Jurmala – Latvian rantaparatiisi

Jurmala ranta
Kesäisin Jurmalan hiekkarannoilla riittää vilinää. Kuva: Roman Babakin / Shutterstock

Jurmalaa ei suotta kutsuta Baltian Rivieraksi: Jurmalan hiekkarannat jatkuvat lähes 30 kilometrin matkan. Rannan lisäksi ihasteltavaa riittää kauniissa, usein jugendtyylisissä puuhuviloissa, joissa Latvian ja Venäjän rikkaat ja kuuluisat lomailivat ennen vallankumousta.

Jurmalaan pääsee Riikasta helposti junalla. Junasta kannattaa jäädä Majorin asemalla. Jurmalan ehtii nähdä päiväretkelläkin, mutta kyllä täällä viihtyy helposti useammankin päivän.

Majori – Jurmalan keskus

Majori on Jurmalan keskus, josta alueen pääkatu Jomas iela kulkee kohti Dzintarin metsäpuistoa. Kävelykadun varrelta löytyy suurin osa Jurmalan ruoka- ja ostospaikoista.

Katu päättyy Dzintarin päässä Turaidas iealaan, jonka päässä on suurehko maapalloveistos, Jurmalas Globuss, eräänlainen Jurmalan symboli.

Aivan maapallopatsaan vieressä, Jomas ielan varrella, on tyylikkäässä funkkishenkisessä huvilassa sijaitseva Tamara Suites. Erinomainen majapaikka tyyliikkääseen lomailuun.

Toinen kiinnostava katu on korttelin verran lähempänä rantaa saman suuntaisena kulkeva Jüras iela, jonka varrella ovat puolestaan monet Jurmalan kauneimmista pitsihuviloista.

Sympaattinen, vanhaa aikaa henkivä majapaikka on edullinen majatalo Elina, joka sijaitsee vanhassa puutalossa Lienas ielalla, kulman takana pääkadulta.

Jurmalan nähtävyydet

Jurmala ranta kylpylä
Historiallinen kylpylä Majorin rannalla Jurmalassa. Kuva: TalyaPhoto / Shutterstock

Heti Majorin rautatieaseman kulmilla, turisti-infon takana, on Jurmalan kaupunginmuseo, jossa voi tutustua tarkemmin Jurmalan historiaan rantakohteena. Tutuksi tulee myös 1900-luvun uimapukumuoti Latviassa.

Kaupungin kauneimpia rakennuksia on Majorin rannassa sijaitseva vanha, historiallinen kylpylä.

Dzintarin metsäpuistoa koristavat 200 vuotta vanhat, taivaita tähyävät männyt. Puistossa on moderni, 30 metriä korkea näkötorni.

Emilija Benjaminin talo

Jurmalan taloista kuuluisimpia on Jüras ielan varrella sijaitseva Emilija Benjaminan talo, jota koristaa kaunis aita. Benjamina oli sanomalehtien kustantaja ja ennen toista maailmansotaa yksi maailman rikkaimmista naisista.

Baltian hienoimmaksi loma-asunnoksi suunniteltu uusklassinen talo valmistui 1939, ja vuotta myöhemmin Neuvostoliitto miehitti Latvian. Kuusikymppinen Benjamina kyyditettiin Siperiaan, jossa hän kuoli pakkotyöleirillä. Talosta tehtiin neuvostoeliitin lomakoti.

Taloa voi koettaa tiirailla komean takorauta-aidan ja puiden takaa.

Jurmalan kylpylät

Jurmala Spa on mukava kylpylähotelli keskeisellä paikalla Majorissa. Jos hotelli näyttääkin ulkoa neuvostoajan laatikolta, on se sisältä viihtyisä ja tyylikäs. Autonkin saa parkkiin. Muista pakata mukaan flipflopit, niitä tarvitsee hotellin kylpylässä!

Jos Jurmala Spankin huonehinnat ovat hyvin kohtuulliset, vieläkin edullisempi kylpylähotelli on Daina Jurmala, joka sijaitsee syrjemmällä Mellužin aseman lähellä.

Kemeri – soinen kansallispuisto

kemeri
Kemerin kansallispuisto on kaunista suomaata. Kuva: Lasma Artmane / Unsplash

Jurmalan pitkä ranta päättyy suohon. Kemerin kansallispuistossa on eri mittaisia reittejä (puolesta kilometristä yli kymmeneen), jotka kulkevat pitkin polkuja ja pitkospuita.

Kansallispuiston seitsemän metriä korkeasta näkötornista avautuu hieno maisema suon yli. Näkötorni sijaitsee kolmen kilometrin mittaisen Lielā Ķemeru tīreļa taka -vaelluspolun varrella, jolle on puolestaan kolmen kilometrin kävely Kemerin rautatieasemalta.

Kemeriin pääsee junalla Jurmalasta puolessa tunnissa ja Riikasta tunnissa.

Kemerin rautatieaseman luona on varsinainen Kemerin kylä, jossa on puuhuviloita siellä täällä uneliaiden metsäpolkujen ja pikkuteiden varrella. Nähtävyytenä on kansallispuiston reunalla sijaitseva raunioitunut mutta komea Kemerin parantalo, joka muistuttaa Kemerin ajoista merkittävänä parantolakohteena 1900-luvun alussa.

Kemeriin on suunniteltu uutta kylpylähotellia, joka valmistunee… joskus.

Cinevilla – aikamatka 1920-luvun alkuun

Jurmalasta itään sijaitsee Cinevillan elokuvakaupunki, joka vie Latvian 1920-luvun maisemiin ja tunnelmiin. Cinevilla lavastettiin kulisseiksi vuonna 2004 ilmestynyttä Defenders of Latvia -elokuvaa varten.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!