Jurmala – Latvian paras rantakohde

Jurmala
Mahtava ranta ja kaunista arkkitehtuuria. Sitä on Jurmala. Latvian suosituin rantakohde on hurmannut myös suomalaiset. Kuva: Jurmala City Council

Jurmalaa ei suotta kutsuta Baltian Rivieraksi: Jurmalan hiekkarannat jatkuvat lähes 30 kilometrin matkan. Rannan lisäksi ihasteltavaa riittää kauniissa, usein jugendtyylisissä puuhuviloissa, joissa Latvian ja Venäjän rikkaat ja kuuluisat lomailivat ennen vallankumousta.

Jurmalan ehtii nähdä päiväretkelläkin, mutta kyllä täällä viihtyy helposti useammankin päivän. Jurmalaan pääsee Riikasta helposti junalla.

Majori – Jurmalan keskus

Jurmala ranta
Jurmalan ranta on niin pitkä ja leveä, että tilaa riiittää kesähelteilläkin. Kuva: Jurmala City Council

Junasta kannattaa jäädä Majorin asemalla, Jurmalan pitkän hiekkarannan puolivaheilla. Majori on Jurmalan keskus.

Heti Majorin rautatieaseman kulmilla, turisti-infon takana, on Jurmalan kaupunginmuseo, jossa voi tutustua tarkemmin Jurmalan historiaan rantakohteena. Tutuksi tulee myös 1900-luvun uimapukumuoti Latviassa.

Kivenheiton päässä on sympaattinen, vanhaa aikaa henkivä majatalo Elina. Edullinen majatalo sijaitsee vanhassa puutalossa Lienas ielalla, kulman takana kävelykadulta.

Kävelykatu Jomas iela

Jurmala kävelykatu
Jurmalan pääraitti, kävelykatu Jomas iela, johtaa kauniille ortodoksikirkolle. Kuva: Jurmala City Council

Jurmalan pääkatu on kävelykatu Jomas iela, joka kulkee Majorin asemalta kohti Dzintarin metsäpuistoa. Kävelykadun varrelta löytyy suurin osa Jurmalan ruoka- ja ostospaikoista.

Jurmalan maapallopatsas
Jurmalan maapallopatsas. Kuva: Jurmala City Council

Katu päättyy ortodoksikirkolle ja suurella maapalloveistokselle. Jurmalas Globuss on eräänlainen Jurmalan symboli.

Aivan maapallopatsaan vieressä on tyylikkäässä funkkishenkisessä huvilassa sijaitseva Tamara Suites. Erinomainen majapaikka tyyliikkääseen lomailuun.

Jüras iela – Jurmalan kauneimmat pitsihuvilat

Jurmala puuhuvila
Jurmalassa hurmaavat rannan lisäksi kauniit puuhuvilat. Kuva: Reinis Hofmanis Latvia Travel

Jurmalan paras nähtävyys on Jüras iela, jonka varrella ovat monet Jurmalan kauneimmista pitsihuviloista.

Taloista komeimpia on Pegasa Pils, joka toimii myös majatalona ja ravintolana. Vieläkin ihanampi majatalo on Parus Boutique Hotel, tunnelmaltaan edellistä rauhallisempi ja romanttisempi.

Jüras iela kulkee Majorissa korttelin lähempänä rantaa kuin kävelykatu Jomas iela.

Emilija Benjaminin talo

Jurmalan taloista kuuluisimpia on Jüras ielan varrella sijaitseva Emilija Benjaminan talo, jota koristaa kaunis aita. Benjamina oli sanomalehtien kustantaja ja ennen toista maailmansotaa yksi maailman rikkaimmista naisista.

Baltian hienoimmaksi loma-asunnoksi suunniteltu uusklassinen talo valmistui 1939, ja vuotta myöhemmin Neuvostoliitto miehitti Latvian. Kuusikymppinen Benjamina kyyditettiin Siperiaan, jossa hän kuoli pakkotyöleirillä. Talosta tehtiin neuvostoeliitin lomakoti.

Taloa voi koettaa tiirailla komean takorauta-aidan ja puiden takaa.

Dzintarin metsäpuisto

Jurmala kiipeilyrata
Metsäpuistossa on kiva kiipeilyrata. Kuva: Jurmala City Council

Maapallopatsaan takaa alkavaa suurehkoa puistoaluetta koristavat 200 vuotta vanhat, taivaita tähyävät männyt. Nähtävyytenä ovat 30 metriä korkea näkötorni ja kiipeilypuisto.

Runoilija Aspazijan kotitalo

Jurmala runoilijan talo
Runoilija Aspazija eli Elsa Pliekšāne asui Jurmalassa elämänsä viimeiset vuodet. Kuva: Reinis Hofmanis Latvia Travel

Majorin ja seuraavan aseman, Dubultin, puolivälissä on upea, koristeellinen puuhuvila. Se kuului aikoinaan runoilijalle ja feministille. Aspazija eli Elsa Pliekšāne (1865-1943) vietti talossa elämänsä viimeiset kymmenen vuotta. Talo toimii kotimuseona.

Majorin asemalta kävelee tänne 10 minuutissa, Dubultista puolessa siitä.

Jurmalan kylpylät

Jurmalasta on kehittymässä suosittu kylpyläkaupunki. Neuvostoajan kylpylät ovat kunnostettu priimakuntoo ja uusiakin on rakennettu.

Jurmalan paras kylpylä on tyylikkääksi remontoitu Baltic Beach Hotel & Spa. Sijaintikin on täydellinen aivan Majorin rannalla. Kaikkialle on lyhyt matka.

Toinen mukava ja keskeisellä paikalla sijaitseva kylpylähotelli on Jurmala Spa. Rannan sijaan se sijaitsee kävelykadun varrella, muttei biitsillekään ole pitkä kävely. Jos hotelli näyttääkin ulkoa neuvostoajan laatikolta, on se sisältä viihtyisä ja tyylikäs. Autonkin saa parkkiin. Muista pakata mukaan flipflopit, niitä tarvitsee hotellin kylpylässä!

Jurmala Span huonehinnat ovat hyvinkin kohtuulliset, niin vieläkin edullisempi kylpylähotelli on Daina Jurmala, joka sijaitsee syrjemmällä Mellužin aseman lähellä.

Hyvän matkaa Majorista sijaitsee myös uusi ja moderni kylpylähotelli Lielupe Hotel SPA & Conferences by Semarah.

Vesipuisto Livu akvaparks

Jurmala vesipuisto
Jurmalassa pääsee myös vesipuistoon. Kuva: Jurmala City Council

Meren ja kylpylöiden lisäksi Jurmalassa pääsee pulikoimaan vesipuistossa. Lyhyt taksimatka Majorista.

Jurmalan hotellit ja majoitus

Jurmalan parhaat majapaikat löytyvät hieman Majorin ulkopuolelta. Kurshi on modernin tyylikäs hotelli Dubultissa, yhden paikallisjuna-aseman päässä Majorista. Tarjolla myös kaksikerroksisia perhehuoneita.

Villa Paradize on puolestaan hurmaava, linnamainen huvilahotelli Dzintarin metsäpuiston toisela puolen. Parhaimmillaan autoilijoille.

Katso tarjoukset Jurmalan hotelleihin.

Kemeri – soinen kansallispuisto

kemeri
Kemerin kansallispuisto on kaunista suomaata. Kuva: Lasma Artmane / Unsplash

Jurmalan pitkä ranta päättyy suohon. Kemerin kansallispuistossa on eri mittaisia reittejä (puolesta kilometristä yli kymmeneen), jotka kulkevat pitkin polkuja ja pitkospuita.

Kansallispuiston seitsemän metriä korkeasta näkötornista avautuu hieno maisema suon yli. Näkötorni sijaitsee kolmen kilometrin mittaisen Lielā Ķemeru tīreļa taka -vaelluspolun varrella, jolle on puolestaan kolmen kilometrin kävely Kemerin rautatieasemalta.

Kemeriin pääsee junalla Jurmalasta puolessa tunnissa ja Riikasta tunnissa.

Kemerin rautatieaseman luona on varsinainen Kemerin kylä, jossa on puuhuviloita siellä täällä uneliaiden metsäpolkujen ja pikkuteiden varrella. Nähtävyytenä on kansallispuiston reunalla sijaitseva raunioitunut mutta komea Kemerin parantalo, joka muistuttaa Kemerin ajoista merkittävänä parantolakohteena 1900-luvun alussa.

Kemeriin on suunniteltu uutta kylpylähotellia, joka valmistunee… joskus.

Cinevilla – aikamatka 1920-luvun alkuun

Jurmalasta itään sijaitsee Cinevillan elokuvakaupunki, joka vie Latvian 1920-luvun maisemiin ja tunnelmiin. Cinevilla lavastettiin kulisseiksi vuonna 2004 ilmestynyttä Defenders of Latvia -elokuvaa varten.

Via Jurmala Outlet Village

Jurmala ostoskeskus
Via Jurmala Outlet Mall sijaitsee taksimatkan päässä Jurmalasta. Kuva: Latvia Travel

Riiasta Jurmalaan vievän maantien varrella on outlet-ostoskeskus Via Jurmala. Taksilla matka kestää Jurmalasta kymmenisen minuuttia.

Matka Jurmalaan

Jurmalaan pääsee Riiasta kätevästi junalla. Autolla saapuvien kannattaa varautua siihen, että kesähelteillä on vaikea löytää parkkipaikkaa ainakaan läheltä Majorin keskustaa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!