tunnetuimmassa baarissa, Takassa, joka on suosittu lähtöpaikka pidemmillekin baariekskursioille.

Mieran kahviloista jännittävin on skandinaavisuutta ja jälkineuvostoliittolaista teollisuushallimiljöötä osuvalla tavalla yhdistelevä Rocket Bean Roastery, josta saa hyvän kahvin lisäksi ruoka-annoksia – ja tietysti niitä käsityöoluita.

Mieran kahviloista perinteikkäin on itse asiassa teepuoti, Illuseum, jossa on helppo päästä puheille myös paikallisten kanssa. Virvokkeiden parissa sopii päivitellä yhdessä vaikka sitä, miten kaupallistuneita Riian keskustan laidatkin alkavat olla.

Miera ielan varrella sijaitsee viihtyisä Miera Residence, hyvä valinta etenkin silloin, jos ei ole pakko asua aivan vanhankaupungin vieressä.

Keskustori – paras paikka ostoksille

Keskustori Riika
Riikan keskustori oli aikoinaan maailman modernein. Nykyisin tunnelma on mukavan vanhahtava. Kuva: Jacques Bopp / Unsplash

Riiassa riittää myös ostoskeskuksia, mutta kaupungin klassisin paikka shoppailla on keskustori, jonka komeat, art deco -tyyliset kauppahallit avattiin vuonna 1930. Silloin ne olivat maailman suurin ja modernein kauppapaikka.

Toisen maailmansodan aikana saksalaiset käyttivät kaartuvakattoisia rakennuksia zeppelinihalleina.

Tarjolla on kaikkea mahdollista second hand -tavaroista paikallisiin herkkuihin.

Keskustori sijaitsee vanhan kaupungin lähellä rautatieaseman takana. Lähettyvillä on myös katseet vangitseva neuvostopilvenpiirtäjä, Stalinin hammas.

Latvian tiedeakatemia – nouse Stalinin hampaaseen

Riika Stalinin pilvenpiirtaja
Latvian tiedeakatemia eli Stalinin hammas. Sisällä pääsee käymään näköalatasanteella. Kuva: Darya Tryfanava / Unsplash

Riikaa koristaa tai kauhistaa samanalainen stalinistinen pilvenpiirtäjä kuin montaa muutakin entistä Neuvostoliiton pääkaupunkia. Stalinin hampaaksikin kutsuttu rakennus toimii Latvian tiedeakatemian käytössä.

Pilvenpiirtäjän 17 kerroksessa on näköalatasanne 65 metrin korkeudessa. Hissillä pääsee 15. kerrokseen ja kaksi viimeistä kerrosta on käveltävä. Torni on avoinna huhtikuusta lokakuun loppuun kello 9–22. Sisäänpääsy viisi euroa.

Maskavas Forštate – Riian pahamaineinen kaupunginosa

Riika kaupunginosa
Moskovan korttelit on vähän kuin Riian Kalamaja – kauan aikaa sitten.

Jos Riika on jo sangen tuttu entuudestaan, niin on aika tutustua Maskavas Forštateteen eli Moskovan lähiöön, joka alkaa heti Keskustorin ja Stalinin hampaan vierestä. Nimensä kaupunginosa on saanut siitä, että sen kautta kulki aikoinaan valtatie Moskovaan.

Natsimiehityksen aikana Maskačkasta tehtiin Riian ghetto. Juutalaisten vainosta muistuttavat Gogola ielan eli Gogolin kadun varrella olevat synagogan rauniot.

Aika lailla ränsistynyt Maskačka tunnetaan hieman pahamaineisena paikkana, mutta kyllä täällä hyvin kulkea uskaltaa. Talot ovat vanhoja ja matalia ja mukaan mahtuu puutalojakin. Alueen sydämessä on söpön puukirkon aukio, jonka laidalla on mukava Hanza Hotel – erinomainen majapaikka oman tiensä kulkijoille!

Tunnelma on Moskovan lähiössä vielä kuin hetki neuvostoliiton luhistumisen jälkeen, mutta odota vaan, tästä tulee vielä Riian seuraava hipsterikeskus!

Valon linna – Daugavan toisella puolen

Daugava eli Väinäjoki virtaa mahtavana keskustan vierellä. Sen ylittää kolme siltaa, mutta harva matkalainen. Vaan kannattaisiko? Mitä mahtaa olla joen toisella puolen?

Jos luulee vastarannan olevan ruma neuvostolähiö, kannattaa varustautua yllätykseen. Alue tunnetaan nimellä Pārdaugava. Myös tältä puolen löytyy kauniita kortteleita, niin jugendia kuin puutalojakin.

Heti Akmens Tilts -sillan toisella puolen on erikoisen näköinen moderni rakennus, Valon linnaksi kutsuttu Latvian kansalliskirjasto. Kurkista sisään.

Nimensä rakennus on saanut vanhasta latvialaisesta kansantarinasta, jonka mukaan Valon linna upposi järveen ja nousee vasta sitten, kun latvialaiset ovat jälleen oman maansa herroja.

Ja kas, siinähän sen seisoo! Aikamoista symboliikkaa.

Neuvostosotilaiden muistomerkki

Kirjastolta on kilometrin eli noin vartin kävely Neuvostosotilaiden muistomerkille. Se on juuri niin näyttävä kuin sellaisilla on tapana olla.

Kauppahalli Agenskalns ja ihana Nometna iela

Kilometri lisää kävelyä ja saavutaan komealle, punatiiliselle Agenskalns-kauppahallille. Kauppahallin kupeesta alkaa Nometna iela, Pārdaugavan henkinen pääkatu. Se on aivan ihana!

Pitkän mutta kapean kadun varrella vuorottelevat puutalot ja 1900-luvun vaihteen kivitalot. Siellä täällä on kivoja kahviloita ja ruokapaikkoja. Ja hinnat kaukana keskustasta!

Ymmärsit oikein, olemme jo oikeastaan vähän ihastuneet ”Daugavan väärään puoleen”. Jos uskot, että sinulle saattaisi käydä samoin ja olet muutenkin luonteeltasi urbaani tutkimusmatkailija, saatat jopa haluta asua tällä puolen jokea.

Mieleenjäävä majapaikka on motoristien pyörittämä – ja motoristien suosima – Two Wheels. Tunnelmaa voi käydä henkimässä myös majatalon baarissa, vaikkei asumaan aikoisikaan.

Kalncieman lauantaikirppis

Viehättävää aluetta on myös Melnsila- ja Kalnciema-katujen risteys, jonka vanhat puutalot on kunnostettu näteiksi. Täällä pidetään lauantaisin kirpputoria.

Lähitöllä on myös hauskannäköinen 1900-luvun alun vesitorni.

Riika – kylpylät

Riiassa voi yhdistää kaupunkimatkan kylpylälomaan. Kaupungin parhaita kylpylöitä on Wellton Riverside Spa Hotel, joka sijaitsee joenrannassa aivan vanhankaupungin kupeessa.

Hulppea vaihtoehto on One Place 2b, joka sijaitsee trendikkään Miera ielan vieressä. Huoneet on sisustettu todella ylellisiksi.

Lisää kylpylöitä löytyy Riian vierestä Jurmalasta.

Riika ja rantaloma – Jurmalan hiekkarannat

Riika Jurmala
Jurmalan rantaa – ja tunnelmaa – kannattaa käydä henkimässä vaikkei Riian-reissu osuisikaan rantakelien aikaan. Kuva: Mareks Steins / Unsplash

Kesäisin Riika sopii myös rantaloman kohteeksi. Lyhyen ja tunnelmallisen paikallisjunamatkan päässä Riiasta odottavat Jurmalan upeat hiekkarannat.

Jurmalassa on helppo käydä Riiasta päiväretkellä – yöksi ei ole pakko jäädä. Toki Jurmalan yössä on oma tunnelmansa lämpiminä kesäiltoina.

Lue lisää Jurmalasta tai katso tarjoukset Jurmalan majoitukseen.

Päiväretki Riiasta – Salaspilsin keskitysleirin monumentti

Jurmalan ohella Riiasta voi käydä päiväretkellä natsien perustaman Salaspilsin keskitysleirin monumentilla, joka pystytettiin Neuvostoliiton aikana. Ja jos Neuvostoliitossa jokin asia osattiin, niin suureelliset sotamonumentit.

Salaspilskin keskitysleirin rakennuksia ei ole säästynyt, vaan niiden paikalla on monikymmenmetrinen marmoripaasi. Paaden alitse kuljetaan laajalle ruohokentälle, jolla seisoo kirkontornin korkuisia ihmispatsaita. Patsaat esittävät kärsiviä juutalaisia ja urheita neuvostosotilaita.

Lue lisää Latvian parhaista matkakohteista.

Riian kahvilat

Kuten Baltian pääkaupungille soveliasta onkin, on Riiassa myös kahvilatarjonta Baltian monipuolisinta. Kahviloita Riiassa höyryää joka kadunkulmalla, ja parhaimmilla kaksi, tai kolmekin. Ne myös vaihtavat liukkaasti sisustustaan ja nimeäänkin, ja aivan yhtä liukkaasti vaihtavat nuoret riikalaiset omia suosikkikahviloitaan.

Riian varsinainen kahvilainstituutio on Double Coffee, kotimainen kahvilaketju, joka on laajentanut maan rajojen ulkopuolellekin, kuten Ukrainan Kiovaan.

Riiassa on tapahtunut niin kahviloiden kuin muidenkin liiketoimien osalta sama kehitys kuin vaikkapa Tallinnassa eli yrittäjät ovat siirtyneet pois vanhasta kaupungista, joka yhä selkeämmin on enää vain turisteille suunnattu oma satumaailmansa.

Kahviloistakin kiinnostavimmat löytyvät nyt vanhan kaupungin ulkopuolelta, suurelta osin siksikin, että liiketilojen vuokrat ovat siellä matalammat ja pysäköintitilaa autoille on enemmän. Kahviloiden metsästykseen ovat Centrsin korttelit ja Miera iela.

Riian hintataso

Latviassa on käytössä euro. Hintataso Riiassa selvästi Suomea edullisempi, nyrkkisääntönä ravintolat ovat Riiassa 25–50 prosenttia Suomea edullisemmat. Oluen saa vanhassakaupungissakin yleensä noin kolmella eurolla.

Erityisen edullista on julkisen liikenteen käyttäminen: matkaliput maksavat 1,15 euroa.

Liikkuminen Riiassa

Moderni raitiovaunu Riiassa. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock

Riian keskusta-alueella kävelee helposti paikasta toiseen. Pitemmät matkat voi taittaa bussilla, raitiovaunulla tai johdinautolla, jotka kulkevat aamuviidestä kello yhteen yöllä.

Riian takseista luotettavimpiin kuuluvat vihreät Baltic Taxit. Vieläkin varmempaa on ladata kännykkään virolainen Bolt-taksisovellus ja käyttää sen takeja – niistä näkee matkan hinnan jo etukäteen. Uber-takseja ei Latviassa ole.

Lennot Riikaan

Riikaan on edullisia lentoja Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Suoria lentoja Riikaan on niin Finnairilla kuin Airbalticillakin.

Riian lentokenttä (RIX) on latvialaisen AirBalticin kotikenttä.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Riikaan.

Riian lentokentältä keskustaan

Riian lentokenttä (RIX) sijaitsee 13 kilometrin päässä keskustasta. Riian lentokentältä pääsee keskustaan bussilla numero 22. Matka kestää puolisen tuntia ja maksaa reilun euron. Bussilipun voi ostaa suoraan kuljettajalta.

Lentokentältä voi myös ostaa 24 tuntia voimassa olevan lipun (5 euroa) Riian julkisiin kulkuvälineisiin.

Taksi Riian lentokentältä keskustaan maksaa noin 15 euroa.

Risteilyt Riikaan ja Riian satamasta keskustaan

Riian matkustajasatamasta on kilometrin verran matkaa vanhankaupungin reunalle eli sen kävelee reilussa 10 minuutissa, vaikkapa Väinäjoen rantaa tai pitkin Citadeles ielaa, jos kaipaa joenvarren sijaan keskustanäkymiä.

Riika – hotellit

Riika on tunnetaan tunnelmallisesta vanhastakaupungista. Kuva: RossHelen / Shutterstock

Suurin osa Riian hotelleista sijaitsee vanhassa kaupungissa tai lyhyen kävelymatkan päässä. Yksi keskustan tyylikkäimmistä hotelleista on ihanassa vanhassa talossa sijaitseva Hotel Dome.

Mukava edullinen hotelli aivan vanhan kaupungin sydämessä on esimerkiksi siisti Rixwell Hotel Konventa Seta.

Aivan Vapauden muistomerkin vieressä on upeasti sisustettu Old Riga View Apartment. Yhtä hyvästä sijainnista pääsee nauttimaan Ruutitornin vieressä olevassa Radisson Hotel Old Town Rigassa.

Riian hotellien moderneja klassikoita on Radisson Blu Latvija, jonka 26. kerroksen baarista kannattaa käydä katsomassa Riikaa korkeuksista, vaikkei hotellissa asuisikaan.

Kaupungin parhaita kylpylöitä ovat Wellton Riverside Spa Hotel ja One Place 2b.

Katso tarjoukset Riian hotelleihin.

Riika – kokemuksia

Riiasta kirjoitti kaupungille jo ajat sitten sydämensä menettänyt matkailutoimittaja Antti Helin. Kirjoittamiseen on osallistunut myös Baltian-maihin erikoistunut toimittaja Sami Lotila.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

6 KOMMENTIT

  1. Riian läpi virtaa joki Daugava. Jos ruvetaan suomentamaan ulkolaisia kohteita niin Ruotsin suurimmat järvet ovat Vetteri, Venneri, Jalmari ja Maalari.

    • Kommentti saa miettimään, että saammeko kuitenkin puhua Niilistä ja Tonavasta, vai pitäisikö niistäkin samalla logiikalla käyttää alkuperäistä nimeä ja jos niin, niin minkämaalaista? Molemmat kun virtaavat useiden maiden läpi niillä on eri nimet eri kielillä. Totta toki on, ettei Väinäjoki ole yhtä yleisesti suomen kielen käytössä kuin edelliset. Silti esimerkiksi Wikipedia käyttää juuri Väinäjokea.

  2. Tuttavamme oli ajanut satamasta taksilla aseman lähelle hotelliin ja ihmetellyt mittarin hurjaa raksutusta ja lopulta summa oli 13€. BOLT appia käyttäen taksikyyti olis maksanut n. 4€ ja sehän kertoo jo etukäteen mitä matka maksaa ja koska taksi saapuu. Toimii hienosti näissä ”itäblokin” maissa.

  3. Miten riian satamasta pääsee keskustaan? Onko kävelymatka? Tulen elokuussa 2020 silja serenadella. On mahdollisuus bussikyytiin mutta ajattelin että voin kävelläkin.

    • Kiitos kysymästä! Riian matkustajasatamasta on kilometrin verran matkaa vanhankaupungin reunalle eli sen kävelee 10 minuutissa, vaikkapa Väinäjoen eli Daugavan rantaa tai Citadeles ielaa, jos kaipaa joenvarren sijaan keskustanäkymiä.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi