Latvian parhaat matkakohteet

Mustapäiden talo on Riian tunnetuimpia maamerkkejä. Se sai nimensä kauppiaiden järjestöltä. Kuva: Viktar Malyshchyts / Shutterstock

Latvia tunnetaan matkakohteena parhaiten upeasta pääkaupungistaan Riiasta ja sen vieressä sijaitsevasta Jurmalan hiekkarannasta. Joku on saattanut kuulla myös Rundalen palatsista, joka on niin mahtava, että sitä on kutsuttu myös Itämeren Versailles’ksi.

Mainetta on alkanut hiljalleen kasvattaa myös kolho Irbenen tutka-asema Neuvostoliton ajalta.

Ja siinäpä ne ovatkin, Latvian kuuluisimmat nähtävyydet.

Ei tarvitse tuntea suurta häpeää, vaikkei olisi muista kuullutkaan. Muita niin sanottuja pakollisia nähtävyyksiä ei Latviassa ole. Mutta kun lähtee maata kiertämään, löytää kyllä useita mielenkiintoisia, joskin vähän tunnettuja paikkoja kuten linnoja, hiekkarantoja ja pikkukaupunkeja, jotka ovat vuoroin tunnelmallisia ja erikoisia.

Samalla oppii lisää Latvian historiasta. Tiesitkö, että Latvialla – tai jos tarkkoja ollaan niin Kuurinmaalla – on ollut myös siirtomaita?

Kun Latvian-matkailu on pitkälti keskittynyt pääkaupunki Riikaan ja maan keskeltä kulkevan Via Baltican varrelle, ovat maan itä- ja länsiosat säilyneet matkailun kannalta sangen koskemattomana maastona. Aitoa tunnelmaa löytää taatusti – ja henkäyksiä neuvostomenneisyydestä.

Minne muualle kuiten Rikaan kannattaa Latviassa sitten matkustaa?

Latvia ja korona

Latvia on selvinnyt – ainakin toistaiseksi – varsin hyvin koronasta, tosin syksyllä 2020 tartunnat ovat olleet kasvussa. Ilmaantuvuusluku on suunnilleen Suomen tasolla.

Latviaan saa saapua ilman karanteenia maista, joissa ilmaantuvuusluku on 16 tartuntaa per 100 000 asukasta kahden viikon aikana. Tällä hetkellä Suomi ylittää selvästi rajan, Suomesta tuskin saa enää kohta matkustaa Latviaan ilman karanteenia paikan päällä.

Jo syyskuun puolivälissä Latvia ilmoitti, että Viron kautta Latviaan matkustavilta vaaditaan 14 päivän karanteeni.

Myös Tallink Silja on keskeyttänyt risteilynsä Riikaan.

Riika ja Jurmala – yhdessä Latvian paras nähtävyys

Riika matkailu
Riika on kivikasvojen kaupunki.

Ei siitä pääse mihinkään, Latvian paras nähtävyys ja oikeastaan ainoa maailmanluokan ihme on Riika, oma suosikkimme Baltian pääkaupungeista. Erityisen hienoksi kaupungin tekee se, että keskiaikaisen kaupunkikuvan ohella Riiassa pääsee ihailemaan maailman kauneimpia jugendtaloja.

Bonusta Riika saa siitäkin, että kaupunkiloma yhdistyy täällä helposti rantalomaan; Jurmalan komeat rannat ovat aivan vieressä, vain lyhyen paikallisjunamatkan päässä.

Riika – opas Baltian kauneimpaan kaupunkiin

Gaujan kansallispuisto – upea päiväretki Riiasta

Upea päiväretken kohde Riiasta on Gaujan kansallispuisto, jonka nähtävyytenä ovat Turaidan ja Cesisin linnat sekä Baltian suurin luola. Erikoisempia elämyksiä tarjoilee Ligatnen ydinpommisuoja.

Nimensä kansallispuisto on saanut Gauja-joesta, joka virtaa kansallispuiston läpi. Komeiden rantatörmien kaunistama joki on suosittu melontapaikka, ja retkeilijöitä varten on leirintäpaikkoja ja kanoottivuokraamoita. Kansallispuistossa riittää tosin näkemistä, vaikkei melomaan aikoisikaan.

Porttina kansallispuistoon toimii Sigulda, jonne on Riiasta noin tunnin junamatka. Junaan voi ottaa mukaan myös pyörän, joka onkin kätevä tapa taittaa etäisyydet kansallispuistossa.

Pyörän voi vuokrata mukaansa myös Siguldasta, jossa on vuokraamo heti rautatieaseman vieressä. Jos mahdollista, kannattaa vuokrata leveärenkainen läskipyörä.

Etäisyydet ovat varsin pitkät: Siguldasta on esimerkiksi Cesisiin 40 kilometrin matka. Sen voi tosin taittaa myös junalla.

Alla kerrotaan tarkemmin Gaujan kansallispuiston nähtävyyksistä.

Turaida – Latvian komein linna

Turaidan linna nousee kansallispuiston keskeltä. Kuva: Evenfh / Shutterstock

Latvian komein linna Turaida sijaitsee Gaujan kansallispuistossa 50 kilometriä Riiasta koilliseen. Kalparitarit rakennuttivat punatiilisin linnan 1200-luvun alussa yrittäessään käännyttää Baltian pakanoita eli käytännössä liettualaisia kristinuskoon.

Sotimiseksihan se meni.

30 vuoden sotimisen jälkeen kalparitarit saivat liettualaisilta niin pahasti neniinsä, että ritarikunta sulautui suurempaan ja voimakkaampaan Saksalaiseen ritarikuntaan.

Saksalainen ritarikunta tunnetaan nykyisin parhaiten Gdanskin lähellä Puolassa sijaitsevasta mahtavasta Malborkin linnasta.

Kävelymatkan päässä linnasta on Baltian suurin luola Gutmanala eli Gutmanin luola. Luolan hiekkakiviseinissä on ihmisten aikojen saatossa raapustamia merkintöjä. Nykyisin niiden tekeminen on tietysti ankarasti kielletty.

Siguldan rautatieasemalta on linnalle matkaa nelisen kilometriä. Netistä voi myös varata (kalliin) päiväretken linnalle.

Jos on matkalla autolla, erinomainen majapaikka lähistöllä on hyvinkin kohtuuhintainen Birinun palatsi.

Ligatnen ydinpommisuoja

Suunnilleen puolivälissä Turaidan linnan ja viehättävän Cesisin välissä on Ligatne, jonka terveyskylpylän alla on Latvian neuvostoeliittiä varten rakennettu ydinpommisuoja, Padomju Slepenais Bunkur. Täällä pöhöttyneet poliitikot olisivat voineet elää kolme kuukautta suojassa säteilyltä.

Nykyisin ydinpommisuojassa voi vierailla ja sen kanttiinissa nauttia neuvostohenkistä apetta.

Viehättävä Cesis ja linnanrauniot

Cesiksen keskiaikainen linnoitus. Kuva: Yegorovnick / Shutterstock

Turaidan linnan ohella Gaujan kansallispuiston alueella on toinenkin käymisen arvoinen linna, raunioina oleva Cesisin linna. Täällä asui kalparitarikunnan suurmestari. Linnan edustalla on pieni ja söpö Cesisin pikkukaupunki.

Cesisissä, linnan kupeessa, on useitakin mukavia majapaikkoja kuten komea Hotel Cesis. Perille pääsee Riiasta – tai Siguldasta – junalla.

Jos Cesisistä jatkaa matkaa vielä eteenpäin koilliseen, saapuu Sedaan, neuvostoajan mallikaupunkiin – yhteen Latvian erikoisista nähtäyyksistä.

Seda – Neuvostoliiton mallikaupunki

Latviaan voi matkustaa myös katsomaan erikoisia nähtävyyksiä. Melkein Viron rajalla metsien keskellä sijaitseva, vuonna 1952 kertaheitolla rakennettu Seda on neuvostoliittolainen mallikaupunki komeine aukioineen ja suureellisine bulevardeineen. Pääkatukin on nimetty Miera ielaksi, Rauhankaduksi.

Sosialistiset symbolit on tosin pääosin poistettu uusklassisista, stalinistisista taloista.

Yleensä tällaiset mallikaupungit perustettiin Neuvostoliitossa sotateollisuuden käyttöön. Vaan ei täällä: Seda rakennettiin turpeennostoa varten.

Parhaimmillaan Sedassa asui yli 15 000 asukasta eri puolilta Neuvostoliittoa. Nykyisin jäljellä on muutama mummo. Aika tuntuu täällä pysähtyneen – erikoista kaupunkia ei ole vielä keksitty valjastaa matkailun käyttöön.

Riiasta on tänne lähes kahden tunnin ajomatka, kun Viron puolelta Tarttosta ajaa puolessatoista tunnissa.

Zeltinin hylätty ohjustukikohta ja jättimäinen Leninin pää

Neuvostokohteiden kierrosta voi jatkaa koukkaamalla Sedasta sata kilometriä kaakkoon sijaitsevaan Zeltinin hylättyyn ohjustukikohtaan. Tukikohta sijaitsee keskellä ei-mitään. Nähtävyytenä on yksi hienoimmista Leninin-päistä, minkä voi nykymaailmassa nähdä.

Kolme metriä korkeassa punaisesta graniitista veistetyssä Leninin päässä on aistikasta kulmikkuutta.

Patsas sijaitsi aikoinaan läheisessä Aluksnen pikkukaupungissa, mutta siirrettiin tänne syrjään Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen.

Rundalen palatsi – Latvian komein palatsi

Rundalen palatsia kutsutaan Itämeren Versailles’ksi.

Latvian – ja koko Baltian – komein palatsi on 1700-luvulla rakennettu Rundales Pils, joka sijaitsee Via Baltican varrella puolentoista tunnin ajomatkan päässä Riiasta etelään, lähellä Liettuan rajaa.

Ukoasultaan barokkia ja sisätiloiltaan pitkälti rokokoota edustavan palatsin suunnitteli arkkitehti Francesco Bartolomeo Rastrelli, sama mies, joka vastasi myös Pierarin Eremitaasista. Palatsin ylellinen sisustus on täyttä rokokoota.

Rundalen palatsia markkinoidaan Itämeren Versailles’na, ja mahtava ilmestys palatsi onkin. Huoneet ovat täynnä kristallikruunuja, antiikkisänkyjä ja muinaisten merkkimiesten muotokuvia.

Vaan miksi ihmeessä Latviassa on näin hieno palatsi? Siitä sopii kiittää paikallista mahtimiestä, saksalaista aatelista Ernst Johann von Bironia, joka oli Venäjän leskikeisarinna Annan (1693–1740) rakastaja ja neuvonantaja.

Annaa ei arkipäivän vallankäyttö juuri kiinnostanut ja käytännössä von Biron hallitsi koko Venäjää. Siinä sivussa aatelismies rakennutti arvolleen sopivan palatsin.

Keisarinna-Annan kuoleman jälkeen Biron karkotettiin vuosikausiksi Siperiaan, kunnes hänet lopulta kuitenkin kutsuttiin takaisin Latviaan Kuurinmaan herttuaksi.

Mežotnesin kartanohotelli ja Bauskan linna sekä panimo

Kahden kilometrin päässä Rundalen palatsista on toinenkin komea palatsi, kartanohotellina toimiva Mežotnes. Venäjän keisarinna Katariina Suuri lahjoitti tilukset lastenlastensa opettajattarelle Charlotte von Lievenille, joka rakennutti paikalle mahtavan, empiretyylisen palatsin.

Vuonna 1802 valmistununeen palatsin koristeellisuuden keskellä yöpyessä on helppo kokea itsensäkin hetken aikaa tsaarinajan ruhtinaaksi tai keisarinnaksi. Tai kenties näiden rakastajaksi?

Lähettyvillä on Bauskan kaupunki, joka tunnetaan linnoituksestaan ja Latvian vanhimmasta olutpanimosta (Bauska Alus). Molemmissa voi vierailla.

Irbenen tutka-asema – Latvian erikoisin nähtävyys

Irbenen tutka on pohjoisen Euroopan suurin.
Irbenen tutka on pohjoisen Euroopan suurin.

Toki Latviasta löytyy myös salainen neuvostokaupunki. Latvian luoteiskulmassa Kuurinmaalla sijaitsevassa Irbenessä pääsivät käymään vain harvat ja valitut.

Syynä salailuun oli Irbenen iso tutka-asema, jota käytettiin Naton radiosignaalien vakoiluun. Irbenen tutka-asemalla työskenteli useita satoja neuvostoliittolaisia tiedemiehiä, ja koko kaupungissa oli kolmisen tuhatta asukasta. Neuvostoliiton hajottua ja venäläisten sotilaiden lähdettyä kaupunki autioitui.

Tutka-asema on kuitenkin edelleen käytössä: nykyisin Irbenen tutka on suunnattu kohti tähtiä, ja rakennuksessa toimii Ventspils International Radio Astronomy Center.

Irbenen tutka-aseman sisätiloihin on päässyt silloin tällöin tutustumaan. Tutka on vaikuttava näky myös ulkoapäin: läpimitaltaan 32-metrinen lautasantenni on pohjoisen Euroopan suurin.

Tutka-asema sijaitsee lähellä Ventspilsiä, yhtä Latvian parhaista rantakohteista.

Ventspils ja Latvian paras hiekkaranta

Jos Latvian kuuluisin ja vilkkain hiekkaranta onkin Riian vieressä Riianlahdella sijaitseva Jurmala, on Latviassa on monta muutakin hienoa rantakohdetta.

Näistä erityisen houkutteleva on Itämeren rannalla sijaitseva Ventspils, vajaan 50 000 asukkaan söpö pikkukaupunki. Heti kaupungin vieressä on pitkä ja komea hiekkaranta, monen mielestä Latvian paras.

Nimensä kaupunki, ”Venta-joen linna”, on saanut kalparitarien pienestä linnasta, joka vartioi Venta-jokea Itämeren suulla. Linnan ympärille levittäytyy nätti ja vehreä keskusta. Vaurautta tuo satama – Ventspilsin sanotaan olevan Latvian rikkain kaupunki.

Ventspilsin satamalla on muuten poikkeuksellisen komea historia, ainakin Baltian mittapuulla. 1600-luvun puolivälissä täällä rakennettiin ja lähetettiin matkaan laivat, joilla Kuurinmaan herttuakunta hankki valloitti pienet – ja sagen lyhytikäiset – siirtokunnat Karibialta Tobagosta ja Gambiasta Afrikasta.

Varsinaista tekemistä on vähän – paitsi rannalla ja kaupungin kujilla kuljeskelu. Pieni ulkoilmamuseo esittelee merellistä elämää ja keskustassa voi bongata lehmäpatsaita muistona jo parikymmentä vuotta sitten pidetystä CowParade-tapahtumasta.

Jos turisteja saapuisi enemmän, muttei sentään liikaa, Ventspils voisi olla hyvinkin viihtyisä kesäkaupunki. Nykyisin se tuntuu kuitenkin yhä nukkuvan Ruususen unta.

Majoitusta on hyvin tarjolla ja se on edullista, ainakin aivan vilkkaimpien kesäkuukausien ulkopuolella. Katso tarjoukset Ventspilsin hotelleihin.

Ventspilsistä voi tehdä retken – vaikkapa Irbenen tutka-aseman kautta – Kolkaan, joka sijaitsee aivan Latvian rannikon pohjoiskärjessä, paikassa, jossa Riianlahti kohtaa Itämeren. Alue on suojeltu kansallispuistona ja säilytetty luonnontilassa.

Kuldiga – ihana, vanha puutalokaupunki

Kuldiga Latvia
Kuldigan nähtävyytenä on vanha, pitkä silta ja aivan sen vieressä sijaitseva Euroopan levein vesiputous. Kuva: Zane Lismane / Unsplash

Jos on matkalla Latvian länsiosissa, kannattaa ehdottomasti käväistä Kuldigassa, joka sijaitsee suunilleen puolivälissä Ventspilsiä ja Liepajaa. Kulgida on Kuurinmaan eli Latvian läntisen osan sydänmaata. Täältä on myös kotoisin herttua Jakob Kettler, jonka valtakaudella Kuurinmaa hankki siirtomaansa.

Viehättävä pikkukaupunki on säilyttänyt vanhan, puutalovaltaisen asunsa niin mallikelpoisesti, että sille on haettu jopa Unescon maailmanperintökohteen arvoa.

Melkeinpä yllättäen yksi komeimmista rakennuksista on uusgoottilaisen kaupungintalon ohella vanha synagoga – kaupungissa kukoisti aikoinaan myös juutalaisyhteisö.

Nähtävyytenä ovat myös pitkä, vanha tiilisilta, joka ylittää kaupunkia reunustavan Venta-joen. Sillan vierestä voi ihastella Ventas rumbaa, Euroopan leveintä vesiputousta. Leveyttä sillä on peräti 240 metriä.

Ai miksi et ole kuullut vesiputouksesta koskaan aiemmin? Koska korkeutta sillä on vain reilut kaksi metriä.

Kuldigan pienet hotellit tarjoavat ihastuttavan kotoisaa majoitusta.

Liepaja – rantaelämää ja neuvostotunnelmaa

Karostan sotilassataman maisemat ovat ehtaa Neuvostoliittoa.
Karostan sotilassataman maisemat ovat ehtaa Neuvostoliittoa.

Itämeren rannalla sijaitseva sadantuhannen asukkaan Liepaja, Latvian kolmanneksi suurin kaupunki, tunnetaan vaaleahiekkaisista rannoistaan, entisestä sotilassatamastaan ja vankilastaan.

Neuvostoliiton aikana Liepaja oli suljettu kaupunki ja se toimi Baltian laivaston päätukikohtana. Ajasta muistuttaa entisellä keskustan pohjoispuolella sijaitseva entinen kasarmialue, karu Karostan kaupunginosa, jonka elemettitalohelvetin keskeltä kohoaa komea ortodoksikirkko.

Karostassa sijaitsee myös vanha vankila, joka toimii nykyisin elämyksellisenä hotellina. Karostan vankilahotellissa yöpymällä pääsee kokeilemaan roolileikkimäistä vankilaelämää vankilaruualla ja vartijoiden kiusaamisella ryyditettynä. Kannattaa huomioida, että vankila sijaitsee sangen syrjässä keskustasta.

Liepajassa on lähiöineen paljon neuvostohenkeä, mutta keskustasta löytyy myös kauniita katuja, kuten Graudu iela, jolla on sekä jugendia että puutaloja. Nuorekkuutta Liepajaan tuo yliopisto. Ja kun ranta alkaa heti keskustan vierestä, ei Liepaja ole lainkaan hullumpi paikka vähän toisenlaiselle rantalomalle.

Katso tarjoukset Liepajan majoitukseen.

Daugavpils – mahtavan linnoituksen kaupunki

Latvia Daugavpils
Daugavpilsin linnoituksessa sijaitsee taiteilija Mark Rothkon museo.

Latvian toiseksi suurin kaupunki, vajaan 100 000 asukkaan Daugavpils eli Väinänlinna sijaitsee Valko-Venäjän rajalla aivan maan kaakkoiskulmassa erillään Latvian muista kohteista. Väestökin on venäläisempää kuin muualla Latviassa.

Aika harvalla matkailijalla on tänne asiaa ja juuri siinä on Daugavpilsin viehätys. Kaupunki on kuin Riian täydellinen vastakohta. Siinä missä Riika on koreilevaa jugendia, Daugavpils henkii maltillista klassismia ja funkkista.

Keskustan sydämessä on stalinistiselta rautatieasemalta alkava nätti kävelykatu Rigas iela, jonka varrelta löytyy jopa Hesburger.

Nähtävyytenä on Väinäjoen rannalla sijaitseva suuri, tähdenmuotoinen Daugavpilsin linnoitus, jota alettiin rakentaa 1800-luvulla Napoleonin uhan kasvaessa. Alue on laaja, ja sillä voi ajaa autolla. Seassa on tsaarinaikaa ja neuvostotunnelmaa linnoituksen historian varrelta, pääosin huonossa kunnossa, tosin linnoituksen kunnostaminen on aloitettu.

Linnoituksessa toimii Mark Rothko Art Centre, jossa on esillä Daugavpilsissä syntyneen taiteilijan töitä. Kovin pitkään hän ei tosin kaupungissa asunut – Rothkon perhe muutti Yhdysvaltoihin pojan ollessa kymmenvuotias.

Katso tarjoukset Daugavpilsin hotelleihin.

Positivus Festival – Baltian suurin musiikkifestivaali

Latvia festivaali
Viron rajan lähettyvillä Latviassa pidettävä Positivus Festival on Baltian suurin musiikkifestivaali. Kuva: Krists Luhaers / Unsplash

Baltian suurin musiikkifestivaali, Positivus Festival, valtaa Itämeren rannalla, lähellä Viron rajaa, sijaitevan Salatsin kylän heinäkuisin. Rockia, popia ja elektroa.

Latvian kieli ja kulttuuri

Latvian kieli on läheistä sukua liettualle, joka on tosin säilyttänyt paremmin alkuperäisen, arkaaisen balttikielen rakenteen. Latvian kielessä on paljon vaikutteita naapureilta, esimerkiksi saksan kielestä.

Latvialainen kansallistunne on vahva. Matkailijankin on hyvä tuntea ainakin nimeltä Latvian kansalliseepos Lāčplēsis eli Karhunkaataja. Eepos kertoo nimikkohenkilönsä, Karhunkaatajan, seikkailuista ja taistelusta saksalaisia ristiritareita vastaan. Lāčplēsis on aikamoinen urho: hän kaataa karhuja repimällä näiden leuat irti paljain käsin.

Lopulta hän käy viimeiseen taisteluun mahtavaa mustaa ritaria vastaan: molemmat taistelijat kuolevat, mutta Latvia pelastuu.

Vuonna 1888 julkaistu teos on kirjoitettu latvialaisten kansantarinoiden pohjalta ja vaikuttanut paljon latvialaiseen taiteeseen – muun muassa jugendrakennusten koristeluun.

Latvian hintataso

Latvia on edullinen matkakohde: ruuan ja juoman suhteen hinnat ovat usein puolet Suomen vastaavista.

Latvian matkakohteet kartalla

Latvian matkakohteiden sijannit näyttää Latvian-kartta.

Automatka Latviassa

Ota suomesta oma auto alle, ja tee pieni, omatoiminen Latvian kiertomatka – et taatusti pety. Niin näet muitakin kohteita kuin vain Riian ja Jurmalan.

Suorin reitti Suomesta Latviaan kulkee pitkin Via Balticaa, jota pitkin on Tallinnasta reilun tunnin ajomatka Riikaan. Virossa Via Baltica kulkee Pärnun kautta.

Mielenkiintoinen vaihtoehtoinen reitti on ajaa tulo- tai paluumatkalla Viron Tarton kautta. Näin reitille osuvat Latvian puolella turvekaupunki Seda ja Turaidan linna.

Lennot Latviaan

Riikaan on Suomesta edullisia lentoja. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Latviaan.

Bussilla Latviaan

Riikaan pääsee myös bussilla suoraan Tallinnan satamasta, D-terminaalin eli Tallinkin terminaalin edestä. Suomalaisen Onnibusin operoima SuperBus kulkee satamasta Riikaan kolmasti päivässä. Bussin kyytiin voi hypätä myös Tallinnan bussiasemalta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi