Latvian parhaat matkakohteet

Mustapäiden talo on Riian tunnetuimpia maamerkkejä. Se sai nimensä kauppiaiden järjestöltä. Kuva: Viktar Malyshchyts / Shutterstock

Matkakohteena Latvia tunnetaan parhaiten maailman upeimmasta jugendkaupungista Riiasta ja sen vieressä sijaitsevasta Jurmalan hiekkarannasta. Latvian kolmanneksi kuuluisin nähtävyys on Rundalen palatsi, joka on niin mahtava, että sitä on kutsuttu myös Itämeren Versailles’ksi.

Ja siinäpä ne ovatkin, Latvian kuuluisimmat – ja tärkeimmät – nähtävyydet. Jos et ole muista kuullutkaan, ei tarvitse tuntea suurta häpeää.

Mutta sehän vain tekee Latvian muista nähtävyyksistä entistä kiinnostavampia, ettei niitä ole maineella pilattu. Latvian maaseudulla ei ole vaaraa joutua kiinalaisten turistiryhmien jalkoihin.

Minne muualle Latviassa sitten kannattaa matkustaa?

Latvian parhaat nähtävyydet

Riika matkailu
Riika on kivikasvojen kaupunki.

Unescon maailmanperintökohteita Latviassa on vain yksi: Riian vanha kaupunki. Ja Riika onkin suosikkimme Baltian pääkaupungeista. Erityisen hienoksi kaupunkikohteeksi Riian tekee se, että Latvian pääkaupungissa pääsee keskiaikaisen kaupunkikuvan ohella ihailemaan maailman kauneimpia jugendtaloja.

Riiassa kaupunkiloman voi myös yhdistää helposti rantalomaan: Jurmalan komeat rannat ovat aivan vieressä, vain lyhyen paikallisjunamatkan päässä.

Rundalen palatsi sijaitsee sijaitsee Via Baltican varrella puolentoista tunnin ajomatkan päässä Riigasta.

Jos Latvia saa joskus toisen Unescon maailmanperintökohteen, se ei kuitenkaan ole Rundalen palatsi vaan todennäköisesti Kuldiga, keskiaikaisen asunsa säilyttänyt pieni puutalokaupunki, jolle on haettu maailmanperintökohteen arvoa. Vapise Rauma! Kuldigan pienet hotellit tarjoavat ihastuttavan kotoisaa majoitusta.

Turaidan linna nousee kansallispuiston keskeltä. Kuva: Evenfh / Shutterstock

Latvian komein linna on puolestaan kalparitarien 1200-luvun alussa rakennuttama punatiilinen Turaidan linna, joka sijaitsee keskellä kaunista Gaujan kansallispuistoa tunnin ajomatkan päässä Riiasta koilliseen.

Kalparitarit rakennuttivat Turaidan linna 1200-luvun alussa yrittäessään käännyttää Baltian pakanoita eli käytännössä liettualaisia kristinuskoon. Sotimiseksihan se meni. Kalparitarit 30 vuoden sotimisen jälkeen kalparitarit saivat liettualaisilta niin pahasti neniinsä, että ritarikunta sulautui Saksalaiseen ritarikuntaan.

Voimakas ja vauras Saksalainen ritarikunta tunnetaan nykyisin parhaiten Gdanskin lähellä Puolassa sijaitsevasta mahtavasta Malborkin linnasta.

Cesiksen keskiaikainen linnoitus. Kuva: Yegorovnick / Shutterstock

Turaidan linnassa käynti kannattaa yhdistää vierailuun lähistöllä sijaitsevaa Cesis-nimiseen pieneen ja sievään linnoituskaupunkiin. Samalla reissulla voi tutustua myös Ligatnen salaiseen bunkkeriin, joka rakennettiin neuvostoeliitin suojaksi ydinsotaa vastaan.

Komeista rantatörmistään tunnettua Gauja-joen kansallispuistoa pidetään Latvian hienoimpana. Retkeilijöitä varten Gaujan kansallispuistossa on leirintäpaikkoja ja kanoottivuokraamoita.

Jos Gaujan kansallispuistosta jatkaa matkaa vielä eteenpäin koilliseen, saapuu Sedaan, neuvostoajan mallikaupunkiin – yhteen Latvian erikoisista nähtäyyksistä.

Latvian erikoiset nähtävyydet

Irbenen tutka on pohjoisen Euroopan suurin.
Irbenen tutka on pohjoisen Euroopan suurin.

Latviaan voi matkustaa myös katsomaan erikoisia nähtävyyksiä. Melkein Viron rajalla metsien keskellä sijaitseva, vuonna 1952 rakennettu Seda on neuvostoliittolainen mallikaupunki komeine aukioineen, bulevardeineen ja stalinistisine palatseineen.

Yleensä tällaiset mallikaupungit perustettiin Neuvostoliitossa sotateollisuuden käyttöön. Vaan ei täällä: Seda rakennettiin turpeennostoa varten.

Parhaimmillaan Sedassa asui yli 15 000 asukasta eri puolilta Neuvostoliittoa. Nykyisin jäljellä on muutama mummo.

Toki Latviastakin löytyy myös salainen neuvostokaupunki. Latvian luoteiskulmassa sijaitsevassa Irbenessä pääsivät käymään vain harvat ja valitut.

Syynä salailuun oli Irbenen iso tutka-asema, jota käytettiin Naton radiosignaalien vakoiluun. Irbenen tutka-asemalla työskenteli useita satoja neuvostoliittolaisia tiedemiehiä, ja koko kaupungissa oli kolmisen tuhatta asukasta. Neuvostoliiton hajottua ja venäläisten sotilaiden lähdettyä kaupunki autioitui.

Tutka-asema on kuitenkin edelleen käytössä: nykyisin Irbenen tutka on suunnattu kohti tähtiä, ja rakennuksessa toimii Ventspils International Radio Astronomy Center.

Irbenen tutka-aseman sisätiloihin on päässyt silloin tällöin tutustumaan. Tutka on vaikuttava näky myös ulkoapäin: läpimitaltaan 32-metrinen lautasantenni on pohjoisen Euroopan suurin.

Tutka-asema sijaitsee lähellä Ventspilsiä, yhtä Latvian parhaista rantakohteista.

Karostan sotilassataman maisemat ovat ehtaa Neuvostoliittoa.
Karostan sotilassataman maisemat ovat ehtaa Neuvostoliittoa.

Itämeren rannalla sijaitseva sadantuhannen asukkaan Liepaja tunnetaan rannoistaan, rockmusiikistaan ja vankilastaan. Neuvostoajan vanhassa sotilassatamassa sijaitseva Karosta-vankila toimii nykyisin elämyksellisenä hotellina.

Karostan vankilahotellissa yöpymällä pääsee kokeilemaan roolileikkimäistä vankilaelämää vankilaruualla ja vartijoiden kiusaamisella ryyditettynä.

Latvian parhaat rantakohteet

Kesäisin Jurmalan hiekkarannoilla riittää vilinää. Kuva: Roman Babakin / Shutterstock

Latvian kuuluisin ja vilkkain hiekkaranta on Riigan vieressä Riianlahdella sijaitseva Jurmala, mutta Latviassa on monta muutakin hienoa rantakohdetta.

Näistä erityisen houkutteleva on Itämeren rannalla sijaitseva Ventspils, vajaan 50 000 asukkaan pikkukaupunki. Heti kaupungin vieressä on pitkä ja komea hiekkaranta, monen mielestä Latvian paras.

Nimensä kaupunki, ”Venta-joen linna”, on saanut kalparitarien pienestä linnasta, joka vartioi Venta-jokea Itämeren suulla. Vauraasta hansa-ajasta muistuttaa nätti pieni vanhakaupunki.

Nykyään vaurautta tuo satama – Ventspilsin sanotaan olevan Latvian rikkain kaupunki. Ventspilsissä on useita viihtyisiä ja edullisia hotelleja.

Tunnelmaltaan eeppisin on Kolka, joka sijaitsee aivan Latvian rannikon pohjoiskärjessä, paikassa jossa Riianlahti kohtaa Itämeren. Alue on suojeltu kansallispuistona ja säilytetty luonnontilassa.

Latvian kieli ja kulttuuri

Latvian kieli on läheistä sukua liettualta, joka on tosin säilyttänyt paremmin alkuperäisen, arkaaisen balttikielen rakenteen. Latvian kielessä on paljon vaikutteita naapureilta, esimerkiksi saksan kielestä.

Latvialainen kansallistunne on vahva. Matkailijankin on hyvä tuntea ainakin nimeltä Latvian kansalliseepos Lāčplēsis eli Karhunkaataja. Eepos kertoo nimikkohenkilönsä, Karhunkaatajan, seikkailuista ja taistelusta saksalaisia ristiritareita vastaan. Lāčplēsis on aikamoinen urho: hän kaataa karhuja repimällä näiden leuat irti paljain käsin.

Lopulta hän käy viimeiseen taisteluun mahtavaa mustaa ritaria vastaan: molemmat taistelijat kuolevat, mutta Latvia pelastuu.

Vuonna 1888 julkaistu teos on kirjoitettu latvialaisten kansantarinoiden pohjalta ja vaikuttanut paljon latvialaiseen taiteeseen – muun muassa jugendrakennusten koristeluun.

Latvian hintataso

Latvia on edullinen matkakohde: ruuan ja juoman suhteen hinnat ovat usein puolet Suomen vastaavista.

Latvian matkakohteet kartalla

Latvian matkakohteiden sijannit näet Latvian-kartallamme.

Automatka Latviassa

Ota suomesta oma auto alle, ja tee pieni, omatoiminen Latvian kiertomatka – et taatusti pety. Niin näet muitakin kohteita kuin vain Riian ja Jurmalan.

Suorin reitti Suomesta Latviaan kulkee pitkin Via Balticaa, jota pitkin on Tallinnasta reilun tunnin ajomatka Riikaan. Virossa Via Baltica kulkee Pärnun kautta.

Mielenkiintoinen vaihtoehtoinen reitti on ajaa tulo- tai paluumatkalla Viron Tarton kautta. Näin reitille osuvat Latvian puolella turvekaupunki Seda ja Turaidan linna.

Lennot Latviaan

Riikaan on Suomesta edullisia lentoja. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Latviaan.

Bussilla Latviaan

Riikaan pääsee myös bussilla suoraan Tallinnan satamasta, D-terminaalin eli Tallinkin terminaalin edestä. Suomalaisen Onnibusin operoima SuperBus kulkee satamasta Riikaan kolmasti päivässä. Bussin kyytiin voi hypätä myös Tallinnan bussiasemalta.

Latvian matkat

Vaivaton tapa matkustaa Riikaan ovat Ikaalisten matkatoimiston matkapaketit, joihin sisältyvät laivamatkat Helsinki-Tallinna-Helsinki, bussikuljetukset Tallinna-Riika-Tallinna ja hotelliyöpymiset Riiassa.

Katso tarjoukset Latvian hotelleihin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi