Latvian parhaat matkakohteet

Mustapäiden talo on Riian tunnetuimpia maamerkkejä. Se sai nimensä kauppiaiden järjestöltä. Kuva: Viktar Malyshchyts / Shutterstock

Matkakohteena Latvia tunnetaan parhaiten Riiasta, maailman upeimmasta jugendkaupungista, ja Riian vieressä sijaitsevista Jurmalan kauniista hiekkarannoista. Mutta minne muualle Latviassa kannattaa matkustaa?

Riiasta etelään, Via Balticaa pitkin ajamalla, pääsee komealle Rundalen palatsille, jota kutsutaan myös Itämeren Versailles’ksi. Riiasta koilliseen on puolestaan on tunnin matkan päässä kaunis Turaidan linna keskellä Gaujan kaunista kansallispuistoa.

Latviaan voi matkustaa myös katsomaan erikoisia nähtävyyksiä. Latvian kummallisiin matkakohteisiin kuuluvat maailman todennäköisesti erikoisin vankilahotelli Liepajassa, Sedan hylätty neuvostokaupunki sekä Irbenen mahtava tutka-asema.

Riika – matka maailman hienoimpaan jugendkaupunkiin

Riika on tunnetaan jugendin lisäksi tunnelmallisesta vanhastakaupungista. Kuva: RossHelen / Shutterstock

Baltian kaupungeista Riika on oma suosikkimme. Erityisen hienoksi matkakohteeksi Riikan tekee se, että kaupungissa pääsee ihailemaan keskiaikaisen kaupunkikuvan lisäksi maailman upeimpia jugendrakennuksia.

Lue lisää Riiasta.

Jurmala – rantaloma Latviassa

Kesäisin Jurmalan hiekkarannoilla riittää vilinää. Kuva: Roman Babakin / Shutterstock

Jurmalaa ei suotta kutsuta Baltian Rivieraksi: Jurmalan hienot hiekkarannat jatkuvat yli 30 kilometrin matkan, ja rantojan lisäksi Jurmalassa riittää ihasteltavaa kauniissa puuhuviloissa, joissa rikkaat ja kuuluisat lomailivat ennen vallankumousta.

Jurmalaan pääsee Riikasta helposti junalla. Junasta kannattaa jäädä Majorin asemalla. Parhaiten Jurmalasta nauttii jäämällä yöksi tai pariksi. Varma valinta majapaikaksi on tasokas kylpylähotelli Jurmala Spa, joka sijaitsee keskeisellä paikalla.

Kemeri – suon peittämä kansallispuisto

Kemerin kansallispuistossa kuljetaan pitkospuilla. Kuva: Levranii / Shutterstock

Kemerin kansallispuisto on yksi Latvian komeimmista luontokohteista (varsinkin lintubongareille). Kemerissä on eri mittaisia (puolesta kilometristä yli kymmeneen) reittejä, jotka kulkevat pitkospuita ja polkuja pitkin.

Kemerin kansallispuistoin seitsemän metriä korkeasta näkötornista avautuu upea maisema suon yli. Kemeriin pääsee junalla Jurmalasta puolessa tunnissa ja Riikasta tunnissa.

Cinevilla – matka elokuvalavasteisiin

Latvian erikoisia nähtävyyksiä on Riian ja Jurmalan välissä sijaitseva Cinevilla, vuonna 2004 ilmestynyttä Defenders of Latvia -elokuvaa varten rakennettu kulissikaupunki, joka vie Latvian 1920-luvun maisemiin ja tunnelmiin.

Rundalen palatsi – Latvian mahtavin nähtävyys

Rundalen palatsia kutsutaan Itämeren Versailles’ksi.

Latvian komein palatsi on 1700-luvulla rakennettu Rundales Pils. Barokkia edustavan palatsin suunnitteli arkkitehti Francesco Bartolomeo Rastrelli, sama mies, joka vastasi myös Pierarin Eremitaasista. Palatsin ylellinen sisustus on täyttä rokokoota.

Palatsia markkinoidaan Itämeren Versailles’na, ja mahtava ilmestys palatsi onkin. Huoneet ovat täynnä kristallikruunuja, antiikkisänkyjä ja muinaisten merkkimiesten muotokuvia.

Rundalen lähettyvillä on Bauskan kaupunki, joka tunnetaan linnoituksestaan ja Latvian vanhimmasta olutpanimosta (Bauska Alus). Molemmissa voi vierailla.

Rundalen palatsissa ja Bauskan linnoituksessa on helppo käväistä osana Via Baltican ajamista. Matkaa Rundalen palatsille on Riiasta noin 80 kilometriä.

Gaujan kansallispuisto – Turaidan linna ja linnoituskaupunki Cesis

Turaidan linna nousee kansallispuiston keskeltä. Kuva: Evenfh / Shutterstock

Latviassa on säilynyt paljon luontoa – lähes puolet maan pinta-alasta on metsien peitossa. Latvian kansallispuistoista kuuluisin on Gaujan kansallispuisto Gaujajoen ympärillä. Kansallispuistossa voi ihailla joen komeita rantatörmiä sekä historiallisia kohteita kuten kalparitarien asuttamaa, punatiilistä Turaidan linnaa ja kaunista, Cesis-nimistä linnoituskaupunkia.

Cesiksen keskiaikainen linnoitus. Kuva: Yegorovnick / Shutterstock

Retkeilijöitä varten Gaujan kansallispuistossa on leirintäpaikkoja ja kanoottivuokraamoita.

Seda – neuvostoliittolainen mallikaupunki

Viron rajalla sijaitseva Seda on hämmästyttävä matkakohde. Metsien keskelle rakennettiin vuonna 1952 neuvostoliittolainen mallikaupunki komeine aukioineen, bulevardeineen ja stalinistisine palatseineen. Seda rakennettiin turpeennostoa varten, ja parhaimmillaan Sedassa asui yli 15 000 asukasta eri puolilta Neuvostoliittoa. Nykyisin jäljellä on muutama mummo.

Irbenen tutka-asema ja Ventspilsin hiekkarannat

Irbenen tutka on pohjoisen Euroopan suurin.
Irbenen tutka on pohjoisen Euroopan suurin.

Irbene kuului Neuvostoliiton salaisiin kaupunkeihin: Irbenessä pääsivät käymään vain harvat ja valitut. Syynä salailuun oli Irbenen iso tutka-asema, jota käytettiin Naton radiosignaalien vakoiluun. Irbenen tutka-asemalla työskenteli useita satoja neuvostoliittolaisia tiedemiehiä ja koko kaupungissa oli kolmisen tuhatta asukasta. Neuvostoliiton hajottua ja venäläisten sotilaiden lähdettyä kaupunki autioitui.

Tutka-asema on kuitenkin edelleen käytössä: nykyisin Irbenen tutka on suunnattu kohti tähtiä, ja rakennuksessa toimii Ventspils International Radio Astronomy Center.

Irbenen tutka-aseman sisätiloihin on päässyt silloin tällöin tutustumaan. Tutka on vaikuttava näky myös ulkoapäin: läpimitaltaan 32-metrinen lautasantenni on pohjoisen Euroopan suurin.

Irbenestä on lyhyt matka Ventspilsin kauniiseen pikkukaupunkiin ja lähistön upeille hiekkarannoille. Ventspilsissä (saksaksi Windau) on useita viihtyisiä ja edullisia hotelleja.

Idyllin puutalokaupunki Kuldiga

Jos etsii Latviasta idyllisen pikkukaupungin tunnelmaa, sitä löytää keskiaikaisesta puutalokaupungista Kuldigasta, joka on ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi. Vapise Rauma!

Kuldigan pienet hotellit tarjoavat ihastuttavan kotoisaa majoitusta.

Liepaja – kokeile vankilaelämää Karosta-vankilassa

Karostan sotilassataman maisemat ovat ehtaa Neuvostoliittoa.
Karostan sotilassataman maisemat ovat ehtaa Neuvostoliittoa.

Lisää komeita hiekkarantoja löytää sadantuhannen asukkaan Liepajasta, Latvian epävirallisesta rock-pääkaupugista. Liepajan kuuluisin vetonaula on kuitenkin Neuvostoajan vanhassa sotilassatamassa sijaitseva Karosta-vankila, joka toimii nykyisin elämyksellisenä hotellina.

Karostan vankilahotellissa yöpymällä pääsee kokeilemaan roolileikkimäistä vankilaelämää vankilaruualla ja vartijoiden kiusaamisella ryyditettynä.

Latvian matkakohteet kartalla

Latvian matkakohteiden sijannit näet Latvian-kartallamme.

Matka Latviaan

Riikaan on Suomesta edullisia lentoja. Lue lisää, miten varata halvat lennot.

Riikaan pääsee myös bussilla suoraan Tallinnan satamasta, D-terminaalin eli Tallinkin terminaalin edestä. Suomalaisen Onnibusin operoima SuperBus kulkee satamasta Riikaan kolmasti päivässä. Bussin kyytiin voi hypätä myös Tallinnan bussiasemalta.

Vaivaton tapa matkustaa Riikaan ovat Ikaalisten matkatoimiston matkapaketit, joihin sisältyvät laivamatkat Helsinki-Tallinna-Helsinki, bussikuljetukset Tallinna-Riika-Tallinna ja hotelliyöpymiset Riiassa.

Jos haluaa tutustua Latviaan myös Riian ja Jurmalan ulkopuolella, kannattaa Latviaan matkustaa omalla autolla. Tallinnasta on Riikaan reilun neljän tunnin ajomatka pitkin Via Balticaa.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(2) {
  [0]=>
  string(6) "Baltia"
  [1]=>
  string(6) "Latvia"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi